Stefan Lundberg

Stefan Lundberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

14.6.2019

Finland ligger långt efter men elcyklarna kommer

Elcyklarna har haft trögt före i Finland. Trots att branschen i år räknar med att sälja 15 000 elcyklar ligger Finland flera år efter Sverige och Tyskland.

Premium

14.6.2019

Sommaräventyret: Laddat för äventyrssommar på Europas cykelvägar

Ansiktena klyvs av breda leenden. Det är i slutet av april och vi bekantar oss för första gången med elcykeln. Den motsvarar inte alls mina förväntningar. Det är helt annorlunda – och mycket roligare än jag hade föreställt mig.

Premium

30.5.2019

Fransk fisksoppa är fina fisken

Hos oss har laxsoppa blivit lika med fisksoppa, och inget fel med det. Men efter en lång vinter börjar laxsoppan komma ut ur öronen. Därför kommer det stunder när jag känner att jag måste få en tallrik äkta brungrå fransk fisksoppa med kraspiga krutonger och en rejäl klick aioli.

Premium

11.4.2019

Stefan och Staffan tillreder påskmåltid med ägg och lamm

Påsk utan lamm är som kaffe utan grädde, kärlek utan kyssar… HBL:s läsare får i dag ta del av den stora lammexperten Staffan Bruuns recept, utvecklad under årtionden.

Premium

28.3.2019

Två klassiker får sällskap av trendig pasta

Dagens huvudrätt är en tonårsdelikatess som passar vuxensmak. Lyckas man få sin Tinderdejt lockad hem till sig är hen definitivt såld efter ugnsfetapastan ackompanjerad av två Marsalavinsklassiker.

Premium

28.2.2019

Stefan förvandlar torsken till lake och bakar bullar med sirap

Säsongens fiskrätt stuvad lake, den lättsinniga soppan Crème Ninon och kanadensisk-finländska ”örfilar” – det är huvudingredienserna i dagens Stefan vid spisen.

Premium

31.1.2019

Stefan vid spisen: Lurig gäddpaté med lax

Tv- och tidningskockar misslyckas aldrig. Den sanningen har varit som huggen i sten. Men undrens tid är icke förbi. Gäddan – inte kocken – står dock i huvudrollen i dagens Stefan vid spisen.

Premium

26.12.2018

HBL:s nya matserie: Nyårslyx med Stefan vid spisen! Se videon här

Kan en nyårsmiddag börja utan champagne? Naturligtvis inte. Kombinerar man bubblorna med gratinerade ostron är succén given. Den konfiterade ankan ser till att gästerna blir mätta och glada och marängtårtan ger den energiboost som behövs för den fortsatta festen.

Premium

31.10.2018

Tio döms till fängelse i stora konstsvindeln

Tio centrala personer i konstlivet i Helsingfors döms till olika långa fängelsestraff. Ägaren till Galerie Vision Reijo Pollari döms till fem års fängelse och hustrun Kati Kärkkäinen till fyra års fängelse. Paret döms att ersätta sina offer med 13 miljoner euro.

28.10.2018

Spionnästet som blev flott bostadshus – den ryska hemliga polisen höll till på Högbergsgatan 21

Här smög mästerspionen Vilho Pentikäinen omkring i de nattliga korridorerna, Kalevi Sorsa eldade i kakelugnen och marskalk Mannerheim växte sig till den storman han slutligen blev. Få hus i Helsingfors gömmer en lika färgstark historia som den 130-åriga stenborgen på Högbergsgatan 21.

25.10.2018

Mikrovågsugn tömde riksdagen

Riksdagshuset tömdes i ett huj mitt under pågående frågestund på torsdagen. Brandlarmet började ljuda strax före klockan 17. Orsaken visade sig vara en rykande mikrovågsugn.

25.10.2018

Migri tar upp fallet med Hasan Khademi på nytt

Den utvisningshotade afghanske gymnasieeleven Hasan Khademi ser ut att få lite andrum. Migrationsverket har meddelat att man är beredd att höra Khademi på nytt på vårkanten. Det innebär att Kalevan lukios mönsterelev inte löper omedelbar risk att utvisas.

