Yrsa Grüne

Yrsa Grüne

Frilansjournalist med utrikes- och säkerhetspolitik som specialområde

Senast publicerade artiklar

13.10.2017

Globalt med Grüne: EU måste ha en bättre strategi för Ryssland

EU borde inkluderas i Normandiegruppen för Ukraina. Och över huvud taget borde unionen stå upp för sina värden. Det säger EU:s avgående Rysslandsambassadör Vygaudas Ušackas i en artikel i The Guardian. Och då är det uttryckligen Vladimir Putins Ryssland han talar om.

29.9.2017

Globalt med Grüne: Uppvärmd skåpmat kan kallna fort

Överenskommelsen mellan EU och Nato i juli 2016 innehåller ambitiösa förslag till ett gemensamt europeiskt försvar. Frikopplat från Nato kan det ändå inte bli. Och då inställer sig frågan: varför duplicera?

20.9.2017

Bokrecension: Grabbarna i Cadillacen

Visst är det med en viss reservation som man tar sig an historiken över The Renegades, det brittiska bandet från Birmingham som vände upp och ner på popkulturen i Finland 1964. Många har sin egen uppfattning om bandet och dess betydelse.

15.9.2017

Globalt med Grüne: Brist på alternativ eller starkt stöd?

Den intressantaste frågan efter Stortingsvalet i Norge är om Jonas Gahr Støre kan fortsätta leda Arbeiderpartiet. Omöjligt är det inte.

1.9.2017

Globalt med Grüne: Något av dubbelsidig megafon i alla fall

Finland vill inte kalla sig rådgivare eller medlare. Men när Finlands president håller en presskonferens med USA:s eller Rysslands president förmedlas nog budskap till den andra parten.

26.8.2017

Facklitteratur: Full fart åt alla håll med hjärtat i behåll

Alex – en träffande titel för en bok som handlar om den förre utrikesministern, utrikeshandelsministern, finansministern, Samlingspartiledaren och statsministern Alexander Stubb.

18.8.2017

Globalt med Grüne: Berättelsen om Finland och rödpennan

Vi bör minnas Finlands historia. Utan ett försvar och en stark försvarsvilja skulle Finland inte kunna fira sitt hundraåriga självständighetsjubileum i år. Vår högaktning för tidigare gärningar borde synas. Och detta borde vara en självklarhet. Så skriver cyberexperten Jarno Limnell på Facebook.

4.8.2017

Globalt med Grüne: Vänd på kartan kring Finska viken

Rysslands president besöker ofta Finland men inte Estland. Estland får däremot besök av högt uppsatta politiker I USA medan dessa mera sällan besöker Finland, skrev Helsingin Sanomat (HS) i början av veckan.

30.7.2017

En ödesdiger död vinkel

Striderna på Mindanao, Filippinernas näst största ö, borde inte ha överraskat någon, inte heller president Duterte.

28.7.2017

Ledare: Friheten att välja ska värnas

Ekonomi är ett utrikespolitiskt verktyg för Ryssland. Ekonomiska intressen ingår i landets säkerhetspolitiska strategi.

27.7.2017

Ledare: Löfven spelar högt

Den borgerliga Alliansen och SD står fast vid kravet på att också försvarsminister Peter Hultqvist måste avgå.

27.7.2017

Ledare: Löfven binder sitt öde till Hultqvists

Sveriges statsminister Stefan Löfven utmanar alliansen.

25.7.2017

EU står inför ett svårt beslut – igen

Balansgången mellan att bevara sin trovärdighet och att värna om enhet är EU:s största utmaning.

23.7.2017

Venezuela på glid mot envälde

Ett tidigarelagt presidentval kunde ge Venezuela en bättre framtid. Men president Nicolas Maduro böjer sig inte.

22.7.2017

Ny navigering i Östersjön

Säkerheten i Östersjön är i fokus när president Sauli Niinistö träffar Rysslands president Vladimir Putin och en rysk-kinesisk militärövning inleds.

21.7.2017

Minskavtalet måste respekteras

Om rebellerna i östra Ukraina gör allvar av planerna på en ny federation ökar osäkerheten i Europa.

21.7.2017

Globalt med Grüne: Trump får leendet att stelna

Man kan skratta uppriktigt eller hånfullt åt president Donald Trumps fadäser. Men förändringen i den politiska kulturen i USA är konkret och oroväckande.

19.7.2017

Det behövs visioner, inte nostalgi

Paavo Väyrynen säger att han konsekvent har stått fast vid den politik han tror på. Helt konsekvent på alla punkter är han ändå inte.

17.7.2017

Ledare: I Irak läggs ett nytt pussel

Att kurderna vill ha en självständig stat är ingenting nytt. Men kampen om Mosul gav dem kontroll över nya områden. Dem tänker de behålla.

