Bakgrund: Risker med social- och hälsovårdsreformen kan leda till kaos

Vi behöver inte den social- och hälsovårdsreform som regeringen föreslår. Hälso- och sjukvården i Finland är av högsta kvalitet och effektiv. Medborgarna är nöjda med vården. Målen för reformen nås snabbare och mera kostnadseffektivt genom att utveckla vårt nuvarande vårdsystem, skriver Fredrik Almqvist.
11.2.2017 - 06.10

Bakgrund: Franska socialisterna går till presidentval med radikal vänsterman

De franska socialisterna valde vänstersocialisten Benoît Hamon till sin kandidat i presidentvalet i april-maj. Han besegrade förre premiärministern Manuel Valls med 59 procent av rösterna. Den verkliga förloraren är president François Hollande. Splittring hotar socialistpartiet och högerns presidentkandidat François Fillon har drabbats av en enorm korruptionsskandal.
6.2.2017 - 12.10

Bakgrund: Ejdern försvinner och vi bara blundar

Det är dags att också diskutera höstjakten eftersom varje ejder är värdefull i dag. I sitt gamla kärnområde Utö-Jurmo har ejdern försvunnit, på Åland har populationen antagligen kraschat och i skärgården utanför Tvärminne har man slagit världsrekord i dödlighet. Behovet av en dialog mellan olika intressegrupper är därför akut, skriver forskare Mikael Kilpi.
13.1.2017 - 06.02

Insändare: Upprop för human flyktingpolitik

Asylpolitiken skall syfta till att med medmänsklighet och empati ge stöd och hjälp till människor i nöd.
12.1.2017 - 05.50

Bakgrund: Jourreformen – ett sorgligt kapitel

"Varför gör de på detta viset?" frågar rumpnissarna i Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Samma fråga har jag ställt mig åtskilliga gånger om landets regerings agerande då det gäller jourreformen, skriver Anna-Maja Henriksson. 
6.1.2017 - 20.00

Bakgrund: Snart kan livet pågå i 150 år

Om inget oförutsett inträffar kommer vi att leva allt längre. Forskarna menar att ett antal av dagens nyfödda lär få uppleva sin 150-årsdag. Men hur går det till och vilka utmaningar och möjligheter innebär det?
3.1.2017 - 06.00

Bakgrund: Om undfallenhet och laglighetskamp

Det känns lite märkligt att det mesta av det vi i dag betraktar som självklara byggstenar i vår finlandssvenska kulturautonomi uttryckligen är resultat av den språkliga mobiliseringen i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Utan den kampen hade vi knappast stått där vi står i dag, skriver Thomas Rosenberg.
2.1.2017 - 05.50

Bakgrund: Hade grundlagsutskottet rätt?

Kimmo Sasi, tidigare riksdagsledamot (Saml) och ordförande för riksdagens grundlagsutskott, efterlyser en analytisk debatt om de språkliga rättigheterna.
29.12.2016 - 06.04

Bakgrund: Vilken blir Finlands syn på våldsanvändning?

Presidentens och riksdagens ställning försvagas, försvarsministerns och försvarets ställning stärks och Finland lämnas med vaga och allomfattande regler rörande internationell våldsanvändning också på finsk mark. Så sammanfattar Sia Spiliopoulou Åkermark, forskningsledare vid Ålands fredsinstitut, de potentiella effekterna av ny lagstiftning som nu föreslås för riksdagen.
8.12.2016 - 05.55

Paul Lillrank

Bakgrund: Populismen är välfärdsstatens högsta form

Populismen är välfärdsstatens naturliga konsekvens och höjdpunkt, men det går snart utför. Efter de stora årskullarna kommer nya generationer och med dem ilskan mot dem som förstört statsfinanserna, bildningen och arbetsmoralen, skriver Paul Lillrank.
4.12.2016 - 06.05

Insändare: Drar Johannes församling det kortare strået?

Måhända var det HBL:s Ota riski, rakastu suomenruotsalaiseen-slogan som gav Lauttasaaren seurakunta idén om att föreslå en sammanslagning av lokalerna i Drumsö kyrka med Johannes församling, uppbackat av de sparkrav som den kyrkliga samfälligheten i Helsingfors ställt på Helsingforsförsamlingarna.
27.11.2016 - 05.55

Insändare: Processen i linje med principerna för rättsstaten

Processen fortsätter i enlighet med vår nationella lagstiftning.
21.11.2016 - 05.54

Bakgrund: Politisk jordbävning i Frankrike efter amerikanska presidentvalet

En populistiskt-folklig stormvind går genom hela Europa. Valet av Donald Trump kan betyda ytterligare väljare för Marine Le Pen och Nationella Fronten. Terrorismen och flyktingproblematiken gör ekvationen katastrofal. I april nästa år är det presidentval i Frankrike, primärval hålls för högerpartiet nu i november och för socialisterna i januari. Att vänstern faller bort efter den första valomgången är troligt.
17.11.2016 - 06.06

Nils Torvalds

Bakgrund: Och var står vi nu ...?

Enligt Europaparlamentarikern Nils Torvalds var varken Donald Trump eller Hillary Clinton idealiska kandidater för sina respektive partier. Det var alltså inte olyckliga interna kandidatval som fällde utslaget i USA:s presidentval. Det var något annat, skriver han.
11.11.2016 - 06.00

Bakgrund: Hur ska de olovliga strejkerna bemästras?

Det behövs effektiva regelverk och institutioner för att stärka laglydnaden och få bukt med olovliga stridsåtgärder på arbetsmarknaden, skriver arbetsmarknadsforskaren Henrik Malm Lindberg och pekar på Sverige där antalet förlorade arbetsdagar på grund av strejker är betydligt lägre än i Finland.
3.11.2016 - 06.00

Bakgrund: Clinton nytt hopp för splittrat USA

Donald Trump sabbade USA:s 45:e presidentval. Eller egentligen var det tv som gjorde det. Den skapade fenomenet Trump, men den hängde också ut honom så att han kunde begå politiskt självmord. Det överpersonaliserade valet kom aldrig att gälla Förenta staternas framtid, som det borde ha gjort.
30.10.2016 - 06.00

Bakgrund: Digital relevans är de finlandssvenska mediernas ödesfråga

Den avgörande frågan för finlandssvenska medier är inte bara hur vi lyckas bevara det gamla, utan hur vi växer digitalt. Om den finlandssvenska journalistiken och de finlandssvenska programmen misslyckas med det här marginaliseras medierna på svenska i Finland i snabb takt.
7.10.2016 - 05.56

Bakgrund: Östersjöregionen och Nordens säkerhet

Spänningen inom Östersjöregionen har ökat och många anser att den kommer att öka ytterligare. Oavsett om den bedömningen är riktig bör man söka lösningar som kan förhindra att situationen försämras skriver emeritusforskaren Unto Vesa.
3.10.2016 - 06.00

Analys: Putin: Mannen med många identiteter

14.8.2016 - 06.00

Vill mänskligheten bli befriad från arbetets bojor?

8.8.2016 - 06.00