Yrsa Grüne-Luoma

Yrsa Grüne-Luoma

Frilansjournalist med utrikes- och säkerhetspolitik som specialområde

Senast publicerade artiklar

19.8.2021

Bakgrund: Under burkan lever hoppet

Det finns minst en sak som den finländske krisarbetaren Jaakko Estola, The Guardians opinionsskribent Simon Jenkins och HBL:s tidigare ledarskribent Yrsa Grüne-Luoma har gemensamt: Afghanistan år 2006. Jenkins och Grüne-Luoma såg redan då tecken på att många afghaner tvivlade på att talibanerna var ett avslutat kapitel.

19.7.2021

Facklitteratur: Neutralitetspolitikens hemliga sida

Verkligheten överträffar fiktionen, brukar man säga. Detta gäller också Hemligstämplat, historikern och forskaren Michael Fredholms bok om hur den svenska underrättelsetjänsten har utvecklats från 1940-talet till dags dato.

Premium

11.4.2021

Kina och Ryssland är Storbritanniens stora "utmaningar"

Ryssland och Kina är de största säkerhetspolitiska utmaningarna för Storbritannien under de kommande åren. Det slås fast i den första utrikes- och försvarspolitiska redogörelsen efter brexit. Men också lärdomarna av coronapandemin vill man ta tillvara genom att grunda ett nytt situationscenter.

Premium

1.2.2021

Kommentar: Burmas riddare föll igen

Aung San Suu Kyi har igen axlat manteln som världens kanske mest kända politiska fånge, skriver Yrsa Grüne i Säkerhetsbloggen på HBL.fi.

Premium

23.11.2020

Facklitteratur: Kometen Albright rusar vidare

Madeleine Albright medger att hon ständigt har bråttom och att slå av på takten är inte i sikte. Hon vill göra sin röst hörd.

Premium

20.7.2020

Facklitteratur: Amerikansk politik på en tweets avstånd

President Donald Trumps förre säkerhetsrådgivare John Boltons hopsummering ”memoar” från sin tid i Vita husets är inget litterärt mästerverk. Men här finns insikter som blickar framåt – till en eventuell andra period för Trump.

Premium

29.6.2020

Facklitteratur: Analys av Ryssland som en paradox

Bertelman har stannat för en intressant lösning för att förklara ryskt tänkande, skriver Yrsa Grüne-Luoma.

Premium

21.5.2020

Globalt med Grüne: Konsten att inte uppfinna hjulet på nytt är värdefull

"När samhällets resurser utmanas av en kris – det må sedan vara en militär konflikt eller en pandemi – leder det lätt till att synfältet blir smalare. Men i efterhand ska hanteringen ses över."

Premium

8.5.2020

Globalt med Grüne: Globalt sett är det ”nya normala” inte nytt

”Efter coronan kommer ingenting att vara som förr upprepas ideligen – men blir det så?”

Premium

24.4.2020

Globalt med Grüne: Israel bildar regering men inte utan gnissel i maskineriet

”Beslutet mellan Benjamin Netanyahu och Benny Gantz att dela på premiärministerposten i Israel är pragmatiskt men priset kan bli högt i synnerhet för Gantz.”

Premium

10.4.2020

Globalt med Grüne: Globala nätverk utanför stat och myndigheter är också en tillgång

”Kunde kunskapen inom Röda Korset, religiösa samfund och frivilligorganisationer ha använts bättre?”

Premium

27.3.2020

Globalt med Grüne: Covid-19 avslöjar totalitära staters ovilja att axla sitt ansvar i tid

”Covid-19 visar att en demokrati och en fri press är bättre rustade än diktaturer och totalitära stater att hantera ett nytt virus i en global värld.”

Premium

16.3.2020

Facklitteratur: Från Atatürk till Erdogan

Atatürk är inte hela Turkiets historia – och Erdogan inte hela dess framtid.

Premium

13.3.2020

Globalt med Grüne: Demokrater, förenen eder – men räcker det?

"Är man redo för ett generationsskifte i USA? Svaret på denna retoriska fråga som jag ställde i december vet vi nu. Svaret är nej. Men många nya utmaningar väntar."

Premium

2.3.2020

Facklitteratur: En lektion i rysk manipulationskonst

Jessikka Aros ambitioner är att visa att den ryska trollverksamheten inte är någon enstaka företeelse, utan ett helt system som inte utesluter obehagliga överraskningar i framtiden. I detta lyckas hon bra, skriver Yrsa Grüne-Luoma.

