Torsten Fagerholm

Torsten Fagerholm

är ledarskribent

Senast publicerade artiklar

23.9.2021

Ledare: Djävulen sitter i kolet och stålet

Diffusa hållbarhetsvisioner och dyra power point-presentationer, framställda av konsultbataljoner, utgör inte längre bara dunkel vd-jargong. Passerar Sverige Finland i det gröna stålracet, och vem ägnar en tanke åt att elen inte bildas i stickkontakten?

21.9.2021

Krönika: I stället för bitcoin: förvirring

Varningsklockorna borde ringa då internetforumens logik och retorik – eller snarare brist därpå – når presidentpalatsen. Då El Salvador nu tvångsinför bitcoin drar nyktra observatörer en uppgiven suck.

Premium

21.9.2021

Ledare: Det kinesiska Lehman Brothers

Då Kina nyser – blir världsekonomin förkyld? Just nu är det blodrött på börsen. Krisen hos det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande har fått världens marknader på fall.

18.9.2021

Ledare: Facebook borde strama åt tyglarna

Sociala medier som Facebook och Instagram utlovade en skön ny värld, men levererade i stället ett gammaldags, orwellskt ståndssamhälle. Eliten uppe på toppen vältrar sig i lyx och privilegier, medan vanliga användare längre ner i pyramiden far illa.

15.9.2021

Ledare: En återställare i mångmiljardklassen

Ett varv till! Mången regering beter sig som en skuldalkoholist som drömmer om nästa återställare. När blir det dags för vit månad – eller för att skruva igen korken – för centralbanker och för diverse pandemiberusade regeringar?

13.9.2021

Ledare: Domedagsprofetians lockelse

Attackerna i USA den 11 september 2001 blev startskottet för ett nytt tidevarv av konspirationsteorier, ett fenomen som löper som en röd tråd genom Donald Trumps vulgärnationalistiska högerpopulism, pandemiförnekelse och nyandliga vaccinkrigare.

12.9.2021

Ledare: Chipbristen: toapapperskris i repris

Är du bilsugen? Köpupplevelsen kan numera påminna om östtyskens öde: ett evigt köande efter en ynklig Trabant, eller i allra bästa fall en Wartburg. Chip – dessa kritiska råvaror – är inget man snyter ur näsan.

10.9.2021

Ledare: Misogynin kodifierad

Kvinnoföraktet hos Texas anti-aborthetsande lagmakare påminner om talibanfasoner. När ska vi göra Margaret Atwoods tvångsfödande dystopi till fiktion igen?

8.9.2021

Ledare: Sköna Helen – varför en sån prischock?

Klimatneutraliteten är behäftad med en chockrosa prislapp. Denna gång handlar det ingalunda om rea, snarare om prishöjningar. Helsingfors energibolag låter de facto alla stadsbor komma betydligt lindrigare undan än de förtjänar.

6.9.2021

Ledare: Kulturens Via Dolorosa

Coronarestriktioner i kombination med publikens rädsla har inneburit ett stålbad för kulturlivet. Finns någon mening i det långa lidandet? Är det inte dags att inse konstens samhällsfunktion – som aldrig går att mäta i pengar eller statistik?

5.9.2021

Ledare: Bluffmakaren i Silicon Valley

Narcissismen har sitt pris. Men vems fåfänga handlar det om: har vi ett kollektivt behov av att dyrka risktagande, gränslösa entreprenörer? Bolaget Theranos blodprovsmaskin skulle "revolutionera sjukvården" – sen rasade det magnifika luftslottet ihop.

4.9.2021

Ledare: Orkansäsong i Europa

Är sommarens extremväder en statistisk synvilla eller ett kvitto på att syndafloden nalkas? Inga tvärsäkra svar finns – och samma osäkerhet präglar klimatfrågan. Vill vi leva farligt, eller teckna en fullkaskoförsäkring?

2.9.2021

Ledare: Hjälp, vi krymper!

Hela Finland kan inte leva loppan, Grani style, men det vore likaså befängt att stämpla Mikko Kärnäs Centern som ett "parasitparti". Populistiska utspel illustrerar ett skriande behov av en grundkurs i samhällslära och ekonomi. Det rurala Finland måste krympa smart.

29.8.2021

Ledare: Aprikoskärnor botar inte cancer

Redan då kollegiet Collegium medicum instiftades år 1663 angavs att detta läkarsamfund skulle arbeta mot charlataner inom läkekonsten. Sisådär 360 år senare har våra lagstiftare fortfarande inte kommit till skott. Det är hög tid för Finland att komma åt kvacksalveriet.

28.8.2021

Ledare: Gigekonomins antiklimax

Önskar du se en ung människa exploatera sig själv, medan du lutar dig tillbaka i soffan? Välkommen till gigekonomin, med otrygghet, rentav utsugning och förnedring som affärsmodell. Det senaste exemplet är dundersuccén Onlyfans – porrens betalmur.

22.8.2021

Ledare: Nonchalant så in i Norden

Ett starkt, relevant Svenskfinland förutsätter en levande tvåspråkighet. Utan Norden som hemmamarknad och kulturell referensram kan inte svenskan blomstra i en global värld. Existerar en trollkonstnär som kan polera den nedsmutsade kronjuvelen Pohjola-Norden?

