Yrsa Grüne-Luoma

Yrsa Grüne-Luoma

Frilansjournalist med utrikes- och säkerhetspolitik som specialområde

Senast publicerade artiklar

8.11.2019

Globalt med Grüne: Murens fall viktigt för freden i Europa – värt att fira

Ödet – eller dålig briefing – gjorde att partifunktionären Günter Schabowski blev den som de facto raserade muren mellan Väst- och Östberlin den 9 november 1989.

Premium

25.10.2019

Globalt med Grüne: Era problem har bara börjat, Boris och Jeremy

De brittiska partierna, regeringspartiet Tories och oppositionspartiet Labour, stirrar på brexit med skygglapparna på. Varje lösning utan förankring i lokala självstyren är en potentiell trampmina.

Premium

11.10.2019

Globalt med Grüne: De fatala beslutens tid

”Det är hög tid för alla länder att snabbt ta hem sina medborgare från lägret i al-Hol. Det säger Röda Korset. al-Hol ligger inte inom Turkiets planerade ”säkerhetszon” men kan mycket väl hamna i krigets fötter för ingen vet vad som händer härnäst.”

Premium

30.9.2019

Facklitteratur: Erdoğans väg mot diktator

Journalisten Tom Kankkonens bok Erdoğan är mer än bara en personhistoria. Kankkonens ambition är att visa hur det går att med demokratiska medel så småningom urvattna demokratin.

Premium

27.9.2019

Globalt med Grüne: Nordirland i vågskålen

En hård brexit gagnar varken EU eller Storbritannien. Men den största förloraren är Nordirland – och Boris Johnson

Premium

13.9.2019

Globalt med Grüne: Presidentens globala rektangel

"Drömmen om EU som en global aktör, med samma tyngd som USA, Ryssland och Kina, är inte ny. Men för att skapa en fyrhörning av en triangel krävs mer än en minskning av presidentens befogenheter."

Premium

30.8.2019

Globalt med Grüne: Tango för fler i Ukraina

”Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade att ett toppmöte mellan Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland ska hållas i september. Det är ett bra förslag, även om man bör vara försiktig med att vänta sig för mycket.”

Premium

16.8.2019

Globalt med Grüne: Kan Niinistö dra upp Putins mörkläggningsgardin?

"Det ska också bli intressant att se om och hur Niinistö hanterar frågorna om demonstrationerna i Ryssland där gripanden och skärpta bestämmelser skvallrar om att myndigheterna vill sätta snävare gränser för protesterna."

Premium

6.8.2019

Ledare: En lång väg till målet

Massmorden i Texas och Ohio verkar äntligen få president Donald Trump att agera. Men nya lagar stiftas inte i en handvändning. Att ändra attityder tar ännu längre tid. Men retoriken kan man ändra genast.

Premium

1.8.2019

Globalt med Grüne: Klädsamma diktaturer

Ryssland har hittills låtit oppositionspolitikern Alexej Navalnyj hållas, men då och då demonstrerat sin makt att sätta gränser genom att bura in honom. Är hårdare tag nu att vänta?

Premium

23.7.2019

Ledare: Det blir inte lätt för Johnson

Svaret på frågan hur Boris Johnson kommer att ena leden inför separationen från EU den 31 oktober får vi kanske i dag. Hur ogärna han än skulle vilja det, måste han ta hänsyn till både skeptiker och motståndare i sitt eget land.

Premium

19.7.2019

Globalt med Grüne: Silvertsunamin är global

"Med oss äldre förändras inte bara de samhällen vi lever i, utan hela världen."

Premium

11.7.2019

Ledare: Diplomati är enda vägen

Iran höll sig till det år 2015 ingångna kärnavtalet i ett år efter att president Donald Trump meddelat att USA bryter det. Nu svarar Iran med att bryta mot avtalet. De tillspetsade situationen hotar också transporterna genom Hormuzsundet.

Premium

5.7.2019

Ledare: Skottland kan bli prejudikat

Premiärministrarna Margaret Thatcher och John Major var hårdnackade motståndare till det skotska självstyret. Också Theresa Mays efterträdare motsätter sig ett självständigt Skottland. Men brexits effekt ska inte underskattas, varnar labourpolitikern Gordon Brown.

Premium

5.7.2019

Globalt med Grüne: Arktis i obalans

”Den säkerhetspolitiska situationen i Arktis har skärpts. Men för Finlands del verkar det som om man skulle blunda för detta. I stället för att lyfta fram konkreta frågor väljer man i regeringsprogrammet att betona Finlands ambition att stärka EU:s roll i området.”

