Tommy Westerlund

Tommy Westerlund

Ledarskribent

Senast publicerade artiklar

9.7.2017

Ledare: Lånebyggda korthus rasar

Landets ekonomi återhämtar sig och nya positiva prognoser ges. Men inget trendbrott har nått mikronivån. Betalningsstörningarna blir allt fler.

5.7.2017

Ledare: Världsledarskapet ledigt

USA:s president har haft en given plats som global ledare. Den kan inför G20-toppmötet i Hamburg ifrågasättas starkt.

4.7.2017

Ledare: Flyktingar igen högt på EU-agendan

Sommartid ökar ofta strömmen av flyktingar över Medelhavet. I år ser den igen ut att bli stridare och EU saknar enighet om fungerande lösningar.

2.7.2017

Ledare: Sommartider nej, nej

Om Finland fick bestämma skulle sommartiden slopas. Kampen måste föras i EU-organen.

30.6.2017

Ledare: Estland solar sig i EU-glans

EU leds i år av två av de minsta medlemsstaterna. Malta har varit ordförande under årets första sex månader och nu tar Estland över det roterande ordförandeskapet.

28.6.2017

Ledare: Bryssel är Albaniens morot

Inför parlamentsvalet vidhöll alla att nödvändiga reformer påskyndas så att medlemsförhandlingar med EU kan komma i gång. Det är viktigt för hela Balkan.

27.6.2017

Ledare: Spänningen stiger i Östersjön

Efter en lugnare period tycks insatserna nu igen höjas och tryggheten i och kring Östersjön rubbas.

24.6.2017

Ledare: Vad är värderingarna värda?

Det är dags för Centern och Samlingspartiet att vakna och se den radikala populismen som finns kvar i regeringen.

15.6.2017

Ledare: Rösterna höjs om Katalonien

Katalanerna vill i höst ta ställning till frågan "Ska Katalonien bli ett självständigt land i form av en republik". Madrid säger nej till en sådan omröstning.

13.6.2017

Ledare: Nytt bekvämt alternativ

Regeringskrisen fick på tisdagen flera överraskande vändningar och kunde avblåsas då sannfinländska avhoppare anmälde stöd och intresse.

12.6.2017

Ledare: Minoritet ger Macron majoritet

Ingenting tycks kunna stoppa Frankrikes nya president Emmanuel Macron och hans politiska rörelse La République en Marche, REM. Problemen kommer efter valen.

11.6.2017

Ledare: Toppstyrda sannfinnar

I Sannfinländarna är partiledningen mycket långt partiet. Det är mer toppstyrt än de flesta andra partier.

10.6.2017

Ledare: Sannfinländarna ömsar skinn

Det var ingen tvekan om vem som var favorit på Sannfinländarnas partikongress. Osäkerheten är desto större kring vad som sker nu i finländsk inrikespolitik.

8.6.2017

Ledare: Hårt tryck på Rinne

SDP satsar på en egen presidentkandidat. Vem det blir vet vi inte, men det är det enda rätta av ett parti av SDP:s kaliber. Det löser knappast partiets kris.

7.6.2017

Ledare: Macroneffekten är stark

Den stora frågan efter Emmanuel Macrons klara seger i presidentvalet var om hans nya rörelse också ska lyckas i parlamentsvalet. Allt tyder på att det går vägen.

5.6.2017

Ledare: Alternativ med likheter

Nu är det bara fråga om dagar innan Sannfinländarna byter ordförande för första gången på 20 år. Det blir inte en ny Soini.

26.5.2017

Ledare: Trump spred ingen värme

Donald Trump har den här veckan för första gången som president varit på resande fot utanför USA. I Europa blev det ingen succé.

23.5.2017

Ledare: Manchester city united

En sista encore har precis tonat ut, Ariana Grande lämnar scenen och hennes tusentals nöjda fans börjar ta sig ut från konsertsalen. Då händer det.

22.5.2017

Ledare: Macrons makt markeras

Dammet efter presidentvalet har inte hunnit lägga sig förrän det är dags för nästa val i Frankrike.

22.5.2017

Ledare: Ungern i Orbáns grepp

Ungern fick en form av specialbehandling under det sovjetiska kommuniststyrets tid. Nu sticker landet ut också i EU, men på ett negativt sätt.

21.5.2017

Ledare: Yle har ögonen på sig

Den gångna veckan blåste det igen rejält kring Yle. Blåsvädret har hållit i sig redan i ett halvt år.

15.5.2017

Ledare: Mäktig bortaseger för Merkel

Förbundskansler Angela Merkel är igen favorit inför höstens förbundsdagsval efter att Schulz-effekten snabbt bedarrade.

10.5.2017

Ledare: Säregen sannfinsk tvekamp

Om exakt en månad samlas Sannfinländarna till partikongress i Jyväskylä. Tävlingen mellan Jussi Halla-aho och Sampo Terho är en annorlunda ordförandekamp.

8.5.2017

Ledare: En delseger, inget mer

Emmanuel Macron vann, men parlamentsvalet avgör hans politiska makt och någon slutlig seger över populismen och nationalismen kan man inte tala om.

