Susanna Landor

Susanna Landor

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Senast publicerade artiklar

18.9.2019

Krönika: Använd båda dina modersmål, Helsingfors, och framgång ska följa!

Vår huvudstad borde se tvåspråkigheten som en vinnande strategi i stället för en jobbig plikt. Det skulle vara urenkelt och livsviktigt med positiva språksignaler på stan, skriver HBL:s chefredaktör Susanna Landor.

3.9.2019

Analys: Posten är vilse i pannkakan – nu kräver ansvariga ministern timeout

Statsägda affärsbolaget Posten har tumlat runt i en skoningslös tsunami av kritik. Äntligen drog ägaren i nödbromsen, men ännu återstår att se om Posten ska vara en kassako för staten eller en samhällstjänst för medborgarna, skriver HBL:s chefredaktör Susanna Landor.

Premium

8.8.2019

Ledare: Friheten på eldrivna hjul fördummar

Antingen älskar man dem eller hatar dem, men klart är att både städer och invånare måste bli bättre på att hantera elsparkcyklarna.

Premium

6.7.2019

Ledare: Värdig vård i dödens väntrum

Och så var de bara tre. Efter att Karinahemmet i Åbo, som skött obotligt sjuka och döende, stängdes i juni återstår motsvarande vårdhem i Helsingfors, Tavastehus och Tammerfors. Frågan är om det räcker.

Premium

2.7.2019

Ledare: Världens mest missförstådda frihet

Jussi Halla-aho slår in öppna dörrar när han kräver att varje medborgare ska ha rätt att säga sin åsikt. Samtidigt avslöjas en oroväckande människosyn. Yttrandefriheten kan inte användas som ett slagträ eller en sköld för att få kränka eller såra en annan människa.

Premium

27.6.2019

Ledare: Greta vill att du slutar med snuset

Skrämselpropagandan om snusets hälsovådliga effekter har inte gett önskvärt resultat. De unga fortsätter använda snus som aldrig förr. I stället borde man föra fram tobaksodlingens ödesdigra inverkan på miljön och klimatet, föreslår HBL:s chefredaktör Susanna Landor i dagens ledare.

Premium

25.6.2019

Ledare: På era plaster, färdiga, gå!

I den marina nedskräpningen är plastkassen en liten bov med stort symbolvärde. För att tackla de 300 miljoner ton plastavfall som årligen produceras, varav 8 miljoner ton hamnar i haven, behövs också andra åtgärder än en plastskatt, skriver HBL:s chefredaktör.

Premium

19.6.2019

Analys: I Finland räknas inga medier på svenska

Filmindustrin har sin Oscarsgala, tv-industrin sin Emmygala och litteraturen sitt Nobelpris. För medieindustrin är motsvarande spänningsmoment då den digitala nyhetsrapporten av Reuters Institute publiceras. I år blev det inte ens ett omnämnande för HBL trots fint betyg i fjol.

Premium

5.6.2019

Analys: HBL kan ta över Yle Vega – hur låter det då?

Medan debatten om Yle på finlandssvenskt håll snurrar kring en enda radiokanal avhandlas public service på ett betydligt mer omfattande och politiskt plan i övriga Norden. I Sverige vill privata medieaktörer gärna ta över en bit av public service-kakan, något som redan skett i Danmark, skriver HBL:s chefredaktör Susanna Landor och sneglar mot Yle.

Premium

22.5.2019

Krönika: Hallå, Finland: Bärga dem som riskerar rulla ned i skulddiket

Över 400 000 finländare har en betalningsanmärkning och siffran stiger. Kunde vi höja det ekonomiska kunnandet genom en nationell strategi som också skulle omfatta satsningar på ekonomi som läroämne i grundskolan, frågar HBL:s chefredaktör Susanna Landor.

Premium

10.5.2019

Han är HBL:s nya röst

HBL stärker sin opinion genom att satsa på ekonomisk kompetens. Torsten Fagerholm blir ny ledarskribent.

8.5.2019

Krönika: Pang pang, skjutjärnsjournalistiken är död!

Att bara avfyra skjutjärnsfrågor och skapa rafflande motsättningar fungerar inte längre. Det behövs färre skjutglada och fler analytiska journalister för att medierna på riktigt ska kunna förklara vad som sker i politiken och samhället, skriver HBL:s chefredaktör Susanna Landor.

Premium

24.4.2019

Krönika: Fi-fi-finlandssvensk vi-vi-vision, någon?

