Sylvia Bjon

Sylvia Bjon

Reporter

Senast publicerade artiklar

9.12.2018

Över hälften av personalen på daghem överväger att byta yrke – trots att de älskar sina jobb

Den goda nyheten först: Personalen på barnens dagis är mycket engagerade. Men stora barngrupper och resursbrist sliter hårt på idealen och hälften överväger att sluta, visar en färsk, nationell pilotstudie. Nästan nio av tio är missnöjda med större barngrupper.

Premium

7.12.2018

Slut på Kupolen som studentlokal

På lördag firas det "gravöl" i den legendariska Kupolen i Nya studenthuset – den ska hyras ut kommersiellt och kommer inte längre att inhysa studentföreningar.

7.12.2018

Tvist om bilutsläpp och kolkraft i EU överskuggar klimatveckor – "Man försöker driva ett paket som inte följer Parisavtalet"

Medan klimatmötet pågår i Polen stiger frustrationen över förhandlingar om enskilda politiska mål i EU. – Vi borde minska utsläppen kraftigt, men om Tyskland försvarar bilindustrin och Polen kolkraftverken vet jag inte hur vi gör det tillräckligt snabbt, säger Sirpa Pietikäinen (Saml/EPP).

5.12.2018

Spurt för att få lagar i mål före val: Läkemedel kan bli billigare, alkoholskärpning hamnade i soptunnan, Åland inne på stopptid

Onsdagen var sista dagen för inlämning av lagar som ska bli klara den här valperioden: läkemedel kan bli billigare, utlänningslagen skärps. Ändringen i Ålands självstyrelselag som borde blivit klar ligger inne på stopptid.

Premium

3.12.2018

Säg vem som barnvänligast i landet är? Så tävlar partierna i babykramande

Inför val brukar det uppstå skillnader mellan partier, men nu uppstår det också trängsel: Alla vill vara familjevänliga. Vi ser redan mönster för vad följande regering kan ta sig an.

30.11.2018

Kommentar: Rena tryckkokaren, och det är inte ens advent

"Irritationen kom som en bumerang. Ångorna formligen steg i riksdagskorridorerna på torsdagen."

26.11.2018

Analys: Icke-partiet har landat i Finland, och det är bara ett av symtomen

Harry Harkimos rörelse Liike Nyt ställer upp i riksdagsvalet och har 150 kandidater som mål. Är det en storm i ett vattenglas? Inte om man ser hela sammanhanget: Nya partitrötta rörelser klättrar fram på olika håll i Europa.

24.11.2018

Är det fluff, blir det No Deal? Här är läget inför brexitmötet

EU-ledarna samlas i Bryssel på söndag för att besluta om man accepterar texten i skilsmässopappren. Det är högt spel – men Storbritannien är det större osäkerhetsmomentet.

23.11.2018

Så klarade sig partiledarna – plus och minus efter första debattveckan

Vad gick bra, vad gick sämre? Här är plus och minus efter två valdebatter, partiledare för partiledare.

23.11.2018

Analys: Pajkastning kan inte bara skyllas på politiker – det syntes på fredagens debatt

Två partiledardebatter om arbetslivet har tagit fram några tydliga svar. Men också en svår fråga: Klarar Finland av dialog eller har det spruckit för gott?

22.11.2018

FFC startar kamp om matbuden: Ser det ut som en anka och kvackar som en anka ...

FFC startar en kamp för att få fler medlemmar, och tar särskilt upp dem som jobbar i plattformsekonomin. Jarkko Eloranta kräver att det som ser ut som ett anställningsförhållande också ska vara det.

21.11.2018

Analys: Näringslivet kan få sin familjereform, men skatter blir tvistefrö om regeringen blir rödare

Den här veckan pressar både näringslivet och facket de nio partiledarna – slutresultatet visar också vad många tycks vara överens om.

21.11.2018

Pekka Lundmark får klubban i EK – "Det vi beslutar i dag har långtgående konsekvenser"

Finlands näringsliv EK:s höstmöte har valt Fortums vd Pekka Lundmark till ny styrelseordförande för 2019.

21.11.2018

Analys: Lilleputtarna hittar varandra

Det är nu det rasslar i kalkylark och fickräknare: Valförbund ska ingås om man som vill klara sig. De blå och Medborgarpartiet har hittat varandra i Vasa och Uleåborg.

17.11.2018

Går VF med i regeringen får medlemmarna sista ordet – partiet lovar medlemsomröstning

Om Vänsterförbundet är med i regeringsbildningen ska förhandlingsresultatet bli föremål för medlemsomröstning. Det beslöt partifullmäktige på lördagen.

17.11.2018

Analys: Pekka Haavisto vill se Gröna bland de tre största – Centern hamnar i skottgluggen

Pekka Haavisto ska hinna med både fotarbete och hjärnarbete, och ställer ett högt mål: De gröna vill upp bland de tre största partierna – i praktiken gå förbi Centern.

14.11.2018

"Är logiken att arbetslösheten försvinner om vi slopar alla bidrag?" Fejd mellan höger och vänster om skuggbudgetarna

Fronten gick tydligast mellan SDP och regeringen då riksdagens debatterade oppositionens skuggbudgetförslag.

