Tobias Pettersson

Tobias Pettersson

Reporter

Senast publicerade artiklar

22.9.2018

Krönika: Unga är inte lata jobbsurfare

Generationerna före min beklagar sig ibland över att unga kommer in i arbetslivet med dålig attityd. De är inte redo att anstränga sig eller förbinda sig, utan vill direkt ha allting serverat på bricka. "Nu strax vill jag ha kakan!"som den bortskämda grevesonen Axel kräver i en av Topelius sagor.

20.9.2018

Digitalt studentprov avskräcker – de tar den allra sista chansen att skriva matematik på papper

I Mattlidens gymnasium uppmanas abiturienterna att skriva matematiken tidigare än vanligt för att slippa vårens digitala omställning. Gymnasiet Lärkan har valt en helt annan taktik och i stället satsat på att ge abiturienterna träning för det digitala provet.

19.9.2018

Tiitinen i memoarbok: Stasi-listan är en struntsak

I en biografi som utkommer i dag avfärdar Skyddspolisens långvariga chef Seppo Tiitinen den ökända "spionlistan", som bär hans namn, som en bagatell. Samtidigt vill Tiitinen en gång för alla ta kål på två envisa rykten: president Tarja Halonen och statsminister Kalevi Sorsa var inte listade som Stasi-agenter.

17.9.2018

Spring så länge du orkar – så här fungerar Beep-testet

Esbo stad avbryter det så kallade beep-testet tills vidare efter dödsfallet förra veckan. Enligt experter är testet inte farligare än andra konditionstester – för friska elever. Också Helsingfors och Åbo tar åtminstone tillfället bort testet från sina agendor.

9.9.2018

Nystart vid uni efter kaotiska år: "Svenskan ska inte lämnas i ett dammigt hörn"

Regeringens sparåtgärder slog hårt mot Helsingfors universitet där de senaste åren kantats av förvirring och frustration. Nu vill nyvalde rektor Jari Niemelä och kansler Kaarle Hämeri återställa förtroendet, förbättra ekonomin och samtidigt satsa på tvåspråkigheten.

8.9.2018

Porkalas vrakmysterier öppnas för undervattensturister

De välbevarade men till stora delar okända vraken utanför Porkala udd ruvar på hemligheter som kittlar fantasin. Den nyöppnade vrakparken under havsytan vill ge dykare och skärgårdsturister möjligheten att själva utforska fartyg som vilat på bottnen i flera hundra år.

7.9.2018

Finländska dykaren Mikko Paasi hedras efter grottdramat i Thailand - får högsta kungliga förtjänsttecknet

Dykaren Mikko Paasi hade en viktig roll när operationen för att rädda det försvunna thailändska juniorfotbollslaget genomfördes. Nu får han en sällsynt utmärkelse av Thailands kung Maha Vajiralongkorn, rapporterar Ilta-Sanomat.

3.9.2018

Sekelgamla spökskepp på grunt vatten – Porkalas vrakmysterier öppnas för publik

De välbevarade men till stora delar okända vraken utanför Porkala udd ruvar på hemligheter som kittlar fantasin. Den nyöppnade vrakparken under havsytan vill ge dykare och skärgårdsturister möjligheten att själva utforska fartyg som vilat på bottnen i flera hundra år.

29.8.2018

Skidsäsongen kan börja tidigare i år – nytt system ska ge Svedängen snålskjuts

Med hjälp av vattenrör ute i terrängen ska snökanonerna och spårmaskinerna vid Finlands livligaste spårnätverk, Svedängen, kunna jobba också om vintern är usel. Motionen om att satsa på konstsnö tas inom kort upp i stadsfullmäktige.

23.8.2018

Konstens natt ger staden en vitamininjektion – plock och tips inför kvällen

Performans högt ovanför Senatstorget, nattmarknad i Fiskehamnen, skrattyoga, mordpromenad och öppet hus på många teatrar. HBL valde ut godbitar bland programpunkterna under Konstens natt.

16.8.2018

Är den svenskspråkiga skolan sämre än den finskspråkiga? HBL testade sex sega påståenden

I Pisaundersökningar på 2000-talet har elever i svenskspråkiga skolor ofta presterat något sämre än sina kolleger i finskspråkiga skolor. Teorierna om vad skillnaden berott på är många. HBL bad tre experter bemöta sex påståenden utifrån sina egna erfarenheter och forskning på området.