Premium

28.2.2020

Globalt med Grüne: Ekonomi och försvarspolitik går hand i hand i Arktis

”Det längre perspektivet kräver visioner och pragmatiska lösningar men också lättrörlighet, det vill säga utrymme för att snabbt anpassa sig till förändringar.”

Premium

17.2.2020

Oljeplaner möter protester

Vi kan inte fortsätta som förr. Även om det innebär också minskade anslag för samerna. Det säger Aili Keskitalo, president för norska Sametinget.

Premium

17.2.2020

Tromsø – porten till Arktis

Den dagen 1932 fångstmannen Anders Sæterdal klev in i Wanny Woldstads taxi i Tromsö kom att förändra hela hennes liv. Wannys Tromsø finns inte kvar. Men porten till Arktis är staden fortfarande.

Premium

14.2.2020

Globalt med Grüne: Den politiska kartan i Irland skrivs om

”Sinn Féin är partiet som förknippas med Nordirland och med IRA. Partiets roll i republiken Irland har varit liten. Förra lördagen skedde en ändring. Men blir den bestående?”

Premium

10.2.2020

Facklitteratur: Det politiska våldet måste tacklas

Förbud och begränsningar hindrar inte politiskt våld och terrordåd men de höjer tröskeln för dem, menar Teemu Tammikko. Han stöder de färska säkerhetslagarna men understryker också vikten av möten mellan den offentliga makten och vanligt folk.

Premium

31.1.2020

Globalt med Grüne: Skygglappar i Arktis?

"Arctic Frontiers återspeglar både ökade ekonomiska intressen och oro över militär aktivitet i norr"

Premium

17.1.2020

Globalt med Grüne: Förtroendet är Irans största utmaning

”Iran och nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet dominerar rapporteringen från Mellanöstern. Men det är viktigt att vara lyhörd för nyanserna. Allt annat än lätt.”

Premium

3.1.2020

Globalt med Grüne: Vi måste bli bättre på att se nyanserna i en global värld

”Vi går in i ett nytt decennium. I en global värld – men kan vi hantera förändringar?”

Premium

20.12.2019

Globalt med Grüne: Vågar Demokraterna i USA satsa på generationsväxling?

”Om Demokraterna i USA inte kan sluta upp bakom en enda kandidat för att utmana Donald Trump säger det en hel del om partiets interna problem.”

Premium

16.12.2019

Facklitteratur: Nattsvart i presens i Venezuela

Förgäves söker läsaren efter en ljusglimt någonstans, ens en strimma av hopp.Och det är kanske just detta man saknar mest i den oerhört väl argumenterade och informativa redogörelsen om hur så gott som varje demokratisk kraft sakta men säkert har kvävts.

Premium

6.12.2019

Globalt med Grüne: Geopolitiken har ändrat Arktis radikalt

”Orden – förhoppningen – som Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov uttalade 1987 om ett avspänt Arktis gäller knappast längre.”

Premium

22.11.2019

Globalt med Grüne: Det blir svårt att stoppa Iran i Mellanöstern

Iran håller på att vinna den strategiska kampen mot Saudiarabien om inflytandet i Mellanöstern. Det hävdar det internationella institutet för strategiska studier (IISS) i London.

Premium

8.11.2019

Globalt med Grüne: Murens fall viktigt för freden i Europa – värt att fira

Ödet – eller dålig briefing – gjorde att partifunktionären Günter Schabowski blev den som de facto raserade muren mellan Väst- och Östberlin den 9 november 1989.

Premium

25.10.2019

Globalt med Grüne: Era problem har bara börjat, Boris och Jeremy

De brittiska partierna, regeringspartiet Tories och oppositionspartiet Labour, stirrar på brexit med skygglapparna på. Varje lösning utan förankring i lokala självstyren är en potentiell trampmina.

Premium

11.10.2019

Globalt med Grüne: De fatala beslutens tid

”Det är hög tid för alla länder att snabbt ta hem sina medborgare från lägret i al-Hol. Det säger Röda Korset. al-Hol ligger inte inom Turkiets planerade ”säkerhetszon” men kan mycket väl hamna i krigets fötter för ingen vet vad som händer härnäst.”

Premium

30.9.2019

Facklitteratur: Erdoğans väg mot diktator

Journalisten Tom Kankkonens bok Erdoğan är mer än bara en personhistoria. Kankkonens ambition är att visa hur det går att med demokratiska medel så småningom urvattna demokratin.

