Stefan Lundberg

Stefan Lundberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

14.11.2017

Aarnio i hovrätten: Mobiltrafiken har tolkats fel

Jari Aarnio underkänner bestämt åklagarnas och tingsrättens tolkning av teleuppgifterna som pekar ut honom som "Bölemannen". Den mystiska gestalten som dirigerade narkotikaaffärerna med den undre världen.

10.11.2017

Bankskojeriet: Insinuationer sporrade äldre par till dyr process mot Nordea – tvingas betala nästan 50 000

Nordeas antydningar om att pensionärsparet stod i maskopi med skojarna som tömde deras konto ledde till den dyra och fruktlösa processen. Det hävdar deras advokat. Paret får betala nästan 50 000 euro i rättegångskostnader.

10.11.2017

Jaguarmannen sinnesundersöks

52-åringen som misstänks för mord och fyra mordförsök när han avsiktligt körde över fotgängare på Lönnrotsgatan ska sinnesundersökas.

9.11.2017

En olycka som den i Raseborg nära att inträffa i Pansio i våras – beväringar kom undan med lindriga skador

– Vi hade tur i oturen, säger kommendör Janne Muurinen när han minns olyckan där försvarsmaktens terrängbil totaldemolerades och fem beväringar skadades lindrigt i en tillsvidare oförklarlig avkörning nära Åbo i april i år.

8.11.2017

Bankskojeri dyrt för lurat äldre par – tvingas dessutom betala saftig räkning till Nordeas jurister

Ett äldre par som lurats att ge sina bankuppgifter åt nätskojare förlorade sina besparingar och får dessutom betala en fet advokaträkning till Nordea.

7.11.2017

Puigdemont är beredd gå i spanskt fängelse

Den avsatta katalanska regeringschefen Carles Puigdemont är beredd att överlåta sig åt de spanska myndigheterna och att enda alternativet är att "alla tillsammans går i fängelse".

6.11.2017

"Finlandssvenskar, öppna er – det minskar avogheten"

Avogheten mot "tvångssvenskan" är hemsk. Men den är delvis en följd av att finlandssvenskarna utestänger de finskspråkiga, säger Annika Bourgogne, som i tjugo år studerat tvåspråkigheten både i praktiken och teorin.

3.11.2017

Katalanerna på gatorna igen – även FC Barcelona protesterar

Häktningen av de katalanska ex-ministrarna ledde till nya massiva protester i Barcelona och andra katalanska städer. Fotbollsklubben FC Barcelona blandar sig nu också i schismen.

1.11.2017

Puigdemont vägrar infinna sig i rätten

Tjugo katalanska ledare uppmanas infinna sig i Spaniens Högsta domstol på torsdag och fredag. De anklagas för grova brott såsom folkuppvigling och uppror. Den avsatta katalanska ledaren Carles Puigdemont vägrar infinna sig.

31.10.2017

Puigdemont villig återvända – kan få moderat efterföljare

Den avsatta och landsflyktiga katalanska regeringschefen Carles Puigdemont säger att han är beredd att återvända till Spanien om han garanteras en rättvis rättegång. Samtidigt utmanas han av sin moderata partikamrat Santi Vilas, 44, som säger sig kämpa om partiets ledarskap i valet i december.

30.10.2017

Risk för schism Belgien-Spanien

Den katalanska regeringens exil i Bryssel hotar de belgisk-spanska relationerna. Dessutom splittrar frågan den belgiska regeringen.

30.10.2017

Baksmälla i Barcelona när regeringen flydde till Belgien

– Skönt att det tog slut. I morgon blir det igen att filma basket och handboll i Madrid. Den sista av kameramännen utanför det katalanska parlamentet packar ner tv-kameran. Showen är över.

29.10.2017

Glädjetjut på Barcelonas gator

I hundratusental väller de ut på Barcelonas gator. Mammor, pappor, barn och mor- och farföräldrar. Deras budskap är: Ta förnuftet till fånga!

28.10.2017

”Vi hatar inte spanjorerna!”

På lördagen drog katalanerna andan inför den utlovade stora pro-Spanien manifestationen i Barcelona. Men framtiden är oviss. De äldre skakar på huvudena, de unga är trosvissa.

28.10.2017

Frihetskämpen som kom genom bakdörren

Med sin karaktäristiska Beatlesfrisyr och tjocka glasögonlinser är Carles Puigdemont, 54, inte sinnebilden för en revolutionär frihetskämpe. Han medger att han axlat rollen mer eller mindre av en slump.

28.10.2017

Kan kosta mer än det smakar

Katalanska separatister och självständighetsivrare skyr inte överdrifter, falska påståenden och direkta lögner när de skönmålar en självständig katalansk framtid. Experter varnar för att ekonomin kan krascha.

27.10.2017

Överlevande i Raseborgsolyckan: "Jag hann inget se förrän det smällde"

Den beväring som satt på högra sidan i olycksbilens förarhytt säger att han aldrig uppfattade tåget förrän det smällde.

