Sylvia Bjon

Sylvia Bjon

Reporter

Senast publicerade artiklar

29.11.2020

Sannfinländarna vill ta stora kliv i Savolax

Sannfinländarna har under hösten gjort en offensiv på Centerns hjärtmarker för att samla upp vad Finlands mesta kommunparti verkar tappa. I Idensalmi är invandring ingen stor fråga, inte heller råder det någon direkt strid med Centern. – Skillnaden är att vi talar om ingrodda arbetssätt, säger Henri Uljonen, som spår att Sannfinländarna mer än dubblerar sina mandat i staden.

Premium

25.11.2020

Skuggbudget: KD skulle avsluta klimatfonden, sänka EU-avgifter och puffa lokala avtal i alla företag

Kristdemokraterna är först ute med sin skuggbudget. KD stöder stimulansen under coronakrisen, men jämfört med regeringen vill partiet spara bland annat på att backa klimatfonden och dela ut utvecklingspengar direkt.

Premium

17.11.2020

Europaministern om Polen och Ungern: "Historiskt svårt läge"

Efter att Ungern och Polen meddelat att de tänker stoppa EU-budgetramen och återhämtningsfonden på grund av missnöjet kring rättsstatsvillkoren säger Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) att det trots allt finns 25 länder som är eniga.

17.11.2020

Inga handskakningar på slottet – tvåspråkig tv-kavalkad ska visa Finland

Presidentparet har planerat en sändning med inslag från slottet och olika delar av landet. Detaljerna i programmet blir en överraskning för allmänheten. Sauli Niinistö säger att han "inte känner någon stor förlust" för att handskakningarna inte blir av.

16.11.2020

Polen och Ungern bromsar EU-pengar på grund av rättsstatskrav

Två länder bromsar EU:s budgetram och den stora återhämtningfonden på 750 miljarder, på grund av kravet att binda rättsstatsprinciper till EU-bidrag framöver. Vetovarningen kom då EU-ambassadörerna samlades på måndagen.

13.11.2020

Kommentar: Halla-ahos intåg polariserar debatten – men vill helsingforsarna ha en debatt om "stadens själ"?

Vapaavuoris avhopp och Jussi Halla-ahos utnämning till Sannfinländarnas borgmästarkandidat sätter i gång en större rörelse för att ändra styrkerelationerna i Helsingfors, via större motsättningar. Den strategiska kampen pågår redan.

Premium

8.11.2020

Borgmästarspelet öppet då Vapaavuori sätter punkt – "Hans synliga arv kan locka tunga politiska namn"

Jan Vapaavuori, Samlingspartiets röstmagnet i senaste kommunalval, ställer inte upp i kommunalvalet och fortsätter inte som borgmästare, meddelade han på söndagen. Det innebär en tungviktare mindre hos Samlingspartiet inför valet – och ännu en brandfackla i debatten om hur staden letts.

Premium

7.11.2020

Urpilainen: Europa måste snart diskutera ekonomiska spelregler – "Kan inte skuldsätta sig i all evighet"

Så länge coronakrisen pågår är stimulansåtgärderna befogade, säger Finlands EU-kommissionär Jutta Urpilainen, men snart väntar en nödvändig diskussion om alla de ekonomiska spelregler som satts på undantag.

Premium

7.11.2020

Halla-aho till Yle: Valet inverkar inte på nationalistpartier i Europa

Att vissa nationalistiska och högerpopulistiska partier i Europa tappat i opinionsmätningar och att Trump ser ut att gå mot förlust i USA är inte ett samband, anser Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho som kommenterade USA-valet i Yles Morgonettan.

5.11.2020

På fredag röstar riksdagen om medborgarinitiativ mot könsstympning

Medborgarinitiativet om tydligare lagstiftning mot kvinnlig könsstympning har fortsatt medvind i riksdagen – men kopplingen av pojkars omskärelse till initiativet fick riksdagen att debattera i tre timmar.

5.11.2020

"Ett historiskt resultat" säger Sarvamaa – rättsstatsvillkor ska gälla för EU-budgeten, "ingen vetorätt"

En uppgörelse om hur rättsstatsvillkoret ska kopplas till EU-budgeten nåddes på torsdagen mellan rådet, parlamentet och kommissionen. Parlamentet och rådet ska senare formellt godkänna den.

Premium

4.11.2020

Vanhanen: "Bäst att stänga av börsnyheterna ett par veckor"

EU-finansministrarnas möte gav sig inte in på spekulationer kring det oklara valresultatet i USA. Också höstens coronavåg fäller en osäkerhetens skugga över den europeiska ekonomin.

