Sylvia Bjon

Sylvia Bjon

Reporter

Senast publicerade artiklar

16.5.2022

"Vi hoppas att Ryssland inte vänder ryggen mot framtiden"

Omvärlden hade ögonen på Finland under den historiska riksdagsdebatten om ett Natomedlemskap. I debatten hördes också ryska.

15.5.2022

I mars skulle Finland bromsa, i maj var det klart: Så gick Finlands Natobeslut till

"Masken är avklädd och det som syns är krigets kalla ansikte." Den 24 februari har varit den mest avgörande dagen för Finlands väg mot Nato. Men avgörande vändningar skedde både före och efter det i kulisserna.

14.5.2022

Demokratiforskare om Natoprocessen: Om tio, tjugo år ser vi tillbaka och tänker "åhå"

"Analysen kommer inte att vara nådig då vi någon gång i framtiden ser tillbaka på den här tidsperioden", bedömde Li Andersson i ett inlägg om Nato. Samtidigt anser analytiker i Sverige att det är sämre där. Hur är det? Eventuellt kan processen jämföras med eurobeslutet, men inte med EU-debatten, bedömer Sitras forskare.

Premium

12.5.2022

Lättad stämning i riksdagen då gubben är ur lådan – "Brett stöd" i SDP, VF tudelat

Statsledningen ger sitt Natobesked i ett pressmeddelande och SDP:s riksdagsgrupp sitter på händerna allra sist. Koreografin är ingen slump och på torsdagen syns en lättnad i riksdagen: Gubben är ur lådan.

12.5.2022

Så kommenterar världen nyheten: "En seriös militärmakt", Zelenskyj uttryckte sitt stöd

Baltiska statsministrar uttrycker omedelbart stöd för Natobeskedet från Finlands statsledning, och utländska massmedier noterar också utvecklingen som "dåliga nyheter för Ryssland".

8.5.2022

MPK-gevären försätts i bruksförbud – hundratals snuvas på frivillig försvarsutbildning

Köerna är långa till frivilliga försvarsutbildningar och skyttekurser – men många kurser har precis blivit inhiberade. Orsaken är Försvarsutbildningens gevär som försatts i bruksförbud av säkerhetsskäl.

Premium

6.5.2022

Lärare vägrar ta mer jobb för samma lön

Ett tusental lärare och andra kommunalt anställda dundrade sina slagord Narinken. – Det är alla lärares men också våra elevers och våra barns sak att någonting händer nu, säger klassläraren Anna-Lina Selin. Samtidigt står det klart att strejken blir en hel vecka lång: Ett medlingsbud utlovas på tisdag.

5.5.2022

Arbetet "så gott som klart" – så här går en Natoansökan vidare i praktiken

Pekka Haavisto undertecknar ett brev som går i ilfart till Jens Stoltenberg via Finlands Natoambassadör – så kan det se ut inom de närmaste veckorna. På mycket kort tid kan Finland bjudas in till samtal hos Nato. Väntan börjar först efter det.

4.5.2022

Krönika: Är du död? Öppna chatt med kundtjänst nedan

Artificiell intelligens i kundtjänst är förstås inte ett problem i sig. Men dödsfall innebär en snabbexamen i kundtjänster för de anhöriga.

Premium

30.4.2022

Analys: Nu skockas namnen i jämn SFP-kamp – Därför är Nyland redan i blickfånget

Det stora slagfältet – Nyland – blir större. Befolkningen ökar, och sannolikt får kretsen en plats till i nästa riksdagsval. Insatserna syns hos SFP. Allt tyder på en mycket hård kamp som kan ge fyra mandat – eller tandagnisslan och besvikelse som 2019.

29.4.2022

55 procent nöjda med Sanna Marins regering

I den senaste partibarometern är majoriteten åtminstone ganska nöjda med regeringen Marin – 55 procent. 35 procent anser att oppositionen klarat sig bra.

29.4.2022

Ann Linde: Finlands Natobeslut har mycket stort inflytande

Finlands och Sveriges utrikesministrar fördömer den ryska attacken mot Kiev då FN:s generalsekreterare Antonio Guterres befann sig i närheten. Ministrarna öppnade upp säkerhetsläget under en så kallad "gråzon" då en Natoprocess är i gång.

