Tobias Pettersson

Tobias Pettersson

Reporter

Senast publicerade artiklar

22.9.2021

Åländska fiskodlingen Fifax planerar börsnotering

Den landbaserade fiskodlingen Fifax på Eckerö vill in på Helsingforsbörsens First North-lista. Syftet är tillväxt, högre kapacitet och ökad synlighet.

20.9.2021

Finländare i alla åldrar faller offer för nätskojare

Bedrägerier som görs i bankers namn blir allt mer avancerade. I värsta fall blir kunden av med alla sina besparingar och blir dessutom skyldig banken tusentals euro.

Premium

15.9.2021

Nya uppgifter: Den nattliga smällen i Helsingfors ägde rum vid bangården i Böle

Det är med största sannolikhet mänsklig verksamhet som ligger bakom den mystiska, nattliga smällen i Helsingfors i lördags. Experter har lokaliserat smällen till en avsides del av bangården i Böle.

15.9.2021

Nu utreds meteoritteorin – den mystiska smällen i Helsingforsnatten syntes på seismologens grafer

Knallen i Helsingfors strax före midnatt på lördagen gav trots allt utslag i mätinstrumenten. Bland många teorier kan ett meteoritnedslag inte uteslutas.

15.9.2021

Förarstrejk drabbar studentskrivningarna – reservera extra tid för resan

Helsingfors stads trafikverk förutspår hårt tryck på busslinjerna då metro- och spårvagnstrafiken står stilla på torsdag och fredag. För abiturienter som ska skriva språkprov på fredagen gäller det att reservera extra tid för resan.

14.9.2021

Nordeuropeiska Verdane köper finska Lumene av brittiska riskkapitalister

Det finska kosmetikaflaggskeppet Lumene får en ny ägare. Investeringsbolaget Verdane vill göra Lumene till en global aktör genom en digital offensiv – bland annat i Kina.

12.9.2021

Fakturorna haglar trots att prenumerationen är slut – men Manuela Tigerstedt i Närpes tänker inte betala

Närpesbon Manuela Tigerstedt tecknade en ettårig prenumeration, men märkte till sin förvåning att både tidningarna och räkningarna fortsatte droppa in när året gått. Konkurrens- och konsumentverket uppger att det handlar om ett utbrett problem som ska tacklas med skärpta regler.

Premium

7.9.2021

Sjöflygplan nödlandade utanför Jollas i Helsingfors

Två personer befann sig ombord på planet, som riskerade att sjunka. De lyckades ta sig ut och plockades upp av en förbipasserande båt.

3.9.2021

Krönika: Där är toaletten, satan!

Från språkfrågor till skarvpizza: Åland går sin egen väg.

2.9.2021

Konstsamfundets vd om utnämningen av Mary Gestrin: Mitt beslut

Konstsamfundets vd Stefan Björkman säger att föreningen länge letat efter en kommunikationsdirektör. Att valet föll på styrelseordförande Gunvor Kronmans nära vän Mary Gestrin skedde enligt Björkman helt och hållet på hans initiativ.

29.8.2021

Dödsstraffets mörka historia i Finland: Suicidalmord, tidelag och gammaltestamentliga straff

Att ta livet av någon annan för att själv bli avrättad kunde framstå som ett rationellt val för en finländare som ville ha en enkelbiljett till evigheten. Suicidalmord är ett av de hårresande fenomen som framträder när forskaren Mikko Moilanen granskar dödsstraff i det tidigmoderna Finland ur de avrättades synvinkel.

Premium

25.8.2021

Nya skyfall piskade Helsingfors – regnvarning i Nyland

Kraftiga sydliga vindar drev in ännu mer regn över Helsingfors på onsdagen. Regnmängderna närmar sig nu det dubbla jämfört med den normala nederbörden i augusti.

25.8.2021

Nya skyfall piskar Helsingfors – regnvarning i Nyland

Kraftiga sydliga vindar sveper in ännu mer regn över Helsingfors på onsdagen. Regnmängderna närmar sig nu det dubbla jämfört med den normala nederbörden i augusti.

24.8.2021

Självstyrelsediskussion: Åland hålls i stramare tyglar än Färöarna och Grönland

Kan Åland och Finland lära sig något av Färöarna och Grönland? Och vice versa? Frågan diskuteras på Hanaholmen på onsdagen och är aktuell då den åländska självstyrelselagen ska förnyas – med det dansk-färöiska systemet som förebild.

