Staffan Småros

Staffan Småros

Product Manager

Twitter @pikkuruusu

Senast publicerade artiklar

19.6.2020

Med VN Nyheter får du alltid de senaste från Västra Nyland

Västra Nylands nya nyhetsapp VN Nyheter erbjuder ett helt nytt sätt att läsa nyheter från regionen på din mobila enhet. Med hjälp av pushnotiser vet du alltid när det händer något på orten.

18.6.2020

Med ÖN Nyheter får du alltid det senaste från Östnyland

Östnylands nya nyhetsapp ÖN Nyheter erbjuder ett helt nytt sätt att läsa nyheter från regionen på din mobila enhet. Med hjälp av pushnotiser vet du alltid när det händer något på orten.

28.4.2020

Nyhetsappen HBL Nyheter finns nu också för din pekplatta

Appen HBL Nyheter fungerar nu på din Ipad eller Android-pekplatta. Den senaste uppdateringen av nyhetsappen ger nu en smidig användarupplevelse också för pekplatteanvändare.

27.2.2020

HBL 365 samlar alla e-tidningar under ett tak – så här tar du den i bruk

Appen HBL 365 har förnyats för att ge en smidigare e-tidningsupplevelse. Du hittar nu Västra Nyland, Hangötidningen, Hufvudstadsbladet och Östnyland under ett och samma tak.

22.2.2020

HBL 365 samlar alla e-tidningar under ett tak – så här tar du den i bruk

Appen HBL 365 har förnyats för att ge en smidigare e-tidningsupplevelse. Du hittar nu Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland och Hangötidningen under ett och samma tak.

22.2.2020

HBL 365 samlar alla e-tidningar under ett tak – så här tar du den i bruk

Appen HBL 365 har förnyats för att ge en smidigare e-tidningsupplevelse. Du hittar nu Östnyland, Hufvudstadsbladet, Västra Nyland och Hangötidningen under ett och samma tak.

22.12.2019

Testa vår nya nyhetsapp HBL Nyheter

HBL:s julklapp till dig är en helt ny och gratis nyhetsapp för mobilen.

4.11.2019

Här bor de med högsta inkomster 2018 – aningen färre kvinnor i topp

Så här fördelar sig de rikaste i de olika landskapen. Antalet kvinnor bland de tusen som tjänade mest har också minskat en aning.

Premium

4.12.2018

Östnyland går in för betallösning på webben

Östnyland börjar snart ta betalt för digitalt innehåll på sajten ostnyland.fi. Det innebär att en del av artiklarna endast kan läsas av prenumeranter. Redan nu kommer en del artiklar kräva att man loggar in. Fortsättningsvis kommer det att finnas också gratisinnehåll på sajten.

29.11.2018

HBL inför betaltjänst även på webben

HBL börjar snart ta betalt för digitalt innehåll på sajten HBL.fi. Det innebär att en del av artiklarna endast kan läsas av prenumeranter. Redan nu kommer en del artiklar kräva att man loggar in. Fortsättningsvis kommer det att finnas också gratisinnehåll på sajten.

1.11.2018

Här bor de som tjänade mest – Nyland i klar topp

Av de tusen som tjänade mest i fjol är över hälften från Nyland. Landskapet sticker ut även om man tar befolkningsmängden i beaktande. Egentliga Finland och Åland har också en relativt stor andel personer på topplistan.

24.8.2018

Folk på stan om presidenten: "Niinistö är mest en lustig farbror"

Enligt en mätning som Yle gjort är president Sauli Niinistö hiskeligt populär. HBL gick ut och frågade några människor på stan om vad de tycker om presidenten.

21.8.2018

Ny bostadsmässa ska visa hur modernt stadsliv kan se ut

I början på september hålls ett nytt sorts bostadsevenemang på Busholmen i Helsingfors.

17.8.2018

Bedömningen väcker diskussion, föräldrarna ska involveras mer – hur fungerar skolans nya läroplan?

För två år sedan introducerades en ny läroplan för lågstadierna och högstadierna. Två år senare söker den ännu sina former – vilket också är meningen.

8.8.2018

USA inför ytterligare tullar och Kina svarar

USA sade på tisdagen att landet inför ytterligare tullavgifter mot Kina. Kina svarade snabbt i går med att de ska införa motsvarande tullar mot USA. Ur finländsk synvinkel behöver det här än så länge inte ha någon direkt påverkan.

6.8.2018

Påvens hemland röstar om kvinnors rätt till abort – "skulle ha enorm betydelse"

Den här veckan kan beslutsfattarna i Argentina rösta igenom ett lagförslag som skulle ge kvinnor rätt till abort upp till graviditetsvecka 14. Ett ja skulle kunna innebära medvind för abortrörelsen också i andra länder i Latinamerika – en region där vi finner de hårdaste abortlagstiftningarna.

