Sylvia Bjon

Sylvia Bjon

Reporter

Senast publicerade artiklar

22.2.2019

Kommentar: När i fridens dagar blev moraliska frågor juridiska?

Statsminister Juha Sipilä konstaterade att Jussi Niinistös talibanuttalande utreds av JK. Jaha, än sen.

Premium

21.2.2019

Centern beslöt: Anne Berner fortsätter som minister

Centerns riksdagsgrupp diskuterade kommunikationsminister Anne Berners utnämning till styrelsemedlem i SEB, och kom fram till att hon kan fortsätta som minister.

20.2.2019

Analys: Det mesta landar på nästa regering

Regeringen har gjort en lång lista förslag som sparkats i gång av sexualbrotten mot minderåriga i Uleåborg. Vad händer nu?

Premium

20.2.2019

Massövervakning oroar ännu grundlagsexperter – också JK och JO vill precisera underrättelselagar

Underrättelselagarna skickades tillbaka till utskottsbehandling efter twitterkritik – nu har de kommenterats.

18.2.2019

Prognos: Finland sticker ut med annorlunda trend i Europa – stora partier väntas gå back i EU-valet

Både högerpopulister och liberala går framåt i Europa, enligt en färsk prognos. I Finland är SDP:s framgång en trend i kontrast till många andra länder.

14.2.2019

När kan spaning vara diskriminerande? De här grundlagsfrågorna blev bakläxa

Underrättelselagarna, som talmannen på onsdagen drog från dagordningen, går tillbaka till utskottsbehandling. Det är en ovanlig typ av bakläxa i ett av de stora lagpaketen den här valperioden.

Premium

13.2.2019

Analys: I elfte timmen är ingen snygg i spegeln - jätteprojekt måste behandlas utan tvivel

Två jättereformer - vårdreformen och underrättelselagarna - har på olika sätt drabbats av press och tvister om grundlagsproblem. Ju närmare val, desto mer stiger oron.

13.2.2019

Ovanlig vändning: Riksdagen drog bort underrättelselag från plenum – efter kritik på Twitter

Talmanskonferensen beslöt att dra bort underrättelselagar från dagordningen, för att utreda om grundlagsutskottets krav möts i lagarna. – Jag önskar att man inte skulle behöva delges misstankar via sociala medier, säger talmannen.

13.2.2019

Medborgarinitiativ om att skrota aktiveringsmodellen får tummen ner i utskott

Oppositionen tyckte annorlunda är regeringsledet, och hade velat förorda att godkänna medborgarinitiativet.

12.2.2019

Vårdkrisen fick Sipilä att ifrågasätta vilka bolag som lämpar sig för vård – "Andelslag bättre än aktiebolag"

Statsminister Juha Sipilä spår att problemen med vanvård fortsätter om det inte sker en förändring – men föreslår inte andra lagändringar än vårdreformen och personaldimensionering.

11.2.2019

Grundlagsutskottet morrade om Terhos Ålandskläm – "inte korrekt"

Måndagen var en maratondag för grundlagsutskottet, som inledde med grönt ljus till Ålands finansiering, och fortsatte med sin spurt i vårdreformen.

Premium

9.2.2019

Analys: Vill du se skillnad mellan partierna? Kolla vem de säger sig lita på

Alla partier har områden där de inte vill gå in och styra. De här punkterna kallar de i offentligheten för att "lita på att folk kan bestämma själva".

Premium

7.2.2019

Kommentar: En liten lathund till basinkomst och till "basinkomst"

Centern har presenterat en basinkomst som ändå är behovsprövad – vilket i princip inte är en basinkomst. Eftersom partiernas etiketter inte länge motsvarar innehållet är här en kort lathund för hur man ska läsa deras modeller.

