Sylvia Bjon

Sylvia Bjon

Reporter

Senast publicerade artiklar

22.5.2019

Rinne: Förhandlingarna kan fortsätta ännu nästa vecka

Slutspurten flyttas framåt, och det går sannolikt till nästa vecka att få ihop ett regeringsprogram, säger regeringsbildaren Antti Rinne, som samtidigt avfärdar uppgifter om att processen i Ständerhuset är rörig.

21.5.2019

Fem frågor som delade åsikterna i EU-debatten – "Om Kalifornien kunde sätta bilindustrin på plats så kan vi"

På söndag är det EU-val. Letar du ännu efter skillnader mellan partierna, så gav EU-valdebatten i Sanomahuset på tisdagen åtminstone fem områden där åsikterna går isär.

Premium

20.5.2019

Att sälja eller inte sälja – så mycket har staten tjänat på Neste och andra aktier

Armbrytningen om hur mycket staten ska sälja av sin egendom fick regeringsbildarna att ta timeout. Innehav i Neste har i fjol sålts över 800 miljoner. I år flyttades Nesteaktier för 100 miljoner för att grunda rälsbolaget Nordiska järnvägar Ab.

20.5.2019

VF tog strid om utförsäljning av statens förmögenhet – inget grönt ljus förrän helheten är klar

Den goda stämningen på Ständerhuset har förbytts till sammanbitna miner: Partierna är osams om hur staten ska få ihop pengarna för de olika satsningarna. Vänsterförbudet tog på måndagen time out men återvände efter ett tag till förhandlingsbordet.

17.5.2019

Analys: Snabba cash är svårare cash

De mest kända vallöftena är den så kallade Valborgshundringen på FPA-pensionerna och att skrota aktiveringsmodellen. Det kan bli lättare för regeringsförhandlarna att få en samsyn på kommande bidragsreform än att strida om de snabba pengarna.

Premium

16.5.2019

De stora järnvägssatsningarna lever vidare på förhandlingsbordet – miljarder behövs

Järnvägssatsningar i miljardklassen finns på ritbordet på Ständerhuset. Nya järnvägar erbjuder något för alla av förhandlarna: De gröna får miljövänlig trafik, Centern satsningar på regionerna och vänsterpartierna infrabyggen som sysselsätter.

Premium

15.5.2019

Hälsar med kaffe och granplantor: Skogen behöver Metso-programmet och mera forskning

Jordbrukarna hälsade politikerna välkomna utanför ständerhuset och vill att nästa regeringen fortsätter arbeta för att jordbruket ska vara mer lönsamt, satsar på forskning och slopar tanken på fastighetsskatt för jord- och skogsbruk.

13.5.2019

De kan bli ministrar i nya regeringen – men också geografin avgör

Om de fem partierna får ihop ett regeringsprogram fortsätter armbrytningen med portföljerna. Antti Rinne har lovat en jämn könsfördelning – men alla ministrar kan heller inte komma från södra Finland.

Premium

11.5.2019

De stora tävlingen verkar utebli – Ohisalo utan konkurrens i De gröna

Lördagen den 11 maj är den sista dagen för ordförandekandidater att anmäla sig i De gröna. Än så länge är partiets vice ordförande Maria Ohisalo uppställd.

11.5.2019

Orpo trimmar oppositionsmotorn – "Nu är första chansen att knäppa till Rinnes gäng"

– Om vi hade sålt våra principer och Rinne sedan ändå valt Centern – vilket jag tror han valt i vilket fall som helst – hade det gått riktigt tokigt, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

10.5.2019

Grön lobbyist lämnar regeringsförhandlingarna

Antti Rinne tycker diskussionen om intressegrupper och lobbyister vid regeringsförhandlingarna gått över styr. På fredagskvällen lämnade De grönas Elina Moisio, delägare vid Miltton, förhandlingarna.

