Spretig bukett

I Gunnar Högnäs diktsamling finns både bra enskildheter och sådant som känns påbörjat och lämnat i hast. Ojämnheterna vägs i någon mån upp av oförutsägbarhet: man vet aldrig vad som kommer på nästa sida.
28.3.2018 - 13.05

Vid sidan av Hanna

Ellen Strömberg debuterar med en Österbotten-förankrad skildring av en motstridig flickvänskap och av kvinnlig frigörelse som smakar "kroppsvätskor, snor, sperma och tårar”.
20.3.2018 - 06.44

"Tänk om allt vore främmande"

Den snabba observationen av något som flyr undan vårt vetande och därför triggar vårt sökande är Tomas Mikael Bäcks bästa gren. Vad är det som flyr undan?
16.2.2018 - 13.42

Bokrecension: Varför osynliggöra det röda Svenskfinland?

Maria-Pia Boëthius bok om inbördeskriget är en kritisk reflektion över hennes egen vita släkthistoria. Men varför i hela friden gestalta kriget som en språkstrid? Begriper hon inte att hon osynliggör en röd, svensk berättelse? undrar Fredrik Sonck.
15.2.2018 - 06.03

Från krigets eld till överklassens kyla

Anne Swärd använder sig inte av någon händelselöshetens estetik, tvärtom: här finns en genomgående rörelse, så att allt leds vidare via en egen inneboende tyngd. Efter avslutad läsning tar recensenten igen sig med fuktiga blick.
12.2.2018 - 11.06

Bokrecension: En jamaikansk elegi

Marlon James' roman utgår från mordförsök mot Bob Marley, och växer till en mångstämmig skildring av våld och fattigdom av lönnmördares och droglangares psykologi, CIA-agenter, spöken, en hjälplös postkolonial situation, tredje världen, och politisk korruption.
11.2.2018 - 07.05

Bokrecension: Hemma hos "världens störste man"

Ben Hellmans Hemma hos Tolstojär rik på detaljer, välskriven och mäktig i sitt slag. Något som framträder indirekt men starkt i boken är hur internationellt Finland, ja, hela Norden, var, under decennierna före första världskriget, skriver Fredrik Hertzberg.
9.2.2018 - 06.45

Jörn Donner vid gränsen

I sin nya roman utforskar Jörn Donner gränsen vid Systerbäck 1918, en tid av exceptionell råhet och våldsamt dragna gränser mellan människor som kanske tidigare trott sig bebo samma ort eller samma samhällssystem.
7.2.2018 - 07.30

I det blå och i kärleken

Den hyllade essäisten Maggie Nelsons styrka ligger i kombinationen av stil och känsla. Känslan av att söka efter något som inte är möjligt att finna annat än i nederlaget. Det kan bara göras genom ständiga avbrott och avvikelser från de inskrivna förväntningarna om att nå fram. Det kan bara göras med en stil som inte gör sig till, skriver recensenten Håkan Möller.
4.2.2018 - 12.24

Glesbygd som inte tål dagsljus

Roligt är det ju inte, men ganska gastkramande, skriver Henrik Jansson om Magnus Dahlströms nya roman.
4.2.2018 - 11.32

"Tråkigt är fel ord för det jag har här"

Elin Willows språk är en njutning, men vad är det hon vill berätta om?
2.2.2018 - 13.02

Bokrecension: Flöjtspelaren från Uppsala

Recensenten låter sig lockas in i den tyska litteraturen.
28.1.2018 - 15.21

Bokrecension: En målares livsroman

De verkligt stora författarna, sådana som Peter Handke eller Patrick Modiano, söker inte omväxling. Joel Haahtela skulle inte heller ha behövt göra det.
28.1.2018 - 15.20

Bokrecension: Pappan, lipsillen och enkoppskaffekokaren

Rafael Donners debutbok innehåller klarsynt och skicklig gestaltning, vettiga existentiella frågor och drabbande insikter. Lugn komik samsas med grundallvaret. Här finns också en generositet mot läsaren som recensenten tycker om.
26.1.2018 - 09.03

Bokrecension: Konst, kaos och kokain

Mikael Persbrandts självbiografi är inte bara en kärleksförklaring till teatern, utan också en brutal självuppgörelse och en naken skildring av missbruk, skriver Mårten Westö.
21.1.2018 - 06.40

Bokrecension: Kunnig och entusiasmerande biografi över mångsidig Westermarck

Helena Westermarck (1857–1938) var bildkonstnär, författare, journalist och konstkritiker. Arne Toftegaard Pedersen skildrar henne i helfigur, men som litteraturvetare ägnar han naturligt nog störst uppmärksamhet åt hennes författarskap.
18.1.2018 - 14.17

Så grotesk att den blir trovärdig

Selva Almadas universum är hårdkokt men fullt av känsliga människor.
14.1.2018 - 07.00

Facklitteratur: Räven vaktar hönsgården

Kan man lita på industrin? Frågar man dess egna representanter är svaret givet. Frågar man Martin J. Walker eller någon av de 26 medarbetarna i den nyutgivna antologin Corporate Ties That Bind blir svaret ett annat.
8.1.2018 - 11.18

Facklitteratur: Kritiskt tänkande kräver faktakunskaper

Alternativa fakta är en god vetenskapsjournalistisk översikt över kunskapsfilosofin och den senaste empiriska forskningen om kunskap och kunskapsresistens inom olika fält, skriver Fredrik Österblom.
8.1.2018 - 06.27

Nederlagets och segerns olika sinnelag

Varför ger man upp? Och hur känns det att ge upp något mycket stort – sin fästning, sin krigarära?
6.1.2018 - 08.37