Tapani Ritamäki

förläggare

Senast publicerade artiklar

13.5.2022

Krönika: Ett hus för Ukraina?

Skulle det inte vara en bra lösning på husproblemet i Malm om staden startade en insamling för att få ihop medel till renoveringen och om träbyggnaden därefter kunde tjänstgöra som ukrainarnas samlingslokal?

Premium

17.3.2022

Krönika: Dictators without borders …

Det är Putin som fört alla bakom ljuset: från George Bush, Tony Blair och Nicholas Sarkozy till Barack Obama. Alla har de ställt upp på möten i Kreml – i hopp om att kunna påverka Ryssland i demokratisk riktning. Världens ledare har gett Putin glans och legitimitet.

Premium

17.2.2022

Krönika: Bra att Esbo stadshus rivs

Esbo stad vill riva stadshuset för att utveckla sin stadskärna. Det är välkommet, men tror någon på allvar att Esbo centrum kommer att bli mer än ett nödtvång dit invånarna tar sig för att sköta tråkiga ärenden?

Premium

3.1.2022

Krönika: Arkitekttävlingen för Södra hamnen är en besvikelse

Förutsättningarna för att skapa en "ikonisk" byggnad för det nya Arkitektur- och designmuseet i Södra hamnen är inte goda, skriver Tapani Ritamäki.

25.10.2021

Krönika: Rädda villorna i Mejlans!

Låt oss alla vädja till Sauli Niinistö och Jenni Haukio. Rädda byggnaderna! Mejlans är värdefullt och behöver de villor som finns kvar. Finland är Europas fattigaste land på förkrigstida byggnader.

Premium

30.8.2021

Krönika: Lovisas Andy Warhol

Lovisaprofilen Aatos Åkerblom betraktades som en galning, men kanske var han ett geni. Hans dokumentation av småstadslivet är unik, skriver Tapani Ritamäki.

28.3.2021

Impuls: Ajournera arkitekttävlingen om Elielplatsen med 10-15 år!

Elielplatsen behöver arkitektur som kan mäta sig med Eliel Saarinens ikoniska granitgubbar. Ajournera tävlingen, skriver Tapani Ritamäki som tittat närmare på de fem bidragen.

Premium

6.3.2021

Impuls: Vinnaren får ingenting?

Sonen oroar sig för att hans förlagsavtal kanske bara är ett resultat av att pappan är en känd författare, medan alla på förlaget egentligen tycker att han är usel. Och ful. Pappan svarar tålmodigt: ”Troligen anser också förlagets gårdskarl att du skriver dåligt."

Premium

9.1.2021

Impuls: Återuppför Selim A. Lindqvists saluhall vid Kaserntorget

Det är trots allt det vilda i de omgivande jugendhusen som ger Kaserntorget dess prägel. Det är dags för beslutsfattare och arkitekter att visa mod, skriver Tapani Ritamäki.

Premium

20.8.2020

Impuls: Arkitekturuppror

Ta 1970-80-90-talshus i landets förmögnaste stad Grankulla och jämför dem med värstingförorten Jakobackas. De är som enäggstvillingar.

Premium

14.5.2020

Impuls: När sommaren är över, var är vi då?

Det paradoxala med viruset är alltså att vi i vår rädsla för döden börjat underskatta antalet människor som dör hela tiden, varje dag.

Premium

2.4.2020

Impuls: Därför lider Italien

Finlands lånebehov har uppskattats till enorma tio miljarder, en summa som är bekant från ett annat sammanhang. Ansvarsfullt nu vore att avstå från jaktplansinköp och i stället använda pengarna till att betala för coronakrisen.

Premium

13.3.2020

Impuls: Smells like team spirit

Det spelar en roll hur konsumenten beter sig, det spelar en alldeles avgörande roll. Vi ska inte stöda utländska multikonglomerat om vi vill ha ett välfärdssamhälle i Finland.

Premium

5.2.2020

"Vad är det här för ett jävla ställe! Var i helvete har ni era askkoppar?" – en förläggares minnen av Jörn Donner

Han blev ödmjukare med åren, mänskligare, sårbarare. Jag trivdes bra med tuffingen, men ännu bättre med den han blev när han vågade släppa garden, skriver Tapani Ritamäki, Jörn Donners förläggare under många år.

Premium

10.12.2019

Impuls: Att Eero Saarinen inte är representerad i Finland ifrågasätter vår status som "arkitekturland"

Ark Rex måste bli årligen återkommande! Finland behöver en arkitekturfilmfestival som kan inspirera folk att betrakta sin omgivning med kritisk blick.

