Torsten Fagerholm

Torsten Fagerholm

är ledarskribent

Senast publicerade artiklar

31.3.2020

Ledare: Je suis radical chic

Vi måste göra upp med våra kulturella ikoner. Bilder döljer skenbart engagemang, vare sig det handlar om klimat, flyktingskap, revolutionsromantik – eller coronaviruset.

25.3.2020

Ledare: Homo sapiens på strategisk kollisionskurs

Homo sapiens – den visa människan? I helsefyr heller. Inom coronakrisen har vi försummat precis allt som gjort vår art så framgångsrik: samarbete, solidaritet och diplomati.

Premium

24.3.2020

Ledare: Rödvinsvänstern – inte Greta – jublar åt corona

Det kittlar i magen efter samhällets totala nödinbromsning. Klimatdrömmarna och konsumtionskritikerna hoppas att coronahärvan blir en ögonöppnare.

Premium

23.3.2020

Ledare: Pengarna eller livet – morbid matematik

Coronakrisen ställer oss inför livets stora frågor: vad är ett människoliv värt? Har vi en exitstrategi? Dröjer svaren kan det vara "game over" för samhällsekonomin.

21.3.2020

Ledare: Halla-aho och Trump skäller under fel träd

I och med coronakrisen har enfaldiga nationalister fått ett stänk unket vatten på sin kvarn. Förutsägbart – och felaktigt – nog gör de globaliseringen till slagpåse.

Premium

20.3.2020

Ledare: Rusning vid näringslivets akutmottagning

Rytmstörningarna tilltar i världsekonomins hjärta. Experterna famlar i mörkret. Räcker det med defibrillator, vetter det mot transplantation eller rentav obduktion?

Premium

19.3.2020

Ledare: Force majeure för siffernissarna

Övermäktiga naturkrafter – samt ett politiskt skapat tvärstopp – har satt alla ekonomiska regler ur spel. Motoffensiven har bara börjat.

Premium

17.3.2020

Ledare: Coronakrisen blottar vår kollektiva okunnighet

Coronasmittan skapar ett virrvarr av hemmasnickrade analyser: en serie skolboksexempel på vårt kollektiva misslyckande inom kriskommunikation.

Premium

16.3.2020

Ledare: Dödsspiral hotar flyget, som störtdyker likt Ikaros

Virussmittan gör utförslöpan inom flygbranschen till ett faktum. Snart shoppar överlevarna bland konkursbon.

Premium

13.3.2020

Ledare: Världsekonomin i karantän – 1929 i repris

Coronasmittan har utlöst en bombmatta av dåliga nyheter som banar väg för en ny finanskris.

Premium

13.3.2020

Ledare: Sänker coronaviruset kryssningsindustrin?

Någon har hostat över buffébordet på lyxkryssarna, dessa sjustjärniga flytande hotell och nöjesparker. Om fartygsbeställningarna går på grund kan Finlands ekonomi drabbas av en extra köldknäpp.

Premium

12.3.2020

Ledare: En kris för mycket: som 9/11 eller askmolnet

Det var bara en tidsfråga: virussmittan gör utförslöpan inom flygbranschen till ett faktum. Snart shoppar överlevarna bland konkursbon.

Premium

11.3.2020

Analys: Fulretoriksbingo med Goebbels i sandlådan

Redan i det antika Grekland munhöggs retoriker och tävlade i konsten att föra absurda och oetiska resonemang. I dag tar vi del av Trollsnack version 2.0.

Premium

9.3.2020

Ledare: Fullskaligt priskrig på paranoid oljemarknad

Handsken är kastad. Oljan störtdyker då Saudiarabien utlyser fullskaligt priskrig mot Ryssland. Panikstämningen smittar av sig då dominobrickorna börjat falla.

Premium

8.3.2020

Ledare: Är EU visionär eller knäppgök?

Kontinentalplattorna inom klimatpolitiken måste skifta. Ett sådant herkulesarbete klarar EU inte av på egen hand.

Premium

5.3.2020

Ledare: Finansshowen löper vidare – besatt av fel risker

Först reagerade börsen knappt alls på coronaviruset, sen utbröt närmast panik. Samtidigt blundar man för att världen dansar på historiens värsta skuldbubbla.

