Sofia Westerholm

Sofia Westerholm

Reporter

Senast publicerade artiklar

1.9.2018

”Här får alla vara sig själva och se ut precis som man gör”

”Jämlikhet och kärlek”, ljöd ropen från det omkring hundra meter långa tåget som gick längs Karis gator i dag. Trots att regnet hotade bakom molnen, var det många som vågat sig ut för att delta i Raseborg Pride 2018.

13.8.2018

Hälsosam mat dagen lång – Allt började med en lunchdiskussion i Handelshögskolans matsal

Den första juni slog Green Hippo café, södra Helsingfors nya vardagsrum, upp sina dörrar. Att ägarna till det nyöppnade kaféet vid Fredrikstorget i Rödbergen knappt hunnit passera tjugo, är inget som hindrar dem.

2.8.2018

Död hittades vid polisoperation på Kaserngatan – har koppling till Sibbomordet

Skott sköts från en lägenhet på Kaserngatan då polisen skulle gripa en person på torsdagskvällen. Polisen avlossade inga skott men hittade personen död. Fallet har en koppling till mordet i Sibbo, meddelar polisen.

31.7.2018

Allt mellan himmel och jord i hörlurarna

Tabubelagda ämnen är något många unga vill höra pratas om. Det insåg Sofie Kämpe och Wilhelm Lindgren då deras färska och väldigt personliga podcast växte märkbart över ett par nätter.

28.7.2018

300 miljoner lever med leverinflammation – omedvetet

I dag är internationella hepatitdagen. Hepatit, eller leverinflammation, orsakar årligen över 1,4 miljoner dödsfall eftersom alla inte ens är medvetna om att de bär på sjukdomen.

26.7.2018

En vän som Jukka litar på i vått och torrt

Jukka Routimo har en vän, en vän som för honom betyder mer än ord kan beskriva. Vännen är Gaby Langinauer, hans stödperson.

23.7.2018

"Segling är en finlandssvensk domän"

Segling är något som ofta kopplas ihop med finlandssvenskheten. Långt ifrån alla finlandssvenskar äger en segelbåt eller hänger med på seglingsturer. Men det är väldigt vanligt och särskilt de svenskspråkiga segelföreningarna är livskraftiga. – Seglingen hör till den finlandssvenska självbilden, säger sociolog Kjell Herberts.

20.7.2018

De här tio yrkena är de mest stressiga

En del jobb är mentalt tyngre än andra. Bland de tio mest jäktiga yrkena står sådana där ansvaret för andras välbefinnande är högt.

19.7.2018

Grannsämja på tre hjul i Berghäll

I en av Finlands mest tätbefolkade stadsdelar finns sedan en månad tillbaka en elcykel som ska rulla för ökad gemenskap grannar emellan.

19.7.2018

Grannsämja rullar runt i Berghäll

I en av Finlands mest tätbefolkade stadsdelar finns sedan en månad tillbaka en elcykel som ska rulla för ökad gemenskap grannar emellan.

12.7.2018

I dag kan bloggen ge bröd på bordet

"Jag är bloggare", svarar Jennifer Sandström då folk undrar vad hon arbetar med. Många har svårt att förstå hur man kan livnära sig på det, men det är helt möjligt i dag.

6.7.2018

En bild på ditt barn består lika länge som den på kollegan

Enbart hälften av dagens föräldrar ber om lov innan de laddar upp en bild på sitt barn på sociala medier. Att fråga om lov av en kollega känns viktigt men att göra det av sitt barn, glöms lätt bort.

1.7.2018

Ingen lär invandrare svenska – "Det är inte bara finlandssvenskars sak att satsa på svenskan, likaväl kan invandrare göra det"

Svenskan blir inte bara lite i skymundan för invandrarunga – den glöms bort helt. Det är ett problem i Finland som Nordiska somaliska föreningen nu tänker åtgärda med hjälp av sina invandrarambassadörer.

29.6.2018

HBL kartlägger: Så höga är bankernas serviceavgifter

Att betala fem räkningar vid ett bankkontor innebär i de flesta banker en extra utgift på 25 euro. Men innan betalningen ens är möjlig bör man reda ut vilket kontor som alls hanterar kontanter längre. Så här ser serviceutbudet och avgifterna ut hos de olika bankerna.

28.6.2018

Många lever med en färdigplanerad begravning

Dagligen utträder omkring 50 finländare ur den evangelisk-lutherska kyrkan. Att allt fler gör så leder till nya frågeställningar för anhöriga i samband med begravningar. Önskade en person som inte var medlem i kyrkan fortfarande en kyrklig begravning? Om inte, hur går då en begravning till?

