Tobias Pettersson

Tobias Pettersson

Reporter

Senast publicerade artiklar

16.6.2019

Åt psykedelisk svamp i Mariehamn – bars till ambulans av polisen

Under natten mot söndagen tog Ålands polismyndighet emot ett alarm om en person som ätit svamp som innehöll den narkotikaklassade substansen psilocybin. "En snedtripp", rapporterar polisen.

30.5.2019

Lönnkällaren från förbudslagens tid där Mannerheim och Evert Taube satt och skålade

Eliten på industriorten Varkaus i östra Finland hade inga planer på att följa förbudslagen som infördes 1919. Omsorgsfullt grävde man en lönnkrog under storföretaget Ahlströms villa, där kändisar och högdjur flockades för extravaganta, hemliga fester. Klubben som nu fyller 100 år ruvar på många legender.

Premium

27.5.2019

Kommentar: Dags att sluta vara avundsjuk på Sverige

Det är pinsamt att finländare missunnar Sverige varje framgång, samtidigt som många svenskar uppriktigt börjar heja på Finland så fort Sverige åker ut. Det blir sällan så tydligt som under VM i ishockey.

26.5.2019

GULD! Lejonen tar hem VM-guldet – så här förlöpte den magiska kvällen

Alla tiders finländska ishockeysensation är ett faktum: Finlands underskattade lag med 18 debutanter är världsmästare! Lejonen slog Kanada i finalen med 3-1 efter en uppoffrande kämpainsats. Här kan du följa dramat minut för minut – och festyran på Salutorget.

26.5.2019

Karelens svarta guld – ålänningar exporterar finsk kaviar till Las Vegas

I magarna på urtidsfiskar som simmar omkring på ett fabriksområde i Norra Savolax mognar en av Finlands lyxigaste och mest oväntade exportprodukter. De sibiriska störarnas ryktbara kaviar börjar sin resa i Varkaus och når finsmakarmunnar från Singapore till Las Vegas. Hårda bud gäller i den exklusiva branschen: fel doft kan leda till rättsprocess.

Premium

25.5.2019

En sådan jätteskräll – Lejonen till VM-final!

Här hittar du vår liverapportering från matchen – och de svenska gratulationerna.

18.5.2019

Krönika: Vi betalar för att slippa andra människor

Många av våra största utgifter i livet är förknippade med att komma undan andra människor. Samtidigt är ensamhet en växande folksjukdom.

Premium

16.5.2019

Känslofylld 100-årsfest i Varkaus – ”Svenska skolan kördes medvetet ned”

Roliga minnen varvades med vemod när Svenska skolan i Varkaus firade 100 år på torsdagskvällen. Jubileet hotar bli den nedläggningsdömda skolans sista. Men bland föräldrarna pyr motstånd mot beslutet att stänga skolan.

Premium

13.5.2019

Den blyga pojken från Helsingfors blev internationell kändisfilosof

Utomlands är han en av Finlands flitigast citerade filosofer, men på hemmaplan ger namnet Raimo Tuomela överraskande få träffar i mediearkiven. Trots att han beskriver sig som en blyg ensamvarg är det människans kollektiva samverkan som blivit den nyligen prisbelönta Tuomelas specialområde. – Människan är i grunden en gruppvarelse, säger han.

Premium

11.5.2019

Sydamerikanska giftspindlar trivs och förökar sig i Naturhistoriska museets väggar

De anlände som fripassagerare i en fraktlåda, kröp ut och gömde sig. Många decennier senare bor en livskraftig stam av giftiga fiolspindlar på Naturhistoriska museet. – De är i praktiken ofarliga, som de flesta spindlar, säger Pedro Cardoso, som den här veckan förevisar levande, lurviga fågelspindlar för att öka kunskapen bland skolelever.

1.5.2019

Lat som en myra? Det här visste du kanske inte om myrorna på sommarstugan

Vilka är mekanismerna bakom myrsamhällenas välorganiserade kaos? Forskarna Katja Bargums och Heikki Helanteräs nya fackbok Myrornas hemliga liv öppnar myrornas fängslande sociala samspel för en bred publik.

