Tim Johansson

Tim Johansson

Reporter

Senast publicerade artiklar

25.9.2018

Citykaninerna är tillbaka – "Torra sommaren perfekt för dem"

Citykaninerna var ett gissel i huvudstadsregionen. Sedan slog ett virus ut stora delar av stammen. Nu gör de vilda kaninerna ändå comeback.– Den torra sommaren var perfekt för dem. Väta är kaninernas värsta fiende, säger jägaren Hannu Luoto.

24.9.2018

Finska städer i topp – europeiska städer allt varmare

Städerna i Europa blir allt varmare. Förändringen är störst i Finland och Sverige. Fyra finländska städer ligger i topp när nästan 600 städer granskas.

20.9.2018

Krönika: Ungdomen farlig tid – för husen

Glaspalatset och Tennispalatset har fått nytt liv. Andra hus ger upp redan efter några decennier.

8.9.2018

Gamla bygglov bryter sämjan i presidentens grannskap

Idyllen i villaområdet ska bevaras, det är de boende i Lill-Mejlans eniga om. Den nya detaljplanen rör ändå upp känslorna till ytan: Varför får grannen bygga mer, men inte jag?

7.9.2018

Prisrusning för småhus i Helsingforsregionen

Priserna för småhus i huvudstadsregionen steg med nästan fem procent under våren och försommaren. Men prisstegringen fördelar sig inte jämnt.– Det är stora variationer, säger mäklaren Heidi Malmström.

3.9.2018

Krönika: Är ett glas alkohol verkligen för mycket?

Forskningsresultat kan vara bristfälliga eller leda fel. De kan ändå få stor spridning, större än invändningarna i efterhand.

16.7.2018

Krönika: Den av er som är fri från synd skall posta första filmen om Neymar

Vad händer när hundratals miljoner människor tänker på samma sak inom några millisekunder?

14.7.2018

Försäkringsbolag varnar för lågt vatten

Havsvattenståndet var ovanligt lågt i början av sommaren. Det syns i olycksstatistiken.

12.7.2018

Sjuk på semestern? Domstol avgör om du får fler lediga dagar

EU-domstolen prövar Finlands regler om sjukdagar på semestern.

3.7.2018

Krönika: När små hus blir stora

För drygt hundra år sedan var den nuvarande innerstaden Tölö ett landsbygdslandskap. Sedan kom höghusen. En liknande utveckling drar nu över de mer perifera delarna av Helsingforsregionen.

26.6.2018

Småhuspriserna under press – därför tvekar köparna

Gamla och stora småhus i huvudstadsregionen är svårsålda. Många hus har faktiskt tappat i realvärde sedan 2010. Bakom utvecklingen ligger ett nytt förhållningssätt bland köparna.

15.6.2018

Terrordömde Bouanane fördömde öldrickande – rökte själv cannabis

De som kom i kontakt med Abderrahman Bouanane i Finland beskriver inte honom som särskilt besvärlig. Men ibland brusade han upp, till exempel när han såg andra dricka öl. Själv rökte han cannabis.

11.6.2018

Analys: Längd och vikt avgör inte i VM

Spelarna i fotbolls-VM väger allt från 60 till 100 kilo och vissa spelare kan vara nästan 40 centimeter längre än andra. Mångfalden i fysiska förutsättningar är grunden för fotbollens popularitet.

4.6.2018

Ålands sommarstugor i topp – ökar mest i hela Finland

Ryktet om sommarstugedrömmens död är betydligt överdrivet. 2010-talet har redan gått om 00-talet när det gäller antalet nybyggda fritidshus. Starkast är utvecklingen på Åland och i Lappland.

1.6.2018

Stor brandfara – nu kommer blixtarna som höjer risken ytterligare

Regnskurarna som väntas dra över landet under fredagen och natten mot lördagen låter bra med tanke på den höga skogsbrandsrisken. Men med skurarna följer åskan.

1.6.2018

President Relanders hus i Vanda blir bostäder

Jugendvillan i Ånäs ska bli Vandas finaste och kanske dyraste hus. Att en av Finlands presidenter bott i huset lär inte försvåra försäljningen.

