Sofia Westerholm

Sofia Westerholm

Reporter

Senast publicerade artiklar

27.11.2019

Laura Fagerlund lämnade Hangös trygga gator: "Här i Kapstaden skulle jag aldrig våga gå ut ensam"

En vardag i Kapstaden går inte att jämföra med vardagen hemma i Hangö, säger 25-årige Laura Fagerlund.

27.11.2019

Laura Fagerlund jätti taakseen Hangon turvalliset kadut: "En uskaltaisi koskaan kävellä yksin ulkona täällä Kapkaupungissa"

Kapkaupungin arkea ei voi mitenkään verrata arkeen kotona Hangossa, sanoo 25-vuotias Laura Fagerlund.

30.10.2019

Så här ser 100-årsjubilaren Wasa Teater ut efter renoveringen

Restaurang Ernst har återuppstått och den berömda kristallkronan har hittat hem. Följ med på en rundvandring i nyrenoverade Wasa Teater som firar sitt 100-årsjubileum på fredag.

30.10.2019

Statsminister Rinne välkomnades till Karis

"Det är en stor ära och heder att få statsministern på besök. Han hinner inte till alla små byar", säger Karisbon – och den nykorade hedersmedlemmen – Holger Wickström.

Premium

25.10.2019

Tjugoårig chefredaktör: "Jag är redo och jag vill visa att jag klarar av det"

"Jag skulle säga att jag är en vanlig kille med ett ovanligt jobb och ett ovanligt intresse för politik."

Premium

22.10.2019

Tio år av djupvattengymnastik firas med gratis träning

Den 23 oktober har det gått exakt tio år sedan det första passet av djupvattengymnastik erbjöds i Ekenäs simhall. Det firas nu med gratis träningspass under hela veckan.

Premium

18.10.2019

Sjundeå skapar plan för idrottsplatser – ber nu om din hjälp

Via en webbenkät vill kommunen få veta hur just du motionerar och även hur du vill motionera i framtiden.

15.8.2019

Musiken ger fortfarande Molly Näsman ångest

Allt började från att en elvaårig flicka kom tvåa i tävlingen Talent Suomi 2011. Sedan dess har hon hunnit ta sig igenom studioinspelningar i USA, kämpat med en ätstörning och slutligen bestämt sig för att avsluta allt vad musikkarriär heter.

Premium

11.8.2019

Finlandssvensk bonde söker fru: "Mycket svårare än jag någonsin trott"

Att söka kärleken via tv visade sig vara mycket svårare än vad jordbrukaren Patrick Forsström någonsin hade väntat sig.

Premium

11.8.2019

Sju personer skadades i frontalkrock i Hyvinge

Totalt sju personer har först till sjukhus efter en krock mellan två personbilar i Hyvinge. Två är allvarligt skadade.

10.8.2019

Galaxy tvingades väja i sista stund – fraktfartyg höll sig inte till planen

Tallink Siljas M/S Galaxy utsattes för en rejäl risk då ett fraktfartyg inte höll sig till sin planerade rutt.

10.8.2019

Kvinnoklinikens önskan hördes – hundratals par yllestrumpor ramlade in

En förfrågan via Facebook ledde till att kvinnokliniken i Åbo åter fick sina yllestrumpsförråd fyllda, men fortfarande tar de gärna emot fler par.

2.8.2019

Japanska turister har ett gemensamt mål: "Vi vill se landet som Muminberättelserna kommer från"

Mumintrollen är för många japaner bekanta sedan länge, men deras kärleksfulla och varma budskap gör dem högt älskade än i dag.

18.7.2019

De här svenskspråkiga utbildningarna var svårast att komma in på

Psykologi, medicin och juridik hör åter till de svenskspråkiga universitetsutbildningar som allra flest sökande får ett nej från. För yrkeshögskolornas del är det svårast att komma in på de flexibla flerformsutbildningarna inom sjukvården.

Premium

14.7.2019

Lännen Media: Postens Plus-tjänst dubbelt så dyr – påskyndar knappt leveransen

Postens så kallade Plus-frimärke lovar en kortare leveranstid för de dubbelt så dyra breven, men Lännen Medias test visar att breven ofta kommer fram samtidigt som vanliga brev.

12.7.2019

De planerade plåtpoliserna får positiv feedback av Borgåbor

I går aktiverades de nya, avancerade plåtpoliserna vid Riksväg 6 mellan Lovisa och Kouvola. Också i Borgå planerar man att sätta upp av de nya trafikkamerorna. ÖN begav sig ut på staden för att ta reda på vad Borgåborna tycker om de nya kamerorna.

Premium

9.7.2019

20-åring steg ut från finkan och stal en Jaguar

En man i 20-årsåldern hann ta några steg från finkan, innan han stal en Jaguar och körde den till skrot.

9.7.2019

En randig blus för finska marinens 101-årsdag

På tisdagen firas finska marinens 101-årsdag. I Helsingfors ordnas festligheter dagen lång, men invånare i hela landet uppmuntras delta i firandet genom att bära randigt.