Premium

30.4.2019

Beslut: Svenska skolan i Varkaus läggs ned

Landets östligaste svenskspråkiga skola stängs efter 100 år av verksamhet. Beslutet fattades av stadsfullmäktige i Varkaus på måndagskvällen.

13.4.2019

Krönika: Dags för finalen – så blev Game of Thrones en global lägereld

Ju tryggare samhället är, desto större är kanske suget efter brutal fiktion. Dramaserien Game of Thrones levererar det.

Premium

12.4.2019

Hjalmar Procopé – antikommunisten som styrde Finland västerut i det fördolda

Kosmopoliten Hjalmar Procopé, med goda kontakter inom bland annat CIA, arbetade privat för västlig integration i ett läge där Sovjetrelationen bakband Finlands regering. – Han var långt före sin tid, säger Richard Brander som skrivit sin doktorsavhandling om den tidigare utrikesministerns dolda diplomati.

Premium

11.4.2019

Skärpta konditionskrav hotar små brandkårer i Svenskfinland

Strängare konditionstester för frivilliga brandmän väcker oro på fältet. Målet är att förbättra säkerheten, men kårchefer befarar att direktivet kan slå mot mindre enheter i den nyländska glesbygden då hjälpande händer faller bort.

Premium

10.4.2019

Chefsjurist slår larm: "Svenskspråkig rättssäkerhet i fara"

Den nya domstolsmyndigheten, Domstolsverket, får inte en enda svensk– eller tvåspråkig medlem i sin direktion. – Utvecklingen är oroande ur ett svenskspråkigt perspektiv, säger Patrik Stenholm, chefsjurist vid Fackförbundet Pro.

Premium

9.4.2019

"Barnfamiljernas vardag skrämmer" – här är orsakerna till att allt färre får barn

För många unga vuxna har tröskeln för att skaffa barn blivit högre. Journalisten Heini Maksimainen utreder orsakerna i sin färska bok, Barnlöshetsboomen. De frivilligt barnlösas berättelser handlar om framtids- och klimatångest – och om en rädsla för att all egen frihet försvinner.

Premium

5.4.2019

Skärpta konditionskrav hotar små brandkårer i Svenskfinland – "Du kan göra ett bra jobb fast du är dålig på bänkpress"

Strängare konditionstester för frivilliga brandmän väcker oro på fältet. Målet är att förbättra säkerheten, men lokala kårchefer befarar att direktivet kan slå mot mindre enheter i den nyländska glesbygden då hjälpande händer faller bort.

Premium

29.3.2019

Anrik svenskspråkig skola kan gå i graven

Svenska skolan i Varkaus är akut nedläggningshotad – igen. Den 100 år gamla skolan i den östliga språkön har för få elever.

24.3.2019

"Nu blir säkert ryssarna bara mos" – 13-årig flicka tecknade slaget om Helsingfors 1918

När slutstriden om Helsingfors rasade i april 1918 satt Dagmar Wallensköld, 13, i sitt fönster på Skatudden och skrev ner allt hon såg och hörde. Den blivande konstnären tecknade också flitigt och detaljerat: rödgardisterna, de tyska trupperna, en stad i lågor.

Premium

22.3.2019

Fynd: Ålänningar över tusen år före sin tid

Forskare vid Helsingfors universitet har gjort en överraskande upptäckt som visar att stenåldersålänningarna var i framkant som odlare och kanske också som bryggare. Fyndet kan kullkasta tidigare teorier om de förhistoriska nordborna.

20.3.2019

Forskare: Finländska juristers företagsbindningar ökar risken för skatteflykt

Då samma juridiska experter både jobbar som konsulter åt företag och som sakkunniga som tolkar skattelagarna kan följden bli att domstolsbesluten i skattetvister oftare gynnar konsulternas företagskunder. Den tolkningen gör Santtu Raitasuo som skriver sin doktorsavhandling om finländska skattejuristers dubbelroller.

18.3.2019

Nymanska stiftelserna fick äntligen ny styrelse

Trion som tar över rodret för de omdiskuterade stiftelserna utgörs av erfarna styrelseproffs med bakgrund i flera storbolag.

