Tobias Pettersson

Tobias Pettersson

Reporter

Senast publicerade artiklar

18.7.2021

Landbaserad fiskodling på Åland vill tackla fisknäringens hållbarhetsgap

Fiskodling på land kräver ekonomiska muskler, vassa tekniska lösningar och tålamod med missöden. Det har Fifax på Åland fått märka. Ledningen är ändå övertygad om att odling på land är framtidens väg. Nu utreder företaget möjligheterna till en börsnotering.

Premium

30.6.2021

Grannarna klagade på oväsen – Grankullabon Janina Fraser och hennes autistiska son hotas av vräkning

Janina Fraser i Grankulla fick ta emot ett vräkningshot sedan grannar klagat på oväsen de anser att hennes hundar och autistiska son för. Juristen Kristel Pynnönen säger att granntvister ofta är svåra tolkningsfrågor, men: – I regel ska man inte lastas för sjukdomssymtom man inte kan rå för.

Premium

27.6.2021

Lidls språkval förargar Kristian Ulfstedt i Helsingfors: "Pennalism mot svenskspråkiga"

Enspråkigt finska texter mötte Kristian Ulfstedt i Lidls affär på Drumsö. Livsmedelskedjans linje är att det räcker med finska på orter där finskan är i majoritet. – Absurd logik, säger Ulfstedt.

Premium

24.6.2021

Ny elbåt skjutsar passagerare mellan Helsingfors södra öar

På torsdagen startar en ny sorts förbindelsetrafik i Havshamnen i södra Helsingfors. En nybyggd elkatamaran glider bullerfritt mellan Ugnsholmen, Skifferholmen, Flisholmen och Stora Räntan. Resan beställs i en mobilapplikation.

Premium

20.6.2021

HBL reste med fansen : "Det största som hänt" – därför känner den blåvita fotbollsfrossan inga gränser

Just här, just nu. Efter decennier av besvikelser exploderar det uppdämda finländska behovet av att höra till den internationella fotbollsfamiljen.

Premium

16.6.2021

Thrillern i S:t Petersburg är över – HBL följer de finska fotbollsfansen

Stor besvikelse på den finska läktaren efter matchen. HBL följer de finländska fansens ryska resa.

Premium

14.6.2021

Sinnemäki förtegen om framtiden efter grönt bakslag i Helsingfors

Dynamiken i Helsingforspolitiken förskjuts då de två största partierna tappar mandat. – Det kommer att krävas mer samarbete om man vill nå beslut, säger De Grönas borgmästarkandidat Anni Sinnemäki.

14.6.2021

Djupblått i stora delar av Helsingfors – Sannf störst i tre områden

Valkartan över Helsingfors visar djupa, distinkta klyftor mellan olika stadsdelar. Samlingspartiet tar hem duellen mot De Gröna, men har inte mycket att hämta i stadsdelar som Alphyddan och Vallgård. I östra Helsingfors kopplar Sannfinländarna greppet i tre områden.

Premium

11.6.2021

Finlands största hamburgerrestaurang ploppar upp på Järnvägstorget – precis då restriktionerna lättar

Efter en paus på två år förvandlas Järnvägstorget till en enorm hamburgerfestival och EM-studio. I samma stund mildras krogrestriktionerna. – Helsingfors behöver det här. Och smash burger blir sommarens hit, säger arrangören Antti Suikkari.

Premium

10.6.2021

Inget beslut om skolcentrum i Kyrkslätt före valet – SFP ilsknar till

Kyrkslätt fattar inget beslut om ett nytt skolcentrum under den här valperioden. SFP beskyller Samlingspartiet för att förhala processen. Samlingspartiets Timo Haapaniemi säger att det handlar om kommunens ekonomiska bästa.

Premium

10.6.2021

Pulsen stiger på kryssningsfartygen efter lång coronadvala – "Nu är folk törstiga"

Trots förlängda inreserestriktioner vädrar rederierna morgonluft då intresset för inrikeskryssningar växer. Under en resa med Viking Grace mellan Mariehamn och Åbo stiger törsten i takt med kvicksilvret.

8.6.2021

Inget beslut om skolcentrum i Kyrkslätt före valet – SFP ilsknar till

Kyrkslätt fattar inget beslut om ett nytt skolcentrum under den här valperioden. SFP beskyller Samlingspartiet för att förhala processen. Samlingspartiets Timo Haapaniemi säger att det handlar om kommunens ekonomiska bästa.

