Tove Djupsjöbacka

Tove Djupsjöbacka

Musik- och danskritiker

Senast publicerade artiklar

25.7.2020

Tonsättare 2.0 – Tytti Arola rör sig i musikens gränszoner

Få av Tytti Arolas kompositioner består av enbart musik. Hon utforskar nyfiket olika slags fenomen från dofter till visuella element. I sommar spelar hon in ljud från Tusby träsk för ett kommande verk.

Premium

14.7.2020

Sneglar intresserat över Finska viken – den estniska folkmusiken är bekant och obekant och högt älskad av det egna folket

Tonen är bekant men ändå annorlunda. Det estniska folkmusikfältet rymmer mångahanda artister som spelar allt från intim och avskalad musik till riviga arenakonserter. Tove Djupsjöbacka utforskar en rik kultur.

Premium

6.7.2020

Beröringens kraft, ansvarslöst tidsfördriv

Rädslan för beröringens kraft, ett ansvarslös fördriv i krigstider – dansförbudet var en summa av många faktorer.

Premium

30.6.2020

Impuls: Flamencon ömsar skinn och konfronteras med sin globala dimension

Coronakrisen har försatt Spaniens tablaos – scenerna för så kallad turistflamenco – i en prekär situation. Konstformen kämpar för sin överlevnad, men kunde samtidigt passa på att göra upp med sina stereotypier, skriver flamencoexperten Tove Djupsjöbacka.

Premium

25.6.2020

Kliv på klingande vandring med guide – musikern Kirsi Ojala vill ge Borgå lantdag ett ljudlandskap

Då man vandrar på kullerstensgatorna i Borgå kan man leva sig in i hur staden sett ut förr i världen. Tänk om man också kunde höra hur staden lät förr? Kirsi Ojala vill utvidga musikerns arbetsfält till nya uppdrag som museimusiker och musicerande guide.

Premium

23.6.2020

Musikern Kirsi Ojala vill ge Borgå lantdag ett ljudlandskap

Då man vandrar på kullerstensgatorna i Borgå kan man leva sig in i hur staden sett ut förr i världen. Tänk om man också kunde höra hur staden lät förr? Kirsi Ojala vill utvidga musikerns arbetsfält till nya uppdrag som museimusiker och musicerande guide.

Premium

28.5.2020

Impuls: Dansens hus schabblar med sitt namnval

Själva kärnan, dansen, är plötsligt försvunnen.

Premium

11.5.2020

Skivrecension: Kantele möter minimalism i strålande debut

Lägg namnet Sarah Palu på minnet. Debutskivan har låtit vänta på sig, men är en imponerande sammansvetsad helhet, skriver Tove Djupsjöbacka.

Premium

4.5.2020

Skivrecension: Två musiker i osedvanligt breda landskap – Maria Kalaniemi och Eero Grundström är mycket mera än en duo

På sin andra skiva tillsammans målar Maria Kalaniemi och Eero Grundström med betydligt bredare palett än på den första. Samtidigt är kärnan bekant: spelmansandan finns kvar medan musiken emellanåt får nästan filmmusikalisk bredd.

Premium

4.5.2020

Facklitteratur: Det är dags att inkludera samernas historia och alla dess trauman i Nordens officiella historieskrivning

Internatskolor där man bankar språket ur barnen, rasbiologiska undersökningar, tvångsförflyttningar och rättstvister ingår i samernas historia. Kunskap om detta ökar förståelsen för många politiskt aktuella frågor.

Premium

29.4.2020

Nya dirigenten Elisa Huovinen ser en vändpunkt för både Akademen och sig själv

“Mina herrar och min dam!” Så låter det numera i Finlands äldsta kör Akademiska Sångföreningen, som har fått sin första kvinnliga dirigent. Elisa Huovinen upplever att hon kommit bra i gång i sitt nya uppdrag. Tankar kring ledarskap i allmänhet är något hon tycker många kördirigenter kunde fördjupa sig mer i.

Premium

22.4.2020

Anna Dantchev har flera identiteter och hennes musik likaså

Har man rötter i olika länder är det inte alla gånger så lätt att greppa identitetsfrågor. Den egna musiken balanserar kring Anna Dantchevs bulgariska arv.

