Walter Lüttge

Senast publicerade artiklar

2.9.2020

19 nya fall av covid-19 har konstaterats

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar 19 nya fall av coronaviruset. Sammanlagt har 8 161 fall konstaterats i Finland.

2.9.2020

Om en månad utses årets vinnare av Finlandiapriset i arkitektur

Årets Finlandiapris i arkitektur ska utses om en dryg månad. Den finländska sångerskan och skådespelaren Paula Vesala, mest känd från gruppen PMMP, ska utse vinnaren bland de fyra nominerade byggnaderna.

9.8.2020

Bolag hävdar sig hjälpa unga – säljer egentligen dyra prenumerationer

Ett finländskt bolag hävdar att de engagerar sig för ungdomars psykiska välbefinnande. Egentligen säljer de tidningar för ett högt pris. Och tidningen uppvisar häpnadsväckande likheter med en annan som åkt dit för falsk marknadsföring.

Premium

6.8.2020

Rekommendation om munskydd kan sätta hushåll i en ekonomiskt svår situation, enligt Konsumentförbundet

Institutet för hälsa och välfärd förväntas rekommendera användningen av munskydd på allmänna platser från och med nästa vecka. Konsumentförbundet svarar med att säga att en sådan rekommendation kan påverka olika hushåll på olika sätt.

6.8.2020

Myndigheternas coronavirusinfo: "Om epidemiläget trappas upp måste strängare åtgärder diskuteras"

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd THL höll en presskonferens om coronavirusläget i Finland på torsdagsförmiddagen. Trots flera nya konstaterade fall av coronaviruset är läget rätt stabilt i landet.

29.7.2020

Fem stycken parkeringsställ installerade vid köpcentret Tripla

Elsparkcykelföretaget Voi har installerat fem stycken parkeringsställ vid köpcentret Tripla. Stationerna ska motverka problemet med elsparkcyklar som lämnas vind för våg runt det nya köpcentret i Böle.

Premium

22.7.2020

Hög arbetslöshet i Helsingfors i coronavirusets spår

Coronapandemin och permitteringarna har slagit hårt mot huvudstaden. Andelen arbetslösa arbetssökande är markant större än vid samma tidpunkt i fjol.

21.7.2020

EU godkände återhämtningsstöd – statsminister Marin lovar 400 miljoner till den finländska landsbygden

400 miljoner av EU:s återhämtningsstöd till Finland ska gå direkt till landsbygden, säger statsminister Sanna Marin. När det ska komma och hur det ska implementeras är ännu oklart.

Premium

21.7.2020

Finländskt bolag spårar bitcoinhackare

Förra veckan publicerade ett flertal amerikanska kändisar och politiker ut ett udda inlägg på Twitter: "Skicka pengar till den här bitcoin-adressen så får du det dubbla tillbaka". Hackarna bakom inläggen drog hem cirka 103 200 euro i bitcoin. Nu försöker ett finländskt bolag spåra dem.

Premium

18.7.2020

Finlands svenska scouter ordnar kvinnoseglats för intresserade skeppare

Det råder brist på kvinnliga skeppare i finlandssvenska scoutkårer, därför organiserar Finlands Svenska Scouter en kvinnoseglats. Målet är att hela besättningen på segelbåten ska bestå av kvinnor. Seglatsen är en motreaktion till skeva könsförhållanden bland skeppare inom föreningen.

Premium

14.7.2020

En uteservering med plats för 950 gäster – ölfestivalen Sopp ordnas nästa vecka

Suuret Oluet – Pienet Panimot, stora öl – små bryggerier, har organiserat stora och små ölfestivaler ända sedan 2002. Nu är det dags för Järnvägstorget i Helsingfors att fungera som skyltfönster för småbryggerier.

Premium

14.7.2020

Helsingfors universitet erbjuder nästan 500 extra studieplatser på grund av coronaepidemin – Nu har höstens studenter antagits

Denna höst kommer 4 246 nya studenter börja studera vid Helsingfors universitet. Av dem börjar 3 866 på kandidatprogrammet.

13.7.2020

Död irakier var inte död – Nu misstänker polisen sex personer för grovt bedrägeri och grov förfalskning

Fallet med den irakiska mannen som först nekades asyl och sedan ska ha omkommit växer. Efter att polisen i våras häktade en kvinna för en förfalskad dödsattest misstänker man nu sex personer för grovt bedrägeri och grov förfalskning, skriver Yle.

13.7.2020

Alfa Laval värderar det finska bolaget Neles till 1,7 miljarder euro – fortskrider med köpet om de får två tredjedelar

Den svenska verkstadskoncernen Alfa Laval offentliggjorde på måndagen ett uppköpserbjudande på finska Neles. Enligt erbjudandet kommer Alfa Laval att betala 11,50 euro för varje utomstående aktie, det vill säga aktier som inte ägs av Neles eller Neles dotterbolag. Det sammanlagda värdet för erbjudandet är 1,727 miljarder euro.

