Tuva Korsström

Senast publicerade artiklar

9.5.2021

Bokrecension: Annie Ernaux skriver skoningslöst om skammen efter ett övergrepp – och skammens speciella gåva

Obarmhärtigt, osentimentalt exponerar Annie Ernaux sitt unga jag, för första gången utsatt för kärleken i hela dess förskräcklighet. Medlidandet och metoo-reaktionerna lämnar hon åt läsaren.

Premium

27.2.2021

Bokrecension: Osentimental rannsakan av föräldrars död och inkapslad sorg

Joakim Groths bok Familjealbum baserar sig på samma bakgrundsmaterial som fjolårets succéföreställning Vi är bara mänskor: brev, dagböcker, fotoalbum, smalfilmer, samtal med familjebekanta och tidsvittnen. Ingen fiktionalisering, lätt självironi.

Premium

27.12.2020

Bokrecension: Pedofilin som de franska intellektuellas privilegium – Vanessa Springora skriver om mannen som förgrep sig på henne och skröt om det i sina romaner

Den koncilianta inställningen till pedofili som blev den 14-åriga Vanessa Springoras öde kan härledas till en fransk tradition med starka rötter både i 1700-talets libertinism och i 1900-talsförfattare som Henry de Montherlant och Roger Peyrefitte. Till denna tradition kom frihetsvurmen från maj 68, som präglade hennes mor. Mottot lydde: ”Förbjudet att förbjuda”.

Premium

9.12.2020

Bokrecension: Bergtagen av havet

Med den utanförståendes, socialt icke-etablerades rätt kan Tom Paxal ironisera över medelklassnormer, hierarkier och maktspel. I hans senaste roman bjuder livet på kärlek, skilsmässor och tragik.

Premium

26.10.2020

Greken, författaren och kosmopoliten Göran Schildts två liv skildras i ny biografi

Henrik Knifs biografi över Göran Schildt är stor och mångsidig, och skildrar sin huvudperson mot fonden av hans samtid. Intressanta vänner, kontakter och pågående samhälls- och kulturdebatter ges stort utrymme.

Premium

26.3.2020

Bokrecension: Gudinna från helvetet

I essäsamlingen Ångestgudinnan skriver Sofia Torvalds nyanserat om ett inre livstillstånd fyllt av ångest, skam och panik. Det är en smärtsam och modig resa in i det egna helvetet, tycker recensenten.

25.10.2019

Bokrecension: Irmelin Sandman Lilius åker tillbaka till Tulavall

Irmelin Sandman Lilius har efter den stora biografin över maken Carl Gustaf Lilius återvänt till sitt Tulavall. Och nu framstår hon som en, om möjligt, ännu starkare ordkonstnär än någonsin tidigare, skriver Tuva Korsström.

Premium

9.7.2019

Bokrecension: ”Jag hänger faktiskt på ord”

Läsaren dras med kraft in i den nya gruvliga berättelsen om familjen Tikkanen i Måste försöka skri-, Märta Tikkanens brev från fyra decennier. En märklig blandning av martyrskap, av galghumoristiska observationer och av ömhet för en besvärlig familj, konstaterar Tuva Korsström.

Premium

31.3.2019

Bokrecension: I Amerikas hjärta

Marilynne Robinson vill ge de nedvärderade amerikanska puritanerna och den sinistre Calvin upprättelse, då hon visar att pilgrimsfäderna lade grunden till USA:s demokrati och liberala bildningstradition. Hon vill återuppliva Amerikas andliga storhet på ett sätt som är diametralt motsatt Donald Trumps korkade slogan ”Make America great again”.

Premium

24.2.2019

Bokrecension: Den stackars mannen, igen

En på många sätt vidrig och konfunderande bok, skriver Tuva Korsström om Michel Houellebecqs nya roman Sérotonine. Varför är den en bästsäljare i Frankrike?

Premium

9.12.2018

Bokrecension: Kreta bakom turistfasaden

Anja Snellmans nya roman är en guldgruva för Greklandsresenärer, en mångbottnad berättelse om det förflutna och nutiden, om politiska ärr, främlingskap och kulturkrockar.

10.5.2018

Bokrecension: Omistligt återseende med Stella Parland

Stella Parland hann skriva färdigt sex kapitel om sin huvudperson Simeonis och hans äventyrliga liv på kontinenten. Ytterligare tre, nästan fullt utarbetade kapitel eller ”missförstånd” hittades i hennes dator. Det har blivit en vacker liten bok, full av infall, vild humor och produktiva missförstånd.

28.2.2016

ROMAN: Den gamla kvinnan på kullen

Det är möjligt att Paul Claudel älskade sin syster Camille, åtminstone så länge hon var vacker och lysande. Det är möjligt att hans senare grymhet och likgiltighet berodde på rädsla. Men när man läser Michèle Desbordes roman om Camille Claudel känner man bitterhet å hennes vägnar.