Premium

9.7.2019

Flottilj 2020 tros ännu hinna i fatt sin tidtabell

Projektet Flottilj 2020 har dragit ut på tidtabellen. Marinens kommendör, flottiljamiral Jori Harju håller ändå fast vid att marinens fyra nya korvetter ska vara i operativt bruk helt enligt ursprungsplanen, alltså senast under år 2028.

Premium

9.7.2019

En randig blus för finska marinens 101-årsdag

På tisdagen firas finska marinens 101-årsdag. I Helsingfors ordnas festligheter dagen lång, men invånare i hela landet uppmuntras delta i firandet genom att bära randigt.

9.7.2019

Flottilj 2020 tros ännu hinna i fatt sin tidtabell

Projektet Flottilj 2020 har dragit ut på tidtabellen. Marinens kommendör, flottiljamiral Jori Harju håller ändå fast vid att marinens fyra nya korvetter ska vara i operativt bruk helt enligt ursprungsplanen, alltså senast under år 2028.

19.6.2019

Så här garanteras kvaliteten på småbarnspedagogiken i Svenskfinland

I mars framkom det att omkring 2 000 Helsingforsbarn vårdades på daghem som hade olika brister. Staden visste inte alltid ens var alla daghem fanns placerade. Tät personalkontakt, en mobilapp och årliga utvärderingar ska säkerställa att barnen får god småbarnspedagogik.

13.6.2019

Läkarbesöken kostar finländare allt mer

Majoriteten av finländarna betalar nu den högsta tillåtna avgiften för sitt läkarbesök vid en hälsovårdscentral. År 2016 bodde 44 procent av finländarna i kommuner som uppbar den maximala tillåtna avgiften. År 2018 hade siffran stigit till 70 procent. Helsingforsborna är däremot ensamma om att komma undan helt gratis.

Premium

29.5.2019

Regnfritt men svalt på skolavslutningen

Vädret under skolavslutningen ser ut att bli svalt och blåsigt, men det väntas ändå bli uppehåll i så gott som hela landet.

5.11.2018

Från Peru till Karis

Mauricio Gutierrez hade aldrig talat engelska utanför skolan. Han hade heller aldrig sett snö. Men han kände att han behövde gå rejält utanför sin bekvämlighetszon och valde därför att lämna Peru för ett utbytesår i Karis.

16.10.2018

"Tänka sig att man faktiskt fyllt hundra år redan"

Den nyblivne hundraåringen Lars–Erik “Lasse” Ingman har krigat för vårt fosterland i såväl vinter- som fortsättningskriget. Han har sett vänner stupa och han har sett sorg. Men han har också fått se mycket vackert och lärt sig en hel del under sina hundra år i livet.

1.9.2018

”Här får alla vara sig själva och se ut precis som man gör”

”Jämlikhet och kärlek”, ljöd ropen från det omkring hundra meter långa tåget som gick längs Karis gator i dag. Trots att regnet hotade bakom molnen, var det många som vågat sig ut för att delta i Raseborg Pride 2018.

13.8.2018

Hälsosam mat dagen lång – Allt började med en lunchdiskussion i Handelshögskolans matsal

Den första juni slog Green Hippo café, södra Helsingfors nya vardagsrum, upp sina dörrar. Att ägarna till det nyöppnade kaféet vid Fredrikstorget i Rödbergen knappt hunnit passera tjugo, är inget som hindrar dem.

2.8.2018

Död hittades vid polisoperation på Kaserngatan – har koppling till Sibbomordet

Skott sköts från en lägenhet på Kaserngatan då polisen skulle gripa en person på torsdagskvällen. Polisen avlossade inga skott men hittade personen död. Fallet har en koppling till mordet i Sibbo, meddelar polisen.

31.7.2018

Allt mellan himmel och jord i hörlurarna

Tabubelagda ämnen är något många unga vill höra pratas om. Det insåg Sofie Kämpe och Wilhelm Lindgren då deras färska och väldigt personliga podcast växte märkbart över ett par nätter.

28.7.2018

300 miljoner lever med leverinflammation – omedvetet

I dag är internationella hepatitdagen. Hepatit, eller leverinflammation, orsakar årligen över 1,4 miljoner dödsfall eftersom alla inte ens är medvetna om att de bär på sjukdomen.

26.7.2018

En vän som Jukka litar på i vått och torrt

Jukka Routimo har en vän, en vän som för honom betyder mer än ord kan beskriva. Vännen är Gaby Langinauer, hans stödperson.

23.7.2018

"Segling är en finlandssvensk domän"

Segling är något som ofta kopplas ihop med finlandssvenskheten. Långt ifrån alla finlandssvenskar äger en segelbåt eller hänger med på seglingsturer. Men det är väldigt vanligt och särskilt de svenskspråkiga segelföreningarna är livskraftiga. – Seglingen hör till den finlandssvenska självbilden, säger sociolog Kjell Herberts.

20.7.2018

De här tio yrkena är de mest stressiga

En del jobb är mentalt tyngre än andra. Bland de tio mest jäktiga yrkena står sådana där ansvaret för andras välbefinnande är högt.

