Sylvia Bjon

Sylvia Bjon

Reporter

Senast publicerade artiklar

20.9.2019

Sarvamaa tar striden om vitkindade gäss till EU-kommissionen

Europaparlamentariker Petri Sarvamaa (Saml/EPP) kräver i ett skriftligt spörsmål svar av kommissionen om hur EU ser på vitkindade gäss.

17.9.2019

Så ska det bli fler jobb – men effekten av förslagen är ännu okänd

De tjugofem punkter regeringen nu lägger fram är samma som lades fram i somras – de nya förslagen låter vänta på sig till i vår.

Premium

17.9.2019

Dagens krav på öppenhet räcker inte till längre, anser justitieministern

Bolag som använder skattepengar borde inte mörka relevant information – det är kärnan i en rapport som föreslår hur offentlighetslagen kunde utvidgas också till bolag som kommuner eller staten äger.

16.9.2019

Barnsjukhuset ledde till utdraget möte i HUS styrelse: "Tar det på största allvar"

Både HUS styrelse och fullmäktige får den här veckan en rapport om läget i Barnsjukhuset, efter Yles granskning om vårdkvaliteten.

16.9.2019

Jättehotell planeras vid flygplatsen: 13 våningar, 700 rum – bakom verksamheten står Petter Stordalen

Hotellboomen fortsätter i huvudstadsregionen, och på måndagen presenterar LAK Real Estate Ab ett nytt storhotell i Vanda.

14.9.2019

Analys: Om Rinne nu har svårt att hålla sig från lönerna – hur eldfängt blir det inte i vår?

Industrin förhandlar om lönerna i höst, och i vår följer offentliga sektorn, med hård press från kvinnodominerade vårdbranscher. Om det redan nu varit förvirrande att statsministern gör utspel om Postens förhandlingar, så är det här bara början.

Premium

12.9.2019

Kulmunis första linjetal: "Jag har inga illusioner om arbetsmängden framför mig"

– Jag har blivit kallad hård regionpolitiker. Det tar jag som en hederssak, säger Centerns ordförande Katri Kulmuni i sitt första linjetal, som bjöd på mycket ideologi men lite konkreti.

10.9.2019

Jutta Urpilainen blir kommissionär för utrikesrelationer – här är alla namn i kommissionen

Ursula von der Leyen presenterade på tisdagen sin nya EU-kommission som ska tillträda i november. Följande kontroll är parlamentet, som ska fråga ut kandidaterna, också Finlands Jutta Urpilainen.

9.9.2019

Kommentar: Därför håller Kulmuni locket på om sina planer

Om det är något som Centerns nya ordförande håller låg profil med så är det en eventuell ministerkarusell: När – eller om – hon blir finansminister.

Premium

6.9.2019

Marin: Lagen om lätta bilar skjuts upp till 2020 – korrigeras för att följa EU:s krav

Lagen om lätta bilar som också tonåringar kan köra skulle ha trätt i kraft i november, men ikraftträdandet skjuts upp efter att EU ingripit i lagen.

4.9.2019

Kommentar: Riksdagen samlades till rörande enighet om Posten, men klagovisan är bekant

Den första dagen av riksdagens höstsession präglades av ett rörande enigt fördömande av Posten från alla håll i salen, men bakom festtalen har alla haft sin slev i soppan.

2.9.2019

"Pengar talar man inte om – dem äger man"

Den rikaste tusendelen av alla finländare är inte en homogen grupp. Men de flesta är män, en sjättedel är svenskspråkiga – och en genomgående livssyn är att man inte ska sticka ut med en gräll livsstil.

Premium

31.8.2019

Borde EU aktivt stoppa hård brexit? Finländska politiker oense

Frågan om hur aktivt EU borde jobba emot att brexit sker utan avtal – ett "hårt brexit" – var en nöt för politiker på Europaforum, eftersom de flesta anser att bollen är hos Storbritannien.

