Sofia Holmlund

Sofia Holmlund

Reporter

Twitter @vackralivet

Senast publicerade artiklar

12.12.2018

Nils Torvalds i Strasbourg: "Vi satt fast i flera timmar"

EU-parlamentet i Strasbourg stängdes under tisdagskvällen efter skottlossningen vid julmarknaden där tre personer dödades. – Vi fick instruktioner om att inte ge oss ut på stan, berättar den finländska EU-parlamentarikern Nils Torvalds.

10.12.2018

Proffsiga programledare och välgjord sändning – det här finlandssvenska gymnasiet var bäst av alla

När de finlandssvenska gymnasierna tävlade om vem som var bäst på att sända live i tio minuter var det en skola som stod ut i mängden.

6.12.2018

Vi firar självständighetsbal delvis tack vare kejsaren

Glittret, buffén, dansen och glamouren är hela det finländska folkets angelägenhet varje år den 6 december när tv-sändningarna startar. Men visste du att det festades till fram på småtimmarna på slottet för mer än 150 år sedan?

Premium

29.11.2018

Borgmästarens fest är ett minne för livet – men saften var sur

Ställer du en fråga till fjärdeklassare kan du vara säker på att orden inte lindas in. Hallondrickan på borgmästarens stiliga fest var "lite sur", men vad gör det när du får vara med om en av grundskolans häftigaste upplevelser?

23.11.2018

Tv-recension: I familjen Durrells Korfu skiner alltid solen

För HBL:s Sofia Holmlund handlar serien Enkel resa till Korfu om ön där hennes grekiska släkt bor.

23.11.2018

Ilja Janitskin inleder valkampanj trots långt fängelsestraff – polisen "reagerar vid behov"

Helsingforspolisen ställer inte till med några specialarrangemang i morgon när den fängelsedömda Ilja Janitskin har kampanj inför riksdagsvalet.

19.11.2018

Nick talar gärna svenska med kunderna – alla butiker betalar inte för språktillägg

När Nick Myllymäki sitter i kassan i K-butiken i Hagnäs i Helsingfors kan man bli överraskad. Han har nämligen ett ovanligt gott språköra och kan de flesta gångerna lista ut om du är finlandssvensk bara på ditt sätt att säga "hej" eller "hei".

18.11.2018

Saif och Pilin trotsade dödsvågorna på Medelhavet – och möttes igen i Helsingfors

Platsen är Medelhavet, det är en dag på hösten 2015. Tre människors livsöden länkas samman när de sköljs upp på en europeisk strand. De skiljs sedan åt utan möjlighet till kontakt. Tills en dag i Finland.

Premium

15.11.2018

UM: Gps-störningarna kom från Ryssland

De rapporterade gps-störningarna i Finland under Nato-övningen i Norge kom från ryskt territorium, det bekräftar nu utrikesministeriet.

13.11.2018

Så ska den falska informationen stoppas under riksdagsvalet

Finska myndigheter oroar sig för att olika grupper eller en främmande makt ska blanda sig i vårens riksdagsval. Därför vill man hindra att vilseledande information sprids.

13.11.2018

Ovanlig och tidig influensasäsong i fjol, i år är man bättre förberedd

Som värst har närmare en miljon finländare varit däckade av den årliga influensan. I fjol gick det så att influensavaccinet saknade skydd mot viruset Yamagata, och därför blev en del sjuka. I år hoppas man att färre får influensan.

12.11.2018

Funkar zinkspray mot förkylningen?

På apoteken finns många receptfria produkter som säger sig hjälpa mot förkylningar. Stämmer det? HBL har frågat två läkare.

9.11.2018

Finlandssvensk blev röstmagnet i studentval på universitetet

Inte på över femtio år har det suttit lika många finlandssvenskar och tvåspråkiga i studentkårens delegation vid Helsingfors universitet. – Det här är historiskt, absolut, säger valchefen Rasmus Olander.

8.11.2018

Tv-recension: Den här spanska serien ska du inte missa i novembermörkret

Det påkostade spanska lärardramat Nya vindar handlar om kvinnofrigörelse.

