Sylvia Bjon

Sylvia Bjon

Reporter

Senast publicerade artiklar

8.9.2018

Krönika: Det här identitetskriget kan inte fortsätta

Politik skulle ju handla om handlingar – vad man gör – men hela världen har drabbats av en personifierad identitetssjuka – vem man är.

31.8.2018

Kommentar: Halla-aho och retorikens moment 22

Att både definiera retoriken, och säga att det är massmedia som frågar efter den, är Sannfinländarnas ordförandes bravur.

30.8.2018

Fler Sannfinländare än förr väntas till mellanårsmöte – "vi lever och mår bra"

På lördag väntas omkring tusen anmälda Sannfinländare samlas i Lahtis för att delta i partirådet. Det är fler än tidigare år. Sannfinländarna bereder nu bland annat sin skuggbudget, där de föreslår att vissa skatter är frivilliga.

29.8.2018

Plock ur budgeten: Adoptionsfamiljer, vård för veteraner, motion i skolan

Några stora överraskningar delas inte ut då budgeten i stort följer budgetramen. Små gester har regeringspartierna lagt in i sitt sista budgetförslag. Förslaget som går på 55,3 miljarder, har ett underskott på 1,4 miljarder.

29.8.2018

Låginkomsttagare och pensionärer får skattelättnaderna – 90 miljoners stödpaket till lantbruket

I budgeten för nästa år ingår skattelättnader, men de är riktade på skatteavdragen – effekten gynnar i praktiken låginkomsttagare och pensionärer. Det blir också en ny "Lex Lindström".

28.8.2018

SFP om yrkesskolorna: "Det har gått för långt – det behövs ett närundervisningslöfte"

SFP vill att nästa val blir ett utbildningsval, och listar åtgärder inom allt från småbarnspedagogik till universitet. Mikaela Nylander säger att man inom yrkesutbildningen nått en smärtgräns. Partiet vill att yrkeseleverna ska ha en närundervisningsgaranti.

28.8.2018

Niinistö: Kontakten mellan USA och Ryssland har fortsatt förra veckan

Maktfördelningen i världen och i Finland präglade president Sauli Niinistös inlägg på ambassadörsdagarna. Han kommenterade också maktfördelningen i Finland med att det måste finnas parlamentariskt ansvar som håller över valperioderna. – Det har jag försökt bygga, och kommer att fortsätta med det.

28.8.2018

Det här ska regeringen pussla – och så syns det i plånboken 2019

Pengar för Östersjön, för jordbruk och för sysselsättning – förändringarna är små i nästa års budget, men här är några frågor de tre regeringspartierna ägnar sig åt på tisdag och onsdag.

23.8.2018

Idrottsministern kräver förklaring: Paraidrottare betalar 900 euro om de inte får medalj

Friidrottsförbundet har tvingats förklara varför deltagarna i friidrotts-EM får resan betald, medan paraidrottarna betalar självrisk om de blir utan medalj. Förbundet förklarar det med skillnader i tävlingskostnaderna, men idrottsministern vill diskutera saken.

23.8.2018

Grahn-Laasonen: "Alltför många unga lämnas ensamma med sina yrkesstudier"

Antalet elever i yrkesskolan har ökat samtidigt som pengarna till undervisning minskat. Allt fler hoppar också av studierna. Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) säger att unga inte får lämnas med alltför stor börda att ta ansvar för sina studier – men kastar vidare bollen till skolorna.

22.8.2018

Kommentar: Ingen gråzon här – notera detaljen bakom presidenterna

Dekoren sade mer än tusen ord då Niinistö och Putin träffades i Sotji.

21.8.2018

Analys: Hur ska Centern koda sitt sociala samvete?

Centerns rötter – det sociala samvetet i borgerlig tappning – ropar allt högre då den politiska hösten inleds. Problemet är elefanten i rummet: Den konkreta bilden av vad partiet vill är splittrad.

21.8.2018

Vädjan till mataffärer och konsumenter: "Några cent till för kyckling och mjölk lättar"

Centern är inte tänd på stora skattelättnader, men hoppas på lättnader för jordbruket. I budgeten kommer mer pengar, men inte från EU.

