Tillfällig paus i tysk asylstrid

Tysklands förbundskansler Angela Merkel får två veckor på sig att hitta en europeisk lösning på migrationsbråket med regeringspartnern CSU. Lyckas inte detta, vill CSU direktavvisa flyktingar vid den tyska gränsen. Ett beslut som skulle få dominoeffekter i hela EU.
18.6.2018 - 17.35

Conte: Upprätta asylcentrum utanför EU

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har diskuterat ett nytt asylsystem för Europa med Frankrikes president Emmanuel Macron. Europa har inte visat tillräcklig solidaritet med Italien, säger Macron.
15.6.2018 - 20.07

Snabbare asylbeslut ska minska risken för terrorattacker

Snabbare asylbeslut är en faktor som kan minska risken för terrorattacker, säger en expertgrupp. Den kommer med fler rekommendationer till myndigheterna, men konstaterar också att det inte finns något sätt att eliminera risken helt och hållet.
14.6.2018 - 15.32

Kai Mykkänen: Växande kritik mot asylsystemet kräver ny strategi i Europa snabbt

Elefanten i rummet ska fram om det ska nås en enighet om flyktingpolitiken i Europa. Det bedömer Kai Mykkänen, som efter inrikesministrarnas rådsmöte i veckan märkte att åsikterna skiftat och blivit kritiska till det rådande asylsystemet, och kritiska till kommissionens försök att uppdatera det.
9.6.2018 - 14.45

Tommy Westerlund

Ledare: EU flyr hållbar flyktinglösning

EU måste kunna reformera asylpolitiken.
7.6.2018 - 21.00

EU-länder planerar flyktingläger utanför EU

En rad EU-länder, däribland Danmark och Österrike, arbetar aktivt på att samla flyktingar i läger utanför unionen. Fast alla betonar att EU inte är involverat.
6.6.2018 - 19.35

Fler migranter tar landvägen till Europa

Gamla flyktingrutter in i EU har väckts till liv igen efter en lugnare period, säger UNHCR. Samtidigt larmar FN-organet om att andelen som dör på rutten mellan Libyen och Italien ökar.
5.6.2018 - 16.58

Italiens nej ökar tvivlet på EU:s asylreform

Italiens nya regering inleder sitt styre med att säga nej till EU:s asylreform – åtminstone som den ser ut just nu.Den överenskommelse som utlovats till slutet av juni verkar nu allt mer osannolik.
4.6.2018 - 15.50

Presidentens högra kind tillhör asylsökande

Minns ni Sadiq Bahrooz, som flydde Afghanistan och till slut fick asyl i Finland efter beslut i Högsta förvaltningsdomstolen? Nu finns han förevigad som en del av porträttet på president Sauli Niinistö, närmare bestämt hans högra kind.
23.5.2018 - 13.42

Mykkänen vill stöpa om asylrätten

Färska inrikesministern Kai Mykkänen vill begränsa asylrätten och satsa på kvotflyktingar i stället. Rättshjälpen för asylsökande bör utredas, anser han, men är inte beredd att avbryta avvisningarna tills utredningen är gjord.
10.3.2018 - 08.50

Pilvi Torsti kräver oberoende utredning av Finlands asylpolitik

Riksdagsledamot Pilvi Torsti (SDP) kräver att inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) tillsätter en oberoende utredare som granskar Finlands asylpolitik. Torsti framförde sitt krav på lördagens demonstration för den avvisningshotade irakiska familjen i Lovisa.
4.3.2018 - 15.59

Lovisa torg fylldes med stöd för irakisk familj

Sång, tal och skallande slagord hördes på lördag eftermiddag under asyldemonstrationen på Lovisa torg. Motdemonstranterna uteblev och den avisningshotade irakiska familjen fick i stället ett unisont stöd från både lovisabor och högt uppsatta politiker.
3.3.2018 - 17.08

Anna-Maja Henriksson kräver kursändring i regeringens asylpolitik

SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson kräver att principerna för att bevilja humanitärt skydd för asylsökande ska ses över.
3.3.2018 - 16.16

Anna Svartström

Analys: Så reagerade Norden på flyktingkrisen – vart tar tåget oss nu?

De närmare 250 000 asylsökande som kom till Norden 2015 har förändrat både diskussionsklimatet och politiken – och också haft effekter på det officiella nordiska samarbetet. Diskussionen om invandringen kan vara nödvändig, men gynnar den hårda retoriken integrationen?
28.2.2018 - 15.50

Amnesty: Hatretorik och demonisering har gjort världen farligare – rättssäkerheten i Finland har sjunkit

Miljoner människor på olika håll i världen fick i fjol lida konsekvenserna av hatretorik och demonisering som blivit en del av den politiska retoriken, konstaterar Amnesty International i sin årsrapport. Inte heller Finland går fritt – asylpolitiken som möjliggjorts av liknande retorik får hård kritik i rapporten.
22.2.2018 - 07.48

Jan-Erik Andelin

Ledare: Sex dagar och kriget

Fallet Ali påminde igen om hur Migri lever i en låst politiskt-juridiskt kretslopp.
17.2.2018 - 21.00

Kari och Biaudet vill utreda om Migri följer lagen

Eva Biaudet (SFP) och Emma Kari (Gröna) kräver en oberoende granskning av hur väl Migrationsverket följer utlänningslagen när de fattar asylbeslut. De två riksdagsledamöterna har mobiliserat sig efter nyheten om irakiern Ali som sköts till döds i hemlandet kort efter att inte ha beviljats asyl i Finland.
16.2.2018 - 22.09

Förtroendet för asylprocessen sviktar efter dödsskjutning i Irak

Det var ingen som ville bära ansvaret för utvisningen av den ihjälskjutna irakiern Ali på måndagen. Flera experter vill nu se över Finlands kriterier för bedömningen av säkerheten i Irak.
12.2.2018 - 21.25

Jan-Erik Andelin

Analys: Allt nästan som vanligt

Den danska asyldebatten visar hur våra nordiska humanitära ideal förfaller.
10.2.2018 - 08.00

Löfven om danska asylutspelet: Hur skulle det gå till?

Danska Socialdemokraterna vill skicka asylsökande till mottagningscenter i Nordafrika, ett utspel som splittrar den danska vänstern. Statsminister Stefan Löfven (S) ställer sig frågande till det.
5.2.2018 - 17.26