31.8.2019

Polisen försvarar sin linje – Halla-aho: "Jag har inte spekulerat"

Efter Borgåskjutningen kritiserade bland andra Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho polisen för att inte ha gett de misstänktas kännetecken. – Bedömningen görs inte av någon utomstående med någon agenda, kommenterar polisen i ett blogginlägg.

Premium

30.8.2019

Tre uppgifter lockar mest i EU, om Urpilainen fick avgöra

Finlands kandidat för att bli kommissionär, Jutta Urpilainen, utfrågades av stora utskottet i ett öppet hörande på Europaforum i Åbo.

28.8.2019

Samlingspartiet: "Humanitärt skydd ska inte återinföras"

"Varmt hjärta men is i magen" är de ord Petteri Orpo (Saml) använder för att karaktärisera Samlingspartiets invandringslinje. Partiet ska nu hitta sin plats i oppositionen vid sidan om Sannfinländarna.

Premium

27.8.2019

"Har företagen drabbats av girighet? Det har jag funderat på", säger finansminister Lintilä

Det behövs inte ekonomisk stimulans ännu, men nog mer investeringar, högre produktivitet och mer matchande arbetskraft, säger finansminister Mika Lintilä (C).

27.8.2019

Vanhanens varning efter sommarens gnabb: "Viktigt att det inte blir prestigefrågor"

– Vi har alltid försökt förstå dem som är av annan åsikt och nå samförstånd via diskussion, säger Centerns gruppledare Antti Kurvinen – efter att han på sommaren sagt att Centerns uppgift är att "hålla De gröna i schack".

26.8.2019

Kulmuni eller Kaikkonen? Så svarade de om huvudstaden, populism och Sipiläs tid

Att Centern är som bäst när den interna debatten rasar som mest är en fras som gärna odlas inom partiet – men med två veckor kvar till ordförandeval råder inte en sådan mellan huvudkandidaterna.

Premium

23.8.2019

Polisen har inlett förundersökning om tre riksdagsledamöter – misstänkta för hets mot folkgrupp

Förundersökningarna kring riksdagsledamöterna Hussein al-Taee (SDP), Päivi Räsänen (KD) och Juha Mäenpää (Sannf) har alla inletts.

20.8.2019

Presidenten bjöd in också Norge till samtal inspirerade av Aatos Erkko - "mycket informellt"

Diplomatin är inte död, tvärtom växer efterfrågan på skicklig diplomati då det globala läget blir osäkrare, säger president Sauli Niinistö. Han blickar nu mot ännu djupare nordisk relation – också med Norge – i form av ett "mycket informellt" nordiskt säkerhetsmöte i september.

Premium

19.8.2019

Europaministern: "Sannolikt" att EU-stöd kan knytas till rättsstaten

Finlands största förhandlingsutmaning kommer i oktober, då målet är att baka ihop en trippeltårta av villkor för EU:s framtida stödpolitik. – Antingen finns rättsstatsvillkoret där eller inte, men jag ser det som sannolikt att vi förhandlar in det, säger Tytti Tuppurainen.

Premium

16.8.2019

Kommentar: Hur blir det nu med äldrevården?

Den mest synliga kovändningen före val handlade om personalen i äldrevården - som man först skar i och sedan började härja om. Nu fattas anslag för vårdarutbildning i Finansministeriets förslag.

Premium

16.8.2019

al-Taee fortsätter i SDP-gruppen: "All den empati jag fått gör smärtan jag vållat kollegerna värre"

SDP:s riksdagsgrupp har beslutat att inte vidta åtgärder mot ledamoten Hussein al-Taee. – Jag ska nu, varje gång jag kan, åka runt och möta väljarna för att säga att den person de röstade på är den som ska jobba för dem, säger al-Taee.

15.8.2019

Kommentar: "Printa ut blanketten" – Vem blir glad av kvasidigitala tjänster?

Om vi lyckas röja i djungeln av halvdigital vegetation kanske resurserna räcker till personlig service, öga mot öga, med dem som behöver.

