Sofia Holmlund

Sofia Holmlund

Reporter

Twitter @vackralivet

Senast publicerade artiklar

18.5.2019

Tom Kaisla köpte Rysskär för att bygga ett skärgårdsparadis, men kärleksförklaringen blev en dyr affär

Tom Kaisla har kämpat på i motvind sedan han gjorde en av de största investeringarna i modern tid i Finska viken på en tidigare militärö. – Jag vill få det här att funka.

Premium

10.5.2019

Berners Ishavsbana skrotades – nu vill affärsmannen Vesterbacka återuppliva den

Kommer det att gå tåg mellan Finland och Norge i framtiden? Den begravda tåglinjen ser ut att få en fortsättning.

Premium

3.5.2019

Nytt i stadsbilden: vem som helst kan hyra roddbåt

Någon gång i maj anländer de blå roddbåtarna till Tölöviken, Bredviken och Nordsjö. Helsingfors följer Esbos exempel och testar nu på ett nytt koncept.

3.5.2019

Rumpvinter, bumerangvinter, svekvår – läsarna sätter ord på den isande kylan i dag

Den här fredagsmorgonen fanns det inget annat val än att gräva fram vinterjackan, mössan och vantarna ur garderoben igen. Men vad heter egentligen finskans "takatalvi" på svenska?

2.5.2019

Stadens mastodontsatsning i skärgården kostar sju miljoner – "Kan bli ett av de mest omtalade konstevenemangen i världen"

Det stora konstevenemanget biennalen på Skanslandet kommer att få internationell uppmärksamhet nästa år, tror man på staden. Samtidigt måste den känsliga naturen på ön skyddas.

Premium

30.4.2019

Stockmann vill nå "moderna arbetande" och sälja hållbara ting – tyst kring om varuhus läggs ned

Stockmann har det fortsatt kämpigt och vill nu säga upp. Samtidigt går man in för ett hållbarhetstänk i valet av nya varumärken

Premium

25.4.2019

Brunnsparkens maffiga men svårsålda palats hittade ägare – blir lyxbostäder

Hela sju år tog det för det ­exklusiva Marmorpalatset i Helsingfors diplomatkvarter att bli sålt.

25.4.2019

Gässen bajsar och är aggressiva - staden överväger hundar

Det är aldrig trevligt att kryssa mellan de vitkindade gässens rikliga avföring för att hitta en plats för sin picknickfilt. Nu är staden redo att testa nya sätt för att få bukt med gåsproblemet – skällande hundar.

17.4.2019

Flera hundra tusen till Skanslandet nästa sommar – staden vill att trafiken blir miljövänligare

De företag som kör stadsbor och turister i Helsingfors skärgård behöver bli både energisnålare och snällare med miljön. Men staden har inte entydigt slagit fast att målet är att vara klimatneutralt, alltså att inte släppa ut några växthusgaser alls.

14.4.2019

Det blev en thriller: Ingen kunde förvänta sig det här resultatet, säger Halla-aho – alla våra artiklar om valet hittar du här

Skulle Sannfinländarna gå förbi ettan SDP och bli största parti i riksdagsvalet? När hundra procent av rösterna var räknade på söndagskvällen behöll sossarna topplaceringen. Nätt och jämt. Följ oss här för att få de viktigaste nyheterna live från valet.

14.4.2019

Företagarna på Ugnsholmen fick nog – "stadens snack om havsnära Helsingfors är bara tomt prat"

På söndag tar Nelly Kärkkäinen och Tuukka Mönttinen farväl av Ugnsholmens besökare, 100 000 på ett år. Sedan stänger kaféet som har varit öppet nästan varje dag det senaste året tills en ny krögare tar över. Företagarparet är besviket på Helsingfors stad.

Premium

12.4.2019

Inte en språkgroda hos Kiasma – men en smula förvirrande

Den som traskat förbi konstmuseet Kiasma den senaste tiden har kunnat se ett gult skynke med en text på svenska som vid första anblicken ser ut att vara dåligt översatt.

Premium

10.4.2019

Twitter vägrar införa valhashtaggar på svenska

Emojin för riksdagsvalet i Finland följer bara finskspråkiga hashtaggar på Twitter.

