Tobias Pettersson

Tobias Pettersson

Reporter

Senast publicerade artiklar

16.1.2018

Marissa från Esbo bekämpade koleran i Sierra Leone

En fältarbetare för Läkare utan gränser ska vara redo att hoppa på ett flyg till en krishärd redan följande morgon. För epidemiologen Marissa Gripenberg var lerkatastrofens Freetown den senaste akutinsatsen.

6.1.2018

Kommentar: Skattgömman under takbjälken

Det var total lycka. I en dammig låda högt uppe på farmors vind fanns min farbrors undanstuvade samling serietidningar. Och vilken samling: nästan kompletta uppsättningar av bland annat Tintin och Lucky Luke.

6.1.2018

Lucky Luke kämpar mot solnedgången – hittar serietidningar läsare i dag?

Digitaliseringen och finanskrisen har pressat serietidningshandeln mot marginalen, men efter flera svåra år verkar den djupaste vågdalen vara passerad. I Berghäll driver Juha Aarnisalo sin anrika serieaffär utan näthandel – och tänker fortsätta med det. Förläggaren Tommi Musturi blev däremot tvungen att kasta in handduken.

4.1.2018

Muminfilm visas bara på finska – "Det är ett kallt spel om publiksiffror"

Finnkino petar den svenskspråkiga versionen av filmen Trollvinter i Mumindalen ur sitt sortiment. Publiken svek de svenska föreställningarna, uppger biografjätten.

30.12.2017

Kommentar: Tips för en lyckad trekant – klicka här!

En vilseledande och missvisande rubrik – det främsta kännetecknet på ett klickbete. Få upplevelser är så irriterande som att känna sig lurad på webben. Risken för att man aldrig återvänder till samma webbplats är hög.

16.12.2017

Finlandiavinnaren: Talet för svenskan kom ur hjärtat

Kulturministern gjorde bort sig fullständigt med sin begäran om en ursäkt, menar den prisbelönta författaren Juha Hurme, som tagit kalabaliken med en klackspark. Nu benar Hurme ut bakgrunden till sitt brandtal för tvåspråkigheten som tog Finland på sängen.

12.12.2017

Svenskfinlands #metoo tar steget upp på teaterscenen

På fredag läser 60 finlandssvenska kvinnor upp vittnesmål om sexuella övergrepp ur uppropet #dammenbrister på Lilla teaterns scen. – Publiceringen på webben var bara början. Nu vill vi ge röster åt berättelserna, säger regissören Ulrika Bengts som hör till scenmanifestationens bakgrundskrafter.

2.12.2017

De finländska judarna som stred vid Nazitysklands sida

Judiska soldater i Armeeoberkommando Norwegen som tilldelas det svastikaformade tyska järnkorset för tapperhet vid fronten. Det här lät så absurt att författaren John Simon bestämde sig för att gräva djupare. Resultatet blev en släktroman om de finländska judarnas mångbottnade historia.

1.12.2017

Kommentar: Helsingfors universitet sjabblar bort unga förmågor

"Ingen vinner på att studerande i åratal kämpar ensamma i ett intellektuellt ingenmansland i universitetsbibliotekets källarvåningar."

1.12.2017

Tuffa tider för universitetets personal

Helsingfors universitets förvaltningsdirektör Esa Hämäläinen bemöter kritiken mot de snabba omställningarna: "Regeringens nedskärningar tvingade fram åtgärderna – det tar tid att få allt det nya under kontroll".

1.12.2017

Förvirring vid Helsingfors universitet efter uppsägningar och reformer

En förtroendeklyfta har uppstått mellan den högsta ledningen och personalen vid Helsingfors universitet till följd av de tunga nedskärningarna, visar en utredning. Samtidigt orsakar de nya systemen studenterna huvudbry: kurser är svåra att hitta och det är oklart vem man ska rådfråga.

13.11.2017

Passagerare överbord från Silja Serenade – intensiv räddningsoperation mitt i natten

En passagerare på färjan Silja Serenade hamnade i vattnet ute till havs under efternatten, uppger sjöräddningscentralen.

10.11.2017

Spaningarna efter 23-åriga Martin Clausen fortsätter – sågs i centrum under efternatten

Helsingforspolisen har hittills inte gjort något genombrott i fallet Martin Clausen. 23-åringen försvann spårlöst i slutet av oktober.

10.11.2017

Blandade känslor när närståendedag ersatte fars dag – daghemmet gör en pudel

Brändö finskspråkiga daghem har varit i stormens öga den senaste veckan efter beslutet att fira närståendedag i stället för fars dag. I slutet av veckan beslöt sig daghemmet ändå för att bevara de traditionella namnen – sedan stadens direktör för småbarnspedagogik rutit till.

