Bokrecension: När Satan kom till Åland

Carina Karlssons roman bygger på historiska händelser och följer fem kvinnors väg till häxbålet. Förnuft, vidskepelse och juridisk sadism vägs mot varandra med tragiska resultat.
21.3.2019 - 06.58 Premium

Bokrecension: Inte långt från Balkans högsta berg

”Hur mycket vi än vill säga sanningen om oss själva så ljuger vi. Och hur mycket vi än ljuger så berättar vi sanningen om oss själva. Det vet varenda terapeut. Det vet vi faktiskt också själva,” skriver Birgitta Boucht i sin nya bok.
20.3.2019 - 20.04 Premium

Bokrecension: Alls inte missionerande

”Ingen parar sig numera planlöst. Det finns inga misstag,” skriver Susanne Ringell i sin nya bok. Här finns också en öppen och obesvärad kristen tillhörighet.
19.3.2019 - 07.02 Premium

Bokrecension: Brus, lek och rolig teknikdystopi

Precis som Potsdamer Platz i Berlin har genomgått många faser genomgår Ralf Andtbackas dikt om den många faser, och även här finns det storhetsperioder, omväxlande med brus som inte alltid är så kommunikativt.
14.3.2019 - 06.58 Premium

Bokrecension: "Är mitt samliv slut nu?"

Ulrika Nielsen skriver i gränslandet av flera genrer, och det är knappast så viktigt att få svar på hur boken ska kategoriseras. Tvärtom är det uppfriskande – och roligt! – att läsa den.
7.3.2019 - 08.00 Premium

Bokrecension: Omysthriller om ödsligt hemmafruliv

Matilda Gyllenbergs huvudperson är ett kontrollfreak med ett ödsligt inre, och frågan är om hon förändras av sina upplevelser.
6.3.2019 - 10.43 Premium

Pia Ingström

Plock & fynd: Krigsbarnet som bortbyting och andra värnlösa

Niininens blick på de sannerligen värnlösa människor hon beskriver är illusionslös men medkännande. Hon har sett samhällets botten och hon har själv upplevt hur ett liv kan störtas ur sin förutsedda borgerliga bana. Ibland skriver hon svidande bra.
3.3.2019 - 09.09 Premium

Matilda Gyllenberg skriver av sig sin ilska

Stagnerade kvinnoroller, och en samhällsordning som uppmuntrar det, väckte Matilda Gyllenbergs vrede. Ur ett uppdämt raseri föddes debutromanen.
27.2.2019 - 07.02 Premium

Strömberg och Willows får debutantstipendium

Ellen Strömberg och Elin Willows tilldelas Finlands svenska författareförenings debutantstipendier.
26.2.2019 - 12.14

Bokrecension: Monument över en stor oliktänkare

Carl-Gustaf Lilius (1928-1998) var en stor och egensinnig bildkonstnär, en originell essäist – och framför allt en mycket betydande dissident och debattör i vårt ängsligt finlandiserade land. Han kom att engagera sig för mänskliga rättigheter och politisk frihet i Ungern, Tibet, Baltikum, Polen, Sovjetunionen och Kina när få andra vågade. Irmelin Sandman Lilius biografi över honom är fullbordad, i fyra tjocka volymer.
22.2.2019 - 06.56 Premium

Tjeckiske Jan är expert på finlandssvensk litteratur

Nu finns den finlandssvenska litteraturens historia tillgänglig för en tjeckiskspråkig publik. Trots att det skrivits mycket om nordisk litteratur på tjeckiska saknade universitetslektor Jan Dlask information om det finlandssvenska, så han skrev boken själv.
16.1.2019 - 13.20 Premium

Här är alla vårens finlandssvenska böcker

Från Märta Tikkanens brevväxling med väninnor till Vasas flora och fauna – den finlandssvenska bokvåren spänner över fyra decennier av liv och konst. Postumt utkommer Zacharias Topelius och den evigt unga Henry Parland med nyediterade utgåvor, och Bo Carpelan med dikter som inte tidigare publicerats.
8.1.2019 - 06.57 Premium

Samtal om litteratur: Hanna, Rakel och grunden till tolkningen av allting

Litteraturredaktören, 60 år, blev förtjust i Ellen Strömbergs debutroman Jaga vatten. Men hur fungerar den för unga kvinnor? Victoria Wallgren, Felicia Karrenberg och Maria Hellberg från Tölö gymnasium svarar.
23.12.2018 - 07.05 Premium

Kommentar: Claes Olssons svar till Trygve Söderling: "Jag går inte på oplöjd mark"

Diskussionen går vidare om behandlingen av de litterära modernisterna inom filmen.
5.12.2018 - 11.29

Bokrecension: De tusen möjligheternas förvånansvärld

Peter Mickwitz' nya bok Leksikon utgår från felstavningar och -läsningar, omkastningar och missuppfattningar. Bland ordlistans drygt 500 vokabler återfinns både underfundigheter och mystifikationer, bedårande barnsligheter och utslag av pappahumor. Vad sägs om ”vanfrihet” och ”ödelsedag”, eller ”förälskadad” och ”andedränkt”?
2.11.2018 - 08.07

Lättlästa noveller lanseras i fickformat

En liten bok att ha i fickan på bussen, flyget, i skolan eller var som helst. Ida-Lina Nyholm och Kajsa Heselius ger ut nya finlandssvenska noveller i fickformat för skolelever och för vuxna med tidsbrist.
23.10.2018 - 06.42

Bokrecension: Vandringens orsak är sorg

Gösta Ågren är i sin kompromisslöshet en poet som delar åsikterna. Man kan, utifrån ett annat poesiideal, reagera emot allt som är grunden för hans storhet. Ågren kåserar aldrig, och överlåter aldrig åt läsaren att hitta på mening åt små, fragmentariska fraser utan versaler. Han har ett ärende med sin praktik, och det är existentiellt. Den nya samlingen är en av hans bästa.
23.10.2018 - 06.22

Bokrecension: Ett arv av kärlek och värme

Tuva Korsströms biografi över föräldrarna Mirjam Tuominen och Torsten Korsström ärmedryckande läsning trots många mörka teman. Hon skriver fram sin värld med konkretion, sinnlighet och analytisk distans. Släkthistorien blir också finlandssvensk 1900-talshistoria.
12.10.2018 - 07.17

Bokrecension: Smala axlars längtan

Ungdomstiden beskrivs i Déa Solins debutroman som ett enda rus. Höga på livet, höga på varandra, höga på relationer. Livet är en fest. Eller så inte. Festen är ett pansar mot det som smärtar.
8.10.2018 - 07.00

Bokrecension: Att famla efter sitt sanna jag bortom duktigheten

Heidi Hakalas debutroman handlar om prestationskrav, panikångest och bekräftelsebehov. Några rader om klass leder recensenten på ett villospår och gör att hon blir nyfiken på huvudpersonens kontoutdrag snarare än på hennes känslor.
26.9.2018 - 07.32