Premium

23.8.2021

Våldsamma skyfall blir vanligare – så förbereder sig Helsingfors

Då extremväder i stil med störtregnen i lördags allt oftare driver in över Finland ställs högre krav på vattenhanteringen i Helsingfors. I synnerhet i stadskärnan där asfalt och sten dominerar kan kraftig nederbörd i kombination med stigande havsvattennivåer orsaka översvämningar.

18.8.2021

Expert: Talibanerna är här för att stanna – men det blir ingen slakt

Talibanernas segertåg är ett massivt bakslag för mänskliga rättigheter och demokrati i Afghanistan. Att klockan vrids tillbaka till medeltiden stämmer ändå inte, säger Afghanistanexperten Olli Ruohomäki. – Talibanerna är inte ute efter global jihad.

11.8.2021

Hamnarna kämpar med coronarutiner och språk – "Hittills har inget kaos brutit ut"

Rederierna gynnas då kryssningstrafiken småningom vaknar till liv. Men i hamnterminalerna kan växande passagerarmängder i kombination med coronadirektiv som ständigt ska uppdateras på flera språk medföra utmaningar. Det märkte Gunilla Ojala när hon reste mellan Tallinn och Helsingfors.

18.7.2021

Landbaserad fiskodling på Åland vill tackla fisknäringens hållbarhetsgap

Fiskodling på land kräver ekonomiska muskler, vassa tekniska lösningar och tålamod med missöden. Det har Fifax på Åland fått märka. Ledningen är ändå övertygad om att odling på land är framtidens väg. Nu utreder företaget möjligheterna till en börsnotering.

Premium

30.6.2021

Grannarna klagade på oväsen – Grankullabon Janina Fraser och hennes autistiska son hotas av vräkning

Janina Fraser i Grankulla fick ta emot ett vräkningshot sedan grannar klagat på oväsen de anser att hennes hundar och autistiska son för. Juristen Kristel Pynnönen säger att granntvister ofta är svåra tolkningsfrågor, men: – I regel ska man inte lastas för sjukdomssymtom man inte kan rå för.

Premium

27.6.2021

Lidls språkval förargar Kristian Ulfstedt i Helsingfors: "Pennalism mot svenskspråkiga"

Enspråkigt finska texter mötte Kristian Ulfstedt i Lidls affär på Drumsö. Livsmedelskedjans linje är att det räcker med finska på orter där finskan är i majoritet. – Absurd logik, säger Ulfstedt.

Premium

24.6.2021

Ny elbåt skjutsar passagerare mellan Helsingfors södra öar

På torsdagen startar en ny sorts förbindelsetrafik i Havshamnen i södra Helsingfors. En nybyggd elkatamaran glider bullerfritt mellan Ugnsholmen, Skifferholmen, Flisholmen och Stora Räntan. Resan beställs i en mobilapplikation.

Premium

20.6.2021

HBL reste med fansen : "Det största som hänt" – därför känner den blåvita fotbollsfrossan inga gränser

Just här, just nu. Efter decennier av besvikelser exploderar det uppdämda finländska behovet av att höra till den internationella fotbollsfamiljen.

Premium

16.6.2021

Thrillern i S:t Petersburg är över – HBL följer de finska fotbollsfansen

Stor besvikelse på den finska läktaren efter matchen. HBL följer de finländska fansens ryska resa.

Premium

14.6.2021

Sinnemäki förtegen om framtiden efter grönt bakslag i Helsingfors

Dynamiken i Helsingforspolitiken förskjuts då de två största partierna tappar mandat. – Det kommer att krävas mer samarbete om man vill nå beslut, säger De Grönas borgmästarkandidat Anni Sinnemäki.

14.6.2021

Djupblått i stora delar av Helsingfors – Sannf störst i tre områden

Valkartan över Helsingfors visar djupa, distinkta klyftor mellan olika stadsdelar. Samlingspartiet tar hem duellen mot De Gröna, men har inte mycket att hämta i stadsdelar som Alphyddan och Vallgård. I östra Helsingfors kopplar Sannfinländarna greppet i tre områden.

Premium

11.6.2021

Finlands största hamburgerrestaurang ploppar upp på Järnvägstorget – precis då restriktionerna lättar

Efter en paus på två år förvandlas Järnvägstorget till en enorm hamburgerfestival och EM-studio. I samma stund mildras krogrestriktionerna. – Helsingfors behöver det här. Och smash burger blir sommarens hit, säger arrangören Antti Suikkari.

Premium

10.6.2021

Inget beslut om skolcentrum i Kyrkslätt före valet – SFP ilsknar till

Kyrkslätt fattar inget beslut om ett nytt skolcentrum under den här valperioden. SFP beskyller Samlingspartiet för att förhala processen. Samlingspartiets Timo Haapaniemi säger att det handlar om kommunens ekonomiska bästa.

