Susanna Ginman

Susanna Ginman

Chef för opinionsavdelningen

Jag är Chef för ledar- och opinionredaktionen vid HBL, Västra Nyland och Östnyland. Jag skriver själv ledare om politik, Svenskfinland, utbildning och en hel del andra ämnen.

Senast publicerade artiklar

19.9.2021

Ledare: Hurra för bajsstickan som avslöjar tarmcancer

Nästa år införs en i Finland. Det är en stor och betydelsefull förändring, som på sikt kommer att förlänga många liv och hindra mycket sorg och smärta. Det är 30 år sedan en ny screening infördes senast.

17.9.2021

Ledare: Balansgång i bolagisering

Det är konfliktfyllt när offentligt ägda funktioner bolagiseras – det upplevde invånarna i huvudstadsregionen än en gång med spårvagns- och metrostrejken under torsdag och fredag. Det finns diametralt olika synsätt – och de kan alla motiveras.

7.9.2021

Ledare: Regeringen rusade i väg – nu går vi mot ett öppnare samhälle

Först bromsade regeringen och verkade inte se att vaccineringarna ändrar hela coronakonstellationen, trots att experterna redan länge har påpekat det. Sedan godkände man en ny strategi, som inte är riktigt klar.

3.9.2021

Ledare: Många steg mot ett normalare liv – men vi lever med en vårdskuld

Tvåmetersregeln ska slopas, coronapasset ska införas och restriktionerna kan slopas när över 80 procent är vaccinerade. Ett normalare liv närmar sig. Ett akut problem är den massiva smittspårningen, som slukar resurser men tar för mycket tid för att vara effektiv.

Premium

2.9.2021

Ledare: Klimatpolitiken illustrerar SFP:s dilemma

Debatten om Svenska folkpartiets klimatpolitik är välkommen för den konkretiserar de beslut som måste fattas. Samtidigt visar debatten SFP:s dilemma i många sakfrågor, eftersom den samlande frågan för partiet är svenskan.

30.8.2021

Ledare: Utländska experter vill sällan bli poliser i Finland

Helsingfors färska borgmästare Juhana Vartiainen (Saml) tycker Helsingfors kunde utropa sig till en engelskspråkig stad. Han säger sig vara beredd att slopa kravet på att stadens anställda ska kunna svenska. Ett sådant krav finns inte.

27.8.2021

Ledare: Hatretoriken förändrar politiken och oss

Centerns färska gruppordförande gjorde sig känd på ett sorgligt sätt. Han uttalade sig förklenande om asylsökande och buntade ihop dem till "parasiterande välfärdsflyktingar".

24.8.2021

Ledare: Regeringen smular sönder sin coronatrovärdighet

Det är glädjande att de flesta ministrar och regeringspartier signalerar att vi håller på att övergå till en ny era i coronapandemin. Men det finns undantag, och dessutom oroväckande signaler om förhållandet mellan politiker och myndigheter.

16.8.2021

Ledare: Kaos och rädsla i Kabul – är diplomaterna de mest utsatta?

Det ser inte ljust ut för någon i Afghanistan. Kvinnor och barn drabbas värst, och fattigdomen är mycket utbredd. Om talibanerna inför sharialagar och återgår till styret för 20 år sedan är kvinnornas öde fruktansvärt.

Premium

15.8.2021

Kommentar: Från småfolkspopulism till strömlinjeformad högerradikalism

Sannfinländarna är ett parti med knappa 30 år på nacken, men rötterna finns som känt i Landsbygdspartiet. Det arvet är så gott som utplånat – partiet rustas upp organisatoriskt och politiken ligger i ett helt annat segment.

Premium

14.8.2021

Ledare: Purras Sannfinländare ska bygga ut partiet och dess program

Riikka Purra har varit sannfinländare i bara sex år men nu leder hon hela partiet – och är redo att bli statsminister om tillfälle ges. Partiet får ett nytt ansikte och det finns orsak att tala om ett högerradikalt snarare än ett populistiskt parti.

Premium

12.8.2021

Ledare: Med ena foten i den gamla, och andra i den nya coronatiden

På torsdag nådde Finland ett diskutabelt rekord – över 1 000 nya coronafall på en dag. Det är inget att ta lättvindigt på, men samtidigt lever vi i ett slags paradigmskifte när det gäller pandemin.

Premium

11.8.2021

Ledare: Fler händer och bättre lön är det enda som hjälper

Ett i och för sig välmenande förslag om tackkort till sjuksköterskor lyfte upp arbetskraftsbristen och de låga kvinnolönerna inom den offentliga sektorn. Hur akut måste arbetskraftsbristen bli innan personal- och lönefrågan löses?

Premium

9.8.2021

Ledare: Oroväckande om klimatet – men hoppet är inte förlorat

Klimatpanelen IPCC:s nya rapport är inte munter. För dem som har följt uppvärmningen innehåller den inte överraskningar. Uppvärmningen fortsätter och det går extra snabbt här i norr – men det väsentliga är att den fortfarande kan bromsas. Här hemma har klimatfrågan politiserats, och det är en dålig nyhet.

