Walter Lüttge

Senast publicerade artiklar

30.7.2021

Blixtexperten Chris Vagasky uppmäter 2 miljarder blixtar per år

Under sommaren, när temperaturerna är varmare, är det säsong för stormar och blixtar. Meteorologen Chris Vagasky jobbar som blixtexpert för det finländska bolaget Vaisala. När han hör om en kraftig storm någonstans i världen öppnar han snabbt datorn för att kolla upp det globala nätverket som mäter blixtnedslag.

27.7.2021

Hettan optimal för granbarkborren, skadeinsekter sprids snabbt

När det är varmt trivs granbarkborren i de finländska skogarna. Vanligtvis nöjer sig skadeinsekten med träd som fallit omkull, men sakta men säkert trivs insekterna däremot så bra att de utgör ett hot också mot levande träd.

27.7.2021

I värmen förgås maten snabbt, men här är det hållbara tipset

Vid slutet av sommaren infaller rötmånaden. Då är det varmt och fuktigt och livsmedel håller sig inte lika färska som annars. Det visste man redan på medeltiden.

23.7.2021

Bostadsmässan skärper restriktionerna på utställningsområdet

Bostadsmässans åtgärder för att göra evenemanget så coronasäkert som möjligt visade sig vara otillräckliga. Efter att besökare flockats på området och bokstavligen flåsat varandra i nacken har arrangörerna nu tänkt om och skärpt restriktionerna på området.

Premium

22.7.2021

Klamydiafallen ökar i Finland – majoriteten av de smittade är 20–24-åringar

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Finland. I fjol smittades över 16 000 finländare av bakterien.

13.7.2021

Kvinnor i Helsingfors berättar om sexuella trakasserier i lokaltrafiken

"Vad du är snygg, var stiger du av? Vill du komma med hem till mig?". Obekväma frågor, kommentarer, fysiska beröringar. Inget av det här är nytt för kvinnor som färdas med kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Det säger en grupp som kallar sig Kaikkien liikenne.

7.7.2021

Ytansamlingar av cyanobakterier driver mot Finland

På sommaren kan man stöta på cyanobakterier som kan vara skadliga för både människor och husdjur. Då är det viktigt att hålla koll på var de finns. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut använder sig av flera satelliter.

7.7.2021

Endast enstaka utländska turister besöker Finland – möts av ett decimerat aktivitetsutbud

När de stora turistströmmarna uteblivit har många turismföretagare tänkt om. Företagarna tar paus med sin normala verksamhet, och som en följd möts de få turisterna som anländer av ännu färre möjligheter till program.

Premium

5.7.2021

Om du är ute när det åskar kan du "göra dig liten" i skogen

Tre personer träffades av blixten i Norge, endast en överlevde. Vad ska man göra om man, likt kvinnorna i Norge, är på ett berg och det börjar storma? Vi frågar Terhi Laurila som är forskare på Meteorologiska institutet.

3.7.2021

"Man måste förtjäna flaggan" – transaktivisten Mona Bling kritiserar företag som utnyttjar prideveckan

Pinkwashing, eller rosatvätt, är något som det råder delade meningar om. Enligt Mona Bling krävs det mera än att hänga upp regnbågsflaggor och säga att man inte diskriminerar hbtq+-människor.

Premium

2.7.2021

Motionstrappan på Malmgårdstoppen står klar och kan bestigas – "Ser jättebra ut"

Vid den nyrenoverade motionstrappan i Malmgård känner man ännu doften av nysågat trä. Högar av grus och säckar med jord är bevis på att trappan alldeles nyss har blivit färdig. Trots detta har den redan lockat flera nyfikna och motionerande människor.

Premium

30.6.2021

Prideflaggande företag: för frihet eller försäljning?

I Helsingfors innerstad hänger det regnbågsflaggor i vart och varannat kvarter. Ju längre utanför centrum du kommer - desto glesare blir det med regnbågsfärger. En del företag säljer regnbågsfärgade produkter. HBL frågar storföretagen varför de flaggar under prideveckan.