11.8.2018

Här erövrar kvinnorna kodningsvärlden – "Det har saknats kvinnliga it-förebilder"

När de unga uppstartsproffsen Anne Badan, Blinera Meta Shala och Heidi Kähkönen ordnade en programmeringskväll för kvinnor i det gamla Maria sjukhus i Helsingfors stod de plötsligt inför ett positivt problem: intresset var så stort att alla inte fick plats. Behovet av kunniga kvinnor växer i den traditionellt mansdominerade programmeringsbranschen.

10.8.2018

Lärare kämpar med växande byråkrati som stjäl tid av undervisningen

Nio av tio lärare i grundskolan upplever att det så kallade trestegsstödet i den nya läroplanen ökat arbetsmängden. Till de största tidstjuvarna hör en uppsjö av elektroniska dokument som kontinuerligt ska fyllas i. – Tiden med eleverna minskar, säger klassläraren Susanne Pessi.

6.8.2018

"Biblisk plåga" – monstersvärmen från söder totalförstörde Thomas skörd

Den långvariga värmeböljan har fört med sig ett ovanligt fenomen som drabbar många jordbrukare hårt. Vandrande svärmar av fjärilsarten gammafly äter upp all grönska på åkrar där de slår sig ned. För Thomas Antas i Lappträsk var odlingssäsongen över i ett svep.

5.8.2018

Delade på barnavården – gick miste om FPA-stöd

Den nystartade Pappautmaningen vill sporra arbetsgivare att ge pappor bättre möjligheter att tillbringa tid med barnen. Daria Hägg och Janne Pasanen ville turas om med att vara hemma med sina söner en extra vardag i veckan. Men det innebar att familjen inte fick rätt till FPA:s flexibla vårdpenning.

4.8.2018

"Biblisk plåga" – monstersvärmen från söder totalförstörde Thomas skörd

Den långvariga värmeböljan har fört med sig ett ovanligt fenomen som drabbar många jordbrukare hårt. Vandrande svärmar av fjärilsarten gammafly äter upp all grönska på åkrar där de slår sig ned. För Thomas Antas i Lappträsk var odlingssäsongen över i ett svep.

31.7.2018

Saftig nota för att slå ihjäl en snok, men nästan ingen betalar – se listan över djurarternas värde

252 euro. Så mycket kan den som dödar den fridlysta snoken tvingas betala staten i ersättning. Men i praktiken får polisen nästan aldrig "snokdråp" på sitt bord.

31.7.2018

Sibbomordet: Polisen förtegen om finlandssvensk direktörs död

Mordutredningen i Söderkulla kopplas till en person i mörk regnkåpa som sågs i området dagen då dådet ägde rum.

26.7.2018

"Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?"

Han misslyckas spektakulärt med nästan allt. Skamlöst lämpar han över ansvaret för hela familjen på sin tonåriga dotter Malin. Och ändå är den tafatta Melker Melkersson på Saltkråkan personifikationen av den nordiska stadsbons envisa sommardröm. Det bor en liten Melker i alla som någon gång kämpat med en utombordare, ett getingbo eller en spis som ryker in.

27.6.2018

När nordpolsfararen Andrées luftballong damp ned i Korpo skärgård

I Korpo i Åbolands skärgård firas 125-årsjubileet av en av de mest otippade episoderna i ortens historia: dagen då den världskända ingenjören och polarfararen Salomon August Andrées luftballong dunsade ned från himlen och lämnade ingenjören själv strandsatt på ett litet skär.

16.6.2018

Seniorer i uppror om kontanter: "Svinaktigt av bankerna"

Flera pensionärsorganisationer har fått nog av den försvagade servicenivån och de höjda avgifterna i bankvärlden. På initiativ av pensionären Lars Christer Johans i Grankulla kräver man nu att jämlik service och grundläggande kontanttjänster garanteras för dem som inte är hemmastadda i den digitala världen.

15.6.2018

Svenska Teaterns beslut: Chefer får gå

Samarbetsförhandlingarna på Svenska Teatern som inleddes den 29 maj har slutförts. Fem anställda, främst i chefsposition, tvingas lämna teatern.

10.6.2018

Trio Systrafolk väcker skärgårdens visskatt till liv

Linda Sundberg, Marika Kivinen och Victoria Lindqvist ger bortglömda åboländska skärgårdssånger en pigg renässans. På högsommarturnéns meny står allt från längtansfulla ballader till absurdistiska nidvisor.

10.6.2018

Inbördeskriget: Många medlade fred in i det sista – och fick sota för det

Alldeles på tröskeln till kriget 1918 gjordes flera förtvivlade försök att undvika våld, framhåller historikern Kimmo Kontio. Det handlade dels om ideell pacifism, dels om taktik. Men fredstrevarna maldes ned av krigets tyngd och budbärarna blev fritt villebråd för båda sidor.