Premium

5.2.2019

Oppositionen dammade av gammalt lagförslag om äldrevården och vill driva det snabbt

Turerna kring äldrevården fortsätter då oppositionen lämnar in ett eget lagförslag om miniminivå på personalen i äldreomsorgen. Omsorgsministern har tidigare sagt att en lagändring inte hinner bli klar före val. Nu utmanar oppositionen regeringen att skriva på.

Premium

3.2.2019

Analys: Centern börjar lösgöra sig från Samlingspartiet – och genast steg energin

Med tanke på Centern dalat i opinionsmätningar kunde deras partikryssning ha haft en sober krisstämning. I stället inleddes anfall mot Samlingspartiet och SDP, och det sjöngs både i karaokebaren och i hytterna under bildäck.

Premium

2.2.2019

Statsministerpartiet söker sin socialpolitik igen – lovar basinkomst, högre garantipension och mer läroavtal

Också Centern lovar mer till de pensionärer som har minst, då Centern öppnar sin kampanj. Tidigare har SDP utlovat liknande hundring, men Juha Sipilä kritiserar SDP och säger att Centerns finanser baserar sig på mer trovärdig sysselsättningspolitik.

Premium

1.2.2019

Företagarna blottade vilka öppna sår som är kvar mellan partierna

Flera politiska strejker har blossat upp under den gångna valperioden - och under bara en timmes valdebatt hos Finlands företagare blottades stora skillnader mellan partierna som är kvar under nästa valperiod.

Premium

1.2.2019

Kommentar: Varning - nu snöar det opportunism kring äldrevården

Tjuvnypen kommer nu i så rask takt att det är svårt att hänga med – men här är de senaste vändningarna i hur äldrevården blev en spelknapp i ett politiskt spel som hotar bli ytligt.

Premium

31.1.2019

Underrättelselag tar form: Försvarsutskottet inte ense om vem som ska få veta om någon spanat

Grundläggande rättigheter, övervakning och integritetsskydd uppfyllde största delen av tiden i försvarsutskottet som nu är klart med sitt betänkande.

Premium

31.1.2019

Vårdministrarna vill se personalkvot i äldrevården – Samlingspartiet: "Decimaler hjälper inte"

Centern stannar i sitt familjepolitiska program för att det behövs en lagstadgad personaldimensionering i äldreomsorgen.

30.1.2019

Analys: Sluta sy bembölingarnas täcke – brister i äldrevården är alla partiers fel

Oppositionen tar upp bristerna i äldrevården i sin interpellation – och sannolikt dras hela vårdreformen in i debatten. Men den här gången har ingen rena händer.

Premium

26.1.2019

Analys: Därför dominerar personfrågan inte hela valrörelsen

Inget parti vill angripa sjukskrivna politiker. Angrepp blir det förstås, det kommer ingen undan, inte heller SDP. Men i det här läget kan det till väljarnas vinning handla om sakfrågor.

Premium

24.1.2019

Kommentar: Frågorna från HBL:s läsare visar vad som är valtema nummer ett

Vilka blir de stora valfrågorna – och vem bestämmer? När HBL frågade läsarna efter vilka frågor som ska finnas i vår valkompass framträder en del ämnen framför andra.

Premium

23.1.2019

Om arbetslösheten stiger igen kan bufferten vara dålig, varnar ekonomiska experter

Tummen upp för regeringens jobb med sysselsättningen, säger det ekonomiska expertrådet. Men vårdreformen får kritik för andra året i rad, och nu också bufferten i arbetslöshetsförsäkringen.

Premium

21.1.2019

Kommentar: Här behövde inte ens Rinne röra om i soppan

Frågan är om det blå regeringspartiet alls har koll. Vilka lågt hängande utspelsmöjligheter dyker upp när marginalerna blir ännu mindre?

Premium

18.1.2019

Uppgifterna om asylsökandes samhällskurser bristfälliga före 2016

Hur många asylsökande som faktiskt deltagit i samhällskurserna på mottagningscentralerna var bristfälligt statistikfört fram till medlet av 2016, uppger Migrationsverket. Kristdemokraterna har föreslagit skärpta krav på medverkan i kurserna.