19.7.2018

Grannsämja på tre hjul i Berghäll

I en av Finlands mest tätbefolkade stadsdelar finns sedan en månad tillbaka en elcykel som ska rulla för ökad gemenskap grannar emellan.

19.7.2018

Grannsämja rullar runt i Berghäll

I en av Finlands mest tätbefolkade stadsdelar finns sedan en månad tillbaka en elcykel som ska rulla för ökad gemenskap grannar emellan.

12.7.2018

I dag kan bloggen ge bröd på bordet

"Jag är bloggare", svarar Jennifer Sandström då folk undrar vad hon arbetar med. Många har svårt att förstå hur man kan livnära sig på det, men det är helt möjligt i dag.

6.7.2018

En bild på ditt barn består lika länge som den på kollegan

Enbart hälften av dagens föräldrar ber om lov innan de laddar upp en bild på sitt barn på sociala medier. Att fråga om lov av en kollega känns viktigt men att göra det av sitt barn, glöms lätt bort.

1.7.2018

Ingen lär invandrare svenska – "Det är inte bara finlandssvenskars sak att satsa på svenskan, likaväl kan invandrare göra det"

Svenskan blir inte bara lite i skymundan för invandrarunga – den glöms bort helt. Det är ett problem i Finland som Nordiska somaliska föreningen nu tänker åtgärda med hjälp av sina invandrarambassadörer.

29.6.2018

HBL kartlägger: Så höga är bankernas serviceavgifter

Att betala fem räkningar vid ett bankkontor innebär i de flesta banker en extra utgift på 25 euro. Men innan betalningen ens är möjlig bör man reda ut vilket kontor som alls hanterar kontanter längre. Så här ser serviceutbudet och avgifterna ut hos de olika bankerna.

28.6.2018

Många lever med en färdigplanerad begravning

Dagligen utträder omkring 50 finländare ur den evangelisk-lutherska kyrkan. Att allt fler gör så leder till nya frågeställningar för anhöriga i samband med begravningar. Önskade en person som inte var medlem i kyrkan fortfarande en kyrklig begravning? Om inte, hur går då en begravning till?

26.6.2018

Martina fick fel studentprov framför sig – "Tårarna rann när jag skrev"

I över ett år har studentskrivningarna tagit upp en stor del av Martina Westerbacks vardag. Efter vårens sista skrivning, studentprovet i lång matematik, hoppades hon få andas ut. Ett litet misstag ändrade allt.

21.6.2018

Expertpanel: Parisavtalet kräver högre ambitioner av Finland

Dagens målsättningar räcker inte. Finland bör höja ribban för att lyckas nå de målsättningar klimatavtalet i Paris fastställer, anser Finlands klimatpanel i en ny rapport.

20.6.2018

Finlandssvenska författare läser för gammal som ung

Ja, självklart ska Barösunds litteraturafton fortsättningsvis ordnas! Det ansåg Barösunds byaråds kulturkommitté i fjol, då Märta Tikkanen efter 30 år tackade för sig. Nu är det dags för den andra litteraturaftonen i byarådets regi.

20.6.2018

Kamp om barnvagnsplatser på tåget – "Ett verkligt problem"

I midsommar ska många familjer ut och resa med tåg. Men det är ofta svårt att hitta en plats för barnvagnen. – Det blir lite av en tävlan om att få plats, säger Martina Brunell från Esbo. VR är medvetna om problemet och lovar förändringar.

16.6.2018

Barnpassare räcker fram sin hjälpande hand

Sommarlovet innebär en hel del planering för barnfamiljer. Vem ska ta hand om barnen då skolor och daghem håller stängt? För barnfamiljer i Sjundeå och Raseborg finns en lösning, Mannerheims Barnskyddsförbunds nyutbildade barnvakter.

13.6.2018

Landsbygdsdiskussioner i Fiskars

Att satsa på landsbygden är i dag viktigare än många förstår. Det menar Landsbygdspolitiska rådet, som sammanträdde i Fiskars den 6:e juni.

12.6.2018

Musik och miljö vid havet

29 år har passerat sedan Johanna Lindstedt sköt startskottet till dagens kammarmusikfestival Musik vid havet i Ingå. Trots att nästa år blir jubileumsår, har det inte sparats på arrangemangen inför detta års festival heller. I fyra dagar kommer Ingå fyllas av såväl klassisk kammarmusik som totala nykomlingar.

9.6.2018

Minnesstund i Dragsvik – dags att bryta tystnaden om inbördeskriget

Det var både stämningsfullt och högtidligt då omkring 3 500 personer samlades vid de röda fångarnas minnesmärke i Dragsvik på lördagen. Folk från hela landet hade kommit till Ekenäs för att hedra dem som miste livet där efter inbördeskriget, men också för att lära sig mer om den tid man så länge inte fick säga ett ord om.

9.6.2018

Terrängbrand i Raseborg

På lördagseftermiddagen bröt en medelstor terrängbrand ut i Ekenäs. Tolv enheter larmades till platsen för att släcka branden.