Tobias Pettersson

Tobias Pettersson

Reporter

Senast publicerade artiklar

31.8.2019

Kolumn: Farmor hade rätt, livet blev bättre

Natt efter natt, som lotta, spanade min farmor med röda, utvakade ögon efter Stalins fruktade bombplan. Hon upprepade då för sig själv: "En dag blir livet bättre än så här. Det måste bli bättre än så här."

Premium

29.8.2019

Tullen: Kapten på finskt fartyg smugglade över en miljon cigaretter och 1 200 liter starksprit – "Helt exceptionellt"

Kaptenen använde fraktfartyget han själv styrde för att föra in alkohol och cigaretter som sedan såldes vidare, enligt utredningen. Kaptenen misstänks nu för grovt skattebedrägeri.

26.8.2019

Polisskjutningen: De gripna männen är svenska medborgare

Polisen bekräftar att de två männen som greps efter en dramatisk biljakt i går på kvällen är desamma som sköt mot en polispatrull i Borgå under natten mot söndagen.

26.8.2019

Krönika: Häxeri och pseudovetenskap gör feminismen en björntjänst

De som drar likhetstecken mellan trolldom och feminism riskerar att skada arbetet för jämställdheten.

Premium

22.8.2019

Ålänningar sköt 400 skarvar – "Talkojakt"

Hundratals skarvar sköts i den åländska skärgården under en gemensam insats förra veckoslutet, skriver Nya Åland. I tidningen ger jägaren Viktor Eriksson tips om hur man ska tillaga den omstridda fågeln.

Premium

22.8.2019

Historien bakom den vilda åländska kängurujakten – "Lättare att importera en känguru än en hund"

Att importera en vit känguru till Åland visade sig vara överraskande lätt, när man väl kom på idén. På familjen Söderberg-Lundqvists gård har det ovanliga pungdjuret Willy Wonka, rikskändis efter sin rymning, sällskap av dromedaren Roman och laman Susi.

Premium

15.8.2019

Högerextremister marscherar på årsdagen för Åbodådet – sannfinländare håller tal

Tidigare medlemmar i den förbjudna nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen väntas delta i högerdemonstrationen, som ordnas i centrala Åbo. Den sannfinländska riksdagsledamoten Vilhelm Junnila håller tal under manifestationen.

Premium

13.8.2019

Asap Rocky uppträder i Finland på fredag – "Knappast ett problem"

Hiphopstjärnan Asap Rocky kan dömas till fängelsestraff i Sverige två dagar innan han ska uppträda på festivalen Blockfest i Tammerfors. Rättslärda tror ändå inte att det innebär juridiska problem.

11.8.2019

Barn pinade ihjäl tärnunge – "Djurplågeri måste tas på större allvar"

Fågelungar kastas hit och dit och igelkottar används som fotbollar. Huvudstadsregionens djurskyddsförening kräver att både föräldrar och myndigheter vidtar åtgärder för att förebygga och stoppa djurplågeri.

10.8.2019

Klimatförändringen hotar Nordens fåtaliga högfjällsarter

När snötäcket blir tunnare och nya arter vandrar in drabbas specialanpassade arktiska djur som fjällräv och vildren hårt. I Dovrefjell i Norge arbetar man för att bevara den nordiska tundranaturen. Ett besök i fjällområdet är som ett kliv tillbaka i tiden.

Premium

9.8.2019

Helvit känguru skumpade omkring på Åland

Tidigt på fredagsmorgonen togs Ålandspolisen på sängen av en verkligt otippad polisanmälan.

30.7.2019

Kan schakalen jagas? Politisk cirkus kring Finlands nya rovdjur

Jord- och skogsbruksutskottet ville genast bli kvitt guldschakalen som förra veckan för första gången dök upp i Finland. Men en miss i klassificeringen av arten gör att det nu är ett naturskyddsbrott att skjuta den rävlika nykomlingen.

29.7.2019

Lasse klarade sig på 30 euro om året – nu lär han och partnern Maria Dorff andra hur man lever utanför systemet

Lasse Nordlund, uppvuxen i Helsingfors, upplevde att han inte hörde hemma i civilisationen och flyttade ut i ödemarken. Efter över 30 år som självförsörjande på bland annat bär och kålrot grundar han och partnern Maria Dorff ett institut som ger utbildning i hållbar livsstil.