Premium

3.3.2020

Ledare: Snusrally och snusförnuft

Snus 6 – Upplysning 0. Ungefär så ser poängtabellen ut i snusligans första division. Även om rökningen minskar får vi hela tiden nya generationer av nikotinberoende.

Premium

1.3.2020

Ledare: Lystring arbetsmyror: robotarna stjäl jobben

Ny teknik kräver nya regler. Klarar vi av att hantera förändringen som robotisering, digitalisering, artificiell intelligens medför?

Premium

28.2.2020

Ledare: Corona eller klave?

Coronaviruset avslöjar ett historiskt marknadsmisslyckande inom läkemedelsindustrin. Den osynliga handen har tappat taget. Vaccinutvecklingen kräver en ny global infrastruktur.

Premium

27.2.2020

Ledare: Se upp med vad du önskar dig

Hälften av vår vakna tid tillbringar vi på jobbet. Vad skapar äkta yrkesstolthet och motivation, är det pengar? Här haltar samförståndet arbetsgivare och -tagare emellan.

Premium

26.2.2020

Analys: Förlorad visdom – en tidsresa med Hamlet

För mycket verbal verkstad, men för lite eftertanke. Så skulle en tidsresande från 1938 eller 1977 kanske beskriva vår samtid.

Premium

24.2.2020

Ledare: Negativa elpriser: det nya normala

Numera kan den alerte konsumenten stundvis tjäna pengar på att förbruka el, medan de traditionella kraftproducenterna får skrämselhicka.

Premium

21.2.2020

Ledare: Äntligen ett totalförbud – bara 20 år för sent

Stopp och belägg i konkurrensens namn, ryter marknadsdomstolen till. Men trots att hundarna skäller drar karavanen vidare: duopolet inom dagligvaruhandeln består.

Premium

18.2.2020

Ledare: Kone förlorade budstriden – men kan en dag vinna kriget

Ett stycke företagshistoria har skrivits, men med fel förtecken. Kones eftertraktade köp av Thyssenkrupps hissenhet fick ett snopet slut. Men kanske bara för stunden.

Premium

17.2.2020

Ledare: Kallt krig inom 5g – Europa i korselden

Det pågår ett kallt, stormaktspolitiskt krig med Europa som slagfält. Då USA och Kina bryter arm kring 5g-teknik tillåts ingen förbli neutral.

Premium

16.2.2020

Ledare: Född i en spökstad

Urbaniseringen är en underskattad megatrend, som kan skapa bittra förlorare. I Finland håller vi sömndrucket på att vakna upp till detta orubbliga faktum.

Premium

13.2.2020

Ledare: Alla barnen älskar skatter – utom Nalle?

Finländarna har allmänt hög skattemoral – som inte kan tas för given. Vid närmare anblick märker vi att en skenbar konsensus döljer konflikt.

Premium

12.2.2020

Krönika: Omgiven av bondfångare

Över en miljon svenskar gick på en kollektiv blåsning. Inte heller i Finland är vi immuna mot bedrägliga ekonomiska och politiska budskap insmorda i mirakelmedicin.

Premium

11.2.2020

Ledare: Gigjobb, grovjobb, skitjobb?

Den så kallade gigekonomin marknadsförs med lovord som "frihet" och "flexibilitet", men döljer samtidigt sunkiga affärsmodeller som bygger på social dumpning.

Premium

7.2.2020

Ledare: Då Kina hostar blir världen förkyld

Prognoserna duggar tätt kring coronavirusets smittoeffekter på realekonomin, men de bör avnjutas med en skvätt symbolisk lime.

Premium

6.2.2020

Ledare: De 310 olika verkligheternas land

Kommun, ur latinets communis, betyder gemensam. Och gemensamt är minsann det berg av utmaningar som Finlands närmast absurt stora antal kommuner står inför.

Premium

4.2.2020

Ledare: Achtung, baby!

Natalism, politiskt främjande av reproduktion, har seglat upp till toppen av agendan i Bryssel – medan Finland står handfallet inför en vikande befolkning.

2.2.2020

Ledare: Monopolet som kissade i byxan

Att välja synbart enkla lösningar är som att kissa i byxan en vinterdag, det värmer bara för stunden. Att privatisera vattenförsörjning är ett praktexempel.

Premium

29.1.2020

Ledare: Fram med isdubbarna, regeringen!

