Ny vd: Utmaningar visst, men aldrig förr har pensionssystemet mått så här bra

Pensionssystemet är i bättre skick än någonsin tidigare, men efter 2050 dyker problemen upp. Befolkningsutvecklingen, nuvarande nivå på pensionsavgifterna och den nuvarande pensionslagstiftningen är en ekvation som inte går ihop. Det varnar Pensionsskyddscentralens blivande vd Mikko Kautto.
20.5.2019 - 06.45 Premium

Näthat krossar inte Karin Palmén – hon hoppas på inval efter "russinpolitiken"

Barnen blev sjuka och hon utsattes för en näthatsattack precis när valkampanjen gick in i sitt mest intensiva skede. Karin Palmén har valt att öppet berätta om sårbarheten – och siktar fortfarande på riksdagen.
28.4.2019 - 06.42 Premium

Som liten pojke fick Sveriges ambassadör Ahnlid lära sig att Sibbopotatisen är bäst

Det må handla om ishockey-VM för damer, litteraturdagar i Mariehamn eller kulturseminarier på Hanaholmen. Han är alltid på plats, Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid, 58 år. Inget konstigt med det för Ahnlid är delvis finne, hans farföräldrar flyttade från Kotka till Sverige 1939.
21.4.2019 - 03.25 Premium

Paula Lehtomäki är Nordiska ministerrådets nya generalsekreterare

Statssekreterare Paula Lehtomäki har lämnat statsrådskansliet och flyttat till Köpenhamn där hon i dag tillträder som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet. Lehtomäki är den första kvinnan på posten och den första generalsekreteraren som är under 50 år.
18.3.2019 - 11.13 Premium

Stefan Wallin lämnar riksdagen: Jag har tajmat min sorti perfekt

– Jag har fått väldigt mycket av politiken, men nu är pajazzon tömd, säger Stefan Wallin som har nytt jobb på lut och lämnar riksdagen efter tolv år.
17.3.2019 - 09.36 Premium

Pertti Salolainen: "Jag ber varje kväll för att brexit inte ska bli verklighet"

– Även om jag inte är religiös ber jag varje kväll för att brexit inte blir verklighet för britterna, säger riksdagsledamot Pertti Salolainen som har en gedigen erfarenhet av att följa med det brittiska samhället. Efter snart 50 år inom politiken har Salolainen om några veckor gjort sitt i Riksdagshuset.
14.3.2019 - 07.00 Premium

Annika Lapintie avslutar på toppen efter 24 riksdagsår, och avlivar några myter om grundlagsutskottet

Juristen Annika Lapintie (VF) avslutar sin riksdagskarriär mitt i rättsstatens epicentrum – grundlagsutskottet – och avlivar några myter om varför utskottet ser ut att ha blivit snårigare.
12.3.2019 - 06.30 Premium

"Finland var enat för svenskan, och det skiftade snabbt" – Heather Grabbe är demokratikändisen som varnar för att små saker ändrar historien

Skydda din hjärna – och i förlängningen demokratin. Så säger Heather Grabbe, som leder George Soros europeiska organisation, Open Society European policy Institute.
9.3.2019 - 11.20 Premium

Svensk sexualupplysare: "Också nyanlända behöver vägledning i sex och kärlek"

Det är en myt att sexualiteten är något som vecklar ut sig av sig självt och går bra av naturen. Det är en kompetens man behöver lära sig som allt annat, säger svenske sexualupplysaren och författaren Inti Chavez Perez.
8.2.2019 - 16.16 Premium

I moderns nattbok möter norska Niels Fredrik Dahl sitt eget mörker

Hon ville fly från småstaden ut i världen. Hon kom till en lägenhet i Oslo och fick tre barn. Boken Mor om natten handlar om en kvinna som led av djupa depressioner men lika mycket om hennes son, författaren.
5.2.2019 - 07.15 Premium

Superlöftes succé större än hon vågade hoppas på

19-åriga Nella Korpio har gjort fem världscupstarter under sin unga karriär – fyra av dem i år. I de tre senaste har stjärnskottet tagit världscuppoäng som första finländska damåkare sedan Tanja Poutiainen 2014.
1.2.2019 - 19.00

Mads Mikkelsen trivs som både skurk och hjälte

Han har spelat skurk mot James Bond, i "Star wars" och i Marvelvärlden.Men Mads Mikkelsen trivs lika bra som hjälte i smalare filmer.– Jag hoppas att jag aldrig behöver välja, säger dansken, som får årets hederspris på Göteborgs filmfestival.
31.1.2019 - 18.43

Intervju: "Män kan straffas men inte våldtas"

Argast var kvinnorna. När Märta Tikkanens roman Män kan inte våldtas utkom bemöttes den med oförstående angrepp och ilska. I dag är boken en klassiker.
27.1.2019 - 09.45 Premium

Svensk polischef i brottsutsatt område: Vi ska återta gatan, vi backar inte

På riksnivå är beskeden om gängkriminalitet och skjutningar dystra i Sverige. Lokalt har ändå polisen i några av de mest problemtyngda förorterna lyckats vända utvecklingen. Polischefen Ulf Merlander berättar hur det har gått till.
15.1.2019 - 21.10 Premium

Han berättar om sin barndoms Bagdad

Mustafa Saeed Al-Hashims barndomsstad Bagdad finns inte längre kvar. Eller, miljonstaden finns förstås kvar på kartan, men atmosfären är förändrad. Kriget har förvandlat tilliten och gästfriheten mellan människor till misstänksamhet.
31.12.2018 - 14.19 Premium

"Det är galet att kanske 25 000 helsingforsare åker till Tavastehus för att se Metallica"

Den erfarna evenemangsarrangören Stuba Nikula har utsetts till chef för Helsingfors evenemangsstiftelse som bland annat har hand om Helsingfors festspel och Lux Helsinki. Enligt Nikula ska inte bara stora evenemang synas och höras i staden. Varje litet evenemang bidrar till att skapa en egen identitet för staden.
23.12.2018 - 19.14 Premium

Akademien bryter mot traditionen – "Det går inte att tänka sig de vanliga högtidstalen"

En bojkott – och ett brott mot traditionerna. Svenska Akademiens högtidssammankomst är märkt av årets stridigheter, men ständige sekreteraren Anders Olsson ser det ändå som att Akademien nu har lämnat den värsta fasen.
17.12.2018 - 11.12

"Ingen får bli pojken i bubblan" om vi ska förebygga skolattentat

Under det gångna året har USA skakats av över tjugo skolattentat. För att förebygga attentat i Norden måste vi förstå gärningsmännen, säger journalisten Åsa Erlandsson, som uppmuntrar föräldrar, lärare och andra vuxna att prata med sina barn och ungdomar om vad de ser på nätet.
13.12.2018 - 20.58

Maggie O'Farrell var nära döden – sjutton gånger

Maggie O'Farrell hade bestämt sig för att aldrig skriva självbiografiskt. I sin senaste bok går hon ändå i klinch med sitt eget liv – och de sjutton gånger hon har varit nära döden.
13.12.2018 - 09.21

Debattören Nicolas von Kraemer: "Vi har ett lamt debattklimat"

Historikern Nicolas von Kraemer har den senaste tiden synts flitigt i bland annat HBL:s debattspalter. Yrkesvalet för den samhällsintresserade von Kraemer var lätt, men han kunde också ha blivit arkitekt.
9.12.2018 - 07.51 Premium