Stefanie Lindroos

Redaktör

Senast publicerade artiklar

22.9.2017

Borgbackens populära klassiker Vekkula ska rivas – nu får besökarna vara med och planera en ny attraktion

I höst har besökarna sin sista chans att kliva upp för de växlande trapporna i det över 50-åriga nöjeshuset Vekkula på Borgbacken. Attraktionen kommer nämligen att förnyas helt inom de kommande åren.

21.9.2017

Ingen större panik i morgonrusningen – metrotrafiken ska nu fungera som normalt

Kollektivtrafiken i huvudstadsregionen stod inför stora utmaningar den här morgonen när bussbolaget Nobinas chaufförer strejkade. Till på köpet krånglade metron igen. – Den största paniken verkar ha kunnat undvikas, säger Tapio Tolmunen på HRT.

20.9.2017

Jouko Jokinen blir ny direktör och chefredaktör för Yles nyhetsverksamhet

Yles styrelse har valt journalisten Jouko Jokinen till direktör och ansvarig redaktör för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet. Han inleder arbetet senast den 1.12.2017.

2.9.2017

I Rumänien söker tiotusentals hemlösa hundar hem – det här är bra att tänka på om du vill adoptera ett djur från ett annat land

Att ge ett hem för ett hemlöst djur i Finland eller utomlands blir allt vanligare men det finns en hel del saker man måste tänka på innan man ger sig in i adoptionsprocessen. Djurskyddsorganisationen Rescueyhdistys Kulkurit rf:s verksamhetsledare Salla Honkapää önskar att alla som adopterar en hund är noga med djurets bakgrund.

11.8.2017

Nu är det dags att säga hejdå till cirkellinjerna – så här ändras spårvagnsnätet i höst

Kollektivtrafiken i Helsingfors genomgår stora förändringar den kommande veckan. Från och med den 14 augusti börjar bland annat 1:ans spårvagn köra alla veckodagar och de så kallade cirkellinjerna 2 och 3, samt 7A och 7B, försvinner i sin nuvarande form. Även busslinjerna i nordöstra Helsingfors förnyas.

11.8.2017

Drömmer du om en studentetta i Victoriakvarteret? Du är inte ensam – hundratals studerande köar till stiftelsebostäderna i Helsingfors

Kampen om studentbostäder är hård – också inom de finlandssvenska studentbostadsstiftelserna. Med aktivt nationsmedlemskap kan den studerande förbättra sina chanser betydligt att nappa åt sig en studentbostad, men väntetiden blir ändå ofta lång.

9.8.2017

I HBL kväll i dag: Trump startar egen nyhetssändning för "verkliga nyheter"

Nyheterna som berättar om presidentens påstådda framgångar sänds från Trump Tower till tonerna av pompös musik.

9.8.2017

Färgerna tar över i Böles betongdjungel – de nya gatukonstverken ska pigga upp den gråa stadsdelen

De gråa betongytorna i östra Böle ska i augusti få piggare färger då flera gatukonstnärer målar upp sina verk på väggar, trappor och broar runtom i stadsdelen.

8.8.2017

Av 10 000 hemlösa katter hittar bara var tionde tillbaka hem – "Vi har ett stort djurskyddsproblem i Finland"

I dag firas den internationella kattdagen för att uppmärksamma de hemlösa katterna runtom i världen. Enligt uppskattningar kan över 500 miljoner av jordens katter leva ute i naturen utan ett bestående hem.

8.8.2017

HBL Kväll i dag: Äldre kvinna körde på fotgängare i Stockholm

Tre personer har skadats allvarligt sedan en personbil kört på dem utanför Högdalens vårdcentral i Stockholm, enligt räddningstjänsten.

8.8.2017

Kvinna drunknade på Blåbärslandet – flera högriskolyckor har sysselsatt Helsingfors räddningsverk under tisdagsförmiddagen

Helsingfors räddningsverk fick larm om tre allvarliga olyckor och flera sjukdomsattacker nästan samtidigt under tisdagsmorgonen.

5.8.2017

Medicintransporter, reparationer och flygande taxi – drönaren gör vår vardag enklare, men kan också rädda liv

De fjärr- eller automatstyrda helikoptrarna, drönarna, etablerar sig i stadsbilden. När tekniken utvecklas blir drönarna samtidigt allt mer användbara i såväl vardagliga sysslor i hemmen som i räddningsuppdrag världen över.

