Susanna Ginman

Susanna Ginman

Chef för opinionsavdelningen

Jag är Chef för ledar- och opinionredaktionen vid HBL, Västra Nyland och Östnyland. Jag skriver själv ledare om politik, Svenskfinland, utbildning och en hel del andra ämnen.

Senast publicerade artiklar

26.11.2020

Ledare: Beredskapslagen får vänta

Smittspridningen har ökat kraftigt i hela landet. Särskilt svårt är läget i Nyland och huvudstadsregionen. Regeringen gör sig redo för att införa beredskapslagen, men hoppas det inte blir nödvändigt.

Premium

25.11.2020

Ledare: Restriktionsrådd och personproblem

De nya restriktionerna i huvudstadsregionen trädde i kraft i måndags – redan följande dag aviserades att kraftigare tag är på väg.

Premium

23.11.2020

Ledare: Flickor mår sämre, so what?

Den svenskspråkiga ungdomsbarometern visar att de flesta ungdomar mår bra. Men flickor mår sämre och det är dags att fråga om vi är likgiltiga till att de mår dåligt.

Premium

20.11.2020

Ledare: Nu är det riktigt allvarligt

Nya begränsningar och rekommendationer i huvudstadsregionen delvis hela Nyland behövs för att försöka hejda smittspridningen. Men det lyckas enbart om var och en tar sitt ansvar.

Premium

19.11.2020

Ledare: Markera skillnaden Samlingspartiet!

Samlingspartiet är det näst största oppositionspartiet men har uppenbara svårigheter att hävda sig. En orsak är att partiet inte sätter ned foten i förhållande till Sannfinländarna.

Premium

14.11.2020

Ledare: Personal och pengar till dagis

En debatt som startat kring ny forskning om småbarnspedagogik har lett till fokus på dagvårdens resurser. Det är på tiden.

Premium

10.11.2020

Ledare: Nya konstellationer i Helsingforspolitiken möjliga efter valet

Jan Vapaavuoris besked att han inte kandiderar i valet i april blottar att stora förändringar kan ske i Helsingforspolitiken.

Premium

9.11.2020

Ledare: Bara dåliga nyheter för Samlingspartiet

Det är ingen lätt uppgift för Samlingspartiet att hitta en efterträdare till Jan Vapaavuori, som hoppar av i samband med kommunalvalet.

Premium

7.11.2020

Ledare: Lottdragning och politik

Lotten avgjorde valet av ny vd för Helsingforsregionens trafik eftersom rösterna föll jämnt mellan två kandidater. Det skymmer utnämningens partipolitiska drag.

Premium

5.11.2020

Ledare: Gott humör ger bättre resultat än gnäll och bitterhet

Som finlandssvenskar i vårt tvåspråkiga land har vi en stark juridisk ställning, men i praktiken och i vardagen är vi på många sätt utsatta.

Premium

24.10.2020

Ledare: Aborterna har minskat drastiskt

Det finns en bred enighet om att vår abortlagstiftning från 1970 är föråldrad. Ingenting talar för att en enklare abortlag skulle leda till fler aborter.

Premium

22.10.2020

Ledare: KD och Blå framtid söker Helsingforsframgång tillsammans

I Helsingfors är både KD och Blå framtid små enmansgrupper efter avhopp och splittringar. Nu förenar partierna sina krafter för att ta ut allt av de röster man hoppas få i kommunalvalet i april. Det är klokt av dem.

Premium

20.10.2020

Ledare: Historisk läropliktsreform

Det är ett stort steg att läroplikten utvidgas och kommer att omfatta andra stadiet. Det handlar uttryckligen inte om att mekaniskt förlänga läroplikten. I paketet ingår mer stöd och handledning.

Premium

18.10.2020

Låt barnen påta i mull – det gör dem friskare

Ibland finns det enkla och billiga lösningar på besvärliga problem. Till exempel bättre immunförsvar för barn på bara en månad när de fick jobba med mull på daghemmets gård, vilket färsk forskning visar.

Premium

14.10.2020

Ledare: Bättre utsikter men inga garantier för vårdreform

Förslaget till vårdreform justerades en hel del, men kritikerna nöjer sig förstås inte. Den enskilda patienten har ännu svårt att bedöma hur det blir för hen.

Premium

11.10.2020

Ledare: 35 000 kostar riksdagsmandatet

Riksdagsvalskandidater bär själva en stor ekonomisk börda för sina kampanjer, vilket leder till olika problem. Det visar en färsk forskningsrapport om riksdagsvalet 2019.