17.3.2019

1 400 människoskallar på en vind i centrala Helsingfors – "Hoppas samlingen inte skandaliseras"

Ingen saknar dem. Få vet om att de existerar. Enstaka forskare gör ibland mätningar på tänderna. I ett vindsrum på Naturhistoriska museet i Helsingfors finns ungefär 1 400 människokranier arkiverade i ett slags limbo som ställer etiska frågor.

Premium

3.3.2019

Sebastian Jägerhorn sökte sanningen om sin förfader, hackapeliten Johan Henriksson Jägerhorn, på de tyska slagfälten

Det har gått 400 år sedan en av Europas längsta och blodigaste konflikter, det trettioåriga kriget, bröt ut. I en färsk, prisnominerad bok följer juristen och släktforskaren Sebastian Jägerhorn spåren efter sin förfader, en finländsk kavalleriofficer i de apokalyptiska slagens mitt.

Premium

27.2.2019

Krönika: Full på jobbet varje dag – Nykänen, Wahlroos och den finska fyllan

Vara berusad men ändå prestera. Så mäts manlig storhet i Finland.

Premium

26.2.2019

Polisen friger misstänkt i Airiston Helmi-härvan – företaget misstänks ha betalat svarta löner för 2,8 miljoner

Den ryska medborgare som har varit häktad sedan september i den misstänkta penningtvätthärvan i Åbolands skärgård har frigetts. Han är ändå fortfarande misstänkt, meddelar Centralkriminalpolisen som fortsätter utreda penningtvätt och skattebrott.

24.2.2019

Lojo suktar efter nya entimmeståget – "Enorm jobb- och klimatbetydelse"

Lojo är en av de största vinnarna om visionen om entimmeståget mellan Helsingfors och Åbo blir verklighet. Stadsdirektör Mika Sivula tror att hela Västnyland gynnas, trots att den gamla förbindelsen mellan Karis och Åbo kan hamna i offside.

22.2.2019

Byggarbetare skulle rädda hund ur vak – men det var ingen hund

Det huttrande djuret som räddades ur knipan och sveptes in i en handduk visade sig vara en ung hanvarg.

21.2.2019

Han säljer defekt mugg med halshugget Mumintroll för 22 600 euro

Taxiföretagaren Tero Takamaa tänker slå mynt av en testmugg som tillverkaren Arabia egentligen ville förstöra. Summan Takamaa begär för muggen skulle vara alla tiders rekord.

14.2.2019

Avgörande vändpunkt i stiftelsehärvan: Nu krävs ex-ordförande på skadestånd – Kofverhag gård såld

En ny tre man stark styrelse föreslås ta över de skandalomsusade nymanska stiftelserna.

Premium

14.2.2019

Avgörande vändpunkt i stiftelsehärvan: Ex-styrelsen krävs på skadestånd – Kofverhag gård såld

En ny tre man stark styrelse föreslås ta över de skandalomsusade nymanska stiftelserna.

Premium

13.2.2019

Frän debatt om Waffen-SS-rapporten – veteranflagga i fokus

Försvarsminister Jussi Niinistö tonar ned utredningen som pekar mot att finländska SS-män var delaktiga i massmord på civila. – Jag får intrycket att han inte riktigt satt sig in i rapporten, säger professor Lars Westerlund. Samtidigt dryftar Försvarsmakten frågan om SS-symbolen i traditionsföreningens flagga.

Premium

9.2.2019

Krönika: "Ge finlandssvensken på käften" – ishockeyhysterin har spårat ur

Den fina grenen ishockey saboteras av töntnationalism och haltande krigsjämförelser.

Premium

8.2.2019

Han följde spåren efter naziguldet – delar gömdes i Finlandsambassadörens trädgård

I andra världskrigets slutskede försvann en del av nazisternas enorma, stulna guldskatt. Nyckelpersonen i den finlandssvenska journalisten Marcus Walléns nya bok är diplomatsonen Hubert von Blücher som grävde ned en del av skatten bland familjens tomatplantor.

Premium

7.2.2019

Mer snö i Helsingforsregionen än i Kuusamo – se kartan över det ovanliga snödjupet

Snökaoset i huvudstadsregionen har fått både bilister och fotgängare att gnissla tänder de senaste veckorna. Fimbulvintern i slutet av januari sopade in exceptionella snömängder över Nyland, som ställvis rentav haft tjockare drivor än delar av Lappland och Norra Österbotten.

