Torsten Fagerholm

Torsten Fagerholm

är ledarskribent

Senast publicerade artiklar

13.9.2019

Ledare: Finland klår Sverige 10–2 då det gäller att sätta grannlandet på mediekartan

I den nordiska sandlådan råder kulturella och massmediala skygglappar som hindrar svenska företag från att få upp ögonen för Finland – medan vi ängsligt sneglar på grannen i väst.

Premium

10.9.2019

Ledare: Finns det ett vaccin mot digitalt barbari?

Hur ska demokratin överleva i den digitala tidsåldern? Och trampar det öppna samhället på en mina ifall man sätter ner foten och förbjuder lögner och intolerans?

Premium

8.9.2019

Ledare: En revolution på hjul behöver regler

Helsingfors har mycket att lära sig av Santa Monica, världens ursprungliga mecka för elsparkcyklar.

Premium

4.9.2019

Ledare: Finlands mö står och stampar i ekonomisk kvicksand

Ifall Finland hade en statskamrer så skulle hen ha all orsak att sova hundsömn med tanke på de upptornande orosmolnen i världsekonomin.

Premium

3.9.2019

Ledare: Skönhetstävling kring jaktplan: imagen kan avgöra

Den politiska charmoffensiven ångar på för fullt, och det kryllar av lobbyister och konsulter i kulisserna då Finland står inför sin dyraste upphandling någonsin: en uppdatering av jaktplansflottan.

30.8.2019

Ledare: Sverige må exportera våld, men finnen måste skylla sig själv för den "onda sisun"

Det vanligaste mordet i Finland utförs i en lägenhet, med brödkniv, i berusat tillstånd – men i Sverige skenar de gängrelaterade dödsskjutningarna i väg. Att satsa enbart på akut brottsbekämpning är ändå som att sätta plåster på benbrott, det verkar inte i preventivt syfte.

Premium

28.8.2019

Ledare: Ljuger siffrorna, varför hänger den finländska konsumenten läpp?

"En äkta pessimist blir ännu tråkigare när han alltid får rätt", skrev den danske författaren Jacob Paludan.

Premium

28.8.2019

ANALYS: Vi vill desperat tro på myten om snabba cash

Renodlad humbug och bondfångeri kan leva länge, speciellt om det marknadsförs med tomma modeord som "kryptovaluta".

Premium

25.8.2019

Ledare: Vem ska baka Oy Finland Ab:s kaka?

Finland har lidit av investeringstorka i tio år, men märkligt nog idkar storföretagen samtidigt år för år en alltmer generös vinstutdelning. Vår framtida välfärd står på allt svajigare grund.

Premium

23.8.2019

Ledare: Världens lungor brinner – och klicktivism är inte svaret

Retoriken hårdnar kring Brasiliens cyniska svedjebruk som skapar regnskogsbränder av sällan skådad omfattning, men innan vi utser syndabockar så borde vi alla begrunda våra egna matvanor.

Premium

21.8.2019

Ledare: Negativ sparränta rycker allt närmare

Flera västerländska ekonomier befinner sig i en unik situation: priset på pengar är konstgjort lågt och vi har fastnat i ett ekonomiskt experiment med minusränta. För oss privatsparare lönar det sig inte att ha lata pengar på kontot.

Premium

1.5.2018

Han gick från volontär till vd för Slush på tre år

För en ung och nyfiken studerande som vill jobba med entreprenörskap erbjuder företags- och teknikmässan Slush den snabbaste tänkbara karriärhissen. Ett praktexempel är mässans nye vd, Andreas Saari.

10.2.2018

Finland frestar guldgrävare

Finland rankas som världens femte mest åtråvärda destination för gruvdrift. Bland flera unika mineralfyndigheter är det främst guldet som lockar, bland annat tack vare en bling bling-kultur i Indien och Kina.

7.2.2018

”Kaxig attityd gör företag attraktiva”

Handeln genomgår ett paradigmskifte. Ett bevis på kraften i digitalisering ligger i hur trendiga och lekfulla Happy Socks har ruskat om värdekedjan för en så enkel produkt som strumpor.

30.11.2017

Smärtfri glukosmätning kan ta världen med storm

Mitt bland all hajp kring artificiell intelligens och mobilspel knegar forskare på i all tysthet för att ta fram tekniska lösningar som kan revolutionera vår hälsa och spara astronomiska summor inom hälsovården.

21.10.2017

"Släpp rädslan, Finland, våga prata om framtidsvisioner!"

Finland måste sluta skylla på yttre makter och omständigheter, ta en titt i spegeln och ta sitt ekonomiska öde i egna händer. Beslutsfattandet lider av dubbla döda vinklar: en mental och en nordisk, anser bergsrådet Matti Sundberg.