Premium

9.10.2020

Ledare: SFP vill rucka lite på principerna

I nästan en vecka har ministerarbetsgruppen för vård ägnat dagarna och också kvällar åt att se över förslaget till vårdreform. SFP hoppades få gehör för ändringar i principerna för penningfördelningen.

Premium

7.10.2020

Krönika: Mycket hänger på oss själva

Få av oss vill uppleva samma isolering och stängda samhälle som i våras. Själv uppskattade jag först att tempot i livet blev långsammare, men avigsidorna kom snabbt fram.

Premium

2.10.2020

Skogsindustrin skriver historia – oklart hur?

Skogsindustrins beslut att avstå från kollektivavtal på branschnivå innebär en ny era i finländsk arbetsmarknadspolitik. Men ingen vet vad det leder till i praktiken.

Premium

26.9.2020

Ledare: SFP tar sig ton i regeringen

Under SFP:s partidag i Vanda konfronterar partiet övriga regeringspartier – första gången offentligt under regeringen Marin. Det gäller särskilt finansieringsmodellen för vårdreformen och lokala avtalen.

Premium

23.9.2020

Ledare: Mindre våld bland unga, men synligare

För en dryg vecka sedan inträffade en upprörande misshandel av en 11-årig skolpojke på hans skolgård i Vanda. Misshandeln filmades och lades ut på sociala medier.

Premium

22.9.2020

Ledare: En väntad men viktig signal

Högsta domstolen förbjuder nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens finländska, oregistrerade förening. Det är ett ovanligt, hårt, men välmotiverat beslut som inte har fattats på lätta grunder.

Premium

21.9.2020

Ledare: De grönas paradox – i en regering där målen är gröna syns De gröna dåligt

De grönas synlighet i regeringen Marin är inte så stor. Det beror på de undantagstider vi lever i, men också på att De grönas politiska mål har blivit hela regeringens mål.

Premium

18.9.2020

Ledare: Fasadputsning och mordförsök

Sannfinländarna vill inte framstå som ett extremhögerparti och det har lett till att en del har tvingats lämna partiet. Men fasadputsning är inte lätt.

Premium

18.9.2020

Ledare: Brobyggaren Saarikko vill leda Finlands positivaste parti och locka överskuldsatta

Annika Saarikko har tagit sin plats som partiordförande och medlem av regeringskvintetten. Hon är en brobyggare, vilket blev klart när hon häll sitt första linjetal – två veckor efter valet. Om inte Saarikko lyckas vända den nedåtgående trenden för Centern är frågan om det alls kan lyckas.

Premium

16.9.2020

Ledare: Realism – inte tillkortakommande

Sällan har pressen på regeringens budgetförhandlingar varit så stor som i år. Det gällde inte enbart statsfinanserna nästa år utan också pandemiskötseln, sysselsättningen, klimatmålen – eller regeringens trovärdighet och fortlevnad.

Premium

9.9.2020

Ledare: Vi måste be om de svenska tjänsterna – annars gör vi oss själva en björntjänst

Den färska Språkbarometern visar att svenskspråkiga i minoritetsställning ofta låter bli att be om service på svenska. Att be om en lagstadgad rätt är inget att skämmas för.

Premium

6.9.2020

Ledare: Oppositionskostymen sitter illa för Saml

Samlingspartiet kämpar fortfarande med att anpassa sig till sin oppositionsroll. Petteri Orpo omvaldes utan motkandidat och säger sig vilja fortsätta till 2024.

Premium

2.9.2020

Ledare: Fredrikapriset landade rätt – sjukskötarna värda uppskattning också i form av bättre lön

Årets Fredrikastipendium går till Sjuksköterskeföreningen och det landar riktigt rätt. Sjukskötarnas och övrig vårdpersonals insats i kampen mot coronaviruset är värd sitt pris.

Premium

28.8.2020

Ledare: Mindre klarspråk av Marin

Sanna Marin har med orsak fått mycket beröm för sin tydliga kommunikation som statsminister. De första framträdandena som partiledare var inte lika tydliga.

24.8.2020

Ledare: Högre sysselsättning - men hur?

En högre sysselsättning är ett mål som alla vill främja – partierna och olika intresse- och branschorganisationer. Men frågan om hur det ska göras delar åsikterna.

