När evigheten är en lada full av doftande hö – han skriver om det värsta som kan hända

Reykjavik tidigt 50-tal. Varför lämnar en ung kvinna sina två små döttrar för ett liv på gatan, och vilka följder får det? Utan att skuldbelägga sina huvudpersoner skriver Jón Kalman Stefánsson om det värsta som kan hända.
10.10.2018 - 06.45

Habiba Ali mellan två kulturer: "Jag har haft flera identitetskriser"

När Habiba Ali som femårig flykting kom från Somalia till Finland tog hon ett stort steg mot ett händelserikt nytt liv. Sjubarnsmamman från Esbo sitter i stadsfullmäktige för Socialdemokraterna och siktar nu på att ta en plats i rikspolitikens finrum.
2.10.2018 - 07.48

Halla-aho: Människor ska få välja om de vill betala bistånd

Sannfinländarna har bytt strategi från att kräva ett snabbt EU-utträde till att ändra EU inifrån. Det medger Jussi Halla-aho, som är först ut i HBL:s serie partiledarintervjuer.
30.9.2018 - 08.00

Mamma till missbrukare: "Reagera i tid när barn använder narkotika"

I många år har Maria Thelen och Kenneth Thelen kämpat för att få tvångsvård för sin 27-åriga son som missbrukar narkotika. Uppförsbacken är brant och Thelen har valt att öppet berätta om missbruket som drabbar hela familjen.
29.9.2018 - 08.00

Lepomäki: "Vi behöver inte en gigantisk vårdreform"

Riksdagsledamoten Elina Lepomäki har gjort sig känd som en av de hårdaste motståndarna till social- och hälsovårdsreformen – trots att hennes eget parti Samlingspartiet vill genomföra reformen. Hon anser att vården i Finland i dag fungerar bättre än många tror.
28.9.2018 - 12.19

Intervju: ”Vi är en generation som knarkar bekräftelse”

I sin debutroman skriver finlandssvenska Heidi Hakala om duktighetssyndromet och kampen mot de orimliga ideal sociala medier och prestationssamhället skapat. – Många har en svartvit bild och tror att man är antingen ett geni eller en loser. Men det är helt okej att bara vara en vanlig människa.
23.9.2018 - 08.15

Sexguru: Sex är som potatis - ibland måste man äta med annan sås

Nya sexuella upplevelser lämnar spår i oss och påverkar våra sexuella preferenser, menar James Pfaus, professor i psykologi och neurovetenskap. Pfaus betonar vikten av de stunder man upplever något för första gången och hävdar att alla människor har fetischer.
20.9.2018 - 18.52

Wigwam firar 50 år med efterlängtade konserter

Det har gått 50 år sedan den finländska progressiva rockens storband Wigwam grundades. Jubileet firas med spelningar på hemmaplan. Wigwams sångare Jim Pembroke kan blicka tillbaka på händelserika decennier i musikvärlden.
20.9.2018 - 07.03

Nykter alkoholist sågar ineffektiv offentlig vård

Den nyktra alkoholisten och trebarnspappan Christer Schoultz riktar hård kritik mot missbrukarvården i Finland. Enorma resurser ger enligt honom noll resultat.
20.8.2018 - 08.00

Grizzly Bear hittar nya vägar

Efter en paus på fem år hade mycket förändrats när Grizzly Bear började arbeta på det senaste albumet Painted Ruins. Daniel Rossen, sångare och gitarrist, säger att det ändå är något hälsosamt med att bli äldre och inte ta sitt musicerande på lika stort allvar.
20.8.2018 - 07.25

Vådan av att vara Sara

Efter att i femton år som förlagsredaktör ha handlett och uppmuntrat författare debuterar Sara Ehnholm Hielm nu med en essäsamling. Målet var att skriva om kvinnorollen, med Elena Ferrantes och Karl Ove Knausgårds grepp som förebild.
19.8.2018 - 08.47

Anna of the North vågade aldrig drömma om en musikkarriär

– När du bara får små stick av kärlek, det är då du blir besatt, säger Anna "Anna of the North" Lotterud. Hon släppte debutalbumet Lovers i fjol och det blev startskottet för den norska popartistens musikkarriär.
18.8.2018 - 09.02

Svensk investerare vill få ut finländare i världen

Björn Savén är den svenske riskkapitalisten som anser att Finland behöver fler personer med studieerfarenhet från Förenta staterna. Relationen med USA har blivit svårare i och med Trump, men Storbritanniens brexit oroar ändå honom mer.
13.8.2018 - 20.32

Aktias nya vd lovar vara lyhörd för kundernas behov

Mikko Ayub blir verkställande direktör för Aktia i oktober. Han medger att äldre människor kan ha svårt att sköta sina dagliga bankärenden digitalt.– Mina föräldrar frågar mig ofta om råd, säger han.
6.8.2018 - 16.23

Jukka Tolonen är musikern av Guds nåde

I många år var musikern Jukka Tolonen starkt beroende av narkotika och alkohol. Till slut knivhögg han sin flickvän och dömdes till fängelsestraff. Det blev en väckarklocka på vägen in i ett nyktert och andligt liv där musiken fortfarande spelar en stor roll.
3.8.2018 - 20.01

Popstjärnan Anne-Marie: "Att känna mycket kan vara utmattande"

Anne-Marie är känd för sina listtoppande låtar F.R.I.E.N.D.S och Rockabye. Men den brittiska popartisten har tidigare fått kämpa med att acceptera sin känslighet och släppa taget om destruktiva förhållanden.
31.7.2018 - 07.00

Juha Föhr: "Det är för hett för mig"

Meteorologen Juha Föhr har jobbat med väder i snart 40 år. Han gillar inte ytlig rapportering av väder utan efterlyser mer fakta och bakgrund kring väderfenomen.
28.7.2018 - 12.50

Popstjärna och politiker flaggar grönt i Esbo

Mika-Antti "Mikki" Kauste är känd som sångare i den populära popgruppen Egotrippi. Musiken kombinerar han med uppdraget som fullmäktigeledamot och medlem av stadsstyrelsen i Esbo dit han flyttat i vuxen ålder.– Första tiden efter flytten var hemsk, säger han.
23.7.2018 - 20.00

Silvana Imam: "Vi lever i en sjuk värld"

Kreativ visionär, antirasistisk ikon och inspirerande rappare. Mycket har sagts om Silvana Imam, men i dag bryr hon sig varken om mediernas skriverier eller musikindustrins krav.
22.7.2018 - 07.00

Professor Pekka Mattila: Förlöjliga inte den heterosexuella mannen

Som aktiv debattör har professor Pekka Mattila fått sin beskärda del av kritiken på sociala medier. De sociala medierna har demokratiserat samhället, men också fört med sig tråkiga fenomen som mobbning av personer med ”inkorrekta” åsikter.
24.7.2018 - 11.14