28.4.2022

Oppositionen missnöjd med tidtabellen för gränsfrågan – "Tycks vara lättare ta egendom än att stänga gränsen"

Oppositionen grillade Anna-Maja Henriksson (SFP) och Krista Mikkonen (Gröna) om beredskapslagen och särskilt gränssäkerheten.

28.4.2022

Hybridhot ska bli nytt skäl för att utlysa undantagsförhållanden

Regeringen vill i snabb takt lägga till allvarliga hybridhot i beredskapslagen – den lag som kan sätta grundlagsenliga rättigheter på undantag. Men ännu är det oklart vad man kan göra om asylsökande används som påtryckning av annan stat – det ska utredas med EU.

26.4.2022

Medlingsbud på väg – blir 29 april igen ett bevingat datum i lärarstrejkernas historia?

Den stora lärarstrejken 1984 tog slut dagen före valborg, den 29 april 1984. I pågående kommunkonflikt kommer ett medlingsbud att ges i slutet av veckan – möjligen just 29 april.

23.4.2022

Ja till både Nato och fredsarbete, säger De Gröna

En studie i pacifister för Nato. Så kunde De Grönas partidelegation på lördagen beskrivas. Stödet för Nato blev enhälligt, men också för fortsatt fredsarbete och nedrustning.

23.4.2022

De Gröna stöder Natomedlemskap – så ser läget ut i alla partier just nu

De Grönas partidelegation har fattat ett beslut för att stödja ett Natomedlemskap, och "värna om att Finland främjar stabilitet, fred och trygghet i Europa och världen".

22.4.2022

Biaudet omprövade sin Natolinje – vill påminna om att trygghetsbygget är mycket mer

SFP har ett partibeslut om Nato. För riksdagsledamoten från Helsingfors, Eva Biaudet, har de senaste månaderna ändå präglats av funderande. Hon har omprövat sin linje och "kommer rösta ja", men är mån om att den bredare säkerheten inte får glömmas.

Premium

20.4.2022

Historisk Natodebatt i riksdagen: "Finns inga lättversioner av medlemskap"

Rysslands agerande "har fört Finland flera steg närmare nödvändigheten av en militär allians", sade SDP:s gruppordförande Antti Lindtman då riksdagen inledde behandlingen av landets säkerhetspolitiska framtid.

13.4.2022

Krönika: Släpp tråkmånsarna loss, det är vår

En efter en dyker de upp på den politiska kartan och får pulsen att sjunka: De välsignade tråkmånsarna. Det råder ingen stress över vad de har twittrat då man vaknar. Och de kommer igen.

Premium

11.4.2022

Strejk i huvudstadsregionen "ser oundviklig ut" – så jobbar den ovanliga förlikningsnämnden

Någon lösning på lönekonflikten i kommunerna blir nog till "närmare valborg än påsk", bedömer Maria Löfgren från löntagarnas förhandlingsorganisation Fosu (Juko).

Premium

9.4.2022

Paavo Väyrynen protesterar mot Centerns Natohantering, Vanhanen tillbakavisar

Paavo Väyrynen leder Centerns tvåspråkiga distrikt, sitter i styrelsen och vill bli partiledare igen. Men han blev rätt ensam med sin syn på Natohanteringen på partifullmäktige i Vasa.

9.4.2022

Centern ger enhällig fullmakt för Natobeslut - Saarikko är "inte överraskad"

– Centern måste vara beredd på alla slags säkerhetsbeslut, inklusive ett Natomedlemskap, säger partiordförande Annika Saarikko till sitt partifullmäktige i Vasa på lördagen. Hon möttes av stående ovationer.

8.4.2022

Kommentar: Saarikko bedyrar en sträng gräns för vad som läggs utanför budgetramen – men det stämmer inte

Då en kostnad läggs utanför budgetramen betyder det att det är något som inte ska drabba samhällets andra kostnader – den vanliga kökskassan, så att säga. Då kris följer på kris blir det allt mer en definitionsfråga vad som får flyta utanför gränsen.

8.4.2022

Niinistö om tyngre vapenhjälp: En balansgång, men inom den ska hjälpen vara "maximal"

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier och president Sauli Niinistö följde Zelenskyjs videosända tal i Finlands riksdag. Steinmeier, som hemma kritiserats för sin tidigare Rysslandspolitik, hade en hälsning till Putin: – Sluta den här galenskapen.

