Nederlagets och segerns olika sinnelag

Varför ger man upp? Och hur känns det att ge upp något mycket stort – sin fästning, sin krigarära?
6.1.2018 - 08.37

Bokrecension: Som om de allra heligaste rummen i Sofia Torvalds själ skymtade förbi

Journalisten Sofia Torvalds skriver nyktert om sitt liv som kristen, om sin längtan och strävan, om bönens kraft och att tro på mysterier fastän man egentligen tilltalas av naturvetenskaper.
3.1.2018 - 07.00

Bokrecension: Vad makten gör med tsaren

I redogörelserna för tsarernas familjeliv, deras personliga trauman och tillkortakommanden, deras privata brev, älskarinnor och udda intressen och böjelser döljer sig mycket mer än skvaller vars bäst-före-datum passerat.
31.12.2017 - 23.59

"Det var apokalyptiska tider"

En bröllopsresa i Venedig förvandlas av det alltför levande förflutna till ett avsked. Recensenten läser en ungersk roman från 1937.
31.12.2017 - 08.00

Hur svenskarna skaffade erfarenheter

Peter Luthersson skriver om 1800-talets svenska resenärer och äventyrare som törstade efter kunskap om det radikalt annorlunda och försökte kompensera rikets erfarenhetsunderskott.
31.12.2017 - 08.00

Bokrecension: ”Satan anländer till Stockholm”

Tapani Suominens roman berättar om ambassadlivet ur underifrånperspektiv. Chaufförer och vaktmästare ser och hör mycket.
25.12.2017 - 23.55

Bokrecension: När mamma är borta måste hon skrivas fram

Två färska mammabiografier, av författaren och dramaturgen Annina Holmberg respektive historikern Laura Kolbe, tecknar var sitt mammaporträtt, som samtidigt blir bilder av var sin tidsanda och kulturkrets.
18.12.2017 - 07.00

Bokrecension: Hästarna under våra fötter

Drömmen om odödligheten uttryckt i den stora konsten och människornas oftast fruktlösa försök att förstå och omfatta den. Det är kanske temat för den ungerske författaren László Krasznahorkais sällsamt poetiska berättelsesamling.
17.12.2017 - 14.30

Bokrecension: Tre pakistanska syskon från London

Kamila Shamsie beskriver en radikalisering genom faderlig omsorg, propaganda och fysiskt våld.
17.12.2017 - 13.55

Bokrecension: Stig Larsson och hans vänner

Larsson berättar om vanliga och framför allt mindre vanliga människor i den miljö där han så grundligt rotat sig, men han skulle inte vara den han är ifall han inte samtidigt lyfte fram en del smått och stort om sig själv.
17.12.2017 - 12.59

Djupt personlig drömvision


11.12.2017 - 09.31

Kan läsas från alla håll

Recensenten rekommenderar varmt att ni gör Gunnar D Hanssons bekantskap. Han är som berättare, forskare och poet på en gång mycket underhållande, stimulerande och osannolik i sina associationer. Man kan läsa i hans böcker från alla håll, då och då eller mer sammanhängande, och man vet aldrig vad man ska hitta.
10.12.2017 - 08.00

Klassiker får kämpa för sin existens

En litterär kanon behöver inte vara märkvärdigare än en rekommenderad, mångsidig läslista med verk som kan fås att “tränga ihop sig en smula, som om de alla – bildligt talat – bodde i samma stad”, och samtala med varandra.
10.12.2017 - 08.00

Känslofrihet mitt under värsta Francotid

En ungdomlig bok, och så hyllad att författaren efter sin succédebut led av plågsam självkritiskhet. Robin Valtiala läser Carmen Laforet.
10.12.2017 - 08.00

För 300 år sedan och just i dag

De okuvliga av Lars Strang är en historisk roman om Stora ofreden – eller är den kanske en roman om det som händer någon annanstans än i Finland just nu?
9.12.2017 - 13.07

Städpippi med otippade följder

Nadja Anderssons bilderboksdebut är både rolig och träffande. Här finns humor och dramatik för alla åldrar. Det bästa är ändå att historien är så genomgående bilderboksberättad.
8.12.2017 - 09.44

Möta flyktingarna anständigt

De svenska författarna Jasim Mohamed och Jan Henrik Swahn skriver personligt, engagerande, på ett bra sätt påträngande om frivilligarbete bland flyktingar på Samos.
3.12.2017 - 08.58

Fågelns klara klang

Den svenska litteraturen kan glädjas åt en ny diktare. Tidigare känd som poet på finska och prominent översättare av svensk poesi debuterar Caj Westerberg på svenska. Det sker med samma självklara behärskning som allt annat han gjort.
2.12.2017 - 11.17

Motstånd och hopp i repressionens tid

”Du är ett stycke vrakgods du också”, konstaterar en av personerna i Elisabeth Rynells nya roman. ”Som livet spolat upp på stranden här. Och det är bra. Såna där hela och lyckade människor har vi aldrig tyckt om.”
26.11.2017 - 11.36

Möta flyktingarna anständigt

De svenska författarna Jasim Mohamed och Jan Henrik Swahn skriver personligt, engagerande, på ett bra sätt påträngande om frivilligarbete bland flyktingar på Samos.
26.11.2017 - 11.31