5.5.2017

Ledare: Nytt världspussel läggs

Vi har upplevt en livlig vecka då politiska ledare har ringt, besökt och samtalat med varandra. En febril aktivitet fortsätter – det väcker hopp men också frågor.

3.5.2017

Ledare: Torvalds fyller en plats

Sedan presidentvalet blev ett direkt folkval har det varit en oskriven regel att varje riksdagsparti ställer upp en egen kandidat. Nils Torvalds kan ge SFP en synlig profil.

27.4.2017

Ledare: Tre nya ministermän

Statsminister Juha Sipilä höll envist fast vid att regeringen inte behöver fler än 14 ministrar, men han fick ge sig. Nu sväller den till 17 och könsfördelningen blir än mer skev.

25.4.2017

Ledare: Sannf går sin egen väg

Dalande väljarstöd och en förestående ordförandekamp syns i Sannfinländarnas politik. Den ser ut att bli allt mer säregen och rubbar redan regeringens arbete.

23.4.2017

Ledare: Uppgraderad studentexamen

Ett förslag till en reform av studentexamen presenterades i veckan. Det innehåller flera goda tankar och kan eventuellt öka intresset för bland annat studentsvenskan.

20.4.2017

Ledare: Upplagt för fransk rysare

Upptakten till presidentvalet i Frankrike har varit händelserik, full av överraskningar och snabba vändningar. Söndagens första omgång är en helt öppen affär.

12.4.2017

Ledare: Privat ekonomi på drift

Följderna av finanskrisen 2008 drabbade många ekonomiskt, inte minst dem som förlorade sitt jobb. Allt fler råkade ut för betalningsstörningar och en minskning är fortfarande inte i sikte.

10.4.2017

Ledare: Vinnare och förlorare

Att räkna ihop rösterna från alla kommuner är enbart en addition. Men det ger en signal om de politiska opinionerna och har åtminstone en psykologisk betydelse.

7.4.2017

Ledare: Kommunalval är kommunalval

Det verkar vara hugget som stucket vilket parti som samlar flest röster i kommunalvalet. Allmänt ser de små ut att växa på de storas bekostnad.

4.4.2017

Ledare: Stark Xi stärker Kina

Kinas ledare Xi Jinping är i Finland och träffar i dag president Sauli Niinistö. Från Finland reser han direkt vidare till USA där president Donald Trump väntar.

3.4.2017

Ledare: Brokiga och bråkiga kandidater

Statistikcentralen har kartlagt alla 33 618 kommunalvalskandidater och de avviker en del från befolkningen som helhet.

31.3.2017

Ledare: Presidenten tar makten

Presidenten i Serbien har ingen stark position. Då serberna nu väljer ny president och det sannolikt blir premiärminister Aleksandar Vucic kan det bli en förändring.

29.3.2017

Ledare: Försök med förhinder

Försöket med frivillig svenska låter vänta på sig. Det är viktigt att grundlagsenligheten utreds i minsta detalj.

28.3.2017

Ledare: Tajt rödgrönt block

Partiernas medlemmar har för första gången synats noggrant. En tydlig gräns mellan regeringspartierna och ett rödgrönt block framträder.

24.3.2017

Ledare: EU - en kärnfråga

Romfördragets 60-års dag firas i dag och en ny deklaration om EU:s framtid ska godkännas. Finlands fortsatta EU-linje är däremot lite diffus.

22.3.2017

Ledare: Juha Sipilä stod för rekordsnabb kovändning

Statsminister Sipilä avslutade en diskussion om studentsvenskan samma dag han själv föreslagit en sådan.

21.3.2017

Ledare: Sipiläs blinda fläck

Då den nuvarande regeringen tillträdde kallades den SSS-regeringen. Inget S stod för Svenska, det var helt klart och har bevisats.

10.3.2017

Ledare: 2-åringen växer till sig

Det var en principsak för Juha Sipilä att hans regering skulle bli klart mindre än den föregående som hade 17 ministrar. Nu krävs plötsligt tillväxt.

9.3.2017

Ledare: Bland EU-rivaler och troll

Makedonien har fått en ny roll i världspolitiken genom sina troll. Utvecklingen också i övrigt är oroväckande både i Makedonien och det övriga Balkan.

8.3.2017

Ledare: Virrigt värre

Det är inte mycket den vanliga väljaren fick ut av tisdagens valdebatt mellan alla partiordförande. Kommunalvalsfrågorna finns på en annan nivå.

7.3.2017

Ledare: Taktfullt i takt eller i otakt

EU har stått vid vägskäl tidigare, men sällan så förvirrat som nu med så många olika vägval framför sig. Flera vägar kan i alla fall leda till målet, som måste vara gemensamt.

6.3.2017

Ledare: Upplagt för ökat samförstånd

Estlands president Kersti Kaljulaid avlägger på tisdag och onsdag sitt första statsbesök i Finland. Hon vill ena Estland och mycket talar för att samarbetet med president Sauli Niinistö också kommer att löpa bra.

1.3.2017

Ledare: Stiftelsefiffel och mygel

Förvaltare av stiftelser, fonder och föreningar måste fortsatt granskas. De kan säga sig ha agerat i god tro, men de fall som nu har avslöjats visar att det är fråga om annat.

@tommywesterlund på Twitter