Premium

5.6.2021

Amnestys Frank Johansson om fallet Latifa: Nya fotot bevisar ingenting

Kidnappningen av Dubaiprinsessan Latifa och hennes finländska väninna Tiina Jauhiainen handlar framför allt om rädsla för kvinnlig frigörelse. Det säger Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland, som drivit prinsessans sak i samarbete med Tiina Jauhiainen.

Premium

4.6.2021

Lång kö till psykologen – men fler studieplatser tacklar inte roten till problemet

Psykologlinjen är stormpopulär samtidigt som det regionalt råder brist på psykologer. Lösningen är ändå inte fler studieplatser, säger psykologiprofessor Patrik Jern. Ludvig Romar från Gymnasiet Lärkan hör till dem som söker in till psykologin i år. – Ett konkret och meningsfullt yrke lockar, säger han.

Premium

27.5.2021

Krönikan: Superligan är redan här – men fotbollsfansens vrede kan förflytta berg

Nobels ekonomipris till den som får ner penningsummorna inom toppfotbollen.

Premium

24.5.2021

De här svenska studielinjerna är de svåraste att komma in på just nu

Det högsta söktrycket per akademisk studieplats i Svenskfinland finns alltjämt vid Åbo Akademis psykologilinje. Vid Helsingfors universitet har favoriterna medicin och juridik i år några överraskande utmanare. Och den som tror att det är lätt att komma in till Hanken har fått saken om bakfoten.

23.5.2021

Sampo säljer släkten Runebergs hemlighetsfulla Helsingforsvilla för 2,75 miljoner

En ovanlig fastighet i Helsingfors östra skärgård är till salu. Repoxholmen utanför Degerö är en lummig, isolerad enklav vars historia går tillbaka till nationalskalden Johan Ludvig Runebergs söner.

22.5.2021

Kidnappade prinsessan Latifa fotograferad med vänner i köpcentrum – tolkas som positiv signal

Prinsessan Latifa al Maktum, som kidnappades på Indiska oceanen tillsammans med sin finländska vän Tiina Jauhiainen 2018, syns på en bild som cirkulerar på sociala medier. Om bilden är äkta är det första gången på flera månader som prinsessan syns i offentligheten – och utanför hemmet.

15.5.2021

Ny livesändning visar stora, urbana havsfåglars häckning i Helsingfors

Vid ön Klobben i Gammelstadsviken har WWF placerat ut en ny kamera som livebevakar bland annat häckande hägrar och fiskande skarvar. Havsörnsparet som häckade på ön i fjol har valt en annan boplats i år, men huserar fortfarande i närheten.

Premium

11.5.2021

Finnwatch-forskaren Andy Hall frias i högsta domstolen i Thailand – efter åtta år av rättsprocesser

Forskaren Andy Hall skrev en kritisk rapport om misstänkta människorättsbrott på företaget Natural Fruits ananassaftfabrik i Thailand – och dömdes till fängelse. Efter många år av processer frias Hall nu i högsta domstolen.

8.5.2021

Forskning: Bland societetslejonen i 1810-talets Åbo lobbade de ryska erövrarna för kejsaren

Societetslivet med dans, soaréer och mingel var centralt då eliten i 1800-talets Finland byggde nätverk och befäste sin egen ställning. Umgänget hade också en betydande politisk och ekonomisk dimension, visar Topi Artukkas nya avhandling som utforskar den innersta elitens sociala spel i Åbo strax efter att Finland blivit ett ryskt storfurstendöme.

Premium

26.4.2021

Alarmerande rapport: Många finländska barn får sexuella inviter av vuxna på nätet varje vecka

Under coronatiden verkar allt fler barn ha råkat ut för försök till sexuellt utnyttjande på nätet, visar en färsk utredning som bygger på barnens egna svar. Fenomenet utgör en allvarlig och växande hotbild som måste tacklas i vardagen, säger Tanja Simola vid organisationen Rädda barnen.

Premium

22.4.2021

Krönikan: Goodbye covid

Många kan sakna sin bekväma bubbla när epidemin är kväst. Därför kan coronarutinerna leva längre än själva viruset.

Premium

10.4.2021

Lottan Marie-Louise Molanders dagbok berättar: Så gick det till när kung Carl XVI Gustafs far besökte den finska fronten vid Svir

Under fortsättningskriget får den unga lottan Marie-Louise Molander en specialkommendering: hon ska följa den svenska prinsen Gustaf Adolf på hans överraskande besök till den karelska fronten. Resan med prinsen blir ett minne för livet för Molander. Bara några år senare är prinsen död.

Premium

8.4.2021

Coronaviruset har kapacitet att mutera många gånger till

Nya, överraskande virusvarianter försvårar kampen mot coronaepidemin. Laboratorietester visar att fler mutationer kan vara på väg. En av nyckelfrågorna är hur bra vaccinerna biter på de nya varianterna, säger forskaren Tuomas Aivelo.

