Sören Jonsson

Senast publicerade artiklar

18.5.2022

Forskare tar fram billigt alternativ till bensin

Känns bensinen onödigt dyr vid bensinstationen? Gör då om din bil till en etanolbil, tycker docent Kristian Melin vid LUT-universitet. – Vår nya metod gör etanolframställningen billig. Storskalig produktion är möjlig och realistisk.

Premium

10.5.2022

Myxline låter hantverkare ”wolta” en silikontub

Gigekonomin har fått en nykomling. Det finländska bolaget Myxline har riktat in sig på snabba leveranser inom byggbranschen.

Premium

30.4.2022

Finländska bolag får dåligt betalt för sin ryska affärsverksamhet

Företag har tre alternativ för att göra sorti från Ryssland: företagsaffär, frivillig likvidation eller konkurs. Inget av alternativen är särdeles bra. Det är svårt att få igenom en företagsaffär.

28.4.2022

Tullen tänker växla in sitt kryptoinnehav

Tullen har under åren samlat på sig en stor mängd bitcoin och andra kryptovalutor i samband med olika narkotikautredningar. Nu ska kryptovalutorna lösas in.

28.4.2022

Svenska Riksbanken flaggar för stigande räntor – Heidi Schauman tror inte euroländerna följer efter

I Sverige höjer Riksbanken styrräntan och lyfter samtidigt ränteprognosen kraftigt. Heidi Schauman, forskningschef på Danske Bank, tror inte att Europeiska centralbanken höjer räntan lika kraftigt.

Premium

28.4.2022

Nokia motbevisar analytikerna

Nokia rider på den starka efterfrågan och presenterar ett överraskande gott resultat. Både omsättningen och vinsten ökar jämfört med fjolårets första kvartal.

28.4.2022

Många finska bolag lyckas överföra stigande kostnader till kunderna

Redan nu börjar man få en bild av hur de finska börsbolagen har klarat det första kvartalet. Det är en överraskande positiv bild, menar ett par experter som HBL har talat med.

27.4.2022

Ny finlandssvensk datorröst tas fram i S:t Karins

Helsingfors universitet har utvecklat en av världens bästa maskinröster, men den är inte till salu. Det är däremot den nya finlandssvenska talsyntesen som ett företag i S:t Karins håller på att ta fram. Lauri Falck, vd för Aimater, tycker att rösten ska heta Amanda.

Premium

26.4.2022

Stigande priser räddade UPM:s resultat

Strejken vid UPM:s fabriker i Finland kostade bolaget mellan 180 och 220 miljoner euro. Trots det redovisar UPM ett resultat som är ungefär lika bra som första kvartalet 2021.

25.4.2022

Pappersarbetarna har återvänt till arbetet

Strejken vid UPM är slut. Men vem vann egentligen på strejken?

Premium

25.4.2022

"Bolagen bränner otroliga summor på att få nya kunder"

Snabba hemleveranser av dagligvaror är en växande trend. Samtidigt är det en bransch med stenhård konkurrens, och tecken på överhettning.

22.4.2022

Roboten tvekar i trafikljuset – HBL testar snabba hemleveranser

Snabba hemleveranser av dagligvaror är en växande trend. HBL testar de bolag som har etablerat sig i huvudstadsregionen.

21.4.2022

Datahallar får ordentlig rabatt på elen

Finland sänkte nyligen elskatten som datahallar betalar till den lägsta möjliga. Förhoppningen är att datahallarna ska skapa jobb, men det är inte säkert att de lyckas göra det.

Premium

13.4.2022

Ryssland förbereder storskalig cyberattack mot västvärlden – företag är mål för hybridpåverkan

Experter säger att det är troligt att Ryssland kommer att försöka göra en storskalig cyberattack mot västvärlden. Det här är något som företag redan nu kan förbereda sig på.

11.4.2022

Bostadspriser stiger mest i Åbo och Tammerfors

Bostadsmarknaden har återhämtat sig snabbt efter en tillfällig svacka då kriget i Ukraina bröt ut. Men stigande räntor och inflationstryck gör det dyrt att bo och blirrenovera.

10.4.2022

Så påverkas sjöfarten av nya sanktioner

Ryska koltransporter och fartyg är på väg att stoppas, efter att EU-länderna på torsdagskvällen enades om nya sanktioner. Enligt marinforskaren Henrik Ringbom är hamnförbudet lätt att kringgå.

