Stefan Lundberg

Stefan Lundberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

17.7.2018

Sointula – en finsk utopi i Stilla havet

Fem män och en kvinna stiger utmattade i land på Malcom Island i den råkalla decemberaftonen 1901. Med finsk envishet har de rott hela vägen från Nanaimo längs den kanadensiska Stillhavskusten till denna gudsförgätna ö.

13.7.2018

Med John till livets ändstation

Molnen flätar in sig och trasas sönder mellan de täta barrträden på bergssluttningarna. Klippiga bergen övergår i en trolsk regnskog. Den synen mötte Malaxbon John Storfors, 30, på tåget genom oländiga ravinen Rogers Pass i november 1923. Han var redan nära ändstationen för sitt äventyr. Och sitt liv.

13.7.2018

I Kanada äter man "Putin" för hela slanten

Halva nöjet med en resa är maten. Minst. Efter en dag bakom ratten, i skogen eller i en kanot är känslan när man slår sig ner med en immig öl och väntar på maten obeskrivbar.

10.7.2018

I Klippiga bergen struntar riktiga karlar i björnsprej

Kajaken skjuter ljudlöst i väg över Lake Maligne medan de snöhöljda bergstopparna speglar sig i vattnet. På långt avstånd ser jag en annan kajak. En kvart tidigare lufsade en björn i strandvattnet.

10.7.2018

Hotellet där några aldrig checkade ut

130 år gamla Banff Springs Hotels torn och tinnar stiger fram som ett jättelikt sagoslott ur den täta barrskogen på bergssluttningen. Bland de prominenta gästerna längs åren märks drottning Elizabeth II och Marilyn Monroe – men det finns några kusliga gäster som aldrig checkat ut.

7.7.2018

Mr. Hockeys huvud blev för tjockt

SaskaTel Arena är Saskatoons hockeyhelgedom och ligger omgiven av en stor ödslig parkeringsplats. Här verkar det inte finnas en levande varelse på en mils omkrets.

6.7.2018

Över prärien in bland bergen

483 km rakt fram och till höger. Navigatorns besked är lätt deprimerande. Vägen är spikrak så långt ögat når. Det här är prärien.

3.7.2018

I Thunder Bay har var tionde finska rötter

De elva första människorna jag råkar på Bay Street i Thunder Bay har finskt påbrå. Det känns därför nästan överraskande att "bara" tio procent av invånarna härstammar från finska invandrare.

3.7.2018

Kulturkrock på motorvägen

Varningsskylten och en separat tvåfilig väg, tydligen avsedd för hästdragna vagnar, har väckt mitt intresse i Iron Bridge nära staden Sault St Marie. Så plötsligt dyker den upp, en svart likvagn med en skäggig man på kuskbocken.

29.6.2018

Niagara har charmat finlandssvenskar i 300 år

Kraven på ett av världens mäktigaste naturfenomen är stora när jag närmar mig Niagara Falls. Är de så spektakulära som det sägs, eller kommer besöket efteråt att kännas som "Hmm, var det allt"?

29.6.2018

Nils äventyr i Kanada slutade i galgen

"Aldrig har väl någon trevligare och mer ansedd skurk satt sin fot i Kanada och på så kort tid lämnat efter sig ett starkare intryck än Nils von Schoultz".Ett sådant eftermäle heter duga, speciellt om det står att läsa i ansedda Dictionary of Canadian Biography.

26.6.2018

Leonard Cohen blev Montreals helgon

– Han var min granne i över tjugo år. En mycket trevlig man, säger kvinnan med en stor vit stetsonhatt på huvudet. Med ett hopfällbart sparkbräde i ena handen, en strandkasse i den andra och mobiltelefonen i örat öppnar hon samtidigt porten till huset Leonard Cohen bodde i på Rue Vallières i Montreal.