19.8.2018

Weekend-festival störde begravningsplats – Sandudd vill diskutera skador med staden

Personalen på Sandudds begravningsplats är förargad över att Weekend-festivalen stört begravningsplatsen, och inväntar ett möte med staden. Polisen uppger ändå att det med tanke på festivalens storlek förlöpt lugnt.

19.8.2018

Mikroplaster i kosmetik på väg mot riksdagen – över 50 000 namn

Förbjud mikroplaster i kosmetik – det kräver medborgarinitiativet som på söndagen spurtade upp till över 51 000 namn. Underskrifterna ska ännu granskas innan initiativet går vidare till riksdagen.

18.8.2018

Kofi Annan hjälpte att skrapa snö av bilen och så inleddes en lång vänskap, minns Elisabeth Rehn

Mänsklighet, och en särskilt varm humor, är det som kantar Elisabeth Rehns minnen av Kofi Annan. Rehn utnämndes till flera FN-uppdrag under hans tid, något som formade hennes livsbana. Sista gången hon träffade honom var det i Helsingfors i fjol.

17.8.2018

Regeringen gav ny tidtabell för vårdreformen – EU-val och landskapsval på samma dag

I somras blev det klart att vårdreformen och landskapsvalet skjuts upp, och att trolig ny tidpunkt är maj. Nu föreslås att valet hålls i samband med EU-valet.

14.8.2018

Justitieministern överväger lagar för att stävja hatretorik – anonyma prepaid-kort och spridning av mobbningsbilder under lupp

Justitieminister Antti Häkkänen är beredd att utreda om man, som i Tyskland, ska kunna bötfälla plattformar på nätet om inte hot och hatretorik städas bort.

14.8.2018

Analys: Ska en kamrer, läderbyxor och en grön cykel dra Samlingspartiet i täten igen?

Samlingspartiet är det parti som kan gå mest oskadd ur en regering som gjort nedskärningar. Att huvudmotståndaren är SDP är heller inget orosmoment utan passar i själva verket partiet utmärkt.

13.8.2018

Giftalgerna landar på budgetbordet: "Gips och kalk räcker inte", säger Samlingspartiet

Den gröna gröten vid stränderna har förskräckt så till den grad att algerna blir en budgetfråga för de tre regeringspartierna. Samlingspartiet driver på en cirkulär marknad för övernärd jord och fosfor, men partiet är mindre piggt på att dela ut allmänna kompensationer till jordbruket för dåliga skördar.

21.7.2018

Ingo slår larm om yrkesskolorna – "All trygghet i utbildningen har försvunnit på några år"

– Jag kan säga det, att mitt 16-åriga jag inte skulle ha klarat det lika bra i dagens system, säger Svensk Ungdoms förbundsordförande Christoffer Ingo, som efterlyser fler i politiken som har yrkesskolbakgrund som han. Nedskärningarna i yrkesskolorna, i kombination med reformen, kommer att kosta mer än vad de sparat, säger han.

19.7.2018

Expert på desinformation: Putin avstyrde uppmärksamheten

Informationspåverkan och förvrängda nyheter har förekommit också kring toppmötet i Helsingfors, enligt en panel med experter och journalister.

19.7.2018

Sverigedemokrater och Sannfinländare hittade varandra – söker legitimitet i hela Europa

Tidigare, under Timo Soinis tid, ville inte Sannfinländarna associera sig med Sverigedemokraterna. Nu ritas kartan om. Partierna sitter i samma grupp i Europa - som SD:s partisekreterare tror att kan bli störst – och de uppträdde tillsammans på scen i Björneborg.

19.7.2018

Sverigedemokrater och Sannfinländare hittade varandra – söker legitimitet i hela Europa

Tidigare, under Timo Soinis tid, ville inte Sannfinländarna associera sig med Sverigedemokraterna. Nu ritas kartan om. Partierna sitter i samma grupp i Europa - som SD:s partisekreterare tror att kan bli störst – och de uppträdde tillsammans på scen i Björneborg.

19.7.2018

Debatt om fejknyheter: ”Desinformation är en del av den ryska militärdoktrinen”

Den här sommaren sover inte politiken. Följ med händelserna på Finlandsarenan i HBL:s liveblogg.

