Sylvia Bjon

Sylvia Bjon

Reporter

Senast publicerade artiklar

14.6.2019

Grundlagsutskottet får ny ordförande, Strand ska leda framtidsutskottet – här är nyckelfigurerna i riksdagen

Efter regeringsbildningen ruckas platserna i utskotten. Johanna Ojala-Niemelä (SDP) föreslås bli ny ordförande för grundlagsutskottet.

9.6.2019

Elevers stress väcker oro: "Antagningen till högskolor måste utvärderas"

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är tveksam till den nya antagningsprocessen till högskolor, där studentexamen väger tyngre, och anser att systemet behöver utvärderas. Ungas stress väckte debatt på partidagen.

Premium

9.6.2019

SFP om läget i Helsingfors: "Vi ska sammankalla öppna diskussionsmöten"

Debatten om hur SFP ska behålla fotfästet i Helsingfors och Nyland fick gehör på partidagen. – Det är viktigt att kunna behålla en stadsstyrelsepost i Helsingfors, och om vi ska bevara den måste vi jobba för ett gott kommunalval, säger Silja Borgarsdóttir Sandelin.

9.6.2019

Henriksson fortsätter vid SFP-rodret – Henrik Wickström ny vice ordförande

Henrik Wickström från Ingå sitter nu i partitoppen som ny vice ordförande för SFP.

9.6.2019

Ingåbördiga Henrik Wickström sitter nu i partitoppen som ny vice ordförande för SFP

Partiet fick en ny vice ordförande, i övrigt leds SFP också i fortsättningen av Anna-Maja Henriksson.

8.6.2019

Kritik mot att translagen inte ska beakta barnen: "Vi kan inte vara nöjda"

Revideringen av translagen finns i regeringsprogrammet, men skrivningen blev inte klar, säger delegaten Tanja von Knorring på SFP:s partidag.

8.6.2019

SFP vill växa, säger partitoppen, men hur? "Man måste komma bort från stadscykelperspektivet"

SFP skulle kunna vara ett av de största partierna i huvudstadsregionen, säger Joakim Strand, politikern som i Vasa gjort det som SFP nu surrar om: Expanderat.

Premium

8.6.2019

Blomqvist om vad han sett: Det har fått mig att må dåligt

Thomas Blomqvist vill som jämställdhetsminister bidra till att köksbordsdiskussionerna med barnen om jämställdhet blir mer optimistiska.

8.6.2019

Adlercreutz: Inget hinder för SFP att sträva mot 10 procent

– Det finns ett momentum i politiken, säger SFP:s färska gruppordförande Anders Adlercreutz på partidagen.

8.6.2019

Henriksson öppnade partidagen: "Nu är SFP inte längre på fel plats"

– Det känns riktigt skönt att i år inte behöva skicka hälsningar till Sipiläs, Orpos och Soinis regering, inleder SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson partidagen och river ner en applåd då hon öppnar partidagen i Vasa.

6.6.2019

Analys: Hur oklanderlig ska Antti Kaikkonen vara? Brottslingar har suttit i regeringen förr

Justitiekanslern har också under det förra decenniet tagit ställning till dömda ministrar. En intressantare fråga är vad folk egentligen anser, och om vilka slags brott.

Premium

5.6.2019

Nöjt surr i Centern: "Skulle någon ha sagt det här dagen efter valet hade jag inte trott det"

Centerns kretsar hummar av förnöjsamhet men kommer också med ett varningens ord: Ingen vet hur partiet ska göra sin återuppbyggnad efter valförlusten samtidigt som man sitter i regeringen. – Nu är det dags att tala med eget namn. Anonyma tjuvnyp måste bort från vår rörelse, säger Antti Kaikkonen.

4.6.2019

"Ett drömjobb" säger Urpilainen som är på väg att spräcka ännu ett glastak

Jutta Urpilainen är Antti Rinnes val för att bli Finlands kommissionär. Vilken portfölj det blir klarnar först senare. – Det kommer att behövas lagspelare, och i Finland har vi erfarenhet av att jobba i koalition, säger Urpilainen.