Premium

10.7.2020

Vårdhemmen öppnade – efter tre månaders väntan fick Mia Lohman se sin 92-åriga mammas rum

Isoleringen under coronapandemin har drabbat den äldre befolkningen i hög grad. För att undvika smittspridning har besök på vårdhem varit så gott som omöjliga. Regeringens hårda linje har kritiserats starkt. På fredagen öppnades vårdhem i Helsingfors igen och Mia Lohman fick se sin mammas nya hem.

Premium

9.7.2020

Helsingfors nyaste uteservering är populär från morgon till kväll

För ungefär en vecka sedan öppnade uteserveringen på Senatstorget. Veckan har varit fylld med regn, men det verkar inte skrämma bort nyfikna gäster. Nu kommer man att skaffa ytterligare 350 stolar till torget.

Premium

8.7.2020

USA varnar för kinesiska Nuctech – Finland har använt företagets utrustning i över 10 år

Finland planerar att införskaffa utrustning av det kinesiska företaget Nuctech för att användas vid gränskontroller. Nu varnar USA och säger att bolaget är en risk för både för den europeiska marknaden och för länders inre säkerhet.

Premium

7.7.2020

Snart är Finlands smittspårningsapp här – andra länder rapporterar problem

Finlands smittspårningsapp ska lanseras i början av september. Datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä säger att han inte kommer att använda den förrän han vet exakt vad den gör.

Premium

2.7.2020

Elbussarna blir fler – långa ledbussar ska bland annat köra linjerna 18 och 40

Om drygt ett år kommer ett flertal busslinjer i Helsingfors och sydvästra Vanda att trafikeras med tiotals eldrivna ledbussar som har generöst med utrymme för passagerare och barnvagnar.

Premium

2.7.2020

Trump rasar över planerad BLM-målning i New York: "Symboliserar hat"

År 1983 stod Trump Tower klart på New York-gatan Fifth Avenue, som är känd för sina lyxiga butiker och fina hus. Nu vill New York måla orden "Black lives matter" i stora gula bokstäver på gatan utanför Trumps stolthet. Reaktionen lät inte vänta på sig.

Premium

1.7.2020

Senatstorget byggdes om till Finlands största uteservering

Trots omväxlande väder besökte många den nya stora uteserveringen på Senatstorget redan på invigningsdagen. – Det är verkligen bra att torget kommer till användning, säger Jessica Kuuti som valde en pizza till lunch bland utbudet på uteserveringens 16 restauranger.

Premium

1.7.2020

Uteserveringen på Senatstorget öppnade – HBL var på plats

Förra veckans värmebölja är ett minne blott, men invigningen av stadens efterlängtade uteservering på Senatstorget lockade ändå en hel del besökare under onsdagen. I dag öppnade 16 restauranger sin gemensamma uteservering vid Domkyrkans trappor.

30.6.2020

Offentliga toaletter och smarta skräpkorgar ska delvis lösa problemen på Busholmen – grillarna står kvar

Utterhällsstrandens boende har sedan över ett år plågats av den allmänna grillplatsen på området. Grillare för oljud till sent på kvällen och skräpet de lämnar efter sig lockar ohyra. De boendes förslag är att flytta en av grillarna längre bort. Grillarna står för tillfället kvar men nya skräpkorgar utlovas.

Premium

30.6.2020

Odlingslådor, trähus och 16 restauranger – så är den nya uteserveringen på Senatstorget

Senatstorget brukar vanligtvis vara kantat av bussar som fraktar turister fram och tillbaka genom staden. Nu är det i stället restauranger som breder ut sig på torget. På onsdag är gästerna välkomna till uteserveringen.

Premium

26.6.2020

Markus Nyman köpte hem med havsutsikt på Busholmen – nu kan han inte öppna fönstret

Utegrillar på Utterhällsstranden på Busholmen orsakar problem för boende i närliggande hus. Grillplatsen lockar högljudda grillare och överfulla skräptunnor lockar måsar.

Premium

24.6.2020

Nya trähuset på Skatudden ska stå klart redan 2023

Stora Ensos nya huvudkontor ska vara både byggt i trä och komplett koldioxidneutralt.

Premium

24.6.2020

Högtryck även på Helsingfors badstränder – oklätt är trevligt men det finns risker

Efter en exceptionellt varm midsommarvecka med ännu varmare väder förutspått till helgen söker sig många Helsingforsbor ut till stränderna. Ifall man vill svalka sig i huvudstadsregionen är det ingen brist på alternativ. Badstrandsbesöket kan anpassas enligt vad man har för behov.

Premium

20.6.2020

Den här eldrivna färjan i Helsingfors kan bli världens första förarlösa passagerarbåt

Boka via appen – åk när du vill. Så marknadsför Mente Marine sin elektroniska katamaran som sjösattes i tisdags för sträckan mellan Degerö och Vårdö. I framtiden kan det hända att färjan kör utan förare, berättar företagets vd.

Premium