Tove Djupsjöbacka

Tove Djupsjöbacka

Musik- och danskritiker

Senast publicerade artiklar

5.5.2021

Bokrecension: Liftarens guide till den samtida musikens galax

Varför tycker många att musiken i Stanley Kubricks filmer är cool men intresserar sig inte för den då den står på egna ben? Även en musikteoretiskt obevandrad läsare är välkommen med på en resa i en bok, där författaren frågar sig varför samtida musik upplevs som svår.

Premium

30.4.2021

Tv-recension: Illusionen blev verklighet, men nu kastar Fork in handduken

Fyra kompisar ville bli rockstjärnor – och det gick vägen. Det är en bra tidpunkt för Fork att avsluta karriären, även om det känns dystert att deras trumfkort, publikrelationen, saknas vid den inspelade avslutningskonserten.

29.4.2021

Nationaloperan ser hoppfullt framåt trots de förluster coronaåret förorsakat

Efter ett rumphugget spelår hoppas Nationaloperan kunna ro i land nya produktioner och fira Nationalbalettens 100-årsjubileum. – Jag hoppas på mod i fråga om att öppna samhället, säger chefdirektören Gita Kadambi.

Premium

27.4.2021

Uleåborgsorkestern vill ha Jaakko Kuusisto – trots familjeband

Stadsorkestern i Uleåborg har valt Rumon Gamba från Storbritannien till ny chefsdirigent. Ny konstnärlig partner är Jaakko Kuusisto, som är gift med intendenten för orkestern i fråga.

Premium

26.4.2021

Mezzosopranen Christa Ludwig död

Tyskfödda mezzosopranen Christa Ludwig avled i sitt hem i Österrike förra lördagen. Hon blev 93 år gammal.

26.4.2021

Konsten bör utmana sin publik – och en fungerande dialog mellan tonsättare och musiker kan lyfta verket mot nya höjder

Andalusian Panzerwagen Jazz är namnet på Antti Auvinens gitarrkonsert, men också gitarristen Petri Kumela har satt sin prägel på verket. Växelverkan är viktigt, men också att utmana den andra.– Om alla stryker medhårs uppstår inga nya tankar, säger Kumela.

Premium

26.4.2021

Finländska ljudmakare uppmärksammades vid Oscarsgalan

En liten strimma Oscarglans når även Finland och Karleby i år. Finländska ringräven Heikki Kossi och hans team var med om att skapa ljudvärlden till filmen Sound of Metal, som belönades med en Oscar för bästa ljud.

Premium

22.4.2021

Poddrecension: Ett världsomfamnande poddtema kan vara svårt att få grepp om

Den nya finlandssvenska podden Musik & Mening har en vardaglig men sympatisk ton. De ämnen programvärdarna har mest egen erfarenhet av glöder starkast, och ännu bättre kan formatet bli om man får in lite mer konkreti.

Premium

21.4.2021

Skivrecension: Då dragspelet höll till i salongen

Speciellt de mindre typerna av dragspel förknippas ofta främst med spelmansmusik, men de har en bredare och synnerligen internationell historia. Markku Lepistö och Ilpo Laspas bjuder på en utmärkt klingande historielektion.

Premium

19.4.2021

Sveaborgs nya orgel kommer från Österrike och håller ihop utan en enda skruv

Efter många om och men är det dags för Sveaborgs kyrka att få en ny orgel. På måndagen anländer tre montörer från Österrike för att inleda arbetet på plats och orgeln beräknas vara färdig kring midsommar.

Premium

16.4.2021

Röda krigsänkor och immigrantminnen – Désirée Saarela skriver sånger om historiska kvinnor

Alltid behöver vi inte blicka ut mot den stora världen, det finns gott om otroliga människoöden i Svenskfinlands historia. – Att i några få ord försöka återge en människas liv, det är ju egentligen knäppt, säger Désirée Saarela om sin nya skiva.

Premium

15.4.2021

Ruisrock ställer in, Nyslott hoppas på det bästa

Festivalernas förlovade land planerar inför en sommar i ovisshet. Festivalfältet omfattar allt från intima kammarmusikkonserter till massivt operamaskineri.