Premium

17.1.2019

Fyra av nio partier vill styra konsumentens kostval med skattepolitik

Finländarna får gärna äta klimatsmartare och hälsosammare, säger politikerna, men bara fyra av nio partier är beredda att justera skatter för att styra konsumenterna i den riktningen. Majoriteten vill lita på att konsumenterna själva tänker innan den köper sin mat.

Premium

15.1.2019

Analys: Häkkänen är den portvakt han förväntas vara

Det var en fråga om tid när Blå framtid skulle hitta chansen att bryta med regeringen utan att hoppa av. Men tisdagen gav prov på strategisk fiffighet, då regeringen och riksdagsgrupperna diskuterade Uleåborg.

Premium

14.1.2019

Analys: Varför reagerar politiker just efter Uleåborg?

Ofattbara sexualbrott mot minderåriga har fått politiker och medborgare på tå. Regeringen har extra möten den här veckan, riksdagsgrupperna sammankallas. Det är bra att vakna upp, men varför leder det bara till ytskrap?

Premium

14.1.2019

Krönika: Annus håribilis

"Vem ska påminna mig om att inte gå tillbaka in i stress och fördärv om inte jag själv, eller rättare sagt, mitt innerligt empatiska hår?"

Premium

11.1.2019

Analys: Partiunga bildade blåröd regering – den föll direkt, men de här utspelen ger glimt om framtiden

Skuggregeringen som bildades av partiernas ungdomsförbund gav en vink om var ambitionerna ligger i den unga generationens program: I klimatpolitik, människorättsfrågor, jämställdhet, utbildning och internationellt perspektiv.

Premium

9.1.2019

Saarikko om vårdavgifterna: "Det stämmer att det kan bli sämre för en del, det kallas utjämning"

Riksdagen debatterade lagförslaget om klientavgifter i vården. Hård kritik får förslaget att ta bort mellantaket för hälsocentralavgifter. En förbättring är att större ansvar för att man klarar avgifterna flyttas till landskapet.

Premium

8.1.2019

Analys: Ni kan bli vassare, partiunga

Hur ser regeringen ut om partiernas ungdomsförbund får bilda den? Det får vi reda på den här veckan, i en skuggregeringsprocess som inleddes med de ungas valdebatt – där Centerunga sticker ut hakan mest jämfört med moderpartiet.

Premium

8.1.2019

Analys: Vill du betala för din livscykel själv? Här kommer en ingrediens till i bidragssoppan

Att jämna ut sina egna inkomster under livets gång – den tanken har kastats fram av tankesmedjan Libera, riksdagsledamoten Elina Lepomäki och senast av näringslivets forskningsinstitut Etla. Men påverkas viljan att betala skatt rent psykologiskt av ett helt annat tänkande än nu?

Premium

8.1.2019

Vården är vårens stora fråga – ”I vilken form eller kombination den går i mål får man se”

Riksdagen återupptar arbetet och kvar på bordet är vissa jättefrågor. Vården är den största, säger ledamöterna som har återvänt efter julpausen. Men det finns ännu några månader att sätta sina egna avtryck på hjärtefrågor – som vargar.

Premium

7.1.2019

Slutspurt i riksdagen: Skärpning för demonstranter, ändringar i vårdavgifterna

Ett par hundra lagar är aktuella då riksdagen återupptar arbetet efter julpausen. Håll koll på detta när den politiska våren inleds.

4.1.2019

Dåligt väder stoppar spaningarna i Norge – tre finländare och en svensk befaras döda

Polis och läkare räknar med att de fyra personer som försvunnit i de norska fjällen har omkommit. – Fyra unga människor har mist livet i lavinen, säger kliniköverläkare Mads Gilbert.

31.12.2018

Analys: Du 30-åring, dags att rösta om pensionsfrågor

"Många unga företagare har valt att underförsäkra sig, för att ha råd att leva. Det innebär att man med flit betalar alltför små pensionsavgifter nu och riskerar bli fattig som äldre. Det är en tickande pensionsbomb om något."