7.4.2022

Henriksson beredd att se på lagen kring gästkrigare i Rysslands led

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är beredd att se på vad man kan göra åt gästkrigare som deltar i anfallskrig i Ryssland led. För tillfället är lagen tydligare då det gäller terroristgrupper.

6.4.2022

Försvarsmakten utökar ammunitionslagren: "Måste finnas beredskap också för en långvarig kris"

– Anställningar av mer personal inleds omedelbart, säger försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen då han öppnar upp hur de extra försvarsanslagen på över två miljarder under de närmaste åren ska användas.

5.4.2022

Så ska regeringen tackla världsläget: Försvaret får 1,7 miljarder för materiel, kräver mer lån

Det blev inte en återgång till någon normal budgetprocess – men undantagen är nya. Försvaret får tilläggsresurser i miljardklassen, gränsbevakningen får nya övervakningsplan och energiomställningen ska påskyndas.

5.4.2022

Analys: För de europeiska Putinvänliga partierna väntar splittring och nesa

Europeiska Putinvänliga nationalistpartier tävlar i att bortförklara sig. Matteo Salvini har tagit ner bilder av Putintröjan och Marine Le Pen har fått förklara varför Putin "inte är samma man nu som för fem år sen". Systerpartiet i Finland, Sannfinländarna, håller avstånd genom att hänvisa till sin egenart.

Premium

5.4.2022

Nya vändningar kring VR:s Rysslandsfrakt: Ministern kräver samhällsansvar

VR avbröt sin godstrafik till Ryssland för att sedan starta den igen. Tytti Tuppurainen (SDP), som ansvarar för statens ägarstyrning, sänder nu en stark signal att bära samhällsansvar.

5.4.2022

Två nya gränsbevakningsplan på bordet – regeringen fördelar pengar i krigets skugga

Satsningar på gränsen är en del av budgetuppgörelsen – två nya gränsbevakningsplan planeras. "Läget gör en allvarlig", säger statsminister Sanna Marin som säger att pressen på nya utgifter stiger på grund av kriget i Ukraina. Förhandlingarna var klara redan på onsdagen och resultatet offentliggörs 17.30.

5.4.2022

Frågan är vilka utgifter man ska blunda för, då regeringen samlas till budgetram

Statens utgifter ska minska med 370 miljoner. Men omvälvningen efter kriget i Ukraina som startade 24 februari gör att uppgiften blivit svårare. Trafikpengarna hör till dem som kan ligga risigt till.

3.4.2022

"Regeringen nådde historiska jobbsiffror", "Det är inte regeringens förtjänst" ... Vem har rätt?

Regeringen gläder sig över de bästa jobbsiffrorna i mannaminne – men debatten om vems förtjänst det är fortsätter. Vi låter en ekonom i statsrådet och en i näringslivet kommentera de politiska påståendena.

Premium

31.3.2022

Så påverkar strejken Barnsjukhuset, coronatester och operationer – HUS varnar för köer

Sjukhusens samjourer vårdar bara brådskande fall under strejken, som börjar klockan 6 på fredag. Alla besök till laboratorier eller röntgen som inte berör brådskande jourpatienter får vänta till efter strejken.

31.3.2022

Så påverkar strejken Barnsjukhuset, coronatester och operationer – HUS varnar för köer

Sjukhusens samjourer vårdar bara brådskande fall under strejken, som börjar klockan 6 på fredag. Alla besök till labb eller röntgen som inte berör brådskande jourpatienter får vänta till efter strejken. I Borgå är det 9Lives som sköter coronatesterna.

Premium

31.3.2022

DO vill se speciallag för papperslösa som kom före 2017 - en utredning finns redan

De asylsökande som kom till Finland före 2017 och som fortfarande är utan uppehållstillstånd borde legaliseras med en speciallag, anser diskrimineringsombudsmannen (DO) – som därmed tar ställning i en fråga som väckt hetsig debatt.

31.3.2022

Centern radar upp sitt unga garde: Petri Honkonen blir ny minister, Kurvinen byter portfölj

Antti Kurvinen (C) tar över som jord- och skogsbruksminister då Jari Leppä slutar. In i regeringen träder nu Petri Honkonen, hissaläraren som snabbt gått framåt inom Centern.

28.3.2022

Förbud mot övertid i kommunerna – planerade strejkvågor kvarstår

Medan förlikningen fortsätter hos riksförlikningsmannen utlyser hela kommunsektorn ett tredje övertidsförbud som gäller i en vecka från och med nästa måndag.