Premium

8.10.2019

Impuls: Falsk optimism ökar risken för klimatkaos

Ännu för drygt 30 år sedan var det stora hotet att oljan skulle ta slut, nu är det motsatsen.

Premium

27.8.2019

Konsertrecension: Mjuka ballader i hård förpackning

Man behövde inte lyssna länge för att förälska sig i Courtney Barnetts släpiga röst, aviga gitarrsolon och fina texter, skriver Tapani Ritamäki.

Premium

9.5.2019

Impuls: Vad kostar en sannfinländare?

Det slår mig att Sannfinländarnas program snarare är ett synopsis till en sci-fi-dystopi än en handlingsmanual inför ett val – depressioner för ett depressivt folk.

Premium

19.3.2019

Impuls: Stanna, please

”Vi ska ut! Omedelbart ut! Skit i alla dealar! Bara ut ut uuuut!” Så låter folket när det är på gott humör efter några stora glas öl.

Premium

4.1.2019

Impuls: Den finska tiggarens sorg

Framgångsrik författare kallar han sig – med sarkasm i rösten.

Premium

10.12.2018

Impuls: En byggstil som gör oss medborgare rasande – finländsk nollarkitektur

Riv flera hemska 70-talshus och bygg i stället upp de vackra som revs ur vägen för dem, till exempel Waldemar Aspelins jugendpärla "Sibbo kyrka" i Tölö, skriver Tapani Ritamäki.

27.8.2018

Impuls: Bästa hälsningar

Jag läser en äldre författares hemliga bok som tryckts i bara några ex. Texten gör mig nöjd, inte minst för att det är just den bok jag bad författaren skriva för tre, fyra år sen. Han röjde då inte med en min att han redan skrivit den 25 år tidigare.

13.5.2018

Impuls: Världens största magkänsla

Vita husets överlägset största problem handlar om hur man ska informera en president som inte kan, inte vill, inte orkar läsa något. Tapani Ritamäki har läst Michael Wolffs insiderhistoria Fire and Fury.

10.3.2018

Impuls: Finland 20!

När stadsguiderna i framtiden ställer sig framför Centrummagasinet har de inför skaran av hänförda japanska och kinesiska turister en story att berätta: en med många tragiska element.

30.1.2018

Impuls: Valdebatt? Bryt!

Förr var det en skam att inte klara svenskan när man gjorde anspråk på högsta posten. I dag är det ok för en Laura Huhtasaari att på finska säga att hon tar en kurs om hon blir vald.

10.12.2017

Impuls: Slushmässan och bokmässan

Helsingfors bokmässa kunde behöva en portion av den optimism som frodas på Slush, skriver förläggaren Tapani Ritamäki.

13.8.2017

Impuls: In med invandrarna!

"Nummer två på Populistpartiets agenda är att radikalt minska alkoholkonsumtionen. (...) Familjevåldet minskar och kvinnor och barn mår bättre – också trivseln för invandrare från kulturer som inte är vana vid alkohol ökar. Populistpartiet inför tvångsvård av alkoholister. Ett totalförbud är tråkigt, men temporärt. Med tio års mellanrum görs tester för att se om finländaren äntligen arabiserats." Tapani Ritamäkis visioner om ett nytt parti.

16.4.2017

Impuls: En eftermiddag i London

I England har alla läst om juden som flyttade till ett muslimskt land och levde inkognito där i tio år. Mannen som hatade hetta och flyttade till Lahore! David Lytton skulle passa perfekt i en sång av Morrissey, skriver Tapani Ritamäki.

8.12.2016

Impuls: Guggenheim en gång till

Jag lägger hundra euro i potten om någon utmanar Nalle Wahlroos att lägga tio miljoner, skriver Tapani Ritamäki.

3.11.2016

Impuls: Stockholm, lost

Dylan tackar men tvekar och hummar om att komma på fest. Tapani Ritamäki söker förklaringen genom textanalys.

27.4.2016

Impuls: Hur går det för Led Zeppelin?

Den 10 maj i år faller äntligen domen. Har Led Zeppelin stulit låten Stairway to Heaven av det amerikanska bandet Spirit eller har de skrivit den själva?

13.3.2016

Impuls: Smärtsamt att skåda

Historien behöver konkretion, materia, för att bli ihågkommen och återberättad, skriver Tapani Ritamäki.