Inom statsfinanser är goda råd ibland billiga, rentav gratis. Men lyssnar regeringen till forskarna, eller sticker man huvudet i sanden?

Premium

27.1.2020

Ledare: Den gyllene – eller påvra – ålderdomen

En tabubelagd fråga i vårt åldrande samhälle lyder: ska förmögna pensionärer axla större ekonomiskt ansvar för sig själva?

Premium

22.1.2020

Ledare: Konsten att gräva ner pengar

Samhälleligt intressant infrastruktur såsom elöverföring skapar en förståelig debatt – som i all ilska tyvärr ofta saknar både djupseende och perspektiv.

Premium

18.1.2020

Ledare: Kremls springpojkar eller nyttiga idioter?

För vem är Jokerits svindlande ekonomiska förluster i den ryskdominerade hockeyligan KHL egentligen värda sitt pris?

Premium

15.1.2020

Ledare: Vilket dravel, Runeberg!

Den romantiserande bilden av fattigdom sitter djupt i den finska folksjälen. Nyss tog vi ett litet, försenat steg i riktning mot folkkapitalism.

Premium

15.1.2020

Analys: Västerlandets undergång – favorit i repris

Den liberala demokratin har blivit offer för sin egen seger i kalla kriget. För att finna motgift måste vi gräva djupt i historien – och i oss själva.

Premium

13.1.2020

Ledare: Diagnos: kronisk Nokia-baksmälla

Kan Finland äntligen bota sin kroniska baksmälla efter Nokia, vågar vi ta steget fullt ut från en investerings- till en innovationsdriven ekonomi?

Premium

12.1.2020

Ledare: Vem tar pole position i batteriracet?

Batterier kan bli lika viktiga för bilindustrin under detta århundrade som förbränningsmotorn var under 1900-talet, har man yrvaket insett i Bryssel.

Premium

11.1.2020

Ledare: Uppdatera vårt medeltida apoteksväsen

Finlands gammalmodiga apoteksmonopol kostar oss skjortan och är oförenligt med näringsfrihet.

Premium

8.1.2020

Ledare: 4-dagarsveckan: ett rött skynke

"Varför är fransmän så lata" lyder en populär sökning på Google. Bilden har starkare koppling till fantasin än till verkligheten.

Premium

5.1.2020

Ledare: Upp- och nedvänt korståg i USA

Guds återkomst i politiken är ett faktum. Men vems gud är det egentligen som har gjort comeback?

Premium

4.1.2020

Ledare: Folkhemskyrkan krymper obönhörligt

Framtidens kyrka blir allt mindre och fattigare till följd av generationsväxling och det faktum att allt fler lämnar församlingen via några enkla klick.

Premium

3.1.2020

Ledare: Finland ruskar av sig Kongostämpeln, tar upp racet inom elbilsbatterier

Finland spänner musklerna för att klättra uppåt i värdekedjan och haka på den globala trenden med batterier för framtidens elektriska trafik. Det kan innebära en lottovinst för Karleby eller Vasa.

Premium

2.1.2020

Insändare: Svar: Civilkurage och konsumentskydd

"Tomt snack framför konkret verkstad är synonymt med maktutövning utan ansvarsbärande – välbekant från både höger- och vänsterkanten."

2.1.2020

Ledare: I klorna på kung Alkohol

I Finland vägrar vi tro att det går att kombinera frihet och ansvar inom alkoholpolitiken. Resultatet av detta förmyndarskap är ett spritrally till Estland samt hetsigt supande.

Premium

@torsten_opinion på Twitter

Greta Thunberg har blivit ofrivilligt medieguld: en lättsåld symbol som kramas till döds av frasradikaler. Den este… twitter.com/i/web/status/1…

@ianbremmer The US, China, the EU and WHO should have set up a a global task force from day 1, while the G20 should… twitter.com/i/web/status/1…

Uppoffringar sker, vare sig avsiktligt och medvetet - eller genom en kollektiv vägran att ta beslut. ft.com/content/00312c…

@ToveLifvendahl @SvDledare Hittills har bara de mest radikala degrowth- eller miljökämparna vågat fantisera om tvär… twitter.com/i/web/status/1…

@_tode "Picture me giving a damn, I said never... I wasn't with it, but just that very minute It occurred to me: the suckers had authority"