Premium

3.4.2021

Påskpyssel: Känner du igen djurarterna?

Naturen vaknar till våren utan att bry sig ett skvatt om coronaepidemin. Våren är ofta en bra tid för naturiakttagelser: många arter aktiverar sig eller återvänder till Norden efter den långa vintern. I det här quizet har vi samlat tio bilder på både inhemska och exotiska arter, som alla är fotograferade på Högholmen. Lycka till och glad påsk!

31.3.2021

Reportage: Det hemliga livet bakom Högholmens stängda portar

Högholmens djurpark upplevde en av sina längsta stängningar. Djuren reagerade väldigt olika på virusisoleringen: lemurer och apor hade tråkigt, men skyggare djur vädrade morgonluft. HBL:s Tobias Pettersson besökte Högholmen bakom kulisserna.

Premium

27.3.2021

Sonen dog i tragisk trafikolycka – mitt i sorgen började föräldrarnas försäkringsplåga

Svåra försäkringstvister kan uppstå om orsaken till dödliga trafikolyckor är oklar. Om försäkringsbolaget anser att olyckan orsakats med flit betalas ingen ersättning. Tvisterna kan bli extremt belastande för de anhöriga. Det vet en far som berättar om sina erfarenheter för HBL.

Premium

26.3.2021

Krönikan: Yrkesutbildningen förtjänar mer respekt i Helsingfors

Akademiska examina är inte allt – Svenskfinland behöver yrkeskunnigt folk.

Premium

24.3.2021

Utnämning till toppjobb utlöste konflikt i Kyrkslätt – "Språkpolitik", anser SFP

I Kyrkslätt ligger SFP och Samlingspartiet i luven på varandra sedan kommunstyrelsen sidsteppade förhandsfavoriten Mikael Flemmich och utsåg Eeva-Kaisa Ikonen till posten som ny bildningsdirektör. Enligt SFP handlar beslutet om språkpolitik. Samlingspartiet bestrider kraftigt påståendet.

Premium

24.3.2021

Utnämning till toppjobb utlöste konflikt i Kyrkslätt – "Språkpolitik", anser SFP

I Kyrkslätt ligger SFP och Samlingspartiet i luven på varandra sedan kommunstyrelsen sidsteppade förhandsfavoriten Mikael Flemmich och utsåg Eeva-Kaisa Ikonen till posten som ny bildningsdirektör. Enligt SFP handlar beslutet om språkpolitik. Samlingspartiet bestrider kraftigt påståendet.

Premium

21.3.2021

Niklas Högnäs vill göra rätt som vegan – men honungen är en svår fråga

När humlorna och andra naturliga pollinerare minskar blir tambin allt viktigare för livsmedelsproduktionen och ekosystemen. Allt fler entusiaster startar egna hobbyodlingar. Men för veganer väcker honungsproduktionen också etiska frågor.

Premium

17.3.2021

Herrgården totalförstördes – men legenderna om societetslivet i Varkaus lever kvar

När företaget Ahlströms tidigare herrgård i Varkaus nyligen förstördes i en våldsam brand gick en betydande del av industristadens kulturhistoria upp i rök. I staden samlar man nu ihop minnen från gården som länge var kärnan i societetslivet – och ofta besöktes av bland annat Gustaf Mannerheim.

Premium

9.3.2021

Tillbaka på flygplatsen efter tio månaders permittering – men osäkerheten gnager

Sara Böckerman som jobbar som markpersonal på Finnair fick ett efterlängtat besked i januari: den långa permitteringen var över. Statistikcentralens senaste siffror målar ändå en dyster bild av läget på arbetsmarknaden. Tiotusentals fler är utan jobb jämfört med samma tidpunkt i fjol.

Premium

8.3.2021

"Prakticum får för lite stöd – orättvist ur svenskspråkig synvinkel"

Yrkesinstitutet Prakticum, som tvingats till omfattande nedskärningar, missgynnas i utbildningsfinansieringen. Det anser Kristian Rehnström, ordförande för undervisningsnämndens svenskspråkiga sektion i Vanda. Han vill starta en bredare diskussion om vem som ska betala för att trygga yrkesutbildningen på svenska.

Premium

1.3.2021

Lyxig vaccinationsturism ordnas för välbärgade – 50 000 euro för en vaccinresa till Dubai

Res utomlands för att komma förbi vaccinationskön. Den möjligheten erbjuder en exklusiv brittisk klubb som marknadsför påkostade vaccinresor till Dubai för sina medlemmar. Förfarandet väcker etiska frågor.