15.4.2021

Stor kulturilska mot exitplanen – festivaler och teatrar håller andan

Många kulturarbetare uttrycker besvikelse över hur kultursektorn behandlas i regeringens så kallade exitplan för hur coronarestriktionerna ska lätta. ”Stängdes först, öppnas sist” sammanfattar en del. "Ett kulturpolitiskt misslyckande av historiska mått", konstaterar andra.

Premium

11.4.2021

Bokrecension: Laestadius skildrar ett samesamfund omgivet av aggression "som taggtråd i luften"

Romanen Stöld utspelar sig i samemiljö men beskriver en förändringsprocess, hur tungt det är att försöka bryta en ond cirkel i samhället. Renarna har en viktig roll i boken, trots att flera av dem går ett brutalt öde till mötes.

Premium

7.4.2021

Kimmo Pohjonen ömsar skinn och söker nya infallsvinklar

Framåt! Annars kan man lika gärna lägga av, tycker Kimmo Pohjonen, den banbrytande musikern som håller fast vid att aldrig försöka behaga någon utom sig själv. I nya soloprojektet UZone använder han sitt dragspel för att också styra visuella element.

Premium

1.4.2021

För Simon är metallmusiken ett sätt att förmedla och behandla känslor – en form av dagbok

Coronapandemin gav Simon Granroth tid att spela in och ge ut ett knippe låtar vars tematik plötsligt känns väldigt aktuell. I det civila är han socialpsykolog och har även studerat rättsvetenskap.

Premium

31.3.2021

Skivrecension: Sakrala och folkliga melodier kretsar på samma himlabana

Folkmusik och sakral musik har mycket gemensamt, bara man hittar de rätta formlerna för att stöpa samman de musikaliska världarna. Två skivaktuella duor lyckas bra – och på sinsemellan helt olika sätt.

Premium

29.3.2021

Passionsabstinens inför påskhelgen? – HBL tipsar om årets påskmusikutbud

Påskkonserterna lyser med sin frånvaro på grund av coronarestriktioner, men via webben kan man njuta av ett mångsidigt utbud från hela Finland. Eftersom de flesta traditionella påskverken kräver stora ensembler öppnar läget samtidigt för fräscht nytänk.

Premium

25.3.2021

Radiorecension: Årgångsschlagerns världssyn får en att rodna

Radiodokumentärserien som granskar finska schlagertexter om Afrika, Mellanöstern och Indien är välkommen. Medan haremstjejerna suckar trånande vid fönstret påminner skildringarna av afrikaner om Marsmänniskor.

Premium

24.3.2021

Skivrecension: Folkmusiken är inte ansiktslös och Sväng ger den ytterligare ett intressant ansikte

På senaste skivan utforskar munspelskvartetten Sväng sitt andliga hem folkmusiken. Folkmusik är inte en sak och innehållet bjuder på både variation och inspiration.

Premium

23.3.2021

Impuls: Kulturfrilansarens stilla död – eller ett steg mot politisk förändring?

"Vi frilansare går redan på knä", säger skådespelaren, dansaren och performanskonstnären Geoffrey Erista, och tittar stint in i kameran. "Det jag önskar är bröd och skådespel: först bröd, ett ekonomiskt stöd från någon instans, utan produktionskrav", konstaterar skådespelaren Robert Enckell.

Premium

20.3.2021

Det sjuder av aktivitet inom den tidiga musiken

Den tidiga musikens dag firas i år med ett digert utbud av onlinekonserter runtom i Europa. Antalet finländska aktörer inom branschen är stort och från att ha varit ett slags uppror har tidigmusikrörelsens tänkande kommit att genomsyra hela musikfältet.

Premium

18.3.2021

Carl Knif, Svenska Teatern och Riksteatern samarbetar i Strindbergs Ett drömspel

Koreografen och regissören Carl Knif är tillbaka i teaterns värld och sätter i höst upp Ett drömspel av August Strindberg på Svenska Teaterns Amos-scen.

13.3.2021

Radiorecension: På jakt efter musikens kärna i roddbåtar, träkojor och garage

Svenska Yles nya musikdokumentärserie rör sig fördomsfritt och på ett fungerande vis inom populärmusikfältet. Främst handlar det om allt som omger musiken, från bluesskivan som dagbok till attityder i det omgivande samhället.

