Sofia Holmlund

Sofia Holmlund

Reporter

Twitter @vackralivet

Senast publicerade artiklar

24.9.2017

Finländare slukar avokado i en aldrig tidigare skådad takt – men går det att ersätta den?

Toppen är ännu inte nådd. Matbutikerna väntar sig att avokadon kommer att säljas lika bra – eller ännu bättre än i fjol.

6.9.2017

HBL Kväll: Israelagenter dubbelmissade nazisten Mengele

Varför valde de israeliska agenterna att inte gripa Josef Mengele trots att de hade chansen två gånger?

2.8.2017

De utmattade husmödrarnas energiska försvarare

De enklaste idéerna är oftast de mest geniala. Som torkskåpet, en uppfinning som finns i så gott som varje finländskt hem. Uppfinnaren Maiju Gebhard kom från en finlandssvensk inflytelserik familj.

29.7.2017

Ett paradis för paddlare

I hjärtat av Södra Savolax finns stilla sjöar, saimenvikare och bävrar. Välkommen till en av Finlands mest paddlingsvänliga nationalparker.

29.7.2017

Lyckan är att krama får

Aldrig har det varit så populärt att betala för att ta hand om får på semestern. Hundratals finländare har ansökt om att vara fåraherde i den natursköna nationalparken Kolovesi i Södra Savolax.

23.7.2017

Ett hotell för presidenten

Den ryska kejserliga familjen besökte aldrig statshotellet i Punkaharju på 1800-talet. På torsdag kan man säga att cirkeln sluts då Rysslands nu levande mäktigaste man, president Vladimir Putin möter president Sauli Niinistö på samma anrika hotell i Södra Savolax.

13.7.2017

Bebisar får inte längre stirra på populär smilfigur – Vad tycker du?

Är du född på 1980-talet eller årtiondena efter det? Då är chansen stor för att en gul leende figur på en röd bakgrund är bekant.

13.7.2017

Finska turneringen är en miljonbusiness

Med sina 22 000 barn och ungdomar i fotbollsskor är juniorturneringen Helsinki Cup tredje störst i hela Europa.

12.7.2017

Fyra gripna polacker i Mariehamn inför kvällens högriskmatch

Det kan bli rejält med bråk i kväll när de ökända polska supportrarna möter de åländska fansen under Champions League-kvalet.

14.6.2017

"Konsten att lära sig åka velociped är långt lättare än man tror"

I år har det gått jämna 200 år sedan cykeln uppfanns av friherre Karl von Drais i Mannheim i Tyskland den 12 juni 1817.

3.6.2017

De säljer nästan allt och lämnar Finland

Livet i Helsingfors är snart ihoppackat. Om en vecka bor någon annan i deras lägenhet. Utan giltig returbiljett beger sig Tanja Mikkola och Ismo Lehtonen ut på något som inte är en evig semester.

2.6.2017

Drömmen om universitetet fick hon ge upp

Det har skrivits många böcker och tidningsartiklar om Emma Irene Åström som var Finlands andra kvinnliga student och första kvinnliga universitetsmagister. Landets allra första fröken att få studentlyran, Marie Tschetschulin, har fått stå i skuggan av sin berömda medsyster.

29.5.2017

Sverige plågas av bluffsamtal – Finland hittills förskonat

Flera svenskar har blivit lurade av okända nummer. Skojarna har inte vänt blicken mot Finland ännu – men det kan vara en tidsfråga, säger Helsingforspolisen.

26.5.2017

Tio saker du inte ska missa på Världen i byn

Det har blivit den tiden på året då Kajsaniemiparken och Järnvägstorget förvandlas till en glad och färgsprakande gratisfestival. Vi har plockat fram några tips på vad som lönar sig att göra under lördagen och söndagen.

22.5.2017

Koloniträdgård väcker indignation i Esbo

Stadens planer på en ny koloniträdgård bredvid en herrgård vid Bodom träsk i Esbo upprör. – Kulturlandskapet förstörs, säger bonden Mårten Malmström på Snettans gård.

17.5.2017

Avhandling: Barnen i Stafettkarnevalen överraskande tävlingsinriktade – tycker att de snabbaste ska delta

När debatten om barn som snabbhetsdiskriminerades för Stafettkarnevalen rasade som argast var det en grupp som inte fick uttala sig: eleverna själva. Vad de har att säga om saken förvånar nu två lärarstudenter.

17.5.2017

Tjejer väljer flickyrken och killarna är självsäkra

Har vi verkligen råd med att fortsätta ha så könssegregerade yrken i Finland, frågar sig forskaren bakom en ny undersökning om vad skoleleverna tror att de kan och inte kan.