Premium

2.4.2020

HBL tipsar: Wagner i ditt vardagsrum, Barenboim i närbild

Konsert- och operahus världen över satsar just nu på att hålla sig framme digitalt och påminna om sin existens. Vissa öppnar sina arkiv medan andra bjuder på en föreställning om dagen.

Premium

1.4.2020

Vardagen för kulturarbetarna är ny och skrämmande men också kreativ

Coronaepidemin har drabbat kultursektorn hårt, med inställda evenemang och kulturutövarna har tvingats tänka om. HBL Kultur frågade några av dem hur den nya vardagen ser ut.

Premium

28.3.2020

Nytt och fräscht eller enda sättet att göra konst just nu? Target Helsinki lanseras i en förändrad värld

Ett projekt där dansvideo och -fotografier förmedlas enbart via sociala medier. Världen ser rätt annorlunda ut i dag än då man inledde planeringen för ett år sedan.

Premium

19.3.2020

Ett digitalt kliv på nolltid – sångundervisningen flyttar ut på nätet

Många kulturarbetare har fått tänka om på några dagar för att kunna fortsätta utöva sitt yrke i kristider. Att undervisa i sång eller hålla en körövning på distans är stora utmaningar att bita i.

Premium

18.3.2020

Helsingfors stadsteater inleder samarbetsförhandlingar – att arbeta under sommaren kan vara en möjlighet

Coronavirusläget slår hårt mot kulturbranschen och teatrarna i Finland har tvingats ställa in allt. Helsingfors stadsteater hör till dem som nu inleder samarbetsförhandlingar för att lösa det svåra läget.

16.3.2020

Kulturen är försatt i undantagstillstånd och söker sig ut på nätet – men hur ska man få in pengar?

Covid-19 påverkar alla branscher men i olika takt. Kulturbranschen har redan i hög grad svepts överbord eftersom en stor del av den är kopplad till liveframträdanden. Kreativa lösningar syns redan, men vad ska man leva på då kultur på nätet sällan drar in reda pengar?

Premium

13.3.2020

Så påverkas kulturfältet av coronaviruset: Svenska Teatern ställer in och Operan samarbetsförhandlar

Många kulturinstitutioner meddelar om inhiberade föreställningar, konserter, turnéer och andra evenemang. Också Svenska Teatern, som hade tänkt spela för 499 personer i publiken, valde på fredagen att ställa in föreställningarna i en månad.

13.3.2020

Maja och Johannes njuter av friheten i jazzmusiken

Maja Mannila och Johannes Granroth delar det mesta: musiken och livet. För tillfället kretsar det mesta kring deras egen musik med jazzen som kärna.

Premium

12.3.2020

Svenska Teatern inhiberar inga föreställningar på grund av coronaviruset – men begränsar publikmängden

Ännu i början av mars avvaktade många kulturinstitutioner med drastiska åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset. Nu meddelar många om inhiberade föreställningar och turnéer.

10.3.2020

Skivrecension: Frigg firar tjugo år av folkmusikaliskt lyxlirande

Flera ensembler har kallats flaggskepp inom finländsk nutida folkmusik, men Frigg hör till dem som allra mest gör skäl för namnet. Nu har bandet uppnått den hedersvärda åldern av tjugo år.

Premium

8.3.2020

Kärlekens president vädrar UKK-mytologin i karnevalistisk anda

Uotinen goes Kekkonen skulle gärna få bli en långkörare, så pass fräscht vädrar den Kekkonenmytologin och väcker Ekuddens museum till liv.

Premium

7.3.2020

Operarecension: Begär och beroende gör alfahannen Don Giovanni till ett människovrak – Jussi Nikkilä gör en färgstark debut som operaregissör

Sex, droger och rock'n'roll blir det då partyprissen Don Giovanni intar Nationaloperans scen. Shakespeareexperten Jussi Nikkilä debuterar som operaregissör och bjuder på många fyndiga detaljer.

Premium

5.3.2020

Scenrecension : Kan tango vara lekfullt? Duosamarbeten på längden och tvären

Då dansparet Katja Koukkula och Jussi Väänänen möter tango nuevons radarpar Johanna Juhola och Milla Viljamaa kan tangon till och med te sig lekfull. Duo + Duo undviker skickligt stereotypier och klichéer.