10.4.2019

Hot mot grön kandidat under valkampanj – "Till slut måste jag ropa på hjälp"

När riksdagsvalskandidaten Eva Tawasoli (Gröna) delade ut flygblad på Mårtensdals tågstation i går gick en man till attack verbalt och försökte gripa tag i henne. Tawasoli har nu polisanmält händelsen.

Premium

10.4.2019

Barnskyddsexpert: Inför obligatoriska kurser för att hindra övergrepp

Måttet börjar vara rågat efter den senaste tidens sexualbrott mot barn, menar en tidigare socialarbetare. Hon har sett rapporter och rekommendationer komma och gå, men fortfarande är vi i Finland inte tillräckligt bra på att känna igen signalerna på att ett barn far illa.

Premium

9.4.2019

Polisen misstänker brott i ultranationalistiskt partis valreklam

Hatisk och ämnad att diskriminera invandrare och homosexuella. Det säger polisen om partiet Suomen Kansa Ensins valreklam på Narinkens torg i helgen.

9.4.2019

Ålänningarna minst aktiva vid valurnorna hittills – sista chansen i dag

På förhandsröstningens sista dag är det i Ålands valkrets som intresset för att gå och rösta har varit minst.

9.4.2019

Efter vittnesmålen om dåligt bemötande i skolan: "Många längtar efter ett öppet samtal i Ekenäs"

Skolornas sätt att bemöta elever och studerande i Ekenäs får kritik. – Man ska kunna få blotta sina brister, säger gymnasieläraren Anna Lindholm.

Premium

9.4.2019

Ekenässkolor i skottgluggen

Den 1 april skrev Ida Burgmann i Ekenäs en insändare i HBL om klimatet i Ekenäs gymnasium. En lärares beteende har kringskurit hennes tillvaro i skolan och val av kurser.

Premium

3.4.2019

Krönika: Danskar, varför säger ni Helsinki?

Det skulle vara mest naturligt om danskarna höll sig till den nordiska språktraditionen och använde de svenska namnen.

2.4.2019

Valet närmar sig med stormsteg – brukar du dricka valkaffe?

Med bara tolv dagar kvar till den egentliga valsöndagen den 14 april öppnas i morgon slussarna för rösterna för både hemma- och utlandsfinländare i förhandsvalet.

16.3.2019

Krönika: Varför presenterar sig finländaren på detta viset?

Av olika orsaker har jag under den senaste tiden haft mycket att göra med män i byggbranschen. Och jag har lagt märke till att de så gott som alltid presenterar sig som "Hämäläisen Santeri" eller "Järvisen Mikko" när de ringer. Är det extra maskulint att göra så här? Eller råkar de vara lantisar?

Premium

13.3.2019

Så mixtrade Gula västarna med bilder och video – "Alarmklockor borde ringa inför EU-valet"

Omfattande desinformation och falska nyheter har varit i omlopp när Gula västarna har protesterat, visar en ny rapport. I Finland delas material om invandring på proteströrelsens konto.

Premium

8.3.2019

Leksakslik buss puttrar på i 40 km/h och plockar snart upp passagerare i Esbo

Om en månad kommer studerande i Otnäs att kunna stiga ombord på den självkörande bussen Gacha vid metrostationen och åka norrut mot studentbostäderna, campusbyggnaderna och företagen.

8.3.2019

Kosmetologen som blev rörmokare: "Jag ville slippa kvinnorna"

– Varför utbildar sig inte fler kvinnor till rörmokare? Jobbet kräver fysisk uthållighet, men om jag orkar så klarar nog andra kvinnor av det också, säger Tanja Huusko.

Premium

5.3.2019

Hett konstnärsnamn gör finlandssvensk ormstol åt hela världen

Möt möbelföretaget som är finlandssvenskt till två tredjedelar. För de här uppstickarna är det viktigt att tillverkningen finns i Finland. – När folk köper möblerna vet de att de får en äkta finsk produkt som inte är tillverkad någonstans i Asien eller i Östeuropa, säger Niclas Ahlström.

Premium

28.2.2019

Lättare att välja den kryssning som är bäst för miljön

I vår kan den som är sugen på att kryssa till Tallinn eller Stockholm ta reda på vilken rutt som har det minsta klimatavtrycket.