19.8.2021

Ledare: Fartens tjusning, tröghetens lockelse

Vem ska reda upp i stöket kring elsparkcyklar? Medan stadsinvånarna agerar laboratorieråttor för riskkapitalister och uppstartsföretag framstår politikerna som rådvilla. Ändå finns ett otal vettiga lösningar som Helsingfors kunde implementera nästan på momangen.

18.8.2021

Ledare: Rädsla säljer bättre än sex

En människa i kris är den perfekta kunden: sårbar och mottaglig. Pandemin har slagit portarna vidöppna. Det skapar en lukrativ marknad för förvillare utan formell kompetens som aktivt ger näring åt människors irrationella rädslor kring vacciner.

21.7.2021

Ledare: Pandemispel i Tokyo som superspridarevent

Bröd, skådespel och covid åt folket – det tycks vara logiken bakom att ordna olympiska spel i stackars Tokyo mitt i en grasserande pandemi. Pengar först, idrott sen, folkhälsa sist – så lyder tågordningen.

Premium

18.7.2021

Ledare: Kubas kommunistiska salsa svänger allt slöare

Fasaden i enpartidiktaturen Kuba krackelerar. Det går inte att äta en ideologi – hur mycket den nominellt kommunistiska regimen än försöker indoktrinera befolkningen. Motmedlet är internet, sociala medier och modiga kulturjobbare.

Premium

17.7.2021

Ledare: Landet som inte gick att rädda

Kriget i Afghanistan var omöjligt att vinna. Stabilitet kan inte införas med vapen, varken demokrati eller frihet går att köpa. Blir det avklippta fingrar och könsapartheid då västvärlden nu mer eller mindre lämnar landet åt sitt öde?

Premium

16.7.2021

Kommentar: Brutal väckarklocka för bilvärlden

EU tar till piskan och vill i praktiken förbjuda förbränningsmotorn. Det blir snart ajöss till laddhybrider och suvar – branschens stora kassakor.

Premium

15.7.2021

Ledare: De tolv klimatbudorden

Paradigm är seglivade varelser – men då de skiftar sker det med buller och bång. Nu springer klimatnotan ikapp både konsumenter och företag. Samtidigt pågår en armbrytning bakom kulisserna, kallsvetten bryter fram i pannan hos skogsindustrin.

Premium

12.7.2021

Ledare: Att kacka i eget Norden

Är den finlandssvenska ankdammen lite för sympatisk? Vilken hemmablindhet, vilka unkna lojaliteter har bäddat för fifflet – det högst tvivelaktiga bruket av vad som huvudsakligen är skattepengar – som partibroder Oksanen misstänks för vid Pohjola-Norden?

Premium

2.7.2021

Ledare: Språkstrid, språkfred, språkförbistring

Fram till år 2040 blir Finland alltmer flerspråkigt. Går svenskan en ljusnande eller mörkare framtid till mötes? Finlandssvenskhetens ständiga metamorfos handlar bara i begränsad utsträckning om förfinskning.

Premium

27.6.2021

Ledare: Sportswashing luktar tårgas

Idrottsfest – javisst, men EM handlar primärt om pengar och makt, sekundärt om fotboll. Diktatorers försök att tvätta sina skamfilade rykten genom sponsorskap krockar allt oftare med medvetna konsumenter – men bara Ronaldo kan sätta stopp för denna sorgliga cirkus.

Premium

23.6.2021

Ledare: Ufon som religion

USA har ett kulturellt intresse för det övernaturliga och utomjordiska. Nu bevittnar vi ett nytt utbrott av ufo-entusiasm. Handlar det om ett journalistiskt haveri? Samtidigt blir en konspiratorisk världsbild alltmer mainstream inom politiken.

Premium

22.6.2021

Ledare: Revisionens grundpelare

Varför behöver vi regelbundet ta temperaturen på specifika verksamheter, både privata och offentliga? Fallet Yli-Viikari och Statens revisionsverk är ett typexempel på hur okontrollerad makt kan korrumpera – i värsta fall absolut.

Premium

20.6.2021

Ledare: Bu! säger inflationsspöket

Har ni hört den förut: den nationalekonomiska sagan om inflationsspöket och deflationstrollet?

Premium

18.6.2021

Ledare: Gränslös aptit på lån

Finländarna har en närmast gränslös aptit på att skuldsätta sig då det gäller boende. Därför behöver myndigheterna om än inte dra i handbromsen, så åtminstone se till att minska på fartblindheten genom att tvinga marknadsaktörerna att lätta på gaspedalen.

Premium

15.6.2021

Krönika: Floskelbingo

Konsultvärlden myntar luddigt bildspråk på löpande band: skenintellektuellt bullshit som medier och politiker sedan ivrigt idisslar. Vem får fem rätt i affärslivets klyschbingo?

Premium

11.6.2021

Ledare: Det normala undantagstillståndet

Hur frihetstörstande är vi finländare? Vem har nerver att börja leva ut i takt med en stigande vaccinationsgrad och sjunkande incidens? Förr eller senare måste samhället kuva sin rädsla och ta pandemismällen på hakan i medeltida anda – detta medger även överläkarna.