26.6.2018

Businessen flydde Montreal – men kulturen blomstrar

– Jag kan verkligen rekommendera ankan med stekt ris, jag vet vad jag talar om. Jag var själv kund här i sjutton år innan jag bestämde mig för att börja jobba här, säger servitören på restaurang La Colombe i hjärtat av Montreal och skrattar hjärtligt.

21.6.2018

Etapp 4: "Tintti" Wegelius förlorade sitt hjärta till Quebec

Kristiina Wegelius, 57, klarar de kullriga gatorna i Quebecs gamla stad med konståkarens säkerhet. Trots sommarsandalernas imponerande klackhöjd. "Tintti" Wegelius, som hon kallades på isarenorna, har nu hunnit bo längre i Kanada än i Finland.

21.6.2018

Sköldpaddan har alltid förtur

Om det fortsätter så här kommer jag till Vancouver först till julen. Det känns som om jag efter tio dagar avverkat bara en tiondedel av vägen. Naturen, de små städerna och människorna distraherar framfarten.

19.6.2018

Etapp 3: Anne på Grönkulla är vassare än Västerns hjältar

Jakten på pojkbokshjältarnas Kanada tar en snöplig vändning på Prince Edward Island. På denna Mi'kmaq-indianernas ö i Saint Lawrenceviken härskar inte indianer och blekansikten utan flickböckernas alla tiders hjältinna Anne på Grönkulla.

19.6.2018

Hummer för seniorer

Seniorportion till halva priset. Menyn på hamnkrogen i Digby fick mig att haja till. Seniorportion? Hur gammal skall man vara för en sådan?

15.6.2018

Etapp 2: Gigantiskt tidvatten avslöjar jordens historia

Tidvattnets styrka i Fundybuktens innersta vikar vid Nova Scotias kust är förstummande. Var sjätte timme stiger eller sjunker vattnet motsvarande ett femvåningshus. De skulpturalt eroderade klipporna blottlägger ständigt nya fynd från jordens barndom.

15.6.2018

Etapp 2: Pensionat som gäckar fantasin

De viktorianska pensionaten med sina knarrande trappor och gnisslande gångjärn är ett måste i Nova Scotia. Har man tur kan man få husera ensam i ett av de gamla kråkslotten.

12.6.2018

Etapp1: I valet och kvalet om vin eller val

Livet är en räcka av val. Det gäller att prioritera och välja bort. Det ena eller det andra. Nu ska jag välja mellan att åka nordväst till valarnas rike, eller till sydväst och smaka goda viner. Jag väljer båda.

12.6.2018

Etapp 1: Med valens andedräkt i nacken

Klumpigt och långsamt, som en astronaut på månen vänder jag mig om i den otympliga räddningsdräkten när jag hör frustandet bakom mig. Den väldiga blanka spolformade kroppen som uppenbarar sig bredvid gummibåten får blodet att rusa till tinningarna. Och sedan blir allt ett enda virrvarr.

9.6.2018

Följ med HBL till Kanada – från kust till kust

Det var blekansikten! Det visste man när man såg den vita röken stiga över trädtopparna runt de stora sjöarna. Bara blekansiktena var så dumma att de eldade med fuktig ved som avslöjade dem för rödskinnen ...HBL:s Stefan Lundberg drömde sig till Kanada som tolvåring i böckernas värld. Nu tänker han uppleva Kanada på riktigt och startar sin 8 000 kilometer långa färd från kust till kust. Följ med vårt sommaräventyr!

31.5.2018

Hög officer sextrakasserade – kostar honom karriären

Officeren som är kommendör vid försvarets logistikcentral har dömts till åttio dagsböter för sexuellt trakasserande av en tidigare underlydande ung kvinna och för tjänstgöringsbrott. Officeren som förnekar brott säger att anklagelsen kostat honom karriären.

30.5.2018

Knarrande helsingforsare – ett vetenskapligt faktum

Det har talats om helsingforsarnas knarriga tonfall i mer än hundra år. Det har inte varit bara ont förtal, nu är det också vetenskapligt bevisat: helsingforsare knarrar mer än andra.

