Stefanie Sirén

Stefanie Sirén

Digital producent

Senast publicerade artiklar

22.12.2016

Slå in dina klappar vackert och enkelt – och ge miljön en gåva

Butikerna dignar av färgglada omslagspapper, plastsnören och tejprullar inför julen. Tyvärr är emballagen allt annat än miljövänliga – HBL frågade bloggaren Sara Tobiasson hur man bäst skapar personliga, vackra och hållbara presenter.

16.12.2016

Studentbladet säger adjö till papperstidningen

I dag utkommer den anrika studenttidningen Studentbladet för sista gången i tryckt form. Nu flyttar tidningen till webben och satsar hårt på att nå ut i sociala medier.

5.12.2016

Slush efter sexismskandalen: "Vi har nolltolerans för skitstövlar"

Startup-mässan Slush fick ett oangenämt slut efter uttalanden om mässdeltagare som betett sig sexuellt kränkande. Nu reagerar arrangörerna.

18.11.2016

Volkswagen kapar jobb för att öka vinsten – 30 000 får gå

Europas största biltillverkare Volkswagen meddelade på fredagen om ett omfattande sparprogram för att få företaget på rätt köl. VW har drabbats hårt av skandalen kring utsläppsfifflet som avslöjades i USA förra hösten.

28.10.2016

Tips inför veckoslutet – halloween, Apples musikapp och absurd humor på bokmässan

HBL:s redaktion lyssnar och tittar, och har koll på vad du inte ska missa.

22.10.2016

"Jag ber om ursäkt, men jag ångrar mig inte"

Med bandage runt huvudet och armen fick Rami Adham, känd som "leksakssmugglaren", stor uppmärksamhet i medierna i våras. Nu medger han att skadorna var överdrivna.

5.10.2016

Statsministern jagade Pokémons i Stortinget

I somras sade regeringspartiet Høyre nej till mobilspel i stortingssalen. Men i tisdags var det självaste statsministern som fångade söta monster under en riksdagsdebatt.

21.9.2016

"Vi är kanadensare och vi är här för att hjälpa"

Kanadas premiärminister Justin Trudeau fortsätter charma – talade inför FN om faran av en politik som bygger på rädsla.

20.9.2016

Lockas du av broder Joes juice?

Danska juicebaren Joe & the Juice slår upp dörrarna i Helsingfors i höst – men företagets fokus på manlig rekrytering har fått diskrimineringsombudsmannen att reagera.

19.9.2016

"Finland behöver komma ut ur bubblan" – flyktingpolitiken väcker internationellt åtlöje

Finlands rykte i Förenta Nationerna riskerar att bli alltmer skamfilat, upplever riksdagsledamoten Eva Biaudet. Hon påpekar att Finland inte kan förvänta sig att upprätthålla en position i det internationella samfundet om vi inte jobbar för det.

16.9.2016

Se video: Månens attack mot storstad i Kina

Förlupen himlakropp skapade kaos i trafiken och orsakade uppståndelse under månfestivalen i Fuzhou.

16.9.2016

12-åring tog hem vinsten i amerikanska Talent

Grace VanderWaal smälte åskådarnas och domarnas hjärtan redan under sitt första uppträdande. Nu är hon ett steg närmare att ta över världen med sin raspiga röst och ukulele.

14.9.2016

Polisen skingrade storsamling i Träskända centrum

Över hundra ungdomar samlades på tisdagskvällen i Träskända – tiotals polispatruller tillkallades för att lugna ner läget.

14.9.2016

Mysteriebeslaget – vems är den stulna chokladen?

Det skulle vara en rutinkontroll av bilister. Men i Bromölla i östra Skåne möttes polisen av en bil lastad med hundratals chokladkakor.

9.9.2016

Tv-recension: En inblick i ondskans finrum

Hur fångar man ett livslevande monster? Andra säsongen av Netflix-produktionen Narcos bjuder på en katt och råtta-lek där fantasin får ge vika för verkligheten.

