Stefan Lundberg

Stefan Lundberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

4.3.2021

Stefan erövrar världen med sin egen rätt Pollo Stefano

Tårtor är en av de många frestelser jag fallit för. Jag har haft tårtor på hjärnan i många år, men först nu inser jag hur vansinnigt enkelt det är att baka dem. I dag blir det min favorit, fransk jordgubbstårta.

Premium

27.1.2021

Duka upp sol och hav på tallriken

Just nu känns sommarn, solen och södern avlägsnare än någonsin. Till all lycka kan vi enkelt trolla fram sydliga sommarminnen på tallriken. Stefan Lundberg låter solen lysa i salladstallriken och havets dofter stiga från huvudrätten.

Premium

25.11.2020

Hjort och hjortron till höstens ära

Hjortarna uppfattas av många som en växande skara storögt blickande plågoandar. Men, kan jag intyga: de är synnerligen goda plågoandar!Hösten och jaktsäsongen till ära vankas det i dag två olika slags rostbiff på hjort och till efterrätt blir det en dessert med hjortron.

Premium

27.8.2020

Röka fisk är inte så enkelt – Bill avslöjar en detalj som gör den rökta fisken suverän

Till många amatörers förtvivlan smakar den ”rökta” fisken ofta mera ångkokt än rökt. Och lyckas rökningen så brukar i alla fall saltandet gå fel. Fiskare Bill Nyström på Skåldö i Ekenäs skärgård lyckas däremot alltid. Vi ska se varför.

Premium

6.8.2020

75 år sedan: Minnet av Hiroshima väcks till liv igen

Hon var fjorton år när den amerikanska atombomben detonerade över hennes huvud. Sextiofem år senare drabbas Yoshiko Kajimoto av radioaktiva utsläpp från fyra kärnreaktorer i Fukushima.

Premium

28.5.2020

Stefan steker gös och kokar vårgrön risotto

Stekt abborre och gös hör till mina favoriter. De är dessutom så lika till smak och konsistens att åtminstone jag inte kan skilja mellan en stor abborrfilé och en liten gösdito. I väntan på äkta inhemsk nypotatis äter vi gösen med en risotto på färska gröna örter och en parmesansås.

Premium

26.3.2020

Stefan Lundberg minns glada resor och tillreder reseminnen som smälter i munnen

Vad hör väl mer våren till än sparrisen? Lite tidigt är det förstås, men vi befinner oss i tider när det måste finnas plats för njutningar också. Vid sidan av denna läckert tillredda primör bjuder Stefan i dag på lever – på italienskt vis.

Premium

27.2.2020

Video: En fransk visit – och ett missförstånd

Hjärtat bankar och februaristormen sveper runt husknutarna när vi jobbar oss upp för den branta medeltida bygatan Montée de la Bourgade i Haut-de-Cagnes. Nästan högst upp på kullen, under borgen, välkomnar det varma skenet från restaurang Fleur de Sel. Värdinnan Pascale tänder ljusen på borden medan maken Philippe står i köket beredd att trolla fram kvällens läckerheter.

Premium

31.1.2020

Gulaschsoppa i galoschväder

Skidor, snö och en rykande varm gulaschsoppa hör ihop, som korven med senapen. Men i brist på snö får man nöja sig med slask. Och i brist på skidor får man nöja sig med galoscher. Så gick det när jag tillredde min vinterfavorit.

27.12.2019

Nyår med skaldjursfyrverkeri

Gott, storslaget, enkelt – det är ledorden inför nyårsmiddagen. På årets sista dag har vi definitivt satt punkt för skinkor, lådor och laxar och tar de första stegen mot ett nytt och bättre liv. Det är sällan orden ”gott” och ”hälsosamt” trivs i samma mening. I dag gör de det!

Premium

11.12.2019

Ur arkivet: Är hon SDP:s räddande ängel?

I en fyra år gammal HBL-intervju berättar Sanna Marin om uppväxten i en regnsbågsfamilj och om en akut vilja att förnya sjuttiotalspartiet. SDP förlorade 8 mandat i riksdagsvalet 2015.

Premium

21.11.2019

Stefan serverar anka och päron till årets unga vin, Beaujolais Nouveau

Höghusskeletten i Fiskehamnen försvinner i dimman, den fuktiga kylan tränger genom märg och ben och man önskar sig långt härifrån. Utom just i dag – den tredje torsdagen i november bjuder fransmännen upp till årets lättsinnigaste vinfest – årets Beaujolais Nouveau har kommit!