Premium

8.8.2021

Ledare: Skolan är så mycket mer än summan av lektionerna

Skolstarten hägrar den här och nästa vecka. Coronaläget dominerar på många sätt men glädjande nog finns en bred enighet om att närundervisning ska prioriteras. Den största skolreformen sen grundskolan infördes – den utvidgade läroplikten – tar sina första steg.

Premium

5.8.2021

Ledare: Var finns det politiska ledarskapet nu?

I början av pandemin fanns ett tydligt politiskt ledarskap, och det var uppskattat. Nu har pandemisituationen förändrats, på många sätt är det svårare att greppa och förutsätter nya tankesätt. Det kräver ett ledarskap, som vi inte har sett under den senaste tiden.

Premium

3.8.2021

Ledare: Nytt och nygammalt i Helsingfors

Många stora frågor finns på agendan i Helsingfors under de kommande fyra åren. Det gäller att reparera pandemiskadorna och att organisera vården i enlighet med vårdreformen. Reformen utmanar också Helsingfors i och för sig starka ekonomi. Det finns klara skillnader mellan partierna i fråga om ekonomin.

Premium

31.7.2021

Ledare: Respekt för samerna, Europas enda ursprungsfolk

Samerna är det enda ursprungsfolket i Europa men utsätts fortfarande för diskriminering och förtryck, trots att förbättringar har skett.

Premium

24.7.2021

Ledare: Ny ledare – samma gamla politik

Om tre veckor utser Sannfinländarna Jussi Halla-ahos efterträdare på sin partikongress i Seinäjoki. Det blir en ny ordförande, men politiken består. Kandidaterna är för tillfället tre, med en är klar favorit.

Premium

22.7.2021

Ledare: Vaccinera, vaccinera, vaccinera

Smittspridningen ökar igen, trots att det är mitt i sommaren. Nu är det ungdomar och unga vuxna som får covid-19. Vaccineringen är central samtidigt som vi måste lära oss ett nytt förhållningssätt.

Premium

20.7.2021

Ledare: Extrema väder nära oss öppnar våra ögon

Mycket regn i centrala Europa, lång torka och ovanlig hetta i stora delar av Finland. Alla väder kan inte direkt kopplas till uppvärmningen, men de extrema vädren blir vanligare på grund av uppvärmningen.

Premium

19.6.2021

Ledare: Eftertankens kranka blekhet

Väljarna har aldrig fel – men hur är det med dem som låter bli att rösta? De som inte utnyttjar sin röst kan göra det som en protest eller av likgiltighet, men det får alltid konsekvenser.

Premium

16.6.2021

Ledare: Ojämlikheten i vården består

I femton år har politikerna försökt lösa problemen med att vården fördelas ojämlikt samtidigt som kostnaderna stiger – och misslyckats. Nu finns en lösning, men inte på alla ojämlikhetsproblem.

Premium

14.6.2021

Ledare: Samlingspartiet störst i huvudstadsregionen och landet

Samlingspartiet är störst i alla städer i huvudstadsregionen, utom i Grankulla där SFP är störst. För fjärde gången i rad får Samlingspartiet också på riksplan första plats. Sannfinländarna klarade sig bäst i Vanda. De Gröna backar, utom i Grankulla.

13.6.2021

Ledare: Saml störst i Helsingfors, seger för SFP

De Grönas förhoppning om att bli störst i Helsingfors och få borgmästarplatsen kom på skam. Samlingspartiet gjorde ett gott val i huvudstaden. SFP vann också, likaså Vänsterförbundet.

9.6.2021

Ledare: SFP populärt, utmanas i städer och bland unga

SFP har ett starkt stöd bland svenskspråkiga väljare, men det är lägre bland de unga. Tankesmedjan Magmas opinionsmätning visar att vårt väljarbeteende är stabilt, men framtiden väcker frågor.

Premium

7.6.2021

Kommentar: Illavarslande att de fyra största partiernas ordförande inte deltar i tvåspråkig valdebatt

På måndagskvällen sänds den tvåspråkiga valdebatten i tv. Men av nio inbjudna partiordförande är det enbart fem som deltar.

7.6.2021

Rättelse: Analys 4.6.2021

Subsidiaritetsprincip avsågs

5.6.2021

Ledare: Nya konstellationer i Helsingfors

De dagar som återstår till den egentliga kommunalvalsdagen kan avgöra mycket när det gäller vem som styr Helsingfors de följande fyra åren. Konstellationerna blir nya, oberoende av vem som blir störst.

Premium

31.5.2021

Ledare: Oklara tolkningar kring Bjälbofrukostar

I snart en vecka har statsminister Sanna Marins frukostar diskuterats med emfas. Problemet är den praxis Statsrådets kansli har infört, som drabbar Marin.

Premium

28.5.2021

Rättelse: I dag-kolumnen 27.5.2021

Sanna Marin sitter med i fullmäktige i Tammerfors

28.5.2021

Analys: Partiledarutfrågningarna: Frejdig avslutning med Anna-Maja Henriksson

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson var den sista partiledaren av åtta som höll tv-tal till folket och sedan pressades av Yles utfrågare på torsdagskvällen. Det blev en fartfylld diskussion.