3.11.2020

Andersson svarar på kritiken om läroplikten: "Punktåtgärder har redan testats i tiotals år – de har inte räckt till"

Oppositionen kritiserar den utvidgade läroplikten för att kostnaden omfattar hela årskullar, inte bara unga med högre risk för att trilla av. – Ännu har jag inte hört vilken punktåtgärd som kunde ersätta den utvidgade läroplikten, säger undervisningsminister Li Andersson (VF).

2.11.2020

Läroplikten till debatt i riksdagen – här är tvistefrågorna

På tisdag debatterar riksdagen lagförslaget om utvidgad läroplikt, som hör ihop med kostnadsfria gymnasie- eller yrkesstudier. Inför debatten släpper Finlands Näringsliv EK en beställd rapport som frågar varför alternativ eller kommunexperiment inte utretts.

29.10.2020

HBL-krönika samlade "filosofieingenjörer": "Ja, vi finns faktiskt"

– Vi filosofieingenjörer finns redan och har funnits länge. Dagens generation står på jättars skuldror, säger Gunnulf Mårtenson som satte en boll i rullning efter en HBL-krönika om teknik och humaniora i våras.

Premium

28.10.2020

De vill fånga österbottniska SFP-väljare och Centerväljare med konservativt samarbete

Centerns nedgång i opinionsmätningarna har satt fart på jakten efter rörliga väljare på den konservativa kanten. – Sannfinländarna passar inte alla, säger Sari Essayah som tillsammans med Medborgarpartiet utlyser en "lättversion" av valförbund i hela landet inför kommunalvalet.

Premium

28.10.2020

Ny kanslichef söks till Finansministeriet – ett år efter att tjänsten utlystes första gången

För ett år sedan lediganslogs tjänsten som kanslichef för Finansministeriet. Nu utlyses den att sökas igen. Motiveringen är att de nationella och internationella omständigheterna har förändrats betydligt - men processen har präglats av diverse politiska vändningar.

27.10.2020

Finland pressar på gemensamt nordisk e-id: "Vad är tidsplanen?"

I flera år har Nordiska rådet varit överens om att avskaffa gränshinder och gå in för ett gemensamt elektroniskt identifikationssystem. Finlands delegation anser att koordineringen lämnar en del att önska.

Premium

20.10.2020

Europarådet har granskat finländska fängelser: Oro över våld och fastspända klienter

Våldsamheter i fängelset i Åbo kräver stränga insatser, annars kan läget "vara utom kontroll", noterar Europarådets kommitté mot tortyr CPT, som också har granskat förvarsenheten för utlänningar i Krämertskog och dömer tillgången till psykisk hjälp som "otillräcklig".

Premium

20.10.2020

JK kritiserar dålig coronahantering på flygplatsen

Biträdande justitiekansler Mikko Puumalainen riktar kritik mot hur myndigheterna, och inte minst Social- och hälsovårdsministeriet, hanterade coronaläget på flygplatsen i våras. Det här efter att justitiekanslern fått ta emot flera klagomål.

20.10.2020

Polisen bekräftar: Elskåp orsakade branden på Kåren

Branden på Kåren i Åbo misstänktes ha fått sin början i ett elskåp, och nu bekräftar polisen att det är resultatet av den tekniska utredningen.

20.10.2020

Amnesty: Migrantarbetare utnyttjas alltjämt i Qatar

Qatar har tidigare prickats för omständigheterna bland annat i byggbranschen, något som fällt en lång skugga över fotbolls-VM. En färsk rapport granskar landets hembiträden, som ofta fått sina resehandlingar konfiskerade och utstår hot.

19.10.2020

EU-parlamentet röstar om korvar och burgare – förslag skulle förbjuda vegetariskt att kallas korv

Ska vegetariska produkter få heta vegetarisk korv eller vegoburgare? På onsdag ska Europaparlamentet behandla ett par språkrelaterade förslag som faller under jordbrukspolitiken. Petri Sarvamaa (Saml/EPP) säger sig vara oroad över att förslaget går igenom.

19.10.2020

Sannfinländarna tävlar om Centerväljare – Saarikko pekar ut Halla-aho för att vilseleda folk

– Många frågar om vi är rädda att Sannfinländarna fiskar efter samma väljare. Det är vi inte, säger Centerns ordförande Annika Saarikko. I en kommunalvalsduell med Sannfinländarnas Jussi Halla-aho höll hon sig på avstånd och kommenterade människovärdet: – Det finns saker man inte tramsar om.

Premium

11.10.2020

Sanna Marin: "Anklagelser utan bevis underminerar förtroendet"

Statsminister Sanna Marin (SDP) kallar oppositionens utspel om lögn och politisk styrning kring munskydden för "mycket hårda anklagelser". – När man framför sådana skulle det vara bra om man också redogjorde för vilka belägg man har, säger hon under statsministerns frågetimme på Yle Radio Suomi.

