Flödande reflektion, mångordig dialog

"Det är väl mänskligt, att man vill tänja på verkligheten? Manipulera det lite, åt rätt håll? Som en modern form av bön?" säger en av personerna i Viktoria Jäderlings novell Sången om lögnen.
27.8.2017 - 16.03

Bokrecension: Lime och ingefära, kärlek och död

Många som läst Göran Sonnevis dikt har säkert någon gång frågat sig varför han inte skriver prosa. Han svarar: ”för mig är dikten utan gräns”, ”prosan är ett specialfall av poesin”. Underförstått att prosan är mera begränsad. Och Sonnevis poesi rymmer allt på en gång.
27.8.2017 - 15.56

Akademens uppgång och fall

”Bokhuset Akademens uppgång och fall” kunde ha varit namnet på Stig-Björn Nybergs reminiscenser. I dag söker sig allt färre bokköpare till det som en gång var Nordens stoltaste bokhandel.
25.8.2017 - 09.03

Tre bröder arbetar och älskar

Joakim Groth återkommer som romanförfattare efter tre decennier – med hög igenkänningsfaktor och mycket text.
24.8.2017 - 08.00

Dricka och ta droger så länge det går

”Det dova mullret av psykisk sjukdom i min tillvaro förstärktes av mammas extrema religiositet och av landskapet jag fötts i; av att höra havets oavlåtliga dån i utkanterna”, skriver Amy Liptrot i sin självbiografiska bok.
13.8.2017 - 10.07

Beckomberga, Grey Gardens och Detroit

Politisk depression är en viktig del i det personerna i Sara Stridsbergs texter lider av. Recensenten funderar på samtidens "catch-22" och den vinstdrivande verksamhetens psykiska omkostnader.
13.8.2017 - 10.01

Relationerna som skapar oss

Kjell Westös nya roman är familjekrönika, vänskapsskildring, generations- och relationsroman och ett försök till diskussion av det senmoderna västerländska samhällets kris. Vänskap, våld och feghet, aggressiv och sårbar maskulinitet är bekanta teman för Westö, och här utforskar han dem med bravur.
10.8.2017 - 09.00

Bokrecension: En mesopotamisk berättelse, från Irak via Tyskland

Vem vill inte ha en villa vid Tigris breda, lugna vatten i dag likaväl som för tusentals år sedan? Om det inte vore för det som Saddam Hussein, den rysliga amerikanska flickan Monica Lewinsky och alla andra ställt till med. I Abbas Khiders roman finns många skikt av landets historia.
8.8.2017 - 09.25

Bokrecension: Kvinna i avantgardet, inte så missförstådd

Konstnären Sigrid Hjerténs liv var både dramatiskt och tragiskt. Men hon fick en hel del erkänsla som konstnär redan under sin livstid, och var inte fullt så missförstådd som det feministiska eftermälet låtit förstå.
6.8.2017 - 08.57

Bokrecension: Ateisten som älskar Jesus

1.8.2017 - 09.44

Bokrecension: Nya udda sidor av Bolaño

Roberto Bolaños romaner har oberoende av längd en liknande struktur. När de slutar har man snarast en känsla av att de fortsätter, i en annan bok. Två kortare romaner och en novellsamling kompletterar bilden av författarskapet, nu på svenska.
25.7.2017 - 07.00

Bokrecension: "Kriget finns inom oss"

Arundhati Roys nya roman – den första efter succédebuten för 20 år sedan – har fått ett blandat mottagande. För mycket, för rörigt, tycker också vår recensent.
23.7.2017 - 06.37

Då folkhemmet ännu var en avlägsen dröm

Västra Hjoggböle ter sig som Sodom och Gomorra med både bagerier och dans i Anita Salomonssons roman som med fördel kunde ha gjort sin huvudperson lite mindre änglalik.
23.7.2017 - 06.11

Den rena tonen efter åskvädret

I tredje delen av Tove Folkessons trilogi börjar huvudpersonen rota i gamla släkthemligheter och hittar omskakande berättelser om utanförskap, förtryck och oönskade barn som dödats eller övergivits.
9.7.2017 - 09.00

I ett nordligt Arkadien

Så länge värmen vägrar infinna sig får vi hålla till godo med blotta överenskommelsen att sommaren är underbar. En tapper hållning som har gamla anor. På 1700-talet rådde den så kallade lilla istiden. Men istadigt diktade Bellman, Oxenstierna och andra om sommarens skönhet. Varifrån kom övertygelsen om att det var så och hur upprätthölls den i pinande nordvästan?
7.7.2017 - 09.43

En cynism som redan känns passé

Det är synd att Isabelle Ståhls romangestalt Elise stirrar sig blind på sina manliga studiekamraters gemenskap, men inte finner en egen i den virtuella värld hon sluter sig in i. Ståhl ägnar för många omtagningar åt det värsta sättet att använda sociala medier, och för lite energi åt att beskriva deras gemenskapsmöjligheter, anser recensenten.
6.7.2017 - 09.59

Litteraturrecension: Min fantastiska romanupplevelse

Inför Elena Ferrantes romansvit känner recensenten samma som berättaren inför den ena av dess huvudpersoner, den skrämmande och fantastiska Lila: "Det fanns något otroligt hos henne som gjorde att jag ville ställa mig på knä och bekänna mina hemligaste tankar.”
2.7.2017 - 06.23

Kärleksfullt skildrade kufar i myllrande mångfald

Med suverän känsla för språk, form och bilderbokens blandade läsekrets visar Sanna Mander att ännu en finlandssvensk bilderboksstjärna är född.
30.6.2017 - 07.23

På tal om blommor

Utgående från sin tolkning av en mindre känd dikt av Arthur Rimbaud ger Jesper Svenbro oss en suveränt uppslagsrik samling texter kring parodin och hur vi ska förstå litteraturens förändringar.
18.6.2017 - 08.34

Vad livet ändå är intressant!

Vårt enda liv har det stora vanvettet i världen som bakgrund, inser Ljudmila Ulitskajas romanperson Jakov redan som ung, utan att då kunna ana vad som väntar honom. Hans bevarade mänsklighet och hans längtan att nå vidare är en av de stora berättelserna från vår tid, skriver recensenten om Ulitskajas nya roman Jakobs stege.
16.6.2017 - 06.55