Tove Djupsjöbacka

Tove Djupsjöbacka

Musik- och danskritiker

Senast publicerade artiklar

19.11.2018

Konsertrecension: I sällskap av romer är Samuli Edelmann sällsynt frigjord

När ett av popmusikens toppnamn firar sina femtio år med ett band där alla musiker är romer, kan man lätt läsa in en politisk vilja att lyfta fram romerna i rampljuset, skriver Tove Djupsjöbacka.

18.11.2018

Konsertrecension: Fork tar ut det mesta av festen – till slut hivas jultemat överbord

Vokalensemblen Fork låter mera a cappella än på länge. Den nya showen är fylld av självironi och publiken äter ur handen.

31.10.2018

Skivrecension: Välfungerande transatlantiskt samspel

Konceptet blir bara tydligare på Teija Nikus och Sara Pajunens andra skiva betitlad Amerikas sång.

22.10.2018

Dansrecension: Konst ska inte alltid stryka medhårs

Jenni-Elina von Baghs Posthuman days får åskådaren att stanna upp och tänka.

19.10.2018

Scenrecension: Vägande vittnesbörd från inbördeskriget

Pekka Railos erfarenheter från fånglägret i Dragsvik blev stoff för brorsonsonens fysiska skildring på scen.

12.9.2018

Skivrecension: Tango på munspel förbryllar och fascinerar

Verktygslådan är i stort sett densamma i alla låtar: 1-2-3-och-4, lite moll, lite dur, lite synkoper och lite beguinesväng.

12.9.2018

Skivrecension: Finlandssvenska visor med filosofisk distans

Som låtskrivare börjar Désirée Saarela ha en rätt igenkännbar stil. Nu förenas hon med dragspelsdrottningen Maria Kalaniemi på en ny duoplatta.

8.9.2018

Dansrecension: Kvinnokroppen som hot och objekt

Riktigt lika starkt ställningstagande har jag inte upplevt henne förut, skriver Tove Djupsjöbacka med anledning av Susanna Leinonen och koreografin Nasty.

3.9.2018

Ibland lyfter taket verkligen

Efter närmare 40 år av samspel är Amadou & Mariam i lika god form som alltid, och lyckas förmedla något genuint i sitt musicerande.

1.9.2018

Konsert- och dansrecension: Experiment och alpvandring

Helsingfors stadsorkester bjöd på en mustig alpvandring, medan Tero Saarinen visade sina mer experimentella och förbryllande sidor i Finlandspremiären på Zimmermann Trio.

23.8.2018

Konsertrecension: Kyrkorum med ös

Sällan har jag suttit i en så fullpackad kyrka som vid Kimmo Pohjonens festspelskonsert i onsdags. Agricolakyrkan var synnerligen passande för en dylik konsert, som spelade på kyrkorummet även med smakfull ljussättning.

31.5.2018

Scenrecension: Saarinen och Pohjonen levererar med råge

Två geniala konstnärer tillsammans på scen. Recensenten väntar sig stordåd, och blir inte besviken. Tero Saarinen och Kimmo Pohjonen är en idealisk kombination.

30.5.2018

Skivrecension: Flamencosångerska mellan två världar

Att vara flamencosångerska i Sverige är att leva mellan två världar, men Ellen Pontaras debutskiva imponerar. Den ambitiösa helheten går i traditionens anda men med egna texter.

29.5.2018

Utan kunniga byggare blir det inga instrument

Om du bygger instrument utan att kunna spela själv är det som att famla i blindo, tycker Rauno Nieminen, en av Finlands mest erfarna instrumentbyggare som byggt mängder av sällsynta instrument som stråkharpor och bockhorn.

23.5.2018

Konsertrecension: Berätterskan från Peru imponerar alltjämt

Susana Baca från Peru imponerar ännu vid 74 års ålder med sin vitalitet och framför allt med sin berättarförmåga.

6.5.2018

Bokrecension: Samegenerationer i diktform

Det är värdefullt att få höra samernas egna röster i litteraturen också på svenska. Linnea Axelssons diktepos speglar flera generationer av samers livsöden.

