Tobias Pettersson

Tobias Pettersson

Reporter

Senast publicerade artiklar

20.1.2019

Många studerar fel och kan inte fokusera – "Lås in mobilen"

Ständig uppkoppling i kombination med prestationsångest lägger krokben för många som läser till inträdesförhör och studentprov. De unga psykologerna Oscar Damén och Noel Forsén tacklar det växande problemet genom att dela med sig av sina bästa studietips.

Premium

19.1.2019

Analys: Barndom före internet – bra eller illa?

Många av oss står med ena benet i den gamla världen och det andra i den nya.

Premium

15.1.2019

Vatten rinner ut vid Sandudds begravningsplats - här är den oväntade förklaringen

Många stadsbor har reagerat på vattnet som strömmar ut ur en slang vid muren till begravningsplatsen.

11.1.2019

"Det är inte finnarna som tar kål på vårt språk – det är vi själva"

– Varje gång vi inte börjar på svenska eller varje gång vi låter bli att byta språk på en webbsida biter vi oss själva i svansen, säger den pensionerade rektorn och läroboksförfattaren Pehr-Olof Rönnholm. HBL:s läsarfråga om språkproblem i vardagen fick mycket gensvar.

Premium

9.1.2019

Erfaren kirurg sågar vårdförslaget: "Oetiskt och dumt – våra skattepengar försvinner till Bahamas"

Regeringens nya förslag som skulle ge privata vårdbolag större rätt att utföra operationer får kirurgen och professorn Martti Kekomäki att se rött. – Man är ute efter vinster på skattebetalarnas bekostnad, säger Kekomäki om förslaget som väckte frän debatt i riksdagen.

Premium

8.1.2019

Plötsligt började pensionsbreven komma på finska – "Jag blev illa berörd"

Den pensionerade läraren Linda Lawast-Slotte fick till sin stora förvåning höra att hon är registrerad som finskspråkig.

Premium

6.1.2019

Lars bror stred för Waffen-SS – "Fördes bakom ljuset"

Finlandssvenska Ernst Luther var en av 1 400 unga finländare som under andra världskriget anslöt sig till nazityska SS, lett av Heinrich Himmler. Luther stred vid östfronten och sårades svårt i Ukraina. Hans bror Lars, 91, vill nu nyansera bilden av de finländska SS-frivilliga: alla var inte nazister.

Premium

29.12.2018

Analys: "Hej var e du nu?" – Vi kommunicerar bättre – och sämre – än någonsin

Där det förut räckte med ett samtal behövs nu tiotals meddelanden.

24.12.2018

Julgodis: De fräcka limerickarna som knappt missade finalen i läsartävlingen

Läsarnas fantasi och rimakrobatik firade stora triumfer i höstens limericktävling. Många godbitar missade finalen med en hårsmån.

Premium

21.12.2018

Extremt ovanlig tumlare räddades i Nagu – första bilderna på över 20 år

Valen hade fastnat i ett laxnät utanför Lillandet.

16.12.2018

Från leninister till extremnationalister – de här småpartierna försöker göra det omöjliga i riksdagsvalet

I Finland finns just nu lika många partier utanför riksdagen som i den. Bland småpartierna som slåss om en plats i solen finns också extremistiska element. HBL går genom den brokiga skaran inför vårens val.

Premium

9.12.2018

Resereportage: Uganda är naturfotografens dröm – se bilderna här

På grund av sin blodisande närhistoria kommer Uganda sällan högt på finländarens lista över semestermål. Men mycket har förändrats sedan Idi Amins slaktarvälde. Landet i Afrikas hjärta är en skattkammare för naturturisten – med bergsgorillan som kronjuvelen.

2.12.2018

Barnavården i Helsingfors: Ingenting var bättre förr

Fembarnsmamman Anna af Schultén grundade Barnavårdsföreningen i Finland i en tid då sjuka och undernärda spädbarn dog som flugor i miserabla lägenheter i Berghäll, Sörnäs och Vallgård. Föreningen som nu firar sitt 125-årsjubileum har en mindre roll i dag, men dess arv lever vidare i välfärdsstatens mest fundamentala funktioner.

