Analys: Österrike och Europas ödesfråga

Det står redan nu klart att Sebastian Kurz regering kommer att närma sig Visegrad-ländernas hållning i flyktingfrågan: mindre fokus på fördelningen av flyktingar och mer på skyddandet av EU:s yttre gränser. Det passar Ungerns Viktor Orbán och hans slovakiska, tjeckiska och polska kolleger som hand i handske.
21.12.2017 - 13.12

Skadeglada populister möts i krisens skugga

Medan den tyska förbundskanslern Angela Merkel gör ett nytt försök att få ihop en regeringskoalition håller Alternativ för Tyskland kongress i Hannover. I det högerpopulistiska partiet är skadeglädjen stor över Merkels vedermödor.
1.12.2017 - 08.19

Susanna Ginman

Ledare: Nordisk populistfront

Sverigedemokraterna hör sedan augusti till samma nordiska partigrupp som Sannfinländarna och Dansk folkeparti. De populistiska högerpartierna laddar upp inför EU-valet 2019.
27.11.2017 - 21.00

Samarbete mellan Sannfinländarna och Sverigedemokraterna officiellt

När Sverigedemokraterna har svårt att bryta sin isolering på hemmaplan går det bättre i nordiskt sammanhang. Nu är partiet välkommet bland Sannfinländarna och Dansk Folkeparti.
27.11.2017 - 05.45

Bredare men också radikalare – nu vill Sverigedemokraterna ha inflytande

Med tio månader kvar till val höjer Sverigedemokraterna tonläget rejält. När andra partier i Sverige har stramat åt flyktingpolitiken är det högerpopulistiska partiet inte längre ensamt om sin profilfråga, och opinionssiffrorna har vänt nedåt. I ett längre perspektiv har tillväxten ändå varit unik vilket gör att de övriga partierna ständigt måste förhålla sig till Sverigedemokraterna – trots att det fortfarande är isolerat.
27.11.2017 - 05.45

Högerpopulisterna har foten i dörren i Österrike igen – Kurz vill förhandla med FPÖ

24.10.2017 - 12.38

Runt hörnet: En ny politisk kartbild

"En koalitionsregering kommer att bildas i Österrike, och det sedan generationer tillbaka regeringsbärande konservativa partiet ÖVP skulle stöta på patrull om det ifrågasatte och åsidosatte de grundläggande demokratiska spelreglerna. Däremot kommer politiken i EU att påverkas."
22.10.2017 - 08.36

Analys: Österrikes smutsiga valkamp som hämtad ur House of Cards

Österrike – och Europa – verkar nu vara ur askan i elden. Den österrikiska regeringskoalitionen efter söndagens parlamentsval kommer med högsta sannolikhet att innehålla det uttalat främlingsfientliga och EU-skeptiska Frihetspartiet.
14.10.2017 - 18.58

Experter om tyska valet: Fem frågor att hålla ögonen på

Merkel har valts till sin fjärde period som förbundskansler, men det tyska valet kan beskrivas som en jordbävning. En svagare Merkel, en försiktigare koalition och en bred förändring i hur de europeiska väljarna gör har betydelse för alla i Europa.
26.9.2017 - 06.20

"Om val skulle förändra någonting, så skulle de vara förbjudna"

Vid en av ingångarna till S-Bahnstationen vid Frankfurter Allee i Berlin hörs jazziga saxofon-toner. Luis Eckenberger spelar skickligt och medryckande men alla har bråttom och skyndar förbi. Bara ett par småbarn stannar upp, men stressade mammor vill inte missa sina tåg och rycker ungarna med sig.
18.9.2017 - 05.23

Runt hörnet: Kärlekssommarens oönskade barn?

"Och nog är det så: 68-generationens politiska värderingar i form av miljö, jämställdhet och minoritetsrättigheter har i samtiden en bred förankring i västra Europa, och har även gjort avtryck i det politiska beslutsfattandet, kanske till och med blivit 'mainstrea'. Men, vi kan nu se att den postmateriella revolutionen också har gett upphov till en kontrarevolution från högern, och sedan slutet av 1990-talet gynnat extrema högerkrafter."
13.8.2017 - 08.54

Sami Kallinen

Ledarkrönika: Populistiska högern är den nya punken

Har den populistiska högern blivit den nya punken, undrar Sami Kallinen efter en vecka av livlig debatt om arbetsklimatet i företagen i Silicon Valley.
13.8.2017 - 08.31

Från tillgång till belastning – Sverigedemokraternas Ekeroth fälld för ringa misshandel

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth döms för ringa misshandel för att ha slagit en man i en krogkö. Vinner domen laga kraft vill partiledningen att han lämnar sin post. Sverigedemokraterna jobbar på att uppfattas som mer rumsrena, för att få större inflytande i svensk politik.
28.6.2017 - 17.43

Forskare: Populistiska bloggar har bidragit till polariseringen i samhället

Invandringskritisk, tolerantia, blomsterhatt, suvakki, kukkahattutäti ... De politiska bloggarna ute i högermarginalen har skapat begrepp som haft stort genomslag, också i översättning. – Orden har bidragit till polariseringen. Begreppen förändrar hur vi talar om saker och därigenom också det allmänna klimatet i samhället, säger Katarina Pettersson, som disputerar om högerpopulistiska bloggar på fredag.
8.6.2017 - 05.56

De ungas aktivitet är politikens blinda fläck – "Spräck åsiktsbubblorna i skolan"

Unga brinner för politik, men inte på det gamla vanliga sättet. Därför kan bristen på kanaler exponera många för populism. Ett ungdomsforskningsprojekt i 14 olika europeiska länder, bland annat Finland, tar fram blinda fläckar i politiken.
25.5.2017 - 07.30

Unga som deltar i samhället lockas inte av högerpopulism

Ungas intresse för högerpopulism kunde minskas till exempel genom att ge unga möjligheter att påverka politiken, föreslås det i en rapport från Ungdomsforskningssällskapet.
24.5.2017 - 01.31

Söndagsanalys: En form av begreppsförlust

"Vänster, gröna, borgerligt liberala och intellektuella är förbluffade över populisternas och nyhögerns närmast omedvetna angrepp på själva innebörden i de västerländska idealen om frihet och jämlikhet. Plötsligt står man mot en politisk agenda som inte har något som helst fördjupat modernt begrepp om jämlikhet, som om alla de här människorna moraliskt sett levde i en annan tid."
30.4.2017 - 09.00

Österrike kan få sin egen populist

En lång och mot slutet smutsig valrörelse är över. På söndag avgörs om Österrike får en högerpopulistisk president eller inte. Valet väntas bli mycket jämnt.
3.12.2016 - 21.54

Många asylattacker i Österrike

24.9.2016 - 21.51

Högerpopulister på frammarsch i Tyskland

2.9.2016 - 13.27