Premium

28.6.2019

Ledare: Framtidstron blev Imamoglus starka kort

Borgmästarvalet i Istanbul borde förstås aldrig ha tagits om. Det ansåg inte bara oppositionen utan också många av president Recep Tayyip Erdoğans och det regerande Rättvise- och utvecklingspartiet AKP:s anhängare.

Premium

20.6.2019

Globalt med Grüne: Kinesisk mångfald

Demonstrationerna handlar alltså om mer än en kontroversiell lag. De handlar om att det inte går att utplåna en demokratisk kultur under ett par generationers tid.

Premium

17.6.2019

Facklitteratur: Nato – en studie i överlevnad

Resonemanget och den slutsats som Ann-Sofi Dahl kommit fram till – att Nato är relevant fortfarande i dag – vilar på sakliga argument, även om man inte skulle omfatta dem på alla punkter.

7.6.2019

Globalt med Grüne: Minimera IS-barnens bitterhet

”Att ta hand om föräldralösa barn till IS-krigare är en helt annan sak än att skilja barnen i al-Hol från deras mödrar”

Premium

24.5.2019

Globalt med Grüne: Är det fult att visa tänderna?

”I valdebatterna inför EU-valet utmanas integrationsmotståndarna sällan med frågeställningar som handlar om att ekonomi och utrikespolitik är två sidor av samma slant .”

Premium

10.5.2019

Globalt med Grüne: Arktis – med Sälen som förebild?

"Det verkar som om president Sauli Niinistö skulle ha upptäckt en nisch i Arktis som Finland kunde fylla."

Premium

24.4.2019

Globalt med Grüne: Exit ur brexit bäst för Nordirland

”Brexitivrarna i Storbritannien antingen ignorerar eller förstår inte vad som gagnar freden bäst.”

Premium

13.4.2019

Globalt med Grüne: Demokrati eller ansvarsflykt?

”När folkvalda politiker föreslår att folket ska tillfrågas om ett beslut i en enskild utrikespolitisk fråga uppfattas det som demokrati. Samtidigt kan man fråga sig om politikerna bara vill göra det bekvämt för sig och skjuta ansvaret ifrån sig.”

Premium

29.3.2019

Globalt med Grüne: Ryssland, Ukraina och Finland

På söndag ska Ukraina välja president. En sak vet vi med säkerhet: Ryssland vill inte att den sittande presidenten Petro Porosjenko ska få förnyat mandat.

Premium

15.3.2019

Globalt med Grüne: Militären avgör takten

När Venezuelas självutropade ledare Juan Guaidó anklagas för sabotage handlar det om mycket mer än strypningen av eltillförseln. Det är också stormaktspolitik.

Premium

1.3.2019

Globalt med Grüne: Gemensam EU-linje om IS-återvändarna vore bäst

Hur Finland ska förhålla sig till de av sina medborgare som rest till IS-kalifatet och som nu eventuellt vill återvända till Finland är en samtidigt både enkel och svår fråga.

Premium

15.2.2019

Globalt med Grüne: Drakens tron spyr eld

President Xi Jinping har skärpt greppet om uigurerna på ett sätt som ger all anledning till oro.

Premium

10.2.2019

Kisu tar en sommar i taget

Den uppskottade stigen till trappan upp till bostaden där Kristian ”Kisu” Jernström bor i Degerby kantas av imponerande drivor.I övre våningen öppnar sig ett Mecka: guldskivor i långa banor. Nej. Inte bara Helsingforsbandet Topmost, vars trummis Kisu varit i 55 år. Utan också annat.

Premium

8.2.2019

Kisu Jernström: Låten är allt

Det är låten som gör sångaren. Den ska vara bra, annars går det inte vägen. Det säger Kristian ”Kisu” Jernström, musiker, producent, företagare och politiker. Hans memoarer utkommer den 8 februari. Boken har titeln Onnestain on puolet sinun (Hälften av min lycka är din).

Premium

1.2.2019

Globalt med Grüne: Diffusa formuleringar ger kryphål

Lagom till den samiska nationaldagen den 6 februari väntas Kommunikationsministeriets slutrapport om Ishavsbanan.

Premium

23.1.2019

Kolumn: På jakt efter Hangö-andan

Jag tar inte ställning till om Strandell har rätt eller fel. Undrar bara om dylika uttalanden är uppbyggliga för att skapa en ”Hangö-anda”.

Premium

21.1.2019

Facklitteratur: Informationskrig om själar och hjärtan

”Om ni inte har förstått det vid det här laget, så låt mig ta det övertydligt en sista gång. Sverige och den övriga västvärlden befinner sig i krig. Inte ett krig med bomber och granater. Utan ett krig om själar och hjärtan, skriver Patrik Oksanen i sin bok Skarpa skärvor.

