Susanna Ilmoni

Chefredaktör för HBL

Ansvarig utgivare för KSF Medias samtliga titlar.

Senast publicerade artiklar

5.9.2018

Analys: "Det var blod överallt"

När en anhörig eller vän dör av våld är det en enorm chock som påverkar många omkring. Men alla hemska tidningsrubriker till trots sker det allt färre brott mot liv i Finland.

23.8.2018

Analys: Kontroll av kvinnans fruktsamhet fungerar som valslogan 2018

I ett av världens mest jämställda länder debatteras just nu kvinnans rätt att bestämma om sin egen kropp. Läs på nytt: I ett av världens mest jämställda länder.

2.8.2018

Ledare: Sex illusioner om glesbygden

Hela Finland har aldrig varit bebott och kommer aldrig att bli det. Att ställa urbant stadsliv mot tynande landsbygd är befängt. Det är också en villfarelse att digitaliseringen skapat massvis med nya jobbmöjligheter i glesbygderna.

30.7.2018

Ledare: Det blodiga skattekriget

Förra veckan vann Indiens kvinnor kampen mot den hårt kritiserade tampongskatten som nu slopas. I Finland klassas tamponger, bindor och inkontinensblöjor fortfarande som lyxvaror. Det borde åtgärdas.

29.7.2018

Ledare: Olyckan kommer på fyra ben

Hjortdjuren är ett växande orosmoment längs våra vägar. Krafttag och kulor behövs för att minska på faran.

24.7.2018

Ledare: Svenska staten blev mediemogul mot sin vilja

Affären mellan teleoperatören Telia och mediehuset Bonnier ger den svenska staten alltför mycket mediemakt.

26.6.2018

Krönika: Krisberedskap kräver konserver och kommunikation

Har du 9 liter vatten, en batteridriven radio och en reservkamin med bränsle så att du klarar dig hemma i tre dygn om det kniper? HBL:s chefredaktör behöver åtminstone köpa ett plastämbar som en första start på bättre beredskap.

20.6.2018

Krönika: All orsak till ännu högre svansföring

Du kan lita på att det är sant, för det står i HBL, kunde man säga efter att Reuters Institute publicerat sin digitala nyhetsrapport. Ja, hela Finland kan faktiskt slå sig för bröstet, vilket borde utnyttjas i marknadsföringen av vårt land, anser HBL:s chefredaktör.

5.6.2018

Krönika: Moderna moguler är gjorda av kryptovalutor

Det finns betydligt större krösusar än lördagens lottovinnare i Ruokolax att vara avundsjuk på. För första gången i världshistorien har vi personer som blivit miljardärer på digitala valutor, skriver HBL:s chefredaktör.

23.5.2018

Krönika: Tiggarna är inte som förr – vita mössan är målet

Studentexamen tynger plånboken allt mer men väger allt lättare på arbetsmarknaden, skriver HBL:s chefredaktör som fick se vad dyra gymnasieböcker i värsta fall kan leda till.

9.5.2018

Analys: När 50-åringen blir med barn

Förstföderskorna blir allt äldre i Finland, vilket betyder att även far- och morföräldrarna blir äldre. Det innebär allt oftare ett slags dubbelt moderskap för den nyblivna mamman som får sköta både barn och ålderstigna föräldrar, skriver HBL:s chefredaktör inför mors dag.

25.4.2018

Analys: Kvinnorna erövrar medietoppen

Journalistkåren har haft kvinnlig dominans under många år och kvinnliga chefer på redaktionerna är inga undantag. Ändå har få kvinnor klättrat till den absoluta medietoppen. Men nu syns en förändring, skriver HBL:s chefredaktör.

10.4.2018

Analys: Hoppas du dör i uranförgiftning – och andra populära hot

Det kan och får inte ingå i jobbet som journalist att bli hotad och utsatt för trakasserier, skriver HBL:s chefredaktör Susanna Ilmoni. Nu behövs konkreta åtgärder.

26.3.2018

Krönika: Förbannat svårt att säga förlåt

På sistone har vi sett flera offentliga ursäkter av män som anklagats för sexuella trakasserier och bristande ansvar. De flesta har missat sitt mål, skriver HBL:s chefredaktör. Men det finns en formel för en effektiv ursäkt.