7.11.2017

Kandidat 8: Andrea Walanders lucia ska motarbeta mobbning och diskriminering

19-åriga Andrea Walander bor i Helsingfors och går i Brändö gymnasium. Hon brinner för dans och musik och ser upp till starka kvinnor som vågar gå mot strömmen.

3.11.2017

23-åriga Martin Clausen försvunnen – Helsingforspolisen ber om tips

Den unga mannen sågs senast på en bar i Berghäll förra veckan.

31.10.2017

Nordiska rådet "ingen dyr kaffeklubb"

Nordiska rådet föddes under kalla krigets permafrost, som ett verktyg för de nordiska grannarna att med gemensamma krafter bygga upp samhällena på nytt efter andra världskriget. I dag är rollen bredare, både politiskt och geografiskt.

30.10.2017

Kandidat 10: Loviisa Lukka vet vad som krävs av en bra lucia

Lucia ska tala för jämställdhet och visa att hon på riktigt bryr sig om andra, säger 18-åriga Loviisa Lukka, Lukka kommer från en musikalisk familj i Heinola och har en gedigen erfarenhet av att sjunga i luciakören.

30.10.2017

Kandidat 6: Ida-Maria Anderssons lucia ska stå för mångfald

19-åriga Ida-Maria Andersson kommer från Replot i Korsholm och är abiturient i Vasa övningsskolas gymnasium. Hon trivs bäst nära naturen och framhåller att luciatåget är en bra möjlighet att bryta dammiga utseendenormer.

30.10.2017

Kandidat 4: Anna-Kajsa Edström vill bryta den stereotypa bilden av en blond lucia

Den blivande musikalartisten Anna-Kajsa Edström från Jakobstad ser upp till Astrid Lindgren och betonar att det är insidan som räknas i luciarollen. – Som en självständig ung kvinna som står upp för det hon tror på kan lucia vara en galjonsfigur i #metoo-debatten, säger Edström.

30.10.2017

Kandidat 2: Emmy Wikström lussade innan hon kunde gå

18-åriga Emmy Wikström från Sibbo går på musiklinjen i Tölö gymnasium och funderar på att bli journalist. – Lucia ska sprida hopp och positivitet i en tid präglad av hat och terrordåd, säger hon.

19.10.2017

Impuls: Du din jävla soffpotatis!

I webbens kommentarstrådar idiotförklarar självutnämnda domare och experter människor de inte känner och vilkas vardag de inte har en aning om. Men hur smart skulle man själv verka i andras ögon om någon satte en kamera under ens näsa? skriver Tobias Pettersson.

11.10.2017

Francos skugga vilar över Katalonienkrisen

Förtrycket som riktades mot Katalonien under general Francisco Francos fyra decennier vid makten används flitigt som slagträ av katalanska separatister. – Samtidigt gör regeringen självmål genom polisvåld. Situationen är mycket olycklig, säger Spanienexperten Niklas Bremberg.

8.10.2017

Finländare med om massdemonstrationen i Barcelona – "Folk är livrädda och förbannade"

"Fängsla presidenten", skanderar tusentals demonstranter som samlats i Barcelona i en massprotest mot de katalanska självständighetssträvandena.

16.9.2017

Sibbovargen lät elever och seniorer gå på svampjakt i fred

Staffansby lågstadieskola i norra Helsingfors slog två älgflugor i en smäll under sin exkursion till Sibbo storskog. Eleverna sysslade med den typ av gränsöverskridande, praktiska självstudier som den nya läroplanen kräver, samtidigt som de deltog i Äldreinstitutets projekt "ta en senior med ut på utflykt". Men frågan är om det var eleverna som luftade seniorerna – eller tvärtom?

14.9.2017

Finlandssvenska släktanekdoter blir gyckel, dröm och karneval

Den som bespetsat sig på Mannerheim, krig och Kekkonen lär få tji. I Svenska Teaterns jubileumssatsning är det publikens egna berättelser som sammanflätas till en rapsodisk spegling av det 100-åriga Finlands utveckling, medan Tuonelas svan i vita kalsonger virvlar runt i en halsbrytande dödsdans.

10.9.2017

Svenska tidens envisa lunk är Finlands melodi – 1918 bryter mönstret

Historieprofessorn Nils Erik Villstrand har svårt att smälta sin kollega Teemu Keskisarjas uppmärksammade paralleller mellan svenska tiden i Finland och kolonialismen i Belgiska Kongo. – Det är den långa linjen av dialog mellan överheten och vanligt folk under svenska tiden som gör att Finland – i motsats till Kongo – i dag är en demokratisk stat med världsrekord i stabilitet, framhåller Villstrand.

