Sylvia Bjon

Sylvia Bjon

Reporter

Senast publicerade artiklar

22.9.2017

Kan skulder ändå delas mellan euroländer i framtiden? Katainen: "Det här är mina egna funderingar"

Sedan eurokrisen har Finland haft ett enda svar till allt som liknar delat ansvar för euroländers statsskulder: "Nej". Det gäller till exempel gemensamma statsobligationer, euroobligationer. Jyrki Katainen anser att det finns en tredje väg.

21.9.2017

Försvinnande dagkirurgi får inte ersättas med privatsjukhus: "Det är ett stort sparmål"

Omsorgsminister Annika Saarikko bekräftar att centraliseringen av all kirurgi som kräver nedsövning innebär att regionsjukhusen, vars dagkirurgi tar slut, inte heller kan köpa in den från privatsjukhus.

20.9.2017

Riksdagen räknade slantar – så svarar Sipilä om varför en del betalar mer

De som har minst får mindre, de som har mer får mer – det är oppositionens kritik mot budgeten. Den sargade semesterpengen i konkurrenskraftsavtalet eldade också under debatten. Här är vad riksdagen strider om.

20.9.2017

Budgeten ökar inkomstklyftorna – också bostadsbidraget naggas

Från och med nästa år syns det i budgeten hur regeringen tänkt bromsa de galopperande utgifterna för bostadsbidraget. Föreningen för hyrestagare befarar att det ökat trycket på utkomststöd. – Det går inte att hitta billigare bostäder.

19.9.2017

"Spritrally" på färjorna, arbetsresor – så vill De gröna skära i företagsstöd

Passagerarfärjorna hör till dem som får en släng av sleven i De grönas lista över företagsstöd som bör gallras. Det säger partiledare Touko Aalto då budgetveckan kör igång.

13.9.2017

Kommentar: Det var ett välsmort munläder, men hur många stannar upp i sina sysslor för State of the Union?

Jean-Claude Juncker var på sitt mest frispråkiga humör i sitt nästsista linjetal, men för de flesta EU-medborgare passerar det som vanligt helt oförmärkt. Här är några anledningar att reagera.

13.9.2017

Skogskompromissen glädjer Torvalds – Naturskyddsförbundet besviket

Ett kompromissförslag om skogens roll i klimatpolitiken har fått majoritetens stöd i EU-parlamentet. Finland har drivit hårt på linjen som gynnar skogsindustrin.

13.9.2017

Juncker får tack och mothugg: "Vi lyssnar ju inte alls på riktiga människor"

– Vad gör vi med miljarder till det ena och det andra när folk inte får sin vardag att gå ihop, kommenterar vänsterledaren Patrick Le Hyaric det årliga linjetalet.

13.9.2017

Juncker vill skynda på avvisningar, och skynda alla med i euron

Jean-Claude Juncker sade i sitt årliga linjetal att han vill se euron som en valuta för hela unionen, och Schengenområdet utvidgat till Rumänien och Bulgarien för att säkra de yttre gränserna.

11.9.2017

Kompromiss förs fram när EU-parlamentet röstar om skogslag

Ett kompromissförslag i skogsfrågan, som Nils Torvalds (SFP/Alde) drivit, kan vinna mark i parlamentet. På onsdag röstar parlamentet i den omtvistade frågan om skogsbruket och klimatmålen.

10.9.2017

Hon har viftat av sig Guardiola och Ribéry – nu gör Bibiana Steinhaus Bundesligapremiär

– När jag blev domare var det inte som jämställdhetskämpe, men det är något jag måste hantera eftersom det är viktigt för många kring mig, sade Bibiana Steinhaus då hon i våras blev uttagen till domare i Bundesliga. På söndag dömer hon Hertha Berlin mot Werder Bremen.

8.9.2017

Spaningslagar till riksdagen först 2018 - "ingen motsätter sig kategoriskt brådskande ordning"

Antti Kaikkonen (C), som sammankallat riksdagsgrupperna för att diskutera underrättelselagarnas öde, säger att ingen ännu kategoriskt motsatt sig en brådskande ändring i grundlagen.

6.9.2017

Häkkänen lovar: Det ska inte bli någon allmän rätt att gripa papperslösa

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) avfärdar tolkningen att vem som helst skulle få rätt att gripa personer utan uppehållstillstånd.

6.9.2017

Ministern om dubiösa investeringar: "läget har förändrats"

Biståndspengar som kanaliseras via investeringsfonden Finnfund har gått till fossila bränslen och tjänster för rika, säger organisationen Finnwatch i en rapport. Biståndsministern säger att fördelningen hunnit förändras.

5.9.2017

Video: Färska ledamöter beundrade plenisalen och rikssalen

Tisdagen var en speciell dag för alla första periodens riksdagsledamöter, eftersom de ännu inte arbetat i Riksdagshuset på grund av renoveringen.