8.10.2017

Tillit är den nya hårdvalutan – men algoritmer kan leda vilse

Det digitala ekonomiska brytningsskedet verkar till ytan handla om teknik, men den dolda drivkraften är en omdefiniering av social tillit – vilket kan få oförutsedda följder, menar en ledande forskare inom delningsekonomin.

3.10.2017

"Vårt ekonomiska operativsystem behöver en etisk uppdatering"

I stället för ständig konsumtion och gränslös tillväxt behövs humanism, samt den sortens visdom som ursprungsfolk besitter men som den moderna människan har tappat kontakten med, menar den internationellt kända miljökämpen Severn Cullis-Suzuki.

1.5.2017

"Finland förstår sig inte på roboten"

Robotar och algoritmer kommer att ta över allt fler arbetsuppgifter inom service och tankearbete, men i första hand fyller de byråkratiska och administrativa funktioner. Samtidigt höjs kraven på mänskligt ledarskap, anser robotforskare.

20.4.2017

Spaningslagar kan skrämma bort lukrativa datacenter

I takt med att uppkopplade bilar, flygplan och fartyg förväntas bli vardagsmat bygger alltmer av den moderna handeln på kunskapsdelning och ultrasnabbt dataflöde. Därför vill regeringen locka fler datacenter till Finland.

13.3.2017

”Hänger människan med i teknologins framfart?”

Ett livsvillkor för moderna företag är att sammanföra humanism, teknologi och affärer. Det vet Peter Barkman som efter teknobubblan kring millennieskiftet halkade in på tjänstedesignspåret.

20.2.2017

”Massmedier är döda, länge leve nischmedier”

Medan digitala krafter tar över och den gutenbergska tidsåldern samlar damm så föds nya chanser för medieaktörer – men också ett fundamentalt demokratiproblem, menar företagaren, författaren och mediedebattören Jaakko Tapaninen.

18.2.2017

”Brexit och Trump är väckarklockor”

I stället för protektionistisk retorik inom EU och USA behövs en genuin strävan att lyckas tillsammans – men minns västvärlden lärdomarna från 1930-talets handelskrig? undrar Volker Treier från takorganisationen för de tyska handelskamrarna.

2.2.2017

Kommunikationsproffs på Hankenseminarium: Vi måste bli lika duktiga marknadsförare som Donald Trump

Finland måste bli betydligt bättre på att kommunicera vårt kunnande. Det var ett av nyckelbudskapen vid Hanken Business Forum 2017 som i går tog sikte på framtiden för finskt näringsliv med anledning av landets 100-årsjubileum.

23.1.2017

De exporterar nordisk skogsluft

Ren luft kan bli nästa globala hälsotrend eftersom den urbana människan far illa av att dagligen andas in en kemikaliecocktail, tror hälsoteknikföretaget Naava – vars namn betyder skägglav på svenska.

27.11.2016

Slush vill ”omfamna mörkret” i festivalformat

På några år har teknikmässan Slush vuxit till en sorts global festival för unga tillväxthungriga företag, investerare, näringsliv och industri. Nicolas Dolenc är en central bakgrundsgestalt inom jätteproduktionen.

7.10.2016

Här är dysterheten som bortblåst

Inne i Helsingfors mässcentrum pulserar 70-talsfunken ackompanjerad av blinkande ljuseffekter och flerspråkigt sorl från 5 700 deltagare. Stämningen på affärsseminariet Nordic Business Forum är en blandning av vuxendisco och euforiska brus bekant från företagsmässan Slush.

6.10.2016

Tusentals ekonomer äter bondbönor under stort möte i Helsingfors

En laddad stämning, nya idéer för ledarskap och tillväxt – oberoende av om du råkar vara entreprenör eller inte. Det erbjuder affärsseminariet Nordic Business Forum som pågår just nu. Grundaren och vd:n Hans-Peter Siefen vill ge en vitaminspruta åt företagarandan i Finland.

22.2.2016

Varje nyfinländare har en unik historia

Inte ens akademisk examen, språkkunskaper och internationell erfarenhet garanterar framgång i jobbjakten. Men envishet och tålamod ger resultat. Några högutbildade nyfinländare berättar sin historia

21.2.2016

Varje nyfinländare har en unik historia

Inte ens akademisk examen, språkkunskaper och internationell erfarenhet garanterar framgång i jobbjakten. Men envishet och tålamod ger resultat. Några högutbildade nyfinländare berättar sin historia

@torsten_opinion på Twitter

@dagensindustri @PeterFellman Ping @Hanaholmen @SveAmbFI @BusinessSweFIN som i dag lyfte fram den viktiga frågan om… twitter.com/i/web/status/1…

Finland klår Sverige 10–2 då det gäller att sätta grannlandet på mediekartan. Kära svenska grannar: när ska ni öppn… twitter.com/i/web/status/1…

Finland klår Sverige 10–2 då det gäller att sätta grannlandet på mediekartan. Kära svenska grannar: öppna ögonen fö… twitter.com/i/web/status/1…