10.5.2019

Rinne: I en vecka tänker vi kreativt – sen slår vi fast prislappen

– Om man tänker sig att vi springer ett tio kilometers lopp så har vi nu kommit 1500 meter, säger Rinne om hur tidtabellen i regeringsförhandlingarna gått framåt. Men den svåra armbrytningen ligger ännu framöver.

9.5.2019

Valkompassen: Flera partier kritiska mot hur euron fungerar

Euron passerar lätt utan debatt i ett land där 82 procent stöder den gemensamma valutan. HBL:s valkompass visar ändå att flera partier är oroliga för euroområdet – en del av nationella skäl, andra av solidariska.

Premium

8.5.2019

Analys: Här är tvistefrågorna mellan SDP och Centern

Att Centern gjorde en ny berömd u-sväng innebär inte att allting blir lätt i regeringsförhandlingarna. Också nu granskar man som höken hur det går för företagen, jobben, familjerna ... och opinionssiffrorna.

Premium

8.5.2019

Kommentar: Centern hade bara risker att ta – men att vädra våndorna öppet kan ha varit ett klokt drag

Även om Antti Rinne sett lugn ut har det inte varit någon optimal situation. Ett tungt vägande regeringsalternativ – hans första val – har legat i Centerns händer, och Centern är det parti som fick storstryk av väljarna i april.

Premium

8.5.2019

SFP tillbaka efter fyra år – "Vi blir något av regeringens kamrer"

– Det känns bra att få kallelse till regeringsförhandlingar. Det är ju ingen självklarhet, vilket vi såg för fyra år sedan, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Premium

8.5.2019

Rinnes utvalda tog plats i Ständerhuset

SDP-ledaren Antti Rinne har valt dem han vill regera med. Lyckas partierna enas vid förhandlingsbordet, styrs Finland framöver av SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP. I opposition landar Sannfinländarna, Samlingspartiet, KD och enmansgruppen Liike Nyt.

8.5.2019

Centern är redo att gå med i regeringen - stor majoritet i partiet sade ja

Centerns beslutande organ är beredda att gå med i Antti Rinnes (SDP) regering. I ett frågeformulär som skickades ut till Centerns fullmäktige, styrelse och riksdagsledamöter sade 80 procent ja.

7.5.2019

Kaikkonen: Inget beslut än – Centern grubblar vidare senare i dag

Centerns riksdagsgrupp har inte fattat några beslut, säger gruppordförande Antti Kaikkonen. Frågan som hänger i luften är om Centern anser att partiet ska sätta sig i opposition eller gå med i regeringen.

7.5.2019

SDP-källa till HBL: Rinne vädjar till förloraren, bäddar för rödmylleregering

Om Centerns beslutande organ accepterar SDP:s regeringsinvit påbörjar SDP regeringsförhandlingar med Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP. Det säger en SDP-källa till HBL.

5.5.2019

Analys: De unga i Centern vill med i regeringen - dags för generationsskiftet att synas utåt?

Centerunga säger nu högt att det inte är självklart för Centern att det bästa sättet att samla på sig väljarstöd vore i opposition.

Premium

3.5.2019

Timeout i riksdagen då känslor går heta om sittplatser – Sannfinländarna vägrar sitta i "ytterhögern"

Den ombytta sittordningen i riksdagen klubbades inte igenom på fredag, utan talmanskonferensen tog timeout. Känslorna går så heta att Sannfinländare frågar sig om stämningen är förstörd.

Premium

2.5.2019

Hussein al-Taee till sjukhus, partiet behandlar hans situation senare

SDP:s färska riksdagsledamot Hussein al-Taee har tagits in på sjukhus och blir på sjukledighet, uppger SDP:s gruppordförande Antti Lindtman.

30.4.2019

Analys: Nu bor djävulen mest i luddet

Långa listor på knäckfrågor ramlade i famnen på Antti Rinne på Valborgsmässoafton, men i motsats till hur det ser ut är det inte verkligt knäck i så många av dem.