6.9.2016

Skåne kartlägger alla "oäkta" barn

Okända fäder kan sätta käppar i hjulet för den som vill veta mer om sin släkt. Släktforskare i Skåne är i färd med att sammanställa en databas över barn födda utanför äktenskap för att göra utredningen lättare, rapporterar Sveriges Radio.

1.9.2016

Vårdreformen: "Inte tillräckligt informativ"

Språkkonsekvensbedömningen i utkastet till vårdreformen har mötts med bestörtning. Men språkrättsråd Corinna Tammenmaa påminner om att man ska se dokumentet i ljuset av vad det är – ett utkast.

23.8.2016

Ny forskning krossar myten om minnesgympa: Hjärnan mår bäst när du mår bra

Lägg ner korsordet och minnesspelet – gå i stället ut på en rask promenad, röj i trädgården och tala med grannarna. Ny forskning utförd vid Åbo Akademi visar att hjärngymnastik inte är en genväg till bättre minne och högre intelligens.

21.8.2016

Turisterna stoppas inte av rädslan

Turismindustrin i Nepal drabbades hårt av fjolårets massiva jordbävning, men småningom vågar sig besökarna tillbaka. Trots att ett nytt ännu större skalv inte är uteslutet.

21.8.2016

Hållbar turism är vägen framåt för Nepal

Arun Shrestha har en dröm – att utveckla ekonomin i Nepal utan att förstöra miljön. Han vill visa att det går att locka turister med orörd natur.

15.8.2016

Festivalrecension: Sex, sprit och syntpop

Sia bjöd på en extraordinär balett, New Order myste med oss på ett väldigt finskt sätt och Venior bevisade sig vara Finlands pophopp. Kaytranada vred upp termostaten och Kamasi Washington blåste liv i den trötta festivalbesökaren. Storslaget, trångt men samtidigt intimt var Flowsöndagens tema.

14.8.2016

Festivalrecension: Kråma dig till lycka

Sällan är det lika många som försöker lirka och jucka in sig i ens hjärta. Flowlördagen bjöd på en själavandring från charmig machismo via gränslöst glitter till kvinnlig makt.

13.8.2016

Festivaltips: Äntligen lördag!

Flow-festivalen växer så det knakar – den aktiva festivalbesökaren kan välja och vraka mellan både det givna och det udda. Här ett urval bland lördagens aningen annorlunda artister.

12.8.2016

Fixa Flowbingot – vinn en digiprenumeration!

HBL firar festivalhelg med ett minibingo på Instagram – hitta tre rätt i rad och var med och tävla.

27.7.2016

Kasper Strömman: Hemligheten bakom äkta lycka är bekvämlighet och solsken

Årets grafiker 2013, som han skämtsamt kallar sig, älskar sommaren. Men ordbrukaren och hemmapappan har inte mycket till övers för traditionellt stugliv – en sanning med modifikation.

23.7.2016

Festivalrecension: Sista gången gillt – tillsvidare

Festivalfredagen i Åbo bjöd på isländsk gympa, missuppfattade medelålders män och svensk ögonfröjd – bland allt det inhemska.

22.7.2016

Helgtips v. 29 – grungelegender, grannsämja och bilkaraoke med Michelle Obama

Redaktionen tipsar om helgens intressantaste evenemang, fenomen och musik.

15.7.2016

Liverapportering: Attentatet i Nice

Minst 80 personer har dödats när en lastbil körde in i en folkmassa i Nice i södra Frankrike.

13.7.2016

Stockholmsambassadör utpekad för trakasserier

Utrikesministeriet bekräftar att ambassadören granskats för sexuella trakasserier. – Vi hade tillräckligt med information för att sätta i gång inspektionen, säger statsekreterare Peter Stenlund.

5.7.2016

Anne Tarvainen: Sjöhästviskaren som fixade drömjobbet

Efter tio år i Sydafrika och Tanzania är Anne Tarvainen, chef för internationell utveckling för WWF Finland, som fisken i vattnet i det finska insjölandskapet. – Det allra viktigaste på utfärder är matsäcken.