2.6.2018

Dags att fira skolavslutning – "Kalasfyllorna har minskat"

Under skolavslutningsveckoslutet är många barn och unga ute för att fira. Det är en fest då många unga prövar på nya saker för första gången. HBL har pratat med några av de vuxna som kommer att röra sig på gatorna i kväll.

20.5.2018

Här bor de svenskspråkiga i Helsingfors – Se hur det ser ut i ditt område

Finlandssvenskarna fortsätter sakta men säkert att öka i Helsingfors. HBL har tittat närmare på var man hittar den svenskspråkiga befolkningen i dag.

25.4.2018

Whatsapp höjer åldersgränsen till 16 år och Facebook inför krav – läs om förändringarna

För att uppfylla EU:s dataskyddsförordning höjer nu Whatsapp åldersgränsen för tjänsten från 13 år till 16 år. För Facebook krävs det att en vårdnadshavare ger tillstånd för användare mellan 13 och 15 år.

18.4.2018

Tess ska söka främmande världar som påminner om vår

I natt ska Nasa skjuta upp sin nya exoplanetjägare Tess som ska gallra fram steniga och intressanta planeter i vår galax. Det här är en del i en process för oss att hitta planeter som påminner om vår egen.

9.4.2018

"Allt fler verkar köpa en familjebostad som första bostad"

Den första bostaden köps i allt högre ålder och mycket tyder på att den också blir allt större. Samtidigt kan beslut som höjningen av lånetaket leda till att de som köper sin första bostad försöker maximera det lån som tas ut.

4.4.2018

Rysk militärövning inleddes på Östersjön – "Ryssland söker reaktion"

Ryssland inledde i dag en militärövning i Östersjön nära Litauens, Polens och Sveriges kuster. Landet ska testa robotar, vilket påverkar flygtrafiken i åtminstone Sverige och Danmark.

24.3.2018

"Det går bättre för Helsingfors än många tror"

Var hör vi hemma när allting rör på sig? Det frågar sig författaren och stadskonsulten Charles Landry som föreläser i Helsingfors i dag.

12.3.2018

Pihlajalinna köper Doctagon för över 30 miljoner

Vårdjätten Pihlajalinna köper vårdbolaget Doctagon med en riktad emission värd cirka 30 miljoner euro. Doctagon kommer att fortsätta sina strävanden att utveckla en tvåspråkig välfärdslösning.

9.3.2018

Mysteriet med Amelia Earharts försvinnande kan ha fått sin lösning

En ny rättsantropologisk studie visar att ben som hittades på en obebodd ö år 1940 har stor likhet med de uppgifter man har om Amelia Earhart.

28.2.2018

"Det kom en våt trasa i ansiktet" – Universitetspersonalen är trött på bristen på respekt

Universitetspersonalen vid Helsingfors universitet strejkar i dag. Utanför Porthania samlades på förmiddagen ett hundratal för att demonstrera efter att arbetsgivarna förkastat det medlingsbud som lagts fram i tvisten.

19.2.2018

Yle: Fyra eller fem gripna i Uganda – journalisten Charles Etukuri släpps fri

Yle uppger att polisen i Uganda har gripit fyra eller fem personer i anknytning till fallet med den finske affärsmannen som hittades död förra veckan. Enligt polisen ska mannen ha haft främmande ämnen i kroppen. Journalisten Charles Etukuri släpptes fri på måndag eftermiddag.

19.2.2018

Så här har Finland förändrats på 100 år

1917 var största delen av befolkningen under 24 år gammal och jobbade med jordbruk. År 2016 är kvinnor över 70 den största befolkningsgruppen. HBL har grävt i statistikgömmorna och tagit en titt på hur Finland förändrats på 100 år.

12.2.2018

Visa-landet Finland övergår till Mastercard

Allt flera banker väljer Mastercard framför Visa. HBL ringde upp Aktia för att fråga varför kundernas Visa-kort byts ut i vår.

8.2.2018

Polisen hårdbevakade trafiken i Kampen – olyckorna halverades

Efter att det visade sig att Kampen sticker ut i olycksstatistiken i Helsingfors valde polisen i januari att hårdbevaka området. Under månaden registrerades nästan hälften så många olyckor som under samma period i fjol.

7.2.2018

Därför sköt Elon Musk upp en Tesla i rymden

Just nu svävar rymdgubben Starman på väg ut i omloppsbana runt solen. Starman sitter i en röd sportbil, en Tesla roadster, och om man kunde höra ljud i rymden skulle bilens högtalare tuta ut David Bowie. Hur blev det så här?

29.1.2018

Så här röstade huvudstadsregionen – de flitigaste väljarna finns i Svedängen

Sauli Niinistö var precis som i övriga landet klar röstkung i huvudstadsregionen. I Helsingfors har ändå över en fjärdedel röstat på Pekka Haavisto.