26.6.2018

Martina fick fel studentprov framför sig – "Tårarna rann när jag skrev"

I över ett år har studentskrivningarna tagit upp en stor del av Martina Westerbacks vardag. Efter vårens sista skrivning, studentprovet i lång matematik, hoppades hon få andas ut. Ett litet misstag ändrade allt.

21.6.2018

Expertpanel: Parisavtalet kräver högre ambitioner av Finland

Dagens målsättningar räcker inte. Finland bör höja ribban för att lyckas nå de målsättningar klimatavtalet i Paris fastställer, anser Finlands klimatpanel i en ny rapport.

20.6.2018

Finlandssvenska författare läser för gammal som ung

Ja, självklart ska Barösunds litteraturafton fortsättningsvis ordnas! Det ansåg Barösunds byaråds kulturkommitté i fjol, då Märta Tikkanen efter 30 år tackade för sig. Nu är det dags för den andra litteraturaftonen i byarådets regi.

20.6.2018

Kamp om barnvagnsplatser på tåget – "Ett verkligt problem"

I midsommar ska många familjer ut och resa med tåg. Men det är ofta svårt att hitta en plats för barnvagnen. – Det blir lite av en tävlan om att få plats, säger Martina Brunell från Esbo. VR är medvetna om problemet och lovar förändringar.

16.6.2018

Barnpassare räcker fram sin hjälpande hand

Sommarlovet innebär en hel del planering för barnfamiljer. Vem ska ta hand om barnen då skolor och daghem håller stängt? För barnfamiljer i Sjundeå och Raseborg finns en lösning, Mannerheims Barnskyddsförbunds nyutbildade barnvakter.

13.6.2018

Landsbygdsdiskussioner i Fiskars

Att satsa på landsbygden är i dag viktigare än många förstår. Det menar Landsbygdspolitiska rådet, som sammanträdde i Fiskars den 6:e juni.

12.6.2018

Musik och miljö vid havet

29 år har passerat sedan Johanna Lindstedt sköt startskottet till dagens kammarmusikfestival Musik vid havet i Ingå. Trots att nästa år blir jubileumsår, har det inte sparats på arrangemangen inför detta års festival heller. I fyra dagar kommer Ingå fyllas av såväl klassisk kammarmusik som totala nykomlingar.

9.6.2018

Minnesstund i Dragsvik – dags att bryta tystnaden om inbördeskriget

Det var både stämningsfullt och högtidligt då omkring 3 500 personer samlades vid de röda fångarnas minnesmärke i Dragsvik på lördagen. Folk från hela landet hade kommit till Ekenäs för att hedra dem som miste livet där efter inbördeskriget, men också för att lära sig mer om den tid man så länge inte fick säga ett ord om.

9.6.2018

Terrängbrand i Raseborg

På lördagseftermiddagen bröt en medelstor terrängbrand ut i Ekenäs. Tolv enheter larmades till platsen för att släcka branden.

9.6.2018

Proppfullt och känslofyllt vid minnesmärket i Dragsvik

En stämningsfull och fin stämning råder runtom de röda fångars minnesmärke i Dragsvik. Omkring 3500 personer har kommit för att delta i minnesevenemanget "Vägen till Ekenäs" och för att hedra minnet av dem som för hundra år sedan miste livet där.

9.6.2018

Försvarsmakten tar lärdom av olycksutredningen

Försvarsmakten tar till sig av Olycksutredningscentralens rapport. Drygt sju månader efter dödsolyckan i Skogby, där en rälsbuss krockade med en av försvarsmaktens terränglastbilar, är utredningen klar.

8.6.2018

Musikteater för alla och envar

Under sommaren har barnfamiljer möjlighet att gratis ta del av musikteaterföreställningen "Muutosta ilmassa, Una Pampula" i Fiskars.

8.6.2018

En tillbakablick till inbördeskriget

På lördag ordnas 100-års minnesevenemanget Vägen till Ekenäs vid de röda fångarnas minnesmärke i Dragsvik.

8.6.2018

Rusta upp Rulle och Arthur igen

Intill Ystadsgården, mitt emot Seminarieskolan i Ekenäs, står en förfallen marmorfontän med en tillhörande damm. Att den fått förfalla tycker Fruntimmersföreningen i Ekenäs är ledsamt och genant. Medlemmarna tänker inte ge upp förrän fontänen återfått sin forna glans.

