impuls
»

Impuls: Allsång är gemenskap

14.8.2019 - 10.19 Premium

Ulrika Bengts

Impuls: Skräckfilmssommar med folklorekitsch

Från att ha varit en filmens undervegetation riktad till en utvald publik med smak för chockeffekter, är skräckfilm korsad med drama nu välkommen i filmens finrum.
12.8.2019 - 07.22 Premium

Henrik Jansson

Impuls: Malmöpolisen behandlade oss som brottslingar

Vi gick längs perrongen med utsträckta armar, som två brottslingar, och fick heller inte kommunicera med varandra. Delvis berodde den försiktighetsåtgärden kanske på att de förstått att vi kunde tala finska.
10.8.2019 - 06.25 Premium

Kaneli Johansson

Impuls: Var allt det där som skrevs sant?

En bok kan vara modig också utan att vara självbiografisk, skriver Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson med anledning av det fjärde avsnittet av podden Samtal med vänner. Den här gången är det Amanda Svenssons sätt att utmana fiktionens ramar som står i fokus.
6.8.2019 - 05.10

Emilie Gardberg

Impuls: Vi har kommit så långt på 50 år – och det är nu vi ska gå vidare!

Det är alltså dags för oss att inte vila och fira, utan att föra Pride-budskapet vidare, ännu tydligare än förut: att i alla sammanhang bejaka rätten att vara den du är, att behandla andra med respekt och välvilja och stå upp för den som inte ännu får leva som sig själv!
25.7.2019 - 11.16 Premium

Kaj Ahlsved

Mot nya folkmusikaliska upplevelser

Det värmer långt ner i roten av pappahjärtat när barnen spontant vill spela tillsammans med en. De är de finaste musikupplevelserna. Inte är vi alltid riktigt överens om vilken version av låten vi ska spela – min eller hennes – men dylika diskussioner hör ju folkmusiken till.
12.7.2019 - 10.00 Premium

Adrian Perera

Impuls: En värld utan fel under vår livstid

Politik handlar om att fördela resurser och i en värld utan resurser är politik poänglös. Inte ens en upplyst diktator skulle råda bot på situationen. Utan mat, vatten, medicin eller beboeliga landmassor finns inget att fördela.
8.7.2019 - 08.52 Premium

Impuls: Är flickvännen en ointressant och löjlig typ?

Vi tror att vi ska hitta flickvännen i ungdomslitteraturen, men det gör vi inte. I vuxenlitteraturen träffar vi oftare fruar, älskarinnor och ensamma kvinnor, skriver Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson med anledning av det tredje avsnittet av sin podden Samtal med vänner som handlar om Flickvänsrollen.
2.7.2019 - 06.03

Impuls: Halt! Borde inte Avanti snart byta namn?

Hur länge skall Avantigänget betrakta sig som progressivt?, frågar sig Wilhelm Kvist efter sommarkonsertens öppningskonsert.
28.6.2019 - 14.43 Premium

Merete Mazzarella

Impuls: Woody Allen och Kevin Spacey är offer för vår tids "damnatio memoriae”

Det är en gammal fråga hur man ska förhålla sig till konstnärliga prestationer av personer vars åsikter eller handlingar man finner oacceptabla. Det nya är den hatiska viljan att stöta ut, ja, radera personerna.
25.6.2019 - 06.12 Premium

Ulrika Bengts

Impuls: Läsning sågs som en onyttig, halvt förbjuden och potentiellt farlig sysselsättning

Vem vill inte hellre vara en outlaw som i smyg sveper genom Alexandre Dumas d.ä. samlade verk, än en plikttrogen tjugominutersläsare som tuggar i sig sin förelagda litteraturranson som Socialstyrelsens rekommenderade dagsintag av fibrer?
18.6.2019 - 06.39 Premium

Fredrik Sonck

Impuls: Svenska Yles sätt att göra public service minskar den mediala mångfalden i Svenskfinland

Med ena handen minskar Svenska Yle mångfalden genom att lägga ner radioprogram av klassiskt public service-snitt. Med andra handen minskar man mångfalden genom att storsatsa i den lilla nisch av textbaserad webbjournalistik där privata medier ser sin rimligaste chans att hitta läsare och finansiering.
16.6.2019 - 06.28 Premium

Pia Ingström

Impuls: Vad blir kvar när allt går under?

Äldre generationer hade sina apokalypsvisioner – min uppväxt inföll under kalla kriget, med Kubakrisen och andra liknande händelser som höjdpunkter. Det här säger jag inte för att relativisera, bara som ett komplement.
13.6.2019 - 06.00 Premium

Impuls: Vem vågar fantisera om en hållbar framtid?

Klimatdystopier kanske får oss att ta hotet om den globala uppvärmningen på större allvar, men de hjälper oss inte att föreställa oss hur ett fossilfritt sätt att leva kunde se ut, skriver Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson med anledning av det andra avsnittet av deras podd Samtal med vänner.
4.6.2019 - 07.37

Michel Ekman

Impuls: Till minne av den innerliga ironikern Per-Hakon Påwal

Ibland uppstår små öar av närhet och ordlös förståelse i tidens kalla ström. Oförskräckt kombinerade Per-Hakon Påwals innerlighet och ironi, sentimentalitet och verklighetsiakttagelse, skriver Michel Ekman.
30.5.2019 - 05.56 Premium

Fredrik Sonck

Impuls: Bara Jesus kan frälsa världen

Daenerys Targaryen var Kristusgestalten som besteg ett likbål, återuppstod som drakmoder, föll för maktens frestelse för att slutligen förrådas med en kyss. I sista säsongen blev Game of Thrones ganska konventionell fantasy, skriver Fredrik Sonck.
27.5.2019 - 06.49 Premium

Henrik Jansson

Impuls: Tillbaka till medeltiden?

Då jag ser det människoförakt som abortmotståndarna i mitt tycke representerar, då jag hör hänvisningarna till Bibeln, känner jag mig akut främmande för väldigt mycket av det som har med religion att göra.
25.5.2019 - 06.59 Premium

Adrian Perera

Impuls: Varför ska jag bry mig om vad Hassan Blasim tycker om Finland?

Utan att kunna läsa intervjuarens tankar står det klart att det som Blasim representerar tycks vara viktigare än den fiktion han producerar, viktigare än hans drifter och drömmar som konstnär.
21.5.2019 - 06.01 Premium

Adrian Perera

Impuls: Staden som sjunker

Så länge det är fråga om framsteg (läs "fler butiker och parkeringsplatser") kan till och med landets mest porösa jordplätt bli en underjordisk parkering.
12.5.2019 - 08.00 Premium

Merete Mazzarella

Impuls: Facebooks communityregler kan förbjuda bröstvårtor men tillåta grav antisemitism

Om svaret känns svalt kan det bero på att Facebooks moderatorer varit med om värre. De ser halshuggningsvideor, barnpornografi, självmord, djurplågeri. Många av dem drabbas av posttraumatisk stress.
5.5.2019 - 08.57 Premium