23.12.2019

Bibliotek skickade hem personer som ville rösta – ingen åtalas för missen

När biblioteket i Uleåborg skulle stänga för dagen schasades också de som ville rösta i riksdagsvalet ut från lokalen. Åklagaren väljer att inte väcka åtal mot vaktmästaren eller valfunktionärerna.

5.12.2019

Valfinansieringen granskad – "Inget att anmärka"

Närmare 10 miljoner euro gick åt till valkampanjerna inför riksdagsvalet i våras.

25.11.2019

På tv i kväll: En blandning av Uuno Turhapuro, Grey Gardens och ståupp när Markus Kuotesaho ställde upp i årets riksdagsval

Skrothandlartransvestiten Markus Kuotesahos kandidatur i riksdagsvalet har blivit dokumentärserie. Här bjuds som vanligt på groteska kontraster, en osande ordsvada och smaklös humor.

Premium

8.8.2019

SDP hoppas stoppa ungas väljarflykt med sitt program – "Ska inte gripas av panik"

Unga väljare röstar annorlunda än äldre – och det påverkar särskilt SDP och Centern. Vart försvann deras unga väljare? Både partiledare Antti Rinne och den färska riksdagsledamoten Johan Kvarnström tror på att partiets kollektiva programarbete bär frukt.

Premium

17.7.2019

Ledare: Politik i en tid när vi vill tycka till hela tiden

Nutidsmänniskan vill tycka till om politik och samhälle oftare än vart fjärde år i val. Dessutom: hur fångar man upp deras åsikter som inte ens röstar? Den nya idén som far runt på Finlandsarenan är medborgarråd.

Premium

17.7.2019

Kimmo Grönlund ser förutsättningar för tillväxt för Sannfinländarna

Hur tänkte väljarna när de röstade i vårens riksdagsval? Ny forskning visar vad som var viktigt för partiernas anhängare.

Premium

2.7.2019

Brittisk demokratigrupp ger rätt bra betyg till Finlands riksdagsval

Överlag gick riksdagsvalet bra, men det finns några saker att fundera på inför framtiden, anser en brittisk demokratigrupp som observerade Finlands riksdagsval.

18.6.2019

Från 1 cent till 24 euro – så mycket kostade en röst

Riksdagsvalets röstkung Jussi Halla-aho kom billigast undan, medan Samlingspartisten Janne Sankelo fick betala mest per röst i de fyra valdistrikt som HBL har granskat närmare.