24.11.2018

Förmögen studentkår fyller 150 – artisten M. A. Numminen berättar om sina minnen från det galna året 1968

150 år har gått sedan Helsingfors universitets studentkår grundades under tsarens vakande öga. Och för precis 50 år sedan intogs Gamla studenthuset i en spektakulär protestaktion. Inför dubbeljubileet talade HBL med artisten M. A. Numminen som var med i hetluften 1968 och Sebastian Österman, biologistuderande och röstmagnet i delegationsvalet 2018.

22.11.2018

Författaren Henrik Jansson oskyldigt anklagad för kvinnomisshandel – nära att få på käften på Mannerheimvägen

"Förbipasserande utgick på ett obehagligt sätt från att jag som man måste vara förövaren. I stället för att hjälpa min hustru som halkat ville de slå mig." Henrik Jansson berättar om kvällen i Helsingfors som lämnat djupa spår.

19.11.2018

Lång väntan över – finländsk satellit skjuts upp i rymden i Elon Musks raket

Efter en försening på nästan ett år ska jubileumssatelliten Suomi 100 inleda sitt rymdäventyr. Uppskjutningen sker i kväll i Kalifornien med hjälp av företaget SpaceX:s bärraket. Kostnaderna landar på under en miljon euro.

17.11.2018

Analys: Svenskfinland vågar inte tala om löner

Skvaller? Kanske. Men konsekvenserna av att inte diskutera löner och förmåner är mycket allvarligare än följderna av att göra det öppet.

13.11.2018

Versaillesfreden sådde fröet till nästa katastrof – "Stort misstag att lägga hela skulden på Tyskland"

Första världskriget skulle få slut på alla krig. I stället blev det grogrunden för världshistoriens största konflikt.

13.11.2018

100 år sedan första världskriget tog slut - så påverkades Finland av Europas "urkatastrof"

– Både Tyskland och Ryssland förlorade första världskriget. Det var det som gav Finland en reell chans att utvecklas till en självständig stat, säger professor Henrik Meinander. Han framhåller att de avgörande händelserna i Finland inte går att förstå rätt utan världskrigskontexten.

13.11.2018

Lodjuret i Ingå blev skjutet – polisen misstänker jaktbrott

Undersökningar visar skottskador på lodjuret som hittades på ett skär i Ingå tidigare under hösten.

13.11.2018

Lodjuret i Ingå blev skjutet – polisen misstänker jaktbrott

Undersökningar visar skottskador på lodjuret som hittades på ett skär i Ingå tidigare under hösten.

5.11.2018

Ny bok: Här är nyckeln till Palmemordet

I en färsk bok om mordet på Olof Palme följer journalisten Jan Stocklassa det intrikata Sydafrikaspåret och pekar ut en ny potentiell misstänkt. Stocklassa är övertygad om att den dömde och senare frikände Christer Pettersson är oskyldig.

3.11.2018

Öppnade viltslakteri på gården – här styckas vitsvanshjorten

Hjortstek på julbordet i stället för skinka? Viltbutiken Viltgården på familjen Landers gård i Ingå är först i Finland med att stycka och sälja inhemskt vilt till vanliga konsumenter i större skala. – Inget kött är mer klimatsmart, säger grundaren Tomas Landers.

2.11.2018

Öppnade viltslakteri på gården – här styckas vitsvanshjorten

Hjortstek på julbordet i stället för skinka? Viltbutiken Viltgården på familjen Landers gård i Ingå är först i Finland med att stycka och sälja inhemskt vilt till vanliga konsumenter i större skala. – Inget kött är mer klimatsmart, säger grundaren Tomas Landers.

24.10.2018

Het språkdebatt kring Helene Schjerfbeck – Kyander får mothugg av regissören

En finskspråkig Helene Schjerfbeck på vita duken väcker starka känslor. – Tråkigt om språkargument lever så här starkt i vårt samhälle, säger regissören Antti Jokinen.

23.10.2018

Kalldusch för krogscenen – tre legendariska barer stänger

De anrika krogarna Corona, Moskva och Dubrovnik i Kampen i Helsingfors tvingas stänga, skriver Helsingin Sanomat.

20.10.2018

Krönika: Titeln "guru" är som kejsarens nya kläder på arbetsmarknaden

Många låter sig duperas av högtravande titlar som inte betyder någonting.

13.10.2018

De försvarar digital studentexamen: "Slarvfelen försvinner"

Eleverna lär sig programmen i ett nafs, onödiga fel faller bort och läraren får bättre möjligheter att stödja eleven. De kritiserade digitala studentskrivningarna har också starka stödtrupper – förutsatt att tekniken fungerar.