29.6.2021

Soptunnor finns men var är toaletten, undrar Markus Nyman på Busholmen

Ett grillområde på Busholmen har ställt till med besvär för dem som bor i närheten. Efter att Helsingfors stad lät installera nya soptunnor är det många som är nöjda. Men helt perfekt är situationen ännu inte.

28.6.2021

Det finns något för alla under kärleksveckan i Helsingfors

Veckan efter midsommaren firas traditionellt pride-veckan i Helsingfors. Den är späckad med olika slags fester, föreläsningar och andra evenemang – vissa virtuella, andra inte.

24.6.2021

Var kan man tända en midsommarbrasa i år? Varning för skogsbrand i 8 landskap i Finland

Att tända en midsommarbrasa hör till traditionen för många finländare. Veckans stormiga väder har gjort det möjligt på vissa håll i landet. Trots det så finns det områden i vilka det råder varning för skogsbrand.

24.6.2021

Kedjekrock i Sibbo, flera skadade - en allvarligt

Flera personer skadades i en kedjekrock som inträffade på riksväg 7 i Sibbo på torsdagseftermiddagen. Åtminstone en av personerna skadades allvarligt. Totalt sex fordon var inblandade i olyckan.

24.6.2021

Kedjekrock i Sibbo, flera skadade - en allvarligt

Flera personer skadades i en kedjekrock som inträffade på riksväg 7 i Sibbo på torsdagseftermiddagen. Åtminstone en av personerna skadades allvarligt. Totalt sex fordon var inblandade i olyckan.

22.6.2021

Krönika: Hur svalkar man sig bäst? Det vill jag veta

Jag är inte säker när men för ett par somrar sedan döpte mina vänner mig till Walle Svett. Ifall du ser mig under en varm sommar så förstår du varför. För den delen behöver sommaren inte ens vara så varm. Hela mitt liv har jag tampats med sommaren, som är otroligt ljuvlig och olidligt varm på samma gång. Finns det något som hjälper? Jag har bestämt mig för att gå till botten med det.

21.6.2021

Caroline Sundgren disputerar inom distributionskanalerna för matsvinn

När man tänker på matsvinn går tankarna ofta till butiker och bioskräp, Caroline Sundgren har forskat i vad som händer mellan raderna och hur distributionskanalerna för matsvinn fungerar.

Premium

18.6.2021

Inträdesprovet för framtida studiehandledare inte representativt, enligt sökande

Tidigare i år stoltserade Åbo Akademi med sin nya fristående studiehelhet som ger deltagarna behörighet som studiehandledare. Finlandssvenska studiehandledare saknas i Finland och det är många inom området som arbetar utan behörighet.

14.6.2021

Nu finns det inte längre gränser på hur många som får träffas - närkontakt ska ändå undvikas

Regionförvaltningsverket i södra Finland har uppdaterat en del av de restriktionerna som infördes i och med coronapandemin. I östra och största delen av västra Nyland upphävs restriktionerna kring sammankomster helt och hållet. I huvudstadsregionen råder ännu vissa regler. Vid större sammankomster måste det dock finnas en möjlighet till säkerhetsavstånd mellan deltagarna.

14.6.2021

Omöjligt att boka tid för coronavaccinering i Helsingfors under måndagen

Att boka tid för coronatest eller vaccinering i Helsingfors var under stora delar av måndagen inte möjligt.Felet berodde på en störning identifieringen till tjänsten.

12.5.2021

Inga planer på att bygga hus på Kronberget

När HBL besökte Kronberget på Degerö i Helsingfors och talade med lokala invånare var de rädda för att deras promenadskog skulle försvinna och bli till bostadsområde. Det är inte utan orsak, staden har sedan länge velat bebygga den idylliska platsen. Den tätbevuxna skogen, som nu är utan sina gamla trävillor, kommer att bevaras som den är.

Premium

10.5.2021

Den sista trävillan på Kronberget, Villa Hällebo, brann ned - ingenting kunde räddas

I fredags brann den gamla trävillan Villa Hällebo på Kronberget i Helsingfors ned. Villan var det enda som återstod av villaområdet på Degerö. På grund av läget kunde ingenting av huset räddas. Brandkåren tog sig dit med fyrhjulingar och båtar.