10.10.2020

Analys: Samlingspartiet vill fälla omsorgsminister Kiuru – så blev munskydden föremål för politisk projicering

Samlingspartiet vill fälla omsorgsminister Krista Kiuru (SDP). Statsministern har anklagats för lögner. Munskydden verkar också i den finländska debatten ha blivit en politisk symbolfråga. De argument som projiceras mot varandra är ibland olika delar av precis samma rapporter.

Premium

9.10.2020

Regeringen har nått enighet om vårdreformen – finansieringen stötesten

Den ministergrupp som har förhandlat om innehållet i vårdreformen har nått en överenskommelse, bekräftar omsorgsminister Krista Kiuru (SDP). Den blev klar sent på fredagskvällen. Det handlar om ändringar efter remissrundan, där bland annat finansieringen har fått kritik.

9.10.2020

Samlingspartiet föreslår misstroende mot minister Krista Kiuru – omröstning på onsdag

Samlingspartiets riksdagsledamot Mia Laiho föreslår misstroendevotum om omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) på grund av hanteringen av coronakrisen. Omröstningen sker på onsdag, meddelar riksdagen. Socialdemokraterna beskriver utspelet som ett magplask

8.10.2020

"Alla får inte allt de vill" i EU:s nya migrationsplan

Den första politiska prövningen för EU:s nya migrationsplan kom på torsdagen då inrikesministrarna träffades via videolänk. Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att man i det nya paketet försökt balansera in mer som kan tilltala de länder som motsatt sig tidigare solidaritetsförslag.

8.10.2020

Polisstyrelsen: Gassprej kan användas i stället för fysiska maktmedel

Situationen vid klimatprotesten i Helsingfors hade nått en sådan punkt att ledningen för polisoperationen godkände att gassprej användes mot demonstranterna, uppger Polisstyrelsen i sin rapport till Inrikesministeriet. "Demonstrationsfrihet innebär inte en frihet att bryta mot lagen", betonar styrelsen.

7.10.2020

Vapaavuori vädjar till hemmafestare: "Det handlar inte bara om restauranger"

– Kära studenter runtom i staden, var noggranna, vakna och ansvarsfulla, säger borgmästare Jan Vapaavuori som vädjar till alla som arrangerar privata tillställningar, både unga och äldre.

7.10.2020

Två hinder talar emot munskyddstvång

Nästa vecka ska regeringen ta ställning till ett större paket med coronafrågor. Sammankomster, hobbyer och distansjobb är på listan. En del har efterfrågat tvång på munskydd, men kanslichef Kirsi Varhila benar ut vilka hinder som finns.

7.10.2020

Smittspridningen trappas upp i fem landskap – tidigare stängning för krogarna

Krogar ska stänga redan klockan 23 i fem landskap från och med natten mellan lördag och söndag, föreslår Social- och hälsovårdsministeriet. Antalet kunder begränsas. Österbotten anses vara i spridningsfasen, och Nyland, Egentliga Finland, Birkaland och Egentliga Tavastland i accelerationsfasen.

7.10.2020

Smittspridningen trappas upp i fem landskap – tidigare stängning för krogarna

Krogar ska stänga redan klockan 23 i fem landskap från och med natten mellan lördag och söndag, föreslår Social- och hälsovårdsministeriet. Antalet kunder begränsas. Österbotten anses vara i spridningsfasen, och Nyland, Egentliga Finland, Birkaland och Egentliga Tavastland i accelerationsfasen.

5.10.2020

Budgeten: Medelinkomsttagare med småbarn vinner mest

Nästa års budget minskar inte inkomstskillnaderna, men de medelinkomsttagare som får sänkt dagvårdsavgift har mest att vinna.

Premium

3.10.2020

Vem förhandlar lönen? Detta innebär Skogsindustrins beslut

Frågan om vem som ska förhandla om löner och arbetsvillkor skakas om då Skogsindustrin slutar förhandla om allmänna kollektivavtal och överlåter det till enskilda företag och deras personal. Men hur påverkar det andra? Vem bestämmer om arbetsvillkor i fortsättningen, påverkar det strejker, och behövs det en minimilön i lagen?

22.9.2020

Misshandel på skolgård i Vanda – ministern: "Måste göras klart att mobbning är våld"

En 11-årig skolelev i Vanda misshandlades för en vecka sedan så illa under en rast att ambulans tillkallades. Efter att fallet spreds på sociala medier inleddes en diskussion om mobbning.