29.5.2018

Olav Melin: "Våra studenter måste lära sig bättre finska"

Svenskfinlands räddning är inte att de finskspråkiga blir bättre på svenska utan att vi blir bättre på finska. Det säger Olav S. Melin, 68, som under hela sin yrkeskarriär haft en unik insyn i Svenskfinland.

27.5.2018

Sipilä fast övertygad om att regeringen överlever

Statsminister Juha Sipilä (Centern) säger sig vara övertygad om att alla regeringspartierna har förbundit sig till att vårdreformen genomförs planenligt. Finansminister Petteri Orpo (Saml) antydde på lördagen att Samlingspartiet kan fälla vårdreformen och regeringen.

26.5.2018

Koreanska ledarna överraskade – träffades igen vid gränsen

Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in träffades överraskande på lördagen för en två timmar lång överläggning.

26.5.2018

Orpo om Sote: Vi säger nej om valfriheten inte förverkligas

Vårdreformen knakar alltmer i fogarna. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo sade rent ut i Yles Ykkösaamu på lördagen att riksdagsgruppen inte stöder reformen om det visar sig att valfriheten inte kan förverkligas. Då räknar Orpo med att regeringen också faller.

23.5.2018

Ny gärningsman utpekad för mordet på Palme

"Skandiamannen" utpekas nu som statsminister Olof Palmes mördare. Palmegruppen, som fortfarande utreder den 32 år gamla olösta mordgåtan lovar komma med lösningen på mordet "inom en inte alltför avlägsen framtid", hävdar Magasinet Filter.

21.5.2018

Kulturfonden för Sverige och Finland stöder omstridd rörelse – nytt läger i sommar

Kulturfonden för Sverige och Finland har av misstag stött de omstridda rysk-svenska fredsaktivisternas sommarläger Baltic Glory 18. I fjol misstänktes aktivisterna gå Moskvas ärenden på Åland, nu kommer de till Lovisa med större styrkor.

6.5.2018

Cykelfixare fann rätt koncept – Europa nästa, sedan världen

För två år sedan startade Tommi Särkkinen och kompisen Antti Känsälä sin rullande cykelservice med en servicebuss. Nu är bussarna tre, efterfrågan är enorm och den europeiska cykelmarknaden är nästa etapp för den snabbt växande firman.

2.5.2018

Polisens toppnamn dras inför domstol

Riksåklagare Raija Toiviainen har väckt åtal för brott mot tjänsteplikt mot ex-polisöverdirektör Mikko Paatero, mot ex-polischefen i Helsingfors Jukka Riikonen och mot nuvarande polischefen Lasse Aapio.

27.4.2018

Bruce Oreck stämmer VR för fastighetsaffär

Förra USA-ambassadören Bruce Oreck stämmer VR och kräver bolaget på en miljon euro för att VR drog sig ur försäljningen av Maskinverkstadskvarteret.

27.4.2018

Bara det bästa duger när Finland köper nya jaktplan

När Finland på fredagen bad om offerter från fem av världens främsta jaktplanstillverkare är kraven nästan ofattbara. De 64 flerfunktionsplanen skall vara hundra procentigt stridsdugliga ännu den dag vår nuvarande försvarsminister Jussi Niinistö fyller 90 år.

26.4.2018

Högsta domstolen höjde straff för man som hade sex med barn

Både tingsrätten och hovrätten hade nöjt sig med villkorligt fängelse åt en 23-årig man som hade sex med en 13 år gammal flicka. Högsta domstolen är strängare och dömer honom till 2 års fängelse.

26.4.2018

Ålder, kön och språk påverkar kreditvärdighet – "Vem som helst kan bli utsatt för diskriminering"

Hade den unga finskspråkiga mannen varit en svenskspråkig kvinna hade han utan vidare fått sin kredit av Svea Ekonomi. Nu blev det back – trots att hans kreditvärdighet var i ordning.

