Susanna Ginman

Susanna Ginman

Chef för opinionsavdelningen

Jag är Chef för ledar- och opinionredaktionen vid HBL, Västra Nyland och Östnyland. Jag skriver själv ledare om politik, Svenskfinland, utbildning och en hel del andra ämnen.

Senast publicerade artiklar

12.10.2019

Ledare: Studentsvenskan inte viktigast

Det verkar som om ett paradigmskifte har skett i fråga om inställningen till studentsvenskan och dess betydelse. Det finns viktigare frågor för utbildningen och det svenska i Finland och därför är skiftet välkommet.

Premium

11.10.2019

Ledare: Bättre kan det bli, regeringen!

Under de senaste dagarna har rådet för bedömning av lagstiftning i två olika fall kritiserat regeringens planer. Vi fick en ny regering – men lagstiftningen förbättrades inte i ett slag.

Premium

10.10.2019

Ledare: Utslagna i den lyckligaste välfärdsstaten

Färre av dem röstar, många av dem vågar inte bli föräldrar, deras barn tror inte på en bättre framtid. Hur har det gått så i vår nordiska välfärdsstat?

Premium

29.9.2019

Ledare: Farligt med grå och svart arbetsmarknad

Finland behöver utländsk arbetskraft, men övervakningen av arbetsvillkoren måste bli bättre. Redan nu har vi i praktiken olika slags arbetsmarknader.

Premium

24.9.2019

Ledare: Värna om tvåspråkiga elever

Den modersmålsinriktade finskan är ett trumfkort för den svenska skolan och därför en nyckelfråga för svenskans framtid.

Premium

23.9.2019

Ledare: Många frågor kring Sitra – få svar

Handlar det om en politisk utnämning när tidigare statsministern och nuvarande EU-kommissionären Jyrki Katainen (Saml) valdes till överombudsman för jubileumsfonden Sitra?

Premium

20.9.2019

Ledare: Snabbt samtycke om samtycke

Ibland ändrar politiker åsikt, till och med relativt snabbt. Ännu för ett och ett halvt år sedan ifrågasatte många tanken på att skriva in samtycke i våldtäktslagen. Nu har de flesta ändrat sig.

Premium

18.9.2019

Ledare: Utgifterna är konkreta, resten vagt

Regeringen Rinnes första budgetförslag är handfast och konkret när det gäller det man satsar pengar på. Men vagt i fråga om förutsättningarna för det goda, alltså hur sysselsättningen ska förbättras.

Premium

17.9.2019

Ledare: Satsa hårt på mjuka yrken

Det råder brist på barnträdgårdslärare, sjukskötare, läkare, närvårdare och socialarbetare. De här yrkesgruppernas roll blir samtidigt allt viktigare.

Premium

14.9.2019

Ledare: Slut på obefintlig smekmånad

Med hundra dagar bakom sig står regeringen Rinne inför sitt första egentliga eldprov: budgetförhandlingarna. Nu ska regeringsprogrammet konkretiseras.

Premium

12.9.2019

Ledare: Ägarstyrning – något att snubbla på

Statens ägarstyrning är ett svårt kapitel. Företag ska styras enligt affärslogik, men staten styrs av politiker med politisk logik. Så gott som varje regering under de senaste tio åren har snubblat på ägarstyrningen.

Premium

7.9.2019

Ledare: Centern fick sin tredje kvinna

Katri Kulmuni valdes till Centerns ordförande med klar marginal. Kulmunis uppgift är inte lätt för Centerns läge är bedrövligt.

Premium

4.9.2019

Ledare: Domarroll för riksdagsledamöter

Den politiska hösten ser ut att bli eldfängd. Frågan om riksdagsledamöternas immunitet är aktuell i och med att en ledamot utreds för hets mot folkgrupp efter ett tal inför riksdagen.

Premium

1.9.2019

Ledare: Särskilt skydd för samerna

Samerna är vårt och Europas enda ursprungsfolk. För att de, deras kultur och språk ska leva vidare kräver det extraordinarie åtgärder. Det är inte så enkelt som det låter.

Premium

29.8.2019

Ledare: Högmod går före Johnsons fall?

Boris Johnson, Storbritanniens färska premiärminister, förnekar sig inte. I parlamentarismens vagga tvingar han parlamentet att ta paus precis när brexit ska avgöras.

