Kaj Ahlsved

Mot nya folkmusikaliska upplevelser

Det värmer långt ner i roten av pappahjärtat när barnen spontant vill spela tillsammans med en. De är de finaste musikupplevelserna. Inte är vi alltid riktigt överens om vilken version av låten vi ska spela – min eller hennes – men dylika diskussioner hör ju folkmusiken till.
12.7.2019 - 10.00 Premium

Konsertrecension: Populärmusiken pollinerar folkmusiken – eller tvärtom

Det finns många sätt att navigera mellan folk- och populärmusikintryck. Antti Paalanen och Tuuletar gav prov på vitt skilda vägar under en fyllig konsertkväll på Tavastia. Speciellt Tuuletars nya gripande texter gjorde intryck på recensenten.
31.5.2019 - 10.41 Premium

Musikrecension: YL:s folkmusikutflykt inkluderade både djupa manlighetsfunderingar och insatser närmast som bakgrundskör – munspelskvartetten Sväng var i en klass för sig

Ylioppilaskunnan Laulajat bjöd på ett välkommet samarbete med folkmusikartister och inbjudan till diskussion. Av gästartisterna var munspelskvartetten Sväng i särklass mest intressant, med djupa tankar och nyskapande verk.
15.4.2019 - 16.02 Premium

Skivrecension: Nästa generation Jepokryddor

Jepokryddona är tillbaka. Tredje skivan presenterar en ny generation av spelmansungdomar. Den röda tråden utgörs av Jeppomenuetten, men också lite programmering får plats.
9.4.2019 - 14.49 Premium

Konsertrecension: En skön genreöverskridande klangvåg sköljer över publiken vid Rotfests öppningskonsert

Norrmannen Gjermund Larsen har jobbat en hel del i Finland men först nu fick han chansen att uppträda här med sin egen trio. Kyrkokonserten bjöd på smäktande vackert violinspel, med folkmusiken som ryggrad men fritt böljande i många riktningar.
9.4.2019 - 11.31 Premium

Konsertrecension: På jakt efter skärningspunkter

Då UMO och Värttinä möts svänger det tajt och stämningen är varm, om än det blir lite trångt i den trumpetande ljudbilden ibland.
15.3.2019 - 13.00 Premium

Skivrecension: Kompositioner ur kloka huvuden

Hannu Kella och Timo Alakotila presenterar ett brokigt urval egna kompositioner, från lugna vaggvisor till riviga toner.
26.2.2019 - 10.38 Premium

Skivrecension: Fascinerande Folk Big Band – experimentet som blev institution

Andra skivan må vara mer tillrättalagd än den första, men i gengäld har musiken en stadigare koppling till folkdansen än förut. Sibelius-Akademins Folk Big Band imponerar stort på Tove Djupsjöbacka som hänförs av professionaliteten och magin.
29.1.2019 - 13.44 Premium

Konsertrecension: I musikens tjänst

Folkmusiktrion Pauanne har två trumfkort – dels klingande arkivfynd, dels den verbala dimensionen.
24.1.2019 - 16.00 Premium

Tove Djupsjöbacka

Impuls: Alla folkmusiker i samma båt

För det mesta simmar folkmusiken och folkdansen någonstans ute i samhällets marginella badvatten, men vid några få tillfällen intar man huvudfåran. En stark vi-anda präglar dessa sammanhang.
23.1.2019 - 06.53 Premium

Folkdansaren Reetta-Kaisa Iles tror på en djurisk kraft, en arkaisk energi som ger människor styrka

Våga vara stolt över de egna traditionerna, uppmanar mångsysslaren inom dans och musik Reetta-Kaisa Iles, som också efterlyser fördjupande utbildningsmöjligheter och insatser för att få ut även den professionella folkdansen i världen. Medan man kunnat studera folkmusik på högskolenivå ända sedan 1983 finns inga motsvarande möjligheter på folkdanssidan.
5.1.2019 - 06.33 Premium

Skivrecension: Tidlös, behaglig och sällsynt läcker duo

Petri Hakalas och Piia Kleemolas Field Trip är äkta vara helt enkelt.
2.1.2019 - 07.00

Skivrecension: Gränsöverskridande och gåtfullt när vevlira möter dragspel

Vevlira möter dragspel, keltiska toner möter minimalism som möter elektronisk dansmusik. Svenska Symbio är ett piggt utropstecken, tycker Tove Djupsjöbacka.
12.12.2018 - 06.07

Skivrecension: En av de vackraste finska folkmusikskivorna kommer från England

Sanna Kurki-Suonios och dottern Erika Hammarbergs röster tillför mycket till helheten.
5.12.2018 - 07.00

Skivrecension: Arvet efter Brunskärs-Maja lever vidare

Dottern Anna Danielsson har samlat en hel skiva med egna låtar i traditionell finlandssvensk spelmansstil med allt från vals till schottis.
5.12.2018 - 07.00

Konsert- & skivrecension: Virtuositeten är hisnande, men solisterna en besvikelse

Frigg är ett av de tongivande banden inom den nutida folkmusiken i dag, med en estetik ständigt hisnande nära perfektion. Det aktuella konceptet med julskiva och -turné väcker både glada och blandade känslor hos Tove Djupsjöbacka.
30.11.2018 - 12.02

Skivrecension: Suistamon Sähkö har finslipat estetiken – den karelska elektrofolken låter ännu bättre, tuffare, mognare

Anne-Mari Kivimäkis kultband har blivit bara bättre, resonerar Tove Djupsjöbacka.
27.11.2018 - 14.50

Skivrecension: Välfungerande transatlantiskt samspel

Konceptet blir bara tydligare på Teija Nikus och Sara Pajunens andra skiva betitlad Amerikas sång.
31.10.2018 - 06.17

Bokrecension: Sonsonens biografi tecknar en onödigt svartvit bild av professor Otto Andersson – ännu har allt inte sagts

Att skriva en bok om en släkting är ett tveeggat svärd. Matts Anderssons biografi över Otto Andersson är ett förtjänstfullt tillägg till den knapphändiga litteraturen om professorn i musikvetenskap och folkdiktsforskning vid Åbo Akademi, även om den undviker de obehagligaste frågorna.
15.10.2018 - 07.00

Skivrecensioner: Den finlandssvenska visskatten uppdaterad med jazz, afrikanskt och barock

Den stora skaran som spelar och sjunger tillsammans på Johanna Almark Mannilas skiva gör att man kan tala om en gemytlig sammankomst utan kännbar uppdelning i proffs och amatörer.
10.10.2018 - 06.00