13.3.2018

Krönika: Strävan efter sanning är vår främsta strategi

Förtroendet för medierna sjunker globalt men tilliten till den traditionella journalistiken ökar samtidigt kraftigt. Den meningen rymmer en paradox som HBL:s chefredaktör försöker greppa.

28.2.2018

Krönika: Modern mediemakt är 88 tecken som skakade Wall Street

En 20-årig kvinna som kan dirigera hundra miljoner människors beteende och sänka ett multinationellt bolags värde genom en enda tweet. Är inte det medial makt av ny modell, säg?

7.2.2018

Krönika: HBL – världens mest jämställda tidning

Läs rubriken noggrant. En gång till. Håller du med? Nej, inte jag heller. Men vi jobbar på förändring.

23.1.2018

Ledarkrönika: Är du GAL eller TAN?

Vänster-höger-axeln är, enligt många statsvetare, förlegad för att kunna förklara hur det nya politiska landskapet ser ut. I stället kunde vi titta på begrepp som lutar sig mot en sociokulturell värdegrund, skriver HBL:s chefredaktör.

3.1.2018

Ledarkrönika: Den bästa och värsta av tider

Nytt år, gamla utmaningar, kunde man säga för mediebranschens del. Det gäller att snabbt bygga fler samarbeten och hitta betalande kunder i en alltmer komplex kontext, skriver HBL:s chefredaktör.

2.1.2018

Ledarkrönika: Den bästa och värsta av tider

Nytt år, gamla utmaningar, kunde man säga för mediebranschens del. Det gäller att snabbt bygga fler samarbeten och hitta betalande kunder i en alltmer komplex kontext.

20.12.2017

Ledarkrönika: Finns här några snälla barn – och vuxna?

Det skulle löna sig att satsa på snällhet året om och inte bara spurta inför jul, skriver HBL:s chefredaktör.

6.12.2017

Krönikan: Titta, så här skrivs ny historia!

Den här hösten har visat att det går att göra revolution via sociala medier och det är kvinnorna som visar vägen.

18.11.2017

Tv-recension: Bossens ljus och mörker

Nigel Coles dokumentär om en av världens mest älskade rockare bjuder visserligen på många godbitar, men den hade vunnit på att fokusera mer på Springsteens motto om livets paradoxer.

12.11.2017

Ledarkrönika: Den snabbaste växande -ismen

Veganvågen sveper över såväl daghem i Helsingfors som brittiska kundkorgar, skriver HBL:s allätande chefredaktör.

1.11.2017

Ledarkrönika: Därför angår min lön dig

Varför publicerar HBL skatteuppgifterna i dag? Vem gagnar det? HBL:s chefredaktör svarar.

22.10.2017

Ledarkrönikan: Väx upp, föräldrar! Barn ska inte dricka alkohol

Är man mamma eller mamis om man köper ut lite öl till sitt barn som ska på fest? HBL:s chefredaktör har svar på frågan.

8.10.2017

Ledarkrönikan: Knölen i kafferummet

När en arbetskamrat insjuknar i bröstcancer ställs också arbetsgemenskapen inför många frågor, skriver HBL:s chefredaktör.

24.9.2017

Ledarkrönikan: Ja må hen leva uti hundrade år

Majoriteten av de finländare som föds i dag kommer att leva längre än 100 år. Frågan är om vi vill leva så länge, med tanke på de hemskheter som ständigt uppdagas inom äldreomsorgen.

17.9.2017

Ledarkrönikan: Långt till närdemokrati

Vill vi ha fungerande skolor, ett bättre samhälle och en inkluderande demokrati behöver vi aktiva invånare som blir hörda och sedda, inte förbisedda, skriver HBL:s chefredaktör.

20.8.2017

Ledarkrönikan: Skäms, HBL!

Ett par gånger har det bränt till ordentligt på HBL:s debattsidor i sommar med påföljande skogsbrand i sociala medier. I fredags var det hänt igen. “Skäms, HBL!” och “Var är utgivaransvaret?” lyder ett par av läsarkommentarerna.

16.7.2017

Ledarkrönika: Sweetpotatoes to go, please!

HBL:s chefredaktör talar engelska när hon beställer mat och engelska när hon köper kläder – i Helsingfors. Vår huvudstad globaliseras och det påverkar både betjäningen och kunden.