8.4.2022

Biogas kan inte ersätta all naturgas

Priset på biogas har länge varit oförändrat, men i år har priset stigit markant. Räcker biogasen till när Finland försöker minska sin naturgasimport från Ryssland?

7.4.2022

Finland och Estland planerar gemensam LNG-terminal

Estland och Finland siktar på att bygga en gemensam terminal för flytande naturgas, LNG. På torsdagen presenterade en ministergrupp hur Finland ska klara sig utan rysk energi nästa vinter.

6.4.2022

Långviks personal vill tvångsinlösa fastighet av Rotenbergfamiljen

De som driver hotellet och kongresscentret Långvik i Kyrkslätt har startat ett medborgarinitiativ om att tvångsinlösa fastigheten. ”Vi vill att någon annan ägare ska ta över, vi vill inte förknippas med dessa oligarker”, säger vd:n Inka Uusitalo-Raoult.

Premium

6.4.2022

Ryska konstföremål stoppades i Finland

Under veckoslutet beslagtog Tullen ryska konstverk i Vaalimaa. Åtskilliga lådor med tavlor och skulpturer var på väg till ryska museer via Finland. En del verk ska vara mycket värdefulla.

5.4.2022

Unga finländare oroar sig för sin privatekonomi

Endast var fjärde ung finländare tycker att skolans ekonomiundervisning gav tillräckliga färdigheter. Klarna och svenska Ungdomsbarometern har frågat nordiska ungdomar om privatekonomi. Det finns tydliga skillnader mellan länderna.

5.4.2022

Danske Bank sänker sin tillväxtprognos

Finlands ekonomi lider mer av kriget i Ukraina än de övriga nordiska länderna, bedömer Danske Bank. Banken sänker tillväxtprognosen med över en procentenhet.

4.4.2022

Affärsänglar investerade friskt i fjol

Affärsänglar investerade rekordmycket i fjol, visar Fibans årliga medlemsundersökning. Enligt intresseföreningen har investeringsviljan återhämtat sig efter coronapandemin.

29.3.2022

Cargotec och Konecranes fusionsplaner stoppas

Det blir ingen fusion mellan verkstadsbolagen Cargotec och Konecranes. De två finländska börsbolagen är besvikna över beskedet från den brittiska konkurrensmyndigheten.

28.3.2022

Finlands containrar har ofta kommit från Ryssland

Uppemot 200 000 ryska containrar söker förvaringsplats då rederier vägrar handla med Ryssland. Helsingfors Hamn vill inte bli en sådan förvaringsplats.

Premium

25.3.2022

Åbo fylls med kryssningspassagerare i sommar

Åbo stad gynnas av kriget i Ukraina, åtminstone delvis. I sommar kommer ovanligt många turister till staden då researrangörer söker alternativ till att besöka S:t Petersburg.

24.3.2022

Kaj Takolander lämnar Viking Line för att utveckla hamnarna i Helsingfors

Det kommer att ske stora förändringar i passagerarhamnarna i Helsingfors under de kommande åren. Kaj Takolander får en central roll i utvecklingsarbetet.

Premium

22.3.2022

Finlandssvensk företagskonsult hyllar Kinas coronastrategi

Medan Finland öppnar upp samhället, upplever Kina den värsta smittspridningen sedan pandemins start. Shanghaibon Jack Ilmonen tycker Kina ska hålla fast vid sin nolltoleransstrategi.

Premium

21.3.2022

Aktierna faller i värde när kriget rasar – men daytradern har gjort bra affärer

Att se pensionspengarna eller reskassan tyna bort på grund av kriget i Ukraina orsakar stress för många småsparare. Så här gör proffsen när det är stormigt på börsen.

Premium

18.3.2022

Artificiell intelligens kan få ner elräkningen rejält

Nikolas Salomaa brinner för energioptimering. Hans elräkning för den egna villan är endast 30 euro i månaden. Så här har han fått ner förbrukningen.

Premium

17.3.2022

Microsoft bygger datacenter – men räcker elen?

Microsoft bygger jättelika datahallar i Esbo och Kyrkslätt. – Förutsättningarna är unika. Vi skulle inte kunna bygga något motsvarande utanför Stockholm, säger Patrik Öhlund, energi- och hållbarhetschef vid Microsoft.

16.3.2022

Pappersförbundet och UPM möts för förlikning

UPM-strejken förlängs med två veckor till den 16 april. Samtidigt meddelar parterna att man tar in en medlare.