Premium

28.2.2021

Ahlströms historiska herrgård i Varkaus utplånad i katastrofal brand – ägaren förkrossad

Herrgården Varkauden klubi i centrala Varkaus i Norra Savolax totalförstördes i en våldsam eldsvåda som bröt ut på lördagen. Ingen människa kom till skada, men en betydande del av industristadens kulturhistoria gick upp i rök.

Premium

27.2.2021

För många chefer? Prakticums nedskärningar i undervisningen väcker frågor om personalfördelningen

Vid yrkesinstitutet Prakticum, som brottas med sviktande studerandeunderlag, är antalet administrativa tjänster jämförelsevis stort. Det väcker kritik under de pågående samarbetsförhandlingarna. Modellen har sina rötter i fusionen med yrkesinstitutet Inveon, men beror också på att Prakticum sköter servicetjänsterna själv.

Premium

26.2.2021

Krönikan: Regel-Finland slår till: Böter i spårvagnen trots giltig biljett

Paret ser spårvagnen komma och börjar springa mot hållplatsen. De spurtar och hinner nätt och jämnt in. Men det skulle de inte ha gjort.

Premium

22.2.2021

Forsbyfallet: Mordåtalade pojkarna djupt ångerfulla

De tre tonåriga pojkarna som står åtalade för mord på sin jämnåriga kamrat i Forsby visar ånger i polisförhören. Men någon orsak till den dödliga misshandeln anger de inte. Pojkarna beskriver stämningen i början av kvällen som god.

Premium

15.2.2021

Coronakrisen stoppar inte fondernas utdelning – stödet på samma nivå som i fjol

Kulturfältet har drabbats extra hårt av coronakrisen, men budskapet från fondvärlden är att bidrag åtminstone kan delas ut som vanligt. Diversifierade portföljer och buffertar för sämre tider bäddar för det. Däremot kan ändamålet för ett beviljat bidrag inte ändras – i så fall måste man ansöka på nytt.

9.2.2021

Lokalpolitiker frigavs – en person åtalas för mordförsök på sannfinländsk valchef

Centralkriminalpolisen misstänkte tidigare två personer för mordförsök på Pekka Kataja, Sannfinländarnas valchef i Mellersta Finland. Men bara den ena åtalas.

9.2.2021

HBL:s Anna-Lena Laurén nominerad till Stora journalistpriset

Hufvudstadsbladets Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén är en av tre kandidater som tävlar om priset Årets journalist. "Laurén skriver sakkunnigt om aktuella frågor, politik, oliktänkare och vanliga människor runtom i Ryssland", lyder juryns motivering.

9.2.2021

Studie avslöjar: Stor förändring i rapporteringen om vargen

Från 1990-talet till 2010-talet har bilden av vargen i offentligheten blivit positivare. Samtidigt tillspetsas vargkonflikterna. Det visar en ny doktorsavhandling om vargen i svenska och finska medier.

6.2.2021

Oro för yrkesutbildningen på svenska när Prakticum samarbetsförhandlar – "Finlandssvensk ödesfråga"

Närundervisningen bantas ned då yrkesinstitutet Prakticum tvingas spara. Pressen är hård då fler studerande samtidigt ska utexamineras i snabbare takt – utan att tumma på kraven.

Premium

2.2.2021

Bucklade till en bil och flydde från platsen – inget brott, enligt den nya lagen

Bilen fick plåtskador och gärningspersonen försvann från platsen. Så beskriver bilisten Fredrik Koivusalo en försmädlig incident han var med om strax före jul. Men fallet utreds inte, eftersom inget brott har begåtts enligt den nya vägtrafiklagen.

Premium

30.1.2021

Helomvändning i den nymanska stiftelsens utdelning – men processerna är inte slut

Med en ny styrelse vid rodret delar Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse ut rekordstora belopp till allmännyttig verksamhet i enlighet med sitt syfte. Den tidigare styrelsen krävs på miljoner i skadestånd.

Premium

29.1.2021

Krönika: Svenskar ropar ivrigare "skandal" än finländare

Trots coronakrisen vill få av oss leva i ett samhälle där man inte får gå till butiken.

Premium

28.1.2021

Namnet Posten är ledigt – men Posti i Finland öppnar inte för tvåspråkigt namn

Även om Posten i Sverige fortfarande hette Posten – vilket den inte gör – skulle det inte vara något hinder för Posten i Finland att heta Posten på svenska. Pudelns kärna är juridiken kring sådana varumärkesnamn som är en exakt beskrivning av verksamheten.

Premium