Premium

5.5.2021

En spårvagnslinje försvann från Busholmen – två rutter förlängs

Invånarna på Busholmen som vill åka kollektivt till de södra delarna i Helsingfors får ta sig dit på nya sätt efter att sexans spårvagn inte längre går till Busholmen.

20.4.2021

Traditioner upprätthålls virtuellt – allting pekar mot en annorlunda valborgsmässoafton

I slutet av april kommer Finland att fira den andra valborgsmässoaftonen under coronapandemin. Under fjolårets festligheter satt de flesta hemma och skålade bakom skärmar och telefoner. Nu har folk vant sig vid ett liv inom pandemins ramar och vi vet mer om själva viruset. Hur kommer det att påverka årets firande?

Premium

19.4.2021

Nyöppnade restauranger och skinande vårsol lockar hungriga besökare i Helsingfors

Efter en lång väntan får finländare besöka barer och restauranger igen. Restriktionerna lättas upp, vilket innebär att krogar får servera alkohol till klockan 17. Dörrarna ska stängas en timme efter det.

Premium

10.4.2021

Unga väljer gymnasier framför yrkesutbildning i Helsingfors – Prakticums rektor: "Klart att vi vill ha fler sökande"

I och med att läroplikten förlängs bör alla niondeklassare söka sig till antingen yrkes- eller gymnasieutbildning. En del skolor kan inte erbjuda alla förstahandssökande en studieplats, medan andra har svårt att fylla sina kvoter.

Premium

8.4.2021

Sexton procent av Helsingfors invånare vaccinerade - Vapaavuori försiktigt optimistisk

Coronaläget i huvudstaden verkar lugna ned sig och staden förbereder sig för en återgång till det normala. Helsingforsarna ska ändå fortsättningsvis vara försiktiga och följa rekommendationerna, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

8.4.2021

Ändringar i taxilagstiftningen träder i kraft från och med maj

Från och med den första maj gäller nya regler för taxiföretag. Reglerna introduceras stegvis.

7.4.2021

Aino och Leo populäraste namnen bland nyfödda i Finland

I Finland föddes 48 186 barn i fjol. Populärast bland namnen för dem var Aino och Leo. Finlandssvenska familjer valde namn som Emil och Oliver för pojkar, och Ellen och Stella för flickor.

14.1.2021

Allt fler finländare blir lurade online

Mängden nätbedrägerier i Finland har stadigt stigit under de senaste åren. I fjol rapporterades över 200 000 fall. Kring hälften av dem är utförda utanför landet och genomförs av professionella brottslingar.

Premium

8.1.2021

Malms flygplats måste vara tomt i slutet av månaden – företagare letar förgäves efter alternativ

Klockan tickar för en av Finlands äldsta flygplatser. En process som har pågått i nästan 30 år verkar gå mot sitt slut när Helsingfors stad fått lov att vräka dem som använder Malms flygplats.

Premium

6.1.2021

Så här drabbar coronaviruset världen – utegångsförbud och böter för sång

Hur kommer det sig att Belgien haft så många coronadödsfall och hur försöker Kalifornien mota pandemin? Och hur mycket får du egentligen böta om du sjunger inomhus i Tyskland? Vi har kollat coronaläget i världen.

Premium

30.12.2020

När det mesta är stängt snör barnfamiljerna på sig skridskorna – särskilt i Esbo är suget stort

Några större köer har ännu inte uppstått till skridskobanorna i Helsingfors, medan trycket är stort i Esbo.

29.12.2020

Priserna sjunker under mellandagarna – men många konsumenter väljer att stanna hemma

Att regeringen rekommenderar att folk ska stanna hemma hindrar inte affärer från att locka människor till inköp med sänkta priser. Om kunder kommer eller inte är en annan fråga. Jämfört med tidigare år står Helsingfors gator och köpcenter relativt tomma. Det märks också i köpcentret Itis.

Premium

22.12.2020

Var fjärde finländare lånar för att betala dagliga räkningar – en av tre köper julklappar först efter julen

Årets julfirande kommer att se annorlunda ut för de finländska familjerna. Julfreden i Åbo utlyses utan publik och myndigheter avråder från stora familjefester och resor. Enligt en studie är det dock privatekonomin, inte myndigheternas rekommendationer, som tynger finländarna i slutet av året.

