Italiens inrikesminister Matteo Salvini utreds – vänder sig emot åklagarna

Italiens inrikesminister Matteo Salvini utreds av åklagare för att ha hindrat över 100 migranter från att lämna ett italienskt kustbevakningsfartyg. Nu går han i svaromål i ett filmklipp på Facebook.
7.9.2018 - 22.27

Invandrare får snabbare utbildning men språkundervisningen måste förbättras

Arbets- och näringsförvaltningen har ordnat integrationsutbildningar enligt planerna och väntetiderna för utbildningen har halverats på två år. Invandrare lär sig ändå inte språket tillräckligt bra trots att det är ett viktigt mål i integrationen.
7.9.2018 - 08.59

Migri ska få göra säkerhetskontroller

Migrationsverket ska ha rätt att utföra säkerhetskontroller på personer som kommer till deras lokaler eller vistas där. Det föreslår stadsrådet och presidenten väntas godkänna lagen i dag.
10.8.2018 - 07.33

Migri: Allt fler förnyar sina asylansökningar

Omkring 2 300 personer har hittills sökt asyl i Finland i år. Cirka 1 100 av dessa ansökningar är sådana fall där den sökande har fått ett tidigare beslut på sin ansökan, uppger Migrationsverket i ett pressmeddelande.
9.8.2018 - 16.06

Efter krismötet: Fortsatt splittring om EU:s asylpolitik

EU-länderna står fortfarande långt ifrån varandra i migrationsfrågan, även efter det hastigt inkallade minitoppmötet i Bryssel. En fråga finns det dock enighet om – EU:s yttre gränser ska stärkas.
24.6.2018 - 22.26

Krismöte i Bryssel om migration

Splittringen i migrationsfrågan är vidöppen mellan EU-länderna. Ingen tycks längre tro på en snabb lösning där alla 28 medlemsländerna är med. På väg in till ett minitoppmöte i Bryssel var signalen både från Tyskland och Frankrike att det inte går att vänta på total enighet.
24.6.2018 - 10.54

Migrantfartyg hotas av stängda hamnar när Italiens inrikesminister skärper kraven

Italiens nye inrikesminister Matteo Salvini hotar med att stänga italienska hamnar för räddningsfartyg, om inte Malta tar emot hundratals migranter som räddats av en hjälporganisation, rapporterar tidningen Corriere Della Sera.
10.6.2018 - 22.49

Centerns röstdrottning: Östeuropa kan inte plocka russinen ur EU-kakan

Också Östeuropa måste göra sitt för att EU ska kunna driva en gemensam flyktingpolitik, säger Katri Kulmuni. Hon valdes på lördagen till första vice ordförande i Centern.
9.6.2018 - 18.21

Kai Mykkänen: Växande kritik mot asylsystemet kräver ny strategi i Europa snabbt

Elefanten i rummet ska fram om det ska nås en enighet om flyktingpolitiken i Europa. Det bedömer Kai Mykkänen, som efter inrikesministrarnas rådsmöte i veckan märkte att åsikterna skiftat och blivit kritiska till det rådande asylsystemet, och kritiska till kommissionens försök att uppdatera det.
9.6.2018 - 14.45

Färre fick uppehållstillstånd i Finland i fjol

Sammanlagt 33 674 personer fick uppehållstillstånd i Finland i fjol. Det är 6 000 färre tillstånd än föregående år, uppger Europas migrationsnätverk (EMN) i sin statistiska översikt av fjolårets migration.
1.6.2018 - 21.19

Trump till attack mot Mexiko i Nashvilletal

USA:s president Donald Trump kritiserar Mexiko för att inte stoppa den olagliga invandringen till USA i ett tal i Nashville, Tennessee.
30.5.2018 - 10.14

Paris river migrantläger med tusentals boende

Polisen i Frankrike har utrymt ett migrantläger med omkring 1 500 boende i de norra delarna av Paris, skriver Le Monde. Tidningen rapporterar att invånarna lämnade sina tält och ställde sig i en avgränsad del av lägret med sina väskor i händerna, och att evakueringen gick lugnt till. Även flyktingorganisationer fanns på plats.
30.5.2018 - 10.02

Li Andersson ifrågasätter Migrationsverkets nya linje för ensamkommande flyktingbarn

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson kräver att inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) redogör för Migrationsverkets nya riktlinjer som går ut på att ge kortfristiga uppehållstillstånd för ensamkommande flyktingbarn.
24.5.2018 - 20.34

Amerikansk säkerhetsrapport varnar för flyktingar i Finland

USA:s ambassad i Helsingfors har förnyat sin bedömning av säkerhetssituationen i Finland. Säkerhetsriskerna bedöms vara låga och Finland betraktas som ett tryggt land, men ambassaden höjer ändå ett varningens finger för de flyktingar som bor i landet.
5.5.2018 - 17.23

S-riksdagsledamot hoppar av i protest mot partiets skärpta migrationspolitik

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sara Karlsson lämnar nu sin riksdagsplats i protest mot partiledningens besked om skärpningar av migrationspolitiken. En gräns har nåtts för vad jag kan företräda, skriver hon på Facebook.
4.5.2018 - 20.58

Löfven: Sverige har tagit emot för många flyktingar

Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga fast tills EU infört en gemensam politik. Socialdemokraterna anser att Sverige tagit emot för många flyktingar under de senaste åren.
4.5.2018 - 14.15

Trump: Tuffare tag mot olaglig invandring

USA:s president Donald Trump har skrivit under en order om att avsluta den så kallade catch and release-policyn, som innebär att olagliga invandrare släpps på fri fot i väntan på att domstolen tar upp deras fall.
7.4.2018 - 11.19

Adlercreutz och Ingo: Var är asylpolitiken som främjar integration?

Då en asylansökan behandlas, kan speciella personliga skäl som påverkar beslutet tas i betraktande. Det kan vara frågan om företagsamhet, påbörjad utbildning eller familjeband. Speciella personliga skäl beaktas dock mycket sällan, även om det klart vore i allmänhetens intresse. Det anser SFP:s vice ordförande och riksdagsledamot Anders Adlercreutz samt Svensk Ungdoms ordförande Christoffer Ingo.
5.4.2018 - 21.20

Migrationsverket kritiseras för sin tolkning av lagen – ensamkommande flyktingbarn borde få längre uppehållstillstånd

Barn- och familjeförbund riktar skarp kritik mot Migrationsverket sätt att tolka lagen beträffande ensamkommande flyktingbarn.
5.4.2018 - 06.46

Juri von Bonsdorff

Utrikeskrönika: Den amerikanska byråkratins oförklarliga anlete

Ingenting skall gå utanför de vanliga ramarna och om det mot förmodan gör det, varken kan eller vill byråkraten förstå och möta dig i ett försök att lösa problemet.
11.3.2018 - 08.00