Premium

31.12.2018

Ingen paus i nyhetsåret – fem skeenden att ha koll på 2019

En ny regering ska vara på plats innan Finland tar ordförandeklubban i EU den första juli. Men regeringsförhandlingar pågår mitt under EU-valkampen, i en tid efter brexit och där USA-politiken trappas upp. Här är fem hållpunkter 2019.

Premium

28.12.2018

Vårdlagar blev annorlunda på svenska – Åland: "Oacceptabelt"

Åland har påtalat en rad fall där äldre och nyare lagtexter blivit olika på svenska och finska. Social- och hälsovårdsministeriet anser att den finska texten är den som ska följas. Oacceptabelt, anser landskapsregeringen.

Premium

24.12.2018

2018: Det här var årets bästa tv-serier

Italienska Ferrante-filmatiseringen och flera norska serier. HBL:s journalister utnämner sina favoritserier från året som gått, och tipsar samtidigt om sevärt under helg- och mellandagar.

Premium

24.12.2018

Cancersjuka ombads flytta till billigare bostad, fick socialarbetare att ta upp striden: "Det här är värre än Kafka"

Flera hundra tusen patientavgifter går årligen till utmätning i Finland. Ett nytt lagförslag utlovar bot och bättring, men för låginkomsttagare är stora problem kvar: Självrisken är hög, kännedomen om rabatter är liten.

Premium

21.12.2018

Lagförslaget om kirurgin når riksdagen – "Det ser ut som man bäddar för privata bolag i storstäder"

Regeringen har lämnat in förslaget att ändra på den omsusade jourreformen, den som centraliserade kirurgin. Men ändringen är tänkt att möjliggöra privat upphandling. – Det får en att undra varför man gör så här, säger Anna-Maja Henriksson (SFP).

Premium

21.12.2018

Video: Skulle du klara det här? Riksdagen på julpaus efter över 800 knapptryck sista veckan

Den sista veckan har riksdagen behandlat över åttahundra ändringsförslag i budgeten. Mänskliga misstag sker också – på fredagen uteblev en bunt av De grönas förslag.

Premium

20.12.2018

Åtta av nio partier överens om klimatmålen – men vad innebär det?

Klimatmålen är klara för åtta av nio riksdagspartier. Sannfinländarna hoppade av, resten vill skärpa ambitionerna inför Finlands EU-ordförandeskap.

Premium

16.12.2018

Enkät visar vem som kan klara aktiveringsmodellen – de som har kontakter och bor i stan

FFC frågade drygt 3 000 arbetslösa hur aktiveringsmodellen förlöpt det första året.

15.12.2018

Analys: Pekka Haavisto sade vad många andra sagt – men reaktionerna flippade ut

"En förklaring kan vara Yles senaste opinionsmätning. En annan förklaring är identitetspolitikens intåg."

Premium

11.12.2018

Rehn-Kivi med i kampen om SFP-mandaten i Nyland

Nu ger också Veronica Rehn-Kivi sitt besked – alla fyra SFP-ledamöter i Nyland ställer upp i riksdagsvalet. För Rehn-Kivi är oron över vårdreformen den orsakande faktorn. – Jag vill se det här till slut.

9.12.2018

Över hälften av personalen på daghem överväger att byta yrke – trots att de älskar sina jobb

Den goda nyheten först: Personalen på barnens dagis är mycket engagerade. Men stora barngrupper och resursbrist sliter hårt på idealen och hälften överväger att sluta, visar en färsk, nationell pilotstudie. Nästan nio av tio är missnöjda med större barngrupper.

Premium

7.12.2018

Slut på Kupolen som studentlokal

På lördag firas det "gravöl" i den legendariska Kupolen i Nya studenthuset – den ska hyras ut kommersiellt och kommer inte längre att inhysa studentföreningar.