Premium

12.3.2021

Att dirigera Sibelius är som att köra bil i svår väderlek – Hannu Lintus träffsäkra analyser är biografins styrka

Den första biografin om dirigenten Hannu Lintu förmedlar framför allt en bild av en analytisk yrkesmänniska, även om den emellan kantrar över i resedagbok. Stunder av osäkerhet och misslyckanden är också viktiga ingredienser.

Premium

12.3.2021

Tyst minut för den levande musiken

I dag är det exakt ett år sedan presskonferensen där regeringen rekommenderade tillställningar för över 500 personer att förbjudas. Livemusikbranschen uppmärksammar detta med en tyst minut kl. 14.05–14.06.

11.3.2021

Filmen klipps i stunden och musiken flödar fritt – varje föreställning blir en överraskning för konstnärerna själva

Allting sker live och varje möte blir unikt då bandet Barlast samarbetar med mediekonstnären Nina-Maria Oförsagd i projektet Breaks at dawn. – I publiken brukar alla ha en egen uppfattning om vad som hände, säger musikern Philip Holm.

Premium

10.3.2021

Skivrecension: Stanna upp för att tänka, ge sorgen tid

Trots att recensenten inte lider av någon liknande sorg låter hon sig tröstas av Carita Holmströms och Annika Cleos skiva, resultatet av Holmströms sorgearbete.

Premium

8.3.2021

Kommentar: Ingen hostar och snörvlar på en strömmad konsert, men det är en klen tröst – speciellt då musikerns plånbok blir allt tunnare

I en värld fylld av strömmade konserter är det bara att välja och vraka - om man inte tröttnar och trycker på pausknappen, skriver Tove Djupsjöbacka, som också undrar vem som har råd att strömma konserter och hur länge de kan hålla på.

Premium

6.3.2021

Festivalrockaden 2021 inleds – April Jazz och Kuopio dansfestival ordnar höstevenemang

April Jazz meddelar att festivalen skjuts upp till hösten. Av de stora sommarfestivalerna är Kuopio dansfestival, som brukar ordnas veckan före midsommar, först med att flytta framåt.

5.3.2021

Serier i spets, serier om sorg – Hanneriina Moisseinen får årets Puupäähattu-pris

Finlands serieförenings Puupäähattu-pris tillfaller i år konstnären Hanneriina Moisseinen. Föreningens 50-årsjubileum till ära får dessutom fem personer titeln serieråd.

5.3.2021

Absurda beslut, oro och osynlighet – nio kulturarbetare berättar om sitt coronaår

I snart ett år har coronakrisen satt sin prägel på samhället. HBL har frågat nio av 120 000 finländska kulturarbetare hur de upplevt året som gått.

Premium

3.3.2021

"Jag har hittat min kyrkokör" – Jakob Höglund regisserar Så som i himmelen på Helsingfors stadsteater

Musikalen som baserar sig på succéfilmen sätts upp på Helsingfors stadsteater hösten 2021. Då Jakob Höglund såg musikalen i Stockholm visste han redan i pausen att det är ett verk han vill regissera.

3.3.2021

Folkdansens primusmotor Eivor Wallinvirta prisbelönt

Att lyssna in sin partner med hela kroppen är centralt då man dansar tillsammans, men att placera folkdans på en scen är en stor utmaning. Så säger Eivor Wallinvirta, som ägnat folkdansen hela sitt liv.

Premium

2.3.2021

Cellomusik för hela slanten – trots pandemin

Denna vecka arrangeras festivalen CelloFest för andra gången, med temat "Spring of Hope" och i strömmad format på grund av pandemin.

26.2.2021

Tv-recension: Var finns Finlands hiphophuvudstad?

Hur låter det då man rappar på Lapplandsdialekt? Var syns våldet i vardagen? En ny dokumentärserie om hiphop belyser olika hiphoporters särart men bjuder samtidigt på en rejäl dos historia.

Premium

26.2.2021

Sladdhav i trädgårdsskjul och beckmörkt mausoleum – Elifantree reste ut i världen för att skapa musik från noll

Kreativitet innebär också sårbarhet, säger Anni Elif Egecioglu och Pauli Lyytinen. De gav sig modigt i väg för att improvisera fritt med trummisar från olika länder och nu finns resultatet på en skiva, ett tryggt sätt att resa i pandemitider.