Premium

20.2.2019

Kökschefen: Palace är ganska billig i jämförelse med liknande restauranger

På Palace, som fick en Michelinstjärna i måndags, kan en flaska vin kosta över 2 000 euro. Men kökschefen tillbakavisar påståendet om att restaurangen skulle vara dyrast i Finland.

Premium

17.2.2019

Tina Laiho teg alltför länge om de sexuella övergrepp som hon utsatts för

Övergreppen har rivit i henne ett helt liv. Nu, vid 60, är hon redo att berätta om dem under eget namn, för att hjälpa andra. – Det finns ett liv efteråt, det finns hopp, säger Tina Laiho.

Premium

17.2.2019

Rädslan för att inte bli trodd är stor – "polisförhöret var otroligt hemskt"

Människor i alla åldrar lever med psykiska ärr från att ha blivit antastade som barn. Finlandssvenska "Jenna", som är i 20-årsåldern, är en av dem. Hon var 11 år när en man rörde vid henne sexuellt.

Premium

14.2.2019

Helsinges studerande tog revansch för dålig lucia och visade att de kan

Abiturienterna i Helsinge gymnasium medger att det var lite si och så med arrangemangen av lucia i fjol. Därför tog de sitt straff och ordnade i stället det bästa penkisfirandet de förmådde. Och berömmet lät inte vänta på sig.

Premium

11.2.2019

Det blir ingen järnväg från Finland till Ishavet – samisk aktivist: "inget gör mig så glad som detta"

Från samiskt håll har man riktat hård kritik mot Finlands intresse för en järnväg genom Lappland upp till Kirkenes i Norge. På måndagsförmiddagen blev det klart att Ishavsbanan inte blir av.

10.2.2019

En frånskilds viktigaste råd: Gör ett äktenskapsförord!

När "Ellinor" skulle skilja sig insåg hon att hennes pengar gått till familjen och studielånet, medan maken kunnat ackumulera sina besparingar. Hon väljer att berätta sin historia så att andra par kan lära sig av hennes erfarenheter.

Premium

8.2.2019

De "försvunna" skärmdumparna i Mattlidenfallet dök upp

Sjabblade polisen bort utredningen av fallet i Mattliden där en lärare misstänktes för sexuellt antastande? Mycket är oklart i polisens agerande i utredningen av fallet.

Premium

4.2.2019

Eleverna sitter för mycket – det behövs mer dans i skolan

Många barn och tonåringar sitter alldeles för mycket. En expertgrupp vill nu att man lägger in små stunder av dans i olika läroämnen i Finlands grundskolor.

Premium

3.2.2019

Carina och Niclas pratade om pengar redan som nykära

Carina Söderlund och Niclas Enros berättade för varandra vad de tjänade redan när de var nykära. De har tänkt mycket på hur de ska göra för att få en bra gemensam ekonomi.– Det blir inte så här jämställt av sig självt, säger Carina Söderlund.

Premium

20.1.2019

Unga kvinnor berättar om män som stirrar, tar bilder och skickar meddelanden

Den senaste tidens misstänkta sexualbrott mot minderåriga i Uleåborg har skakat hela Finland. En grupp unga kvinnor i Grankulla tycker inte om den främlingsfientliga ton diskussionen tagit och vill påpeka att obehagliga meddelanden är något som de tvingats stå ut med under hela tonårstiden.

20.1.2019

"Några har velat träffas och ha sex"

HBL samlade in anonyma berättelser av ungdomar i åldern 13-18+ av hur det känns att få obehagliga meddelanden av vuxna på sociala medier. Här är ett urval av svaren.

17.1.2019

Ett steg närmare för att Finland ska erkänna steriliseringar av döva

Riksdagens nätverk för teckenspråket begär att alla riksdagsgrupper kontaktar regeringen och ber den utreda hur omfattande kränkningarna av de dövas rättigheter varit i Finlands historia.

17.1.2019

Tv-recension: Om du ska se en serie i helgen är Mozart i djungeln ett hett tips

Den Golden Globe- och Emmybelönade komediserien som kretsar kring musikerna i New Yorks symfoniorkester är allt annat än knastertorr.