Premium

18.11.2019

Cykelfixarna tar språnget ut i världen

I snart fyra år har Antti Känsälä och kompanjonen Tommi Särkkinen jobbat med ett enda mål för ögonen: att göra sin ambulerande cykelservice Yeply till ett världskänt varumärke. Nu står de äntligen inför det avgörande klivet.

5.11.2019

Pressfotografen Jansson – snabb, fräck och envis

Den sista av sitt slag? Pressfotograf Peter Jansson började sin fyrtio år långa karriär på HBL, men det var på kvällstidningsredaktionerna i Finland och Sverige han blev legendarisk. Riksdagsledamoten och talmannen Eero Heinäluoma presenterade honom en gång som ”soldat Rokka”, den uppstudsiga krigaren, som vägrade böja sig för auktoriteterna i Väinö Linnas Okänd soldat.

Premium

30.10.2019

Stefan tillreder Foto-Janssons frestelser med svamp och specialsås

Intuitionen – det har varit legendariska nyhetsfotografen Peter ”Pepu” Janssons viktigaste verktyg. Intuitionen ledde honom rätt när han fick första bilden på dubbelmördaren Steen Christensen. Den leder honom också osvikligt rätt i svampskogen och bland såskastruller och stekpannor i köket.

Premium

28.9.2019

Ur HBL:s arkiv: "Mayday, mayday ...det ser riktigt illa ut"

Rösten på VHF-kanal 16 är skärrad. Den tillhör Estonias tredje styrman Andres Tammes, 28. Sekunderna senare bryts kontakten. Vattenmassorna tränger in på kommandobryggan.

23.7.2019

Sommaräventyret 2019: Knäet, kondisen, äktenskapet… nästan allt höll

Svetten, glädjen, myggorna, hettan, tystnaden, bullret, svalkan, nedförsbackarna, uppförsbackarna, tröttheten, smakerna, människorna, sendragen. Lyckan att få susa över vallmofälten, missmodet när regnet trummar mot busskuren. Allt detta var vårt cykeläventyr.

Premium

12.7.2019

Normandie är både frodigt och farligt

Måsarna. Det är de första som välkomnar oss i Dieppe, den gamla vikingastaden i Normandie. Och det är inte vilka måsar som helst. Galna måsar!

Premium

9.7.2019

Famnade av det okända Frankrike

Tusentals vita marmorkors bländar oss i solskenet. Lika vita som de unga amerikanska soldaternas ben, som i hundra år vilat under det gröna gräset i Belleauskogen. Vi cyklar nu genom okänt land där överraskningarna duggar tätt.

Premium

5.7.2019

Cykla med stil – beredd på allt

Att cykelsemestra betyder inte att man hela tiden är utmattad, svettig och klädd i skrynkliga t-tröjor. Efter 1 475 kilometer på de europeiska cykelvägarna kan jag försäkra att man kan cykla med stil, att elcykeln – ebiken – är flera strån vassare än den vanliga och att det mitt i skrivandet kan inträffa dramatiska vändningar.

Premium

2.7.2019

I Alsace är cykeln och vinet heligt

Servitören som doppar fingrarna i mitt öl. Metaren som kastar tillbaka karparna han drar upp. Den barska men fryntliga Gaby. Uteliggaren med en ko och ett får. Dofterna av tusende blommor och örter. Detta är inte Tyskland och inte Frankrike. Detta är Alsace.

Premium

28.6.2019

Hettan är cykeläventyrets värsta fiende

Hettan är lömsk. Vi kände knappt av den medan vi trampade. Fartvinden svalkade skönt. Men nu när vi stannar upp slår den till med fruktansvärd kraft. Vi badar i svett och känner att detta är slutet om vi inte snabbt, snabbt får dricka och svalka.

Premium

25.6.2019

HBL:s sommaräventyr på smalnande stigar – "Strunta i de officiella skyltarna som för upp i bergen"

Redan för en timme sedan har vi lagt Marburg bakom oss. Men Marburgs slottstorn och murar reser sig fortfarande högt bakom oss. Som om det ruvade på gruvliga hemligheter.

Premium

20.6.2019

Sommaräventyret fortsätter med en cykeltur genom sagornas värld

”Morgen”, ”Morgen”, ”hallo”, ”hallo”, ”moin-moin”. Jag hälsar för tvåhundrade gången på mötande cyklister denna soliga lördagsmorgon. På en skidresa till Saariselkä en gång blev jag gränslöst irriterad på det eviga ”hei-andet” när man möttes i spåret, men efter de senaste dagarnas kast mellan hopp och förtvivlan hälsar jag hela världen med glädje.

