Tobias Pettersson

Tobias Pettersson

Reporter

Senast publicerade artiklar

29.10.2020

Gud, gangster, narr – Diego Maradona erövrade världen, men förlorade allt

Fotbollsgeniet Diego Maradona tog avstamp i slummen och utmanade hela världen. Under några febriga år gav fotbollen Maradona allt man kan önska sig. Sedan tog den ifrån honom ännu mer.

Premium

16.10.2020

Lidls finsk-tyska vd Nicholas Pennanen vill öppna tiotals nya butiker med fokus på stadskärnorna

Under sin studietid i Tyskland sökte Nicholas Pennanen traineeplats hos lågpriskedjan Lidl. Elva år senare jobbar han som vd för Lidl i Finland. Pennanen vill expandera kedjan i Helsingforsregionen och starta en bredare diskussion om förhållandet mellan pris och kvalitet.

Premium

14.10.2020

Polisen misstänks för brott mot tjänsteplikt under klimatdemonstrationen i Kajsaniemi

Specialiståklagare Heidi Savurinne inleder en förundersökning om polisens agerande under klimatdemonstrationen i centrala Helsingfors i början av oktober.

14.10.2020

Forskare om munskyddshärvan: Myndigheterna ville undvika spektakel

De finländska myndigheterna gav inte avsiktligt vilseledande information om munskydd. Men vårens budskap byggde delvis på logiska felslut och underblåste munskyddsskepticism, enligt en forskningsrapport.

10.10.2020

Elämys Group köper resebyrån OK-Matkat – "Vi får starkare svenskspråkig service"

Elämys Group blir den näst största researrangören i Finland genom köpet av OK-matkat. OK-Matkats vd Peter Forsström välkomnar fusionen: Hela resebyråns personal fortsätter inom koncernen.

Premium

9.10.2020

Krönika: Polariseringen och mobbningen på webben är en samhällsfara

Mobbningskulturen på sociala medier snedvrider samhällsdebatten. Men alla kan bidra till att stoppa den.

Premium

28.9.2020

Hotell i kris satsar på kontor och studentlyor

Hotellverksamheten hör till de branscher där coronasläggan har drämt till allra hårdast. Turismens paralys tvingar fram nya lösningar för att täcka åtminstone en del av förlusterna.

Premium

23.9.2020

Makias hållbarhetsinitiativ: tömde hyllorna på alla kläder

Klädföretaget Makia presenterar en ny, till hundra procent ansvarsfull kollektion. Den innehåller noll produkter.

Premium

22.9.2020

Finländska klädföretag blir bättre på hållbarhet – men det är svårt för kunden att känna igen ett etiskt plagg

Flera inhemska modeföretag har gjort framsteg i hållbarhet under det senaste året. Det visar en jämförelse som frivilligorganisationen Eetti, som arbetar för rättvis handel och ansvarsfull produktion, har låtit göra.

Premium

21.9.2020

Bankläckan: Expert efterlyser mer samarbete mot penningtvätt

De misstänkta penningtvättskopplingarna är intressanta och summorna stora, men nya slutsatser är svåra att dra. Det säger Pekka Vasara vid Finansinspektionen om bankläckan som bland annat pekar ut Nordea och statens affärspartner Trafigura.

Premium

20.9.2020

Helsingfors universitet förvaltar en halv miljard på börsen – "Ger trygghet och flexibilitet"

Helsingfors universitets placeringskapital som ackumulerats sedan 1700-talet ligger i dag till stor del i indexfonder där flera av världens största bolag ingår. Det handlar om en balansgång då universitetet både vill ha avkastning och ta samhällsansvar.

19.9.2020

Därför skjuter ålänningarna tusentals skarvar medan övriga Finland tvistar om jakten

På Åland ordnar man talkojakter för att skjuta skarv, men på fastlandet pågår bittra armbrytningar om rätten till skyddsjakt. Det beror på olika tolkningar av EU:s fågeldirektiv.

Premium

11.9.2020

Krönika: "Var vänlig och avläs varan!" – väljer du svenska i butikernas automatkassor?

Tack vare självbetjäningskassor är det lättare än förr att göra vardagsuppköp på svenska. Samtidigt avslöjar du ditt modersmål – det vill alla inte göra.

Premium

9.9.2020

Östersjöpristagare: Gipsbehandling nyckel till ett renare hav

Professor Markku Ollikainen som i dag får Östersjöfondens pris är optimistisk till Östersjöns framtid. – Att vattnet sett klarare ut är ingen chimär, säger han.