4.8.2017

Cyklar och shoppingvagnar lyfts upp från Kervo å för att trygga ölflytet

Vanda stad och räddningscentralen förbereder sig för det årliga ölflytet som går av stapeln i morgon.

26.7.2017

När whippeten Marcus blir stel i kroppen finns hjälpen nära – allt fler djurägare vill att osteopaten ska lösa upp knutarna i husdjurets kropp

Att hunden vägrar hoppa upp i soffan är oftast inte ett tecken på att den blivit lat. Tvärtom handlar det ofta om att något förändrats i hundens fysik och att den lider av värk eller stelnad i musklerna. Djurosteopaten Hanna Kivinen önskar att fler djurägare skulle reagera på husdjurens ofta subtila tecken på smärta.

23.7.2017

Huvudstadsregionens sjöar lockar simmare trots det kalla vädret – så här vänjer du dig vid att simma i öppna vatten

Sommarens låga temperaturer har fått många att hålla sig borta från stränder och vattendrag. Men för en van simmare är det kyliga vattnet inget hinder – med en bra utrustning och ordenliga förberedelser är det under 20-gradiga vattnet en ypperlig miljö för en simtur.

20.7.2017

Fjäderfä och färdigmat vände Atrias resultat uppåt – Vd Juha Gröhn: "Köttkonsumtionen ser inte ut att minska"

Livsmedelskoncernen Atrias resultat förbättrades betydligt från fjolåret. Enligt bolaget beror den positiva utvecklingen för Finlands del på den tillfrisknade prisnivån och förbättrade köpkraften.

14.7.2017

Kvinna omkom på den världskända stranden på ön Saint Martin – slungades ner i betong av luftströmmen från flygplansmotor

På ön Saint Martin i Karibien har turisterna en livsfarlig hobby. Öns flygplats är så nära stranden att man genom att klättra upp på staketet som skiljer dem åt kan bli fångad av luftströmmen från flygplansmotorerna.

12.7.2017

HBL Kväll: Bråk att vänta inför kvällens högriskmatch i Mariehamn

Det kan bli rejält med bråk i kväll när de ökända polska supportrarna möter de åländska fansen under Champions League-kvalet. Fyra polacker har redan gripits.

12.7.2017

Postens hemtjänst tar över hemleveranserna av mat i Helsingfors

Helsingfors stad sade upp sitt kontrakt med Servea, som tidigare skött matleveranserna inom hemvården, för en månad sedan. Nu hoppar Posten in för att sköta uppdraget fram till januari.

10.7.2017

Präst som vigde samkönade par kan bestraffas – "Kyrkan måste acceptera verkligheten och anpassa sig"

Kai Sadinmaa var den första prästen att viga samkönade par efter att den jämlika äktenskapslagen trädde i kraft i början av mars. Nu väntar han på sitt straff av domkapitlet och tänker ta ärendet till rätten.

8.7.2017

Tekniska problem med bilder i HBL 365

Bilderna i vissa artiklar i applikationen HBL 365 syns inte korrekt. Vi utreder problemet och försöker åtgärda det så fort som möjligt. Vi beklagar felet.

3.7.2017

HBL Kväll: Man hoppade ner från taket på Helsingfors-Vanda – skadades allvarligt

En person har hoppat ner från taket på Helsingfors-Vanda flygplats under måndagseftermiddagen, bekräftar polisen.

3.7.2017

Vinterförvarar du din båt i Esbo? Kom ihåg att förnya din plats i juli

Esbo stad förnyar sitt faktureringssystem för båtplatser och vinteruppläggningsplatser. För att försäkra en plats för kommande vinter ska bekräftande, betalande och uppsägning av båtplatser skötas inom perioden 3-23 juli.

3.7.2017

17 000 gick ur kyrkan under våren – "Det gör ingen skillnad vad kyrkan tycker, någon tar ändå åt sig"

Kyrkans agerande i flyktingkrisen och ställningstagande i huruvida samkönade par ska få vigas i kyrkan har fått många finländare att lämna kyrkan under årets första halva. Men kyrkan står inför ett dilemma: oberoende åt vilket håll åsikterna lutar går någon ur.