Premium

11.6.2021

Kommentar: Storhetsvansinne eller framsynthet?

Finns det en övre smärtgräns för kostnaderna för Kronbroarna? Och när ska Helsingfors syna elefanten i rummet: amatörmässig planering som spränger budget, gång på gång?

Premium

10.6.2021

Ledare: Avlatshandel till lågpris

Har klimatkompensationer blivit vår nutida avlatshandel som lättar på klimatångesten och förkortar plågan i skärselden? Det prasslar i fickorna hos klimatkonsulterna, som saluför lättsålda idéer med tvivelaktiga argument. Pandemin är vår bästa klimatkonsult.

Premium

7.6.2021

Ledare: Dåliga nyheter för skatteparadis

Money talks – men pengarna talar lika mycket med ord som med siffror. Då stormaktsgruppen G7 ställer sig bakom en minimiskatt på 15 procent för globala bolag sitter djävulen fortfarande i detaljerna. Kalkylen för ett litet, exportberoende land som Finland kan landa på minus.

Premium

6.6.2021

Ledare: Hägrar en ekonomisk ättestupa på ålderns höst, trots välfärdslöftet?

Vi ska aldrig behöva läsa om en 105-åring som nästan kastas ut genom fönstret och försvinner.

Premium

3.6.2021

Ledare: Igelkottsförsvar tills 2024?

Då resten av Europa börjar öppna upp igen sluter sig Finland som en mussla, kanske i åratal framöver. Frågande blickar riktas mot Krista Kiuru och THL.

Premium

2.6.2021

Ledare: Riksbanken eller riskbanken?

Vem saknar traditionella banker i en alltmer virtuell värld?

Premium

1.6.2021

Krönika: Coronastil: mjukisbyxor

Hur kommer arbetsuniformen att se ut framöver, hittar vi tillbaka till elegansen då arbetsplatsen blivit synonym med vardagsrummet?

Premium

30.5.2021

Ledare: Drömsemester på egen risk

Vi reser fortsatt på egen risk – även med EU:s utlovade vaccinpass i högsta hugg.

Premium

28.5.2021

Ledare: Klimatförnekarens sista dödsryckning

Oljebolagen skälver, medan generation Greta går från klarhet till klarhet med juridik och kapitalism som vapen.

Premium

27.5.2021

Ledare: Marins socialistiska manifest

Vi pratar för sällan om skattepolitik i Finland. Med en uppenbart bristfällig kunskapsnivå – som hos Sanna Marins utopistiska vänstergir – landar vi rakt i diket.

Premium

24.5.2021

Ledare: En värld utan vacciner

Historien visar det enorma värdet hos vacciner. Samtidigt vet vi hur vi bör tackla nästa pandemi: med kunskap.

Premium

23.5.2021

Ledare: Borra på, låt oljan spruta fram!

Alla vill väl vara klimatmoraliska stormakter – men flerparten kör för full gas på det fossila dubbelspåret.

Premium

20.5.2021

Ledare: Politiskt nitroglycerin och gula västar

Regeringens beslutsångest beträffande utsläpp och trafik förklaras av en fasa för gula västar – proteströrelser på gatorna och vid valurnorna.

Premium

18.5.2021

Ledare: Klämtar klockan för stadshjärtat?

Är detta en grön transformation: shoppingtur till köpcentrum med egen bil?

Premium

17.5.2021

Ledare: Tvisten om påvens skägg

Ekonomi är ingen exakt vetenskap, men heller ingen ren gissningslek.

Premium

15.5.2021

Ledare: Från Wehrmacht till månen

Forskare bygger framtiden – men tillhör mimosasläktet. Det begrep varken Stubb, Sipilä, eller nu senast regeringen Marin.

Premium

12.5.2021

Ledare: Två huliganer: Moses och Muhammed

Det drar ihop till perfekt storm öster om Eden: ännu en rivalitet rasar kring östra Jerusalem.

Premium

11.5.2021

Ledare: Hat, hot och Trump

Det kan inte vara fritt fram för karismatiska lögnare att hylla våld eller sprida propaganda via sociala medier.

Premium

@torsten_opinion på Twitter

@TempleHash @saifedean Men att kallas för "monetär flat earther" var åtminstone smått roande. Argumentationsfelen a… twitter.com/i/web/status/1…

@TempleHash @saifedean Hursomhelst är det uppenbart att du inte läst artikeln jag länkade till i mitt ursprungliga… twitter.com/i/web/status/1…

@TempleHash @saifedean Det är iofs. symtomatiskt för en viss tekno-utopistisk, nästan nyandlig världsbild, klädd i… twitter.com/i/web/status/1…

@TempleHash @saifedean Tack för (ännu) en intressant fallstudie. Exakt så här brukar det gå varje gång jag nämner o… twitter.com/i/web/status/1…

@TempleHash @saifedean Att avfärda tulpanmanin som ett "påhittat non-event" är en grov förvanskning av seriös forsk… twitter.com/i/web/status/1…