15.3.2022

Åländsk skeppare: ”Vi transporterar inte rysk olja”

Världens största rederier har slutat handla med Ryssland. Men åländska Lundqvist Rederierna kommer inte kategoriskt utesluta dessa transporter.

Premium

14.3.2022

Omställning ställer höga krav på chefer

Vår hjärna hatar förändringar, men nu är det åter dags. Distansrekommendationen har slutat gälla i huvudstadsregionen. Karriärcoachen Amy Skogberg råder arbetstagare att lära sig att sätta gränser och att chefer ska sluta jobba övertid.

Premium

14.3.2022

Belgien förbjuder mejl efter arbetstid – så här går det till i praktiken

I Belgien, Portugal och Frankrike är det förbjudet för chefen att mejla efter arbetstid – borde Finland ta efter?

11.3.2022

"Naivt av väst att göra sig beroende av rysk energi"

Nationalekonomen Christer K. Lindholm tror att det ryska kriget i Ukraina bromsar globaliseringen.

Premium

10.3.2022

Försörjningsberedskapscentralens vd: "Finland är inte Ukraina"

Säkerhetsläget i Finland har förändrats i och med kriget i Ukraina. Myndigheterna försäkrar ändå att läget är bra och att det inte finns några direkta hot.

9.3.2022

Pappersförbundet är rustat till tänderna

Pappersförbundets strejkkassa sinar inte i första taget. Frågan är om inte UPM-ägarnas tålamod tar slut före det.

8.3.2022

Så här påverkar kriget Helsingforsbörsen

Stora internationella placerare minskar sin exponering mot Finland på grund av närheten till Ryssland. Hur ska småplaceraren tänka i detta läge?

Premium

7.3.2022

Finska livsmedelsbolag stänger fabriker i Ryssland och Belarus

Valio, Fazer, Paulig och Olvi. Nu drar sig finländska livsmedelsbolag tillbaka från Ryssland.

1.3.2022

Historiskt cyberkrig: ”Ukrainas vice premiärminister rekryterar hackare helt öppet”

En belarusisk hackergrupp lär störa tågförbindelserna till Ukraina för att förhindra rysk vapentransport. Det digitala kriget är något helt nytt – och ingen dör i Ukraina på grund av långsamma webbplatser.

1.3.2022

Rysslands Google tjänar miljoner i Finland

Yandex, alltså Rysslands version av Google, har ett datacenter på en åker i Mäntsälä och gör miljonvinster här i Finland. Hur påverkar kriget den ryska datatrafiken?

Premium

27.2.2022

Personliga sanktioner mot miljardärer med Finlandskoppling

Familjen Rotenberg har ett stort inflytande över elitishockeyn i Europa och har täta band till Vladimir Putin. Familjen hör till dem som drabbas av de nu aktuella sanktionerna mot Ryssland.

Premium

26.2.2022

Ryssland är beroende av västerländsk teknik

Google, Qualcomm, Amazon IBM och Tesla skaffar sina mikrochipp från antingen TSMC eller Samsung. Kriget i Ukraina förväntas gröta till världshandeln, men inte förvärra bristen på halvledare.

21.2.2022

Droppe stöper om partihandeln

Att köpa några lastpallar med hårnät ska vara lika kul som att shoppa konsumentprylar på nätet, tycker Henrik Helenius. Han är en av grundarna av Droppe som förser industrin med basvaror.

Premium

19.2.2022

Slalomföretagare i Nyland kämpar mot vintern – inte varandra

Flera skidcenter har investerat stort trots att vintrarna i södra Finland förväntas bli mildare.

19.2.2022

Dubbelfel när myndighet varnade om dataläcka

Snacka om en pinsam tabbe! Cybersäkerhetscentret skickade mejl till hundratals personer så att alla fick varandras e-postadresser.

17.2.2022

Relex tog hem jätteinvestering och lovar att öka på alla fronter

Relex Solutions värderas till maffiga 5 miljarder euro. Mjukvarubolaget ser till att mataffären har saker att grilla om vädret blir bra till veckoslutet. Väder, tidpunkt och säsonger påverkar människors köpbeteende.

Premium

17.2.2022

Toni Stigzelius blir vd för Broman Group

Motonets nuvarande vd, Toni Stigzelius, har valts till vd för koncernen Broman Group. Han inleder sitt jobb den 1 mars.

15.2.2022

Företagarna får sin träff med statsministern

För en vecka sedan skickade modeföretagaren Noora Hautakangas ett öppet brev till statsrådet där hon krävde svar och förståelse. Nu har svaren kommit.