5.9.2017

Fem frågor att hålla ögonen på då politiska hösten inleds

Säkerhet, vård, alkohollagen, underrättelselagen och företagsstöd – det är höstens snack i politiken. Samtidigt elektrifieras luften av stundande presidentval och förhandlingarna på arbetsmarknaden. Kampen inom oppositionen är också vass då skuggbudgetarna närmar sig.

2.9.2017

Yrkeskolorna försiktigt positiva – extra pengar klarnar i november

Budgeten 2018 innehåller plåster på såren för yrkesskolorna, som får tilläggsfinansiering för att motverka ungdomsarbetslöshet. Men det kommer mitt i en höst som präglas av ovisshet om hur yrkesskolreformen påverkar finanserna.

31.8.2017

Budgeten 2018, punkt för punkt

Här är åtgärderna regeringen kommit överens om för nästa år.

31.8.2017

Regeringens budgetförslag är klart – över 100 miljoner på säkerhet

Så ser nästa års budget ut – dyrare alkohol, billigare dagis, mera pengar till polisen.

30.8.2017

Om en vecka blir det liv i granitborgen – se bilderna från det nyrenoverade Riksdagshuset

När riksdagen inleder hösten blir det i det nyrenoverade Riksdagshuset, som varit stängt sedan våren 2015. Trycket på att få besöka byggnaden är stort, så i höst ska det vikas mer tid för guidningar.

30.8.2017

Det här vet vi om budgeten – knäckfrågorna som ska lösas

Vilka skatter ska höjas, hur ska familjeledigheterna ändras, hur mycket det ska få kosta att förbereda landskapsreformen? Här är några frågor när budgetmanglingen börjar.

29.8.2017

"Sättet att tala om offentliga sektorn måste förändras"

Tre somrar ska den offentliga sektorns anställda betala för konkurrenskraften med sina semesterpengar. – Det känns orättvist, säger Ylva Krokfors och Touko Niinimäki som arbetar i socialsektorn. De vill lyfta fram alternativa förslag och en attitydförändring till offentliga jobb.

29.8.2017

Kvinnor i kommunjobb allt högre utbildade, men löneglappet står och stampar

Någon övergripande lösning får man inte i en branschrunda, utan det är upp till varje förbund att förhandla för sig.

23.8.2017

Vad är "babytalko"? Antti Rinne fick förklara sitt ordval – vill prata om bättre familjepolitik

Ett ord väckte twitterdebatt efter SDP:s sommarmöte – Antti Rinnes uttryck "babytalko" eller "nativitetstalko". Antti Rinne fick förklara sitt ordval. – Ordvalet var olyckligt, men vi behöver en bättre familjepolitik.

23.8.2017

Vartiainen: Det är nonsens att tala för löneökningar

Samlingspartiets Juhana Vartiainen är inte pigg på Antti Rinnes analys, om att köpkraften bäst förbättras med lönepåslag. – Att man nu skulle gasa på med lönerna är nationalekonomiskt sett rent nonsens.

23.8.2017

Rinne: Löneförhöjningar hjälper bäst

Antti Rinnes (SDP) hälsning till arbetsmarknaden är att löner hjälper bättre än skattelättnader. Han vill också backa nedskärningarna i offentliga sektorns semesterpeng.

21.8.2017

Soini: "Bara som rättsstat kan vi övervinna terrorism"

Det finns en lång kedja av omständigheter bakom terrorismen, påpekar utrikesminister Timo Soini (Blå) då Finlands ambassadörer samlas till ambassadörsdagar i Helsingfors på måndagen.

21.8.2017

Ambassadören i Marocko: "Terrorism är internationellt, och stämplar inte ett land"

– Jag hoppas att det faktum att gärningsmännen är marockaner inte stämplar en grupp, säger Finlands ambassadör i Marocko, Anne Vasara.

18.8.2017

"Faran är över nu" – polisen utreder gärningsmannens identitet efter knivdåd med två dödsoffer

Gärningsmannen är gripen och vårdas på sjukhus, men vem han är vet polisen inte ännu. Polisen har tagit tillvara allt material ur övervakningskameror i Åbo centrum, och analyserar bilderna.

18.8.2017

En misstänkt gripen efter dödligt våld i Åbo, beredskapen förhöjd

Två personer har dött och flera skadats efter knivdåd i Åbo centrum. Polisen avfyrade vapen för att gripa en misstänkt, men söker fler gärningsmän. Regeringen följer med läget. Polisen har höjt beredskapen nationellt.

17.8.2017

Sauli Niinistö: USA är alltmer intresserat av Finland

Enligt presidenten har intresset för hur Finland hanterat sin utrikespolitik vuxit inom USA:s administration.

17.8.2017

Länge väntat besök i Vita huset – "höjer Finlands status"

President Sauli Niinistös inbjudan till Washington rätar ut ett par frågetecken som hängt i luften: vilken tyngd Finland har i sin egen relation till USA, och Trumps intresse, bedömer Utrikespolitiska institutets expert Mika Aaltola.