6.5.2018

Bokrecension: Från kåtan till bilsemestern

En djupdykning i samisk poesi bjuder på varierande stämningar och en hel del funderingar kring språk och översättning.

6.5.2018

Tv-recension: Hon tippas vinna X Factor

"En färdig artist". Så beskriver musikjournalisten Tove Djupsjöbacka den hon tror att vinner finalen i X Factor i kväll. Det står mellan Tika Sevón Liljegren från Karis och Hanna-Maaria Tuomela från Helsingfors.

5.5.2018

Dansrecension: Kyligt sensuella nätter med förvirrad eftersmak

Koreografen Angelin Preljocaj tycker om att provocera, men i ljuset av diskussioner om metoo och orientalism känner sig recensenten lätt förvirrad efter premiären på hans verk Nattens timmar.

4.5.2018

Internationell teaterpublik i kikaren

Informationscentralen för teater (Tinfo) har valt fem grupper, bland dem performansgruppen Oblivia, till ett treårigt program för att utveckla internationaliseringen inom teater och performanskonst.

3.5.2018

Länge leve spelmusiken

Under de senaste åren har trenden att framföra spelmusik vid livekonserter blivit allt starkare i Finland, med flera specialiserade ensembler. Nu ser också Finlands första spelmusikfestival dagens ljus.

2.5.2018

Tv-recension: Upptäck inbördeskriget med Paleface

Den röda tråden är skakig i Yles tredelade serie där rapparen Paleface upptäcker inbördeskriget för att skriva en sång om det. Programmet fastnar i researchskedet.

30.4.2018

Konsertrecension: Nostalgitripp med suverän Nilsson

En nostalgitripp blir det minsann då Lisa Nilssons genombrottsalbum Himlen runt hörnet firar 25-årsjubileum. Men också ett porträtt av en bombsäker och mångsidig sångerska som fascinerade ett fullsatt Finlandiahus.

26.4.2018

Teostopriset till Astrid Swan och Joona Toivanen Trio

Årets Teostopris tillfaller Astrid Swan samt Joona Toivanen, Tapani Toivanen och Olavi Louhivuori. Priset delas i år ut för femtonde gången och prissumman uppgår till 20 000 euro per vinnarverk.

26.4.2018

Med prologens hjälp inleder Dido matchen på topp

Brittiske dirigenten Justin Doyle dirigerar för första gången i Finland denna vecka. Han har ständigt många järn i elden och undviker att fastna i en speciell nisch. Denna gång blir det världspremiär på barockoperan Dido och Aeneas försedd med en ny prolog.

24.4.2018

Konsertrecension: Med liv och lust

Kreeta-Maria Kentala och Matias Häkkinen bjöd på bra musik och gott humör i stiligt återuppväckta Sandudds paviljong.

24.4.2018

Skivrecension: Samiska dialoger mellan mor och dotter

Samarbetet mellan Ulla Pirttijärvi-Länsman och Hildá Länsman är lyckat. Bägge bidrar med mångsidiga ingredienser och produktionen andas nutida pop.

21.4.2018

Dans/musikrecension: Fritt fysiskt Monteverdiflöde

Monteverdis Mariavesper som verket aldrig skådats tidigare! Gränsen mellan sångare och dansare suddas ut, och resultatet är fascinerande.

20.4.2018

Tv-recension: Värdiga finalister i The Voice of Finland

I kväll är det final i sångtävlingen The Voice of Finland. Finalkvartetten håller en utmärkt kvalitet och har det lilla extra.

15.4.2018

Konsertrecension: Akademen är i suverän form

En jubileumskonsert är alltid en utmanande balansgång mellan historia och nutid. Akademiska Sångföreningen firade sitt 180-årsjubileum med bravur.

14.4.2018

Konsert/dansrecension: Intelligenta frågeställningar

Vad handlar nedtecknad tradition om egentligen? Hur gör man en vettig föreställning utifrån den? Emilia Lajunens andra doktorskonsert bjöd tillsammans med VäkeväKollektiivi på intressanta frågor i ett rårört format.