18.7.2018

Henriksson: "Jag kan inte se att vi skulle regera med Sannfinländarna"

Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att det är en positiv sak att människor ser att SFP kan ingå i flera olika regeringskoalitioner. – Man ser oss som samarbetsvilliga och samarbetsdugliga. Den enda hon är beredd att utesluta ur en regeringsekvation med SFP är Sannfinländarna.

18.7.2018

Rinne och Andersson om HBL-mätningen: Folk vill byta riktning

Att en rödgrön regeringskoalition framträder som ett populärt alternativ bland finländarna just nu tyder på att man tror att den kombinationen främst skulle få till stånd en ny riktning, bedömer Li Andersson (VF). – Det tyder på en riktning där man vill bevara och förnya välfärdsstaten, säger Antti Rinne (SDP).

17.7.2018

Partiledarna: "En sak saknades tydligt på toppmötet"

För första gången var det hela nio partiledare som möttes i Björneborg, och samtalet kretsade först kring toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin.

17.7.2018

Sannfinländarna ritade om kartan – tre stora partiers tid är förbi

Sannfinländarna har delats itu och för tillfället har väljarstödet krympt, men effekten på regeringsbildandet har blivit långvarigt och stökigt. – Den tid då det fanns tre stora partier som totalt kunde ta två tredjedelar av alla röster hör till historien, säger statsvetaren Markku Jokisipilä.

16.7.2018

Putin: Visst ville jag se Trump som president - för att förbättra relationerna

Kontroll av kärnvapen och en lösning på Syrienkrisen – det var två ämnen presidenterna Trump och Putin ville gå vidare på. Men presskonferensen handlade till stor del om eventuell rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet – vilket Putin avfärdade, oemotsagd.

16.7.2018

Sauli Niinistö gav en kort lektion om Finland

President Sauli Niinistö gav en kort lektion till internationell press på måndagskvällen: Om användningen av ordet "neutral". Finland är medlem i EU, inledde han.

11.7.2018

Trump anklagar Tyskland för affärer med Ryssland: "Mycket sorgligt"

USA:s president Donald Trump inledde Nato-mötet med ny kritik mot Europa, men den amerikanska senaten godkände en motion som synligt ska bekräfta USA:s stöd till de allierade i Europa. Att det pågår ett pr-krig syns tydligt på sociala medier.

10.7.2018

Nu börjar Trumps Europavecka – "Bäst om Nato-mötet blir tråkigt"

Donald Trump fortsätter bullra om Europas snyltande och verkliga beslut hamnar i skuggan. Det är det värsta scenariot när USA:s president inleder sin Europavecka med ett Nato-toppmöte, enligt Kari Möttölä, gästforskare vid centret för Europaforskning.

8.7.2018

Vad är rätt skatt på boende? Airbnb och smidigare flyttande framtidens melodi

Dagens arbetsliv och delningsekonomi ställer nya krav på hur man beskattar boende. Samlingspartiet vill slopa överlåtelseskatten då man byter bostad, och den hårda tolkningen av småskalig uthyrning som Airbnb väcker också reaktioner. – Man borde fundera om hela beskattningen av boende, säger Juhana Vartiainen (Saml).

6.7.2018

Uppropet om sommartid knäckte EU-kommissionens webbsida – "aktiviteten överraskade"

Uppropet till EU-medborgarna att kommentera om man vill slopa sommartiden fick kommissionens it-system att hicka till av överbelastning. Problemet ska fixas, meddelar Jyrki Katainen.

6.7.2018

Oppositionen: Omöjligt komma vidare då allt material om vårdreformen inte är klart

Nu stundar sommarpaus för social- och hälsovårdsutskottet, men mycket är öppet i behandlingen av vårdreformen. Det återstår rentav sakkunnighöranden, som får vänta till augusti.

5.7.2018

Nu frågar EU dig om sommartid – ställa om klockan eller inte?

EU har inlett ett så kallat samråd om sommartid, med ett frågeformulär som är öppet för medborgarna fram till den 16 augusti.

