essäer
»

Essä: Kriget och det antisvenska är den finländska hockeynationalismens livsluft

Det finns ett intimt band mellan ishockeyn och den finländska nationalismen. Men steget från gemenskap och hjältedyrkan till uteslutanden och krigsretorik är oerhört kort, skriver populärkulturforskaren Sven-Erik Klinkmann som i sin forskning analyserat konstellationen Sverige–Finland i hockeysammanhang.
5.5.2019 - 06.22 Premium

Essä: Högern gillar kollektiv – vänstern älskar individuell makt

Den politiska högern och vänstern positionerar sig ofta som varandras motsatser. Men den ideologiska dualismen är förljugen, skriver filosofen Hannes Nykänen.
10.3.2019 - 06.13 Premium

Essä: Den finlandssvenska kulturjournalistiken krisar inte – men den förändras

Krisstämningarna är ofta dominerande i diskussionen om kulturjournalistiken. Men att tala om en ”kris” är onödigt ödesmättat, skriver Jenny Jägerhorn-Tabermann i en essä som utgår från hennes avhandling om kulturbevakningen i den finlandssvenska dagspressen.
17.2.2019 - 06.57 Premium

Essä: Om avståndet mellan någonstans och varsomhelst

Också i Svenskfinland har så kallade "Anywheres" – progressivt sinnade, toleranta människor – ibland odlat ett förakt för människor som sympatiserar till exempel med Sannfinländarna. Men vore det inte dags att sänka tonläget och försöka hitta en konstruktiv dialog åtminstone med de anständiga populisterna? undrar Merete Mazzarella.
20.1.2019 - 06.33 Premium

Essä: De tysta skrikande orden

Då döden kommer tillräckligt nära får den vårt språk att falla samman. Vissa erfarenheter verkar omöjliga att böja in i ordens system. Ändå görs det, och med avstamp i Ursula Andkjær Olsens diktsamling Utgående farkost utforskar Malin Kivelä den tysta litteraturen, den som trevar sig mot det obeskrivbara.
6.1.2019 - 06.04 Premium

Essä: ”Blow upp, explodera nu och puss på det” – på återbesök hos Diva


2.12.2018 - 06.16

Essä: Klimatserien del 3: Ytterst är det tron på människan som vi behöver vinna tillbaka

Vi håller på att tappa tron på att vi kan välja vår framtid. Om vi vill stoppa klimatförändringen måste vi först återerövra tron på det gemensamma självstyrets möjlighet, skriver Thomas Wallgren i HBL Kulturs klimatserie.
3.11.2018 - 06.12

Essä: Idén om orörd natur och klimatkrisen

I naturreservat och nationalparker har människan låst in naturen för att skydda den från oss själva. Men idén att det skulle finnas en orörd ursprunglig natur utanför människan är problematisk, skriver filosofen Antony Fredriksson.
28.10.2018 - 06.12

Essä: Ny serie: Filosofer om klimatkrisen

Inget hindrar att vi tar itu med klimatkrisen – nu! Tekniken finns, beräkningar visar att omställningen på sikt är ekonomiskt lönsam. I en ny serie ger HBL Kultur ordet åt filosoferna. Först ut är Mio Lindman som skriver om klimatförändringen och det goda livet.
21.10.2018 - 06.12

Essä: Exponerad – om Noora Sandgrens fotografier

Det finns fotografier som man knappt noterat när man sett dem reproducerade, men som golvar en i verkligheten. Noora Sandgrens fotografiska verk är sådana, skriver Helen Korpak i sin essä.
30.9.2018 - 06.26

Essä: Förbli amatör

Finns det en mellanväg mellan det positiva och negativa i att vara amatör? frågar litteraturprofessorn Bo Pettersson i sin essä.
9.9.2018 - 06.10

Essä: Felaktig vård fällde Ernest Hemingway

Bilolyckor, brännskador, depressioner, alkoholmissbruk och inte mindre än nio allvarliga huvudskador. Den amerikanska litteraturens machoman var i grund och botten en sjukling av bräckligaste slag, skriver Nalle Valtiala.
22.7.2018 - 06.09

Essä: Den gäckande ortolansparven

Vad får en 65-årig man att stiga upp i svinottan och trampa ett drygt maraton på cykel? Ett svårartat missbruk, kanske?Precis som alla andra missbrukare behöver jag mina kickar, bekänner författaren och fågelskådaren Lars Sund.
15.7.2018 - 06.05

Essä: "Häpenhet hette det mänskligas födelse"

I år har det gått 70 år sedan Harry Martinsons Vägen till Klockrike kom ut. Det är en roman som har påverkat regissören Kristin Olsoni djupt: en från början realistisk berättelse som blev en saga, skriver hon i sin essä.
8.7.2018 - 14.09

Essä: Ett långt farväl – hur britterna gled mot brexit

För två år sedan röstade britterna för att lämna EU. Många gnuggade sig i ögonen och frågade sig hur det europeiska projektet hamnade här – och varför? Men på andra sidan Engelska kanalen har känslorna för Europa aldrig varit speciellt varma, skriver Johan Ekman i sin essä.
1.7.2018 - 06.29

Kulturessä: Guidad tur i Gilead med omnejd

Marilynne Robinsons favoritteman formerar sig med andra ord till ett försvar av individen, det demokratiska samhället och religionen mot vad hon uppfattar som en eskalerande förflackning av bildning och politik i sitt eget land. Det är inte svårt att överflytta det hon säger till brexits, värdenihilismens och nynationalismens Europa. Håkan Möller guidar oss runt i ett mäktigt amerikanskt prosalandskap.
17.6.2018 - 06.03

Essä: Mot en ny dialogisk etik

Vad innebär det att ta ansvar som skribent? Vem tjänar man? Och hur? Litteraturvetaren Samuli Laukka undersöker det självständiga tänkandets premisser.
10.6.2018 - 06.26

Essä: Sylvias platser – Kvinnohotellet, varuhuset & hamburgerhimlen

Sylvia Plath måste vara den dödaste människa som finns. Författaren Sanna Tahvanainen har följt hennes spår i New York.
13.5.2018 - 06.54

Essä: Under skinnet på hudvården

Kapitalister täljer guld på att sälja hudvårdsprodukter till kvinnor på jakt efter ett ideal som dikterats av patriarkatet: drömmen om den fulländade hyn. Jeanette Öhman känner sig lurad, men undrar om hudvårdsrutinerna också kan erbjuda trygga ritualer och andningshål i en misogyn tid.
8.4.2018 - 06.26

Vårt levande inbördeskrig och konsten att minnas på ett ansvarsfullt sätt

Under 2018 kommer det att talas mycket om vikten av att minnas ett krig som väldigt få kan ha glömt. Men vad för sorts hågkomst skall det handla om? frågar filosofen och historikern Jonas Ahlskog i sin essä.
28.1.2018 - 06.21