Premium

27.7.2019

Schakalobservation på Emsalö? "Så där stor är inte en räv"

På Emsalö i Borgå skärgård har två personer iakttagit ett djur de inte kände igen. Tanken gick till schakalen, som nyligen observerats i Finland för första gången. – Men utan säker dokumentation är det omöjligt att avgöra, säger professor Heikki Henttonen.

27.7.2019

Schakalobservation på Emsalö? "Så där stor är inte en räv"

På Emsalö i Borgå skärgård har två personer iakttagit ett djur de inte kände igen. Tanken gick till schakalen, som nyligen observerats i Finland för första gången. – Men utan säker dokumentation är det omöjligt att avgöra, säger professor Heikki Henttonen.

25.7.2019

Bill Clintons överraskande besök på Åland – så var hans kväll på affärsmogulen Anders Wiklöfs fest

USA:s tidigare president Bill Clinton dök sensationellt upp på Åland på torsdagseftermiddagen. Clinton kom som affärsmogulen Anders Wiklöfs gäst och firade sommarkvällen på konsert i ett stekhett Mariehamn.

Premium

19.7.2019

"Det var så otroligt spännande"

De första fotspåren på månens yta, randiga räfflor i rymdstoftet. Det var den magiska sensommarnatten 1969 när universum tycktes öppna sig för människan. 50 år senare minns vetenskapsjournalisten Juhani Westman den gastkramande direktsändningen när Apollo 11 landade. Men blev jättesprånget ett platt fall?

Premium

19.7.2019

När hela världen följde med två killar som hoppade som kängurur – 50 år sedan månlandningen

De första fotspåren på månens yta, randiga räfflor i rymdstoftet. Det var den magiska sensommarnatten 1969 när universum tycktes öppna sig för människan. 50 år senare minns vetenskapsjournalisten Juhani Westman den gastkramande direktsändningen när Apollo 11 landade. Men blev jättesprånget ett platt fall?

Premium

16.6.2019

Åt psykedelisk svamp i Mariehamn – bars till ambulans av polisen

Under natten mot söndagen tog Ålands polismyndighet emot ett alarm om en person som ätit svamp som innehöll den narkotikaklassade substansen psilocybin. "En snedtripp", rapporterar polisen.

30.5.2019

Lönnkällaren från förbudslagens tid där Mannerheim och Evert Taube satt och skålade

Eliten på industriorten Varkaus i östra Finland hade inga planer på att följa förbudslagen som infördes 1919. Omsorgsfullt grävde man en lönnkrog under storföretaget Ahlströms villa, där kändisar och högdjur flockades för extravaganta, hemliga fester. Klubben som nu fyller 100 år ruvar på många legender.

Premium

27.5.2019

Kommentar: Dags att sluta vara avundsjuk på Sverige

Det är pinsamt att finländare missunnar Sverige varje framgång, samtidigt som många svenskar uppriktigt börjar heja på Finland så fort Sverige åker ut. Det blir sällan så tydligt som under VM i ishockey.

26.5.2019

GULD! Lejonen tar hem VM-guldet – så här förlöpte den magiska kvällen

Alla tiders finländska ishockeysensation är ett faktum: Finlands underskattade lag med 18 debutanter är världsmästare! Lejonen slog Kanada i finalen med 3-1 efter en uppoffrande kämpainsats. Här kan du följa dramat minut för minut – och festyran på Salutorget.

26.5.2019

Karelens svarta guld – ålänningar exporterar finsk kaviar till Las Vegas

I magarna på urtidsfiskar som simmar omkring på ett fabriksområde i Norra Savolax mognar en av Finlands lyxigaste och mest oväntade exportprodukter. De sibiriska störarnas ryktbara kaviar börjar sin resa i Varkaus och når finsmakarmunnar från Singapore till Las Vegas. Hårda bud gäller i den exklusiva branschen: fel doft kan leda till rättsprocess.

Premium

25.5.2019

En sådan jätteskräll – Lejonen till VM-final!

Här hittar du vår liverapportering från matchen – och de svenska gratulationerna.

18.5.2019

Krönika: Vi betalar för att slippa andra människor

Många av våra största utgifter i livet är förknippade med att komma undan andra människor. Samtidigt är ensamhet en växande folksjukdom.