25.4.2018

Olli Sademies dom för rasism ändrades inte – ville tvångssterilisera afrikanska män

Högsta domstolen tillåter inte att Olli Sademies, som sparkades ur Sannfinländarnas fullmäktigegrupp för sina rasistiska utgjutelser på Facebook får sin dom prövad i högre instans.

24.4.2018

Finlandssvensk jurist hotade Karita Mattila – förstörde sin egen karriär

Domen mot juristen Jon Hellevig som smädade och hotade operasångaren Karita Mattila står fast. Högsta domstolen vägrar gå med på Hellevigs krav om att återförpassa ärendet till hovrätten.

24.4.2018

"Allseende" finländsk satellit skjuts upp i juli

I juli vankas spännande tider för teamet i rymdkontrollen i centrum av Helsingfors. Härifrån följer teamet Reaktor Hello World-satellitens uppskjutning som sker i Indien.

21.4.2018

Förorternas "bad boy" blev politikens "bad man"

Otålig, rastlös, kortfattad, frispråkig, renodlad "stadikille". Omdömena om Helsingfors stads borgmästare Jan Vapaavuori är samstämmiga i analyser och personporträtt. Han skriver under de flesta.

20.4.2018

5 000 fast för fortkörning på ett dygn

Under den dygnslånga hastighetsövervakningen påträffade polisen sammanlagt 5 159 förare som körde för fort. 3 850 av dessa åkte fast i den automatiska övervakningen och 1 309 i övervakningen som utfördes av polismän.

17.4.2018

Amazons anställda måste pissa i flaskor

Nästan var tionde anställd på näthandeln Amazons lager i Storbritannien har övervägt självmord och mer än hälften säger sig lida av depression. Det framgår av en enkät på nätplattformen Organise.

15.4.2018

Professor föreslog bättre betyg mot sex – nu lyfts trakasserier i läkarkåren fram

Miila Halonen var en drygt tjugoårig medicine kandidat när professorn erbjöd henne högre betyg mot sex. En annan kamrat bytte inriktning när hon trakasserades med nattliga sms och förslag. I dag, mer än femton år senare, talar Halonen ut.

12.4.2018

Specialrevision friar Brother Christmas

Ari Koponen, mannen som står bakom välgörenhetsorganisationen Brother Christmas gick i går till motattack mot anklagelserna om förskingring av insamlingsmedel. Specialrevisionen av organisationen hittade inga oegentligheter.

11.4.2018

Fem misstänkta frigavs mot borgen i Ugandafallet

En domstol i Kampala har frigett de fem som misstänks för att ha medverkat till den finländske affärsmannens mystiska död i februari. De fem frigavs mot borgen i väntan på en kommande rättegång.

10.4.2018

Laterna Magica söker ny ägare – med ljus och lykta

Man känner den i näsborrarna redan i hörnet av Mariegatan och Fredsgatan en fuktig vårdag. Dörren till antikvariatet Laterna Magica står på glänt och ut strömmar doften av gamla böcker. Det skapar en trygg stämning över hela kvarteret.

8.4.2018

Döende syriska bebisar på videor efter gasattacker

Sociala medier fylldes på söndagen av videor föreställande döda och döende bebisar och småbarn som föll offer för attackerna med kemiska vapen i Douma ett stenkast från huvudstaden Damaskus.

5.4.2018

Kaos på barnomsorgen i Pargas – den sista sade upp sig

Barnomsorgen i Pargas har inte enda en kompetent socialarbetare sedan den sista på avdelningen sade upp sig. Läget i staden beskrivs som "kaotiskt".

31.3.2018

Superbegåvade Hasan hotas av utvisning – lärarna vädjar

Hasan Khademi, 20, klarade grundskolan på sex månader. Han får toppbetyg i gymnasiet. Lärarna betraktar honom som ett underbarn. Nu ska han utvisas till Afghanistan.