26.10.2017

Fyra döda efter krock i plankorsning i Raseborg

Tre av de åtta beväringarna omkom när deras transporfordon krockade med Hangötåget i Leksvall, Skogsby, i Raseborg på torsdag morgon. En tågresenär fick en sjukdomsattack vid krocken och avled också. Elva skadade personer fördes till sjukhus efter krocken i den obevakade plankorsningen.

26.10.2017

Tåg och försvarets fordon i krock i Raseborg – fyra omkomna

Det har inträffat en olycka i en plankorsning i Skogby i Raseborg under morgonen. Polisen uppger att fyra personer har dött. En av de döda var passagerare i rälsbussen.

26.10.2017

Raseborgsolyckan: Försvaret gav ut namnen på de omkomna beväringarna

Tre beväringar omkom när deras transporfordon krockade med Hangötåget i Leksvall i Raseborg på morgonen. En tågresenär fick en sjukdomsattack vid krocken och avled också.

26.10.2017

Kyrkslätt kritiseras för undervisningen i religion

Skolorna i Kyrkslätt bryter mot lagen när de undervisar elever ur olika trossamfund gemensamt. Regionförvaltningsverket har hört Utbildningsstyrelsens och Diskrimineringsombudsmannens experter som också kritiserar kommunens sätt att sköta frågan.

21.10.2017

Vägmärken väcker starka känslor

Vi har alla varit med om hur vanliga sansade människor blir som förbytta i trafiken. Där är vi alla experter. Det är därför ingen överraskning att de nya vägmärkena redan på ritbordet väcker starka känslor.

18.10.2017

Vita Huset kopplar ihop aborter och fri handel

Tjänstemännen som sköter handelsfrågor i Vita Huset trodde inte sina ögon när en av president Trumps ledande rådgivare för några veckor sedan delade ut ett dokument där det påstås att en försvagad industrisektor leder till aborter, kriminalitet, skilsmässor och nedsatt fertilitet.

17.10.2017

Finska SS-männens barbari avslöjas i brev och dagböcker

Militärpastorn och SS-officeren Ensio Pihkalas dagbok från tyska östfronten får nackhåren att resa sig. SS-soldat Olavi Kustaa Adolf Karpalos och hans kamraters frustration över att tvingas slösa sin skjutskicklighet på att avrätta judar i stället för att skjuta ryssar talar sitt tydliga språk.

12.10.2017

Jaguarmannen får hårda åtal

Den 52-åriga mannen som i somras avsiktligt körde på fotgängare i Helsingfors centrum åtalas för ett mord, fem mordförsök och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

12.10.2017

Kuslig hälsning ur djupet

Nästan exakt 23 år efter Estonias förlisning den 28 september 1994 hittades en av olycksfartygets illa tilltygade orangefärgade livbojar utanför Jussarö i Ekenäs skärgård förra veckoslutet.

11.10.2017

Tom Kankkonen: "De kan ta vem som helst"

Journalisten Tom Kankkonen, nyss hemkommen från Turkiet, ser domen som en klar signal till de utländska journalisterna i landet. Själv undviker han nu att jobba utanför Istanbul och Ankara.

11.10.2017

Finsk journalist dömd i Turkiet

Den finländsk-turkiska Wall Street Journal -journalisten Ayla Albayrak har dömts till fängelse i två år och en månad i Turkiet. Albayrak har även jobbat för Helsingin Sanomat och Yle.

10.10.2017

Spansk polis beredd gripa Puigdemont

Polis står mot polis när det katalanska parlamentet strax får höra den katalanska regionchefen Carles Puigdemonts tal. Utropar han ett självständigt Kataloninen grips han bums av spansk polis.

9.10.2017

Manetinvasion – men ingen vet varför

Jag kastar mig modigt i det kalla gelébadet efter bastun. Maneterna dansar sin långsamma vals i miljoner på mig och under mig. Nästa dag är de, bokstavligen, bortblåsta. Vad lockade dem hit för en fransk visit?

7.10.2017

Kanada betalar indianer för tvångsadoptioner

Ända in på 1980-talet tog kanadensiska socialarbetare barn från sina familjer för att låta majoritetsbefolkningen adoptera dem. Nu har regeringen beslutat ersätta de drabbade med motsvarande 500 miljoner euro.

7.10.2017

Ryska ambassadören varnar för finländskt Natomedlemskap

Pavel Kuznetsov, den nya ryska ambassadören i Helsingfors varnar för att ett finländskt Natomedlemskap leder till motåtgärder i Ryssland. Inofficiella intervjuuttalanden av Kuznetsov förebådar också en återgång till "husrysse" -kutymen.

7.10.2017

Filmbråk gör Musikhuset till Finlands största biosal

Bråket mellan Finnkinos biografer och distributören av den inhemska filmen "En man och hans baby" (Yösyöttäjä) har närapå startat en folkrörelse inom Filmfinland. När Finnkino med sina 102 biografsalar inte visar filmen ser andra nu sin chans.

23.9.2017

Bilder avslöjar: Hangökvinnan lämnades i sitt eget snusk

HBL har fått tag på bilder som visar att det brustit i vården av den 92-åriga Hangökvinnan. Bilderna avslöjar en säng där avföring och urin torkat in i sängkläderna.