4.7.2018

Trögt med vårdreformen – texter måste ännu skrivas om efter tidtabellsrumban

Social- och hälsovårdsutskottet sitter hela den här veckan och arbetar med vårdreformen, men det är oklart om man ens hinner börja diskutera betänkandet före sommarpausen. Utskottet väntar på ändringar i texter från regeringen, sedan det beslöts att reformen skjuts upp med ett år.

2.7.2018

"Missnöjet har nu kanaliserats till en mycket hård politik vid EU-borden"

Tyska regeringskrisen visar vilken roll Angela Merkel haft i Europa. Att "Muttis" regering sattes i gungning är en påminnelse om att inte bara enskilda ledare utan också EU är känsligt för interna klyftor.

27.6.2018

Bill Clintons delegation för stor för Fiskartorpet – men Jeltsin fick plats

Helsingfors, och särskilt Fiskartorpet, har varit i centrum för toppmöten mellan USA och Sovjet eller Ryssland tidigare.

26.6.2018

Att tidtabellen rasar är ingen överraskning – men vad händer nu? Fem frågor om fortsättningen

Det har legat i luften redan länge att den tidtabell som krävdes av utskottsarbetet med den massiva vårdreformen var för knapp. Här är scenarierna för fortsättningen.

26.6.2018

Lindtman: Regeringen vågar inte mäta sitt förtroende i riksdagen

SDP:s gruppordförande Antti Lindtman ser det som ett tecken på rädsla att statsminister Juha Sipilä planerar ge riksdagen en upplysning om vårdreformen, i stället för ett meddelande. Skillnaden mellan termerna är att en upplysning inte följs av förtroendeomröstning.

26.6.2018

Så spelar EU sina ekonomiska kort

Det talas om att globala gemenskaper är på dekis, att USA är oförutsägbart, att kinesiska investeringar dominerar. Fungerar EU för trögt? – Vi ska inte vara alltför blygsamma, säger Christian Leffler, som är direktör i Federica Mogherinis team.

26.6.2018

Inlägget: Om VAR känns konstigt – minns då den vansinniga kvällen i Kapstaden

Videodomare har kommit för att stanna. Att det finns mycket att fila på är klart, men det går inte att gå tillbaka längre. Det finns en händelse som mer än andra påminner om varför.

25.6.2018

Analys: I den här cirkusen finns flera loppor – vårdreformens tidtabell glider i väg

På tisdagen klarnar det om riksdagen fortsätter jobba med vårdreformen under sommarpausen. Centern varnar för att hela reformen skjuts upp om det inte blir klart i tid. Men när det gäller vad som är vems fel är det få som tål närmare granskning.

18.6.2018

Vårdreformen på 3 minuter – det här behöver du veta

Varför görs en vårdreform? Vem anser vad? Vad blir skillnaden för en invånare? Det kan du läsa på tre minuter här.

15.6.2018

Saarikko: Regeringen ger sina förslag om hur vårdreformen kan lappas på måndag

Regeringens svar på de grundlagsproblem som grundlagsutskottet påtalat kommer nästa vecka.

15.6.2018

Analys: Sylvia Bjon: Touko Aalto kan inte längre skylla ifrån sig

Både inom Samlingspartiet och SDP finns intresse för samarbete med De gröna. Men De gröna tycks ha satt sig i en skön fåtölj och blivit vagt. Det krävs magmuskler att ta sig upp igen.

12.6.2018

Krönika: Hej chef, har du delegerat din inlärning?

Vi ska alla lära oss mer genom hela livet, och det gäller inte bara dem vid arbetsstationerna. De som leder och fattar beslut löper risk att falla efter i kompetens.

11.6.2018

Aura Salla, finländaren i Junckers närmaste stab, hör till EU:s frispråkiga tjänstemän

När Jean-Claude Juncker gav ut sitt stora strategipapper om EU:s framtid var det inte alla som visste att Aura Salla från Villmanstrand hade sin penna med i spelet. Nu är hon med och förebereder hans sista linjetal som kommissionsordförande – men gjorde först en avstickare till Åbo för att ta platsen som Samlingspartiets fullmäktigeordförande. Varför?