5.6.2018

Grönt ljus för Raseborgs strategi

Raseborgs stadsfullmäktige godkände under sitt möte den 4.6 stadens strategiplan för åren 2018–2021.

5.6.2018

Pelkonen tar över då Sipola går

Fullmäktigeledamot Sanna Sipola (sdp) lämnar Raseborgs stadsfullmäktige. Hennes stol övertas av Jorma Pelkonen.

4.6.2018

Tina Nordman blir ny bildningsdirektör

Raseborgs stadsfullmäktige godkände under sitt sammanträde i kväll (4.6) fullmäktiges förslag att utse Tina Nordman till stadens nya bildningsdirektör.

19.3.2018

Djur är hennes passion

Ett hem är inget hem om utan djur. Så resonerar 24-åriga Mathilda Sjöholm från Tenala. Hon har vuxit upp i ett hushåll där djur alltid varit en naturlig del av familjen och kan inte tänka sig en framtid utan djur.

15.3.2018

Brunchflugan har landat i Västnyland

För sent för frukost, för tidigt för lunch. Då har många funnit det ypperliga alternativet, nämligen brunch. I samband med att intresset för bruncher vuxit, har allt fler restauranger runtom i Västnyland öppnat upp för konceptet.

24.2.2018

Karelia firar kvinnor med konsert

Kulturhuset Karelia firar traditionsenligt internationella kvinnodagen den 8 mars

24.2.2018

Viljan att hjälpa driver honom

En 25-årig Raseborgare, med ett brinnande intresse för att hjälpa såväl kommuninvånare som folk i nöd ute på sjön. Så beskriver Andreas Hindrén sig själv i ett nötskal.

20.2.2018

Slalombacken lockar sportlovsfirare

Utomhusaktiviteter hör sportlovet till. Trots kylan trivs både ortsbor och långväga gäster i slalombacken i Påminne.

22.1.2018

En sång för två språk

Barn lär sig lättast språk via musik och fördomar motas bäst genom att man jobbar emot dem. Det var Marina Petterssons idé då hon drev i gång projektet Tjolahåpp.

7.1.2018

Eurovisionsstjärna av misstag

Tanken var aldrig att han själv skulle framföra låten. Axel ”Paradise Oskar” Ehnström skickade in Da da dam till de finska uttagningarna till Eurovision Song Contest i hopp om att någon annan artist ville tävla med den. Men så blev det inte. Nu, snart sju år senare, är han glad över att det gick den vägen.

15.10.2017

Mer musik av Molly Rosenström

Molly Rosenström satte Karis på kartan då hon 2011 kom andra i Talent Suomi. Två år senare vann hon The Voice Kids och fick därmed sitt första skivkontrakt. Musikkarriären har legat i träda en tid men nu väntar nya utmaningar.

16.8.2017

Från Oslo till Ekenäs för 30 euro

En flytt till elbilarnas land Norge ledde till att Anne-May och Johan Sundström bytte sin bensindrivna bil mot en elbil. Nu har de provat på att bila hem till Ekenäs.

10.8.2017

Autoklinikka etablerar sig i Ekenäs

Krockreparationsbolaget F:ma Jung Rickard i Horsbäck är numera en del av nätverket Autoklinikka Partner.

10.8.2017

Hon är första logopedidoktorn från Åbo Akademi

Ekenäsbördiga Sofia Holmqvist-Jämsén är först i landet med att ha avlagt doktorsexamen inom logopedi från Åbo Akademis magisterprogram.

9.8.2017

En försäljare ut i fingerspetsarna

För 13 år sedan sadlade Camilla Madsén om totalt. Hon gick från sjukvårdslärare till egenföretagare inom klädbranschen. Inte ens sexdagars arbetsveckor får henne att ångra sitt val.

8.8.2017

Hälsosamma hus byggs upp i Ingå

En kilometer från Ingå centrum reser sig Västerbrinken, ett husområde med hus byggda enbart av naturliga material. Det är resultatet av en idé Paul Lynch fick för två år sedan.

7.8.2017

Anropstaxi betjänar för resor inom Ingå

Tackvare Ingå kommuns nya anropstaxi ska invånarna nu ha det allt lättare att röra sig runt i kommunen.

6.8.2017

Synskadan stoppar inga drömmar

En synskada är en begränsning men inget hinder. Så tänkte Fredrik Lindgren då han bestämde sig för att låta studierna ta honom till Sverige.

5.8.2017

Människomöten framom fylleri

För 20:e gång möts olika kulturer, musikstilar och maträtter då Faces Festival i år ordnas i Fiskars bruk.