4.6.2019

Känner du ministrarna? Här är alla namnen

En samlar på gamla Nintendo-spel, en har teckenspråk som modersmål och en är hård på att åka skidor – här är alla ministernamn. Regeringen svärs in på torsdag.

3.6.2019

SFP diskuterade Helsingforsminister, men landade på Blomqvist

Marcus Rantala ska enligt olika källor ha varit ett förslag för SFP:s andra ministerpost. Orsaken ska ha varit huvudstadsregionens representation.

Premium

3.6.2019

Analys: Familjeledigt à la Centern, pensioner och kanske studentsvenska - men julkappssäcken står på en mina

Det är lätt att räkna upp segrar för de fem regeringspartierna. Svårare är att förutse hur den inbyggda rävsaxen fungerar i praktiken: Jobben måste bli fler, och om det inte sker påverkar det allting.

Premium

1.6.2019

Analys: SFP:s dilemma – ska partiet lämna cityborgarna?

Debatten om SFP:s profil gäller inte bara regeringsprogrammet. När partidagen stundar finns också de som frågar sig om partiet ska lämna cityborgarflanken blödande, efter ett dåligt val i Helsingfors och Mellannyland.

Premium

29.5.2019

Ovanligt beslut: Sitra kan lösgöra 100 miljoner – draget SDP hoppades på?

Jubileumsfondens Sitras styrelse har beslutat lösgöra 100 miljoner från sin balansräkning för att styra om till "en hållbar framtid".

29.5.2019

SFP kräver två ministrar – nästa regering kan få fler statssekreterare

SFP kräver två ministrar i den kommande regeringen. Att ha bara en skulle innebära en tung arbetsbörda på den som sitter där.

29.5.2019

Förhandlarna hoppade över pressinfo och jobbar hela kvällen - beredskap att fortsätta på torsdag

Regeringsförhandlingarna är inne på tredje veckan och det rådde ännu på tisdag en viss optimism att programarbetet skulle vara klart på onsdag. Nu säger en del förhandlare att det knappast blir det.

28.5.2019

Regeringen kan utnämnas nästa vecka – ökade kostnader för 1,24 miljarder

Regeringsförhandlarna har nått samförstånd om den totala prislappen för statens intäkter och utgifter. Stommen till regeringsprogrammet kan bli klar tidigast i morgon och mot slutet av nästa vecka kan regeringen utnämnas, bedömer regeringsbildaren Antti Rinne.

Premium

27.5.2019

Stort pussel att lägga med toppjobben i EU – på tisdag börjar första armbrytningen

Valet är över – och nästa pussel börjar läggas redan på tisdag: fördelningen av toppjobben i EU. Men det råder olika åsikter om hur kommissionens nästa ordförande borde väljas.

Premium

27.5.2019

Katainen vill leda Sitra – ”har sökt jobbet i går”

Finlands avgående EU-kommissionär Jyrki Katainen har sökt jobbet som överombudsman för Sitra, berättar han på måndagen.

22.5.2019

Rinne: Förhandlingarna kan fortsätta ännu nästa vecka

Slutspurten flyttas framåt, och det går sannolikt till nästa vecka att få ihop ett regeringsprogram, säger regeringsbildaren Antti Rinne, som samtidigt avfärdar uppgifter om att processen i Ständerhuset är rörig.

21.5.2019

Fem frågor som delade åsikterna i EU-debatten – "Om Kalifornien kunde sätta bilindustrin på plats så kan vi"

På söndag är det EU-val. Letar du ännu efter skillnader mellan partierna, så gav EU-valdebatten i Sanomahuset på tisdagen åtminstone fem områden där åsikterna går isär.