Premium

18.6.2019

HBL:s sommaräventyr fortsätter – På lätta hjul tills det blir strul

Det är berusande. Miljonvillorna med sina millimeteransade trädgårdar flimrar förbi. Mot den blånande Östersjön avtecknar sig hundratals sinnrika granna tyska strandfåtöljer i räta led på plagen.

Premium

14.6.2019

Finland ligger långt efter men elcyklarna kommer

Elcyklarna har haft trögt före i Finland. Trots att branschen i år räknar med att sälja 15 000 elcyklar ligger Finland flera år efter Sverige och Tyskland.

Premium

14.6.2019

Sommaräventyret: Laddat för äventyrssommar på Europas cykelvägar

Ansiktena klyvs av breda leenden. Det är i slutet av april och vi bekantar oss för första gången med elcykeln. Den motsvarar inte alls mina förväntningar. Det är helt annorlunda – och mycket roligare än jag hade föreställt mig.

Premium

30.5.2019

Fransk fisksoppa är fina fisken

Hos oss har laxsoppa blivit lika med fisksoppa, och inget fel med det. Men efter en lång vinter börjar laxsoppan komma ut ur öronen. Därför kommer det stunder när jag känner att jag måste få en tallrik äkta brungrå fransk fisksoppa med kraspiga krutonger och en rejäl klick aioli.

Premium

11.4.2019

Stefan och Staffan tillreder påskmåltid med ägg och lamm

Påsk utan lamm är som kaffe utan grädde, kärlek utan kyssar… HBL:s läsare får i dag ta del av den stora lammexperten Staffan Bruuns recept, utvecklad under årtionden.

Premium

28.3.2019

Två klassiker får sällskap av trendig pasta

Dagens huvudrätt är en tonårsdelikatess som passar vuxensmak. Lyckas man få sin Tinderdejt lockad hem till sig är hen definitivt såld efter ugnsfetapastan ackompanjerad av två Marsalavinsklassiker.

Premium

28.2.2019

Stefan förvandlar torsken till lake och bakar bullar med sirap

Säsongens fiskrätt stuvad lake, den lättsinniga soppan Crème Ninon och kanadensisk-finländska ”örfilar” – det är huvudingredienserna i dagens Stefan vid spisen.

Premium

31.1.2019

Stefan vid spisen: Lurig gäddpaté med lax

Tv- och tidningskockar misslyckas aldrig. Den sanningen har varit som huggen i sten. Men undrens tid är icke förbi. Gäddan – inte kocken – står dock i huvudrollen i dagens Stefan vid spisen.

Premium

26.12.2018

HBL:s nya matserie: Nyårslyx med Stefan vid spisen! Se videon här

Kan en nyårsmiddag börja utan champagne? Naturligtvis inte. Kombinerar man bubblorna med gratinerade ostron är succén given. Den konfiterade ankan ser till att gästerna blir mätta och glada och marängtårtan ger den energiboost som behövs för den fortsatta festen.

Premium

31.10.2018

Tio döms till fängelse i stora konstsvindeln

Tio centrala personer i konstlivet i Helsingfors döms till olika långa fängelsestraff. Ägaren till Galerie Vision Reijo Pollari döms till fem års fängelse och hustrun Kati Kärkkäinen till fyra års fängelse. Paret döms att ersätta sina offer med 13 miljoner euro.

28.10.2018

Spionnästet som blev flott bostadshus – den ryska hemliga polisen höll till på Högbergsgatan 21

Här smög mästerspionen Vilho Pentikäinen omkring i de nattliga korridorerna, Kalevi Sorsa eldade i kakelugnen och marskalk Mannerheim växte sig till den storman han slutligen blev. Få hus i Helsingfors gömmer en lika färgstark historia som den 130-åriga stenborgen på Högbergsgatan 21.

25.10.2018

Mikrovågsugn tömde riksdagen

Riksdagshuset tömdes i ett huj mitt under pågående frågestund på torsdagen. Brandlarmet började ljuda strax före klockan 17. Orsaken visade sig vara en rykande mikrovågsugn.

25.10.2018

Migri tar upp fallet med Hasan Khademi på nytt

Den utvisningshotade afghanske gymnasieeleven Hasan Khademi ser ut att få lite andrum. Migrationsverket har meddelat att man är beredd att höra Khademi på nytt på vårkanten. Det innebär att Kalevan lukios mönsterelev inte löper omedelbar risk att utvisas.

