11.10.2020

Ledare: 35 000 kostar riksdagsmandatet

Riksdagsvalskandidater bär själva en stor ekonomisk börda för sina kampanjer, vilket leder till olika problem. Det visar en färsk forskningsrapport om riksdagsvalet 2019.

Premium

17.9.2020

Finländarnas åsikter är inte lika tudelade som känslorna låter förstå

I riksdagsvalet 2019 ökade de sociala mediernas betydelse. Att framkalla arga reaktioner på Facebook tycks ge en stor spridning – och 66 av de hundra inlägg som fick mest arga reaktioner var Sannfinländska inlägg.

Premium

23.12.2019

Bibliotek skickade hem personer som ville rösta – ingen åtalas för missen

När biblioteket i Uleåborg skulle stänga för dagen schasades också de som ville rösta i riksdagsvalet ut från lokalen. Åklagaren väljer att inte väcka åtal mot vaktmästaren eller valfunktionärerna.

5.12.2019

Valfinansieringen granskad – "Inget att anmärka"

Närmare 10 miljoner euro gick åt till valkampanjerna inför riksdagsvalet i våras.

25.11.2019

På tv i kväll: En blandning av Uuno Turhapuro, Grey Gardens och ståupp när Markus Kuotesaho ställde upp i årets riksdagsval

Skrothandlartransvestiten Markus Kuotesahos kandidatur i riksdagsvalet har blivit dokumentärserie. Här bjuds som vanligt på groteska kontraster, en osande ordsvada och smaklös humor.

Premium

8.8.2019

SDP hoppas stoppa ungas väljarflykt med sitt program – "Ska inte gripas av panik"

Unga väljare röstar annorlunda än äldre – och det påverkar särskilt SDP och Centern. Vart försvann deras unga väljare? Både partiledare Antti Rinne och den färska riksdagsledamoten Johan Kvarnström tror på att partiets kollektiva programarbete bär frukt.

Premium

17.7.2019

Ledare: Politik i en tid när vi vill tycka till hela tiden

Nutidsmänniskan vill tycka till om politik och samhälle oftare än vart fjärde år i val. Dessutom: hur fångar man upp deras åsikter som inte ens röstar? Den nya idén som far runt på Finlandsarenan är medborgarråd.

Premium

17.7.2019

Kimmo Grönlund ser förutsättningar för tillväxt för Sannfinländarna

Hur tänkte väljarna när de röstade i vårens riksdagsval? Ny forskning visar vad som var viktigt för partiernas anhängare.

Premium