5.2.2019

Antropolog: Därför älskar finländarna muminmuggar

Trots att muminmuggarna massproduceras i Asien upplever många dem som djupt personliga och genuint finländska. De förknippas också starkt med en tolerant värdegrund. Det kom antropologen Salla Korvanen fram till när hon undersökte vurmen för muminmuggar i sin avhandling pro gradu.

Premium

24.1.2019

Ung serieinbrottstjuv togs på bar gärning i Esbo – fortsatte med inbrotten trots reseförbud

Den 28-åriga mannen misstänks för en lång rad inbrott på olika håll i huvudstadsregionen under hösten och vintern.

20.1.2019

Många studerar fel och kan inte fokusera – "Lås in mobilen"

Ständig uppkoppling i kombination med prestationsångest lägger krokben för många som läser till inträdesförhör och studentprov. De unga psykologerna Oscar Damén och Noel Forsén tacklar det växande problemet genom att dela med sig av sina bästa studietips.

Premium

19.1.2019

Analys: Barndom före internet – bra eller illa?

Många av oss står med ena benet i den gamla världen och det andra i den nya.

Premium

15.1.2019

Vatten rinner ut vid Sandudds begravningsplats - här är den oväntade förklaringen

Många stadsbor har reagerat på vattnet som strömmar ut ur en slang vid muren till begravningsplatsen.

11.1.2019

"Det är inte finnarna som tar kål på vårt språk – det är vi själva"

– Varje gång vi inte börjar på svenska eller varje gång vi låter bli att byta språk på en webbsida biter vi oss själva i svansen, säger den pensionerade rektorn och läroboksförfattaren Pehr-Olof Rönnholm. HBL:s läsarfråga om språkproblem i vardagen fick mycket gensvar.

Premium

9.1.2019

Erfaren kirurg sågar vårdförslaget: "Oetiskt och dumt – våra skattepengar försvinner till Bahamas"

Regeringens nya förslag som skulle ge privata vårdbolag större rätt att utföra operationer får kirurgen och professorn Martti Kekomäki att se rött. – Man är ute efter vinster på skattebetalarnas bekostnad, säger Kekomäki om förslaget som väckte frän debatt i riksdagen.

Premium

8.1.2019

Plötsligt började pensionsbreven komma på finska – "Jag blev illa berörd"

Den pensionerade läraren Linda Lawast-Slotte fick till sin stora förvåning höra att hon är registrerad som finskspråkig.

Premium

6.1.2019

Lars bror stred för Waffen-SS – "Fördes bakom ljuset"

Finlandssvenska Ernst Luther var en av 1 400 unga finländare som under andra världskriget anslöt sig till nazityska SS, lett av Heinrich Himmler. Luther stred vid östfronten och sårades svårt i Ukraina. Hans bror Lars, 91, vill nu nyansera bilden av de finländska SS-frivilliga: alla var inte nazister.

Premium

29.12.2018

Analys: "Hej var e du nu?" – Vi kommunicerar bättre – och sämre – än någonsin

Där det förut räckte med ett samtal behövs nu tiotals meddelanden.

24.12.2018

Julgodis: De fräcka limerickarna som knappt missade finalen i läsartävlingen

Läsarnas fantasi och rimakrobatik firade stora triumfer i höstens limericktävling. Många godbitar missade finalen med en hårsmån.

Premium

21.12.2018

Extremt ovanlig tumlare räddades i Nagu – första bilderna på över 20 år

Valen hade fastnat i ett laxnät utanför Lillandet.

16.12.2018

Från leninister till extremnationalister – de här småpartierna försöker göra det omöjliga i riksdagsvalet

I Finland finns just nu lika många partier utanför riksdagen som i den. Bland småpartierna som slåss om en plats i solen finns också extremistiska element. HBL går genom den brokiga skaran inför vårens val.

Premium

9.12.2018

Resereportage: Uganda är naturfotografens dröm – se bilderna här

På grund av sin blodisande närhistoria kommer Uganda sällan högt på finländarens lista över semestermål. Men mycket har förändrats sedan Idi Amins slaktarvälde. Landet i Afrikas hjärta är en skattkammare för naturturisten – med bergsgorillan som kronjuvelen.