Yrsa Grüne-Luoma

Yrsa Grüne-Luoma

Frilansjournalist med utrikes- och säkerhetspolitik som specialområde

Senast publicerade artiklar

20.6.2019

Globalt med Grüne: Kinesisk mångfald

Demonstrationerna handlar alltså om mer än en kontroversiell lag. De handlar om att det inte går att utplåna en demokratisk kultur under ett par generationers tid.

Premium

17.6.2019

Facklitteratur: Nato – en studie i överlevnad

Resonemanget och den slutsats som Ann-Sofi Dahl kommit fram till – att Nato är relevant fortfarande i dag – vilar på sakliga argument, även om man inte skulle omfatta dem på alla punkter.

7.6.2019

Globalt med Grüne: Minimera IS-barnens bitterhet

”Att ta hand om föräldralösa barn till IS-krigare är en helt annan sak än att skilja barnen i al-Hol från deras mödrar”

Premium

24.5.2019

Globalt med Grüne: Är det fult att visa tänderna?

”I valdebatterna inför EU-valet utmanas integrationsmotståndarna sällan med frågeställningar som handlar om att ekonomi och utrikespolitik är två sidor av samma slant .”

Premium

10.5.2019

Globalt med Grüne: Arktis – med Sälen som förebild?

"Det verkar som om president Sauli Niinistö skulle ha upptäckt en nisch i Arktis som Finland kunde fylla."

Premium

24.4.2019

Globalt med Grüne: Exit ur brexit bäst för Nordirland

”Brexitivrarna i Storbritannien antingen ignorerar eller förstår inte vad som gagnar freden bäst.”

Premium

13.4.2019

Globalt med Grüne: Demokrati eller ansvarsflykt?

”När folkvalda politiker föreslår att folket ska tillfrågas om ett beslut i en enskild utrikespolitisk fråga uppfattas det som demokrati. Samtidigt kan man fråga sig om politikerna bara vill göra det bekvämt för sig och skjuta ansvaret ifrån sig.”

Premium

29.3.2019

Globalt med Grüne: Ryssland, Ukraina och Finland

På söndag ska Ukraina välja president. En sak vet vi med säkerhet: Ryssland vill inte att den sittande presidenten Petro Porosjenko ska få förnyat mandat.

Premium

15.3.2019

Globalt med Grüne: Militären avgör takten

När Venezuelas självutropade ledare Juan Guaidó anklagas för sabotage handlar det om mycket mer än strypningen av eltillförseln. Det är också stormaktspolitik.

Premium

1.3.2019

Globalt med Grüne: Gemensam EU-linje om IS-återvändarna vore bäst

Hur Finland ska förhålla sig till de av sina medborgare som rest till IS-kalifatet och som nu eventuellt vill återvända till Finland är en samtidigt både enkel och svår fråga.

Premium

15.2.2019

Globalt med Grüne: Drakens tron spyr eld

President Xi Jinping har skärpt greppet om uigurerna på ett sätt som ger all anledning till oro.

Premium

10.2.2019

Kisu tar en sommar i taget

Den uppskottade stigen till trappan upp till bostaden där Kristian ”Kisu” Jernström bor i Degerby kantas av imponerande drivor.I övre våningen öppnar sig ett Mecka: guldskivor i långa banor. Nej. Inte bara Helsingforsbandet Topmost, vars trummis Kisu varit i 55 år. Utan också annat.

Premium

8.2.2019

Kisu Jernström: Låten är allt

Det är låten som gör sångaren. Den ska vara bra, annars går det inte vägen. Det säger Kristian ”Kisu” Jernström, musiker, producent, företagare och politiker. Hans memoarer utkommer den 8 februari. Boken har titeln Onnestain on puolet sinun (Hälften av min lycka är din).

Premium

1.2.2019

Globalt med Grüne: Diffusa formuleringar ger kryphål

Lagom till den samiska nationaldagen den 6 februari väntas Kommunikationsministeriets slutrapport om Ishavsbanan.

