Europadomstolen: Migranter i läger ska få mat

Ungern måste förse asylsökande som har hålls i läger i landet med mat, säger Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen).
23.8.2018 - 19.10

Blå framtid vill ha fler poliser och snabbare utvisning av asylsökande

Partiet Blå framtid har presenterat sitt politiska program. Partiet vill bland annat ha fler poliser och höja hemvårdsstödet för barn.
22.8.2018 - 17.03

Touko Aalto svarar på justitieministerns kritik: "Regeringen har inte gjort ett dyft för att rätta till Finlands asylpolitik"

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) gillade inte Touko Aaltos (Gröna) positiva inställning till civil olydnad. Nu svarar Aalto på kritiken.
14.8.2018 - 18.04

Finnair: Flygplanet är inte rätt plats för en demonstration

Det är olagligt att stoppa ett flyg genom att vägra sätta sig ner. Men fallet på Finnairplanet väcker också hyllningar. Enligt forskare Kati Nieminen kan flygplansprotesten ses som civil olydnad.
1.8.2018 - 17.44

Försökte stoppa utvisning på flygplan – "Den här personen utsätts för livsfara"

De grönas lagstiftningssekreterare Aino Pennanen försökte förhindra ett flygplan från att lyfta då hon märkte att en person som skulle utvisas var ombord på planet.
31.7.2018 - 17.05

"Jag vill att människor vet att det här inte är okej med mig"

Att läsa Migris asylbeslut får Lina Teir att må fysiskt illa men att umgås med människor som delar hennes världssyn ger henne tröst. I stället för att debattera om feminismen gått för långt eller vem som håller med #metoo-uppropet borde vi mötas i gråzonen tycker hon.
16.7.2018 - 08.00

Tyskland och Italien planerar avtal om migranter

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer och hans italienske kollega Matteo Salvini planerar att ett bilateralt migrantavtal ska vara på plats till månadsskiftet juli-augusti, rapporterar Süddeutsche Zeitung.
12.7.2018 - 10.09

EU:s nya asylpolitik föddes ur politisk panik

Den långa tvisten om hur man inom EU ska hantera flyktingströmmarna från inte minst Nordafrika fick en lösning vid EU-toppmötet i Bryssel natten mot fredagen. Men kritiken mot överenskommelsen har inte låtit vänta på sig. Rent tekniskt kan de planerade asylcentren vara en praktisk lösning. Men då beaktar man inte att det handlar om människor.
29.6.2018 - 16.41

Efter krismötet: Fortsatt splittring om EU:s asylpolitik

EU-länderna står fortfarande långt ifrån varandra i migrationsfrågan, även efter det hastigt inkallade minitoppmötet i Bryssel. En fråga finns det dock enighet om – EU:s yttre gränser ska stärkas.
24.6.2018 - 22.26

Krismöte i Bryssel om migration

Splittringen i migrationsfrågan är vidöppen mellan EU-länderna. Ingen tycks längre tro på en snabb lösning där alla 28 medlemsländerna är med. På väg in till ett minitoppmöte i Bryssel var signalen både från Tyskland och Frankrike att det inte går att vänta på total enighet.
24.6.2018 - 10.54

Hård italiensk linje inför EU-möten – "Vi kan inte ta emot en enda ytterligare människa"

Italiens nya regering har ett bistert tonläge inför stundande toppmöten om migration i EU.
23.6.2018 - 10.22

Merkel tonar ner förväntningar inför krismöte

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tonar ner eventuella förväntningar inför söndagens informella EU-möte om migration och understryker att det rör sig om "ett sonderingsmöte mellan intresserade medlemsstater".
23.6.2018 - 00.01

Sipilä till Bryssel för att pejla läget kring flyktingpolitiken inför toppmötet

EU:s gemensamma flyktingpolitik väcker kritik i allt flera medlemsländer. På söndag åker statsminister Juha Sipilä till Bryssel för att diskutera situationen inför nästa veckas toppmöte.
22.6.2018 - 10.52

EU jagar svar på migrationskris

På söndag hålls ett krismöte om migration med drygt tio EU-länder i Bryssel. Fokus ligger på att stoppa asylsökande från att röra sig mellan EU-länder – något som skulle hjälpa Tysklands förbundskansler Angela Merkel att avvärja en regeringskris.
21.6.2018 - 14.08

Tillfällig paus i tysk asylstrid

Tysklands förbundskansler Angela Merkel får två veckor på sig att hitta en europeisk lösning på migrationsbråket med regeringspartnern CSU. Lyckas inte detta, vill CSU direktavvisa flyktingar vid den tyska gränsen. Ett beslut som skulle få dominoeffekter i hela EU.
18.6.2018 - 17.35

Conte: Upprätta asylcentrum utanför EU

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har diskuterat ett nytt asylsystem för Europa med Frankrikes president Emmanuel Macron. Europa har inte visat tillräcklig solidaritet med Italien, säger Macron.
15.6.2018 - 20.07

Snabbare asylbeslut ska minska risken för terrorattacker

Snabbare asylbeslut är en faktor som kan minska risken för terrorattacker, säger en expertgrupp. Den kommer med fler rekommendationer till myndigheterna, men konstaterar också att det inte finns något sätt att eliminera risken helt och hållet.
14.6.2018 - 15.32

Kai Mykkänen: Växande kritik mot asylsystemet kräver ny strategi i Europa snabbt

Elefanten i rummet ska fram om det ska nås en enighet om flyktingpolitiken i Europa. Det bedömer Kai Mykkänen, som efter inrikesministrarnas rådsmöte i veckan märkte att åsikterna skiftat och blivit kritiska till det rådande asylsystemet, och kritiska till kommissionens försök att uppdatera det.
9.6.2018 - 14.45

Tommy Westerlund

Ledare: EU flyr hållbar flyktinglösning

EU måste kunna reformera asylpolitiken.
7.6.2018 - 21.00

EU-länder planerar flyktingläger utanför EU

En rad EU-länder, däribland Danmark och Österrike, arbetar aktivt på att samla flyktingar i läger utanför unionen. Fast alla betonar att EU inte är involverat.
6.6.2018 - 19.35