2.7.2017

Hjärninflammation och borrelios allt vanligare i Finland – nu samlar Fästingbussen in Esbobornas fästingar för analys

Upprepare fall av fästingburen hjärninflammation i delar av Esbo intresserar forskarna. Nu uppmanas Esbo- och Drumsöbor att vira in alla fästingar de stöter på i folie för att sedan droppa av dem i den turnerande Fästingbussen.

20.6.2017

Terrorhotet skakar Helsingfors – "Varken poliser eller betonghinder kommer att stoppa terroristen"

Söndagens stora polisinsats vid Tempelplatsens kyrka fick allmänheten på sin vakt. Har terrorn nu kommit till Finland? Enligt Centralkriminalpolisen avviker situationen nu inte från det vanliga men för Helsingforsborna har hemstaden blivit aningen mörkare.

15.6.2017

Förändrade trafikarrangemang i Helsingfors centrum under sommaren

Merikantovägen i Tölö kommer delvis att vara enkelriktad från och med den 16 juni. Samtidigt kommer cykelarrangemangen vid Mannerheimvägen att förbättras.

15.6.2017

Kundernas önskan uppfylls: Engångsbiljett av papp som kan köpas på förhand återvänder till kommunaltrafiken

Helsingforsregionens trafik tar den 19 juni i bruk en ny engångsbiljett som kan köpas på förhand och aktiveras först då man stiger på fordonet.

14.6.2017

Höjd risk för terrorattacker i Finland – Skypo: "Finland ses som ett fientligt land"

Terrorhotet i Finland ökar, meddelar Skyddspolisen. Finland som tidigare sågs som ett neutralt och okänt land har nu i IS ögon fått en fientlig stämpel.

14.6.2017

Boende i det nerbrunna huset i London hade rapporterat om brandfara åt husägaren: "Vår oro togs inte på allvar"

Det verkar som att brandvarnarna i det nerbrunna höghuset i London inte fungerade som de skulle. Flera av de boende har rapporterat till BBC att de noterat branden först då grannarna kommit och knackat på deras dörrar.

13.6.2017

Blodgivning avslöjade att 27-åriga Doris Grünwald blev utbytt på bb – nu efterlyser hon sina biologiska föräldrar på Facebook

Doris Grünwald och hennes familj som fick veta att de fått med sig fel barn från bb har stämt det österrikiska sjukhuset som förväxlat barnen för 27 år sedan. Var familjens biologiska barn finns nu är ett mysterium.

12.6.2017

Pargasfärjan Sterna krockade med ponton i Lillmälo – 16 fordon sitter fast på färjan

Enligt Svenska Yle var det färjfästet som skadades så illa att fordonen inte kan köra av färjan.

8.6.2017

Esbopolitiker Harriet Klar-Kristola har avlidit

Harriet Klar-Kristola (SDP) har somnat in efter en lång kamp mot cancer.

7.6.2017

Visste du? Tove Janssons sällan sedda Mumintavla pryder Nylands Nations vägg

År 1974 donerade Tove Jansson en av sina Mumintavlor från 60-talet till Nylands Nation.

5.6.2017

Felaktiga avgifter förargar stadscyklister – HRT: "Notan en bra påminnelse"

Stadscyklarna, som förra sommaren fick en välförtjänt succéstämpel, har inte rullat in på sitt andra år lika smidigt. När HBL frågade läsarna om kommentarer märktes det snabbt att tekniska problem och oklarheter med återlämning ställt till det för många.

31.5.2017

HS: De fysiska resekortens tid är över – HRT vill införa månadsbiljetter på mobil ännu i år

Snart kan du säga adjö till ditt gröna plastkort och övergå till en ännu mer mobilcentrerad vardag. Så fort HRT löser problemet med biljettläsarna på bussar kommer de plastiga resekorten att få ett digitalt alternativ.

31.5.2017

Ny finsk rhodorendronart publiceras – Finland 100-blomman är ljusgul och köldtålig

Den nya arten är resultatet av ett flera decennier långt projekt. Gula alprosor som tål köld är nämligen inte lätta att ta fram, förklarar förädlaren professor Peter M. A Tigerstedt.