8.9.2017

Hankens rektor hittad mördad på gatan – makaber vandring belyser Helsingfors mordhistoria

Ruttnande lik i bakluckor och bäddsoffor, lönnmördare i Brunnsparken, gungstolsstrypning, bärsärkagång på fyllan, röd och vit terror – lokalhistorikern Pauli Jokinen bjuder på en blodisande rundvandring under Helsingfors promenadfestival.

6.9.2017

Meinander om Hitlerjämförelserna: Naiv Mannerheimsyn i Sverige

De svenska fascistbeskyllningarna mot Gustaf Mannerheim som Nordens "mini-Hitler" – precis som glorifieringen av marskalken – beror på bristande kunskaper om den finländska forskningen, säger professor Henrik Meinander i en kommentar till den nygamla Mannerheimdebatten som blossat upp i Sverige.

5.9.2017

Lastbilsintermezzo gav skrämselhicka vid Topeliusskolan

En lastbil på villovägar skrämde elever och lärare i Zacharias Topeliusskolan i Tölö strax efter lunchtid på tisdagen. Eleverna var ute och spelade boboll när lastbilen kom plöjande vid utkanten av park- och fotgängarområdet. Föraren var inte ute efter att skada någon, utan hade sannolikt kommit vilse.

31.8.2017

Video: "På banan är cyklisten kung" – HBL testade den nya snabbleden mellan Böle och Kottby

Norra banan löper som en blodåder längs järnvägsrälsen mellan Böle och Kottby. Den nyöppnade, mörkröda cykel- och fotgängarleden kostade staden 5,7 miljoner euro och sparar cyklister ungefär en minut i tramptid jämfört med den gamla skogsrutten.

29.8.2017

Åklagaren kräver strängare straff för cykelrammaren i Tölö

Högsta domstolen omprövar straffet för bilisten som åtalas för den dödliga cykelolyckan i Tölö för två år sedan. Åklagaren anser att påkörningen var avsiktlig och brottet grovt, medan försvaret talar om en "slumpartad olycka" och hänvisar till den åtalades hälsotillstånd.

28.8.2017

Nu skjuter trattisarna upp ur mossan – säsongen kan bli en fullträff

I en annars något försinkad svampsäsong gör trattkantarellerna tidig entré i södra Finland. – Den senaste tidens fuktiga och kyliga väder har fallit trattkantarellen i smaken. Den vädrar senhöst, säger svampexperten Tea von Bonsdorff.

20.8.2017

Docent står fast vid sin åsikt: svenska Finland vidrigare än Kongo

Historikern Teemu Keskisarja vidhåller att den svenska tiden i Finland var en grym period av utsugning som skoningslöst straffade vanligt folk. Han betraktar fennomanin som den mest avgörande vändningen till det bättre i Finlands historia.

13.8.2017

Historiker: Svenska tiden i Finland värre än kolonialismen i Kongo

Svenska tiden i Finland var en grym period av exploatering, anser historikern Teemu Keskisarja. Han drar paralleller till övergreppen mot lokalbefolkningen i Kongo under kolonialtiden. Keskisarja får mothugg av sin kollega Mirkka Lappalainen, som säger att jämförelsen haltar på flera punkter.

8.8.2017

Kommentar: Betyg behövs i skolan

Vitsord är inte godtyckliga åsikter – tvärtom skyddar de kunniga och flitiga elever mot godtycke. Att skrota sifferbetygen skulle vara en dundertabbe.

6.8.2017

Krigshjälte, arbetskamrat och bröllopsskjuts – finnhästen är en mångsysslare som aldrig sviker

Det finska kallblodet är ett mångsidighetsmirakel. Med tiotals strängar på sin stryktåliga lyra har finnhästen klarat både djupfrysta frontstrider och jordbrukets motorrevolution. I dag varierar arbetsuppgifterna från bröllop till kungslopp, men lynnet och matlusten är oförändrade.

5.8.2017

Priset på gamla muminböcker skjuter i höjden – kolla hur mycket dina böcker är värda

Mumintrollens globala segertåg syns inte bara i massförsäljningen av kaffemuggar. De äldsta svenskspråkiga muminböckerna har nu blivit internationella samlarklenoder som ger antikvariat och näthandlar betydande inkomster. Och priserna stiger hela tiden.