15.8.2019

Rinne slår larm om cyberattacker och digital tillgänglighet

Marginalisering av äldre invånare som inte har tillgång till internet är ett serviceproblem som måste lösas, säger statsminister Antti Rinne. – Av dem som är över 75 är det en tredjedel som använder nätet.

14.8.2019

Analys: Budgetarbetet i gång: Fem saker som skiljer den nya regeringen från den förra

Både omvärlden och regeringen är en annan nu. Skillnaderna ser man i budgetarbetet.

Premium

14.8.2019

Läsk och bensin blir dyrare – höjd alkoholskatt lades på is

Staten fortsätter förbruka mer pengar än den får in. Underskottet växer med en halv miljard i skissen till nästa års budget. Årets underskott på 1,7 miljarder växer till 2,3 vilket innebär att staten ska ta mer lån.

13.8.2019

Finansministern lovar ingenting: "Regeringen och programmet har fått kritik"

Finansminister Mika Lintilä säger att budgetförslaget måste bevisa att regeringen kan få statsfinanserna i balans 2023. Nu börjar trycket från ministerierna, som har en uppsjö av löften i regeringsprogrammet.

12.8.2019

Gröna hoppas på klimatpuff i skatter och företagsstöd – "Hoppas Centern får läget i skick"

Den omstridda torven kan landa på bordet redan under de kommande veckorna. Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen säger att det kan bli aktuellt då regeringen ska hitta 100 miljoner att spara i företagsstöd.

12.8.2019

Inrikesminister Ohisalo vill ta hårdare grepp om spelautomaterna: "Flytta in dem i separata utrymmen"

– Grunden för Veikkaus monopol är att man motverkar spelmissbruk, säger inrikesministern som överväger fler åtgärder mot spelautomater.

9.8.2019

Kosonen tog över kultur och vetenskap: Kan inte lova högre status för Svenska Teatern än

Hanna Kosonen (C) svors in som vetenskaps- och kulturminister i Gullranda på fredagen, och Annika Saarikko befrias från uppdraget fram till augusti nästa år.

Premium

8.8.2019

Torv, skog och åkerröjning – "Det här innehåller alla de politiskt känsliga ämnena"

Om det tidigare var vårdutskottet där riksdagens politiska spänningar utspelade sig så kan det framöver vara miljöutskottet och jord- och skogsbruksutskottet. Politikerna är överens om att jord- och skogsbruket är och ska vara en del av lösningen, skillnaderna handlar om åtgärder.

Premium

8.8.2019

SDP hoppas stoppa ungas väljarflykt med sitt program – "Ska inte gripas av panik"

Unga väljare röstar annorlunda än äldre – och det påverkar särskilt SDP och Centern. Vart försvann deras unga väljare? Både partiledare Antti Rinne och den färska riksdagsledamoten Johan Kvarnström tror på att partiets kollektiva programarbete bär frukt.

Premium

7.8.2019

Semestern slut för Rinne då budgetarbetet kommer i gång – här ser han "mörka moln"

Om en vecka ska Finansministeriet svarva ihop vad Finland har råd med i budgeten 2020. Ekonomer betonar att sysselsättningen måste upp om regeringen ska kunna hålla kvar alla utgifter, men stöder inte kraftiga nedskärningar ifall en lågkonjunktur slår till.

2.8.2019

Kulmunis utmaning: Väljarna i hennes egen ålder lämnade Centern – vill nu införa mer direktdemokrati

Näringsminister Katri Kulmuni vill leda hela Centern, i ett läge hon beskriver som "svårast i partiets historia". Särskilt väljarna i hennes egen ålder verkar ha försvunnit.

Premium

2.8.2019

Bonden som gick från "duktig flicka" till minister

När SFP fick en andra ministerportfölj bestod den av områden som tidigare varit smärre bihang. Thomas Blomqvist (SFP) säger att de reaktioner han fått varit positiva: – Det ses som en stark signal att jämställdhet och Norden fått en egen minister.