Premium

20.5.2019

Att sälja eller inte sälja – så mycket har staten tjänat på Neste och andra aktier

Armbrytningen om hur mycket staten ska sälja av sin egendom fick regeringsbildarna att ta timeout. Innehav i Neste har i fjol sålts över 800 miljoner. I år flyttades Nesteaktier för 100 miljoner för att grunda rälsbolaget Nordiska järnvägar Ab.

20.5.2019

VF tog strid om utförsäljning av statens förmögenhet – inget grönt ljus förrän helheten är klar

Den goda stämningen på Ständerhuset har förbytts till sammanbitna miner: Partierna är osams om hur staten ska få ihop pengarna för de olika satsningarna. Vänsterförbudet tog på måndagen time out men återvände efter ett tag till förhandlingsbordet.

17.5.2019

Analys: Snabba cash är svårare cash

De mest kända vallöftena är den så kallade Valborgshundringen på FPA-pensionerna och att skrota aktiveringsmodellen. Det kan bli lättare för regeringsförhandlarna att få en samsyn på kommande bidragsreform än att strida om de snabba pengarna.

Premium

16.5.2019

De stora järnvägssatsningarna lever vidare på förhandlingsbordet – miljarder behövs

Järnvägssatsningar i miljardklassen finns på ritbordet på Ständerhuset. Nya järnvägar erbjuder något för alla av förhandlarna: De gröna får miljövänlig trafik, Centern satsningar på regionerna och vänsterpartierna infrabyggen som sysselsätter.

Premium

15.5.2019

Hälsar med kaffe och granplantor: Skogen behöver Metso-programmet och mera forskning

Jordbrukarna hälsade politikerna välkomna utanför ständerhuset och vill att nästa regeringen fortsätter arbeta för att jordbruket ska vara mer lönsamt, satsar på forskning och slopar tanken på fastighetsskatt för jord- och skogsbruk.

13.5.2019

De kan bli ministrar i nya regeringen – men också geografin avgör

Om de fem partierna får ihop ett regeringsprogram fortsätter armbrytningen med portföljerna. Antti Rinne har lovat en jämn könsfördelning – men alla ministrar kan heller inte komma från södra Finland.

Premium

11.5.2019

De stora tävlingen verkar utebli – Ohisalo utan konkurrens i De gröna

Lördagen den 11 maj är den sista dagen för ordförandekandidater att anmäla sig i De gröna. Än så länge är partiets vice ordförande Maria Ohisalo uppställd.

11.5.2019

Orpo trimmar oppositionsmotorn – "Nu är första chansen att knäppa till Rinnes gäng"

– Om vi hade sålt våra principer och Rinne sedan ändå valt Centern – vilket jag tror han valt i vilket fall som helst – hade det gått riktigt tokigt, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

10.5.2019

Grön lobbyist lämnar regeringsförhandlingarna

Antti Rinne tycker diskussionen om intressegrupper och lobbyister vid regeringsförhandlingarna gått över styr. På fredagskvällen lämnade De grönas Elina Moisio, delägare vid Miltton, förhandlingarna.

10.5.2019

Rinne: I en vecka tänker vi kreativt – sen slår vi fast prislappen

– Om man tänker sig att vi springer ett tio kilometers lopp så har vi nu kommit 1500 meter, säger Rinne om hur tidtabellen i regeringsförhandlingarna gått framåt. Men den svåra armbrytningen ligger ännu framöver.

9.5.2019

Valkompassen: Flera partier kritiska mot hur euron fungerar

Euron passerar lätt utan debatt i ett land där 82 procent stöder den gemensamma valutan. HBL:s valkompass visar ändå att flera partier är oroliga för euroområdet – en del av nationella skäl, andra av solidariska.

Premium

8.5.2019

Analys: Här är tvistefrågorna mellan SDP och Centern

Att Centern gjorde en ny berömd u-sväng innebär inte att allting blir lätt i regeringsförhandlingarna. Också nu granskar man som höken hur det går för företagen, jobben, familjerna ... och opinionssiffrorna.