Premium

5.9.2020

Coronapandemin kan bli en historisk vattendelare i arbetslivet

Distansarbetet har kommit för att stanna, bedömer experter. Pandemin visar att produktiviteten i många branscher inte är knuten till fysisk närvaro under spikade tider. Då tillfälliga arrangemang hotar bli permanenta ställs nya krav på arbetstagare och arbetsgivare. Det kräver också nya lösningar – och rutiner.

Premium

5.9.2020

Forskare: Fler borde förstå att gratistjänster på webben inte är gratis

I Finland kan vi bli bättre på att diskutera motiven till ökad digital övervakning. Syftet med övervakning är inte alls alltid att öka säkerheten, säger forskaren Minna Tiainen. I sin doktorsavhandling analyserar Tiainen den finländska underrättelsedebatten i spåren av Edward Snowdens avslöjanden.

30.8.2020

Bråd natt för Ålandspolisen – knivar drogs fram

"Denna sena augustinatt var ett svart kapitel i polisens dygnsrapporter och vi kan konstatera att polisresurserna stundtals inte riktigt räckte till", skriver Ålandspolisen efter en natt med många utryckningar.

29.8.2020

August "Skägget" Schauman arbetade för tvåspråkighet – och retade upp både fennomaner och svekomaner

HBL:s grundare August Schauman var bra på att skaffa sig ovänner. I den brännheta språkstriden försökte han gå en medelväg, men fick i stället ovett från båda lägren. I sin färska doktorsavhandling tecknar historikern Jens Grandell bilden av en frän och humoristisk skribent som i många frågor fått rätt i eftervärldens ögon.

Premium

24.7.2020

Mats Adamczak gör Åland till världens frisbeegolfmecka

Företagarna på Åland går till offensiv mot coronakrisen. Vapnet för att tackla det ekonomiska raset i virusets spår är en frisbee. Med banor i nästan varje kommun ska Åland bli världens främsta frisbeegolfdestination.

Premium

14.7.2020

Många finländare har svajig koll på körregler i rondeller – vem väjer för vem?

Nästan en femtedel av dem som svarade på Trafikskyddets enkät anser att den som lämnar en rondell inte ska väja för cyklister som korsar vägen. Enkäten avslöjade också andra missuppfattningar om rondellkörning.

Premium

13.7.2020

Nattklubbarnas restriktioner lättar – men normalläget är långt borta

Nu slopas utskänknings- och öppethållningsbegränsningarna på krogen. Men restaurangbranschens djupa kris är långt ifrån över. – Avgörande för framtiden är att viruset hålls under kontroll, finländarna slutar distansarbeta och turisterna återvänder, säger Turism- och restaurangförbundets vd Timo Lappi.

Premium

13.7.2020

Nattklubbarnas restriktioner lättar – men normalläget är långt borta

Nu slopas utskänknings- och öppethållningsbegränsningarna på krogen. Men restaurangbranschens djupa kris är långt ifrån över. – Avgörande för framtiden är att viruset hålls under kontroll, finländarna slutar distansarbeta och turisterna återvänder, säger Turism- och restaurangförbundets vd Timo Lappi.

7.7.2020

Titte Törnroth lockade Agatha Christie till Åland – Hercule Poirots alter ego är finlandssvensk

En åländsk excentriker som löser mord på färjan. Det är utgångspunkten för deckarserien ”Agatha Christies Hjerson” som delvis ska spelas in på Åland. – Det blir den första Christie-filmatiseringen utanför Storbritannien, säger filmkommissionär Titte Törnroth.

Premium

6.7.2020

Omtvistad mossa vanligare än man hittills trott – tusentals fynd i Nordsjö

En ny inventering i Nordsjö i Helsingfors visar att den fridlysta gröna sköldmossan förekommer över mycket större områden än hittills förmodat. Mossarten har varit ett tvistefrö i samband med byggprojekt på flera olika håll i huvudstadsregionen.

Premium

5.7.2020

Michael Björklund lärde sig tala om sorgen efter sin far – och gjorde comeback i köket och tv:n

För några år sedan tvärstannade den åländska stjärnkocken Michael Björklunds liv då hans far begick självmord. Vägen tillbaka in i strålkastarljuset blev lång och tvingade Björklund att ompröva sina värderingar. I år blev han Robinson-Micke med hela Sverige. Kockens segerrecept: snällhet, medmänsklighet – och mättande vildmarksmat.