7.11.2018

"Fult av dem", "chockerande" - unga reagerar på facket som vill gynna äldre

Flera student- och elevorganisationer reagerar kraftigt på Finlands Fackförbunds Central FFC:s förslag att göra det lättare att sparka unga arbetstagare.

6.11.2018

Krönika: "Men du är väl ändå finländare?"

"Under de senaste två veckorna har jag bedrivit ett högst personligt test. Jag har tvingat mig själv att tala svenska i alla situationer som involverar service över disk i Helsingfors. Hur har det gått? Sådär", skriver HBL:s reporter Sofia Holmlund.

5.11.2018

Bara två snusdosor, inga cigaretter till 18-åringar – så ska Finland bli rökfritt

En arbetsgrupp föreslår att finländare i framtiden bara får ta in 100 gram snus per person. Samtidigt frodas det illegala snuset och smugglarna tjänar hundratusentals euro på att sälja det. – Inkomsterna är helt absurda, säger man på tullen.

31.10.2018

Väsktjuv som sprejade gas vid Johanneskyrkan åkte fast

En misstänkt väsktjuv jagades av tre personer på cykel genom centrala Helsingfors förra veckan. Han lyckades försvinna i människomassan vid Stockmann, men nu har polisen hittat den person som de tror genomförde rånet.

28.10.2018

Politiker börjar jobba för att steriliseringar mot döva ska erkännas

Riksdagsledamot Timo Harakka tycker att det är hög tid att finska staten reagerar på de övergrepp som har begåtts mot döva. Han bjuder nu in representanter till diskussioner i riksdagen.

21.10.2018

Finländska döva steriliserades – nu önskas en ursäkt av staten

– Steriliseringarna är en våldsgärning och ett allvarligt människorättsbrott som blivit accepterat, säger Maija Koivisto. Inom teckenspråkssamfundet tycker man nu att det är dags för en försoningsprocess.

17.10.2018

Förlag med högerextrema kopplingar portas från bokmässan i Helsingfors

Kiuas, med Timo Hännikäinen som förlagsredaktör, är inte välkommet till bokmässan nästa vecka.

17.10.2018

"Många tror att vi inte har hemlösa för att de inte syns på gatan"

Bland ungdomar ökar antalet som inte har något hem. – Man möter unga som är i mycket dåligt skick, säger Sanna Tiivola. I natt ordnas De bostadslösas natt runtom i Finland.

14.10.2018

I Lille-Finland har nästan alla finska rötter

Här har man undgått Nazitysklands nedbränning, blivit pionjär på ett oväntat sätt men framför allt utvecklats till en älsklingsdestination för finska turister. För att vara en liten ort med bara 200 invånare är Bugøynes förvånansvärt dynamiskt. – Språket är vi väldigt stolta över, säger Elisabeth Hastad.

14.10.2018

Nordnorge täljer guld på havets långbenta best

Kungskrabban är en främmande art som slukar det mesta som kommer i dess väg på havsbotten. För fiskarna i Nordnorge är de stora krabborna ett eftertraktat byte. Krabborna skickas levande till gourmetrestauranger över hela världen och betingar skyhöga priser.

11.10.2018

Lockade med snus för att få utnyttja pojkar – jätterättegång mot seriepedofil

I dag börjar rättegången mot en 50-årig man som misstänks ha utnyttjat många minderåriga pojkar sexuellt i Helsingfors. Hela 28 pojkar yngre än 16 år står som målsägande part.

9.10.2018

Protester mot Migrationsverket: "Vi skickar människor nästan direkt i döden"

– Vi ber inte om mycket, bara om värdighet och ett liv i lugn och ro, säger medborgaraktivisten Mohammad Javid under Amnestys protest mot Migrationsverkets riktlinje om Afghanistan.

8.10.2018

Polisen: Nattens händelser är inte kopplade till helgens fem bilbränder

De tre bilar som brann i natt i huvudstadsregionen har inget att göra med fallet i Mattby i helgen. Kriminella gäng har heller inget att göra med bränderna, säger man på Esbopolisen.

8.10.2018

"Indien ett stort land där saker inträffar"

På Finlands ambassad i New Delhi uttalar man sig inte om det olösta fallet Felix Dahl, utan kommenterar på ett allmänt plan.