7.7.2017

Globalt med Grüne: Försvarspolitiska nätverk och besvärliga småsyskon

Estlands EU-ordförandeskap som inleddes i juli borde vara alldeles särskilt intressant för Finlands del. Dels är Estland också medlem i Nato, dels räknas Estland och de övriga baltiska länderna – Lettland och Litauen, också de medlemmar i både EU och Nato – till de länder som har samma värderingar som de nordiska länderna. Och inte minst, tillsammans med de nordiska länderna bildar de baltiska länderna och Nederländerna den brittiskledda specialstyrkan JEF (UK Joint Expeditionary Force).

22.6.2017

Globalt med Grüne: Pyramider kan vara olika

Hur ser maktpyramiden ut om bara hälften röstar? Eller om den vilar på en osäker grund med en nybildad utbrytargrupp med lösa åsikter?

9.6.2017

Begravde vi VEU för tidigt?

Europa – också de EU-länder som inte omfattas av Nato – förväntas satsa mera på sitt försvar. I bakgrunden ligger oron över att USA och Trumpadministrationen­ inte egentligen är intresserade av att komma till sina europeiska Natomedlemmars undsättning om de attackeras.

4.6.2017

Facklitteratur: Krishantering inom Yle

Efter att boken Ylegate utkom tvingades chefredaktör Atte Jääskeläinen avgå, men journalisterna som skrivit boken anser att också vd Lauri Kivinen borde gå. Yrsa Grüne skriver i sin recension att krockarna mellan ledningen och journalisterna på Yle går att känna igen från andra medieföretag, men att Yles sits är extra känslig.

25.5.2017

Globalt med Grüne: Mellanöstern är Europas närområde

Lättnaden över att Irans president Hassan Rouhani tog hem segern i presidentvalet för en vecka sedan ebbade ut fort. Rouhani, som betecknas som moderat, fick 57 procent av väljarnas röster redan i den första omgången och därmed var valutgången klar. Rouhani har betonat att hans mål är att förbättra Irans ställning internationellt. Där har han ett digert arbete framför sig.

22.5.2017

Benno gav ut en skiva efter 50 års paus

Det började med The Beatles. Som så många andra lät Nils ”Benno” Blummé håret växa. Hur han och hans kompisar kom på namnet New Joys för sitt band minns han inte. Men Nils kunde man ju inte heta i ett popband. Så det blev Benno.

12.5.2017

Globalt med Grüne: In genom köksdörren i Arktis

De kanske viktigaste mötena inför Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet ägde rum dagen innan Finland tog över ordförandeklubban efter USA i går. Under de möten som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hade med USA:s president Donald Trump, och den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson var det enligt uppgift visserligen Syrien och inte till exempel klimatfrågor och Arktis som stod högst på agendan.

28.4.2017

Globalt med Grüne: Dags öppna för undervisning i samiska på bred front

Mycket av vad Lia Markelin lyfter fram i sin pamflett är inte nytt – eller rättare sagt, borde inte vara det. Markelin är forskningskoordinator vid tankesmedjan Magma men har inte själv några rötter i Lappland eller Sameland (Sápmi).Hon söker svaren på frågan om samernas rättigheter förverkligas enligt gällande lag och avtal och om hur stat och kommun hanterar vissa centrala frågor som berör samerna i Finland.Slutsatsen är ingen överraskning. Finland kör över samernas intressen i det närmaste utan att blinka.

24.4.2017

Analys: Det rör på sig i kulisserna

En lättnadens suck kunde höras genom Europa när det blev klart att den centerliberale Emmanuel Macron tog hem fler röster än ultranationalisten Marine Le Pen i den första omgången i presidentvalet i Frankrike. Marginalen blev cirka två procentenheter.

14.4.2017

Globalt med Grüne: Från pingpongdiplomati till pandor

Jag medger det direkt. När det gällde att delta i presskonferensen på kinesiskt vis – med färdigt skrivna deklarationer, utan möjligheter att ställa frågor – med presidenterna Sauli Niinistö och Xi Jinping, drevs jag av ren och skär nyfikenhet. Jag ville se en av vår tids intressantaste politiska ledare, om nu inte precis ansikte mot ansikte men nog på så nära håll att jag kunde iaktta ansiktsuttrycket.

31.3.2017

GLOBALT MED GRÜNE: Visst är det genant med politisk inkonsekvens inför det arktiska ordförandeskapet

Finland har stora förhoppningar om hur Finland ska kunna marknadsföras världen runt när det tvååriga finländska ordförandeskapet för Arktiska rådet inleds i maj.

17.3.2017

Globalt med Grüne: Kan brexit bli också UK exit?