Premium

27.8.2019

Ledare: Mer pengar till partierna är inte lösningen

Partierna har en viktig roll i samhället, men det partipolitiska engagemanget har minskat trots att intresset för politik i allmänhet inte har avtagit. Ett ökat partistöd känns därför bakvänt.

Premium

23.8.2019

Ledare: Gör något – då känns det bättre

Klimatångest drabbar främst unga och det är ett fenomen som måste tas på allvar, helst genom konkreta åtgärder mot uppvärmningen.

Premium

19.8.2019

Ledare: Knepigt vårdpussel i Nyland

Trots att regeringen och de nyländska kommunerna verkar rätt eniga återstår väldigt många frågetecken kring den vårdmodell som ska utredas med snabb tidtabell.

Premium

18.8.2019

Ledare: Ljummen kamp ger inte lyft

Om tre veckor har Centern en ny ordförande efter Juha Sipilä. En kandidatturné pågår men starten har varit ljummen, och inte gett det lyft partiet hoppats på.

Premium

17.8.2019

Ledare: Dubbelspel med spel och dobbel

Det är välkommet att penningspelen och Veikkaus dubbelroll skärskådas. Veikkaus ska samtidigt maximera sina inkomster och motarbeta spelberoendet. Det är konfliktfyllt.

Premium

15.8.2019

Ledare: Socialdemokrati med anor och barlast

På lördag firar Socialdemokraterna att partiet fyller 120 år. Samtidigt gläder man sig över att efter en lång paus igen vara statsministerparti.

Premium

11.8.2019

Ledare: Skolstart med optimism

De flesta svenska skolor i huvudstadsregionen inleder sitt läsår den här veckan. Utbildningsproffs på olika nivåer gläder sig över att den nya regeringen satsar på utbildningen.

Premium

10.8.2019

Ledare: Rättsstaten, EU, Ungern och vi

Det handlar inte om att styra EU-staternas politik när Finland och andra kräver att rättsstatsprincipen och andra centrala värderingar ska följas. De är EU:s kärna och utan dem finns egentligen inget EU.

Premium

5.8.2019

Ledare: Sjövett ohoj!

Bättre sjövett och kanske ett båtkörkort är det minsta man kan kräva nu. Kombinationen okunskap, ovana och stor och snabbgående motorbåt kan vara dödlig.

Premium

4.8.2019

Ledare: De tre storas makt i gungning

Trenden är inte ny, men förstärks hela tiden. I över 100 år har Centern, Samlingspartiet och Socialdemokraterna dominerat politiken. Nu ligger deras sammanlagda stöd under 50 procent.

Premium

2.8.2019

Ledare: Tillåt dig inte att bli avtrubbad!

Krigen i världen verkar ha blivit allt brutalare. Det finns gemensamt omfattade lagar som ska skydda civila i krig, men dessvärre bryts reglerna hela tiden.

Premium

30.7.2019

Ledare: Kommittéerna kommer – igen!

Antti Rinnes regering återinför kommittéväsendet för stora och strukturella reformer. Samtidigt vill regeringen förnya kommittéarbetet, vilket säkert behövs.

Premium

28.7.2019

Ledare: Dags att se över valfinansieringen

Valfinansieringen blev klarare reglerad för tio år sedan och det förbättrade läget avsevärt. Ändå är det fortfarande oklart varifrån en stor del av stödpengarna kommer.

Premium

25.7.2019

Ledare: Medicinbrist kräver aktiva insatser

Ett av sommarens (HBL 13.7) är att det inte går att få tag på en del mediciner. De som blivit utan sin vanliga medicin tröstas inte av att störningarna totalt sett endast gäller några procent av alla läkemedel.

Premium

22.7.2019

Ledare: Vår nya folksjukdom kräver insatser

Det är underligt att det inte erbjuds adekvat vård för de hälsoproblem som i dag är den största orsaken till arbetsoförmåga.

Premium

21.7.2019

Ledare: al-Hol utredningar i det tysta

Med tanke på de mycket svåra omständigheterna i lägret al-Hol i Syrien är det frustrerande att inga synliga framsteg med de finländska medborgarna har gjorts. Arbete pågår ändå i det tysta.

Premium

20.7.2019

Ledare: Stabilt på försvarsfronten

Finländarna stöder i högre grad ett europeiskt försvarssamarbete än ett Natomedlemskap, som särskilt kvinnor är skeptiska till. Det visar (HBL 19.7).

Premium

19.7.2019

Ledare: Små, små steg framåt

I snart fyra år har EU försökt reformera sin flyktingpolitik. De senaste diskussionerna i Helsingfors visar att det går långsamt men de inger också optimism.

