Staffan Bruun

Staffan Bruun

Journalist

Senast publicerade artiklar

5.9.2018

Ur arkivet: De gör miljonaffär på mobbning

Den här texten publicerades den 14 maj 2015: Tidningen Koulurauhaa står i frontlinjen mot mobbning. 15 000 prenumeranter betalar 79 euro om året för att hjälpa plågade elever. Det är glansbilden. Men bakom kulisserna finns slipade affärsmän som driver indrivnings- och snabblåneföretag.

5.9.2018

Ur arkivet: Kouluturvaas försäljare lurade på lönen

Den här texten publicerades den 27 maj 2015: I två månader sålde femton telefonförsäljare tidningen Kouluturvaa till aningslösa prenumeranter. När de skulle lyfta lön gick ägaren under jorden och meddelade att firman är såld. Försäljarna som blev lurade på två månadslöner har nu gjort polisanmälan.

5.9.2018

Ur arkivet: Ny utgivare gör pengar på mobbning

Den här texten publicerades den 25 maj 2015: KT Kustannus Oy heter ett nystartat företag som ger ut sin egen tidning mot mobbning, Kouluturvaa. Företagets kontor existerar inte och ägaren har inte tid att svara på frågor.

12.8.2018

Ilkka-Christian Björklund: Prag 1968 var avgörande också för Finland

"Det finns två vattendelare i min politiska utveckling, två saker som radikalt påverkade min världsbild. Först invasionen i Tjeckoslovakien 1968 och fem år senare Chilekuppen. Då stod det klart för mig hur brutalt och cyniskt båda stormakterna bevakar sina intressen."

12.8.2018

Bister vinter följde på Pragvåren

Tjeckoslovakien var i motsats till andra östeuropeiska länder en etablerad demokrati då kommunisterna tog över makten i februari 1948 och omvandlade landet till en "folkdemokrati".

15.6.2018

Tv-team försöker hitta vraket

Mikael Martikainen på filmbolaget Mageia hoppas i sommar kunna lokalisera Irmas vrak på havsbottnen. Samtidigt gör hans team en tv-film om Irmas undergång.

15.6.2018

M/s Irmas undergång blir bok och tv

Nu letas på bred front efter svar på frågan varför lastfartyget Irma sjönk i oktober 1968. Vid olyckan omkom elva personer. Haveriet blir bok och ett tv-team ska i sommar genomleta vattnen norr om Åland för att hitta det försvunna vraket.

14.6.2018

M/s Irmas undergång blir bok och tv

Nu letas på bred front efter svar på frågan varför lastfartyget Irma sjönk i oktober 1968. Vid olyckan omkom elva personer. Haveriet blir bok och ett tv-team ska i sommar genomleta vattnen norr om Åland för att hitta det försvunna vraket.

1.6.2018

Paris blev ett slagfält

Sextiotalets studentkravaller kulminerade 1968 med majrevolten i Paris. Studenterna gick ut på gatorna, byggde barrikader och krävde ett slut på Vietnamkriget, en modernisering av universitetet och rätt till fri sex. På den här tiden var de båda könen strikt separerade på studenthemmen.

13.5.2018

"Det var David mot Goljat"

– Vietnamkriget var en viktig del av sextiotalet. Det var stora elaka USA mot lilla Vietnam. Det var David mot Goljat. Vi unga gick ut och protesterade och sade att det som hände var fel.Det berättar Viveca Hedengren om åren då Vietnamrörelsen landsteg också i Finland.

13.5.2018

1968 – när kriget kröp in i våra vardagsrum

Det enda krig som USA:s väpnade styrkor någonsin förlorat. Kanske det är en klyscha, men så säger man om Vietnamkriget som slutade 1975 med Nordvietnams och FNL-gerillans seger.

1.5.2018

Den ojämställda verkligheten blev slag i ansiktet för Marianne Laxén

STUDENTREVOLTEN 1968. Marianne Laxén började arbeta för jämställdhet på 1960-talet. Hon gör det fortfarande. "Jag hade gått i Laurellska flickskolan, där fanns gott om starka kvinnor. Min mamma var ensamförsörjare, min farmor företagare, chefen på mitt första sommarjobb var kvinna. Jag var van vid att kvinnor kunde och tog ansvar. Det var en chock att inleda studielivet och se hur männen dominerade."

12.4.2018

Goltz ville göra Finland till tysk koloni

Den 14 april 1918 har Helsingfors fallit och stadens befriare, den tyske generalen Rüdiger von der Goltz, ordnar en segerparad för de tyska trupperna. Det ska gå en månad innan Mannerheim rider in i huvudstaden. Greve Goltz har då redan etablerat sig som den som bestämmer i Finland.