29.5.2018

Video: Varning för storbrand efter tidiga sommarvärmen – så här släcker du en brand

Den rekordvarma försommaren har en baksida: upp till 50 mark- och skogsbränder bryter ut per dag. De flesta av bränderna förblir små, men risken ökar för större bränder. – En storbrand är inte alls en omöjlighet, säger Johannes Ketola på Räddningsinstitutet.

28.5.2018

Östra Böle överraskar – se hur bopriserna utvecklats i ditt postnummerområde

Bostadspriserna i Östra Böle har stigit stadigt sedan 2010. Stadsdelen har vunnit på sitt centrala läge i närheten av andra populära bostadskvarter i området strax utanför innerstaden. Förlorare ­­är villor, radhus och höghus med sämre läge och med dyra reparationer vid horisonten.

26.5.2018

Analys : Bo trångt – må bättre?

Kreativiteten är stor när vi anpassar oss till att vårt boende slukar en allt större del av våra inkomster.

18.5.2018

Oppositionen varnar: Företagen flyttar över vårdkostnader till samhället

Oppositionen pekar ut flera ekonomiska risker med vård- och landskapsreformen. En av dem är den privata företagshälsovården. Kostnaderna för den kan allt mer falla på skattebetalarna, tror oppositionen.

13.5.2018

Arcadas nya rektor: Finlandsvenskarna borde se sig som del av en majoritet

Finlandssvenskarna ska inte se sig själva som en liten hotad minoritet och högskolorna ska inte låta de stora nedskärningarna i utbildningen bestämma stämningen, säger Arcadas tillträdande rektor Mona Forsskåhl.

8.5.2018

Krönika: Se upp för prognoserna

Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik. Kan man nu lägga till prognoser till listan?

2.5.2018

Analys: Dyra bostäder drar ifrån – köpa billigt sämre affär

Prisskillnaderna mellan bostäder ökar inom städerna. Dyra blir dyrare i snabbare takt medan de förmånligaste följer en lugnare utveckling.

25.4.2018

Stafettkarnevalen springer för sjuka barn

Välgörenhetsstafetten Liv samlar pengar för ett gott ändamål.

25.4.2018

Stora fuktproblem stänger ishallar i Helsingfors

Ishallarna öppnas inte längre detta decennium.

24.4.2018

Polis: "Vi får brist på svensktalande poliser då vi inte får värva lokalt"

Alltför få svensk- och tvåspråkiga vill bli poliser. Lös problemet genom att låta de lokala poliserna sköta en del av rekryteringen, säger överkommissarie Mats Lagerstam.

24.4.2018

Finskhetsförbundet: Finlandssvenskarna en särskild resurs – men den obligatoriska svenskan kan inte försvaras med förnuftsskäl

Bevarandet av svenskan i Finland gynnar den finska statens intressen, skriver Finskhetsförbundet i sitt nya språkpolitiska program. I praktiken är smockorna mot svenskan ändå många.– Finländarna pressas att tro att svenskan är en del av finskheten, säger förbundets ordförande Ilmari Rostila.

20.4.2018

Krönika: Har du redan besökt centralen för välbefinnande?

Välbefinnande utlovas av spa-avdelningar och nu också av kommunens vårdcentral.

16.4.2018

Hjärnskada sänkte straffet för dödsolyckan i Tölö

Högsta domstolen beaktade gärningsmannens tidigare hjärnskada i sitt beslut. Däremot ledde den omfattande publiciteten kring påkörningen där en cyklist dog inte till strafflindring.

19.3.2018

Krönika: Glesbygden finns mitt ibland oss

Helsingforsregionen är inte bara stad. Den är också byar och framför allt skogar.

19.3.2018

Över 50 000 stöder initiativ – vill att riksdagen ska göra döden mindre lukrativ för staten

Fler dör för varje år. Det betyder större inkomster för staten genom arvsskatten. Alla är ändå inte nöjda med utvecklingen.– Jag räknar med heta diskussioner, säger Christian Pundars vars medborgarinitiativ om att slopa arvsskatten landar i riksdagen.

14.3.2018

Orpo: Sänkta skatter bäddade för ekonomiska uppgången

Finansminister Petter Orpo (Saml) tror på fortsatt uppgång för finsk ekonomi. Sänkt samfundsskatt och sänkt skatt på arbete förklarar vändningen från stagnation till tillväxt, enligt Orpo.

