Tommy Westerlund

Ledare: Nu skallar "Nationalister förenen eder!"

Italiens inrikesminister Matteo Salvini går ut med ett budskap som kunde sammanfattas med orden: "Nationalister i Europa, förenen eder."
11.1.2019 - 16.00 Premium

Matteo Salvini spelar skickligt på temat främlingsfientlighet

Aldrig stilla, alltid i farten, som om han var mitt uppe i en evigt pågående valkampanj. Det är högerpopulisten Matteo Salvini i ett nötskal. I går höll han nationellt partimöte på ett av Roms största torg. Det främlingsfientliga budskapet går under parollen ”Italienarna först”.
8.12.2018 - 15.54

Sverigedemokraterna blev trea – men ytterhögern marscherar på i Europa

Liberala européer gläds åt att Sverigedemokraterna i likhet med högerpopulisterna i Frankrike och Nederländerna inte levde upp till förväntningarna. Men varningens klockor ringer över hela kontinenten. Ytterhögerns andel av rösterna har på tjugo år ökat från 5 till 17 procent.
10.9.2018 - 13.55

USA-ambassadör hyllar europeisk högervåg

USA:s ambassadör i Berlin hyllar den konservativa våg som han anser drar över Europa. Uttalandet kommer i en intervju med den högerpopulistiska nyhetssajten Breitbart News.
4.6.2018 - 15.18

Europas populister gläds över Orbáns seger

Från Europas konservativa och högerpopulistiska partier duggar gratulationer till Ungerns valvinnare Viktor Orbán tätt. Även den tyske inrikesministern lyckönskar den ungerske premiärministern. Men Tysklands förbundskansler Angela Merkel är svalare i sin reaktion.
9.4.2018 - 15.55

Impuls: Dags att sluta leta efter dolda budskap i litteraturen

Genom att fokusera och beskriva texter som de är – och inte alltid tala om det djupa och det dolda – lär vi oss också att beskriva världen som den är, skriver litteraturvetaren Claus Elholm Andersen.
24.3.2018 - 06.13

Analys: Österrike och Europas ödesfråga

Det står redan nu klart att Sebastian Kurz regering kommer att närma sig Visegrad-ländernas hållning i flyktingfrågan: mindre fokus på fördelningen av flyktingar och mer på skyddandet av EU:s yttre gränser. Det passar Ungerns Viktor Orbán och hans slovakiska, tjeckiska och polska kolleger som hand i handske.
21.12.2017 - 13.12

Skadeglada populister möts i krisens skugga

Medan den tyska förbundskanslern Angela Merkel gör ett nytt försök att få ihop en regeringskoalition håller Alternativ för Tyskland kongress i Hannover. I det högerpopulistiska partiet är skadeglädjen stor över Merkels vedermödor.
1.12.2017 - 08.19

Susanna Ginman

Ledare: Nordisk populistfront

Sverigedemokraterna hör sedan augusti till samma nordiska partigrupp som Sannfinländarna och Dansk folkeparti. De populistiska högerpartierna laddar upp inför EU-valet 2019.
27.11.2017 - 21.00

Samarbete mellan Sannfinländarna och Sverigedemokraterna officiellt

När Sverigedemokraterna har svårt att bryta sin isolering på hemmaplan går det bättre i nordiskt sammanhang. Nu är partiet välkommet bland Sannfinländarna och Dansk Folkeparti.
27.11.2017 - 05.45

Bredare men också radikalare – nu vill Sverigedemokraterna ha inflytande

Med tio månader kvar till val höjer Sverigedemokraterna tonläget rejält. När andra partier i Sverige har stramat åt flyktingpolitiken är det högerpopulistiska partiet inte längre ensamt om sin profilfråga, och opinionssiffrorna har vänt nedåt. I ett längre perspektiv har tillväxten ändå varit unik vilket gör att de övriga partierna ständigt måste förhålla sig till Sverigedemokraterna – trots att det fortfarande är isolerat.
27.11.2017 - 05.45

Högerpopulisterna har foten i dörren i Österrike igen – Kurz vill förhandla med FPÖ

24.10.2017 - 12.38

Ann-Cathrine Jungar

Runt hörnet: En ny politisk kartbild

"En koalitionsregering kommer att bildas i Österrike, och det sedan generationer tillbaka regeringsbärande konservativa partiet ÖVP skulle stöta på patrull om det ifrågasatte och åsidosatte de grundläggande demokratiska spelreglerna. Däremot kommer politiken i EU att påverkas."
22.10.2017 - 08.36

Analys: Österrikes smutsiga valkamp som hämtad ur House of Cards

Österrike – och Europa – verkar nu vara ur askan i elden. Den österrikiska regeringskoalitionen efter söndagens parlamentsval kommer med högsta sannolikhet att innehålla det uttalat främlingsfientliga och EU-skeptiska Frihetspartiet.
14.10.2017 - 18.58

Experter om tyska valet: Fem frågor att hålla ögonen på

Merkel har valts till sin fjärde period som förbundskansler, men det tyska valet kan beskrivas som en jordbävning. En svagare Merkel, en försiktigare koalition och en bred förändring i hur de europeiska väljarna gör har betydelse för alla i Europa.
26.9.2017 - 06.20

"Om val skulle förändra någonting, så skulle de vara förbjudna"

Vid en av ingångarna till S-Bahnstationen vid Frankfurter Allee i Berlin hörs jazziga saxofon-toner. Luis Eckenberger spelar skickligt och medryckande men alla har bråttom och skyndar förbi. Bara ett par småbarn stannar upp, men stressade mammor vill inte missa sina tåg och rycker ungarna med sig.
18.9.2017 - 05.23

Ann-Cathrine Jungar

Runt hörnet: Kärlekssommarens oönskade barn?

"Och nog är det så: 68-generationens politiska värderingar i form av miljö, jämställdhet och minoritetsrättigheter har i samtiden en bred förankring i västra Europa, och har även gjort avtryck i det politiska beslutsfattandet, kanske till och med blivit 'mainstrea'. Men, vi kan nu se att den postmateriella revolutionen också har gett upphov till en kontrarevolution från högern, och sedan slutet av 1990-talet gynnat extrema högerkrafter."
13.8.2017 - 08.54

Sami Kallinen

Ledarkrönika: Populistiska högern är den nya punken

Har den populistiska högern blivit den nya punken, undrar Sami Kallinen efter en vecka av livlig debatt om arbetsklimatet i företagen i Silicon Valley.
13.8.2017 - 08.31

Från tillgång till belastning – Sverigedemokraternas Ekeroth fälld för ringa misshandel

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth döms för ringa misshandel för att ha slagit en man i en krogkö. Vinner domen laga kraft vill partiledningen att han lämnar sin post. Sverigedemokraterna jobbar på att uppfattas som mer rumsrena, för att få större inflytande i svensk politik.
28.6.2017 - 17.43

Forskare: Populistiska bloggar har bidragit till polariseringen i samhället

Invandringskritisk, tolerantia, blomsterhatt, suvakki, kukkahattutäti ... De politiska bloggarna ute i högermarginalen har skapat begrepp som haft stort genomslag, också i översättning. – Orden har bidragit till polariseringen. Begreppen förändrar hur vi talar om saker och därigenom också det allmänna klimatet i samhället, säger Katarina Pettersson, som disputerar om högerpopulistiska bloggar på fredag.
8.6.2017 - 05.56