Staffan Bruun

Staffan Bruun

Journalist

Senast publicerade artiklar

17.5.2021

Inför fotbolls-EM: Nu är en avvärjningsseger inte nog

Finland har spelat fotbollslandskamp mot Ryssland 18 gånger och vunnit bara en gång. När vi krigat har det gått något bättre. Till och med nederlagen i vinter- och fortsättningskrigen kallar vi avvärjningssegrar. Men nu duger bara en riktig seger.

Premium

8.5.2021

Inför fotbolls-EM: Danmark är vår arvfiende

Danmark och Finland är inte alls två såta skandinaviska bröder som man kunde tro. Inga folk har utkämpat lika många krig mot varandra som Finland och Danmark. I fotbolls-EM, som inleds den 11 juni, möter vi därför vår verkliga arvfiende.

Premium

16.11.2020

Facklitteratur: Hur Sverige kapitulerade för våldet

Sveriges hantering av gängkriminaliteten i invandrartäta förorter är ett totalfiasko. Det framgår tydligt av Lasse Wierups nya bok.

Premium

1.5.2020

Förstamajtal: För att rädda klimatet måste vi få en nytolkning av Bibeln och Koranen

När myndigheterna blåser "faran över" efter coronapandemin startar den knivhårda kampen om pengar och marknadsandelar igen. Då efterlyser författaren och journalisten Staffan Bruun krafttag för att begränsa vår egen reproduktion.

30.1.2020

Jörn Donner är död – han var mannen som gjorde allt

Jörn Donner avled på torsdag eftermiddag på sjukhus i Helsingfors. Han blev 86 år.

Premium

8.12.2019

Där öst möter väst

Rakt igenom basaren, Sarajevos gamla stad, löper ett svart streck med texten ”Här möts öst och väst”. Väster om strecket hittar man vanliga västerländska restauranger, pubar och barer. På den muslimska östra sidan är däremot alkohol bannlyst. I stället bolmar te- och kaffesalongernas kunder på stora vattenpipor.

Premium

8.12.2019

Sarajevo glömmer inte belägringen

Ramo Biber övervakade linbanan som löpte från Sarajevos stadskärna upp till bergen. Den 2 mars 1992 gick serbiska soldater till attack mot ändstationen Trebević. Ramo Biber blev det första offret för belägringen som skulle pågå i fyra år.

Premium

30.11.2019

Motståndsrörelsen fick eget museum i Paris

80 år efter andra världskrigets utbrott öppnar Paris ett museum om motståndsrörelsen med betoning på stadens befrielse i augusti 1944. Största delen av Paris klarade sig undan kriget utan skador. 670 stadsbor dog i den värsta attacken strax före befrielsen. Bombplanen den gången var brittiska och amerikanska.

Premium

20.10.2019

I Versailles har orkestern gömt sig

För den som vill uppleva en fläkt från forna tiders aristokratiska glans i Versailles ordnas barockkonserter i parken med avslutande fyrverkeri.

Premium

21.4.2019

Som liten pojke fick Sveriges ambassadör Ahnlid lära sig att Sibbopotatisen är bäst

Det må handla om ishockey-VM för damer, litteraturdagar i Mariehamn eller kulturseminarier på Hanaholmen. Han är alltid på plats, Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid, 58 år. Inget konstigt med det för Ahnlid är delvis finne, hans farföräldrar flyttade från Kotka till Sverige 1939.

Premium

11.4.2019

Karoliina Rantamäki är trött på brons

”Om allt klaffar kan Finland slå USA och Kanada. Jag har varit med om det, men ändå aldrig vunnit mer än den där förhatliga bronsmedaljen.” Det säger Karoliina Rantamäki, en av Finlands genom tiderna bästa damspelare i ishockey med två OS-brons och åtta VM-brons.

Premium

3.2.2019

Polisen misstänkte en terrorattack – sen kröp svartsjukan fram

Först fruktade man att bilbomben utanför hotell Helka i juli 2002 var en terrorattack. Synagogan som ligger bara tvåhundra meter från bombplatsen kan ha varit målet, skrev Reuters och andra nyhetsbyråer. När polisen började rulla upp fallet visade det sig att muslimska terrorister inget hade med den 32-åriga Ekenäsbons död att göra. Bakom bomben låg svartsjuka.

Premium

27.1.2019

Kriminalhistoriens fegaste brott: Ville inte vänta på arvet, beställde mord på fadern

Sonen Fred Högsten hade stora skulder och ville inte längre vänta på arvet från den åldrige fadern. Taxichauffören Ilpo Larha gick i april 1992 med på att utföra beställningsmordet. Mitt i natten klättrade han in i Wilhelm Högstens sovrum och sköt den yrvakne mannen. Rättens ordförande Henrik Rummukainen skulle senare kalla mordet "Ett av kriminalhistoriens fegaste brott".

