Bokrecension: Ett arv av kärlek och värme

Tuva Korsströms biografi över föräldrarna Mirjam Tuominen och Torsten Korsström ärmedryckande läsning trots många mörka teman. Hon skriver fram sin värld med konkretion, sinnlighet och analytisk distans. Släkthistorien blir också finlandssvensk 1900-talshistoria.
12.10.2018 - 07.17

Debatten om presidentens biografier hettade till: ”Känns som man blir flådd levande”

Inte mindre än tre böcker kring Sauli Niinistö har utkommit i rask takt. I en fullspäckad sal på Åbo bokmässa träffade presidenten författarna och delade ut hårda ord. Till journalisten Lauri Nurmi sade presidenten rentav att han ”borde byta yrke”.
6.10.2018 - 18.48

Lapin Kansa: Senaste Sauli Niinistö-biografin återkallas

Förlaget drar tillbaka hela första upplagan av senaste Sauli Niinistö-biografin. Boken handlar om det stenhårda maktspelet bakom kulisserna.
4.10.2018 - 21.01

Ångest, depression och ätstörningar – konståkningen blev ett personligt helvete för Kiira Korpi

Livet på konståkningstoppen blev inte som tänkt för EM-medaljören Kiira Korpi. Hon berättar om den mörka tiden i den nya boken "Ehjäksi särkynyt".– Det är chockerande att tänka på hur dåligt jag mådde, skriver hon.
26.9.2018 - 08.00

Gunhild Stordalen kämpar mot klockan


23.9.2018 - 11.19

Vilhelm Moberg – soldatsonen som blev superkändis

Han var stor och stark och bråkig och kom från Småland. Och han skrev böckerna om Kristina och Karl Oskar. Det är ungefär vad gemene svensk vet om nationalikonen Vilhelm Moberg, säger författaren Jens Liljestrand. För att öka på kunskapen och nyansera bilden av Moberg har han skrivit biografin "Mannen i skogen".
28.8.2018 - 07.46

Bokrecension: "Jag grät och skar tänder" – familjekrönika om morfin, krig och klängigt moderskap

Emelie Enckells biografi över sin mor Dagmar Thesleff, "Generalens dotter", är väldigt givande. Och den kunde lika gärna heta "Harriets dotter".
17.5.2018 - 06.35

Bokrecension: Erövraren i Brunnsparken

I dag framstår Gunnar Björling självklart som en av de ledande svenska 1900-talspoeterna. Av sin samtid kallades han "Profeten", men motarbetades också hårt av tongivande litterära kretsar. Han var ensam och länge oförstådd trots den lilla krets av beundrare som omgav honom. Sent omsider har han nu fått en biografi. Fredrik Hertzbergs utmärkta bok vänder på många stenar. Den fogar samman vår splittrade kunskap om Björling till en helhet och fångar fint spänningarna och skönheten i hans liv och verk.
26.4.2018 - 07.00

Bokrecension: Martin Wegelius framträder i ny dager

Helsingfors musikinstituts grundare Martin Wegelius var inte alls så konservativ som det tidigare har påståtts. De facto var han en ivrig teatermänniska som välkomnade nytyska influenser och drabbades av Wagnerfeber. Lena von Bonsdorff uppdaterar förtjänstfullt bilden av Wegelius, även om hans musik hade förtjänat ännu mera uppmärksamhet.
4.2.2018 - 08.00

Bokrecension: När mamma är borta måste hon skrivas fram

Två färska mammabiografier, av författaren och dramaturgen Annina Holmberg respektive historikern Laura Kolbe, tecknar var sitt mammaporträtt, som samtidigt blir bilder av var sin tidsanda och kulturkrets.
18.12.2017 - 07.00

Carl Bildt – politikens nördiga rockstjärna

Han är som politikens Forrest Gump, alltid med på något hörn, säger journalisten Björn Häger som har tagit teflonmannen Carl Bildt vid hornen och kommer ut med boken Uppdrag Bildt.
6.8.2017 - 08.51

Bokrecension: Att gå vackert i trappor och andra tricks

3.3.2017 - 07.00