Premium

16.5.2019

Känslofylld 100-årsfest i Varkaus – ”Svenska skolan kördes medvetet ned”

Roliga minnen varvades med vemod när Svenska skolan i Varkaus firade 100 år på torsdagskvällen. Jubileet hotar bli den nedläggningsdömda skolans sista. Men bland föräldrarna pyr motstånd mot beslutet att stänga skolan.

Premium

13.5.2019

Den blyga pojken från Helsingfors blev internationell kändisfilosof

Utomlands är han en av Finlands flitigast citerade filosofer, men på hemmaplan ger namnet Raimo Tuomela överraskande få träffar i mediearkiven. Trots att han beskriver sig som en blyg ensamvarg är det människans kollektiva samverkan som blivit den nyligen prisbelönta Tuomelas specialområde. – Människan är i grunden en gruppvarelse, säger han.

Premium

11.5.2019

Sydamerikanska giftspindlar trivs och förökar sig i Naturhistoriska museets väggar

De anlände som fripassagerare i en fraktlåda, kröp ut och gömde sig. Många decennier senare bor en livskraftig stam av giftiga fiolspindlar på Naturhistoriska museet. – De är i praktiken ofarliga, som de flesta spindlar, säger Pedro Cardoso, som den här veckan förevisar levande, lurviga fågelspindlar för att öka kunskapen bland skolelever.

1.5.2019

Lat som en myra? Det här visste du kanske inte om myrorna på sommarstugan

Vilka är mekanismerna bakom myrsamhällenas välorganiserade kaos? Forskarna Katja Bargums och Heikki Helanteräs nya fackbok Myrornas hemliga liv öppnar myrornas fängslande sociala samspel för en bred publik.

Premium

30.4.2019

Beslut: Svenska skolan i Varkaus läggs ned

Landets östligaste svenskspråkiga skola stängs efter 100 år av verksamhet. Beslutet fattades av stadsfullmäktige i Varkaus på måndagskvällen.

13.4.2019

Krönika: Dags för finalen – så blev Game of Thrones en global lägereld

Ju tryggare samhället är, desto större är kanske suget efter brutal fiktion. Dramaserien Game of Thrones levererar det.

Premium

12.4.2019

Hjalmar Procopé – antikommunisten som styrde Finland västerut i det fördolda

Kosmopoliten Hjalmar Procopé, med goda kontakter inom bland annat CIA, arbetade privat för västlig integration i ett läge där Sovjetrelationen bakband Finlands regering. – Han var långt före sin tid, säger Richard Brander som skrivit sin doktorsavhandling om den tidigare utrikesministerns dolda diplomati.

Premium

11.4.2019

Skärpta konditionskrav hotar små brandkårer i Svenskfinland

Strängare konditionstester för frivilliga brandmän väcker oro på fältet. Målet är att förbättra säkerheten, men kårchefer befarar att direktivet kan slå mot mindre enheter i den nyländska glesbygden då hjälpande händer faller bort.

Premium

10.4.2019

Chefsjurist slår larm: "Svenskspråkig rättssäkerhet i fara"

Den nya domstolsmyndigheten, Domstolsverket, får inte en enda svensk– eller tvåspråkig medlem i sin direktion. – Utvecklingen är oroande ur ett svenskspråkigt perspektiv, säger Patrik Stenholm, chefsjurist vid Fackförbundet Pro.

Premium

9.4.2019

"Barnfamiljernas vardag skrämmer" – här är orsakerna till att allt färre får barn

För många unga vuxna har tröskeln för att skaffa barn blivit högre. Journalisten Heini Maksimainen utreder orsakerna i sin färska bok, Barnlöshetsboomen. De frivilligt barnlösas berättelser handlar om framtids- och klimatångest – och om en rädsla för att all egen frihet försvinner.

Premium

5.4.2019

Skärpta konditionskrav hotar små brandkårer i Svenskfinland – "Du kan göra ett bra jobb fast du är dålig på bänkpress"

Strängare konditionstester för frivilliga brandmän väcker oro på fältet. Målet är att förbättra säkerheten, men lokala kårchefer befarar att direktivet kan slå mot mindre enheter i den nyländska glesbygden då hjälpande händer faller bort.

Premium

29.3.2019

Anrik svenskspråkig skola kan gå i graven

Svenska skolan i Varkaus är akut nedläggningshotad – igen. Den 100 år gamla skolan i den östliga språkön har för få elever.