16.5.2017

Lågt stöd för rökare att sluta

Det är rast på det finlandssvenska campuset i Arabiastranden. Trots att andelen unga som röker har gått ner i Finland de senaste åren kan man se flera röksugna tända en cigarrett på gården just den här dagen.

13.5.2017

Fyra rasrena barn för att trygga den finlandssvenska folkstammen

Det finns en tid i Finlands historia då svensktalande mödrar hedrades på grumliga kriterier: de skulle ha sunda gener och rätt antal barn.

9.5.2017

Ännu städar ingen upp efter löplopp med färgkastning

Det har gått tre dagar sedan närmare tretusen personer sprang ett färglopp genom Helsingfors parkområden. Men ingen har städat upp färgen som ligger på marken.

25.4.2017

Formgivaren: Mynt med avrättningsscen firar inte inbördeskriget

Ilkka Suppanen som formgett det jubileumsmynt som visar när sju röda krigsfångar arkebuseras under inbördeskriget säger att syftet inte vara att fira inbördeskriget.

25.4.2017

Finskt jubileumsmynt med dödsscen godkändes av alla inblandade

En avrättning av röda finländska krigsfångar som motiv på ett jubileumsmynt som firar Finlands 100 år. Nej, det går inte för sig, tyckte Finansministeriet och satte stopp för planerna.

19.4.2017

Så här kommer Kronbroarna att se ut – byggstart tidigast 2019

Nu kan man få sig en första titt på hur de tre broar som kommer att löpa mellan yttersta udden av Havshagen ända till Degerö kommer att se ut i detalj.

19.4.2017

Tv-recension: När ska man göra slut med bästa kompisarna?

Girls borde ha förstått att lägga ner efter fyra säsonger, skriver Sofia Holmlund och reagerar på de dysfunktionella kompisförhållandena i den sista och sjätte säsongen.

15.4.2017

HBL PÅSK: Vem är hon som får medborgarlön?

Layra Gedião är en av de tjugo svensktalande finländare som dragit vinsten i basinkomstlotteriet. HBL:s digitala påskutgåva samlar är ett digert läspaket för dig den här lördagen.

15.4.2017

Mask-Alli förklarade krig mot binnikemasken och porren

Outtröttlig var hon, Alli Vaittinen-Kuikka, som år efter år arbetade ihärdigt för att övertala finländare att överge sina bekväma men ohälsosamma vanor att äta rå fisk. För barn och vuxen landet runt blev hon känd som Mask-Alli.

10.4.2017

Ledarkrönika: "Ni kan få en arkivbild"

Morgonskiftet har precis startat på Mannerheimvägen 18. Just den här natten har lejonen mosat motståndarlaget och tagit en söt seger i kvartsfinal i hockey-VM i USA. Kul! Vem de mosade? Sverige såklart. Med 4-0 dessutom. Härligt!

8.4.2017

Svenska flaggan vajar på halv stång – "Jag vill inte reagera med rädsla"

Folk har lagt ned blommor och gravljus finns utanför Sveriges ambassad i Helsingfors. På Salutorget mitt emot pågår lördagskommersen som vanligt men flanerande stadsbor är betänksamma efter terrorattacken i Stockholm, som inte känns så långt borta.

20.3.2017

Finland har Nordens billigaste mat

När maten blev dyrare i övriga Norden i fjol, sjönk priserna i Finland med 1,1 procent. HBL:s miniundersökning talar samma språk som den officiella statistiken: Finland har Nordens billigaste mat.

10.3.2017

Finland får en ny ambassadör i Köpenhamn

Ambassaden på Sankt Annæ Plads 24 får en ny chef i höst. Östkännaren Vesa Vasara tar över stafettpinnen efter den nuvarande ambassadören Ann-Marie Nyroos.

10.3.2017

Här svettas du gratis i Helsingfors mest exotiska bastur

Bastudagen växer. I år finns flera spännande nyheter på bastufronten. Det är inte bara vanliga helsingforsare som modigt öppnar sina privata bastur för vilt främmande människor. I år är också ett museum och ett fackförbund med.

8.3.2017

Därför måste du veta vem syster Rachel Edgren var

Om Ossian Schauman är mest känd för att han grundade Folkhälsan så finns det en annan starkt lysande och modig stjärna som hamnat i skymundan. Få känner till den här kvinnliga chefens och pionjärens namn.

1.3.2017

"Asylbesluten visar att verkligheten är mer absurd än en teaterföreställning"

Regnet som oupphörligt vräkte ned under onsdagskvällen passade stämningen när skådespelare läste upp negativa asylbeslut på Järnvägstorget i centrala Helsingfors.

23.2.2017

Finlandssvenskar ska ha mandelmassa

Det finns mycket som pekar på att finlandssvenskar är puritaner och traditionalister när det gäller en sak. Fastlagsbullen ska ätas med mandelmassa, där med basta. Bland den finskspråkiga majoriteten råder däremot en sylthegemoni.