22.10.2018

Hasan Khademis öde kan avgöras de närmaste dagarna

Kalevan lukios stjärnelev, tjugoåriga afghanska flyktingen Hasan Khademi bör inte ges asyl i Finland anser förvaltningsdomstolen. Om Högsta förvaltningsdomstolen avslår hans begäran att överklaga kan en utvisning komma snabbt

21.10.2018

Nu vet vi hur skäribon talade år 1218

Året är 1218 och vi styr in mot Vidskär mellan Aspö och Jurmo, Iurima, som man säger på den här tiden. På stranden följer några fiskare med vår ankomst. Kommer de att förstå vår finlandssvenska, och vice versa, undrar jag.

21.9.2018

Åboterroristen: "Betala inget till Zubier"

Den terroristdömde marockanen Abderrahman Bouanane kräver ändringar i domens brottsrubricering och att hovrätten förkastar det skadestånd han dömts att betala sitt svårt skadade offer Hassan Zubier.

21.9.2018

Fyra kvinnor åtalas för att ha kränkt Tomi Metsäketo

Allmänna åklagaren kräver böter eller villkorligt fängelse åt fyra kvinnor som utmålat sångaren Tomi Metsäketo som våldtäktsman på Facebook och Twitter. Metsäketo beskylldes i våras för sexuella trakasserier i samband med #metoo-kampanjen.

20.9.2018

Finska krigsbarn som vapen i kriget mot Trump

De 70 000 finska krigsbarnen som evakuerades till de nordiska grannländerna under vårt senaste krig är plötsligt hett stoff i USA. New York Times använder krigsbarnen som exempel på vilka negativa konsekvenser en separering av flyktingbarn från deras föräldrar kan få.

15.9.2018

Fler superstormar sannolika – kategori sex-orkaner kan sopa bort New York

Florence och andra orkaner kan blekna i jämförelse om den berömda amerikanska meteorologen Jeff Masters prognos slår in. Masters förutspår orkaner i kategori sex med vindar på över 300 kilometer i timmen som "skalar barken av träden".

15.9.2018

Värsta förödelsen någonsin i Florences kölvatten

Orkaner är inte ovanliga i kuststaden New Bern i North Carolina, men aldrig under sin 308-åriga historia har staden varit med om en liknande förstörelse. Minst fem människor har fått sätta livet till på grund av stormen.

14.9.2018

Timmar av skräck och förstörelse väntar i Florence släptåg

Orkanen Florence landsteg i North Carolina tidigt på fredagsmorgonen och befolkningen beredde sig på timmar, kanske dagar, av livsfarliga vindar och översvämningar.

12.9.2018

IS-journalisten Timo Haapala svarar på Erkki Tuomiojas kritik: "Jag måste ha träffat hans ömma punkt"

Ilta-Sanomats politiska redaktör Timo Haapala förvånar sig över förra utrikesministern Erkki Tuomiojas (SDP) syn på yttrandefriheten. Tuomioja ifrågasätter Haapalas yrkesskicklighet och Ilta-Sanomats journalistik i ett fränt utbrott i HBL på onsdagen.

10.9.2018

Sverigedemokraterna blev trea – men ytterhögern marscherar på i Europa

Liberala européer gläds åt att Sverigedemokraterna i likhet med högerpopulisterna i Frankrike och Nederländerna inte levde upp till förväntningarna. Men varningens klockor ringer över hela kontinenten. Ytterhögerns andel av rösterna har på tjugo år ökat från 5 till 17 procent.

31.8.2018

Nya ägare dammar av anrika Laterna Magica

En pånyttfödelse. Det kan man utan att överdriva säga om kronjuvelen i Kronohagen, Laterna Magica. Nya ägarparet Eira Sillanpää och Tapio Wilska slår upp dörrarna till uppfräschade galleri-antikvariatet i dag.

30.8.2018

HS avslöjar: Finnair har växande spritproblem

Allt fler i Finnairs kabinpersonal har problem med spriten. Det skriver Helsingin Sanomat, som fått tag på protokoll från arbetarskyddsmöten på flygbolaget

29.8.2018

Ny bok avslöjar: Sverige planerade sända trupper till Åland 1981

Det svenska försvaret hade detaljerade planer på att skicka trupper till Åland och förvandla de svenskflaggade passagerarfärjorna till krigsfartyg på 1980-talet. Minering och sabotageverksamhet i Åbolands skärgård ingick i den svenska krisarsenalen.