Premium

26.5.2021

Ledare: Vi blir färre – men överlever!

Tvåspråkiga familjer tenderar att registrera sina barn som svenskspråkiga och ännu fler väljer svensk skola – det är vår räddning.

Premium

21.5.2021

Ledare: Otroligt men sant – vårdreformen kan gå i mål

Riskdagens grundlagsutskott ger grönt ljus för förslaget till vårdreform – förutsatt att vissa mindre ändringar görs. Det innebär att vårdreformen ser ut att bli av, äntligen.

Premium

21.5.2021

Ledare: Jan Vapaavuori på friare marknader

Det är positivt att personer rör sig mellan den offentliga och privata sektorn. Men det behövs regler även på kommunal nivå om hur det ska ske. Jan Vapaavuoris nya uppdrag i affärslivet aktualiserar frågan.

Premium

19.5.2021

Ledare: Därför kokar det i politiken

Den senaste månaden i finländsk politik har varit ytterst turbulent. Det har hänt så mycket och varit så många oväntade svängar att man blir andfådd. Men det är en konsekvent utveckling.

Premium

18.5.2021

Analys: Ambitiösa planer – långsam tidtabell

I regeringsprogrammet finns klara planer på att backa de försämringar som regeringen Sipilä gjorde i flyktingpolitiken. Frågan är om de hinner genomföras.

Premium

17.5.2021

Ledare: "Ingen lyssnar på mig ..."

Det är en ganska utbredd uppfattning bland folk att det är svårt att göra sin röst hörd när frågor avgörs och beslut fattas. Vid sidan av rösträtten behövs andra verktyg.

7.5.2021

Ledare: Tre i täten i kommunalvalet

Kandidatlistorna för kommunalvalet är inlämnade och valkampanjen kan komma i gång på allvar. Men på grund av pandemin krävs nya former.

Premium

5.5.2021

Ledare: Förnedring som business

Programformatet som kallas dokusåpor är inget nytt påfund. Nu ifrågasätts formatet i både Finland och Sverige, av olika orsaker, men med förnedring och tystnadskultur som gemensam nämnare.

Premium

30.4.2021

Ledare: Blev det ens en tumme för Centern?

Regeringskrisen var inte teater i den meningen att regeringen Marin verkligen höll på att falla. Slutresultatet visar att Centern inte uppnådde särskilt mycket.

Premium

28.4.2021

Ledare: Regeringen Marin överlever krisen

På den åttonde dagens morgon löstes regeringskrisen. En lättad regeringskvintett meddelade att regeringen har kommit överens och kan fortsätta sitt arbete.

Premium

27.4.2021

Ledare: Gamla sanningar i politiken gäller inte längre

Det som först såg ut som ett utpressningsförsök från Centerns sida har definitivt blivit en fråga om regeringen Marins vara eller inte vara.

Premium

23.4.2021

Ledare: Skådespel har vi – får vi bröd?

Det är ett spel med stora insatser som har pågått inför och under regeringen Marins förhandlingar om budgetramarna. Det är inte förvånande att Centern spelar mest och fulast.

Premium

19.4.2021

Ledare: Coronaåsikter ungefär lika på svenska och finska

Enligt Barometern – Åbo Akademis medborgarpanel – verkar det inte finnas stora skillnader i hur man förhåller sig till coronaproblematik mellan svensk- och finskspråkiga. De unga mår inte alls bra.

Premium

18.4.2021

Ledare: Könsrollerna spelar en roll i kommunerna

Väljarna beslutar vilken kandidat de röstar på och vilka beslutsfattare vi får. Hur kandidatpaletten ser ut ligger i partiernas händer. Det är viktigt att beslutsfattarna är så representativa som möjligt.

Premium

15.4.2021

Ledare: Förhandsrösta om du vill vara på säkra sidan

Om knappa två månader har vi vårt uppskjutna kommunalval. Men det finns åtminstone ännu ingen lösning som garanterar att personer som lider av covid-19 kan rösta på valdagen.

Premium

13.4.2021

Ledare: Nej, spara inte på utbildningen!

Både Helsingfors och Esbo skär ned på utbildningsanslagen. Städerna har olika utgångslägen men besluten framstår ändå som obegripliga, särskilt i dessa tider.

Premium

11.4.2021

Ledare: Utbildning – grunden för framgång

Finland har i jämförelse med många andra ett bra utbildningssystem, men det är inte tillräckligt. Under de senaste decennierna har nya och nygamla problem gjort entré.

Premium

2.4.2021

Ledare: Integration på svenska behövs

För en livskraftig svenska i Finland behövs fler invandrare som integrerar sig på svenska. Det är en ödesfråga för den svenska utbildningens framtid, och kan ha en avgörande betydelse för svenskans framtid.

Premium

@ginmansu på Twitter

@SylviaBjon @EYlajarvi @piiaelonen @HannaMahlamaki Luulen, että Sylvia on oikeassa - miehet näkyvät ja kuuluvat ene… twitter.com/i/web/status/1…