Vera Arhippainen

Reporter

Senast publicerade artiklar

8.8.2021

Efterfrågan på bostäder i Grankulla överstiger utbudet

Bostäder i huvudstadsregionen är eftertraktade, särskilt i de mindre städerna. Kari Laurikainen som bor Grankulla har i två år kämpat för att hitta en ny bostad för sig och sin familj. I kommunen har bostadsförsäljningarna stigit med nästan 20 procent det första kvartalet 2021 jämfört med året innan. Det gäller alltså att vara på hugget om man är ute efter att köpa.

Premium

7.8.2021

Natur och miljös nya verksamhetsledare: Närmiljön måste räcka till för alla

Camilla Sederholm började som medlem i Natur och miljös lokalförening i Grankulla. I dag är hon organisationens nya verksamhetsledare. Enligt henne är det viktigt att det finns en organisation som arbetar med natur- och miljöfrågor på svenska i Finland.

Premium

7.8.2021

Succé i Reykjavik, förbud i Köpenhamn – elsparkcyklarna hanteras olika i de nordiska huvudstäderna

I samtliga nordiska huvudstäder har elsparkcyklarna skapat debatt. I Oslo kan man inte åka nattetid, i Reykjavik är det förbjudet att åka på bilvägarna och i Köpenhamn är de helt enkelt förbjudna. I Stockholm behöver elsparkcykelbolagen polistillstånd för sin verksamhet.

5.8.2021

Kyrkslätt och Sibbo ligger efter, Raseborg snabbast – vaccinationstakten varierar i Nylands kommuner

Vaccinationstakten för den andra vaccindosen varierar från kommun till kommun. HBL har kollat läget i några av de kommuner där vaccinationerna framskridit snabbare och långsammare.

3.8.2021

Finlands äldsta skämtaffär Pilailu-Puoti har funnits i Kronohagen i över 50 år

Behöver du en lösnäsa, bayerska Lederhosen eller varför inte ett dinosaurieägg? I 52 år har familjen Huopainen ägt maskerad- och skämtaffären Pilailu-Puoti som erbjuder humor och glädje för alla som inte drar sig för en pruttdyna eller två. HBL har träffat butiksägaren Jukka Huopainen som tipsar om när det är läge att rekommendera en helkropps-kanindräkt för kunderna.

Premium

1.8.2021

Varg som rört sig i bostadsområde sköts i Joensuu

På lördag kväll dödades en varg som smugit runt husknutarna i Tuupovaara i Joensuu.

1.8.2021

Simmaren Ari-Pekka Liukkonen öppnar upp om ångest inför OS på sociala medier

EM-guldmedaljören Ari-Pekka Liukkonen delade på Instagram med sig om sina svårigheter inför OS i Tokyo. "I Rio visste jag inte ens vad ångest var. Nu kämpade jag med all kraft", skriver simmaren.

31.7.2021

Estland kräver åter intyg av resenärer från Finland

Från och med måndag behöver finländska resenärer som reser till Estland visa upp ett vaccinationsintyg, negativt testresultat eller bevis på att man har tillfrisknat från covid-19.

23.7.2021

Brist på flaskvatten i butikerna till följd av värmeböljan

Trots att de varmaste dagarna verkar ligga bakom oss har de satt sina spår i butikshyllorna. Under sommaren har efterfrågan på i synnerhet olika typer av mineralvatten ökat betydligt. Det är brist på många av de mest populära dryckerna.

22.7.2021

Biodlingar hjälper inte den biologiska mångfalden

När man talar om pollinerare styrs samtalet lätt mot biodling och honungsbin. Deras värde ska inte förbises, men den biologiska mångfalden i Norden kan inte representeras av bara en art, som dessutom inte klarar sig utan regelbunden skötsel av människan.

21.7.2021

Coronapandemin återspeglas i stockade avlopp – helsingforsarna spolar ner både kalsonger och munskydd

Pandemin har påverkat många delar av samhället, även avloppen. Avloppsreningsanläggningarna i Helsingforsregionen måste årligen sortera bort över tusen ton skräp som hotar blockera avloppen. Under coronapandemin har mängden avfall ökat.