Premium

20.1.2019

En osannolik historia: Naziguldet som försvann i Pickala

Han sade sig ha fått nazisternas guldskatt av general Adolf Ehrnrooth. När Åboguldsmeden och förmedlaren åkte till Pickala golfbana i april 1990 för att göra affär togs de inte emot av generalen med guldlasten utan av en kallblodig mördare. Mot sitt nekande dömdes affärsmannen Yoshio Tani till livstids fängelse för dubbelmord.

Premium

13.1.2019

Bodommorden – gåtan som fortsätter att gäcka

Fyra ungdomar firar pingst 1960 med att campa vid Bodom träsk i Esbo. Nästa morgon är tre av dem döda och den fjärde skadad. Mordet upprör hela Finland men trots massiva spaningar går mördaren fri. 44 år senare läser överkommissarie Markku Tuominen igenom handlingarna och pekar ut den enda överlevande som mördaren. Nils Gustafsson grips, åtalas och – frias. I dag fruktar Tuominen att gåtan förblir olöst.

Premium

5.9.2018

Ur arkivet: De gör miljonaffär på mobbning

Den här texten publicerades den 14 maj 2015: Tidningen Koulurauhaa står i frontlinjen mot mobbning. 15 000 prenumeranter betalar 79 euro om året för att hjälpa plågade elever. Det är glansbilden. Men bakom kulisserna finns slipade affärsmän som driver indrivnings- och snabblåneföretag.

5.9.2018

Ur arkivet: Kouluturvaas försäljare lurade på lönen

Den här texten publicerades den 27 maj 2015: I två månader sålde femton telefonförsäljare tidningen Kouluturvaa till aningslösa prenumeranter. När de skulle lyfta lön gick ägaren under jorden och meddelade att firman är såld. Försäljarna som blev lurade på två månadslöner har nu gjort polisanmälan.

5.9.2018

Ur arkivet: Ny utgivare gör pengar på mobbning

Den här texten publicerades den 25 maj 2015: KT Kustannus Oy heter ett nystartat företag som ger ut sin egen tidning mot mobbning, Kouluturvaa. Företagets kontor existerar inte och ägaren har inte tid att svara på frågor.

12.8.2018

Ilkka-Christian Björklund: Prag 1968 var avgörande också för Finland

"Det finns två vattendelare i min politiska utveckling, två saker som radikalt påverkade min världsbild. Först invasionen i Tjeckoslovakien 1968 och fem år senare Chilekuppen. Då stod det klart för mig hur brutalt och cyniskt båda stormakterna bevakar sina intressen."

12.8.2018

Bister vinter följde på Pragvåren

Tjeckoslovakien var i motsats till andra östeuropeiska länder en etablerad demokrati då kommunisterna tog över makten i februari 1948 och omvandlade landet till en "folkdemokrati".

15.6.2018

Tv-team försöker hitta vraket

Mikael Martikainen på filmbolaget Mageia hoppas i sommar kunna lokalisera Irmas vrak på havsbottnen. Samtidigt gör hans team en tv-film om Irmas undergång.

Premium

15.6.2018

M/s Irmas undergång blir bok och tv

Nu letas på bred front efter svar på frågan varför lastfartyget Irma sjönk i oktober 1968. Vid olyckan omkom elva personer. Haveriet blir bok och ett tv-team ska i sommar genomleta vattnen norr om Åland för att hitta det försvunna vraket.

Premium

14.6.2018

M/s Irmas undergång blir bok och tv

Nu letas på bred front efter svar på frågan varför lastfartyget Irma sjönk i oktober 1968. Vid olyckan omkom elva personer. Haveriet blir bok och ett tv-team ska i sommar genomleta vattnen norr om Åland för att hitta det försvunna vraket.

1.6.2018

Paris blev ett slagfält

Sextiotalets studentkravaller kulminerade 1968 med majrevolten i Paris. Studenterna gick ut på gatorna, byggde barrikader och krävde ett slut på Vietnamkriget, en modernisering av universitetet och rätt till fri sex. På den här tiden var de båda könen strikt separerade på studenthemmen.

Premium

13.5.2018

"Det var David mot Goljat"

– Vietnamkriget var en viktig del av sextiotalet. Det var stora elaka USA mot lilla Vietnam. Det var David mot Goljat. Vi unga gick ut och protesterade och sade att det som hände var fel.Det berättar Viveca Hedengren om åren då Vietnamrörelsen landsteg också i Finland.

