Hjärtligt välkommen att fira Svenska dagen 6.11 på Svenska Teatern!

Det blir musikprogram av bland andra Sanna Nielsen och Paleface samt delar ur Chess och oratoriet Skymning, gryning.

Folktingets förtjänstmedalj och priser till ära av Finland 100 år kommer att utdelas.

Vi vill gärna ha dig som gäst på Svenska Teatern! Skaffa en biljett via lippu.fi/svenskadagen, kostnaden för biljetten är endast serviceavgiften på 1,50 euro/biljett och 1 euro per pdf-utprintning. Det är möjligt att skaffa två biljetter per person.

Festen på Svenska Teatern i Helsingfors kommer att tv-sändas direkt kl. 20-22 på Yle Teema & Fem i samarbete med Parad Media och Svenska Yle. Folktinget bjuder på ett glas mousserande vin från kl. 19.15. Kom ihåg att skaffa biljett!

I Helsingfors ordnas Svenska dagen-kalas och program på Centralgatan utanför Stockmann kl. 12-15. Välkommen att tala svenska på stan och dricka en kopp kaffe med oss!

Vi firar det svenska språket hela veckan och utöver Folktingets fest i Helsingfors firas det även på Folktingets fester i Jakobstad och Åbo på Svenska dagen 6.11. Biljetter till Svenska dagen-festerna fås via Luckan i Åbo och Schaumansalen i Jakobstad.

Svenska veckan firas med lokala program på flera håll i Finland 6-12.11. Svenska veckans program finns på svenskaveckan.fi.

Som en del av Svenska veckan bjuder Folktinget, Luckan och Yle X3M på en oväntad show - X möter X! Showen visas genom streaming och är en satsning som lyfter upp kända personer i det tvåspråkiga och 100-åriga Finland. Högstadier har möjligheten att delta i detta unika streamingprojekt, där Christoffer Strandberg gör intervjuer i egenskap av de intervjuade. Intervjuerna kombinerar humor och allvar, imitation och berättelser ur de intervjuades liv, på samma gång som Svenska dagen uppmärksammas. Eleverna får genom att delta i projektet möta bland annat Elisabeth Rehn och Krista Siegfrids som möter sig själva, medan Humorgruppen KAJ möts i en enda person!

I samarbete med Folktinget Hufvudstadsbladet Svenska Teatern


Svenska dagen firas i en vecka

Svenska veckan är årets största kulturevenemang på svenska i Finland och firas med över 200 evenemang på 15 orter i Finland. Veckan inleds med svenska dagen på måndagen den 6 november, men vissa orter tjuvstartar dagen innan.
2.11.2017 - 18.46

Ralf Friberg får pris för svenskfrämjande arbete

Folktinget delar i år ut tre förtjänstmedaljer i silver och fjorton förtjänstmedaljer. Förtjänstmedaljerna utdelas i samband med Folktingets svenska dagen-fester i Helsingfors, Jakobstad och Åbo. Silvertrion består av Ralf Friberg, Christina Gestrin och Nils Torvalds.
6.11.2017 - 04.26

Kulturfonden delar ut svenska dagen-pris

Tre personer får i dag Svenska kulturfondens svenska dagen-pris.
6.11.2017 - 04.28

Här är Folktingets förtjänstmedaljörer 2017

I dag på svenska dagen delar Folktinget ut 17 förtjänstmedaljer av vilka tre i silver.
6.11.2017 - 14.15

Susanna Ginman

Ledare: Vi är inte oss själva nog

Svenska dagen firas ofta med högstämda tal och Modersmålets sång. Traditionerna har sin givna plats men också nya former behövs. Firandet måste nå ut även till andra än finlandssvenskar.
5.11.2017 - 21.00

HS: Vem är årets finlandssvensk?

Finlands 100-årsjubileum till ära ordnar Helsingin Sanomat tillsammans med Folktinget en omröstning om årets finlandssvensk.
31.10.2017 - 11.37

"Finlandssvenskar, öppna er – det minskar avogheten"

Avogheten mot "tvångssvenskan" är hemsk. Men den är delvis en följd av att finlandssvenskarna utestänger de finskspråkiga, säger Annika Bourgogne, som i tjugo år studerat tvåspråkigheten både i praktiken och teorin.
6.11.2017 - 05.45

Pia Ingström

Impuls: Le, du är finlandssvensk!

Men lite kan vi fundera på det evinnerliga minoritetsimperativet att vara trevlig, som många finlandssvenskar så beredvilligt anammat.
6.11.2017 - 07.57

Kaffekalas i Helsingfors just nu – HBL sänder live från Centralgatan

Det bjuds på kaffe, blåbärspaj och program på Centralgatan bredvid Svenska Teatern i dag fram till klockan 15. HBL är på plats och pratar med kaffedrickare och andra som vill fira svenska dagen ute i duggregnet i ett grått och lite ogästvänligt Helsingfors.
6.11.2017 - 13.28

Daghemsbarn rockade loss med Arne och Djungeltrumman

6.11.2017 - 13.37