14.11.2018

Granska pengarna parti för parti: Så vill de fördela budgeten annorlunda

Var skulle de skära ner, var ta in mer skatt, och vilka effekter har det? Här är översikten över sex oppositionspartiers alternativa budgetförslag för 2019. Alla summor beskriver skillnaden till regeringens budget.

14.11.2018

Analys: Drömpengarna lever än! Tre upptäckter i oppositionens sista skuggbudgetar

Put your money where your mouth is, lyder talesättet på engelska. I Finland är vår självklara översättning: Skuggbudget.

13.11.2018

Åland ska betala i Sannfinländarnas skuggbudget

Sannfinländarna vill satsa mer på säkerhet och boende, mindre på bistånd. Partiet skär ner i Yleskatten, Ålands gottgörelse och Finlands avgifter i EU.

13.11.2018

SDP:s valbudget: Skatt på fackets börsvinster, negativ inkomstskatt för dem med lägsta lönerna

– Jag är färdig att vara statsminister med den här skuggbudgeten, säger SDP:s ordförande Antti Rinne, som håller fast vid sitt Valborgslöfte om en hundralapp mer på de små pensionerna.

7.11.2018

Merkel i Helsingfors: Varnar för att USA och Asien kör om i förnyelse

Finland och Tyskland är ekonomiskt starka, och driver samma linje i EMU, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel under sitt Helsingforsbesök. Men det behövs mer, säger hon.

7.11.2018

Österrikes "Wunderkind" försvarar regler – det gäller budgetdisciplin, och det gäller Dublinavtalet

Är han ”en konservativ Macron”, ”hårdhjärtad” eller en ”Wunderkind”? Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz har på kort tid stuckit ut hakan i EU-frågor.

7.11.2018

Brexitförhandlaren allvarlig: Klockan tickar

– Vi måste acceptera att det är en "lose-lose"-situation, säger EU:s huvudförhandlare Michel Barnier om slutspurten i brexit då han besöker Helsingfors i samband med EPP:s kongress.

7.11.2018

Möte som formar Europa i Helsingfors i dag

Europas center-höger hoppas få fortsätta leda EU i gammal tappning, men en omvälvning är på gång. Den här veckan samlas ingredienserna för hur Europa ser ut de närmaste åren på två möten – EPP i Helsingfors och det liberala Alde i Madrid. Vad sker?

31.10.2018

"Demokrati är inte den enda puben i stan" – Italienska Femstjärnerörelsen jämför sin framgång med Netflix

Den italienska regeringen har utmärkt sig genom att bli den första vars budget fått kalla handen på grund av EU:s finansiella regler. I den sitter Femstjärnerörelsen, som utmanar den representativa demokratin.

30.10.2018

Så bereder sig Nyland för att vårdtidtabellen kraschar: Två scenarier kvarstår

Det senaste halvåret har man också berett sig för möjligheten att det inte blir något reformbeslut alls under den här regeringen.

28.10.2018

En vecka kvar till Grönas beslut – Alanko-Kahiluoto öppnar kampen

Outi Alanko-Kahiuoto är först ute med att meddela att hon vill leda De gröna, som om en vecka ska välja tillfällig ordförande.

28.10.2018

Ännu en veteran lämnar riksdagen – hundratals år av erfarenhet försvinner i valet 2019

Annika Lapintie (VF) meddelar på söndagen att hon inte kommer att ställa upp i riksdagsvalet i vår, och sällar sig till en lista långvariga folkvalda som inte syns i granitborgen efter april.

27.10.2018

"Skönt att derbyt är tillbaka!" – HIFK-supportrar vill se nytt, seriöst ligabygge

Ljudnivån stiger först tio minuter före slutvisslingen. "Veikkausliiga, här kommer IFK!" HIFK är tillbaka i ligan, och supportrarnas förhoppning är nu ett bygge av ny kaliber.

26.10.2018

Talentia tappade förtroendet för Sture Fjäder

Ett av Akavas medlemsförbund meddelade efter sitt styrelsemöte att Sture Fjäders uttalanden stridit mot medlemmarnas värderingar.

26.10.2018

Finns problemen kvar? Expertråd hann klandra regeringen för luddigt antagande om uppsägningar

Precis då regeringen meddelat att man ändrar förslaget om uppsägningslagen kom Rådet för bedömning av lagstiftningen med sitt omdöme om det förra förslaget.

26.10.2018

"Det går att pausa stridsåtgärderna" meddelar facket – Regeringen öppnar för dialog

Akava, STTK och FFC ger försiktigt grönt ljus för regeringens kompromiss och är beredda att "pausa" stridsåtgärderna. Men ännu finns oklarheter. – Vi har inte sett hela förslaget ännu, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

25.10.2018

Bredsida mot SDP – "måste bli mer förnyande" om partierna ska sitta i samma regering

Petteri Orpos inställning till en potentiell rödblå regering är kantad av villkor, och han har lämnat blockpolitikdrömmarna bakom sig.