12.10.2018

"Bättre folk" retar och roar – men varifrån kommer uttrycket?

HIFK:s nya supporterförenings provokativa reklam "bättre folk" lockar fram både ilska och flin. Kopplingen till den stereotypa nidbilden av finlandssvenskar kan ingen missa, men uttryckets ursprung är svårspårat.

22.9.2018

Krönika: Unga är inte lata jobbsurfare

Generationerna före min beklagar sig ibland över att unga kommer in i arbetslivet med dålig attityd. De är inte redo att anstränga sig eller förbinda sig, utan vill direkt ha allting serverat på bricka. "Nu strax vill jag ha kakan!"som den bortskämda grevesonen Axel kräver i en av Topelius sagor.

20.9.2018

Digitalt studentprov avskräcker – de tar den allra sista chansen att skriva matematik på papper

I Mattlidens gymnasium uppmanas abiturienterna att skriva matematiken tidigare än vanligt för att slippa vårens digitala omställning. Gymnasiet Lärkan har valt en helt annan taktik och i stället satsat på att ge abiturienterna träning för det digitala provet.

19.9.2018

Tiitinen i memoarbok: Stasi-listan är en struntsak

I en biografi som utkommer i dag avfärdar Skyddspolisens långvariga chef Seppo Tiitinen den ökända "spionlistan", som bär hans namn, som en bagatell. Samtidigt vill Tiitinen en gång för alla ta kål på två envisa rykten: president Tarja Halonen och statsminister Kalevi Sorsa var inte listade som Stasi-agenter.

17.9.2018

Spring så länge du orkar – så här fungerar Beep-testet

Esbo stad avbryter det så kallade beep-testet tills vidare efter dödsfallet förra veckan. Enligt experter är testet inte farligare än andra konditionstester – för friska elever. Också Helsingfors och Åbo tar åtminstone tillfället bort testet från sina agendor.

9.9.2018

Nystart vid uni efter kaotiska år: "Svenskan ska inte lämnas i ett dammigt hörn"

Regeringens sparåtgärder slog hårt mot Helsingfors universitet där de senaste åren kantats av förvirring och frustration. Nu vill nyvalde rektor Jari Niemelä och kansler Kaarle Hämeri återställa förtroendet, förbättra ekonomin och samtidigt satsa på tvåspråkigheten.

8.9.2018

Porkalas vrakmysterier öppnas för undervattensturister

De välbevarade men till stora delar okända vraken utanför Porkala udd ruvar på hemligheter som kittlar fantasin. Den nyöppnade vrakparken under havsytan vill ge dykare och skärgårdsturister möjligheten att själva utforska fartyg som vilat på bottnen i flera hundra år.

7.9.2018

Finländska dykaren Mikko Paasi hedras efter grottdramat i Thailand - får högsta kungliga förtjänsttecknet

Dykaren Mikko Paasi hade en viktig roll när operationen för att rädda det försvunna thailändska juniorfotbollslaget genomfördes. Nu får han en sällsynt utmärkelse av Thailands kung Maha Vajiralongkorn, rapporterar Ilta-Sanomat.

3.9.2018

Sekelgamla spökskepp på grunt vatten – Porkalas vrakmysterier öppnas för publik

De välbevarade men till stora delar okända vraken utanför Porkala udd ruvar på hemligheter som kittlar fantasin. Den nyöppnade vrakparken under havsytan vill ge dykare och skärgårdsturister möjligheten att själva utforska fartyg som vilat på bottnen i flera hundra år.

29.8.2018

Skidsäsongen kan börja tidigare i år – nytt system ska ge Svedängen snålskjuts

Med hjälp av vattenrör ute i terrängen ska snökanonerna och spårmaskinerna vid Finlands livligaste spårnätverk, Svedängen, kunna jobba också om vintern är usel. Motionen om att satsa på konstsnö tas inom kort upp i stadsfullmäktige.

23.8.2018

Konstens natt ger staden en vitamininjektion – plock och tips inför kvällen

Performans högt ovanför Senatstorget, nattmarknad i Fiskehamnen, skrattyoga, mordpromenad och öppet hus på många teatrar. HBL valde ut godbitar bland programpunkterna under Konstens natt.