Premium

13.8.2020

Ledare: Nya och nygamla rekommendationer

De nya rekommendationerna leder förhoppningsvis till att trenden med fler coronasmittade vänder. Kanske även ordningen i regeringen är återställd.

Premium

11.8.2020

Ledare: Ta vara på begåvningsreserven

Grundskolans idé är att ge alla barn kunskaper de behöver för att klara sig i livet. Utmaningen är att elevernas utgångsläge varierar stort.

Premium

7.8.2020

Ledare: Total brist på ansvar

En med alla mått mätt förfärlig explosion, som dessutom kunde ha undvikits. Det är vad som har drabbat Beirut och Libanon, som har gott om problem från förr.

Premium

6.8.2020

Ledare: Nu prövas hybridstrategin

Antalet coronasmittade har ökat tydligt men inte explosionsartat. Oron bland folk är ändå påtaglig och den leder till krav på myndigheterna.

Premium

5.8.2020

Ledare: Rättvist eller orättvist – ingen enkel historia

Rättvisa lösningar är viktiga. tycker att alla borde få inkomstrelaterad ersättning vid arbetslöshet. Nu har enbart de som hör till en a-kassa den rätten. Men vad är rättvist och vad är orättvist?

Premium

2.8.2020

Ledare: Hur ska det gå, hur ska det gå, hur ska det gå?

På många håll i Europa, där situationen redan gått mot det bättre, ser vi nu att coronasmittan igen har tagit fart. Det skapar oro och rädsla, också här i Finland, där inga restriktioner längre gäller.

Premium

30.7.2020

Ledare: Stark Saarikko ställer upp mot Kulmuni

Annika Saarikko har goda chanser att bli vald till Centerns nästa ordförande. Hon är mycket populär, men det krävs mer än ett personbyte för att rädda partiet.

Premium

29.7.2020

Ledare: Fler uppskattar EU

HBL:s mätning av finländarnas inställning till EU:s återhämtningsfond visar att det har skett en förskjutning bland dem som ser positivt på EU.

Premium

28.7.2020

Ledare: Vems lag och ordning?

Donald Trumps beslut att använda federala polisstyrkor mot demonstranter ökar spänningen i USA i stället för att minska den.

Premium

15.6.2020

Ledare: Beredskapslagen in memoriam – för tillfället

I tre månader har vi levt med undantagsförhållanden, som har gett regeringen betydligt större makt än annars. Juridiskt återgår vi nu till normaltid.

Premium

12.6.2020

Ledare: Och så var det vårdreformen ...

Vårdreformen har fått sin nya skepnad och under sommaren får olika aktörer ge sina synpunkter. Det är en bedrift att reformen har avancerat trots coronakrisen.

Premium

11.6.2020

Ledare: Sverige undantag när gränsrestriktioner hävs

Fritidsresenärer från Norden, undantaget Sverige, och de baltiska länderna är välkomna till Finland från och med måndag. I Sverige är man förvånad – och upprörd.

Premium

8.6.2020

Ledare: Erfaren och stabil finansminister

Centerns val att föreslå Matti Vanhanen som Katri Kulmunis efterträdare som finansminister är en bra lösning. Men Centerns kris är ett faktum.

Premium

5.6.2020

Ledare: Kulmuni lämnar regeringen, partikongress i höst

Katri Kulmuni fattade relativt snabbt ett drastiskt beslut – hon lämnar sin ministerpost men fortsätter som partiordförande. Tills vidare.

Premium

5.6.2020

Ledare: Skydd eller inte skydd är fortfarande frågan

Det är synd att frågan om ansiktsskydd har blivit så tillkrånglad. Synd eftersom det är en konkret handling som var och en av oss kan utföra.

Premium

3.6.2020

Ledare: Julafton i juni

Det är positivt att regeringen satsar på barn och unga, de offentliga tjänsterna och att hjälpa företagen över krisen. I höst kommer de ännu svårare besluten.

Premium

31.5.2020

Ledare: Hot och trakasserier begränsar debatten och demokratin

Under de senaste åren har hot och trakasserier blivit vanligare. Människor blir hotade även för att de gör sitt jobb – som forskare, akutvårdare, socialarbetare och journalister.

Premium

26.5.2020

Ledare: Det har gått troll i ansiktsskydden

Den här eller nästa vecka ska en utredning om effekterna av ansiktsskydd bli klar. Då får vi förhoppningsvis en öppnare debatt om skydden.

Premium

@ginmansu på Twitter