Premium

18.2.2021

Operarecension: Yrke: att göra sin man lycklig – rörelseoperan Alma! speglar nuet i historien

Opera är redan i sig en syntes av många olika konstarter men rörelseoperan Alma! suddar ytterligare ut gränserna. Via en historisk spegel tangerar ämnesvalet stiligt aktuella diskussioner kring kvinnliga konstnärer.

Premium

17.2.2021

Statsmannen Per Brahe spelade luta som ung student och skrev svårtydda rytmer

Per Brahe d.y., vars födelsedag firas 18 februari, är känd som generalguvernör i Finland och för uttrycket "i grevens tid". Men visste du att han spelade luta? Ett aktuellt skivprojekt låter oss kika in i Brahes musikaliska värld.

Premium

16.2.2021

Riku Laurikka ny dirigent för Muntra Musikanter

Efter elva år med Henrik Wikström byter manskören Muntra Musikanter dirigent från och med hösten 2021. Kören har valt Riku Laurikka till ny dirigent.

12.2.2021

Bokrecension: Medryckande auktoritet och skarpa öron – John Rosas hann med det mesta inom musikfältet

Åbo Akademi, Finlands svenska sång- och musikförbund, Sibeliussamfundet, Musikaliska sällskapet i Åbo ... John Rosas tycks ha varit överallt. Biografin över denna musikprofil får en att undra hur ett liv har räckt till.

Premium

10.2.2021

Tuuli Lindeberg blir konstnärlig ledare för Musica nova-festivalen – "Jag älskar att samarbeta med levande kompositörer"

Då årets Musica nova-festival avslutas kungörs även nästa konstnärliga ledare: Det blir Tuuli Lindeberg som tar över efter dirigenten André de Ridder. Hon ser bland annat fram emot att öppna upp dialogen mellan kompositörer och artister.

Premium

10.2.2021

Skivrecension: Gråtkväden kan också ta upp dagsaktuella orättvisor

Många sorters gamla folkmusikskatter har omtolkats på skiva, men få har gett sig på att göra gråtkväden till något som verkligen fungerar att lyssna på. Emmi Kuittinen och hennes ensemble lyckas utmärkt väl med denna bragd.

Premium

8.2.2021

Hej hopp, jag har en kropp!

Tove Djupsjöbacka låter livet vid skärmen avbrytas av dansfestivalen Sivuaskel, som förutom strömmade evenemang också ger kroppen något konkret att bita i.

Premium

6.2.2021

Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide! – HBL firar samernas nationaldag med nordsamisk rap

Den 6 februari firas samernas nationaldag. Dagen till ära publicerar HBL en låttext på nordsamiska av rapartisten Áilu Valle med svensk översättning. I låten Suga suga (Ro, ro) möter samernas syn på människan som en del av naturen tempot i dagens hektiska samhälle.

3.2.2021

The Weeknd inleder Europaturnén 2022 i Finland

Popstjärnan The Weeknd ger sig ut på turné nästa år. Första konserten i Europa hålls i Helsingfors i september 2022.

3.2.2021

Intima och alternativa koncept vid dansfestivalen Sivuaskel

Festivalen för nutidsdans Sivuaskel strävar i år efter att bjuda på trygga upplevelser och stödja inhemska konstnärer. Samtidigt kan man få insyn i danskonsten på nya sätt.

28.1.2021

Konstnären Mathilda Rotkirchs arkivmaterial läggs ut på nätet

En av de första finländska kvinnorna som uppfattades professionell konstnär och en pionjärgestalt. Nu kan man bekanta sig med en del av Mathilda Rotkirchs produktion via Finna.fi.

28.1.2021

Teatrarna och konsertsalarna gapar tomma – coronabegränsningarna fortsätter i södra Finland

Nationaloperan skjuter fram Valkyrians premiär till augusti. Det är ännu oklart när Teater Mars nyskrivna pjäs Reine har premiär.

27.1.2021

Impuls: Män föder män – eller kan någon kvinna eventuellt ha varit involverad också?

Jag ser en ljuskägla röra sig över musikhistoriens skrymslen. Plötsligt syns imponerande livsverk, nya gestalter och nya händelseförlopp. Det finns många saker att sjunga ut om – visste du förresten att kvinnliga kyrkomusiker inte var tillåtna att sjunga i tjänsten förrän 1963?

Premium