11.1.2018

Lauri Markkanen slog personligt rekord i natt

Den finländska basketstjärnan Lauri Markkanen gjorde 33 poäng då hans Chicago Bulls slog New York Knicks i Madison Square Garden på övertid i natt.

6.1.2018

Fågelkrockarna ökar också i Finland

Det rapporteras också fler fågelkrockar i Finland, men det är svårt att säga direkt vad som ligger bakom ökningen.

21.12.2017

Aktias nättjänster fungerar igen

Aktias nätbank låg nere i över ett och ett halvt dygn. Nu ska de tekniska problemen vara lösta.

8.12.2017

Lokalpolitiker: Polisstyrelsen utreder flytten av barnens alpackaevenemang

Polisstyrelsen kommer att utreda beslutet att flytta barnevenemanget från Tölö torg på självständighetsdagen, säger Feministiska partiets ordförande Katju Aro.

30.11.2017

Nordiska motståndsrörelsen förbjuds

Birkalands tingsrätt har förbjudit den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

30.11.2017

Investerare: Oerhört oaktsamt av Hienonen och Bergh att sälja Stockmannaktier

Investeraren Kim Lindström säger till Kauppalehti att det orsakat stor skada åt företaget och de andra aktieägarna att Stockmanns styrelsemedlemmar säljer bort sina aktier.

23.11.2017

Den nya gymnasielagen ska sporra till entusiasm och bättre ork

I vår är det tänkt att ett lagförslag om en ny gymnasielag ska föras till riksdagen. Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen vill skapa en lag som ska förbättra välbefinnandet i gymnasierna och som ska sporra till tvärvetenskaplig och bred allmänbildning.

20.11.2017

Tyskland navigerar på okända vatten efter strandade regeringssamtal

Efter att samtalen om att bilda en ny regering i Tyskland fallit samman står landet inför en unik situation. Mycket tyder nu på att landet kan gå mot nyval, något som aldrig tidigare hänt i Tyskland.

16.11.2017

THL föreslår att offentlig amning skyddas av lag

I det nationella programmet för främjande av amning föreslår THL att offentlig amning ska skyddas av lag. Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) säger till Uutissuomalainen att hon inte anser att man behöver stifta en lag för det här.

30.10.2017

Finnair vill väga passagerare

Finnair kommer under oktober och november månad väga passagerare för att få bättre information om passagerarnas och deras handbagages genomsnittliga vikt. Vägningen är frivillig.

26.10.2017

Omfattande strömavbrott i Västra Nyland

Ett stort antal människor är utan el i Västra Nyland och Sydvästra Finland. Elavbrottet beror på nattens och morgonens dåliga väder enligt eldistributören Caruna.

22.10.2017

Massåtal leder till en kaotisk situation i Kittilä

För en och en halv vecka sedan åtalades en stor mängd både tidigare och nuvarande kommunala beslutsfattare i kommunen Kittilä. Finansministeriet kräver att kommunen genast skrider till åtgärder, men den senaste veckans händelser tyder på en kommun som är allt mer i kaos.

17.10.2017

Kön till stödboende för bostadslösa är lång

I kväll ordnas evenemanget De bostadslösas natt runtom i landet. Trots att antalet bostadslösa till viss del minskat det senaste årtiondet finns många utmaningar. Bristen på billiga hyresbostäder i Helsingfors kvarstår som ett stort problem.

8.10.2017

53 miljoner dollar höll på att försvinna på Ethereum

Eftersom blockkedjan är en ung teknologi finns det förstås ännu en del saker som måste finslipas. Både bitcoin och Ethereum har drabbats av en del motgångar. En av Ethereums största motgångar skedde förra sommaren.

8.10.2017

Blockkedjan upprätthålls genom guldgrävning

Eftersom en blockkedja är decentraliserad är det upp till vanliga användare att förse kedjan med den ansenliga datorkraft som krävs för att upprätthålla den. För att få människor att göra det här har man introducerat en sorts guldgrävarmekanism.

8.10.2017

Det här är blockkedjan – Innovationen som ska revolutionera världen

I det digitaliserade samhället är förtroende och tillit något av en bristvara, dataintrång och olika former av bedrägerier är däremot vardag. Som en biprodukt av kryptovalutan bitcoin kan vi ha fått en lösning på det här tillitsproblemet. Blockkedjan tar tilliten mellan parter ur ekvationen, och kan i bästa fall vara det nästa stora teknologiska genombrottet.

29.9.2017

Den finska älgflugan gillar älg

Älgflugan finns där älgen rör sig, åtminstone i Finland. Varje älg kan bära omkring på över 10 000 blodsugande flugor under vintern. I Sverige tycker däremot älgflugan om hjortar.

26.9.2017

Fortum lägger bud på Uniper

Fortum har kommit överens med tyska energijätten Eon om att köpa Eons andel i bolaget Uniper. Fortum lägger ett bud på totalt över 8 miljarder euro för hela Uniper.

@pikkuruusu på Twitter