Torra strupar för rekryter vid Nylands brigad

Värmeböljan tvingar försvarsmakten att anpassa sin verksamhet efter den höga temperaturen, och bland annat lätta på beväringarnas klädsel. Enligt en förälder som besökte Nylands brigad på söndagen var en del av rekryterna ändå tvungna att ha på sig uniformens rock i solskenet.
19.7.2018 - 16.49

BBC: Åbohjälten får medalj av drottning Elizabeth

Svensken Hassan Zubier, som ingrep under våldsdådet i Åbo för ett knappt år sedan och försökte rädda livet på en av de knivhuggna, får medalj av drottning Elizabeth. Medaljen delas ut som erkänsla för en synnerligen modig handling.
19.7.2018 - 17.22

Blixtar och dunder! På fredag är åskan här

På torsdagen är vädret ännu varmt och soligt, men redan på fredagseftermiddagen kan de som bor i södra Finland vänta sig svalkande åsk- och regnskurar. Värmeböljan ser däremot inte ut att avta, utan fortsätter enligt prognoser åtminstone ännu i en vecka.
19.7.2018 - 16.13

Flyende fartdåre krockade med två bilar i Mäntyharju – tre dödsoffer

En allvarlig trafikolycka mellan tre bilar i Mäntyharju i Södra Savolax har krävt minst tre personers liv, meddelar polisen på Twitter.
19.7.2018 - 15.32

Branden i Pyhäranta inte under kontroll 50 evakuerade

Ännu på torsdag morgon såg det ut som att den omfattande mark- och skogsbranden i Pyhäranta skulle vara under kontroll. Men på förmiddagen förvärrades läget på nytt. Brandkåren fortsätter släckningsarbetena i natt och man har beredskap att också jobba med att släcka bränderna under veckoslutet.
19.7.2018 - 12.17

Debatt om fejknyheter: ”Desinformation är en del av den ryska militärdoktrinen”

Den här sommaren sover inte politiken. Följ med händelserna på Finlandsarenan i HBL:s liveblogg.
19.7.2018 - 12.01

Fingrid: Eltillgången inte längre hotad – "En vinterdag hade det verkligen varit problem"

En brand i en elstation i Olkiluoto under onsdagen skar av kärnreaktorerna från stamnätet, och Fingrid varnade i morse för att eltillgången är hotad. Nu är skadorna reparerade och reaktorerna väntas vara kopplade till stamnätet igen senast i morgon på morgonen.
19.7.2018 - 11.28

Hon hittade sina försvunna rötter i Finland

DNA-testning ledde amerikafinlandssvensken Anna-Riikka Nyman Lindholm till den försvunna pusselbiten i hennes släkthistoria. – Att komma till Finland kändes som att komma hem, säger hon.
19.7.2018 - 11.00

Jennifer Snårbacka

Kommentar: Kan vi sluta hylla värmeböljan?

"Tänk på hur det är sedan i vinter" och "Vadå, har du hellre regn?" är meningar som man möts av när man klagar på värmen. Varför kan vi inte bara enas om att extrema temperaturer är obehagliga?
19.7.2018 - 10.55

"Är det så här finsk pressfrihet ser ut?"

–Min mening var absolut inte att genomföra en protestaktion. Jag var där för att ställa en viktig fråga i egenskap av ackrediterad journalist, säger Sam Husseini som säkerhetstjänsten kastade ut från Donald Trumps och Vladimir Putins presskonferens i Helsingfors.
19.7.2018 - 06.25

Kraftig skogsbrand i Pyhäranta – 20 bostadshus har evakuerats

Ett stort skogsparti brinner i kommunen Pyhäranta i Egentliga Finland. Enligt räddningsverket har branden spridit sig till ett område på över 60 hektar. Rökbildningen är kraftig och ett 20-tal hus har evakuerats. Försvarsmaktens helikoptrar deltar i släckningsarbetet.
18.7.2018 - 21.57

Här är badstränderna med minst blågröna alger

Då de blågröna algerna använt upp den fosfor som finns i det varma ytvattnet avtar blomningen och algerna dör och sjunker till bottnen. Det är den goda nyheten. Till de dåliga hör att algblomningen i Finska viken nu är den kraftigaste på ett årtionde, och kan fortsätta ännu nästa vecka då vädret väntas vara varmt.
18.7.2018 - 21.18

Samhällets elberoende är en riskfaktor

Elförsörjningen i södra och sydvästra Finland är bruten. Två miljoner finländare är utan ström på obestämd tid på grund av ett cyberanfall. Det är ett osannolikt men fullt möjligt scenario som var och en bör bereda sig på, såväl konkret som mentalt säger experter.
18.7.2018 - 19.33

Ingo: Att lösa klimatförändringen är den hållbaraste säkerhetspolitiken

Svensk Ungdoms förbundsordförande Christoffer Ingo efterlyser mera miljöpolitisk diskussion i Finland. Politikerna borde bli bättre på att se den säkerhetspolitiska aspekten av klimatförändringen, menar Ingo.
18.7.2018 - 18.18

Varmast i Vasa – men alla tiders Lapplandsrekord

I Vasa uppmättes sommarens högsta temperatur på 33,7 grader. Samtidigt sattes Lapplands värmerekord genom tiderna, bara några decimaler under Vasa.
18.7.2018 - 18.05

Djurskyddsförening ifrågasätter kräftskivan som tradition – Vad tycker du? Rösta i vår enkät

Kräftskivan hör till sommarens höjdpunkter för många men traditionen är problematisk. Helsingfors djurskyddsförening (Hesy) föreslår ett förbud på att koka obedövade kräftor. I så fall borde vi helt och hållet avstå från att äta kräftor, säger kräftforskaren.
18.7.2018 - 16.48

Tingsrätten häktade de misstänkta knivmännen från Joensuu

Två män misstänks ha knivhuggit tre personer på en nattklubb i Joensuu i fredags. Männen är häktade men har inte velat berätta vad som var orsaken till våldsdådet. En bekant till de misstänkta gärningsmännen är misstänkt för en misshandel som ska ha skett samma natt och på samma nattklubb som knivhuggningen.
18.7.2018 - 16.14

HBL-mätning: Regeringsdörren öppnas för SFP

Efter att dörren smått historiskt smällde igen för tre år sedan ser det åter ut att öppnas en möjlighet för Svenska folkpartiet att ingå i nästa regering. Men automatiskt kommer det inte att ske.
18.7.2018 - 14.15

Åskvädret i Europa påverkar inte Finlands flygtrafik

Ett åskväder orsakade förseningar i flygtrafiken mellan Sverige och några andra europeiska länder på tisdagen, men i Finland hade åskan ingen som helst inverkan på flygtrafiken.
18.7.2018 - 13.35

Video: Blågröna alger jublar i sommarvärmen – Finska viken och Skärgårdshavet lider mest

Den blågröna algblomningen i Finska viken och Skärgårdshavet är kraftigare och mer utbredd än vad Finlands miljöcentral förväntat sig. Östersjöns näringsbelastning och det allt varmare klimatet ökar på algblomningen.
18.7.2018 - 11.28