Premium

2.7.2020

Forskare upptäckte ny myggart i Finland – påstås kunna sprida malaria

En ny art har påträffats i samband med en omfattande kartläggning av Finlands myggpopulationer. Arten Anopheles daciae kan potentiellt sprida malaria. Men forskare säger att det inte finns någon orsak till panik.

Premium

2.7.2020

Historikern Teemu Keskisarja leker med tanken på att riva Mannerheimstatyn

Den omstridda historikern Teemu Keskisarja riktar kritik mot det globala statyrivandet, men anser samtidigt att det är nästan omöjligt att föra en saklig debatt om ämnet. I en färsk kolumn sätter Keskisarja minnesmärkena över Gustaf Mannerheim, Aleksis Kivi och Mika Waltari under lupp.

Premium

30.6.2020

Stallhagen blickar förbi coronakrisen – storsatsar på Finland och Sverige

Coronarestriktionerna slog hårt mot småbryggerierna, men på det åländska bryggeriet Stallhagen tar man ny sats efter vårens härdsmälta. Med hjälp av ny teknik och nya ölsorter siktar ålänningarna på att erövra en större del av de finska och svenska marknaderna.

Premium

24.6.2020

Nordea: Coronaviruset stoppar inte finländska bostadsplacerare – allt fler unga sparar i bostäder

Finländarnas bostadsplaceringsiver är stark trots coronakrisen, enligt Nordeas kartläggning. Den typiska bostadsplaceraren är en man i medelåldern, men bilden diversifieras hela tiden.

Premium

23.6.2020

Alarmerande arktiskt rekord: tropisk hetta i Sibirien

Ovanligt höga temperaturer i nordöstra Sibirien väcker internationell oro. På den arktiska orten Verchojansk uppmättes hela 38 grader på midsommardagen. När permafrosten smälter blir följderna katastrofala.

Premium

23.6.2020

Sitra öppnar för att förbjuda energitorv om inte andra medel hjälper

För att uppnå målet om ett kolneutralt Finland 2035 måste torvutvinningen fasas ut i snabbare takt, slår jubileumsfonden Sitra fast. Om andra metoder inte räcker till kan en lagändring som förbjuder energitorv övervägas, anser Sitra, som listar metoder för att göra övergången smidigare.

Premium

11.6.2020

Forskare fann överraskande orsak till flundrans dramatiska minskning

Antalet flundror i den finländska skärgården har kraschat på ett alarmerande sätt sedan 1980-talet. Ny forskning visar att det handlar om två olika flundrearter, av vilka den ena gått kraftigt tillbaka. Det beror på sjunkande salthalt och syrebrist i Östersjön.

Premium

10.6.2020

Anders Wiklöf donerar pengar till projekt som kartlägger ålänningars hälsa

Ålands förmögnaste man Anders Wiklöf går in och stöder projektet Finnbrain vid Åbo universitet som forskar i barns och familjers hälsa. Wiklöfs pengar öronmärks för den del av projektet som gäller ålänningarna.

Premium

7.6.2020

Spårjokern stöter på flygekorrpatrull – igen

Den planerade snabbspårvägen Spårjokern råkar ut för ett nytt bakslag. NTM-centralen slår fast att träd inte får fällas i Smedjebacka i Helsingfors enligt den ursprungliga planen. Det beror på att flygekorrar huserar i området.

Premium

5.6.2020

Krönika: Kappeli och fennomanin på Hufvudstadsbladet

Svenskspråkiga namn utraderas om inte finlandssvenskarna själva använder dem.

1.6.2020

Spökskepp vaknar till liv – hoppfull stämning på Ålandsfärjan

HBL:s reporter reste mellan fastlandet och Åland i april när coronaviruset lamslagit nästan all aktivitet på kryssningsfärjorna. På måndagen visade samma resrutt försiktiga tecken på återhämtning.

Premium

26.5.2020

Helsingfors vill sälja legendarisk krog – prislappen: 20 miljoner

Den anrika krogen Kappeli (Kapellet) i Esplanadparken ska säljas, föreslår stadsmiljönämnden. Köparen är den nuvarande hyresgästen HOK-Elanto.

Premium

23.5.2020

Krönika: Kan du skilja mellan älg och ren?