15.8.2017

"Det behövs ingen överdriven skatterea när ekonomin rullar"

Det är överdrivet med stora skattesänkningar, lyder FFC:s hälsning om nästa års budget. – Inkomstskatten har redan sjunkit under den här valperioden, säger FFC:s chefsekonom Ilkka Kaukoranta.

14.8.2017

De blå vill inte lätta på solidaritetsskatten

Skatterna för höginkomsttagare ska vara fortsatt skärpta, var Nytt alternativ/Blå framtids budskap när riksdagsgruppen höll sitt första sommarmöte i Esbo i dag.

12.8.2017

Strejkerna blir färre – men Sipiläs regering kantas av politisk protest

De politiska strejkerna är färre än på 1970-talet, men nu har Sipiläs regering fått sin släng av sleven: Massdemonstration mot de så kallade tvångslagarna, Postens protest mot postlagen, protester mot ägarpolitik och konkurrensutsättning.

10.8.2017

Budgetstriden började snabbt: "Pengarna för vårdreformen räcker inte"

Reformminister Anu Vehviläinen anser att Finansministeriet inte vikt tillräckligt med pengar för övergången till vård på landskapsnivå.

9.8.2017

Billigare dagis blir den största behållningen för hushållen i nästa års budgetförslag

Lägre dagvårdsavgifter blir det mest märkbara i plånboken nästa år – hur mycket skatterna sänks är ännu oklart. Finansministeriet lovar ändå inte någon nämnvärd förbättring i köpkraften.

9.8.2017

Så smögs basinkomsten under mattan – men sprattlar den än?

För bara åtta månader sedan var en expertgrupp enig om att försöket med basinkomst måste utvidgas för att man ska få relevanta resultat. Sedan dess har det varit tyst. – Det har inte diskuterats än, bekräftar finansminister Petteri Orpo.

8.8.2017

Saarikko: Förnyade familjeledigheter får kosta

Omsorgsminister Annika Saarikko bekräftar att Centern är beredd att diskutera en förnyelse av familjeledigheterna i budgetförhandlingarna – och det behöver inte bli kostnadsneutralt, anser Saarikko.

8.8.2017

Orpo: Ett mål kan nås - att statsskulden slutar växa

Finansminister Petteri Orpo (Saml) är inte beredd att använda de växande intäkterna till utgifter, men nog till skattelättnader.

20.7.2017

Orpo hoppas Blå framtid håller den njugga falangen borta

Petteri Orpos första år som partiledare började med hans tal om medelklassen och slutade i en regeringskris där han talade om vikten av värderingar. Men det är dags att precisera vilka de är.

14.7.2017

Berner: Vårdpersonal kan få rätt att rapportera om försämrat körskick

Den nya lagen om bilskolor och körkort har varit på remiss, och en förändring som sannolikt kommer in är att vårdpersonal kan få rätt att anmäla om de upptäcker hälsofaktorer som påverkar bilkörandet och körkortet.

13.7.2017

Forskare om Trumps familjeband: "Nepotismen kan bli en black om foten"

Lagarna om nepotism gäller inte de familjemedlemmar till Donald Trump som inte är officiella tjänstemän, men det blir lätt en fälla att omgärda sig med familj: – Den går inte att göra sig av med när något går fel, säger USA-forskaren Jani Kokko.

12.7.2017

Sauli Niinistö: Så här tidigt brukar valdebatten inte börja

President Niinistö svarade på onsdagen de presidentkandidater som kritiserade honom för att inte vara med i debatten, och säger att det är ovanligt tidigt att börja.

12.7.2017

Tio områden vill ha tidig start med valfrihet i vården – men inte de största

Även om tidtabellen för vårdreformen skjuts upp kvarstår möjligheten för landskapen att få stöd för att bli pilotområden. Omsorgsminister Annika Saarikko är bekymrad över att de största områdena inte är med.

12.7.2017

Fyra olika valdagar eller färre? "Det verkar inte finnas något brett samförstånd"

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) säger att det ser motigt ut när det gäller att kombinera valdagar, trots att fyra val på två år är extremt mycket. – Samtidigt råder en internationell trend att valdeltagandet är i motvind.

11.7.2017

Hård kritik mot presidentens gräddfil – "Som direkt från Nordkorea"

Presidentkandidaterna är förargade över att president Sauli Niinistö inte väntas delta i gemensamma debatter förrän efter december. Upplägget på Finlandsarenan kan ännu bita Sauli Niinistö i baken, tror de.

11.7.2017

"EU-kritiskt medelklassparti med nolltolerans mot rasism" – så beskriver Blå framtid sitt kommande politiska program

Det som skulle vara Sannfinländarnas partitimme på Finlandsarenan blev två timmar – en för vardera spillran av den forna riksdagsgruppen. Det inflammerade läget är uppenbart och dragkampen har bara börjat.

10.7.2017

Kanerva: "Vi behöver också kvinnlig värnplikt"

Ett hållbart eget försvar kommer att kräva att det behövs allmän värnplikt, och inte bara för män, säger försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva (Saml).