Den 17 mars, republiken Irlands nationaldag, har inte på länge firats under så stora orosmoln – eller lysande stjärnor, beroende på hur man ser på återföreningen av Irland och de sex grevskapen i norr, Storbritanniens Nordirland.

3.3.2017

Globalt med Grüne: Populisterna står stadigt på sina lerfötter

År 2017 har betecknats som ett ”ödesår” för Europa. Parlamentsvalet i Nederländerna om ett par veckor, det franska presidentvalet och förbundsdagsvalet i höst i Tyskland skapar osäkerhet.

17.2.2017

Globalt med Grüne: Stora förväntningar kan komma på skam

Klarhet i relationerna mellan USA och Europa – och USA och Ryssland – är vad man förväntar sig av säkerhetsmötet i München som inleds i dag. Om alla frågetecken ändå inte kan elimineras så borde det inte förvåna någon. Brexit och det franska presidentvalet i vår är bara två faktorer som skapar osäkerhet men ur europeiskt perspektiv av stor betydelse.

5.2.2017

Stor okunskap om samerna

I morgon, den 6 februari är det precis hundra år sedan det första samemötet i Trondheim. Sedan dess firas dagen som samernas nationaldag. Bakom initiativet stod en grupp samekvinnor med Elsa Laula i spetsen.

5.2.2017

I Sameland ordnas inga demonstrationer

Till samernas kultur hör att inte demonstrera utan bara tiga. Men detta gäller inte den yngre generationen. På fredlig väg och ofta genom konsten tar vi nog ställning, säger dokumentärfilmaren Suvi West.

3.2.2017

Globalt med Grüne: Farligt när avtal blir döda bokstäver

Vad USA:s president Donald Trump än avhandlade med Rysslands president Vladimir Putin i telefonsamtalet i måndags så bidrog det inte till freden i östra Ukraina.Striderna som blossade upp i söndags är de häftigaste på flera månader, rapporterade Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

24.1.2017

Ukrainas president varnade Finland för riskerna med Nord Stream II

– Det finns ett antal politiskt höga risker förknippade med Nord Stream II, sade Ukrainas president Petro Porosjenko under presskonferensen med sin värd, president Sauli Niinistö på slottet i dag.

20.1.2017

Globalt med Grüne: Brexit ingen motor för skotsk självständighet

Om EU:s enda problem skulle vara Storbritanniens utträde ur unionen kunde det se annorlunda ut. Skottland och regeringspartiet SNP skulle gärna se att Skottland vore självständigt. Men osäkerhetsfaktorerna är många – och fler än de var när skottarna 2014 röstade om ett lösgörande från det brittiska styret.

6.1.2017

Globalt med Grüne: I väntan på andra akten i spelet om Syrien

Den största frågan är om och hur länge vapenvilan i Syrien ska hålla. Inte minst sedan 10 oppositionsgrupper i måndags meddelade att de lägger förberedelserna för de planerade fredssamtalen senare i januari på is.

25.12.2016

”Allt handlar om rötterna”

Rockmusiken är kanske inte död. Men kärnan är väldigt liten. Så säger Kaj Järnström, ”Rock Jerry”, 73. Han hade redan upprepade gånger utsett 1961 till året för rockmusikens död.

23.12.2016

Globalt med Grüne: Stenar i Natos sko

Turkiets högljudda krav på att Syriens envåldshärskare Bashar al-Assad måste bytas ut har tystnat. Borta är de djupa brösttoner man kunde höra i början av inbördeskriget när Turkiet upplät en del av sitt område vid gränsen för Syriens Fria armé som kämpade mot Assadregimen. När Ryssland började bomba Aleppo protesterade Turkiet också. Men nu låter det annorlunda.”Vi godkänner inte, men avvaktar”, heter det.

19.12.2016

Utblick: Europeisk rulett

Efter EU-mötet förra veckan kan man än en gång konstatera att det man låter bli att säga eller kommentera är minst lika belysande – om inte rentav mer – som det man säger ut i offentligheten.

9.12.2016

Globalt med Grüne: När man tager vad man haver blir det Arktiska rådet

Ett arktiskt toppmöte är bättre än ingenting skriver Yrsa Grüne.

25.11.2016

Globalt med Grüne: Will sie das schaffen – Ska hon klara det?

Tysklands förbundskansler Angela Merkels beslut att ställa upp för omval en fjärde gång nästa höst var nog mer väntat än oväntat. Efter devisen "wir schaffen das" – vi klarar det – när Tyskland öppnade gränserna för närmare 900 000 flyktingar kan man ändå ställa frågan: Ska hon klara det?

18.11.2016

Utblick: Det finns fler osäkra kort än Trump

Oron över att Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin ska dela upp världen är stor och säkert inte utan grund. Oron gäller emellertid inte bara Europa, skriver Yrsa Grüne.