7.3.2018

Pertti Latvalas succéinitiativ blir fall för riksdagen: "Fick ro i själen"

Försäkringsläkare har stor makt när försäkringsersättningar avgörs. Ett framgångsrikt medborgarinitiativ vill skärpa kraven på försäkringsbolagens medicinska rådgivare. – "Heder och samvete" borde gälla också försäkringsläkarna, säger initiativtagaren Pertti Latvala.

5.3.2018

Usel luft i Helsingforsregionen i dag

Avgaser och damm förpestar luften i Helsingforsregionen. Under söndagskvällen och måndagen har luftkvaliteten ställvis varit dålig eller mycket dålig.

2.3.2018

Arkitekter: Sänk Helsinki Garden med 24 meter

Det planerade kvarteret Helsinki Garden med idrottsarena, köpcentrum och bostäder är alltför stort, skriver Finlands arkitektförbund Safa i ett utlåtande.

25.2.2018

Företagen ställer om – äldre kunderna blir allt fler

På bara tio år ökar antalet 75–85-åringar i Helsingfors med cirka 50 procent. Företagen ställer om för förändringen. – Många av våra äldre kunder prövar gärna på något nytt, säger handelsmannen Erkki Kääpä i Munkshöjden.

23.2.2018

Mörka moln över Helsingfors – befolkningen krymper i många stadsdelar

Hälften av Helsingfors stadsdelar väntas ha klart färre invånare om tio år.– Vår åldrande befolkning sticker ut också på global nivå, säger Mari Vaattovaara, professor.

21.2.2018

KL: Rättstvist hotar gratiskanaler i kabelnätet

Upphovsrättsorganisationen Kopiosto vill ha mer betalt av kabelbolagen. Det skulle innebära slutet för gratis tv-kanaler i kabelnätet, anser kabeloperatörerna.

20.2.2018

Analys: Kollektivtrafiken ritar om kartan

Steg för steg suddas stadsgränserna ut i Helsingforsregionen.

20.2.2018

Hankenanställda varslar om strejk

Först varslade universitetssektorn om strejk vid Helsingfors universitet. Nu kan arbetskonflikten sprida sig till andra högskolor.

19.2.2018

Vapenexporten liten till Afrika

40-åringens säljresa till Uganda ska inte ses som ett tecken på stor finländsk aktivitet på den afrikanska vapenmarknaden. Sydafrika är ändå ett undantag.

16.2.2018

Vanda och Sibbo vinnare när Helsingforsregionen växer

Helsingfors får bakläxa om sin generalplan och staden får kanske fundera om var tiotusentals nya bostäder ska placeras i framtiden. Grannarna Sibbo och Vanda har inte liknande problem – de växer mest i hela landet.

12.2.2018

Krönika: Stor brist på väljare till vänster

Debatten om vänsterns kräftgång fokuserar mycket på partierna och rätt lite på väljarna. Ser man på väljarna märker man att de har vandrat högerut.

5.2.2018

Nyländsk protest: "Svårt bli invald om man inte kommer från Helsingfors"

15 riksdagsledamöter och 23 kommundirektörer i Nyland motsätter sig regeringens planer på att slå ihop landets två största valdistrikt, Helsingfors och Nylands valdistrikt.

5.2.2018

Stadsboulevarder stoppas i rätten – kritiker får rätt om Centralparken

Helsingfors förvaltningsdomstol häver Helsingfors nya generalplan för Centralparkens västra delar. Samtidigt får flera stadsboulevarder nej av rätten.– Vi är otroligt glada, säger Maija Hakanen, Centralparksaktivist.

4.2.2018

Skallen från Vörå har fått ett ansikte

Skallen tros tillhöra en flicka från järnåldern. Nu har en finländsk specialist på krimteknik gett kraniet ett ansikte.

2.2.2018

Senatstorget fylldes av demonstranter – i dag står metron och många bussar stilla

Strejken mot regeringens aktiveringsmodell drabbar kollektivtrafiken hela dagen. Senatstorget fylldes av demonstranter.

31.1.2018

Tidigare chef för Sveriges Television kliver in i Stockmanns styrelse

Två nya i Stockmanns styrelse. Ordföranden föreslås få 80 000 euro i arvode, delvis som aktier.

31.1.2018

VR ställer in lokaltåg på torsdag

VR förbereder sig för snöfall.