30.5.2017

DN: Säkerhetspolisen bedriver just nu spaning mot misstänkt terrorcell i Sverige

Dagens Nyheter avslöjar att Säkerhetspolisen i hemlighet pekar ut åtminstone två personer med kopplingar till planering av ett terrorattentat i Sverige.

26.5.2017

Manchesterbombaren ringde mamma precis innan dådet: "Förlåt mig"

Enligt Dagens Nyheter ringde Salman Abedi till sin mamma i Libyen bara några timmar innan terrordådet som dödade 22 personer under Ariana Grandes konsert i Manchester.

25.5.2017

Problem med nedladdning av HBL Morgon i Android åtgärdat

Vi beklagar morgonens problem med nedladdning av HBL Morgon i Android-system. Felet är nu åtgärdat.

24.5.2017

Problem med återlämningen av stadscyklar förargar kunderna – har du också fått en mystisk 89 euros nota?

Kundservicen för stadscyklarna har blivit ordentligt stockad efter att misslyckade återlämningar resulterat i nästan hundra euros notor för kunderna, skriver Helsingin Sanomat.

9.5.2017

Nicki Minaj lovade betala fansens läsårsavgifter – om de hade tillräckligt bra betyg

Sångaren Nicki Minaj fick på Twitter tusentals meddelanden från fans som behövde ekonomiskt stöd med sina studier.

3.5.2017

President Niinistö och fru Jenni Haukio deltar i norska kungaparets 80-årsfestligheter

President Sauli Niinistö kommer nästa vecka tillsammans med sin fru Jenni Haukio att resa till Oslo för att delta i norska kungaparets 80-årsfest.

2.5.2017

Snart kan cyklisterna välja närtåget också under rusningstid

HRT och VR har beslutat att öppna närtågstrafiken helt och hållet för cyklister från och med den 19 juni då rusningstidsförbudet för cyklar kommer att slopas.

28.4.2017

Finska Kyrkodagarna får kritik för sexistisk reklam – "Reklamkampanjen ska väcka diskussion"

På en reklam som pryder till exempel bussarna i Åbo poserar en kvinna i underkläder till texten "make him love you" alltså "få honom att älska dig". Salla Peltonen vid Kirkkopalvelut säger att reklamkampanjens syfte är att se kritiskt på dagens marknadsföring.

26.4.2017

75 euro betyder mycket – "Utan tillägget skulle vi ha förlorat mest"

75 euro mer i månaden ska alla föräldrar som studerar få i och med att regeringen inför ett försörjartillägg till studiestödet. Småbarnföräldern Christa Lempinen ser tillägget som ett viktigt steg för att ge jämlika möjligheter att studera.

25.4.2017

Var är Allsång på Skansen, försämras svenskans ställning? Kunderna kräver svar – så här svarar Svenska Yle

Trots att sammanslagningen av kanalerna Yle Fem och Yle Teema varit på tapeten ett bra tag kommer förändringen för flera tittare ändå som en liten chock. Hur förändringen kommer att påverka innehållet och det svenska språket oroar tittare, medan Svenska Yles utvecklingschef Johan Aaltonen ser många möjligheter med den nya kanalen.

10.4.2017

Kolumn: En stämpel på den finska sisun

På valdagen glömmer vi att besvikna gräva ner huvudet i sanden och minns att vi tillsammans har en röst som hörs.

10.4.2017

Sannfinländarnas bästa kort gick förlorade – SDP tog flest röster i alla partiets tidigare vinstområden i huvudstadsregionen

Sannfinländarna fick en hård smäll då det blev klart att partiets stöd sjunkit med 3,5 procentenheter i hela landet sen kommunalvalet 2012. Och ännu hårdare blev smällen då vi fick resultatet om att partiet inte längre har flest röster i en enda stadsdel i huvudstadsregionen.

10.4.2017

Personalmiss i Vanda var orsaken till att rösträkningen drog ut ända in på småtimmarna

Det var inte förrän närmare tretiden på måndag morgon som de sista kommunalvalsrösterna var färdigt räknade. Enligt Yle berodde förseningen på en miss i mängden valförrättare i Vanda.

@stefflindroos på Twitter