18.2.2017

Varför ska vi bry oss om ett svenskt judeskämt?

Om du inte hört talas om 27-åriga göteborgaren Felix Kjellberg, eller hans alias Pewdiepie, före den här veckan så har du med stor sannolikhet läst en rubrik om honom de senaste dagarna.

18.2.2017

Vin- och spritflaskor tjänar pengar på jubileumsåret – ingen information på svenska

Det finns ett överflöd av alkoholdrycker som säljs med Finland 100-etiketter. Många företag håvar in förtjänster på flaskorna utan att lova att göra något gott för samhället under jubileumsåret. Dessutom saknar etiketterna information på svenska.

13.2.2017

HBL Kväll: Nya filurer på Högholmen – nästan marsvin

Fyra unga marsvinslika bröder har anlänt till djurparken i Helsingfors. Azaras aguti är känsliga för köld, och därför transporterades de i ett uppvärmt utrymme i en bil från djurpraken Hellabrunn i München.

5.2.2017

Mysteriet nästan löst – bara två barn är oidentifierade

Historien om jubelbarnen går via Hufvudstadsbladet och ut i vida världen. Vi har spårat nästan alla finlandssvenskar som förärades med en bild i tidningen för femtio år sedan.

2.2.2017

Tips inför veckoslutet

HBL:s redaktion lyssnar och tittar, och har koll på vad du inte ska missa.

29.1.2017

Sådant ska vårt land bli

År 2067 är det jubileum igen, för då blir nationen Finland 150 år gammal. Vad har HBL:s jubelbarn för förhoppningar om framtidens Finland?

29.1.2017

Så här ser Finlands jubelbarn ut – 50 år senare

Det kom ett samtal till redaktionen. Det var en person som undrade om Hufvudstadsbladet tänker följa upp en artikel från år 1967. Det var då en smått spännande men framför allt fin historia rullades fram.

22.1.2017

Hur du bestiger Nordafrikas högsta berg

De bästa resorna innehåller ett mått av utmaning och äventyr. Eller hur? I de marockanska Atlasbergen fick jag höjdsjuka men lyckades trots det ta mig upp till Jbel Toubkals topp på 4 167 meter.

18.1.2017

Finsk resebyrå ställer in flyg – spänt läge i Gambia

Det finns åtminstone 300 finländska turister i det lilla landet Gambia. Resebyrån Tjäreborg meddelade under tisdagen att man flyger hem en del av dem redan på fredag.

9.1.2017

Den sura busschauffören är en myt

Något har hänt bland busschaufförerna. Fler hälsar tillbaka, även om leenden fortfarande är sällsynta.

6.1.2017

Så ockuperade Nazityskland Norge

Det är beckmörkt när tyskarnas kryssare Blücher rör sig mot inloppet till Oslo den 9 april 1940. Ombord finns tvåtusen tyska soldater.

6.1.2017

Norrmannen som stod upp för Finland och blev filmstjärna som 94-åring

Fredrik Seeberg växte upp i Helsingfors på 1930-talet med sina norska föräldrar. 17 år gammal gick han med som frivillig i vinterkriget. Några månader senare, när tyskarna ockuperade Norge, hängde hans liv på en skör tråd.

29.12.2016

Så långt man kan komma in i finrummet – och kraschen efter det

Klockan är fyra på efternatten i februari i år. Ekenäsbördiga Pontus Dahlström vaknar i Oslo. Han mår fruktansvärt illa den dagen. Känner sig överenergisk. På ett kontor där han just då frilansar som konsult går han in på en sajt som strömmar live. Då kommer beskedet.

28.12.2016

Så långt man kan komma in i finrummet – och kraschen efter det

Klockan är fyra på efternatten i februari i år. Ekenäsbördiga Pontus Dahlström vaknar i Oslo. Han mår fruktansvärt illa den dagen. Känner sig överenergisk. På ett kontor där han just då frilansar som konsult går han in på en sajt som strömmar live. Då kommer beskedet.

14.12.2016

Vurmen för Norden får absurda drag: Så här luras britterna tro att finländare har klara ögon

I Finland brukar vi bli riktigt till oss när medier i Storbritannien och USA hyllar vår utbildning, natur eller när Helsingfors prisas som turiststad. Men nu cirkulerar en artikel som sprider grava fel om finländska kostvanor.

3.12.2016

Hur Finlandssmart är du? Gör vårt balquiz och vinn

Grattis! Finland firar sitt 99:e år som självständigt land. Men hur mycket kan du egentligen om årets stiligaste fest – balen på presidentens slott den 6.12?

@vackralivet på Twitter