4.8.2017

Tonen hårdnar mellan Moskva och Washington – men ett nytt kallt krig är långt från sanningen, enligt experter

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev talar om ett "fullskaligt handelskrig" sedan USA godkänt de nya Rysslandssanktionerna. Ryktena om kalla krigets återkomst saknar ändå realistisk grund, menar experter.

22.6.2017

Med harpunen ner i djupet – se fridykaren Kim Jaatinen fånga en torsk på 20 meters djup

Fiskefebern äter sig in i märg och ben när ett tjugotal fridykare utrustade med sylvassa harpuner ger sig ut för att finkamma undervattensgrunden och vikarna utanför Hangö. Och resultatet låter inte vänta på sig: bastanta, storkäftade baddare genomborras och dras upp ur djupets steniga gömmor – tillsammans med en smäcker raritet som få hobbyfiskare stöter på.

14.6.2017

Koskela och Hietanen slåss, super och stupar i Västnyland

Rokkas obstinata käft går på västnyländska med Rinkebykrydda och Marthaförbundet kokar ärtsoppa i fältköket. Det är premiärdags för sommarens stora teatersatsning: Okänd soldat på både svenska och finska i Harparskogs historiska miljö.

3.6.2017

Mård levde rövare på Haglunds sommarstuga

En mård som tar sig in i en sommarstuga kan orsaka överraskande stora och dyra skador. För att gardera sig mot lurviga marodörer gäller det att täcka alla öppningar i stugan med stålnät, inklusive skorstenen. Det har familjen Haglund gjort efter en ovälkommen, fyrfota påhälsning på sommarstället i Ingå skärgård.

14.5.2017

Smällkall vår en katastrof för glassbranschen – försäljningen rasar

Det ovanligt kalla vårvädret straffar glassföretagen med hård hand. Hos det anrika familjeföretaget Helsingin Jäätelötehdas har försäljningen krympt till en fjärdedel jämfört med fjolåret.

4.5.2017

Nyländsk-österbottniska jägartvisten: Båda har rätt

En nygammal finlandssvensk revirstrid blossade upp på HBL:s debattsidor på torsdagen: är jägarrörelsens uppkomst 1914 en fjäder i hatten för österbottningarna eller för nylänningarna?

30.4.2017

Busvädret stoppade inte hankeiterna – här får "Skandal-Amanda" sin mössa

En av den på sin tid kontroversiella skulptören Ville Vallgrens släktingar råkade vara med bland Hanken-studerandena som såg till att Havis Amanda fick sin mössa, enligt beprövat koncept. Statyns historia är ett färggrant kapitel Helsingfors-parisisk kuriosa.

30.4.2017

Ovanlig räddningsoperation i Åminnefors: säl bakom husknuten

Räddningsverket fick rycka ut för att undsätta en nödställd gråsälskut som en Åminneforsbo hittade i rabatten utanför sitt hus.

30.4.2017

Ovanlig räddningsoperation i Raseborg: säl bakom husknuten

Räddningsverket i Raseborg fick rycka ut för att undsätta en nödställd gråsälskut som en Åminneforsbo hittade i rabatten utanför sitt hus.

28.4.2017

Hemlighetsfull stiftelsegård slog upp sina dörrar

Utredningsarbetet inom de skandalomsusade nymanska stiftelserna har kommit i gång på allvar efter vårvinterns dramatiska händelser som ledde till styrelsens avgång. Målet är att stiftelserna så fort som möjligt ska uppfylla sitt egentliga syfte: att vara till allmän nytta för svenskspråkiga personer och föreningar i Finland. Vi besökte den tidigare tillstängda stiftelsegården Kofverhag tillsammans med advokaten Antti Hannula, tillsatt som god man för att reda ut härvan.

28.4.2017

Bilder och video: Hemlighetsfull stiftelsegård slog upp sina dörrar

Utredningsarbetet inom de skandalomsusade nymanska stiftelserna har kommit i gång på allvar efter vårvinterns dramatiska händelser som ledde till styrelsens avgång. Målet är att stiftelserna så fort som möjligt ska uppfylla sitt egentliga syfte: att vara till allmän nytta för svenskspråkiga personer och föreningar i Finland. HBL besökte den tidigare tillstängda stiftelsegården Kofverhag tillsammans med advokaten Antti Hannula, tillsatt som god man för att reda ut härvan.

11.4.2017

Årets Jesus heter Maria

Långfredagsvandringen Via Crucis bjuder i år på en överraskning: alla rollfigurer spelas av kvinnor. Huvudrollen axlas av Maria Ylipää, som byter Kristina från Duvemålas repgunga mot Jesus törnekrona.