25.10.2018

Orpo ser en framtid där vi avtalar om fler arbetsvillkor själva – "det är ditåt vi är på väg"

Arbetslivet och utbildningen är två av Samlingspartiets hjärtefrågor, men i båda skorna klämmer det. Nedskärningarna i utbildningen "har vållat smärta", säger Petteri Orpo i HBL:s partiledarintervju.

24.10.2018

Lägre skatt på grönsaker, högre skatt på socker – KD bygger skuggbudget med styrande politik

Sockerskatt och att lägga sordin på bostadsbidragen ska ge mer pengar i KD:s skuggbudget. Pengarna skulle gå till bland annat babypeng för familjer, seniorer och utbildning.

24.10.2018

Kommentar: Om Sipilä vill tala om kvinnors snuttjobb, så tala ordentligt

"Oron för kvinnornas ställning på arbetsmarknaden är ett sådant guldägg att man nästan inte skulle vilja skjuta sönder det."

23.10.2018

Flygskatt och solpaneler för husbolag – så skulle De gröna använda 1,5 miljarder annorlunda

Skuggbudgetsäsongen är här, och De gröna är först ute med sin version av hur statens pengar borde användas.

19.10.2018

Analys: Varför drogs dagismaten in i allt detta? Historien om fackstriderna i ett nötskal

I början veckan kan JHL:s politiska stridsåtgärder påverka maten på daghem, vilket fått många att undra varför stångandet blivit så dramatiskt om en lag som inte finns. Svaret finns i en räcka av skeenden hittills.

18.10.2018

Därför är 1968 unikt men relevant fortfarande – "Vi kan stå inför en ny omskakning, och vet inte vilken"

Femtio år senare utkommer en bok som tar sig an en förklaring till vad som hände 1968. – Det var inte bara en ungdomsrevolt, säger en av författarna Anton Monti.

17.10.2018

"Ett typisk stampande som dyker upp på slutrakan" – EU-ledarna får brexitrapport i kväll

Avtalet om Storbritanniens utgång ur EU är klart "till nittio eller nittiofem procent", säger statsminister Juha Sipilä.

17.10.2018

Ännu en vändning: Regeringen kan byta ut åtgärder "om vi får ett tungt motförslag"

Regeringen fick fortsatt förtroende med rösterna 101-73, och statsministern ser det som ett stöd också för att fortsätta bereda den omstridda uppsägningslagen. Men både Sipilä och Orpo har fört fram att åtgärder kan bytas ut.

16.10.2018

Nu regnar det förslag – så svarar oppositionen mot uppsägningslagen: Familjeledigheter, lokala avtal, bättre arbetshälsa

Fyra av oppositionspartierna har föreslagit misstroende för regeringen i debatten om de omstridda uppsägningslagarna och regeringens arbetspolitik.

15.10.2018

Så förklarar regeringen sin politik: "Ska också i fortsättningen finnas tungt vägande skäl för uppsägning"

Regeringen har på förmiddagen lämnat in sitt meddelande om sysselsättning och om reglerna för uppsägning i små företag. Det blir omröstning om regeringens förtroende på onsdag.

15.10.2018

Vem kan fälla regeringen och hur? Det här tunga verktyget har Sipilä använt tre gånger

Meddelande, upplysning, interpellation, misstroendevotum mot enskilda ministrar ... Här är en checklista över hur regeringen kan mätas, vem som kan göra det, och hur det gått till.

15.10.2018

Krönika: Det är inte hat eller kärlek som Sipilä och Niinistö behöver

Finländarnas inställning till politiker är inte frisk. Den är konstig på två olika sätt, och gränsen går någonstans mellan statsministern och presidenten.

11.10.2018

Kraftmätning om uppsägningslag tas till riksdagen – FFC: "Ser ut som om man begär kvittering på ett blankt papper"

Statsminister Juha Sipilä tänker låta mäta regeringens förtroende i riksdagen, på grund av proteståtgärderna på arbetsmarknaden. – Traditionen är att protestera mot regeringen, men att protestera mot riksdagen är ovanligare.Industriförbundets Riku Aaalto säger att meddelandet inte påverkar fackets aktioner.

9.10.2018

Alexander Stubb har inte bara en möjlighet till toppjobb, utan flera, bedömer Katainen

Hela läget med så kallade toppkandidater är mer osäkert nu än i förra EU-valet, säger Jyrki Katainen om Stubbs kandidatur – men det finns fler rutter att hålla ögonen på, och sex toppjobb i utdelning.

8.10.2018

Fler stridsåtgärder inleddes i dag– privata daghem och hamnar med

Övertidsförbud och förbud att byta arbetsskift råder från och med måndag i ännu fler branscher, inom alla tre löntagarcentraler.

6.10.2018

Debatten om presidentens biografier hettade till: ”Känns som man blir flådd levande”

Inte mindre än tre böcker kring Sauli Niinistö har utkommit i rask takt. I en fullspäckad sal på Åbo bokmässa träffade presidenten författarna och delade ut hårda ord. Till journalisten Lauri Nurmi sade presidenten rentav att han ”borde byta yrke”.