Premium

30.4.2019

Här är partiernas knäckfrågor: Centern och Saml har kravlistor långa som nödåret

"Är ni beredda att ingå i en majoritetsregering under socialdemokraternas ledning, och har ni några oeftergivliga villkor för ert deltagande?" Så här svarade partierna på Antti Rinnes sista fråga om absoluta villkor.

30.4.2019

Palola förväntar sig inget paradis med nästa regering heller – "Vi har samma utmaningar efter valet som före"

Arbetets dag, första maj, gryr med en ny regering i görningen. Det blir också födelsedagskaffe för Antti Palola, 60, som öppnar upp vad som kan bli lättare med en ny regering – och vilka utmaningar som måste tacklas oberoende.

Premium

29.4.2019

Hur få upp deltagandet i EU-valet? "Vi borde tala till känslorna"

I förra EU-valet var valdeltagandet 41 procent – och med fyra veckor kvar till nästa val är också valdeltagandets öde en central fråga.

26.4.2019

Analys: Fem saker sticker ut direkt i Antti Rinnes papper – så ska sonderingsfrågorna läsas

Det är en annan politisk vind än för fyra år sedan, och det syns tydligt i regeringssonderaren Antti Rinnes frågor. Här är nyckelbudskapen som står mellan raderna.

Premium

25.4.2019

Partierna bröt arm om utskotten – SDP tog grundlagsutskottet

Riksdagsgrupperna fördelade utskottens ordförandeklubbor mellan sig enligt det mönster där grupperna väljer i storleksordning. Intressant för kommande stora reformer är att SDP leder grundlagsutskottet och Centern social- och hälsovårdsutskottet.

25.4.2019

"Sibbomodellen" ska få ledamöter att sluta bråka

Både president Sauli Niinistö och talman Antti Rinne tog på olika sätt upp hur politiken kan se ut att vara fylld av konflikt och gräl. Men vad behöver göras? Här är förslag från fyra unga ledamöter.

Premium

25.4.2019

Presidenten öppnade riksmötet med en uppmaning att förbinda sig: "Den som sig i leken ger får leken tåla"

Den nya riksdagens arbete har inletts med riksmötets öppning. Både presidenten och talman Antti Rinne oroade sig för konflikt, hot om våld och våld som drabbat kandidater.

23.4.2019

Ett vimmel med över åttio nyvalda ledamöter – "motivationen är mycket hög"

Tiden utan en ny regering blir ett slags startsträcka för de tiotals färska riksdagsledamöter som fick sina fullmakter granskade på tisdagen.

Premium

23.4.2019

Ett vimmel med över åttio nyvalda ledamöter – "motivationen är mycket hög"

Tiden utan en ny regering blir ett slags startsträcka för de tiotals färska riksdagsledamöter som fick sina fullmakter granskade på tisdagen.

Premium

18.4.2019

SDP siktar på snabb tidtabell, samlades i riksdagen med munterhet: "Vi ryms inte längre in i grupprummet"

Antti Rinne håller fast vid en snabb tidtabell för sonderingen - kan ha regeringsbasen klar för sig den 3 maj.

18.4.2019

Kommentar: Halla-aho bäddar för att landa på fötterna

Kompromissviljan också i invandringsfrågor kan tyckas förvånande, men är inte det.

16.4.2019

Analys: En nyans i Centerns drag förbättrade Rinnes kort på hand

Om Rinne ska bilda regering, så är det värsta som kunde ske att inte ha alternativ att spela ut mot varandra. Nu har han det.

15.4.2019

Analys: Därför ligger blårött närmast till hands – även om det blir ideologiska krockar

Efter Centerns stora valförlust och Sannfinländarnas avvikande klimat- och migrationslinjer blir det svårt att bortse från blårött. Men vilka blir stridsfrågorna i en regeringsbildning?