Premium

17.6.2019

Värna om demokratin

När politiken stöps om och gamla majoriteter inte finns kvar kan det framstå som kaotiskt. Det viktigaste är att demokratin klarar förändringen.

Premium

15.6.2019

Ledare: Politikerna måste ut bland folk

För att förankra politiska beslut men också för att förbättra kunskapen om samhället och hur det fungerar måste politikerna träffa människor oftare.

Premium

12.6.2019

Ledare: Längre ledigt – oklara detaljer

Den nya regeringen är ambitiös när det gäller familjeledigheterna, men allt står inte i regeringsprogrammet.

Premium

9.6.2019

Ledare: Lyckligaste partiet i lyckligaste landet

Lovord över regeringsprogrammet, SFP:s två ministrar och framgången i vårens val präglade SFP:s partidag. Men från huvudstadsregionen kommer kritik.

Premium

3.6.2019

Ledare: Starka svenska skrivningar

Regeringsprogrammet innehåller många positiva skrivningar om svenskan och tvåspråkigheten. Studentsvenskans öde är ändå oklart.

Premium

2.6.2019

Ledare: Farlig nationalism i Indien

Narendra Modi och hans hindunationalistiska parti segrade i det andra valet i rad i Indien och är i majoritetsposition. Många oroar sig för konsekvenserna.

Premium

30.5.2019

Ledare: Vem blir SFP:s andra minister – Blomqvist eller Adlercreutz?

SFP jobbar hårt för att få två ministrar i den nya regeringen. Det är oklart om det lyckas och vad det kostar. En intressant fråga är vem den andra ministern i så fall blir.

Premium

29.5.2019

Ledare: Mera morot och mindre piska

Det verkar rätt klart att vi får en regering under ledning av Antti Rinne (SDP). Kvintetten, De fem, rödmylla eller folkfront. Vad regeringen än kallas blir greppet ett annat än under den förra.

Premium

28.5.2019

Ledare: Tack Lejonen! Också för nyktert firande

Det var fint att guldlejonen såg ut att vara i gott skick vid hemkomsten och på folkfesten, trots guldfest och lite eller ingen sömn.

Premium

24.5.2019

Ledare: Centern knyts till regeringen

I torsdags förändrades informationslinjen i regeringsförhandlingarna då Antti Rinne berättade om ramarna för vårdreformen. Så binds Centern till kvintetten.

Premium

22.5.2019

Ledare: Uppriktighet och öppenhet krävs

Vi har alla gjort eller sagt dumheter. Man får ångra sig. Men personer som kandiderar i val måste vara uppriktiga om sina dumheter.

Premium

19.5.2019

Ledare: Kartlägg kompetens snabbare

När antalet asylsökande ökade kraftigt talades det om vikten av utbildnings- och kompetenskartläggningar. Från årsskiftet ser det ut att bli praxis.

Premium

17.5.2019

Ledare: De svåra dagarna återstår

Regeringsförhandlingarna på Ständerhuset har pågått i en dryg vecka men de svåra förhandlingarna har knappt börjat.

Premium

15.5.2019

Krönika: Journalistik och politik

Debatten kring mediernas hantering av Sannfinländarna har gått het den senaste tiden. Min erfarenhet är att hur man än gör blir det fel.

13.5.2019

Ledare: Vid borden eller i kulisserna

Det är bra att lobbarnas roll i regeringsförhandlingarna diskuteras. De som företräder företag vars hela affärsidé är att påverka beslutsfattarna i enlighet med olika kunders önskemål är de mest problematiska.

Premium

11.5.2019

Ledare: Med demokratin som måttstock

Ur demokratisk synvinkel är det viktigt att valresultatet avspeglas i regeringens sammansättning. Därför är många kritiska till att Centern deltar i regeringsförhandlingarna. Men politik är inte enbart aritmetik.

Premium

10.5.2019

Ledare: Utbildning, jämlikhet och lycka

Ett utbildningssystem som gör det lättare för barn från familjer med svagare ekonomi att studera minskar skillnaderna mellan hur lyckliga unga vuxna är. OECD rekommenderar förlängd läroplikt i Finland.

Premium

@ginmansu på Twitter

@patrikoksanen Tack och lycka till!

Ledare: Utslagna i den lyckligaste välfärdsstaten hbl.fi/artikel/utslag… Hur är det möjligt att vårt välfärdssamhä… twitter.com/i/web/status/1…