26.8.2018

Passagerarna hade bett olycksbussens chaufför sakta farten

Olycksbussens chaufför står nu i fokus för olycksutredningen. Det har framkommit att han körde alltför fort och vårdslöst redan tidigare under olycksdagen.

25.8.2018

"Drakakillen" som rörde om i grönsakssoppan – ”Försvarsministern vet inget om vegetarisk kost”

Olli Puumalainen, ex-ordförande för beväringskommittén vid Nylands brigad är mannen vars initiativ om en vegetarisk dag i veckan retat gallfeber på försvarsminister Jussi Niinistö (Blå).

25.8.2018

Inga belägg för bromsfel på olycksbussen – utredningen fortsätter

Olycksutredningscentralens team i Kuopio har granskat bussvrakets bromsar, men har inte hittat något fel på dem. Chauffören skyllde på fredagen på att bromsarna inte tog. Tre kvinnor och en man omkom i olyckan.

25.8.2018

Polisen utreder bussolyckan som grovt äventyrande av trafiksäkerheten

Blickarna riktas nu på busschaufförens handlande före olyckan i Kuopio som krävde fyra dödsoffer. Polisen utreder olyckan som grovt äventyrande av trafiksäkerheten och fyra dödsvållanden.

24.8.2018

"Livet är skört" – presidenten kondolerar

President Sauli Niinistö, som firade sin 70-årsdag på fredagen avbröt firandet för att framföra sitt deltagande till de anhöriga till bussolyckans offer.

24.8.2018

Jussi Niinistö stöder sig på tvivelaktig enkät om vegetarianer i armén

Förvarsminister Jussi Niinistös, Blå framtid, raljerande uttalanden om en vegetarisk dag per vecka i armén grundar sig på en högst ovetenskaplig utredning. HBL kan avslöja hur tidningen "Ruotuväki" kom till att bara 88 av 20 000 värnpliktiga är vegetarianer.

23.8.2018

Niinistö gästade Putins anspråkslösaste lyxjakt

President Vladimir Putins förmögenhet är en väl bevarad hemlighet, men den sägs vara astronomisk. Bland yachtexpertis världen över har man de senaste åren slutit sig till att Putin förfogar över flera superjakter.

22.8.2018

Asia Argento: "Jag betalade men trakasserade inte"

Den italienska filmmakaren och en av galjonsfigurerna för metoo-kampanjen Asia Argento utmålar sin tidigare skyddsling, ex-barnstjärnan Jimmy Bennett som en utpressare i tidningen Hollywood Reporter.

21.8.2018

Sista naziförbrytaren utvisas – till tyskt äldreboende

Jakiw Palij, 95, trodde att han skulle få sluta sitt liv i det trivsamma rödtegelhuset i Queens i New York. Men efter tiotals år av misslyckade försök lyckades det amerikanska justitiedepartementet nu under den legendariska nazijägaren Eli Rosenbaums ledning äntligen få Palij utvisad till Tyskland.

20.8.2018

Obama "nästan grym" mot Trump med sina bokfavoriter

Den förra amerikanska presidenten Barack Obama presenterar listan över sina sommarböcker på Facebook och lyckas med denna enkla åtgärd elegant förpassa sin efterträdare till de illitteratas bottenlösa träsk.

20.8.2018

Galjonsfigur i metoo fast för sextrakasseri

Den italienska skådespelaren och regissören Asia Argento, en av ledarna i metoo-rörelsen, som anklagade filmmogulen Harvey Weinstein för sexuella trakasserier, har själv betalat 380 000 dollar för att tysta ner ett trakasserioffer.

19.8.2018

UM:s expert varnar: "Utvisa ingen till Afghanistan nu"

Det finns knappast någon avkrok i Afghanistan som kan anses säker i dag. – Jag avråder bestämt från att resa till landet, säger Olli Ruohomäki på UM. Utvisningarna av flyktingar till Afghanistan borde absolut ta "time-out" just nu.