Premium

23.1.2019

Kolumn: På jakt efter Hangö-andan

Jag tar inte ställning till om Strandell har rätt eller fel. Undrar bara om dylika uttalanden är uppbyggliga för att skapa en ”Hangö-anda”.

Premium

21.1.2019

Facklitteratur: Informationskrig om själar och hjärtan

”Om ni inte har förstått det vid det här laget, så låt mig ta det övertydligt en sista gång. Sverige och den övriga västvärlden befinner sig i krig. Inte ett krig med bomber och granater. Utan ett krig om själar och hjärtan, skriver Patrik Oksanen i sin bok Skarpa skärvor.

Premium

18.1.2019

Globalt med Grüne: Vänd inte Arktis ryggen

Plastavfallet i haven i Arktis, Ishavsbanan som ska plöja genom samernas betesmarker i norr och en mer detaljerad långsiktig strategi för Arktiska rådet är viktiga frågor som är aktuella denna vår.

Premium

7.1.2019

Facklitteratur: Parallellernas säkerhetspolitik

De stora frågorna inom utrikespolitiken är inklämda i en inrikespolitisk tvångströja och det slutgiltiga beslutet fattas av riksdagen. Där motiveras lösningarna huvudsakligen med annat än med det internationella läget och Finlands försvarsförmåga, skriver Jukka Tarkka.

Premium

4.1.2019

Globalt med Grüne: Korruption och krig har format Kongo-Kinshasa

Demokratiska republiken Kongo – tidigare Zaire under den långvarige envåldshärskaren Mobutu Sese Seko – har en historia som är förbunden med folkmordet i Rwanda 1994. Ska landet klara av att vända blad i landets historia?

Premium

21.12.2018

Globalt med Grüne: Varningsljuset blinkar rött på Balkan

Efter att Kosovo – tidigare provins i Serbien som 2008 ensidigt förklarade sig självständigt – förra veckan meddelade att landet kommer att skapa en egen armé har läget än en gång skärpts på Balkan.

Premium

6.12.2018

Globalt med Grüne: Varthän, Europa?

I en kolumn i Helsingin Sanomat listade tidningens London-korrespondent Annamari Sipilä tio positiva saker i anslutning till brexit. Fräsch läsning som lockade till begrundan. Men somliga med vissa frågetecken.

22.11.2018

Globalt med Grüne: 55 år efter skotten i Dallas - här är Kennedys efterträdare

Kennedy mördad. Två ord över hela första sidan på Hufvudstadsbladet den 24 november 1963. Trycksvärtan basunerade ut den största tragedin Finlands efterkrigstids generation hade upplevt.

21.11.2018

Globalt med Grüne: Tystnaden kring företrädarens ovissa öde kastar en skugga över Interpol

Valet av sydkoreanen Kim Jong-Yang, 57, till ordförande för Interpol var både logiskt och klokt. Men tystnaden kring företrädarens ovissa öde kastar en skugga över organisationen.

9.11.2018

Globalt med Grüne: När siffrorna bedövar till likgiltighet

Citat: "Hundra år efter första världskrigets slut påminns vi om sår som ännu inte är helt läkta. Att minnas är viktigt. Att försöka förhindra att nya sår uppstår är ännu viktigare."

26.10.2018

Globalt med Grüne: Avtalslöshet är knappast realpolitik

Efter att USA:s president Donald Trumps rådgivare John Bolton träffat Rysslands president Vladimir Putin och den ryska utrikes- och försvarspolitiska ledningen verkar Trumps meddelande om att USA tänker lämna INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces) mindre dramatiskt.

12.10.2018

Globalt med Grüne: Vaghet leder ingen vart

Antingen omfattar man EU:s värderingar eller så gör man det inte. Så svartvitt såg förre utrikes- och statsministern Alexander Stubb på saken i intervjun med MTV:s Peter Nyman i tisdags.