31.3.2018

För 50 år sedan i dag – mordet på Martin Luther King satte USA i brand

"Direkt efter mordet gick arga svarta ut på gatorna i alla Amerikas storstäder. Snart låg ett mörkt, hotfullt moln över Washington, stan såg ut som en krigsskådeplats. Folkmassan kom så nära som ett kvarter från Vita huset." Så minns dåvarande Yle-korrespondenten i USA Pasi Rutanen mordet på Martin Luther King den 4 april 1968.

23.2.2018

Jägarna litade inte på Mannerheim

Misstänksamheten var stor när jägarna skulle underordna sig överbefälhavare Mannerheim i februari 1918. Bara några månader tidigare hade de stått på motsatta sidor om östfronten.

23.2.2018

Wetterhoff räddade jägarna

Han misstänktes för försnillning och var öppet homosexuell. Det var inte vanligt, än mindre acceptabelt 1914. Ändå var Fritz Wetterhoff en nyckelperson för att jägaräventyret kunde förverkligas.

23.2.2018

HBL i Lockstedter Lager: Här var generalerna en gång rekryter

Salen med gula väggar och slitet trägolv utgör ett stycke av Finlands historia. För hundra år sedan var detta jägarnas kasern. Då var de blivande generalerna fortfarande osäkra rekryter. Här tog Lennart Oesch och Erik Heinrichs sina första klumpiga marschsteg.

20.2.2018

Finlands mörka dag

Den 23 februari 1948 var en mycket mörk dag för Finlands president J.K. Paasikivi. På morgonen hörde han i radionyheterna att kommunisterna genomfört en statskupp i Tjeckoslovakien. Några timmar senare fick han brev av Josef Stalin som kallade till förhandlingar om en biståndspakt. Än en gång stod Finlands öde på spel.

20.2.2018

Sovjet försvann

Finland slank ur VSB-paktens garn ganska oförmärkt och utan dramatik. Pertti Paasio (SDP) som var utrikesminister fram till våren 1991 berättar att utvecklingen började med att Finland frånsade sig restriktionerna som fanns inskrivna i fredsavtalet från Paris 1947.

4.2.2018

När Mannerheim räknade timmar

– Jag som hade ansvar för krigsledningen räknade dagarna, nej timmarna, tills FÅA:s vimplar skulle siktas över isarna.Så beskrev marskalk Gustaf Mannerheim minnet av dagen då jägarnas huvudtrupp med 1 300 man anlände till Vasa den 25 februari 1918. Det var dagen då de vita definitivt fick övertaget i kriget.

21.1.2018

Den röda lyktan i Berghäll var signalen

Den 27 januari klockan 23 tänds den röda lyktan uppe i tornet på Folkets hus. Det är signalen till röda garden i Helsingfors att revolutionen har inletts. Samtidigt har skyddskårerna i Österbotten börjat avväpna de ryska trupperna. Kriget har börjat.

6.12.2017

Dagen då tangon landsteg

Förväntningarna var på topp och föreställningen slutsåld sedan länge den där höstdagen 1913. Föga visste de som vandrade till Apolloteatern i Helsingfors att de skulle bevista en historisk händelse. Den 2 november dansade man för första gången i Finland den nya syndiga dansen, tangon.

6.12.2017

Skogen gav oss allt

HBL:s megaserie "Så formades Finland", sammanställd och skriven av Staffan Bruun, har nått sin final! Skogen har kallats Finlands gröna guld och det inte oförskyllt. Utan skogen hade vare sig vår nation eller vi varit de vi är. Därför avslutas serien med skogen som tema.

5.12.2017

Så reste sig Finland ur fattigdomen – Tarja Halonen minns tiden efter kriget

Tarja Halonen har levande minnen från efterkrigstidens knappa år och kan jämföra med dagens Finland.– Internationaliseringen har inneburit den stora förändringen. Jag minns så väl det fattiga, efterkrigstida Finland. Jag minns hur det såg ut i Helsingfors och i mitt Berghäll. Det var en sluten tid. Nu har världen öppnat sig, globaliseringen har inneburit en gigantisk förändring.

4.12.2017

Elisabeth Rehn: Nu är det dags att sluta fira kriget

– När Finland nästa gång firar ska vi lämna kriget bakom oss. Av hundra självständiga år har Finland varit i krig fyra. Under de 96 andra åren byggde vi upp välfärden. Varför inte göra en film om grundskolan i stället för ännu en Okänd soldat? Det frågar Elisabeth Rehn inför självständighetsdagen.