21.12.2020

Peik Aura med familj hann fira jul på finsk mark i sjutton timmar – brittiskt flygstopp satte käppar i hjulet

Planen var att tillbringa julhelgen och nyårsafton i Finland. Nu sitter Peik Aura tillsammans med sin familj på Helsingfors-Vanda flygplats och väntar på sitt flyg hem, tolv timmar efter att de landade på finsk mark.

18.12.2020

Gamla Saluhallen i Helsingfors förbereder sig för julhandel under annorlunda omständigheter

Jultiden är en väldigt aktiv tid för butiker och saluhallar. I år förväntas det att landets medborgare ska undvika folkmassor och trängsel. Gamla Saluhallen i Helsingfors erbjuder upphämtning av varor för att hjälpa kunder undvika rusningen, och många butiker säljer sina varor online.

Premium

17.12.2020

Sex stycken restauranger öppnar sina dörrar i centrala Helsingfors - "På sommaren var läget bättre"

I Brunnsgården i Helsingfors har flera restauranger, kaféer och barer nyligen öppnat. Trots skärpta coronarestriktioner i huvudstadsregionen har de ändå blicken riktad framåt - mot bättre tider.

1.10.2020

Huvudstaden satsar på saluhallar och torg med nytt bolag – "Ger mycket mer än bara hyresintäkter"

Helsingfors torg och saluhallar stod inför hot och utmaningar redan innan coronakrisen ställde till det ytterligare. Nu vill staden investera i utvecklingen av dem. Ett företag ska grundas och blåsa nytt liv i stadens torg och hallar.

Premium

2.9.2020

19 nya fall av covid-19 har konstaterats

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar 19 nya fall av coronaviruset. Sammanlagt har 8 161 fall konstaterats i Finland.

2.9.2020

Om en månad utses årets vinnare av Finlandiapriset i arkitektur

Årets Finlandiapris i arkitektur ska utses om en dryg månad. Den finländska sångerskan och skådespelaren Paula Vesala, mest känd från gruppen PMMP, ska utse vinnaren bland de fyra nominerade byggnaderna.

9.8.2020

Bolag hävdar sig hjälpa unga – säljer egentligen dyra prenumerationer

Ett finländskt bolag hävdar att de engagerar sig för ungdomars psykiska välbefinnande. Egentligen säljer de tidningar för ett högt pris. Och tidningen uppvisar häpnadsväckande likheter med en annan som åkt dit för falsk marknadsföring.

Premium

6.8.2020

Rekommendation om munskydd kan sätta hushåll i en ekonomiskt svår situation, enligt Konsumentförbundet

Institutet för hälsa och välfärd förväntas rekommendera användningen av munskydd på allmänna platser från och med nästa vecka. Konsumentförbundet svarar med att säga att en sådan rekommendation kan påverka olika hushåll på olika sätt.

6.8.2020

Myndigheternas coronavirusinfo: "Om epidemiläget trappas upp måste strängare åtgärder diskuteras"

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd THL höll en presskonferens om coronavirusläget i Finland på torsdagsförmiddagen. Trots flera nya konstaterade fall av coronaviruset är läget rätt stabilt i landet.

29.7.2020

Fem stycken parkeringsställ installerade vid köpcentret Tripla

Elsparkcykelföretaget Voi har installerat fem stycken parkeringsställ vid köpcentret Tripla. Stationerna ska motverka problemet med elsparkcyklar som lämnas vind för våg runt det nya köpcentret i Böle.

Premium

22.7.2020

Hög arbetslöshet i Helsingfors i coronavirusets spår

Coronapandemin och permitteringarna har slagit hårt mot huvudstaden. Andelen arbetslösa arbetssökande är markant större än vid samma tidpunkt i fjol.

21.7.2020

EU godkände återhämtningsstöd – statsminister Marin lovar 400 miljoner till den finländska landsbygden

400 miljoner av EU:s återhämtningsstöd till Finland ska gå direkt till landsbygden, säger statsminister Sanna Marin. När det ska komma och hur det ska implementeras är ännu oklart.

Premium