25.3.2022

Barnen från Ukraina kräver stöd – och det behövs utanför budgetramen, säger undervisningsminister Li Andersson

– Jag undrar om samhället ännu har förstått att situationen är en helt annan än 2015: nu är över 40 procent av flyktingarna barn, säger undervisningsminister Li Andersson. Det kommer att vara en resursfråga, och med två veckor till förhandlingen om budgetramen landar definitionsfrågorna på bordet.

Premium

24.3.2022

Li Andersson: Frågan om studentsvenskan blir i praktiken till nästa regering

Undervisningsminister Li Andersson (VF) säger att ytterligare en förändring i studentskrivningarna inte borde skyndas igenom – redan nu har flera omställningar gjorts i antagningssystem och studentprov. Ändringar i poängsystemet är möjliga – men högskolorna bestämmer om dem, säger Andersson.

Premium

23.3.2022

Så kan en vårdarstrejk påverka HUS den 1 april – icke-akut vård "avstannar i praktiken"

Ring inte HUS – de ringer dig. Det är rådet till dem som råkar ha en operation inbokad i april under den tid som vårdarna varslat om strejk. Ifall en strejk bryter ut sker det 1 april.

23.3.2022

Så kan en vårdarstrejk påverka patienterna – "Bredare konsekvenser än coronapandemin"

Ring inte HUS – de ringer dig. Det är rådet till dem som råkar ha en operation inbokad i april under den tid som vårdarna varslat om strejk. Ifall en strejk bryter ut sker det 1 april.

21.3.2022

Coronaräkningen 15 miljarder – liknande lösning kommer inte igen, säger Saarikko

Finansminister Annika Saarikko (C) säger att den coronaräkning på 15 miljarder som separerats från de övriga statsfinanserna är något som inte görs igen, trots kriget. – Dels för att den här krisen är annorlunda, dels för att vi redan har en kris under oss.

18.3.2022

Stoltenberg till DN: Sverige och Finland skulle få mycket snabb Natoprocess

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger till tidningen Dagens Nyheter att alla 30 Natoländer skulle vara beredda på en mycket snabb medlemskapsprocess för Sverige och Finland.

15.3.2022

Saarikko: "Alla lösningar är bättre än nya gemensamma EU-skuldpaket"

EU:s finansministrar har enats om fler sanktioner. – Det talas just nu mer om hur vi kan skärpa dem än när de kan ta slut, säger finansminister Annika Saarikko (C). Så här svarar hon på hur väl Europa håller för sanktionerna – som EU dock är "rörande eniga" om.

15.3.2022

Antti Rinne ansöker om att bli Lojo stadsdirektör, pappan hade samma jobb

Riksdagens vice talman, tidigare statsminister Antti Rinne (SDP) vill bli stadsdirektör i Lojo, en stad har själv bott i på 1980-talet. Rinne säger att han övervägde ansökan efter att ha blivit kontaktad av rekryteringskonsulter.

14.3.2022

Vanhanen: Redogörelsen om Nato och säkerheten når riksdagen om tre veckor

– Det är positivt att statsledningen får uppbackning för olika alternativ, säger riksdagens talman Matti Vanhanen om den färska Natomätningen, då Centern höll sin första öppna säkerhetspolitiska debatt i Helsingfors.

Premium

14.3.2022

Tuomioja: Vi kan inte vara säkra på hur viktigt samarbetet är för USA i framtiden

Sveriges och Finlands socialdemokrater lovar att kontakterna mellan länderna i Natofrågan är bättre nu än då EU-medlemskapen var aktuella. "Det misstaget gör vi inte om", säger Sveriges Europaminister Hans Dahlgren.

11.3.2022

EU vill fasa ut rysk energi senast 2027 - ger ytterligare 500 miljoner till Ukraina

EU:s medlemsländer är överens om att man vill fasa ut beroendet av rysk energi, bland annat olja och gas, senast 2027. Hur en påskyndad omställning ska finansieras kan ännu bli en tvistefråga.

10.3.2022

Niinistö talar med Putin på fredag – söker också kontakt med Kina

President Sauli Niinistö kommer på eget initiativ att ringa Rysslands president Vladimir Putin på fredagen. Samtidigt förbereder sig riksdagen att utvärdera olika säkerhetslösningar för Finlands del.