Premium

17.7.2021

Franska vinodlare har inte haft ett lätt år

Producenterna i Frankrikes centrala vinodlingsregion chockades i våras då oväntade minusgrader förstörde stora delar av vinskörden. Vädret förväntas drastiskt påverka volymerna för årets skörd och leda till betydande ekonomiska förluster. Om det i vissa områden blir någon skörd alls återstår att se.

Premium

16.7.2021

Risken för översvämningar ökar i Finland

Flera har mist livet i kraftiga översvämningar i Centraleuropa. Häftiga regn är vanligare på kontinenten än i Norden, men inte heller i Finland är plötsliga översvämningar otänkbara. Klimatet, vädret och vattenförhållandena är föränderliga och därför blir beredskapen allt viktigare.

Premium

16.7.2021

Värmeböljan lättar men skogsbränderna fortsätter i Nordamerika

I Nordamerika har myndigheterna inlett evakueringar, stängt av vägar och begränsat tågtrafiken för att hämma eldspridning. För tillfället lättar värmen något men skogsbränderna härjar ändå på många håll.

Premium

15.7.2021

EU:s förordning för kolsänkor får kritik – "På tok för låg ambitionsnivå"

I EU-kommissionens klimatpaket ingår en förordning för hur mark och skog ska bidra till EU:s klimatmål. Nu vet vi mer om vad det innebär för Finland.

15.7.2021

Allt fler båtar till sjöss – vilken inverkan har det på miljön?

Finland är ett av de mest båtrika länderna i världen. Skärgårdslivet erbjuder stora möjligheter för naturupplevelser och rekreation. Men fritidsbåtar bidrar också till utsläpp och störningar i den marina miljön. Frågan är om vi förstör miljön medan vi upplever den?

Premium

14.7.2021

Vad händer när EU-kommissionen kommer med en ny strategiplan?

Fit for 55 är inte ett gympaprogram, utan EU-kommissionens ändringsförslag till den nuvarande energi- och klimatlagstiftningen. Men vad innebär en strategiplan och vilken roll har EU-institutionerna?

Premium

13.7.2021

Oenighet kring EU-kommissionens skogsstrategi

På onsdag kommer EU-kommissionen att presentera sin nya skogsstrategi. Redan nu har den väckt livlig debatt och oenighet, bland annat mellan regeringspartierna.

11.7.2021

På Sveaborg väntar tre bostäder på nya hyresgäster

Sveaborg är kanske ett av de mest spännande ställena man kan bo på i Helsingfors. Särskilt lätt att få tag på en bostad är det ändå inte. Möjligheten att ansöka om hyresbostad öppnar sig bara några gånger per år. Just nu är ändå ansökningstiden för tre bostäder öppen.

10.7.2021

Dags att skrubba båtskrovet – havstulpanerna är här

Det är inte bara vi människor som gillar båtar – många alger och djur sätter sig gärna på båtens undersida. När havstemperaturen når 19 grader är det dags att se upp.

Premium

9.7.2021

Coronafallen ökar i Nyland – Experter oroade över Hangöregattan i helgen

Coronaläget blir svårare – igen. I Helsingfors är incidenstalet för de senaste två veckarna 103 infektioner per 100 000 invånare. I synnerhet deltavarianten står nu för upp till 80 procent av de nya fallen i HUS område.

Premium

7.7.2021

Ny värmekarta visar i realtid var i Helsingfors folkmassorna rör sig

Helsingfors stad har installerat sensorer i stadens centrum som registrerar Bluetooth-signaler från mobiltelefoner. Sensorer ger information om hur många som rör sig i staden och vart de är på väg. Resultatet är en offentligt tillgänglig virtuell karta där man kan hålla koll på folkmängden i stan.

