Yrsa Grüne-Luoma

Yrsa Grüne-Luoma

Frilansjournalist med utrikes- och säkerhetspolitik som specialområde

Senast publicerade artiklar

14.9.2018

Globalt med Grüne: Ingenmanslandet mellan blocken

Öppenhet och viljan att dela regeringsansvaret över de traditionella gränserna borgerligt och vänster låter bra. Men det måste också finnas gränser. Annars är det ju egentligen egalt vem väljarna röstar på.

31.8.2018

Globalt med Grüne: Det behövs mera verkstad

Rättssamhället och demokrati betonas som europeiska ideal men hamnar i praktiken ofta i skymundan. Kan man hoppas på en förändring när Finland i november blir ordförande för Europarådets ministerkommitté för ett och ett halvt år framåt?

25.8.2018

Ledare: Flytta Migri

När en rådgivare vid UM med gedigen erfarenhet av förhållandena i Afghanistan ställer sig kritisk till Migrationsverkets (Migri) bedömning av säkra områden i landet aktualiseras än en gång frågan om vilket ministerium som borde hantera tvångsåtersändningarna (HBL 19.8).

17.8.2018

Globalt med Grüne: Det stumma skriket bakom siffrorna

Som ett tillfälligt och rätt kort nedslag i andras verklighet med en kall statistik över dödade och sårade. Så blir vår upplevelse av krig alltför ofta. Vidden av det hela uppfattar vi sällan.

6.8.2018

Ledare: Trovärdigheten står än en gång på spel

Enligt en FN-rapport har Nordkorea fortsatt sitt kärnprogram och också försett rebeller i Syrien och Jemen med vapen.

3.8.2018

Ledare: Viktigast är att skapa enhet

Emmerson Mnangagwas seger i presidentvalet i Zimbabwe är knapp men giltig. Det uppger Zimbabwes valkommission ZEC. För första gången på sexton år tilläts också valobservatörer från EU, Brittiska samväldet och USA att övervaka valet i måndags.

3.8.2018

Globalt med Grüne: Det syriska dilemmat

Det är lättare att kombinera idealism och frivilligt arbete med humanitära insatser än det är att förstå att också det humanitära arbetet måste bygga på professionalitet – om syftet är mer än att stilla den naturliga viljan att hjälpa medmänniskor i nöd.

31.7.2018

Ledare: Flyktingar hittar alltid vägen

Alla försök att totalt försöka strypa flyktingströmmarna i världen är dömda att misslyckas. De som flyr undan krig och förföljelse och också de som söker ett bättre liv kommer alltid att hitta nya vägar.

27.7.2018

Ledare: Ryskt budskap står fast

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu var ute och cyklade i veckan när han hävdade att Finland har obegränsat tillträde till Natos övningar, har ett cybercenter finansierat av USA och ingått ett avtal mellan Finland, Sverige och USA. Frågan är vad Sjojgu avsåg med sina påståenden.

25.7.2018

Ledare: Ett fatalt misstag

Frankrikes president Emmanuel Macrons sätt att hantera fallet Alexandre Benalla rimmar illa med förväntningarna på en förändring i Elyséepalatset.

20.7.2018

Globalt med Grüne: Reality show med osäker utgång

Frågan som många ställer sig efter mötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin är om Trump med sina uttalanden omöjliggjorde att bli omvald om två år.

12.7.2018

Ledare: All kritik är inte splittring

När USA:s president Donald Trump påminner om att ekonomiska verktyg kan användas i rysk utrikespolitik har han delvis rätt. Men hans krav på ökade försvarsanslag innebär den största utmaningen.