16.8.2018

Är den svenskspråkiga skolan sämre än den finskspråkiga? HBL testade sex sega påståenden

I Pisaundersökningar på 2000-talet har elever i svenskspråkiga skolor ofta presterat något sämre än sina kolleger i finskspråkiga skolor. Teorierna om vad skillnaden berott på är många. HBL bad tre experter bemöta sex påståenden utifrån sina egna erfarenheter och forskning på området.

11.8.2018

Här erövrar kvinnorna kodningsvärlden – "Det har saknats kvinnliga it-förebilder"

När de unga uppstartsproffsen Anne Badan, Blinera Meta Shala och Heidi Kähkönen ordnade en programmeringskväll för kvinnor i det gamla Maria sjukhus i Helsingfors stod de plötsligt inför ett positivt problem: intresset var så stort att alla inte fick plats. Behovet av kunniga kvinnor växer i den traditionellt mansdominerade programmeringsbranschen.

10.8.2018

Lärare kämpar med växande byråkrati som stjäl tid av undervisningen

Nio av tio lärare i grundskolan upplever att det så kallade trestegsstödet i den nya läroplanen ökat arbetsmängden. Till de största tidstjuvarna hör en uppsjö av elektroniska dokument som kontinuerligt ska fyllas i. – Tiden med eleverna minskar, säger klassläraren Susanne Pessi.

6.8.2018

"Biblisk plåga" – monstersvärmen från söder totalförstörde Thomas skörd

Den långvariga värmeböljan har fört med sig ett ovanligt fenomen som drabbar många jordbrukare hårt. Vandrande svärmar av fjärilsarten gammafly äter upp all grönska på åkrar där de slår sig ned. För Thomas Antas i Lappträsk var odlingssäsongen över i ett svep.

5.8.2018

Delade på barnavården – gick miste om FPA-stöd

Den nystartade Pappautmaningen vill sporra arbetsgivare att ge pappor bättre möjligheter att tillbringa tid med barnen. Daria Hägg och Janne Pasanen ville turas om med att vara hemma med sina söner en extra vardag i veckan. Men det innebar att familjen inte fick rätt till FPA:s flexibla vårdpenning.

4.8.2018

"Biblisk plåga" – monstersvärmen från söder totalförstörde Thomas skörd

Den långvariga värmeböljan har fört med sig ett ovanligt fenomen som drabbar många jordbrukare hårt. Vandrande svärmar av fjärilsarten gammafly äter upp all grönska på åkrar där de slår sig ned. För Thomas Antas i Lappträsk var odlingssäsongen över i ett svep.

31.7.2018

Saftig nota för att slå ihjäl en snok, men nästan ingen betalar – se listan över djurarternas värde

252 euro. Så mycket kan den som dödar den fridlysta snoken tvingas betala staten i ersättning. Men i praktiken får polisen nästan aldrig "snokdråp" på sitt bord.

31.7.2018

Sibbomordet: Polisen förtegen om finlandssvensk direktörs död

Mordutredningen i Söderkulla kopplas till en person i mörk regnkåpa som sågs i området dagen då dådet ägde rum.

26.7.2018

"Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?"

Han misslyckas spektakulärt med nästan allt. Skamlöst lämpar han över ansvaret för hela familjen på sin tonåriga dotter Malin. Och ändå är den tafatta Melker Melkersson på Saltkråkan personifikationen av den nordiska stadsbons envisa sommardröm. Det bor en liten Melker i alla som någon gång kämpat med en utombordare, ett getingbo eller en spis som ryker in.

27.6.2018

När nordpolsfararen Andrées luftballong damp ned i Korpo skärgård

I Korpo i Åbolands skärgård firas 125-årsjubileet av en av de mest otippade episoderna i ortens historia: dagen då den världskända ingenjören och polarfararen Salomon August Andrées luftballong dunsade ned från himlen och lämnade ingenjören själv strandsatt på ett litet skär.

16.6.2018

Seniorer i uppror om kontanter: "Svinaktigt av bankerna"

Flera pensionärsorganisationer har fått nog av den försvagade servicenivån och de höjda avgifterna i bankvärlden. På initiativ av pensionären Lars Christer Johans i Grankulla kräver man nu att jämlik service och grundläggande kontanttjänster garanteras för dem som inte är hemmastadda i den digitala världen.