Hamsterlibretto för tuba

Det fallologiska museet på Island blir en besvikelse för huvudpersonen i Bosse Hellstens roman. Men det är språket på vägen dit som ger läsaren något.
19.9.2017 - 10.52

Gränsen mellan ärlighet och svek

Sören Bondesons nya roman – hans första på tio år – handlar om svenskt 40-tal med tyska militärtransporter rullande genom landet, skumma affärstransaktioner och det belägrade Norge som granne.
17.9.2017 - 06.11

Renande fasa med gammal Ferrante

Recensenten struntar i om Elena Ferrante är man, kvinna eller trehövdad get, huvudsaken är att böckerna finns.
17.9.2017 - 06.08

Också det gråa kan få resonans

Den litterära blandformen tycks ligga naturligt för Thomas Brunell. Den här gången tillämpar han den på metropolen Berlins variationer.
13.9.2017 - 08.58

En värld av våld, humbug, paranoia

Salman Rushdies nya roman handlar om människor i vansinnestider. Romanens Gyllene hus är fyllt av bisarra och svårbegripliga öden.
10.9.2017 - 07.00

Bokrecension: Passionsdrama, djuretik och barnpsykologi

Bödeln är banaliteten förkroppsligad – den kanske mest skrämmande av insikter. Det leder Mirjam Tuominen till en drastisk manöver: hon vädjar direkt till den som just nu läser hennes text. Du likgiltige kvällstidningsläsare, lägg inte ifrån dig boken. Läs en bit till, jag har något viktigt att säga dig.
10.9.2017 - 07.00

På väg åt olika håll samtidigt

Allvaret kommer i längden att betala sig, det vill säga ledsaga Sinéad Obrey mot en inte nödvändigtvis mindre expressionistisk men mer personlig röst, tror recensenten. Överallt hittar han intressanta rader.
8.9.2017 - 09.51

Fylla, killar, villrådighet

Ytfixering, bekräftelsebehov, beslutsångest är temat för Michaela von Kügelgens debut – en igenkänningsroman om att försöka fungera i ett utpräglat prestationssamhälle.
7.9.2017 - 12.49

Skepparfantasi i stiltje

Herzogin Cecilie, Hertiginnan som hon kallas, är mer än en båt både i besättningens ögon och i den åländska sjöfartshistorien.
6.9.2017 - 11.55

Bokrecension : "Jag tänker inte stanna här"

5.9.2017 - 06.06

En stor Mann och hans familj

En briljant men hemsk bok om konstens omkostnader. Tilmann Lahmes skildring av författaren Thomas Manns och hans familjs liv gör läsaren mållös.
3.9.2017 - 10.00

Bokrecension: Inte bara hantverk

29.8.2017 - 07.07

Bloggdrottningen och trollen

Eva Frantz skildrar infallsrikt bloggosfärens spel med fiktion och verklighet, liksom troll av olika slag.
25.8.2017 - 09.02

Bokrecension: Skarpsynt vändpunkt i vitt rum

För HBL:s recensent Maïmouna Jagne-Soreau utgör White Monkey och Adrian Pereras skarpsynthet en vändpunkt för den finlandssvenska litteraturens vita rum.
23.8.2017 - 06.02

Bokrecension: Intensivt om sig själv

Michel Ekman lyckas vara djupt personlig utan att bli egocentrisk i sitt självbiografiska lexikon, skriver Anders Westerlund i sin recension.
16.8.2017 - 07.35

Bokrecension: "Jag har lärt känna doften av döden"

Agamemnon, Klytaimnesta, Ifigenia, Orestes, Elektra. En romanförfattare som i dag skriver om klassiska gestalter från Aiskylos, Sofokles, Euripides? Ja, faktiskt, en författare som hör till de stora i dagens litteratur, irländaren Colm Toibin.
28.7.2017 - 10.31

Bokrecension: ”Jag kan fyllas med vad som helst"

Den åldrade Lars Norén börjar alltmer likna ett slags nutidens Dante, som ur tidens mörker drar fram ett ännu större mörker. Men – hemskt att medge – läsaren börjar kanske bli lite avtrubbad.
12.2.2017 - 09.30