3.7.2021

USA tillför ett tredje könsalternativ i passet – Finland halkar efter

I USA kommer valet av juridiskt kön vara upp till individen utan krav på frågor eller bevis. Det nya beslutet tillkännagavs på onsdagen, pridemånadens sista dag. Skälet är att ta ytterligare steg för att säkerställa en rättvis behandling av alla människor, oberoende könsidentifikation.

Premium

3.7.2021

Coronafallen ökar trots höga vaccinationstal

Europa öppnar upp. Samtidigt ökar oron för hur smittläget kommer att förändras i olika länder. Trots hög vaccineringsgrad ökar smittfallen i till exempel Storbritannien. Om massvaccinering mot coronaviruset kan få slut på pandemin återstår att se. WHO uppmanar alla länder till försiktighet när de öppnar igen.

1.7.2021

45 000 nya fall per dag i Indien – nu ebbar den förödande andra vågen ut

Indien, landet där deltavarianten av coronaviruset först upptäcktes, drabbades hårt av virusets andra våg. Nu är de dagliga fallen ändå i en kontinuerlig nedgång.

Premium

29.6.2021

Deltavarianten av coronaviruset sprider sig snabbare än tidigare varianter

WHO betraktar coronavarianten delta som en av de mest oroväckande virusvarianterna eftersom den sprider sig snabbare än andra. Med deltavarianten riskerar de som redan tidigare insjuknat i covid-19 att åter smittas.

23.6.2021

Nytt initiativ vill hindra förare som susar fram elsparkcykel alltför snabbt

Elsparkcyklarna må vara ett praktiskt transportmedel, men helt trygga är de inte. Det tycker i alla fall den biträdande borgmästaren som lagt fram en motion till Helsingfors stadsfullmäktige om att införa en hastighetsbegränsning för elsparkcyklarna.

23.6.2021

I midsommarbastun får hemlösa tvätta av sig det svåra coronaåret

Då offentliga utrymmen stängdes under våren begränsades också många av de bostadslösas tillgång till tjänster. Under midsommarveckan erbjuder Blåbandsstiftelsen bastubad för bostadslösa från tisdag till torsdag vid Kinaborgsparken i Helsingfors.

22.6.2021

Nytt stort daghem planeras i Sockenbacka

En ny daghemsbyggnad är tänkt att stå klar i januari 2024 i Sockenbacka i Helsingfors. Då ersätts den nuvarande svenska daghemmet Sockenstugan.

21.6.2021

Eleverna upplever att distansundervisningen varit en utmaning

Helsingfors stad skickade under våren ut en enkät för att mäta Helsingfors skolelevers välbefinnande under distansstudierna. Hälften av dem anser att distansstudierna varit en utmaning.

19.6.2021

Fotografen Barry Falk dokumenterar vad lycka är i Grankulla

I världslyckorapporten har Finland fyra år på raken rankats som det lyckligaste landet världen. Inspirerad av detta har den brittiska fotografen Barry Falk rest till Grankulla för att undersöka vilken form lyckan tar i Finlands nöjdaste kommun Grankulla.

Premium

18.6.2021

Elokapinas klimatprotest fortsätter på Unionsgatan

Elokapinas klimatprotest fortsätter i Helsingfors, sedan fredag kväll är platsen Unionsgatan efter att demonstranterna blockerat Mannerheimvägen i drygt ett dygn. Rörelsen meddelar att den kommer att pågå åtminstone helgen ut.

18.6.2021

Klimatdemonstrationen på Mannerheimvägen fortsätter – polisen ingriper tills vidare inte

Elokapinas demonstration på Mannerheimvägen i Helsingfors har fortsatt under natten. Enligt rörelsen själv har omkring hundra aktivister tältat på gatan. Polisen meddelade på morgonen att den ännu inte ingriper i demonstrationen.

16.6.2021

Tropiska nätter kan vara på kommande

Från och med fredag kan vädret bli ovanligt varmt. Det beror på varma luftströmmar som blåser in från södra Europa.