Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Din älskade pudel är en nyrakad slav i kedjor

Hur mycket kärlek och omtanke vi än slösar på våra husdjur så finns det inget som förmildrar att de fortfarande har ungefär samma rättigheter som en slav i Romarriket. Men tecken finns att djuren är på väg att göra revolt.
19.10.2018 - 07.00

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: I ett nattsvart Sverige mördar man uteliggare

Han kallades för råttan av sina plågoandar. Nu är den 48-årige hemlöse mannen från Rumänien död, troligen mördad av tonårspojkar. Ingen ville veta av honom när han levde, nu vill alla göra hans död till ett skräckexempel på ett Sverige idag.
7.9.2018 - 08.52

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Svenska grillfanatiker hamnade i brottningsmatch med polisen

Trots att det råder eldningsförbud i stora delar av Sverige finns det folk som tänder upp klotgrillen. Inte bara kan grillarna starta skogsbränder, de riskerar också dryga böter.
10.8.2018 - 07.00

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Finlandssvenskarna blev ett slagträ i debatten om vem som är svensk

Samtidigt som Sverige har drabbats av nationell fotbollsyra efter framgångarna i Ryssland har en debatt om svenskhet seglat upp på hemmaplan.
29.6.2018 - 07.05

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Myggor, fästingar och vargar – semesterproblem för stadsbon

De förpestar vår tillvaro och suger vårt blod. Jag talar om stickmyggen som nu härjar på flera olika platser i Sverige. Att problemet inte skapat större surr bland våra storstadsfixerade politiker kan bero på att myggen biter fel människor – nästan uteslutande lantisar.
1.6.2018 - 07.50

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Förbjud studentflaken!

Skolavslutningstider betyder också åbäket med lastbilsflak och fulla gymnasister. För när man tänker efter, vad är det egentligen de firar? När gav en gymnasieexamen en rätt att skvätta cider på sina medtrafikanter?
18.5.2018 - 06.20

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Tumult när svensken inte fick deklarera

Att Skatteverket har slopat sina deklarationslådor verkar inte ha nått alla svenskar. I stället var det många som ilsket petade in sina lappar i golvspringan under dörren till skattekontoret. Trots det är myndigheten Sveriges populäraste.
4.5.2018 - 06.43

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Alla vill vara den vuxna i svensk politik

Twittertroll, smutskastning och en rusning mot en moralisk nollpunkt. Så upplever många den svenska valrörelsen där ingetdera blocket inom politiken verkar vilja ge vika en tum.
23.3.2018 - 08.08

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Sista varvet på den syriska karusellen

Under belägringen av Aleppo fick rebellgrupperna fri lejd mot att de gav upp staden. Något liknande kan mycket väl ske i östra Ghouta. Medan bomberna faller och befolkningen lider kraftsamlar alla parter i konflikten inför slutspurten av kriget.
9.3.2018 - 08.08

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Släng era prylar, föräldrar

Att föda barn är det mest naturliga som finns. Men det finns inget självklart naturligt längre i att vara förälder. Överallt omges vi av prylar för att hjälpa osäkra föräldrar att klara av de enklaste av sysslor. Möt Cyborgpappan och Moderkortsmamman!
22.2.2018 - 15.41

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Gör dig inte dum som en svensk

Intelligensen sjunker i Sverige samtidigt som andelen elever som pluggar främmande språk minskar i allt snabbare takt. Det får en att tro att det gamla spanska ordspråket ”gör dig inte dum som en svensk” åter kan bli modernt.
26.1.2018 - 06.00

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir : "En balkangranat ser ut som en leksak ..."

När handgranater blir leksaker för kriminella är det inte konstigt att oskyldiga dör. Inte bara används de i gängkrig och mot polisen, de skapar även skräck i folks vardag. Vem vill släppa ut sina barn att leka när man vet att det ligger granater i buskarna?
12.1.2018 - 06.23

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Gjorde Finland 100 något bestående intryck i Sverige?

När Finland firade hundraårsdagen var svenska medier på plats i Helsingfors. Men hur blir det nu när alla glansfulla evenemang är över, kommer landet återigen att sjunka tillbaka i glömska i det svenska medvetandet.
28.12.2017 - 15.55

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Så länge någon bryr sig finns det hopp

Den som reser på en weekend till Warszawa för en kulinarisk upplevelse får inte vara rädd för en besk eftersmak. Även om inget ont kan sägas om stad och människor så lämnar skövlade urskogar och en antidemokratisk regering ett hål i magen.
15.12.2017 - 06.57

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Haagtribunalens sura avskedsskål

Krigsförbrytaren Slobodan Praljaks giftbägare var inte bara ett spektakulärt självmord utan också ett sätt att ta ödet i sina egna händer. Men det är inte som en hjälte han kommer att bli ihågkommen utan som mannen som smet från sitt straff.
1.12.2017 - 16.01

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Bettleri undanbedes är Vellinges nya slogan

Det finns snäppet fler tiggare i skånska Vellinge än vad det finns fiskar på kommunens vapensköld. Ändå ser sig den moderata ledningen nödgad att införa ett förbud mot tiggeri. Förbudet välkomnas av lokala butiksägare men för många andra luktar det mest rutten sill.
22.9.2017 - 06.03

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Nordea snart ett Åminne blott

Det har talats om resolutionsavgifter och bankstabilitet som bevekelsegrunder för Nordeas flytt till Finland. Men jag vet bättre. Orsaken stavas svår hemlängtan hos de finländska patrioterna i styrelseledningen.
8.9.2017 - 06.00

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Medelklassen är terroristernas skräck

Det är medelklassens stormtrupper som kommer att bekämpa vår tids stora gissel som gängkriminalitet, segregation och terrorism. För inte ens ondskans krafter kan i det långa loppet stå emot en armé av curlingmorsor och surdegspappor.
25.8.2017 - 14.19

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Borg blev jumbo i sin egen penismätartävling

Han ägnade sin tid som finansminister åt att dra ner skatterna och privatisera det offentliga. Men efter några groggar visade det sig att han hellre drar ner gylfen och offentliggör det privata. Anders Borg har löpt gatlopp efter debaclet då han visade sitt könsorgan och skrek hora.
11.8.2017 - 06.39

Peter Al Fakir

Absurt steriliseringstvång i Finland

Samtidigt som regnbågsflaggan vajar över Islamiska statens huvudstad Raqqa tvingas transpersoner till sterilisering vid könsbyte i Finland. Och i Sverige ökar köerna till könsutredningsmottagningarna. Det är inte lätt att ha könsdysfori i en dysfunktionell värld.
28.7.2017 - 06.00