9.7.2017

Ledarkrönikan: Fattig på fel sätt

Be en låginkomsttagare öppna sitt liv och reaktionen är given, skriver HBL:s chefredaktör. Ändå kostar ett uns av medmänsklighet ingenting.

3.7.2017

Ledarkrönikan: Psykos i sommartid

En explosionsartad ökning i antalet remisser till psykvården för ungdomar syns nu överallt i landet. Framför allt är det unga män som söker hjälp och många av dem har tappat kontrollen över sin vardag, skriver HBL:s chefredaktör.

18.6.2017

Ledarkrönikan: Utbrytarkungar

Folket må rasa, men den politiska illusionen var skickligt uppbyggd. Inte ens Mästaren anade oråd.

2.4.2017

Ledarkrönikan: Valfrihetens olidliga lätthet

Det politiska är ytterst personligt när det gäller vårdreformen, vet chefredaktör Susanna Ilmoni.

4.3.2017

Ledare: Politiserad public service

Ett oberoende Yle gagnar demokratin och mångfalden. Därför är det oroväckande att politikerna nu kopplar ett starkare grepp om Yles strategi.

5.2.2017

Ledarkrönikan: Vad tycker Gud om Downs syndrom?

Kyrkan firar 500 år sedan den stora reformationen i nådens tecken, men fortfarande omfattas inte alla nödvändigtvis av förståelse och barmhärtighet, till exempel de som väljer att göra abort.

8.1.2017

Ledarkrönikan: Semester från terrorn

Ett annus horribilis av terrordåd innebar många väckningar för journalister världen över, skriver HBL:s chefredaktör.

13.11.2016

Ledarkrönikan: Tack Trump!

De etablerade nyhetsmedierna ses som de största förlorarna i det amerikanska presidentvalet, men betyder det att journalistiken är död, frågar sig HBL:s chefredaktör.

2.10.2016

Ledarkrönika: Stormvarning på Yle

Kontinentalplattorna som bär vårt inhemska medieutbud rör nu på sig så att marken skälver. Triangeln bestående av vårt public service-bolag, vår nationella nyhetsbyrå och hela det kommersiella mediefältet knakar i fogarna när spelarna positionerar om sig i ett febrilt försök att hitta nya former för framtiden.

24.8.2016

Tunga dagar på KSF Media

Det är tunga och turbulenta tider inom mediebranschen, vilket har effekter även för anställda på den här tidningen.

21.8.2016

Ledarkrönikan: Vid ruinens brant

Höststormen drog in i det svenska medielandskapet medan stiltjen är oroväckande i Finland, skriver KSF Medias ansvariga utgivare Susanna Ilmoni.

10.7.2016

Ledarkrönikan: Kan du tala globanska?

I framtiden blir det möjligt att förstå alla språk i världen i realtid utan att faktiskt kunna dem. Vi kommer också att använda oss mer av bilder och "globanska" när vi kommunicerar.

6.6.2016

Ledarkrönika: Äventyr för livet

Skriftskolan ska förnyas. De unga får mer att säga till om, men kommer en fördjupning av andliga värden att locka femtonåringar?

23.5.2016

Ledarkrönikan: Nyhetskoncept för de svårflörtade

Genom ett tydligt uppdrag, en annorlunda affärsmodell och ett stort engagemang kan ett medieföretag bevisligen lyckas göra pengar på lokala nyheter för unga.

8.5.2016

Ledarkrönika: Fokus på framtiden

KSF Media måste se om sitt hus rejält. Innehållsdirektören Susanna Ilmoni hoppas att läsarna vill vara med om att bygga en hållbar grund för framtiden.

4.4.2016

Ledarkrönikan: Egoistiska skilsmässor

I stället för att debattera om folk skiljer sig på tillräckligt vägande grunder borde man börja diskutera varför så många väljer att gifta sig – av uppenbart fel orsaker.

4.4.2016

Ledarkrönikan: Barnsligt nyfiken på nyheter

Barnen är vår framtid heter det – en insikt som allt fler medieföretag nu har börjat göra något konkret av.

19.3.2016

Ledarkrönika: Säg f-ordet, Juha och Timo!

Dags för Sipilä och andra ledande ministrar att aktivt driva på jämställdhetsfrågor, skriver innehållsdirektören Susanna Ilmoni.