1.12.2017

När Finland blev Sverige

Finlands öde var allt annat än klart för tusen år sedan. Sverige i väst, Novgorod i öst och Danmark och tyska hansastäder i syd kastade sina lystna blickar på oss. Någon skulle ta oss, för ensamma var vi ingenting. Att Sverige vann dragkampen var det lyckliga resultatet av att svenskar och finnar ville ha varandra.

26.11.2017

När mördare blev hjältar

Sigrid Maria Puutanen är 23 år gammal och har fungerat som sanitär under kriget. När de röda kapitulerar är hon en av 13 000 fångar som stängs in på lägret i Lahtis. Puutanen kommer i den bestialiska officeren Hans Kalms väg och avrättas i likhet med över 500 andra fångar. Av dem är 217 kvinnor, den yngsta 14 år.

17.11.2017

Han gjorde Ryssland till stormakt

När Peter den store tillträdde var Ryssland ett slutet och efterblivet rike som isolerade sig från Europa. När han efter 43 år på tronen dog hade han förvandlat Ryssland till en stormakt och flyttat huvudstaden till Finska vikens strand vilket skulle få ödesdigra följder för Finland.

10.11.2017

Ingen frågade Finland när kejsarna lade pussel

Två gånger har Europas mäktigaste delat upp östra Europa mellan sig med katastrofala följder för Finland. 1939 ingick Hitler och Stalin en pakt som ledde till vinterkriget. Det var en repris från 1807 när kejsarna Napoleon och Alexander enades om att Ryssland skulle erövra Finland.

3.11.2017

Ett spöke bakom välfärdssamhället

"Ett spöke går runt Europa – kommunismens spöke." Så inledde Karl Marx och Friedrich Engels 1848. De anade inte hur rätt de skulle få. Den kommunistiska drömmen skulle störta regenter, rita om gränser, starta krig och skapa nya förtryckare.

28.10.2017

John Vikström: Luthers spår syns i vår välfärdsstat

Ärkebiskop emeritus John Vikström säger att Martin Luthers stora insats var att han ifrågasatte kyrkans informationsmonopol. ”Hans krav på att Guds ord gäller oberoende av vem som predikar det och att det ska vara tillgängligt för alla var en kraft som bröt upp den dåtida kyrkans makt- och auktoritetsstruktur. Här låg reformationens inte bara religiösa utan också sociala och politiska sprängkraft. Spår av Luthers protest hittar vi än i dag i vår nordiska välfärdsstat.”

27.10.2017

Martin Luthers mörka sida: Ville driva ut alla judar

"Bränn ner judarnas synagogor och skolor. Förstör deras bostäder och låt dem bo på särskilda ställen som zigenarna. Ta ifrån dem alla bönböcker och talmudskrifter. Förbjud deras ocker och ta ifrån dem deras kontanta tillgångar. Vem skrev så? Adolf Hitler? Nej, Martin Luther år 1543 i sitt verk "Om judarna och deras lögner".

27.10.2017

"Det är krig nu, sade läraren"

"Det är krig nu, ryssarna anfaller så nu ska ni hastigt och lustigt skynda er hem." Lärarinnans ord den 30 november 1939 minns Haga Liljeberg som i går. Hon var nio år och gick i andra klassen i Vallgårds svenska folkskola när bomberna började falla. 91 dog och flera hundra skadades.

20.10.2017

Han skapade finska skriftspråket

Svenskans ord pålitlig översatte han till "päälleluotettava" och verbet "korvapuustella" innebar att någon blev slagen i ansiktet. Glasögon var "nenäsilmät". Det krävdes en kreativ fantasi när biskop Mikael Agricola på 1500-talet skapade det finska skriftspråket.

13.10.2017

Rysslands olycka blev Finlands lycka

När första världskriget rasat i två och ett halvt år sprider sig missnöjet i Ryssland och kejsar Nikolaj II störtas. Tyskarna eldar under kaoset och skickar den landsflyktige bolsjeviken Lenin till Petrograd. Ett halvt år senare tar bolsjevikerna makten och Finland blir självständigt.

6.10.2017

Den finska urmodern – ung, vacker, stark

– Sådan var hon, arbetarmodern. Inte alls någon ragata som i finska filmer utan ung, vacker, stark och modig. Hon höll ihop familjerna också under svåra tider, uppfostrade barnen och gav dem vägkost för livet.Ungefär så talade Ylermi Runko den 12 maj 1996.

29.9.2017

Klockan sex brakar helvetet lös

Viljo Sahlstén har vakten på sitt frontavsnitt på Karelska näset den 9 juni 1944. Klockan är sex på morgonen när ett ryskt plan dyker upp vid horisonten. I samma stund brakar helvetet lös. Röda armén går till en massiv attack med målet att på några veckor inta Helsingfors.