Premium

10.6.2021

Pulsen stiger på kryssningsfartygen efter lång coronadvala – "Nu är folk törstiga"

Trots förlängda inreserestriktioner vädrar rederierna morgonluft då intresset för inrikeskryssningar växer. Under en resa med Viking Grace mellan Mariehamn och Åbo stiger törsten i takt med kvicksilvret.

8.6.2021

Inget beslut om skolcentrum i Kyrkslätt före valet – SFP ilsknar till

Kyrkslätt fattar inget beslut om ett nytt skolcentrum under den här valperioden. SFP beskyller Samlingspartiet för att förhala processen. Samlingspartiets Timo Haapaniemi säger att det handlar om kommunens ekonomiska bästa.

Premium

5.6.2021

Amnestys Frank Johansson om fallet Latifa: Nya fotot bevisar ingenting

Kidnappningen av Dubaiprinsessan Latifa och hennes finländska väninna Tiina Jauhiainen handlar framför allt om rädsla för kvinnlig frigörelse. Det säger Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland, som drivit prinsessans sak i samarbete med Tiina Jauhiainen.

Premium

4.6.2021

Lång kö till psykologen – men fler studieplatser tacklar inte roten till problemet

Psykologlinjen är stormpopulär samtidigt som det regionalt råder brist på psykologer. Lösningen är ändå inte fler studieplatser, säger psykologiprofessor Patrik Jern. Ludvig Romar från Gymnasiet Lärkan hör till dem som söker in till psykologin i år. – Ett konkret och meningsfullt yrke lockar, säger han.

Premium

27.5.2021

Krönikan: Superligan är redan här – men fotbollsfansens vrede kan förflytta berg

Nobels ekonomipris till den som får ner penningsummorna inom toppfotbollen.

Premium

24.5.2021

De här svenska studielinjerna är de svåraste att komma in på just nu

Det högsta söktrycket per akademisk studieplats i Svenskfinland finns alltjämt vid Åbo Akademis psykologilinje. Vid Helsingfors universitet har favoriterna medicin och juridik i år några överraskande utmanare. Och den som tror att det är lätt att komma in till Hanken har fått saken om bakfoten.

23.5.2021

Sampo säljer släkten Runebergs hemlighetsfulla Helsingforsvilla för 2,75 miljoner

En ovanlig fastighet i Helsingfors östra skärgård är till salu. Repoxholmen utanför Degerö är en lummig, isolerad enklav vars historia går tillbaka till nationalskalden Johan Ludvig Runebergs söner.

22.5.2021

Kidnappade prinsessan Latifa fotograferad med vänner i köpcentrum – tolkas som positiv signal

Prinsessan Latifa al Maktum, som kidnappades på Indiska oceanen tillsammans med sin finländska vän Tiina Jauhiainen 2018, syns på en bild som cirkulerar på sociala medier. Om bilden är äkta är det första gången på flera månader som prinsessan syns i offentligheten – och utanför hemmet.

15.5.2021

Ny livesändning visar stora, urbana havsfåglars häckning i Helsingfors

Vid ön Klobben i Gammelstadsviken har WWF placerat ut en ny kamera som livebevakar bland annat häckande hägrar och fiskande skarvar. Havsörnsparet som häckade på ön i fjol har valt en annan boplats i år, men huserar fortfarande i närheten.

Premium

11.5.2021

Finnwatch-forskaren Andy Hall frias i högsta domstolen i Thailand – efter åtta år av rättsprocesser

Forskaren Andy Hall skrev en kritisk rapport om misstänkta människorättsbrott på företaget Natural Fruits ananassaftfabrik i Thailand – och dömdes till fängelse. Efter många år av processer frias Hall nu i högsta domstolen.

8.5.2021

Forskning: Bland societetslejonen i 1810-talets Åbo lobbade de ryska erövrarna för kejsaren

Societetslivet med dans, soaréer och mingel var centralt då eliten i 1800-talets Finland byggde nätverk och befäste sin egen ställning. Umgänget hade också en betydande politisk och ekonomisk dimension, visar Topi Artukkas nya avhandling som utforskar den innersta elitens sociala spel i Åbo strax efter att Finland blivit ett ryskt storfurstendöme.

