Insändare: Anständiga arbetsvillkor och social dialog förutsättning för lyckad och rättvis omställning

Det kan tecknas en dyster bild av vår omvärld. Populistiska rörelser som underminerar fred, säkerhet och de demokratiska institutioner på vilka detta vilar.
3.12.2018 - 05.53

Expertens råd inför firmafesten: Ragga inte på kollegan, drick dig inte stupfull

Julfestsäsongen är här. Men kom ihåg att jobbfesten inte är rätt plats för att bli kanonfull, ragga på kollegor eller göra upp med chefen. – Det blir väldigt omtalat länge. Det är inget kul att komma till jobbet dagen efter om man har spårat ur, säger etikettexperten Mats Danielsson.
24.11.2018 - 15.15

Analys: Pajkastning kan inte bara skyllas på politiker – det syntes på fredagens debatt

Två partiledardebatter om arbetslivet har tagit fram några tydliga svar. Men också en svår fråga: Klarar Finland av dialog eller har det spruckit för gott?
23.11.2018 - 17.10

Unga anställda i dag – Tusentals finländska barn är med på jobbet

Vid över 800 arbetsplatser i Finland deltar man i den nationella Barn med på jobbet-dagen på fredagen. Att anställda tar barnet med till jobbet ibland har en positiv inverkan såväl på barnet som på arbetsgivaren, säger barnombudsmannen.
23.11.2018 - 13.35

FFC startar kamp om matbuden: Ser det ut som en anka och kvackar som en anka ...

FFC startar en kamp för att få fler medlemmar, och tar särskilt upp dem som jobbar i plattformsekonomin. Jarkko Eloranta kräver att det som ser ut som ett anställningsförhållande också ska vara det.
22.11.2018 - 11.56

Jobba eller sjobba? Sjuknärvaro är vanligare än sjukfrånvaro, säger expert

Ibland flyter sjukskrivning och arbete ihop. Som när en förkylning med feber gör det för tungt att åka kollektivt till arbetsplatsen, medan rapporter som ändå ska läsas känns som en rimlig uppgift hemma i soffan.
28.10.2018 - 19.00

Trenden har vänt: Längre sjukskrivningar ökar igen

En hemvårdare är sjukskriven närmare en månad per år, en läkare knappt nio dagar. Skillnaderna i antalet sjukdagar i olika vårdyrken i Finland är stora, däremot spelar det mindre roll än i andra branscher om personen är privat eller offentligt anställd.
28.10.2018 - 19.00

Tobias Pettersson

Krönika: Titeln "guru" är som kejsarens nya kläder på arbetsmarknaden

Många låter sig duperas av högtravande titlar som inte betyder någonting.
20.10.2018 - 07.13

Rafael Donner

I dag: Jag vill vara medelmåttig

Jag har insett att vi kanske lyssnar på fel människor, att de vi kallar framgångsrika är falska förebilder.
25.9.2018 - 06.05

Filatov: "Jobb inte alltid den bästa sociala tryggheten"

Riksdagsledamot Tarja Filatov (SDP) är bekymrad över att de statliga utgifterna för utkomststöd ökar samtidigt som arbetslösheten sjunker.
22.9.2018 - 22.23

Tobias Pettersson

Krönika: Unga är inte lata jobbsurfare

Generationerna före min beklagar sig ibland över att unga kommer in i arbetslivet med dålig attityd. De är inte redo att anstränga sig eller förbinda sig, utan vill direkt ha allting serverat på bricka. "Nu strax vill jag ha kakan!"som den bortskämda grevesonen Axel kräver i en av Topelius sagor.
22.9.2018 - 07.00

Lindström: Regeringen ger inte vika för fackliga påtryckningar om uppsägningar

Facket är ovilligt att kompromissa och missar poängen med regeringens förslag, säger arbetsminister Juha Lindström (Blå).
13.9.2018 - 15.39

Philip Teir

Inblick: För millenniegenerationen kommer den goda smaken gratis

Jag sitter ofta på samma kaféer i Rödbergen och skriver. Häromdagen slog det mig, när högtalarna spottade ut ännu en slätstruken singer-songwriter-låt, att jag borde göra som den japanska musikern Ryuichi Sakamoto och skapa en egen spellista för det ställe där jag oftast jobbar.
10.9.2018 - 07.16

I dag kan bloggen ge bröd på bordet

"Jag är bloggare", svarar Jennifer Sandström då folk undrar vad hon arbetar med. Många har svårt att förstå hur man kan livnära sig på det, men det är helt möjligt i dag.
12.7.2018 - 07.37

Jari Sarasvuo kritiserar Vänsterungas sommarkampanj – "Svarta listor är olagliga"

Vänsterungas sommarkampanj ”Ange din chef” väcker kritik. Jari Sarasvuo anser att kampanjen är ogenomtänkt och potentiellt olaglig.
22.6.2018 - 11.29

Gubbviskarens bästa tips – "Kvinnor har blivit arga på mig"

De flesta av oss har stött på dem, männen med makt på jobbet. Jenni Karjalainen, specialrådgivare på Ingenjörsförbundet, har utvecklat fem arketyper och hur man bäst ska förstå dem. – Det är gjort med kärlek och humor, säger hon.
21.6.2018 - 11.00

Var femte har upplevt åldersdiskriminering vid rekrytering

Nästan var femte som sökt jobb har upplevt att de har diskriminerats på grund av sin ålder. Det framgår av en undersökning som Finlands Näringsliv EK låtit göra. – Tröskeln för att göra anmälningar borde sänkas, säger Katja Leppänen, sakkunnig på EK.
18.6.2018 - 20.00

Sylvia Bjon

Krönika: Hej chef, har du delegerat din inlärning?

Vi ska alla lära oss mer genom hela livet, och det gäller inte bara dem vid arbetsstationerna. De som leder och fattar beslut löper risk att falla efter i kompetens.
12.6.2018 - 15.50

Dyra daghem tvingar Londons mammor ut ur arbetslivet

Rekordmånga mammor lämnar arbetslivet i London. Skillnaden mellan hur många män och kvinnor i fyrtioårsåldern som jobbar i den brittiska huvudstaden är större än i de flesta andra EU-länder. Orsaken är den extremt dyra barnomsorgen. HBL har träffat tre mammor som kämpar med att få ihop livspusslet.
4.6.2018 - 07.00 Premium

Expert på barnomsorg: Kvinnor görs beroende av sina män

I Storbritannien ska mammorna, inte staten, ta hand om barnen. Vi har samma konversationer om hemmamammor som vi hade för femtio år sedan, säger Charlotte Faircloth, expert på föräldraskap. Har du inte råd att betala för barnomsorgen är det ditt problem.
4.6.2018 - 07.00 Premium