25.6.2016

Intervju: Cowboyen är död – länge leve skurken

Boken och serien mår bra av att gå skiljda vägar, säger Pilou Asbæk, alias Euron Greyjoy i Game of Thrones. Vi ringde upp dansken för att fråga om varför det är så jävla kul att spela ond, om nordisk talang – och av misstag avslöja vart hans roll kan vara på väg.

10.6.2016

Finland prickas för försämrat arbetarskydd

Det senaste året har varit rekorddåligt för yttrandefrihet och demokrati. Det framgår av en global rapport som tar pulsen på lönearbetares rättigheter.

7.6.2016

Storstädningar väntar – hundratals proffs ska städa Silja Symphony och Silja Serenade

Vad som orsakat norovirusepidemin är ännu oklart. Nu har magsjuka också påträffats ombord systerfartyget Silja Serenade. Båda fartygen ska storstädas i slutet av veckan, meddelar rederiet.

3.6.2016

Studiehandledare: Studenterna måste få känna sig trygga i sina val

De senaste åren har varit en tid av konstant förändring för eleverna i andra stadiet. Studierådgivarna förespråkar förnyelse – men önskar tydligare spelregler.

2.6.2016

Sämre sex för förstföderskor

Största delen av kvinnorna är missnöjda med sitt sexliv efter att de fött sitt första barn. Men med enkla medel kunde missbelåtenheten efter barnafödandet minskas, det framgår av en doktorsavhandling som gjorts vid Åbo universitet.

1.6.2016

Brittisk musikfest på Flow – FKA Twigs klar för Helsingforsfestivalen

Flow bekräftar att FKA Twigs och flera andra namn bokats för musikfestivalen i augusti.

31.5.2016

Köttkastande huliganer anföll vegankafé i Tbilisi

Beväpnade med korvkringlor, köttstycken och fisk tog sig en grupp som beskrivs som högerextremister in i ett vegankafé i Georgien.

27.5.2016

Farväl, Vårt land? "Finlandia är mer finsk"

Samlingspartiets unga föreslår att Vårt land byts ut till förmån för Finlandiahymnen som Finlands nationalsång. Vårt land anses inte tillräckligt finsk.

25.5.2016

Microsoft lägger ner telefonproduktionen – jobben i Finland hotade

Upp till 1350 personer ska sägas upp i Finland, meddelar företaget.

25.5.2016

Skivrecension: En mörk resa djupt under huden

Kasten mellan en litiumklar ångest och en kärleksfull melankoli är lika närvarande som alltid. Men ungdomens bångstyrighet har på Radioheads senaste fått ge plats för en disciplinerad symfoni, skriver Stefanie Sirén.

23.5.2016

Nu kommer "Britflix" – BBC överväger strömningstjänst

Brittiska rundradiobolaget BBC kan i framtiden utmana Netflix och HBO med en egen strömningstjänst. Planen är en del av försök att hitta nya vägar att finansiera public service-bolaget.

19.5.2016

Strandsatt på Arlanda: "Totalt kaos"

Isabelle Lindholm skulle åka hem till familjen i Esbo över helgen – i stället har hon i timmar väntat på besked på Arlanda om hur hon ska få åka hem.

16.5.2016

Rekordrusning i trafiken – "Supervecka för vägarbeten"

Trafikverket rekommenderar att bilister som kör längs ringvägarna reserverar en tilläggshalvtimme den här veckan. I morse stod trafiken österut på Ring III nästintill stilla på grund av ett broarbete.

8.5.2016

Se video: HBL besökte Nepal ett år efter skalvet

17-åriga Bigyan Rai vill bort från tältbyn, undan leran och den olidliga hettan. Livet i skalvdrabbade Nepal går vidare bland bråte och ruiner. Men pengarna som ska bygga nya hus väntar fortfarande på att nå fram.