Premium

26.4.2021

Alarmerande rapport: Många finländska barn får sexuella inviter av vuxna på nätet varje vecka

Under coronatiden verkar allt fler barn ha råkat ut för försök till sexuellt utnyttjande på nätet, visar en färsk utredning som bygger på barnens egna svar. Fenomenet utgör en allvarlig och växande hotbild som måste tacklas i vardagen, säger Tanja Simola vid organisationen Rädda barnen.

Premium

22.4.2021

Krönikan: Goodbye covid

Många kan sakna sin bekväma bubbla när epidemin är kväst. Därför kan coronarutinerna leva längre än själva viruset.

Premium

10.4.2021

Lottan Marie-Louise Molanders dagbok berättar: Så gick det till när kung Carl XVI Gustafs far besökte den finska fronten vid Svir

Under fortsättningskriget får den unga lottan Marie-Louise Molander en specialkommendering: hon ska följa den svenska prinsen Gustaf Adolf på hans överraskande besök till den karelska fronten. Resan med prinsen blir ett minne för livet för Molander. Bara några år senare är prinsen död.

Premium

8.4.2021

Coronaviruset har kapacitet att mutera många gånger till

Nya, överraskande virusvarianter försvårar kampen mot coronaepidemin. Laboratorietester visar att fler mutationer kan vara på väg. En av nyckelfrågorna är hur bra vaccinerna biter på de nya varianterna, säger forskaren Tuomas Aivelo.

Premium

3.4.2021

Påskpyssel: Känner du igen djurarterna?

Naturen vaknar till våren utan att bry sig ett skvatt om coronaepidemin. Våren är ofta en bra tid för naturiakttagelser: många arter aktiverar sig eller återvänder till Norden efter den långa vintern. I det här quizet har vi samlat tio bilder på både inhemska och exotiska arter, som alla är fotograferade på Högholmen. Lycka till och glad påsk!

31.3.2021

Reportage: Det hemliga livet bakom Högholmens stängda portar

Högholmens djurpark upplevde en av sina längsta stängningar. Djuren reagerade väldigt olika på virusisoleringen: lemurer och apor hade tråkigt, men skyggare djur vädrade morgonluft. HBL:s Tobias Pettersson besökte Högholmen bakom kulisserna.

Premium

27.3.2021

Sonen dog i tragisk trafikolycka – mitt i sorgen började föräldrarnas försäkringsplåga

Svåra försäkringstvister kan uppstå om orsaken till dödliga trafikolyckor är oklar. Om försäkringsbolaget anser att olyckan orsakats med flit betalas ingen ersättning. Tvisterna kan bli extremt belastande för de anhöriga. Det vet en far som berättar om sina erfarenheter för HBL.

Premium

26.3.2021

Krönikan: Yrkesutbildningen förtjänar mer respekt i Helsingfors

Akademiska examina är inte allt – Svenskfinland behöver yrkeskunnigt folk.

Premium

24.3.2021

Utnämning till toppjobb utlöste konflikt i Kyrkslätt – "Språkpolitik", anser SFP

I Kyrkslätt ligger SFP och Samlingspartiet i luven på varandra sedan kommunstyrelsen sidsteppade förhandsfavoriten Mikael Flemmich och utsåg Eeva-Kaisa Ikonen till posten som ny bildningsdirektör. Enligt SFP handlar beslutet om språkpolitik. Samlingspartiet bestrider kraftigt påståendet.

Premium

24.3.2021

Utnämning till toppjobb utlöste konflikt i Kyrkslätt – "Språkpolitik", anser SFP

I Kyrkslätt ligger SFP och Samlingspartiet i luven på varandra sedan kommunstyrelsen sidsteppade förhandsfavoriten Mikael Flemmich och utsåg Eeva-Kaisa Ikonen till posten som ny bildningsdirektör. Enligt SFP handlar beslutet om språkpolitik. Samlingspartiet bestrider kraftigt påståendet.

Premium

21.3.2021

Niklas Högnäs vill göra rätt som vegan – men honungen är en svår fråga

När humlorna och andra naturliga pollinerare minskar blir tambin allt viktigare för livsmedelsproduktionen och ekosystemen. Allt fler entusiaster startar egna hobbyodlingar. Men för veganer väcker honungsproduktionen också etiska frågor.

Premium

17.3.2021

Herrgården totalförstördes – men legenderna om societetslivet i Varkaus lever kvar

När företaget Ahlströms tidigare herrgård i Varkaus nyligen förstördes i en våldsam brand gick en betydande del av industristadens kulturhistoria upp i rök. I staden samlar man nu ihop minnen från gården som länge var kärnan i societetslivet – och ofta besöktes av bland annat Gustaf Mannerheim.

Premium