24.3.2019

"Nu blir säkert ryssarna bara mos" – 13-årig flicka tecknade slaget om Helsingfors 1918

När slutstriden om Helsingfors rasade i april 1918 satt Dagmar Wallensköld, 13, i sitt fönster på Skatudden och skrev ner allt hon såg och hörde. Den blivande konstnären tecknade också flitigt och detaljerat: rödgardisterna, de tyska trupperna, en stad i lågor.

Premium

22.3.2019

Fynd: Ålänningar över tusen år före sin tid

Forskare vid Helsingfors universitet har gjort en överraskande upptäckt som visar att stenåldersålänningarna var i framkant som odlare och kanske också som bryggare. Fyndet kan kullkasta tidigare teorier om de förhistoriska nordborna.

20.3.2019

Forskare: Finländska juristers företagsbindningar ökar risken för skatteflykt

Då samma juridiska experter både jobbar som konsulter åt företag och som sakkunniga som tolkar skattelagarna kan följden bli att domstolsbesluten i skattetvister oftare gynnar konsulternas företagskunder. Den tolkningen gör Santtu Raitasuo som skriver sin doktorsavhandling om finländska skattejuristers dubbelroller.

18.3.2019

Nymanska stiftelserna fick äntligen ny styrelse

Trion som tar över rodret för de omdiskuterade stiftelserna utgörs av erfarna styrelseproffs med bakgrund i flera storbolag.

17.3.2019

1 400 människoskallar på en vind i centrala Helsingfors – "Hoppas samlingen inte skandaliseras"

Ingen saknar dem. Få vet om att de existerar. Enstaka forskare gör ibland mätningar på tänderna. I ett vindsrum på Naturhistoriska museet i Helsingfors finns ungefär 1 400 människokranier arkiverade i ett slags limbo som ställer etiska frågor.

Premium

3.3.2019

Sebastian Jägerhorn sökte sanningen om sin förfader, hackapeliten Johan Henriksson Jägerhorn, på de tyska slagfälten

Det har gått 400 år sedan en av Europas längsta och blodigaste konflikter, det trettioåriga kriget, bröt ut. I en färsk, prisnominerad bok följer juristen och släktforskaren Sebastian Jägerhorn spåren efter sin förfader, en finländsk kavalleriofficer i de apokalyptiska slagens mitt.

Premium

27.2.2019

Krönika: Full på jobbet varje dag – Nykänen, Wahlroos och den finska fyllan

Vara berusad men ändå prestera. Så mäts manlig storhet i Finland.

Premium

26.2.2019

Polisen friger misstänkt i Airiston Helmi-härvan – företaget misstänks ha betalat svarta löner för 2,8 miljoner

Den ryska medborgare som har varit häktad sedan september i den misstänkta penningtvätthärvan i Åbolands skärgård har frigetts. Han är ändå fortfarande misstänkt, meddelar Centralkriminalpolisen som fortsätter utreda penningtvätt och skattebrott.

24.2.2019

Lojo suktar efter nya entimmeståget – "Enorm jobb- och klimatbetydelse"

Lojo är en av de största vinnarna om visionen om entimmeståget mellan Helsingfors och Åbo blir verklighet. Stadsdirektör Mika Sivula tror att hela Västnyland gynnas, trots att den gamla förbindelsen mellan Karis och Åbo kan hamna i offside.

22.2.2019

Byggarbetare skulle rädda hund ur vak – men det var ingen hund

Det huttrande djuret som räddades ur knipan och sveptes in i en handduk visade sig vara en ung hanvarg.

21.2.2019

Han säljer defekt mugg med halshugget Mumintroll för 22 600 euro

Taxiföretagaren Tero Takamaa tänker slå mynt av en testmugg som tillverkaren Arabia egentligen ville förstöra. Summan Takamaa begär för muggen skulle vara alla tiders rekord.

14.2.2019

Avgörande vändpunkt i stiftelsehärvan: Nu krävs ex-ordförande på skadestånd – Kofverhag gård såld

En ny tre man stark styrelse föreslås ta över de skandalomsusade nymanska stiftelserna.

Premium

14.2.2019

Avgörande vändpunkt i stiftelsehärvan: Ex-styrelsen krävs på skadestånd – Kofverhag gård såld

En ny tre man stark styrelse föreslås ta över de skandalomsusade nymanska stiftelserna.

Premium