Premium

18.1.2019

Globalt med Grüne: Vänd inte Arktis ryggen

Plastavfallet i haven i Arktis, Ishavsbanan som ska plöja genom samernas betesmarker i norr och en mer detaljerad långsiktig strategi för Arktiska rådet är viktiga frågor som är aktuella denna vår.

Premium

7.1.2019

Facklitteratur: Parallellernas säkerhetspolitik

De stora frågorna inom utrikespolitiken är inklämda i en inrikespolitisk tvångströja och det slutgiltiga beslutet fattas av riksdagen. Där motiveras lösningarna huvudsakligen med annat än med det internationella läget och Finlands försvarsförmåga, skriver Jukka Tarkka.

Premium

4.1.2019

Globalt med Grüne: Korruption och krig har format Kongo-Kinshasa

Demokratiska republiken Kongo – tidigare Zaire under den långvarige envåldshärskaren Mobutu Sese Seko – har en historia som är förbunden med folkmordet i Rwanda 1994. Ska landet klara av att vända blad i landets historia?

Premium

21.12.2018

Globalt med Grüne: Varningsljuset blinkar rött på Balkan

Efter att Kosovo – tidigare provins i Serbien som 2008 ensidigt förklarade sig självständigt – förra veckan meddelade att landet kommer att skapa en egen armé har läget än en gång skärpts på Balkan.

Premium

6.12.2018

Globalt med Grüne: Varthän, Europa?

I en kolumn i Helsingin Sanomat listade tidningens London-korrespondent Annamari Sipilä tio positiva saker i anslutning till brexit. Fräsch läsning som lockade till begrundan. Men somliga med vissa frågetecken.

22.11.2018

Globalt med Grüne: 55 år efter skotten i Dallas - här är Kennedys efterträdare

Kennedy mördad. Två ord över hela första sidan på Hufvudstadsbladet den 24 november 1963. Trycksvärtan basunerade ut den största tragedin Finlands efterkrigstids generation hade upplevt.

21.11.2018

Globalt med Grüne: Tystnaden kring företrädarens ovissa öde kastar en skugga över Interpol

Valet av sydkoreanen Kim Jong-Yang, 57, till ordförande för Interpol var både logiskt och klokt. Men tystnaden kring företrädarens ovissa öde kastar en skugga över organisationen.

9.11.2018

Globalt med Grüne: När siffrorna bedövar till likgiltighet

Citat: "Hundra år efter första världskrigets slut påminns vi om sår som ännu inte är helt läkta. Att minnas är viktigt. Att försöka förhindra att nya sår uppstår är ännu viktigare."

26.10.2018

Globalt med Grüne: Avtalslöshet är knappast realpolitik

Efter att USA:s president Donald Trumps rådgivare John Bolton träffat Rysslands president Vladimir Putin och den ryska utrikes- och försvarspolitiska ledningen verkar Trumps meddelande om att USA tänker lämna INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces) mindre dramatiskt.

12.10.2018

Globalt med Grüne: Vaghet leder ingen vart

Antingen omfattar man EU:s värderingar eller så gör man det inte. Så svartvitt såg förre utrikes- och statsministern Alexander Stubb på saken i intervjun med MTV:s Peter Nyman i tisdags.

1.10.2018

UTBLICK: I tsunamins fotspår

"Tomma fyrkanter där husen en gång stått gapade upp mot himlen", skriver Yrsa Grüne-Luoma. 2005 var hon den enda finländaren som Röda Korset skickade till Aceh i den förödande tsunamins spår.

28.9.2018

Globalt med Grüne: Det handlar om mer än miljö i Arktis

Klimatförändringen och den känsliga miljön i Arktis är bara en aspekt av utvecklingen. Den är det också lättast att tala om. Men när isen smälter öppnas också andra vyer. Men de är mer obekväma att diskutera.

14.9.2018

Globalt med Grüne: Ingenmanslandet mellan blocken

Öppenhet och viljan att dela regeringsansvaret över de traditionella gränserna borgerligt och vänster låter bra. Men det måste också finnas gränser. Annars är det ju egentligen egalt vem väljarna röstar på.

31.8.2018

Globalt med Grüne: Det behövs mera verkstad

Rättssamhället och demokrati betonas som europeiska ideal men hamnar i praktiken ofta i skymundan. Kan man hoppas på en förändring när Finland i november blir ordförande för Europarådets ministerkommitté för ett och ett halvt år framåt?