Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Släng era prylar, föräldrar

Att föda barn är det mest naturliga som finns. Men det finns inget självklart naturligt längre i att vara förälder. Överallt omges vi av prylar för att hjälpa osäkra föräldrar att klara av de enklaste av sysslor. Möt Cyborgpappan och Moderkortsmamman!
22.2.2018 - 15.41

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Gör dig inte dum som en svensk

Intelligensen sjunker i Sverige samtidigt som andelen elever som pluggar främmande språk minskar i allt snabbare takt. Det får en att tro att det gamla spanska ordspråket ”gör dig inte dum som en svensk” åter kan bli modernt.
26.1.2018 - 06.00

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir : "En balkangranat ser ut som en leksak ..."

När handgranater blir leksaker för kriminella är det inte konstigt att oskyldiga dör. Inte bara används de i gängkrig och mot polisen, de skapar även skräck i folks vardag. Vem vill släppa ut sina barn att leka när man vet att det ligger granater i buskarna?
12.1.2018 - 06.23

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Gjorde Finland 100 något bestående intryck i Sverige?

När Finland firade hundraårsdagen var svenska medier på plats i Helsingfors. Men hur blir det nu när alla glansfulla evenemang är över, kommer landet återigen att sjunka tillbaka i glömska i det svenska medvetandet.
28.12.2017 - 15.55

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Så länge någon bryr sig finns det hopp

Den som reser på en weekend till Warszawa för en kulinarisk upplevelse får inte vara rädd för en besk eftersmak. Även om inget ont kan sägas om stad och människor så lämnar skövlade urskogar och en antidemokratisk regering ett hål i magen.
15.12.2017 - 06.57

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Haagtribunalens sura avskedsskål

Krigsförbrytaren Slobodan Praljaks giftbägare var inte bara ett spektakulärt självmord utan också ett sätt att ta ödet i sina egna händer. Men det är inte som en hjälte han kommer att bli ihågkommen utan som mannen som smet från sitt straff.
1.12.2017 - 16.01

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Bettleri undanbedes är Vellinges nya slogan

Det finns snäppet fler tiggare i skånska Vellinge än vad det finns fiskar på kommunens vapensköld. Ändå ser sig den moderata ledningen nödgad att införa ett förbud mot tiggeri. Förbudet välkomnas av lokala butiksägare men för många andra luktar det mest rutten sill.
22.9.2017 - 06.03

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Nordea snart ett Åminne blott

Det har talats om resolutionsavgifter och bankstabilitet som bevekelsegrunder för Nordeas flytt till Finland. Men jag vet bättre. Orsaken stavas svår hemlängtan hos de finländska patrioterna i styrelseledningen.
8.9.2017 - 06.00

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Medelklassen är terroristernas skräck

Det är medelklassens stormtrupper som kommer att bekämpa vår tids stora gissel som gängkriminalitet, segregation och terrorism. För inte ens ondskans krafter kan i det långa loppet stå emot en armé av curlingmorsor och surdegspappor.
25.8.2017 - 14.19

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Borg blev jumbo i sin egen penismätartävling

Han ägnade sin tid som finansminister åt att dra ner skatterna och privatisera det offentliga. Men efter några groggar visade det sig att han hellre drar ner gylfen och offentliggör det privata. Anders Borg har löpt gatlopp efter debaclet då han visade sitt könsorgan och skrek hora.
11.8.2017 - 06.39

Peter Al Fakir

Absurt steriliseringstvång i Finland

Samtidigt som regnbågsflaggan vajar över Islamiska statens huvudstad Raqqa tvingas transpersoner till sterilisering vid könsbyte i Finland. Och i Sverige ökar köerna till könsutredningsmottagningarna. Det är inte lätt att ha könsdysfori i en dysfunktionell värld.
28.7.2017 - 06.00

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Bostadskarriär eller mammas soffa

Bara genom att sitta på sitt arsle har den genomsnittliga villaägaren i Stockholm blivit 24 000 euro rikare varje år. Med ett sådant prisrally på bostäder är det inte konstigt att både Riksbanken och OECD varnar för de höga fastighetspriserna i Sverige.
2.6.2017 - 14.47

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: När svenska deckare blir verklighet

Ett antal mordfall har dominerat medierna den senaste veckan. Några av dem så makabra att de kunde vara tagna ur en svensk deckare. Men det är fallet med den mördade flickan Tova som har krossat många hjärtan.
23.5.2017 - 12.18

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Tuppar, hönor och pudlar – ledaren för Feministiskt initiativ beskylld för plagiat

Victoria Kawesa hann knappt dra på sig rödstrumporna som nyvald partiledare för Feministiskt initiativ (FI) innan hon anklagades för plagiering. I en tid av alternativa fakta, fejknyheter och rysk desinformation kommer nu den kvinnliga varianten – plagiatet.
5.5.2017 - 06.50

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Fotboja på sig själva och andra

Två veckor har gått sedan attentatet på Drottninggatan i Stockholm. Trots att sorgen inte är över ser vi politiska konsekvenser av dådet i hur politikerna försöker överträffa varandra i tuffhet mot terrorismen.
21.4.2017 - 05.47

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Att stå på Rinkeby torg med livvakt gör något med en

Det är en absurd tanke att journalister ska behöva ha livvakt när de arbetar i Sverige. Men det finns i dag områden och situationer som snabbt kan bli livsfarliga bara för att man bär en kamera. Det är tyvärr samma områden som både är underrapporterade i medierna men också demoniserade.
7.4.2017 - 12.51

Peter Al Fakir

Trumps attacker kan vara räddningen för Sverige

Den senaste tidens smutskastning av Sverige från president Donald Trump har fått politiker att reagera och har väckt både förundran och löje bland svenskarna. Det är aldrig roligt att pekas ut som hackkyckling av en mobbare. Men lugn – Trumps attacker kan vara räddningen för Sverige men också för medierna.
24.2.2017 - 06.32

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Vad händer i Finland?

Vad fan är det som händer i Finland? Man skjuter kvinnor i Imatra, rasister marscherar på gatorna och irakier deporteras med Wehrmacht-effektivitet.
13.1.2017 - 05.55

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Blöja och prygel på Domkyrkans trappa är fel väg till toppen

Det är inte ofta nyheter om Finland lyckas ta sig över Östersjön, men de senaste dagarna har två ”juttur” brutit sig igenom. Och båda har personer i blöja i huvudrollen.
30.12.2016 - 06.01

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: En fläkt av kalla kriget

När Ryssland ville låna svenska hamnar för att bygga en andra gasledning genom Östersjön blev det stopp. Men är kovändningen från svenskt håll grundad på rationella säkerhetspolitiska överväganden eller ännu ett uttryck för rysskräcken?
16.12.2016 - 05.37