Musiken i Yle Vega, skyltningen på Stockmanns Delikatess, personalen på demensavdelningen och förstås de politiska beslutsfattarna. Vi finlandssvenskar hittar alltid orsak till en klagovisa. Men är vi kapabla att göra upp en vision för Svenskfinland 2030 och se till att den förankras där det behövs, frågar sig HBL:s chefredaktör.

Premium

15.4.2019

Ingen större framgång för kändisar i huvudstadsregionen

Bland de kändisar i Helsingfors och Nylands valkrets som siktade på riksdagen blev det grönt ljus för en välkänd skådespelare och naturvän.

14.4.2019

Chefredaktören: HBL:s valbevakning är gratis – i demokratins namn

Vi är redo, vi är taggade. På HBL:s redaktion laddar vi upp för en av de mest spännande kvällarna på länge – riksdagsvalet 2019 har nått sin kulmen. Vi vill att så många medborgare som möjligt har en chans att följa med resultatet och därför är allt innehåll om valet gratis för alla i kväll.

27.3.2019

Krönika: Dolda agendor och andra vanliga villfarelser om tidningen

Varför publicerar HBL alltid namnen på utländska våldtäktsmän? Varför censureras insändarna? Och erkänn nu det som alla vet, att HBL är SFP:s partitidning!Låt mig punktera några myter om tidningen du läser, skriver chefredaktör Susanna Landor.

Premium

14.3.2019

Krönika: Inget hokuspokus med vårt val, spasibo!

Trollen spricker i solen sägs det i sagan, men det var före internet. Allt fler länder, myndigheter och medier vaknar nu upp till en verklighet där säkerhetsfrågor och cyberpåverkan blir en allt större utmaning, skriver HBL:s chefredaktör Susanna Landor inför riksdagsvalet.

Premium

2.3.2019

Krönika: Älskling, vi behöver inte bara tala utan testamentera

Kärleken lever för evigt, men inte vi. Gör upp tydliga juridiska ramar så att alla är på det klara med vad som händer med ditt, mitt och vårt när den dagen kommer.

Premium

13.2.2019

Krönika: Vakthundar som vill vänstra

Journalisten ska av tradition vara maktens vakthund. Därför kan det te sig märkligt att inbitna journalister vill hoppa över skranket till Granitborgen. De gemensamma nämnarna för journalister och riksdagsledamöter är ändå många, skriver HBL:s chefredaktör Susanna Landor.

Premium

30.1.2019

Analys: Coolt att prenumerera på en tidning

Det finns tecken på att de unga börjar se en tidningsprenumeration som ett ställningstagande, skriver HBL:s chefredaktör. Det är lovande, för mediekunniga och -kritiska unga är helt avgörande för demokratin.

Premium

2.1.2019

Analys: Julgubben kommer i juli

Näthandeln hade ställvis problem med leveranserna till jul. I juli levererar staten ett sedan länge beställt paket till mediebranschen, men det borde åtföljas av fler hårda klappar, skriver HBL:s chefredaktör Susanna Landor.

Premium

12.12.2018

Krönika: Psykisk ohälsa är det nya normala

När julstressen skruvas upp är det många som imploderar inombords, utan att andra nödvändigtvis märker det. Varannan finländare drabbas av psykiska problem i nåt skede av livet, skriver HBL:s chefredaktör Susanna Landor.

14.11.2018

Krönika: Vyssan lull, annars blir du fet och full

Dödstrött efter ytterligare en dålig natt? Ungefär en miljon finländare vet hur det känns, skriver HBL:s chefredaktör Susanna Landor.

31.10.2018

Krönika: Om du verkligen vill påverka kyrkan – lyft på rumpan

Det duger inte att klicka ut dig i protest eller gorma på sociala medier om du vill att kyrkan ska utvecklas i önskad riktning. Nu har du din chans.

17.10.2018

Krönika: Bara dåliga feminister byter efternamn. Eller?

Det kommer alltid att finnas folk som vet vad du borde göra – och heta. De har fel.

3.10.2018

Krönika: Gör som borgmästaren i Stintino – rädda paradiset!

Ett långsiktigt politiskt ansvarstagande genererar sällan en medalj i popularitet, men den som har stake och stamina tänker mer på kommande generationer än på dagens turister.

19.9.2018

Krönika: Jag har blivit en främling i min hemstad

Min hemstad ändrar skepnad i rasande takt, skriver HBL:s chefredaktör. Det är inte bara byggnationen som utvecklas utan framför allt befolkningen.Som vit medelålders finlandssvensk kvinna är man i vissa områden i märkbar minoritet.