Premium

13.5.2018

1968 – när kriget kröp in i våra vardagsrum

Det enda krig som USA:s väpnade styrkor någonsin förlorat. Kanske det är en klyscha, men så säger man om Vietnamkriget som slutade 1975 med Nordvietnams och FNL-gerillans seger.

Premium

1.5.2018

Den ojämställda verkligheten blev slag i ansiktet för Marianne Laxén

STUDENTREVOLTEN 1968. Marianne Laxén började arbeta för jämställdhet på 1960-talet. Hon gör det fortfarande. "Jag hade gått i Laurellska flickskolan, där fanns gott om starka kvinnor. Min mamma var ensamförsörjare, min farmor företagare, chefen på mitt första sommarjobb var kvinna. Jag var van vid att kvinnor kunde och tog ansvar. Det var en chock att inleda studielivet och se hur männen dominerade."

Premium

12.4.2018

Goltz ville göra Finland till tysk koloni

Den 14 april 1918 har Helsingfors fallit och stadens befriare, den tyske generalen Rüdiger von der Goltz, ordnar en segerparad för de tyska trupperna. Det ska gå en månad innan Mannerheim rider in i huvudstaden. Greve Goltz har då redan etablerat sig som den som bestämmer i Finland.

Premium

31.3.2018

För 50 år sedan i dag – mordet på Martin Luther King satte USA i brand

"Direkt efter mordet gick arga svarta ut på gatorna i alla Amerikas storstäder. Snart låg ett mörkt, hotfullt moln över Washington, stan såg ut som en krigsskådeplats. Folkmassan kom så nära som ett kvarter från Vita huset." Så minns dåvarande Yle-korrespondenten i USA Pasi Rutanen mordet på Martin Luther King den 4 april 1968.

23.2.2018

Jägarna litade inte på Mannerheim

Misstänksamheten var stor när jägarna skulle underordna sig överbefälhavare Mannerheim i februari 1918. Bara några månader tidigare hade de stått på motsatta sidor om östfronten.

23.2.2018

Wetterhoff räddade jägarna

Han misstänktes för försnillning och var öppet homosexuell. Det var inte vanligt, än mindre acceptabelt 1914. Ändå var Fritz Wetterhoff en nyckelperson för att jägaräventyret kunde förverkligas.

23.2.2018

HBL i Lockstedter Lager: Här var generalerna en gång rekryter

Salen med gula väggar och slitet trägolv utgör ett stycke av Finlands historia. För hundra år sedan var detta jägarnas kasern. Då var de blivande generalerna fortfarande osäkra rekryter. Här tog Lennart Oesch och Erik Heinrichs sina första klumpiga marschsteg.

20.2.2018

Finlands mörka dag

Den 23 februari 1948 var en mycket mörk dag för Finlands president J.K. Paasikivi. På morgonen hörde han i radionyheterna att kommunisterna genomfört en statskupp i Tjeckoslovakien. Några timmar senare fick han brev av Josef Stalin som kallade till förhandlingar om en biståndspakt. Än en gång stod Finlands öde på spel.

20.2.2018

Sovjet försvann

Finland slank ur VSB-paktens garn ganska oförmärkt och utan dramatik. Pertti Paasio (SDP) som var utrikesminister fram till våren 1991 berättar att utvecklingen började med att Finland frånsade sig restriktionerna som fanns inskrivna i fredsavtalet från Paris 1947.

4.2.2018

När Mannerheim räknade timmar

– Jag som hade ansvar för krigsledningen räknade dagarna, nej timmarna, tills FÅA:s vimplar skulle siktas över isarna.Så beskrev marskalk Gustaf Mannerheim minnet av dagen då jägarnas huvudtrupp med 1 300 man anlände till Vasa den 25 februari 1918. Det var dagen då de vita definitivt fick övertaget i kriget.

21.1.2018

Den röda lyktan i Berghäll var signalen

Den 27 januari klockan 23 tänds den röda lyktan uppe i tornet på Folkets hus. Det är signalen till röda garden i Helsingfors att revolutionen har inletts. Samtidigt har skyddskårerna i Österbotten börjat avväpna de ryska trupperna. Kriget har börjat.

6.12.2017

Dagen då tangon landsteg

Förväntningarna var på topp och föreställningen slutsåld sedan länge den där höstdagen 1913. Föga visste de som vandrade till Apolloteatern i Helsingfors att de skulle bevista en historisk händelse. Den 2 november dansade man för första gången i Finland den nya syndiga dansen, tangon.

6.12.2017

Skogen gav oss allt

HBL:s megaserie "Så formades Finland", sammanställd och skriven av Staffan Bruun, har nått sin final! Skogen har kallats Finlands gröna guld och det inte oförskyllt. Utan skogen hade vare sig vår nation eller vi varit de vi är. Därför avslutas serien med skogen som tema.

