En far, en tid, en värld blir levande

Islänningen Guðmundur Andri Thorssons biografi över författarens far visar hur litteraturen kan ge liv åt det som inte längre finns. Den är visserligen en sons hyllning till sin döde far, men den största hylningen är inte porträttet av fadern utan sonens eget poetiska språk.
29.10.2017 - 09.19

Med urnan i bagageutrymmet

Terézia Moras roman Monstret är en djupt berörande depressionsskildring och en bild av ett Europa i upplösning. Ändå är den, tack vare författarens skarpsynthet och berättarskicklighet, en glädje att läsa.
29.10.2017 - 09.19

Bokrecension: Litterär pojkhumor à la Mark Twain

I sin nya pastisch-samling ägnar sig Nalle Valtiala åt att avliva klassiska deckargestalter. Alltid är det inte lätt att fatta galoppen, skriver HBL:s recensent.
24.10.2017 - 06.55

Bokrecension: På spaning efter de Andra i Istanbul

Efter ett århundrade av turknationalism för Istanbuls minoriteter en tynande tillvaro. I Den mystiska Näktergalen vandrar Pia Ingström längs metropolens gator på jakt efter det som en gång fanns.
24.10.2017 - 06.33

Livet ett kompendium

Dags att läsa en katalansk roman.
22.10.2017 - 08.08

Det som ständigt hotar och lockar

I Martina Moliis-Mellbergs nya bok möter vi psyken i gungning, utan land i sikte. I havsdjupen hotar man att gå förlorad och under, men i det finns också lockelsen att förlora sig, gå upp i något större.
21.10.2017 - 07.48

Vi vet inte vart dikten är på väg

Metha Skog är mest läsvärd i kortare dikter, här bibehålls skärpan bättre och läsaren kan få sjunka in i orden, vrida och vända på scenerna i stället för att kastas in i en ny.
19.10.2017 - 06.18

Bokrecension: Råa bönor, pepparkakor och en strimma hopp

I Henrik Jansson nya novellsamling Råa bönor inatt slingrar novellerna sig på subtila sätt in i varandra. Sitt kabinett av trashankar, luffare och svärmare gestaltar han med bravur och värme.
17.10.2017 - 06.55

Bokrecension: Det oförmodade mötet mellan en rumpa och ett våffeljärn

16.10.2017 - 07.00

Bokrecension: Svårt att känna sympati, svårt att sluta läsa

David Lagercrantz har sagt att han mådde rejält dåligt i samband med senaste utgivning, men någon lång betänketid tycks han ändå inte ha behövt innan han börjat arbeta på den nya volymen i Stieg Larssons Millennium-serie.
15.10.2017 - 07.00

Bokrecension: Tråkmånsar göre sig icke besvär!

Salongen var en plats för konstruktiva möten på kulturens område. Eller är – i Ingrid Svenssons bok introduceras några salongsvärdinnor att ta lärdom av.
15.10.2017 - 07.00

Bokrecension: En undersökning av det amerikanska klassamhället

Där arbetarklassen har djupa band till släkt och nära vänner, förlitar sig eliten på breda och ytliga nätverk. Hanna Sistek har läst Joan Williams analys av dagens amerikanska klassamhälle.
8.10.2017 - 06.38

Renässans för Carson McCullers

I samhället oinpassade existenser befolkar alla Carson McCullers berättelser och med sin närvaro rycker de vardagen ur dess gängor. De är udda, ibland rent våldsamt individuella.
8.10.2017 - 06.37

Så tyckte HBL om Ishiguros Never Let Me Go

Vi återpublicerar här Kerstin Lindman-Straffords recension från 2005 på romanen Never Let Me Go.
5.10.2017 - 15.16

Stort och känsloladdat grepp på Ellen Thesleff

Ellen Thesleff målade i över sjuttio år och försörjde sig själv genom sin karriär, vilket var banbrytande under hennes tid.
2.10.2017 - 10.39

En roman om landssorg

”Det var den värsta av tider. Den värsta”, börjar Ali Smiths nya roman som varit månadens bok i England i september.
1.10.2017 - 12.13

En östergrenare utan ”krångel”

Några intensiva sommarveckor med tre tonåringar som aktörer och Vietnamkriget och den aktuella popmusiken som inramning. Inga betydelsebärande tillbakablickar, inga snåriga parallellhistorier, bara en rak och lättflytande berättelse – kan det här faktiskt vara en roman av Klas Östergren?
1.10.2017 - 09.13

Bokrecension: Maritimt systerskap i nydanande högläsningspärla

Insatserna är skyhöga i Karin Erlandssons klassiskt utformade sagoroman om längtan, tillhörighet och överlevnad.
28.9.2017 - 09.20

Delvis helt lysande

Masturbation, tidelag, kåta fantasier om klassens vackra flickor som sitter och tittar ut genom fönstret medan biomassan av små icke-alfahannar kokar runt dem. Mikael Crawfords bok inleds mycket traditionellt men det är inget problem.
25.9.2017 - 08.23

Den rikssvenska blicken

En bok om nordens litteratur borde egentligen inte skrivas av nordbor. Den borde skrivas av de bästa icke-nordiska skandinavisterna.
24.9.2017 - 09.08