Premium

4.3.2020

Tero Saarinen skapar dans till Sebastian Fagerlunds toner och jämnar vägen för nästa generation

För första gången huserar Tero Saarinen Company i en egen studio, vilket skapar förutsättningar för residensverksamhet. Nästa höst blir det premiär i Malmö för ett nytt Saarinenverk av det stora formatet med musik av Sebastian Fagerlund.

Premium

29.2.2020

Inget hymlande om mymlande då Tove diktar visor

Den mångsidiga begåvningen Tove Jansson var även en skicklig visdiktare. Emma Klingenbergs viskväll tar skickligt fram många aspekter av detta och gräver fram flera okända pärlor, även en färgstark oanständig visa.

Premium

26.2.2020

20-årsjubilerande Iki-Turso kombinerar modigt folksångskunskap med galna röstexperiment

Inför Kalevaladagen den 28 februari serveras runosång i Helsingfors hela veckan, bland annat vid stadens olika statyer med Kalevalamotiv. Frihet att använda rösten mångsidigt är viktigt, anser emeritusprofessor Heikki Laitinen.

Premium

12.2.2020

Skivrecension: Kenneth Nordman och Mats Granfors bugar mot en äldre spelmanstradition

Deras skiva rymmer flera korta folkmusiklåtar i ålderdomlig anda.

Premium

5.2.2020

Skivrecension: Emmi Kujanpää spänner suverän klanglig bro till Bulgarien

Musikaliska möten som fått mogna i lugn och ro är en glädje. Emmi Kujanpää sammanför finländska folkmusikelement med bulgarisk sång och resultatet är suveränt.

Premium

29.1.2020

Skivrecension: Var den redan slut? Folkmusikern Johanna Lönngren debuterar med sympatiska spelmansstämningar

Traditionellt och eget är en fungerande blandning på Johanna Lönngren & Ries debutplatta. Ännu går det att utveckla konceptet.

Premium

19.1.2020

Scenrecension: Mångkonstnärliga perspektiv på fartygsbullersmusik

Film, text, dans – Teemu Mäki och Maija Nurmio bjuder på stimulerande perspektiv på den franska kompositören Éliane Radigue, vars musik kan jämföras med fartygsbuller eller ljudlandskapet i ett kylskåp.

Premium

3.1.2020

Bokrecension: Ett stycke kvinnohistoria skrivs när Aino Sibelius får sin biografi

”Hjärtat diamant, huvudet briljant”, sade tonsättaren Jean Sibelius om sin hustru, som skymtar fram här och där i de otaliga böcker som skrivit om hans livsverk. Efter att främst ha behandlats som en biperson skildras Aino Sibelius i Riitta Konttinens nya biografi mångsidigt – på 500 sidor.

Premium

2.1.2020

Lovisagänget bjöd på medryckande kabaré

En enda träffsäker replik kan blanda om hela kortpacken då man rör sig i kabaréns värld. Lovisa förfogar över ett högklassigt gäng musiker och scenkonstnärer, som piggar upp kulturlivet även vintertid.

Premium

24.12.2019

Bokrecension: Burlesken från A till Ö

Vad har Salome, Josephine Baker och Elvis gemensamt? En hel del, inser man efter att ha läst Marissa Mehrs Burleskikirja, en intressant och helgjuten skildring av denna konstform.

Premium

14.12.2019

Dansrecension: Med sexåriga Lyyli och hennes bröder öppnar Kinetic Orchestra för nya funderingar kring mänsklighet

I Kinetic Orchestras senaste verk Wildlife uppträder tre barn och tre vuxna tillsammans. Den från gruppens tidigare verk bekanta tematiken kring förtroende och fara är än en gång en stark röd tråd.

Premium

4.12.2019

Dansrecension: Nationalbalettens Pippi Långstrump är en charmerande pärla

Nationalbalettens Pippi Långstrump är en väldigt lyckad helhet och förhållandet till balettens värld, dess styrka och stränghet, är charmerande.

Premium

4.12.2019

Skivrecension: Gruvligt när Paleface ventilerar gångna tiders hårda arbetarliv

En sång kan fungera som ett fönster mot en individs eller grupps innersta tankar. Det är raka rör då Laulava Unioni skildrar svekfulla strejkbrytare, barnarbete och välgött herrskap.

Premium