Facklitteratur: ”Den verkliga krisen är EU:s asylpolitik”

22.4.2019 - 00.01 Premium

Analys: Papperslösa hänger knappast på baren, Antti Rinne

Den som förväntat sig en ny riktning i asylpolitiken med Socialdemokraterna vid spakarna blir förmodligen besviken. Ju närmare valet kom, desto närmare den ”invandringskritiska” retoriken lade sig partiets ordförande.
19.4.2019 - 06.56

Teaterrecension: Laddat verk om nedbrytande asylprocess väcker blandade känslor

Valtimoteatteris Turvallisin ja onnellisin maa är engagerande och berörande. Men i sin ansträngning att hamra in sitt aktuella och hjärtslitande viktiga budskap går föreställningen i en ödesdiger fälla: den skriver sin tittare på näsan.
10.4.2019 - 17.24 Premium

"Ibland tänkte jag att allt som hände inte var sant utan bara en film" – We see you samlar vittnesmål av asylsökande och volontärer

We see you startade 2016 som en kampanj mot en asylpolitik som kändes orimlig. Nu har vittnesmål och berättelser från de senaste åren dokumenterats i en bok med samma namn.– Så att folk inte glöms bort, säger Linda Bäckman som är en av redaktörerna för boken.
22.3.2019 - 11.00 Premium

Tommy Westerlund

Ledare: Skärpt asylpolitik viktigare än sexualbrotten

Regeringens åtgärdspaket mot sexualbrott blev mest skärpt invandringspolitik.
20.2.2019 - 16.30 Premium

Professor om sexualbrotten: "Det råder en känsla av undantagstillstånd"

Sexualbrott mot barn är inte något nytt problem, men uppmärksamheten kring fallen i Uleåborg och Helsingfors har skapat en känsla av panik och undanstagstillstånd, säger professor Anu Koivunen. Det är ingen slump, men får konsekvenser för många.
20.1.2019 - 07.13 Premium

Kontroversiell minister i HBL-intervju: "Flyktingar ska återvända till sitt hemland så snart det råder fred i landet"

När Danmark stänger dörren mot världens flyktingar är det Inger Støjberg som vrider om nyckeln. – Jag är varken blind eller döv. Jag vet att det sägs att den skärpta politiken har gjort Danmark hårt. Men när jag har lagt fram mina mest markerade lagförslag har tre fjärdedelar av folketinget röstat för. HBL har träffat Danmarks utlännings- och integrationsminister.
25.11.2018 - 07.00

Italiens vice premiärminister: Inga EU-pengar om ingen hjälper till

Italiens vice premiärminister hotar med att stoppa betalningarna till EU om inga medlemsländer visar sig villiga att bistå i migrationsfrågan.
23.8.2018 - 22.47

Europadomstolen: Migranter i läger ska få mat

Ungern måste förse asylsökande som har hålls i läger i landet med mat, säger Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen).
23.8.2018 - 19.10

Blå framtid vill ha fler poliser och snabbare utvisning av asylsökande

Partiet Blå framtid har presenterat sitt politiska program. Partiet vill bland annat ha fler poliser och höja hemvårdsstödet för barn.
22.8.2018 - 17.03

Touko Aalto svarar på justitieministerns kritik: "Regeringen har inte gjort ett dyft för att rätta till Finlands asylpolitik"

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) gillade inte Touko Aaltos (Gröna) positiva inställning till civil olydnad. Nu svarar Aalto på kritiken.
14.8.2018 - 18.04

Finnair: Flygplanet är inte rätt plats för en demonstration

Det är olagligt att stoppa ett flyg genom att vägra sätta sig ner. Men fallet på Finnairplanet väcker också hyllningar. Enligt forskare Kati Nieminen kan flygplansprotesten ses som civil olydnad.
1.8.2018 - 17.44

Försökte stoppa utvisning på flygplan – "Den här personen utsätts för livsfara"

De grönas lagstiftningssekreterare Aino Pennanen försökte förhindra ett flygplan från att lyfta då hon märkte att en person som skulle utvisas var ombord på planet.
31.7.2018 - 17.05

"Jag vill att människor vet att det här inte är okej med mig"

Att läsa Migris asylbeslut får Lina Teir att må fysiskt illa men att umgås med människor som delar hennes världssyn ger henne tröst. I stället för att debattera om feminismen gått för långt eller vem som håller med #metoo-uppropet borde vi mötas i gråzonen tycker hon.
16.7.2018 - 08.00

Tyskland och Italien planerar avtal om migranter

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer och hans italienske kollega Matteo Salvini planerar att ett bilateralt migrantavtal ska vara på plats till månadsskiftet juli-augusti, rapporterar Süddeutsche Zeitung.
12.7.2018 - 10.09

EU:s nya asylpolitik föddes ur politisk panik

Den långa tvisten om hur man inom EU ska hantera flyktingströmmarna från inte minst Nordafrika fick en lösning vid EU-toppmötet i Bryssel natten mot fredagen. Men kritiken mot överenskommelsen har inte låtit vänta på sig. Rent tekniskt kan de planerade asylcentren vara en praktisk lösning. Men då beaktar man inte att det handlar om människor.
29.6.2018 - 16.41

Efter krismötet: Fortsatt splittring om EU:s asylpolitik

EU-länderna står fortfarande långt ifrån varandra i migrationsfrågan, även efter det hastigt inkallade minitoppmötet i Bryssel. En fråga finns det dock enighet om – EU:s yttre gränser ska stärkas.
24.6.2018 - 22.26

Krismöte i Bryssel om migration

Splittringen i migrationsfrågan är vidöppen mellan EU-länderna. Ingen tycks längre tro på en snabb lösning där alla 28 medlemsländerna är med. På väg in till ett minitoppmöte i Bryssel var signalen både från Tyskland och Frankrike att det inte går att vänta på total enighet.
24.6.2018 - 10.54

Hård italiensk linje inför EU-möten – "Vi kan inte ta emot en enda ytterligare människa"

Italiens nya regering har ett bistert tonläge inför stundande toppmöten om migration i EU.
23.6.2018 - 10.22

Merkel tonar ner förväntningar inför krismöte

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tonar ner eventuella förväntningar inför söndagens informella EU-möte om migration och understryker att det rör sig om "ett sonderingsmöte mellan intresserade medlemsstater".
23.6.2018 - 00.01