21.9.2020

Flera hål i skrovet, olycksrapport kan dröja till sommaren – det här vet vi nu om Amorellas grundstötning

Det har uppstått hål i olika storlek i Amorellas skrov, bekräftar Viking Line efter söndagens grundstötning. Nu ska händelseförloppet utredas med hjälp fartygens svarta låda, navigeringsinformation och besättningen. Den slutliga olycksrapporten kan dröja fram till nästa sommar.

Premium

18.9.2020

Saarikko vill skapa "Centerallians" som inte behöver vara enig

Centerns nya ordförande Annika Saarikko vill ta nya tag för att utveckla dubbelt kommunmedlemskap eller flerkommunboende – något som stötte på patrull under förra regeringsperioden.

Premium

17.9.2020

Finländarnas åsikter är inte lika tudelade som känslorna låter förstå

I riksdagsvalet 2019 ökade de sociala mediernas betydelse. Att framkalla arga reaktioner på Facebook tycks ge en stor spridning – och 66 av de hundra inlägg som fick mest arga reaktioner var Sannfinländska inlägg.

Premium

16.9.2020

Så ska regeringen få minst 31 000 jobb, beskedet får delade reaktioner

Regeringen lägger mest krut på sysselsättningstjänster och krav på aktiv arbetssökning – det ska ge 10 000 fler jobb. Frågan hur man ska få 10 000 fler bland de äldre arbetstagarna på jobb bollas till arbetsmarknadsparterna, där FFC redan nu meddelar att man motsätter sig slopandet av pensionsslussen.

Premium

16.9.2020

Von der Leyen stakade ut coronaåtgärder i sitt linjetal - vill se ny vaccinmyndighet

Mindre än ett år efter att kommissionen tillträtt har landskapet ändrat dramatiskt. Corona och återhämtningen flankeras av utrikespolitiska utmaningar i Vitryssland och Ryssland. Ursula von der Leyens höll första linjetal i parlamentet på onsdagen.

11.9.2020

Klimatmål, ekonomi, svår utrikespolitik och brexit präglar EU-hösten

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen väntas nästa vecka slå fast i sitt linjetal att EU bör minska utsläppen med "minst 55 procent" till år 2030. Miljöutskottet i Europaparlamentet vill skärpa målet till 60 procent och fasa ut stöd till fossila bränslen.

Premium

10.9.2020

Ingen enighet om lokala avtal – andra sysselsättningsåtgärder i stöpsleven

En av de sysselsättningsåtgärder som förberetts inför budgetförhandlingen har klappat ihop i arbetsgruppen, och klyftan mellan parterna verkar ha djupnat sedan förra regeringsperioden. Däremot fortsätter diskussionen om alternativ till pensionsslussen och om aktiv arbetssökning. Regeringens budgetförhandlingar inleds på måndag.

9.9.2020

Kommunskatter stiger trots hjälpåtgärder, tror både regering och opposition

Kommunerna beräknas tappa 1,7 miljarder nästa år i sjunkande intäkter och stigande kostnader. Partierna är överens om att de ska hjälpas av staten, men oppositionen kritiserar att regeringen vill öka kommunernas uppgifter genom att förlänga läroplikten.

Premium

8.9.2020

Statsministern: Sparåtgärder kan inte undvikas, men de kommer senare

Statsminister Sanna Marin (SDP) fick frågor om bland annat UPM:s stängningsplaner i Jämsä under en träff med politiska journalister. Enligt Marin kom hennes uppgifter om lönsamheten bland annat "direkt från fabriken".

5.9.2020

Analys: Därför vann Saarikko, den skickliga kommunikatören

Det är exceptionellt att åsidosätta en sittande ordförande som inte lett partiet i ett enda val. Därför lägger Annika Saarikko sina ord mycket noggrant: Hon lovar inga snabba segrar, och garanterar inget uppehållsväder.

Premium

5.9.2020

Kulmuni i sitt tal: Det har varit ett svårt år

Den politiska debatten på Centerns kongress inleddes med flera inlägg om att lyssna och sluta gnabba: "Tiden för självömkan är förbi".

4.9.2020

Delegater: Ställ inte stad och landsbygd mot varann, bygg upp lagandan

På lördagen väljer Centern ordförande. Oberoende av vem det blir efterlyser partiaktiva en bättre gemensam anda. Besvikelser från förra regeringsperioden hänger också kvar på det lokala planet.

2.9.2020

Saml kräver uppdaterat regeringsprogram till omröstning i riksdagen

Samlingspartiet upprepar sitt krav på att regeringen ska förnya sitt regeringsprogram med tanke på den förändrade ekonomin, och presentera det för riksdagen. Om det inte sker leder det till interpellation, säger partiledare Petteri Orpo.