Premium

8.5.2019

Kommentar: Centern hade bara risker att ta – men att vädra våndorna öppet kan ha varit ett klokt drag

Även om Antti Rinne sett lugn ut har det inte varit någon optimal situation. Ett tungt vägande regeringsalternativ – hans första val – har legat i Centerns händer, och Centern är det parti som fick storstryk av väljarna i april.

Premium

8.5.2019

SFP tillbaka efter fyra år – "Vi blir något av regeringens kamrer"

– Det känns bra att få kallelse till regeringsförhandlingar. Det är ju ingen självklarhet, vilket vi såg för fyra år sedan, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Premium

8.5.2019

Rinnes utvalda tog plats i Ständerhuset

SDP-ledaren Antti Rinne har valt dem han vill regera med. Lyckas partierna enas vid förhandlingsbordet, styrs Finland framöver av SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP. I opposition landar Sannfinländarna, Samlingspartiet, KD och enmansgruppen Liike Nyt.

8.5.2019

Centern är redo att gå med i regeringen - stor majoritet i partiet sade ja

Centerns beslutande organ är beredda att gå med i Antti Rinnes (SDP) regering. I ett frågeformulär som skickades ut till Centerns fullmäktige, styrelse och riksdagsledamöter sade 80 procent ja.

7.5.2019

Kaikkonen: Inget beslut än – Centern grubblar vidare senare i dag

Centerns riksdagsgrupp har inte fattat några beslut, säger gruppordförande Antti Kaikkonen. Frågan som hänger i luften är om Centern anser att partiet ska sätta sig i opposition eller gå med i regeringen.

7.5.2019

SDP-källa till HBL: Rinne vädjar till förloraren, bäddar för rödmylleregering

Om Centerns beslutande organ accepterar SDP:s regeringsinvit påbörjar SDP regeringsförhandlingar med Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP. Det säger en SDP-källa till HBL.

5.5.2019

Analys: De unga i Centern vill med i regeringen - dags för generationsskiftet att synas utåt?

Centerunga säger nu högt att det inte är självklart för Centern att det bästa sättet att samla på sig väljarstöd vore i opposition.

Premium

3.5.2019

Timeout i riksdagen då känslor går heta om sittplatser – Sannfinländarna vägrar sitta i "ytterhögern"

Den ombytta sittordningen i riksdagen klubbades inte igenom på fredag, utan talmanskonferensen tog timeout. Känslorna går så heta att Sannfinländare frågar sig om stämningen är förstörd.

Premium

2.5.2019

Hussein al-Taee till sjukhus, partiet behandlar hans situation senare

SDP:s färska riksdagsledamot Hussein al-Taee har tagits in på sjukhus och blir på sjukledighet, uppger SDP:s gruppordförande Antti Lindtman.

30.4.2019

Analys: Nu bor djävulen mest i luddet

Långa listor på knäckfrågor ramlade i famnen på Antti Rinne på Valborgsmässoafton, men i motsats till hur det ser ut är det inte verkligt knäck i så många av dem.

Premium

30.4.2019

Här är partiernas knäckfrågor: Centern och Saml har kravlistor långa som nödåret

"Är ni beredda att ingå i en majoritetsregering under socialdemokraternas ledning, och har ni några oeftergivliga villkor för ert deltagande?" Så här svarade partierna på Antti Rinnes sista fråga om absoluta villkor.

30.4.2019

Palola förväntar sig inget paradis med nästa regering heller – "Vi har samma utmaningar efter valet som före"

Arbetets dag, första maj, gryr med en ny regering i görningen. Det blir också födelsedagskaffe för Antti Palola, 60, som öppnar upp vad som kan bli lättare med en ny regering – och vilka utmaningar som måste tacklas oberoende.

Premium

29.4.2019

Hur få upp deltagandet i EU-valet? "Vi borde tala till känslorna"

I förra EU-valet var valdeltagandet 41 procent – och med fyra veckor kvar till nästa val är också valdeltagandets öde en central fråga.