9.6.2018

Föglötvisten: Gustaf Widén vill stoppa "teknokrater" med fornminnen

Föglörotade Gustaf Widén tänker sätta hårt mot hårt i armbrytningen om jättebron och den nya trafikleden på Föglö. Widén har fornminnen på sin tomt och kräver nu att området ska fredas – en spelöppning som kan torpedera trafikplanen.

5.6.2018

HRT stöper om biljetterna och zonerna – så här påverkas biljettpriset

Helsingforsregionens trafik (HRT) siktar på att förnya biljettzonerna för kollektivtrafiken i början av 2019. Samtidigt justeras biljettpriserna.

3.6.2018

Ilskna Lövöbor i bostadsfälla – "Kyrkan tar pengarna och driver ut oss ur våra hem"

Den segslitna hyrestvisten på Lövö i västra Helsingfors har gått i baklås. Vanda församling viker inte från sina planer på att höja markhyran. Förgrymmade boende som hotas av en ekonomisk käftsmäll väntar på domstolsbehandling.

29.5.2018

Partierna fick sträng bakläxa – men läckan skärper inte sekretessen

Det är mycket allvarligt att ett grundlagsutskottsdokument läcker ut, men det finns ändå inte skäl att ändra på riksdagens arbetsordning. Det var kontentan av tisdagskvällens snabbinkallade möte som leddes av riksdagens talman Paula Risikko (Saml).

28.5.2018

Den blåvita flaggans brokiga historia – så här gick det till när Finland fick sin flagga

Att Finlands nationella identitet skulle färgas blåvit var allt annat än självklart. Under hetsiga flaggdebatter – påverkade av Krimkriget och inbördeskriget – presenterades tiotals fantasifulla flaggkandidater. En del påminde om dagens somaliska och katalanska flaggor, andra om polkagrisar.

27.5.2018

HBL i Uganda: Närkontakt med några av världens sista vilda bergsgorillor

I de dimmiga branterna i Afrikas hjärta vädrar världens sista bergsgorillor morgonluft – noggrant bevakade av före detta tjuvjägare. Genom intensiva skyddsåtgärder är jätteprimaterna långsamt på väg tillbaka efter djupdykningen i mitten av 1900-talet som nästan utplånade arten. Den växande turismen är avgörande för gorillornas framtid, på gott och ont.

22.5.2018

Helsingfors universitet skrotar klassiskt lektorat – studenterna protesterar

Helsingfors universitet planerar att avskaffa lektoratet i antikens kultur och klassisk arkeologi. Besvikna studenter samlar nu in namn för att bevara tjänsten.

9.5.2018

Kampen om Salutorget börjar igen – så här ska staden stoppa gangstermåsen

Lägre och bredare skyddsnät, ljudliga varningsrop ur högtalare och sylvassa piggar på stolpar och trafikmärken. Staden rustar upp inför det årliga måskriget. Men motståndarna är sluga, framfusiga och anpassar sig snabbt.

5.5.2018

Försäljningen av Kofverhag gård framskrider – men är den laglig?

Paret Nymans testamente förbjuder en försäljning av de skandalomsusade nymanska stiftelsernas gård, men stiftelsernas stadgar kan väga tyngre.

2.5.2018

Uppgift: Indiens premiärminister gav order om att borda prinsessan Latifas och finländska Tiinas flyktfartyg

Klartecknet för kommandosoldaterna att slå till mot jakten Nostromo med finländska Tiina Jauhiainen och den emiratiska prinsessan Latifa ombord kom från högsta ort, skriver den indiska dagstidningen Business Standard.

1.5.2018

Försäljningen av Kofverhag gård framskrider – men är den laglig?

Paret Nymans testamente förbjuder en försäljning av de skandalomsusade nymanska stiftelsernas gård, men stiftelsernas stadgar kan väga tyngre.

30.4.2018

Havis Amanda väckte raseri – den saftiga kulturskandalen i korthet

Hatad av fennomanerna och kvinnorörelsen, älskad av studenterna. Kosmopoliten Ville Vallgrens havsnymf tog Helsingfors på sängen och lämnade ingen oberörd.

28.4.2018

"Muijan har benen i vädret och jäbän jyystää med karvalakkin på huvvet" – hur översätter man Helsingforsregionens hybridspråk?