Det är svårt att värna om biodiversitet om man inte har någon som helst koll på våra vanligaste djur och växter.

Premium

18.5.2020

Omstöpta inträdesprov sätter hård press på studenter som söker in – "Obehaglig situation"

Då urvalsprov skrivs på distans och betyget får större tyngd på grund av coronakrisen oroar sig många av vårens studenter för om allt går rättvist till. – Vi är i en motbjudande situation. Vårens lösningar ska inte bli bestående, säger Gurli-Maria Gardberg vid Åbo Akademis studentservice.

Premium

12.5.2020

Tysk studie varnar: Barn kan sprida virus lika effektivt som vuxna

Samtidigt som skolor och daghem öppnas förekommer motstridiga uppgifter om smittorisken bland barn. En färsk, tysk studie höjer ett varningens finger. Men barnläkaren Otto Helve bedömer att riskerna är små när de finländska skolorna slår upp sina dörrar.

11.5.2020

Östersjöfärja ankrade i Murmansk – används i rysk coronainsats

Rederiet Moby St. Peter Lines fartyg M/S Princess Anastasia som normalt kryssar på Östersjön har fått andra uppgifter på grund av coronapandemin. Passagerarfärjan – systerfartyg till Viking Mariella – ligger i Murmansk för att assistera vid ett storbygge som drabbats hårt av coronaviruset.

Premium

3.5.2020

Coronakrisen får finländaren att dra till skogs – här är experternas vandringstips

När coronaepidemin sätter stopp för utrikessemestrar upplever de inhemska naturvandringarna ett uppsving. HBL har talat med två vildmarksexperter som ger vandringstips för coronaperioden – och för tiden därefter.

Premium

28.4.2020

Finsk innovation gör textil av trämaterial – "Så rent att det går att äta"

Med hjälp av ny träfiberteknologi vill det inhemska uppstartsföretaget Spinnova svara på två av den globala textilindustrins största utmaningar: miljöbelastningen och den galopperande efterfrågan.

Premium

25.4.2020

Forskning: Finland bad USA ockupera Lappland under fortsättningskriget – USA sade nej

Finland försökte lösgöra sig från fortsättningskriget redan på sommaren 1943. Under hemliga förhandlingar i Lissabon vände sig Finland till USA i hopp om att amerikanska trupper skulle tåga in i norra Finland. Amerikanska toppmilitärer övervägde idén, men sade nej.

Premium

18.4.2020

Överlevande kritiserar utredningen av dödsolyckan på Erstan: "Hur kan de se saken så där?"

En av personerna som var med om båtolyckan på Erstan i somras är besviken på Olycksutredningscentralens rapport om orsakerna till kollisionen. – Man negligerar den större båtens väjningsplikt och hastighet i situationen, säger hon.

Premium

16.4.2020

UM ordnar fler evakueringsflyg – "Grip chansen"

Evakueringen av finländare på utländska turistorter fortsätter med specialflyg från Bangkok, Delhi och Malaga. Utrikesministeriet uppmanar finländska resenärer att återvända hem, men står inte för biljettbokningar eller kostnader.

13.4.2020

Svenska myndigheter vill identifiera finska vargar med nya dna-metoder

Ett nytt svensk-finskt vargprojekt strävar efter att särskilja finska vargar från ryska. Samarbetet är en del av en bredare dna-kartläggning för att få ännu bättre koll på de nordiska vargpopulationer och hur de ska hanteras.

Premium

12.4.2020

Klimatförändringen kan föra nya myggburna sjukdomar till Finland – forskare öppnar för nilfeber

I takt med att klimatet blir varmare kan Finlands myggfauna förändras, bedömer virusforskaren Essi Korhonen vid Helsingfors universitet. Det kan på sikt föra med sig myggburna virussjukdomar från sydligare breddgrader.

Premium

10.4.2020

Coronasmittade berättar: Smaksinnet och muskelstyrkan försvann

Symtomen bland dem som insjuknar i covid-19 varierar enormt. HBL har talat med två finländare som smittats av coronaviruset och tillfrisknat.

Premium

9.4.2020

Nylänningar flyr ut till stugorna – memma smugglades över gränsen i Bromarv

Stadsbornas coronaflykt ut till stugor och holmar delar åsikterna och ställer nya krav på servicen i skärgården. Krisen leder också till ovanliga lösningar där lokala kontaktnätverk spelar en stor roll – bland annat för att leverera påskmaten.

Premium