Premium

27.9.2019

Globalt med Grüne: Nordirland i vågskålen

En hård brexit gagnar varken EU eller Storbritannien. Men den största förloraren är Nordirland – och Boris Johnson

Premium

13.9.2019

Globalt med Grüne: Presidentens globala rektangel

"Drömmen om EU som en global aktör, med samma tyngd som USA, Ryssland och Kina, är inte ny. Men för att skapa en fyrhörning av en triangel krävs mer än en minskning av presidentens befogenheter."

Premium

30.8.2019

Globalt med Grüne: Tango för fler i Ukraina

”Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade att ett toppmöte mellan Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland ska hållas i september. Det är ett bra förslag, även om man bör vara försiktig med att vänta sig för mycket.”

Premium

16.8.2019

Globalt med Grüne: Kan Niinistö dra upp Putins mörkläggningsgardin?

"Det ska också bli intressant att se om och hur Niinistö hanterar frågorna om demonstrationerna i Ryssland där gripanden och skärpta bestämmelser skvallrar om att myndigheterna vill sätta snävare gränser för protesterna."

Premium

6.8.2019

Ledare: En lång väg till målet

Massmorden i Texas och Ohio verkar äntligen få president Donald Trump att agera. Men nya lagar stiftas inte i en handvändning. Att ändra attityder tar ännu längre tid. Men retoriken kan man ändra genast.

Premium

1.8.2019

Globalt med Grüne: Klädsamma diktaturer

Ryssland har hittills låtit oppositionspolitikern Alexej Navalnyj hållas, men då och då demonstrerat sin makt att sätta gränser genom att bura in honom. Är hårdare tag nu att vänta?

Premium

23.7.2019

Ledare: Det blir inte lätt för Johnson

Svaret på frågan hur Boris Johnson kommer att ena leden inför separationen från EU den 31 oktober får vi kanske i dag. Hur ogärna han än skulle vilja det, måste han ta hänsyn till både skeptiker och motståndare i sitt eget land.

Premium

19.7.2019

Globalt med Grüne: Silvertsunamin är global

"Med oss äldre förändras inte bara de samhällen vi lever i, utan hela världen."

Premium

11.7.2019

Ledare: Diplomati är enda vägen

Iran höll sig till det år 2015 ingångna kärnavtalet i ett år efter att president Donald Trump meddelat att USA bryter det. Nu svarar Iran med att bryta mot avtalet. De tillspetsade situationen hotar också transporterna genom Hormuzsundet.

Premium

5.7.2019

Ledare: Skottland kan bli prejudikat

Premiärministrarna Margaret Thatcher och John Major var hårdnackade motståndare till det skotska självstyret. Också Theresa Mays efterträdare motsätter sig ett självständigt Skottland. Men brexits effekt ska inte underskattas, varnar labourpolitikern Gordon Brown.

Premium

5.7.2019

Globalt med Grüne: Arktis i obalans

”Den säkerhetspolitiska situationen i Arktis har skärpts. Men för Finlands del verkar det som om man skulle blunda för detta. I stället för att lyfta fram konkreta frågor väljer man i regeringsprogrammet att betona Finlands ambition att stärka EU:s roll i området.”

Premium

28.6.2019

Ledare: Framtidstron blev Imamoglus starka kort

Borgmästarvalet i Istanbul borde förstås aldrig ha tagits om. Det ansåg inte bara oppositionen utan också många av president Recep Tayyip Erdoğans och det regerande Rättvise- och utvecklingspartiet AKP:s anhängare.

Premium

20.6.2019

Globalt med Grüne: Kinesisk mångfald

Demonstrationerna handlar alltså om mer än en kontroversiell lag. De handlar om att det inte går att utplåna en demokratisk kultur under ett par generationers tid.

Premium

17.6.2019

Facklitteratur: Nato – en studie i överlevnad

Resonemanget och den slutsats som Ann-Sofi Dahl kommit fram till – att Nato är relevant fortfarande i dag – vilar på sakliga argument, även om man inte skulle omfatta dem på alla punkter.

7.6.2019

Globalt med Grüne: Minimera IS-barnens bitterhet

”Att ta hand om föräldralösa barn till IS-krigare är en helt annan sak än att skilja barnen i al-Hol från deras mödrar”

Premium

24.5.2019

Globalt med Grüne: Är det fult att visa tänderna?

”I valdebatterna inför EU-valet utmanas integrationsmotståndarna sällan med frågeställningar som handlar om att ekonomi och utrikespolitik är två sidor av samma slant .”

Premium