5.12.2017

Så reste sig Finland ur fattigdomen – Tarja Halonen minns tiden efter kriget

Tarja Halonen har levande minnen från efterkrigstidens knappa år och kan jämföra med dagens Finland.– Internationaliseringen har inneburit den stora förändringen. Jag minns så väl det fattiga, efterkrigstida Finland. Jag minns hur det såg ut i Helsingfors och i mitt Berghäll. Det var en sluten tid. Nu har världen öppnat sig, globaliseringen har inneburit en gigantisk förändring.

4.12.2017

Elisabeth Rehn: Nu är det dags att sluta fira kriget

– När Finland nästa gång firar ska vi lämna kriget bakom oss. Av hundra självständiga år har Finland varit i krig fyra. Under de 96 andra åren byggde vi upp välfärden. Varför inte göra en film om grundskolan i stället för ännu en Okänd soldat? Det frågar Elisabeth Rehn inför självständighetsdagen.

1.12.2017

När Finland blev Sverige

Finlands öde var allt annat än klart för tusen år sedan. Sverige i väst, Novgorod i öst och Danmark och tyska hansastäder i syd kastade sina lystna blickar på oss. Någon skulle ta oss, för ensamma var vi ingenting. Att Sverige vann dragkampen var det lyckliga resultatet av att svenskar och finnar ville ha varandra.

26.11.2017

När mördare blev hjältar

Sigrid Maria Puutanen är 23 år gammal och har fungerat som sanitär under kriget. När de röda kapitulerar är hon en av 13 000 fångar som stängs in på lägret i Lahtis. Puutanen kommer i den bestialiska officeren Hans Kalms väg och avrättas i likhet med över 500 andra fångar. Av dem är 217 kvinnor, den yngsta 14 år.

17.11.2017

Han gjorde Ryssland till stormakt

När Peter den store tillträdde var Ryssland ett slutet och efterblivet rike som isolerade sig från Europa. När han efter 43 år på tronen dog hade han förvandlat Ryssland till en stormakt och flyttat huvudstaden till Finska vikens strand vilket skulle få ödesdigra följder för Finland.

10.11.2017

Ingen frågade Finland när kejsarna lade pussel

Två gånger har Europas mäktigaste delat upp östra Europa mellan sig med katastrofala följder för Finland. 1939 ingick Hitler och Stalin en pakt som ledde till vinterkriget. Det var en repris från 1807 när kejsarna Napoleon och Alexander enades om att Ryssland skulle erövra Finland.

3.11.2017

Ett spöke bakom välfärdssamhället

"Ett spöke går runt Europa – kommunismens spöke." Så inledde Karl Marx och Friedrich Engels 1848. De anade inte hur rätt de skulle få. Den kommunistiska drömmen skulle störta regenter, rita om gränser, starta krig och skapa nya förtryckare.

28.10.2017

John Vikström: Luthers spår syns i vår välfärdsstat

Ärkebiskop emeritus John Vikström säger att Martin Luthers stora insats var att han ifrågasatte kyrkans informationsmonopol. ”Hans krav på att Guds ord gäller oberoende av vem som predikar det och att det ska vara tillgängligt för alla var en kraft som bröt upp den dåtida kyrkans makt- och auktoritetsstruktur. Här låg reformationens inte bara religiösa utan också sociala och politiska sprängkraft. Spår av Luthers protest hittar vi än i dag i vår nordiska välfärdsstat.”

27.10.2017

Martin Luthers mörka sida: Ville driva ut alla judar

"Bränn ner judarnas synagogor och skolor. Förstör deras bostäder och låt dem bo på särskilda ställen som zigenarna. Ta ifrån dem alla bönböcker och talmudskrifter. Förbjud deras ocker och ta ifrån dem deras kontanta tillgångar. Vem skrev så? Adolf Hitler? Nej, Martin Luther år 1543 i sitt verk "Om judarna och deras lögner".

27.10.2017

"Det är krig nu, sade läraren"

"Det är krig nu, ryssarna anfaller så nu ska ni hastigt och lustigt skynda er hem." Lärarinnans ord den 30 november 1939 minns Haga Liljeberg som i går. Hon var nio år och gick i andra klassen i Vallgårds svenska folkskola när bomberna började falla. 91 dog och flera hundra skadades.

20.10.2017

Han skapade finska skriftspråket

Svenskans ord pålitlig översatte han till "päälleluotettava" och verbet "korvapuustella" innebar att någon blev slagen i ansiktet. Glasögon var "nenäsilmät". Det krävdes en kreativ fantasi när biskop Mikael Agricola på 1500-talet skapade det finska skriftspråket.