22.10.2018

Hasan Khademis öde kan avgöras de närmaste dagarna

Kalevan lukios stjärnelev, tjugoåriga afghanska flyktingen Hasan Khademi bör inte ges asyl i Finland anser förvaltningsdomstolen. Om Högsta förvaltningsdomstolen avslår hans begäran att överklaga kan en utvisning komma snabbt

21.10.2018

Nu vet vi hur skäribon talade år 1218

Året är 1218 och vi styr in mot Vidskär mellan Aspö och Jurmo, Iurima, som man säger på den här tiden. På stranden följer några fiskare med vår ankomst. Kommer de att förstå vår finlandssvenska, och vice versa, undrar jag.

21.9.2018

Åboterroristen: "Betala inget till Zubier"

Den terroristdömde marockanen Abderrahman Bouanane kräver ändringar i domens brottsrubricering och att hovrätten förkastar det skadestånd han dömts att betala sitt svårt skadade offer Hassan Zubier.

21.9.2018

Fyra kvinnor åtalas för att ha kränkt Tomi Metsäketo

Allmänna åklagaren kräver böter eller villkorligt fängelse åt fyra kvinnor som utmålat sångaren Tomi Metsäketo som våldtäktsman på Facebook och Twitter. Metsäketo beskylldes i våras för sexuella trakasserier i samband med #metoo-kampanjen.

20.9.2018

Finska krigsbarn som vapen i kriget mot Trump

De 70 000 finska krigsbarnen som evakuerades till de nordiska grannländerna under vårt senaste krig är plötsligt hett stoff i USA. New York Times använder krigsbarnen som exempel på vilka negativa konsekvenser en separering av flyktingbarn från deras föräldrar kan få.

15.9.2018

Fler superstormar sannolika – kategori sex-orkaner kan sopa bort New York

Florence och andra orkaner kan blekna i jämförelse om den berömda amerikanska meteorologen Jeff Masters prognos slår in. Masters förutspår orkaner i kategori sex med vindar på över 300 kilometer i timmen som "skalar barken av träden".

15.9.2018

Värsta förödelsen någonsin i Florences kölvatten

Orkaner är inte ovanliga i kuststaden New Bern i North Carolina, men aldrig under sin 308-åriga historia har staden varit med om en liknande förstörelse. Minst fem människor har fått sätta livet till på grund av stormen.

14.9.2018

Timmar av skräck och förstörelse väntar i Florence släptåg

Orkanen Florence landsteg i North Carolina tidigt på fredagsmorgonen och befolkningen beredde sig på timmar, kanske dagar, av livsfarliga vindar och översvämningar.

12.9.2018

IS-journalisten Timo Haapala svarar på Erkki Tuomiojas kritik: "Jag måste ha träffat hans ömma punkt"

Ilta-Sanomats politiska redaktör Timo Haapala förvånar sig över förra utrikesministern Erkki Tuomiojas (SDP) syn på yttrandefriheten. Tuomioja ifrågasätter Haapalas yrkesskicklighet och Ilta-Sanomats journalistik i ett fränt utbrott i HBL på onsdagen.

10.9.2018

Sverigedemokraterna blev trea – men ytterhögern marscherar på i Europa

Liberala européer gläds åt att Sverigedemokraterna i likhet med högerpopulisterna i Frankrike och Nederländerna inte levde upp till förväntningarna. Men varningens klockor ringer över hela kontinenten. Ytterhögerns andel av rösterna har på tjugo år ökat från 5 till 17 procent.

31.8.2018

Nya ägare dammar av anrika Laterna Magica

En pånyttfödelse. Det kan man utan att överdriva säga om kronjuvelen i Kronohagen, Laterna Magica. Nya ägarparet Eira Sillanpää och Tapio Wilska slår upp dörrarna till uppfräschade galleri-antikvariatet i dag.

30.8.2018

HS avslöjar: Finnair har växande spritproblem

Allt fler i Finnairs kabinpersonal har problem med spriten. Det skriver Helsingin Sanomat, som fått tag på protokoll från arbetarskyddsmöten på flygbolaget

29.8.2018

Ny bok avslöjar: Sverige planerade sända trupper till Åland 1981

Det svenska försvaret hade detaljerade planer på att skicka trupper till Åland och förvandla de svenskflaggade passagerarfärjorna till krigsfartyg på 1980-talet. Minering och sabotageverksamhet i Åbolands skärgård ingick i den svenska krisarsenalen.