19.8.2018

Stjärneleven Hasans familj är försvunnen

Rösten avslöjar Hasan Khademi, 20. Den smittande glädjen för ett halvår sedan har förbytts i något ångestfyllt. Stjärneleven och lärarnas favorit i Kalevan lukio i Tammerfors är fylld av oro.

16.8.2018

Vattenskotrarna trendar – segelbåtarna säljer inte

Supersommaren sätter fart på båtintresset. Redan före middagstid på torsdagen ringlade kön till biljettluckan på Flytande 2018 på Drumsö. Det är hälsosamt att se sin drömbåt ligga i vattnet. Den är inte alls lika stor som när den står på bockarna i Mässcentret i februari.

15.8.2018

"CKP:s Robin Lardot kände till kontakt med kända kriminella"

Åklagaren kräver att också Centralkriminalens chef Robin Lardot döms till villkorligt fängelse eller kännbara böter för att han inte ingrep mot narkotikapolisens illegala metoder.

14.8.2018

Aarnio drar cheferna med sig i tipsaraffären – skyddade och samarbetade med kriminella

Fyra tidigare och nuvarande höga polischefer dras med i samma soppa som narkotikarotelns förra chef Jari Aarnio kokat ihop. Aarnios förra chefer åtalas för att de försummat att övervaka narkotikapolisens samarbete med kriminella tipsare.

12.8.2018

Plantjuvens sista ord: "Jag har väl en skruv lös"

Richard Russel, 29, hann föra en lång konversation med kontrolltornet innan han kraschade med passagerarplanet han stal på en flygplats i Seattle i fredags. Samtalet avslöjar att han inte ville skada någon.

12.8.2018

Sipilä tar Soini i indirekt försvar

Utrikesminister Timo Soinis (Blå framtid) upprepade hyllningar av abortmotståndare leder inte till några följder i regeringen. Statsminister Juha Sipilä (C) kvitterar med att "alla har rätt till sina åsikter".

11.8.2018

Ryssland spred desinformation om Nato i Finland och Sverige

I ett hemligt telegram från det amerikanska utrikesministeriet till landets ambassadörer hävdas att Ryssland attackerade svenska och finländska medier för att åstadkomma splittring mellan allmänhet och beslutsfattare i inställningen till Nato.

10.8.2018

Soinis abortmotstånd retar ministerkollegerna

Utrikesminister Timo Soini (Blå framtid) hyllar Argentina sedan landets senat sagt nej till en lagändring som skulle tillåta abort före den fjortonde graviditetsveckan. Regeringskollegerna reagerar starkt mot Soini, som också tidigare hyllat abortmotståndare - mot regeringens linje.

9.8.2018

Klimatforskare: "Det kan redan vara försent"

Internationella klimatforskare målar upp ett mardrömsscenario där uppvärmningen kanske inte står att hejda mera. Även om Parisavtalet om koldioxidutsläpp skulle uppfyllas är risken stor att det sker en dominoeffekt som inte går att hejda.

7.8.2018

Nagukraschen utredd sekund för sekund

– Vi vet nu exakt hur allt gick till när de två båtarna krockade, men varför de gjorde det vet vi inte, säger kaptenlöjtnant Jari Nieminen, som ansvarar för olycksutredningen av båtolyckan nära Innamo i Nagu den 29 juli.

7.8.2018

Tiilikainen lovar effektivare åtgärder mot alginvasionen

Miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) lovar presentera ett effektiviserat vattenskyddsprogram redan i den kommande budgetmanglingen. Tiilikainen vill omedelbart hitta nya och större områden där man med gips, strukturkalk och fiberslam kan hindra fosfor och andra näringsämnen att nå havet

3.8.2018

Den misstänkta Sibbomördaren var offrets arbetskompis

Den huvudmisstänkta till mordet på den 49-åriga Sibbodirektören var en gammal arbetskamrat till offret. Misstänkta mördaren dog under polisinsatsen mot hans lägenhet på Kaserngatan 34 i Helsingfors på torsdagskvällen. Polisen avfyrade inga skott under operationen.

2.8.2018

Algkriget trappas upp – Sverige tror på kalk

Gips eller kalk? Upprustningen i kriget mot algblomningen går het. I Sverige tror man på strukturkalk. Kalken har dock ett "fel": den fungerar för bra, den gagnar nämligen också jordbrukarna.