analys
»

Analys: Boris Johnson har blivit de konservativas misslyckade hjälte

Boris Johnson är inte vinnaren de konservativa hoppades på. Liksom sin föregångare Theresa May börjar också han slå rekord i misslyckanden i underhuset.
5.9.2019 - 14.50 Premium

Marknadsplatsen: Ingen rädder för Kina här?

”Medan statschefer och tjänstemän i EU funderar på en åtstramning av Kinapolitiken, gör de kinesiska myndigheterna sitt bästa för att splittra Europa.”
20.6.2019 - 06.58 Premium

Susanna Landor

Analys: I Finland räknas inga medier på svenska

Filmindustrin har sin Oscarsgala, tv-industrin sin Emmygala och litteraturen sitt Nobelpris. För medieindustrin är motsvarande spänningsmoment då den digitala nyhetsrapporten av Reuters Institute publiceras. I år blev det inte ens ett omnämnande för HBL trots fint betyg i fjol.
19.6.2019 - 06.00 Premium

Analys: De gröna måste visa hur en feministisk politik också gynnar männen

De gröna vill njuta av valframgångarna, men partiets nya ordförande hinner inte vila ut. Hon får stå i för att hantera oppositionen på hemmaplan och stockkonservativa europeiska ministerkollegor. Och göra feministisk politik som på sikt tilltalar fler män.
16.6.2019 - 13.21 Premium

Torbjörn Kevin

Mitt i vyn: Inkluderande potential

"Från att ha varit ett potentiellt villebråd för katten i farstun bjuds facket in till de innersta kamrar där de ekonomiska förutsättningarna ska skapas för den inkluderande politiken."
16.6.2019 - 06.52 Premium

Peter Al Fakir

Fredag med Fakir: Klasshatet går i arv på Östermalm

"I Sverige har vi inte haft några 'gated communities' eller grindsamhällen som det brukar kallas på svenska. Vi har haft våra godsägare, finansfamiljer, några finare gator och förorter som Djursholm och Solsidan. Överklassen har hållit sig på sin kant."
14.6.2019 - 06.11 Premium

Analys: En märklig mix av saklighet och populism – Petteri Orpo måste vässa argumentationen

Regeringsprogrammet saknar ett strategiskt grepp, säger oppositionsledaren Petteri Orpo. Men han får skärpa sin egen strategi om han ska bli den oppositionsledare Samlingspartiet behöver.
11.6.2019 - 16.08 Premium

Ann-Cathrine Jungar

Runt hörnet: Är Matteo Salvini Italiens svar på Viktor Orbán?

"Strategin är långsiktig. Matteo Salvini är ett illustrativt exempel på hur en ny politiskt välskolad generation av europeiska populister framgångsrikt etablerar sig i våra politiska system med syftet att förändra Europa."
9.6.2019 - 07.35 Premium

Yrsa Grüne-Luoma

Globalt med Grüne: Minimera IS-barnens bitterhet

”Att ta hand om föräldralösa barn till IS-krigare är en helt annan sak än att skilja barnen i al-Hol från deras mödrar”
7.6.2019 - 06.59 Premium

Susanna Landor

Analys: HBL kan ta över Yle Vega – hur låter det då?

Medan debatten om Yle på finlandssvenskt håll snurrar kring en enda radiokanal avhandlas public service på ett betydligt mer omfattande och politiskt plan i övriga Norden. I Sverige vill privata medieaktörer gärna ta över en bit av public service-kakan, något som redan skett i Danmark, skriver HBL:s chefredaktör Susanna Landor och sneglar mot Yle.
5.6.2019 - 06.52 Premium

Torbjörn Kevin

Mitt i vyn: Abstraktionernas arrogans

"När vi beskyller populister för att de har enkla svar på komplicerade frågor ekar det i vårt fraseologiska tomrum.Det är inte bara populister som bygger verbala kulisser."
2.6.2019 - 06.51 Premium

Katarina Koivisto

Analys: Fortums tyska problem

Européerna har röstat för ett enat EU, men inom företagsvärlden har varje land sina egna regler. Det har inte minst Fortum fått erfara.
28.5.2019 - 07.00 Premium

Analys: Valvårens dubbla förlorare spelar nyckelrollen i Ständerhuset

Efter två brakförluster samma vår är Centern den finländska politikens största krisparti. Ändå har just Centern en nyckelposition i regeringsförhandlingarna på Ständerhuset. Det kan bädda för ett nytt lyft på sikt.
27.5.2019 - 14.07 Premium

Det här behöver du veta om EU-valet: Gröna vågen sköljde över högerpopulisternas framgång i Finland

Samlingspartiet blir det enda riktigt stora partiet och De gröna den enda riktigt stora segraren i EU-valet i Finland. De gröna är ensamma om att vinna ett tilläggsmandat medan Samlingspartiet tar revansch efter riksdagsvalet. Svenska folkpartiet klarar av att förnya sitt mandat. Centerns kräftgång fortsätter.
26.5.2019 - 23.08

Nora Hämäläinen

Söndagsanalys: Radikalt hopp

"En stor del av det som människor upplever som verkligt viktigt eller som ger deras liv innehåll – natur, samvaro, omsorg, utbildning, musik, litteratur, konst, idrott – hör till de saker som vi inte behöver avstå från ens i en radikal klimatomställning, förutsatt att vi agerar i tid."
26.5.2019 - 06.50 Premium

Yrsa Grüne-Luoma

Globalt med Grüne: Är det fult att visa tänderna?

”I valdebatterna inför EU-valet utmanas integrationsmotståndarna sällan med frågeställningar som handlar om att ekonomi och utrikespolitik är två sidor av samma slant .”
24.5.2019 - 07.14 Premium

Analys: Zelenskyj upplöste parlamentet och utmanade etablissemanget

Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyj har inlett sin bana med en rivstart. I sitt första tal som president upplöste han omedelbart ukrainska parlamentet. Frågan är om beslutet är lagligt.
20.5.2019 - 14.49 Premium

Dan Kronqvist

KRÖNIKA: Därför kör inte bilen själv

För bara fem år sedan var diskussionen om autonoma/självkörande bilar som hetast. Alla stora biltillverkare lovade ha modeller ute på vägarna år 2019 eller senast 2020. Sedan tystnade bruset.
20.5.2019 - 07.00 Premium

Marknadsplatsen: Kommunerna lever farligt

”Varken stater, företag eller konsumenter får förmånliga lån om de missköter sin ekonomi. Men Finlands kommuner får, tack vare Kommunernas garanticentral. Och kommunsektorns skuldsättning har formligen exploderat.”
19.5.2019 - 07.37 Premium

Torbjörn Kevin

Analys: Eran Sipilä blir en klassiker för statsvetarna

"När finansministrarna Mauno Koivisto, Iiro Viinanen och Sauli Niinistö i ekonomiskt pressade tider vädjade till folket upplevdes de leda mitt i ledet. Den positionen nådde Juha Sipilä aldrig."
12.5.2019 - 07.36 Premium

Anna Svartström

Analys: Arbetet mot extremism är mer än ett projekt

Långsiktighet är nödvändigt i arbetet mot våldsbejakande radikalisering. Uppenbart är också att mer kunskap behövs.
11.5.2019 - 07.00 Premium