15.4.2019

Rinne har diskuterat med partiledare – ”min näsa säger att det nog går att få till en regering”

Antti Rinne, som sannolikt utses till regeringssonderare, säger att han inte är lika pessimistisk som många bedömare när det gäller hur svår regeringsbildningen blir.

15.4.2019

Vad händer nu? Här är alla hållpunkter efter valet – datum för datum

Hur bildas regeringen, när börjar nya riksdagen sitt jobb? Vad gör dom i början? Här är en snabbtur genom våren.

15.4.2019

”En seger för demokratin, men ett svårt resultat att hantera"

Valet fick i gång finländarna – och det rörde om. Resultatet är både en signal om förändring. Och ett mycket svårhanterligt pussel att lägga för regeringsbildaren.

13.4.2019

Här står kampen mellan SDP och Sannfinländarna – "De unga vet inte vad dåliga tider är för något"

Invånarna i Jakobacka förundrar sig över att valdebatterna på tv låter så skräniga och ouppfostrade. – Varför talar vi inte mer om hur bra vi har det, säger Eila Pudas.

9.4.2019

Kommentar: Sannfinländarna är inte på segersidan än, men en strategi har lyckats förbluffande bra

"En mer sannolik berättelse, som hör ihop med ordförandebytet, är att Sannfinländarna gjort en Houdini – och att folk har gått på det."

Premium

8.4.2019

Kommentar: Blev alla rädda? Händer och munnar sade olika saker i Svenska Yles debatt

Svenska Yles valdebatt brukar få partiledarna att bli tydligare, då två språk kräver skärpning. Men ännu förekom obesvarade frågor – och ett bisarrt ögonblick då ingen vågade räcka upp handen.

Premium

8.4.2019

Så ska vi få fler jobb, enligt partierna – men deras idéer får varierande poäng

En fråga tycks ha glömts bort då partierna listar sina viktigaste metoder för att öka sysselsättningen, noterar Elina Pylkkänen, direktör på Löntagarnas forskningsinstitut. "Det är förvånande."

Premium

3.4.2019

Henriksson: "Jag sover gott om nätterna" - siktar på två mandat till

– Det är klart att det ska jobbas väldigt hårt, men jag sover gott om nätterna för vi har en duktig kandidatbukett, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson om Magmas och SPT:s opinionsmätning, som tyder på osäkert läge i Egentliga Finland.

Premium

3.4.2019

Analys: Li-effekten och Janne-effekten är verkliga – men SFP har flyt på valdagen

De partier som har chans att sticka upp bland svenskspråkiga väljare tycks ha lyskraftiga svenskspråkiga profiler.

Premium

29.3.2019

Därför måste Finland hålla ett öga på Ungern – människorättsarbetare fick lappar på dörren

I sommar tar Finland över ordförandeskapet i EU, och på bordet i EU finns frågan hur man försvarar rättsstaten. – Det som sker i Ungern är inte ett isolerat fenomen, säger Áron Demeter från ungerska Amnesty.

Premium

26.3.2019

Hur vi väljer riksdag – allt du behöver veta på 3 minuter

Hur kan en person med färre röster köra förbi en som fått fler? Varför ska jag inte ta en "valselfie" med röstsedeln? Så här går riksdagsvalet till.

20.3.2019

Skatt på kött blev ordkrig - här är vad SDP:s förslag går ut på

I Yles valdebatt blev det ordkrig om kött, och de andra partiledarna grillade SDP:s Antti Rinne. Men SDP:s förslag om en "hållbar moms" är på ett idéstadium som inte förverkligas under de närmaste åren.

Premium

20.3.2019

Analys: Samlingspartiets retoriska piska är framme igen efter kräftgången

Kappvändning - visst. Men det gick inte att ta miste på Samlingspartiets förnöjsamhet då partiet plockar lågt hängande frukt med fyra veckor till val.

Premium