Intervju: "Män kan straffas men inte våldtas"

Argast var kvinnorna. När Märta Tikkanens roman Män kan inte våldtas utkom bemöttes den med oförstående angrepp och ilska. I dag är boken en klassiker.
27.1.2019 - 09.45 Premium

Svensk polischef i brottsutsatt område: Vi ska återta gatan, vi backar inte

På riksnivå är beskeden om gängkriminalitet och skjutningar dystra i Sverige. Lokalt har ändå polisen i några av de mest problemtyngda förorterna lyckats vända utvecklingen. Polischefen Ulf Merlander berättar hur det har gått till.
15.1.2019 - 21.10 Premium

Han berättar om sin barndoms Bagdad

Mustafa Saeed Al-Hashims barndomsstad Bagdad finns inte längre kvar. Eller, miljonstaden finns förstås kvar på kartan, men atmosfären är förändrad. Kriget har förvandlat tilliten och gästfriheten mellan människor till misstänksamhet.
31.12.2018 - 14.19 Premium

"Det är galet att kanske 25 000 helsingforsare åker till Tavastehus för att se Metallica"

Den erfarna evenemangsarrangören Stuba Nikula har utsetts till chef för Helsingfors evenemangsstiftelse som bland annat har hand om Helsingfors festspel och Lux Helsinki. Enligt Nikula ska inte bara stora evenemang synas och höras i staden. Varje litet evenemang bidrar till att skapa en egen identitet för staden.
23.12.2018 - 19.14 Premium

Akademien bryter mot traditionen – "Det går inte att tänka sig de vanliga högtidstalen"

En bojkott – och ett brott mot traditionerna. Svenska Akademiens högtidssammankomst är märkt av årets stridigheter, men ständige sekreteraren Anders Olsson ser det ändå som att Akademien nu har lämnat den värsta fasen.
17.12.2018 - 11.12

"Ingen får bli pojken i bubblan" om vi ska förebygga skolattentat

Under det gångna året har USA skakats av över tjugo skolattentat. För att förebygga attentat i Norden måste vi förstå gärningsmännen, säger journalisten Åsa Erlandsson, som uppmuntrar föräldrar, lärare och andra vuxna att prata med sina barn och ungdomar om vad de ser på nätet.
13.12.2018 - 20.58

Maggie O'Farrell var nära döden – sjutton gånger

Maggie O'Farrell hade bestämt sig för att aldrig skriva självbiografiskt. I sin senaste bok går hon ändå i klinch med sitt eget liv – och de sjutton gånger hon har varit nära döden.
13.12.2018 - 09.21

Debattören Nicolas von Kraemer: "Vi har ett lamt debattklimat"

Historikern Nicolas von Kraemer har den senaste tiden synts flitigt i bland annat HBL:s debattspalter. Yrkesvalet för den samhällsintresserade von Kraemer var lätt, men han kunde också ha blivit arkitekt.
9.12.2018 - 07.51 Premium

Cyborgen Chris Dancy är ständigt uppkopplad för ett bättre liv

Han har kallats för världens mest uppkopplade man, men numera definierar han sig själv som en cyborg – en hybrid mellan en människa och en maskin. Att vara ständigt uppkopplad har i tio år varit amerikanen Chris Dancys nyckel till ett hälsosammare liv.
29.11.2018 - 11.55 Premium

”I Sverige ansågs inte det där vara svenskt”

I den nya boken "Jag är fotboll" berättar Zlatan Ibrahimovic om sina största bedrifter och svensk smygrasism.
6.11.2018 - 10.24

Puigdemont: "Spanien är inte att lita på, internationell medling krävs"

Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont säger att Katalonien har blivit en modell för andra statslösa nationer som vill nå självständighet på ett fredligt sätt. – Det är något nytt, liksom att vi förnyar konceptet för rätten till självbestämmande. Det kan inte endast gälla avkolonisering även om det har varit fallet historiskt sett. En lösning måste nås via internationell medling, säger Puigdemont i en intervju i HBL.
6.11.2018 - 09.33

Per Gessle till HBL: ”Det vore jävligt coolt att göra Roxette med countrystuk!”

När Roxette-artisten Per Gessle ville förnya sig åkte han till Nashville för att spela in två album med lokala musiker. Resultatet inspirerade också hans pågående turné. – Den här turnén är extremt spännande för här ger jag mig verkligen ut på hal is, säger han i en HBL-intervju.
29.10.2018 - 07.00

Sam Huber skruvar upp takten i New York

Skivaktuella Sam Huber pendlar mellan Helsingfors och New York för att spela in musik och uppträda på klubbar i USA:s största stad.
15.10.2018 - 09.00

När evigheten är en lada full av doftande hö – han skriver om det värsta som kan hända

Reykjavik tidigt 50-tal. Varför lämnar en ung kvinna sina två små döttrar för ett liv på gatan, och vilka följder får det? Utan att skuldbelägga sina huvudpersoner skriver Jón Kalman Stefánsson om det värsta som kan hända.
10.10.2018 - 06.45

Habiba Ali mellan två kulturer: "Jag har haft flera identitetskriser"

När Habiba Ali som femårig flykting kom från Somalia till Finland tog hon ett stort steg mot ett händelserikt nytt liv. Sjubarnsmamman från Esbo sitter i stadsfullmäktige för Socialdemokraterna och siktar nu på att ta en plats i rikspolitikens finrum.
2.10.2018 - 07.48

Halla-aho: Människor ska få välja om de vill betala bistånd

Sannfinländarna har bytt strategi från att kräva ett snabbt EU-utträde till att ändra EU inifrån. Det medger Jussi Halla-aho, som är först ut i HBL:s serie partiledarintervjuer.
30.9.2018 - 08.00

Mamma till missbrukare: "Reagera i tid när barn använder narkotika"

I många år har Maria Thelen och Kenneth Thelen kämpat för att få tvångsvård för sin 27-åriga son som missbrukar narkotika. Uppförsbacken är brant och Thelen har valt att öppet berätta om missbruket som drabbar hela familjen.
29.9.2018 - 08.00

Lepomäki: "Vi behöver inte en gigantisk vårdreform"

Riksdagsledamoten Elina Lepomäki har gjort sig känd som en av de hårdaste motståndarna till social- och hälsovårdsreformen – trots att hennes eget parti Samlingspartiet vill genomföra reformen. Hon anser att vården i Finland i dag fungerar bättre än många tror.
28.9.2018 - 12.19

Intervju: ”Vi är en generation som knarkar bekräftelse”

I sin debutroman skriver finlandssvenska Heidi Hakala om duktighetssyndromet och kampen mot de orimliga ideal sociala medier och prestationssamhället skapat. – Många har en svartvit bild och tror att man är antingen ett geni eller en loser. Men det är helt okej att bara vara en vanlig människa.
23.9.2018 - 08.15

Sexguru: Sex är som potatis - ibland måste man äta med annan sås

Nya sexuella upplevelser lämnar spår i oss och påverkar våra sexuella preferenser, menar James Pfaus, professor i psykologi och neurovetenskap. Pfaus betonar vikten av de stunder man upplever något för första gången och hävdar att alla människor har fetischer.
20.9.2018 - 18.52