22.9.2017

Staden hittade inga fel

Hangö stads interna utredning av fallet med den 92-åriga kvinnan utmynnar i ett kort konstaterande att inga misstag begåtts.

22.9.2017

"Hangöåldringen blev inte lämnad utan vård"

Den 92-åriga kvinnan som påstås ha dött av svält och törst i Hangö har inte lämnats vind för våg av hemvårdarna. Det hävdar grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander bestämt. Stadens utredning av fallet blev klar på torsdagen.

21.9.2017

Mosse Wallén i Nordkorea: "Många myter kom på skam"

"Böljande kullar, ris- och majsfält. Bruna hus som avtecknar sig mot grönskande träd. Ibland vackert som i Toscana". Så låter HBL:s och Dagens Industris förre reporter Mosse Walléns beskrivning av alla tiders sällskapsresa i Nordkorea.

17.9.2017

Senatorerna får 100-årsgran

Finlands hundraårsjubileum till ära får vårt lands första senatorer en egen gran som planteras i Brunnsparken på måndag klockan 15. Initiativet har tagits av släktingarna till de elva senatorerna i självständighetssenaten 1917.

15.9.2017

Hangöåldring svalt ihjäl - krass text i vårddagbok

Den gamla kvinnan dog uppenbarligen av svält framför ögonen på hemvården i Hangö. HBL har fått tag på hemvårdarnas dagboksanteckningar. Det är krass läsning.

14.9.2017

Armis glada överraskning – huset står kvar efter Irmas härjningar

Finlandsfödda Armi Sturges fruktade det värsta när hon i går äntligen fick komma hem till sitt hus i orkanhärjade Key Largo i Florida. Huset står kvar, till det yttre oskadat.

14.9.2017

Aarnios "sexvittne" inledde nya maratonrättegången

"Jag litade på Jari, han var min trygghet, min bästa vän. Han ville alltid ha sex". Så beskrev den prostituerade "Saara" sin relation till Jari Aarnio när hovrättsbehandlingen började på torsdagen.

14.9.2017

Alla tvivel måste uteslutas

Hela den långa utdragna processen mot Jari Aarnio tas nu dacapo. Samma vittnen som redan hördes i tingsrätten kommenderas in på nytt. Skillnaden är bara att nya domare ser på fallet med nya ögon.

14.9.2017

Jari Aarnio försöker nu övertyga hovrätten

Tingsrätten dömde narkotikapolisens förra chef Jari Aarnio till strängaste tänkbara straff för narkotika- och tjänstebrott. Aarnio håller envist fast vid att han är oskyldig. Nu ska hovrätten i Helsingfors granska om domen mot Aarnio håller.

7.9.2017

Finska Armi i Florida flyr Irma

– Allt är förbommat, men slår orkanen till så blir det nog ingenting kvar av huset.Finlandsfödda Armi Sturges skyndade sig ner till Key Largo för att skydda sitt sommarhus mot annalkande Irma. Den värsta orkanen någonsin väntas slå till mot Florida på lördagen.

7.9.2017

Åländska fartyg nära stormens öga

Godby Shippings fraktfartyg Mimer stävade i dag bort från Puerto Rico som träffades av monsterstormen Irma. Rederiets andra fartyg Midas låg för ankar i Guadeloupe i Västindien.

3.9.2017

Kajsa Bergqvist bad om ursäkt för "finne"

SVT:s kommentator, ex-höjdhopparen Kajsa Bergqvist, avbröt sin rapportering från friidrottslandskampen på söndagen för att framföra en personlig ursäkt för att hon använt ordet "finne" i sändningen.

2.9.2017

Niinistö och Auster drog fullt hus när Trump jämfördes med Goebbels

President Sauli Niinistö avslöjade en ny sida hos sig på lördagen. Han är betydligt bättre på att intervjua än att bli intervjuad. Tillsammans med den amerikanska litteraturens superstjärna Paul Auster drog Niinistö fullt hus i Akademiska bokhandeln.

29.8.2017

Vågad jämförelse i HBL om kvinnor och segel 1911

HBL-signaturen "Lks." kunde väl knappast ana att hans(?) jämförelse mellan kvinnoskönhet och segeljakter skulle bli läst av en emanciperad läsekrets 106 år senare. Det blir skribenten i alla fall här och nu, tack vare Fyrsällskapets alerta Pekka Väisänen.

27.8.2017

Ekenäs exklusivaste boende – mitt i staden vid havet

Port 19 väcker känslor och förväntningar. I tre år har de som först anmälde intresse för en bostad i stadens fashionablaste kvarter fått vänta på sin bostad. I november hoppas de första invånarna kunna flytta in.

25.8.2017

UM utryms för jättesanering

Sjöekipagets åtta stora fastigheter på Skatudden, där utrikesministeriet är inrymt, kommer att genomgå en totalsanering. Projektet tar flera år och är det största i sitt slag. Sjöekipaget, som ritades av Carl Ludwig Engel sanerades senast i slutet av 1980-talet.