14.4.2018

Barnpubliken ljuger aldrig – de gör barnmusik på finlandssvenska

Barn har rätt till högklassig musik av alla de slag, också på finlandssvenska. Vi har mött två aktiva barnmusikaktörer: Arne Alligator och Djungeltrumman samt Skrubiluttan å Skrubilej.

13.4.2018

Kommentar: Glöm inte språkfrågan

Barnmusikutbud på svenska är synnerligen viktigt, men också barnkultur som tacklar vår allt mer mångspråkiga närmiljö, skriver Tove Djupsjöbacka.

10.4.2018

Lyckad duokombination

Riikka Timonen har hittat en god samarbetspartner i kantelemusikern Senni Eskelinen, men en viss värme i uttrycket skulle göra gott.

10.4.2018

Skivrecension: Det svänger!

Samarbetet mellan Finland och Benin fortsätter med utmärkt musik på fjärde albumet.

8.4.2018

Konsertrecension: Oväntat fungerande Leevimöte

Det är manskörsjubileer för hela slanten i år. Ylioppilaskunnan Laulajat inledde sitt firande med en kombination av nationalromantik à la Madetoja och Leevi and the Leavings.

8.4.2018

Plock & fynd: Kritikerfunderingar från hiphop till historia

Kritikerförbundet bjuder på ett läsvärt textpaket om konstkritik men med ett brett grepp om kulturfältet som helhet.

8.4.2018

Impuls: Profet i västerland

Kanske har den musik man upptäckte i tonåren gjort mångfalt större intryck än den musik som ständigt sköljer över en i vuxenlivet, skriver Tove Djupsjöbacka

7.4.2018

Konsertrecension: Folkliga toner med Lyran

Att arrangera folkvisor för kör har en lång historia, men Akademiska damkören Lyran uppdaterade historien och bjöd på en rad läckra nyarrangemang i njutbart framförande.

6.4.2018

Översättare får pris

Årets Mikael Agricola- och J.A. Hollo-priser har utdelats för förtjänstfulla översättningar av skön- och facklitteratur. Agricolapriset tillfaller Jaana Nikula för översättningar av Zinaida Lindéns och Johanna Holmströms böcker.

4.4.2018

Internationella nyproduktioner vid Nationaloperan

Nationaloperan och Nationalbaletten har kungjort programmet för säsongen 2018–2019. Vid sidan om flera internationella produktioner blir det också två inhemska operauruppföranden.

3.4.2018

Artisten Lill-Babs död efter kort sjukdomstid

Den folkkära svenska artisten Barbro "Lill-Babs" Svensson har avlidit, 80 år gammal.

3.4.2018

Artisten Lill-Babs död efter kort sjukdomstid

Den folkkära svenska artisten Barbro "Lill-Babs" Svensson har avlidit, 80 år gammal.

30.3.2018

Konsertrecension: Okra Playground upp i täten

Många av de främsta finländska världsmusikbanden går på export och uppträder inte så ofta på hemmaplan. Okra Playground övertygade med en skivutgivningskonsert på hemmaplan.

28.3.2018

Skivrecension: Smekande skira stämningar

Sång- och kantelekvartetten Kardemimmit har spelat ihop sedan tonåren och åstadkommit sin mest övertygande skiva hittills.

25.3.2018

Konsertrecension: Varmt klingande musikanter

Manskören Muntra Musikanter bjöd på ett ståtligt 140-årskalas. Kören tycks må bra i Henrik Wikströms trygga händer.

24.3.2018

Dansrecension: Ödesmättat triangeldrama

Med Anna Karenina lämnar Compañía Kaari & Roni Martin alltmer flamencons språk bakom sig och imponerar i stället mer med helhetsmagi och visuellt läckra lösningar.

24.3.2018

Sällsynt barockoratorium dammas av

Matteuspassionen vid påsk är ett självklart val, men varför inte piffa upp påskutbudet med något lite annorlunda? Efter flera framgångsrika operaproduktioner bjuder Orpheus Muses-kollektivet nu på ett oratorium av italienaren Alessandro Stradella, som framförs endast en gång tidigare i Finland.