22.9.2017

Kungen som grundade Helsingfors

Gustav Vasa var falsk, hänsynslös och snål. Och därför kanske den framgångsrikaste kungen Sverige någonsin haft. Han vann sina krig och lade grunden till det moderna Sverige. Gustav Vasa bröt med påven och införde protestantismen. Av bara farten grundade han Helsingfors.

15.9.2017

Värstingen som blev krigshjälte

Han relegerades från skolan för att ha pangat glasrutor. Han sparkades ur kadettskolan för att han skolkade och luntade. Gustaf Mannerheim var en mobbare och en värsting. Mot alla odds blev han soldat och general, marskalk och president. Och framför allt, krigshjälte.

8.9.2017

Här högg kosackerna ihjäl 800

När kosackernas fartyg rundar udden klyvs deras munnar i breda leenden. De seglar fram till Karlös sanddyner och vadar i land. Natten ligger mörk den 21 september 1714. Nu inleds ett av de värsta blodbaden någonsin i Finland. 800 flyktingar som sökt skydd spåras upp och huggs ihjäl.

1.9.2017

J.V. Snellman – mycket mer än fennoman

– Språket utgör grunden för en nation och i Finland är språket finska, som de svenskspråkiga må lära sig. Orden är Johan Vilhelm Snellmans. På 1800-talet var han den ledande fennomanen som arbetade för finska språket. Men också omstridd debattör och mannen bakom finska marken.

27.8.2017

Anders Wiklöf: Låt inte kapitalismen ta över

"Vi har fått för mycket finansiell kapitalism och företagskultur i stat och kommun. Man kan inte driva skola, hälsovård och äldreomsorg som aktiebolag. Politikerna skulle må bra av att prya på äldrevården några nätter."Det säger en av Nordens ledande affärsmän, Anders Wiklöf, Ålands rikaste man.

25.8.2017

Mannen som förrådde Sveaborg

Den 6 maj 1808 sker det oerhörda. Kommendören på Sveaborg, amiral Carl Olof Cronstedt, ger upp den till tänderna beväpnade fästningen utan strid. Sveriges skärgårdsflotta, ett gigantiskt vapenlager och 7 000 man faller i fiendens händer. Det största förräderiet i svensk krigshistoria fullbordas.

18.8.2017

Nationalskald och hustruplågare

Han omgav sig med älskarinnor, förtryckte sin hustru och bestraffade elever med strängast möjliga straff. För eftervärlden är det ändå J.L. Runebergs produktion som räknas. Han gav oss nationalhymnen Vårt Land, Fänrik Ståls sägner och många av våra vackraste sånger och dikter.

13.8.2017

Den värsta tänkbara grannen

Finland har sedan tidernas begynnelse fått dras med bättre och sämre svenska kungar och ryska regenter. Ingen av dem har haft så onda avsikter som Josef Stalin. I två krig ville han krossa Finlands frihet. Det är svårt att tänka sig en vidrigare granne än Stalin.

6.8.2017

De offrade allt för Finlands frihet

De valde att offra allt, förråda sitt land, lämna släkt och vänner och resa till osäkerheten i krigets Tyskland för den sköra drömmen om ett fritt Finland. Ingenting talade i november 1914 för att de tvåtusen jägarna någonsin skulle återvända hem. Tre år senare var landsförrädarna frihetshjältar.

3.8.2017

Fiskodlingar och röda båtar lockar kineser till Åland – men är Mariehamn verkligen Nordens Hongkong?

Kina har upptäckt Åland. Fiskodlingen Fifax på Eckerö får kinesiska ägare och Viking Line beställer nytt fartyg av ett kinesiskt varv. Rederiet satsar också stort på den kinesiska marknaden. I folkmun säger man att Mariehamn börjar framstå som Nordens Hongkong.

30.7.2017

UKK vann folkets respekt – inte kärlek

Plötsligt blir den gamle mannen synlig genom diset. Han går på trötta ben till grinden, men lyckas inte öppna den. Två säkerhetsmän skyndar fram och leder den gamle tillbaka in i residenset Ekudden. Nästa dag avslöjar kvällstidningar i Stockholm sanningen om Urho Kekkonens demens.

25.7.2017

De gick ombord utklädda till arbetare – hur vita gardet kapar fartyg mitt i det röda Helsingfors 1918

Tidigt på morgonen den 29 mars 1918 anmäler sig 53 smutsiga, illa klädda arbetare på isbrytaren Volynetz för arbetskommendering på Torra Mjölö. Vid Gråhara bryter sig männen in i fartygets vapenförråd, övermannar besättningen på 108 man och kapar fartyget. En av de mest spektakulära operationerna under 1918 års inbördeskrig har genomförts.