Johannes Ekholms roman Rakkaus niinku, Kärlek liksom, är ett mischmasch av genrer där högfinska varvas med fritt flödande mobilchattar. Författaren Mårten Westö som översatte boken hade det ovanliga uppdraget att omvandla en vacklande finska till en minst lika svajig svenska. Det gällde att göra fel, men på rätt sätt.

25.4.2018

Tv-recension: Westworld – säsong 2: Hämndens gudinnor går bärsärk

I den efterlängtade andra säsongen av HBO:s storsatsning Westworld tar de förtryckta och hunsade sin gruvliga revansch. De existentiella gåtorna som var den första säsongens adelsmärke ger stundvis vika för en stökig brutalitet.

14.4.2018

Aatos Erkko lämnade efter sig 700 miljoner euro – och många mysterier

Många år samlade manuset damm, men nu ges Lauri Karéns biografi över en av Finlands mäktigaste personer ut. Tidningsfursten Aatos Erkko sökte aldrig rampljuset, men hade sina fingrar med i många intrikata spel.

14.4.2018

En storvuxen och tyst man med ett vänligt leende

Biografiförfattaren Lauri Karéns dotter Michelle Karén minns Aatos Erkko som en barnkär men ordkarg koloss.

12.4.2018

Tiina Jauhiainen: Kommandosoldaterna skulle skjuta skallen av mig

Finländaren Tiina Jauhiainen vittnar om skenavrättningar och misshandel i händerna på emiratiska och indiska säkerhetsstyrkor. Jauhiainens väninna, prinsessan Latifa Al Maktoum sitter alltjämt frihetsberövad i Dubai.

7.4.2018

IS: Krogchef och miljonärsdotter misstänks vara insyltade i massiv kokainhärva i Helsingfors

Helsingforspolisens utredning avslöjar kopplingar till kända personer i huvudstadens jet set-kretsar.

4.4.2018

Detained in Dubai utreder finländska Tiinas våldsamma strapatser – men vad är det för en organisation?

Den Londonbaserade juridiska organisationen Detained in Dubai kräver att FN granskar händelserna kring finländaren Tiina Jauhiainens och prinsessan Latifa Al Maktoums gripande på Indiska oceanen. – Förenade Arabemiraten har begått grova brott mot internationella lagar, säger organisationens grundare, juristen Radha Stirling.

3.4.2018

Tiina Jauhiainens förbluffande berättelse om flykten från Dubai: "Sheikh Mohammed tar dig var som helst"

Gripen under vapenhot på Indiska oceanen, frihetsberövad i två veckor och tvingad att skriva under en falsk bekännelse. Finländaren Tiina Jauhiainen berättar om sin roll i prinsessan Latifa Al Maktoums flyktförsök från Dubai.

31.3.2018

Krönika: Värdelösa prylar

I flera hundra år hade ärvda bruksföremål, möbler och böcker ett värde. De samlades, sparades och användes av nya generationer. Nu har tidvattnet vänt.

27.3.2018

Ungdomsbrottslingar får personlig polis

Helsingforspolisen grundar en specialenhet med fokus på ungdomsbrottslighet. Målet är att kväsa brottsspiraler i sin linda.

25.3.2018

Forskare bussar algoritmer på tjuvskyttar

En forskargrupp vid Helsingfors universitet utvecklar ett system för att spåra illegal jakt och handel med utrotningshotade djur på sociala medier. Målet är att stoppa smugglingen av bland annat noshörningshorn och myrkottsfjäll.

23.3.2018

Finländska dödsfallet i Uganda: Tre personer åtalas för dråp och narkotikabrott

Fem personer ställs inför rätta i fallet med den finländska vapenlobbyisten som hittades död på sitt hotellrum i Kampala i början av februari, rapporterar Yle. Tre åtalas för dråp och narkotikabrott, två för förfalskning av dokument.

21.3.2018

Vilda rykten kring försvunnen finländsk kvinna i Dubai

Den 41-åriga finländaren befann sig på flykt ombord på en jakt tillsammans med emirens dotter och en före detta fransk agent kort innan hon försvann, enligt obekräftade medieuppgifter. Finländarens familj vädjar nu till emiren och kronprinsen i Dubai för att få klarhet i fallet.

16.3.2018

Kulturfonden delade ut jättepott på 18,7 miljoner – se bidragstagarna här

Regionöverskridande samarbeten i skolvärlden och satsningar på matematisk-naturvetenskapliga ämnen hörde till tyngdpunkterna i Svenska kulturfondens stora novemberomgång. Av drygt 3 700 ansökningar från privatpersoner, föreningar, grupper och institutioner beviljades nästan hälften, 1 804.