Premium

2.8.2019

Thomas Blomqvist gick från "duktig flicka" till jämställdhetsminister

När SFP fick en andra ministerportfölj bestod den av områden som tidigare varit smärre bihang. Thomas Blomqvist (SFP) säger att de reaktioner han fått varit positiva: – Det ses som en stark signal att jämställdhet och Norden fått en egen minister.

Premium

1.8.2019

Torvalds: Finland har gott rykte i Ungern – därför angrep Orbán

Europaparlamentariker kommenterade EU:s dagskondition under stadsfestivalen Punkten, arrangerad av Yle.

30.7.2019

Samma parti - olika summor: Så mycket varierade partiernas bidrag till egna kandidater

Partierna har i vissa fall gett helt olika kampanjbidrag åt sina kandidater. I SFP och VF är summorna mest avvikande sinsemellan.

Premium

30.7.2019

Summorna trappades upp sedan 2014 - dyrare mandat för SDP, Gröna och VF

Den totala summan som lagts på valkampanjer för de invalda i Europaparlamentet har stigit sedan EU-valet 2014.

29.7.2019

Orbáns prat om Finland avslöjar metoderna, säger docent: "Hyssjande tjänar hans syften"

– Ungern har trappat upp insatserna, säger docent Heino Nyyssönen, efter att Ungerns premiärminister Viktor Orbán kritiserade Finland i ett tal under veckoslutet, med ord som inte håller en närmare granskning.

Premium

26.7.2019

Forskare: "ECB riskerar att få rädda politikernas skinn gång på gång"

Europeiska centralbanken sade på torsdag att man förbereder sig för nya stödåtgärder, mindre än ett år efter att det förra stödköpsprogrammet avslutades. Forskaren Antti Ronkainen säger att det är det nya normala så länge räntan är rekordlåg.

26.7.2019

Nu börjar trepartsarbetet med att få fler på jobb

Sju arbetsgrupper ska komma med förslag för hur sysselsättningen ska höjas. Arbetslöshetspenningen och invandring är ett par av gruppernas rubriker.

25.7.2019

"Utsikterna blir sämre och sämre" – Bara åtta månader efter att ECB:s stödköp slutade kommer en signal om nya åtgärder

– Tidigare väntade vi en ljusning under slutet av året, men nu är det osannolikt, säger centralbankchefen Mario Draghi som förbereder för att stödköp kan inledas igen, åtta månader efter att det förra stödprogrammet avslutades. – Det behövs fortfarande stimulans.

24.7.2019

Grymheter mot vitkindade gäss får polisen att reagera: "De kan inte flyga just nu"

Stadsbor på elsparkcyklar har med flit kört in i flockar av vitkindade gäss och en del har sparkat djuren, uppger polisen som fått in oroliga rapporter. Gässen kan just nu inte flyga på grund av ruggningen.

23.7.2019

Analys: Harakkas alternativ att höja sysselsättningen är svåra eller ännu svårare

De flesta som lätt får jobb har redan fått det. Nu är det svåra kvar. I det här läget svävar arbetsminister Timo Harakka på målet när det gäller kraven på arbetsmarknadsparterna.

Premium

20.6.2019

Kommentar: Det är ett helsike att leda EU med mattan halvt bortdragen

Manfred Weber står närmast rollen som EU:s nästa ledare, men har inte fått gå en dag utan tvivel och rykten som kantat hans profil.

Premium

20.6.2019

Analys: Fem saker att hålla ögonen på då Finland blir ordförande i EU

Den 1 juli blir Finland ordförande i EU-rådet – organet där medlemsländernas regeringar samarbetar. Men vad betyder det för oss? Här är fem skeenden som kommer att vara aktuella för Finland.

Premium

14.6.2019

Grundlagsutskottet får ny ordförande, Strand ska leda framtidsutskottet – här är nyckelfigurerna i riksdagen

Efter regeringsbildningen ruckas platserna i utskotten. Johanna Ojala-Niemelä (SDP) föreslås bli ny ordförande för grundlagsutskottet.