Premium

25.12.2018

Gratis skolmat i 70 år – Så här har maten förändrats genom åren

När Gun-Maj Beck smakade på kinakål för första gången 1976 var det som om himlen öppnade sig för henne. Men för skolbarnen i Kyrkslätt har kinakålen inte varit någon större framgång hur kökscheferna än försökt smyga med den i portionerna. Däremot älskar eleverna fortfarande samma klassiker som på 1970-talet.

Premium

24.12.2018

2018: Det här var årets bästa tv-serier

Italienska Ferrante-filmatiseringen och flera norska serier. HBL:s journalister utnämner sina favoritserier från året som gått, och tipsar samtidigt om sevärt under helg- och mellandagar.

Premium

23.12.2018

"Det finns en uppfattning om att alla mammor ska vara på ett visst sätt"

Mia Ehrnrooth är medveten om att hennes efternamn känns igen och tycker att det är en evighet sedan hon var med i såpan "Salkkarit" som de flesta kommer ihåg henne från. I dag är hon företagande mamma på sina egna villkor, utan att vara mammaledig.

Premium

20.12.2018

Glada vi till skolmatsalen gå – känner du igen dig själv på bilderna?

I sjuttio år har finländska skolbarn fått ett mål mat gratis i skolan. Finland och Sverige är unika i hela världen, för i inget annat land står det i lagen att alla barn och ungdomar ska få mat i skolan. Är du med på en av bilderna? Skicka då gärna ett mejl till sofia.holmlund@hbl.fi.

20.12.2018

Makaronivälling, dillkött och "mardrömmen i matsalen" – så minns vi skolmaten

Det finns ett ämne som finländare i alla åldrar gemensamt kan förfasas eller förtjusas över. Ofta är det en blandning av båda. Här berättar kolleger på Hufvudstadsbladet hur det har varit att äta skolmaten under olika årtionden.

20.12.2018

Gratis skolmat i 70 år – Så här har maten förändrats genom åren

När Gun-Maj Beck smakade på kinakål för första gången 1976 var det som om himlen öppnade sig för henne. Men för skolbarnen i Kyrkslätt har kinakålen inte varit någon större framgång hur kökscheferna än försökt smyga med den i portionerna. Däremot älskar eleverna fortfarande samma klassiker som på 1970-talet.

Premium

12.12.2018

Nils Torvalds i Strasbourg: "Vi satt fast i flera timmar"

EU-parlamentet i Strasbourg stängdes under tisdagskvällen efter skottlossningen vid julmarknaden där tre personer dödades. – Vi fick instruktioner om att inte ge oss ut på stan, berättar den finländska EU-parlamentarikern Nils Torvalds.

10.12.2018

Proffsiga programledare och välgjord sändning – det här finlandssvenska gymnasiet var bäst av alla

När de finlandssvenska gymnasierna tävlade om vem som var bäst på att sända live i tio minuter var det en skola som stod ut i mängden.

6.12.2018

Vi firar självständighetsbal delvis tack vare kejsaren

Glittret, buffén, dansen och glamouren är hela det finländska folkets angelägenhet varje år den 6 december när tv-sändningarna startar. Men visste du att det festades till fram på småtimmarna på slottet för mer än 150 år sedan?

Premium

29.11.2018

Borgmästarens fest är ett minne för livet – men saften var sur

Ställer du en fråga till fjärdeklassare kan du vara säker på att orden inte lindas in. Hallondrickan på borgmästarens stiliga fest var "lite sur", men vad gör det när du får vara med om en av grundskolans häftigaste upplevelser?

@vackralivet på Twitter

@PaulVilleWalter Ping @dickenmsm, kanske ni kan räta ut frågetecknen? Varför "Dicken"? Och "Cocks" också för den delen.

@PaulVilleWalter Alltså först i efterhand som du insåg mästerverket! Härligt. Men för en sådan här oinsatt, varför… twitter.com/i/web/status/1…

Veckans sexigaste rubrik måste ju nog ändå vara "Dicken stod starkt på hemmaplan". Tack @PaulVilleWalter för den.… twitter.com/i/web/status/1…

Här är mitt reportage om Rysskär, ett ställe som skulle få hotell, restaurang och gästhamn. Inget blev som företaga… twitter.com/i/web/status/1…