1.10.2018

UTBLICK: I tsunamins fotspår

"Tomma fyrkanter där husen en gång stått gapade upp mot himlen", skriver Yrsa Grüne-Luoma. 2005 var hon den enda finländaren som Röda Korset skickade till Aceh i den förödande tsunamins spår.

28.9.2018

Globalt med Grüne: Det handlar om mer än miljö i Arktis

Klimatförändringen och den känsliga miljön i Arktis är bara en aspekt av utvecklingen. Den är det också lättast att tala om. Men när isen smälter öppnas också andra vyer. Men de är mer obekväma att diskutera.

14.9.2018

Globalt med Grüne: Ingenmanslandet mellan blocken

Öppenhet och viljan att dela regeringsansvaret över de traditionella gränserna borgerligt och vänster låter bra. Men det måste också finnas gränser. Annars är det ju egentligen egalt vem väljarna röstar på.

31.8.2018

Globalt med Grüne: Det behövs mera verkstad

Rättssamhället och demokrati betonas som europeiska ideal men hamnar i praktiken ofta i skymundan. Kan man hoppas på en förändring när Finland i november blir ordförande för Europarådets ministerkommitté för ett och ett halvt år framåt?

25.8.2018

Ledare: Flytta Migri

När en rådgivare vid UM med gedigen erfarenhet av förhållandena i Afghanistan ställer sig kritisk till Migrationsverkets (Migri) bedömning av säkra områden i landet aktualiseras än en gång frågan om vilket ministerium som borde hantera tvångsåtersändningarna (HBL 19.8).

17.8.2018

Globalt med Grüne: Det stumma skriket bakom siffrorna

Som ett tillfälligt och rätt kort nedslag i andras verklighet med en kall statistik över dödade och sårade. Så blir vår upplevelse av krig alltför ofta. Vidden av det hela uppfattar vi sällan.

6.8.2018

Ledare: Trovärdigheten står än en gång på spel

Enligt en FN-rapport har Nordkorea fortsatt sitt kärnprogram och också försett rebeller i Syrien och Jemen med vapen.

3.8.2018

Ledare: Viktigast är att skapa enhet

Emmerson Mnangagwas seger i presidentvalet i Zimbabwe är knapp men giltig. Det uppger Zimbabwes valkommission ZEC. För första gången på sexton år tilläts också valobservatörer från EU, Brittiska samväldet och USA att övervaka valet i måndags.

3.8.2018

Globalt med Grüne: Det syriska dilemmat

Det är lättare att kombinera idealism och frivilligt arbete med humanitära insatser än det är att förstå att också det humanitära arbetet måste bygga på professionalitet – om syftet är mer än att stilla den naturliga viljan att hjälpa medmänniskor i nöd.

31.7.2018

Ledare: Flyktingar hittar alltid vägen

Alla försök att totalt försöka strypa flyktingströmmarna i världen är dömda att misslyckas. De som flyr undan krig och förföljelse och också de som söker ett bättre liv kommer alltid att hitta nya vägar.

27.7.2018

Ledare: Ryskt budskap står fast

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu var ute och cyklade i veckan när han hävdade att Finland har obegränsat tillträde till Natos övningar, har ett cybercenter finansierat av USA och ingått ett avtal mellan Finland, Sverige och USA. Frågan är vad Sjojgu avsåg med sina påståenden.

25.7.2018

Ledare: Ett fatalt misstag

Frankrikes president Emmanuel Macrons sätt att hantera fallet Alexandre Benalla rimmar illa med förväntningarna på en förändring i Elyséepalatset.

20.7.2018

Globalt med Grüne: Reality show med osäker utgång

Frågan som många ställer sig efter mötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin är om Trump med sina uttalanden omöjliggjorde att bli omvald om två år.

12.7.2018

Ledare: All kritik är inte splittring

När USA:s president Donald Trump påminner om att ekonomiska verktyg kan användas i rysk utrikespolitik har han delvis rätt. Men hans krav på ökade försvarsanslag innebär den största utmaningen.