Tuva Korsström

Senast publicerade artiklar

9.7.2019

Bokrecension: ”Jag hänger faktiskt på ord”

Läsaren dras med kraft in i den nya gruvliga berättelsen om familjen Tikkanen i Måste försöka skri-, Märta Tikkanens brev från fyra decennier. En märklig blandning av martyrskap, av galghumoristiska observationer och av ömhet för en besvärlig familj, konstaterar Tuva Korsström.

Premium

31.3.2019

Bokrecension: I Amerikas hjärta

Marilynne Robinson vill ge de nedvärderade amerikanska puritanerna och den sinistre Calvin upprättelse, då hon visar att pilgrimsfäderna lade grunden till USA:s demokrati och liberala bildningstradition. Hon vill återuppliva Amerikas andliga storhet på ett sätt som är diametralt motsatt Donald Trumps korkade slogan ”Make America great again”.

Premium

24.2.2019

Bokrecension: Den stackars mannen, igen

En på många sätt vidrig och konfunderande bok, skriver Tuva Korsström om Michel Houellebecqs nya roman Sérotonine. Varför är den en bästsäljare i Frankrike?

Premium

9.12.2018

Bokrecension: Kreta bakom turistfasaden

Anja Snellmans nya roman är en guldgruva för Greklandsresenärer, en mångbottnad berättelse om det förflutna och nutiden, om politiska ärr, främlingskap och kulturkrockar.

10.5.2018

Bokrecension: Omistligt återseende med Stella Parland

Stella Parland hann skriva färdigt sex kapitel om sin huvudperson Simeonis och hans äventyrliga liv på kontinenten. Ytterligare tre, nästan fullt utarbetade kapitel eller ”missförstånd” hittades i hennes dator. Det har blivit en vacker liten bok, full av infall, vild humor och produktiva missförstånd.

28.2.2016

ROMAN: Den gamla kvinnan på kullen

Det är möjligt att Paul Claudel älskade sin syster Camille, åtminstone så länge hon var vacker och lysande. Det är möjligt att hans senare grymhet och likgiltighet berodde på rädsla. Men när man läser Michèle Desbordes roman om Camille Claudel känner man bitterhet å hennes vägnar.