7.10.2018

Tiden läker inte alla sår – finlandssvenska Felix hittades utan skjorta på en väg

Kampen för att få reda på varför hennes son Felix Dahl dog i Indien är som ett heltidsjobb. Hon har gjort egna efterforskningar och anlitat indiska jurister. Minna Pirhonen vägrar ge upp innan hon får upprättelse för sin sons öde.

30.9.2018

Finland med i kapplöpningen om Arktis – här ska den omstridda Ishavsbanan gå

Entusiasmen är stor för att tåg i framtiden ska dundra genom den finska och norska vildmarken och ut till Ishavet. Men tåglinjen mottas inte med glädje av alla. En del samer i Kirkenes är rädda för att förlora levebrödet och för att den känsliga naturen ska påverkas.

25.9.2018

Hellre ett riktigt arbete än tigga på gatan

I tio år har Diakonissanstalten jobbat med romer som kommer från Rumänien och Bulgarien. Nu vill man ge dem verktyg att skapa en bättre framtid åt sig själva. Korta jobb är bättre än att skramla i en pappersmugg med slantar.

18.9.2018

Han åkte från Hanken till världens största flyktingläger

– Det behövs verkligen hjälp. Det säger biståndsarbetaren Karl-Kristian Stuns om situationen nära gränsen till Myanmar. En del av pengarna från Hungerdagsinsamlingen kommer i år att gå till ett finskt fältsjukhus i Bangladesh.

16.9.2018

Allt färre fartyg dumpar avloppsvattnet i Östersjön trots kryssningsrekord

Helsingfors går mot alla tiders rekord för internationella kryssningsturister. Samtidigt pumpar närmare 90 procent av fartygen ut sitt smutsvatten direkt i Helsingfors hamnars avloppssystem. – Vi har verkligen gått framåt, säger Kari Noroviita.

4.9.2018

Migrationsverket stoppar temporärt asylbeslut om Afghanistan

Migrationsverket har från flera håll kritiserats för att skicka tillbaka personer som fått avslag på sin asylansökan till Afghanistan. Nu meddelar verket att man går igenom färska riktlinjer från FN-organet UNHCR angående läget i Afghanistan.

4.9.2018

Viktiga taxiresor kan ge betydligt mindre i handen

Skyll inte på chaufförerna. Det säger man på Taxiförbundet angående problemen med beställda FPA-bilar som inte dyker upp.

3.9.2018

Taxin kom aldrig - nu hotar FPA med böter

Fortfarande fungerar inte de taxiresor som Folkpensionsanstalten (FPA) ersätter som de ska. Ett par i Esbo fick uppleva vad problemen innebär i praktiken.

24.7.2018

Busschaufför misshandlades på Busholmen – polisen ber om tips

En busschaufför blev nersparkad på marken av en yngling på måndagskvällen i Helsingfors. Chauffören fick föras till sjukhus med ambulans och gärningsmannen är fortfarande på fri fot. Säkerheten i bussarna har förbättrats sedan den grova misshandeln på Elielplatsen för sju år sedan.

3.5.2018

Tv-recension: Det mysiga tjugotalet

Temat är en lätt version av klasskampen, landet är Spanien. När den här serien först visades blev den omåttligt populär bland den spansktalande publiken.

25.4.2018

Video: Första övningen med funktionshindrade ombord

Hur tar du dig ner i räddningsbåten om du inget ser eller om du går dåligt? Vem kommer och räddar dig som inte hör larmet eller inte kan gå ur hytten för egen maskin?

24.4.2018

Slutköat för bröd i kylan

Brödköerna ska bort från gatorna i Helsingfors och Esbo och i stället ska hjälpen styras till organisationer som bland annat bjuder in till gemensamma måltider.

22.4.2018

De här böckerna vill vi låna på svenska

Ny litteratur som får uppmärksamhet brukar få många reservationer på biblioteken. I huvudstadsregionen följer de svenska böckerna inte helt och hållet bokhandlarnas topplistor.

22.4.2018

Dyrt med böcker som ingen orkar dyka upp för

Har du någon gång låtit bli att hämta den där filmen eller boken du beställde till ditt närbibliotek? Om ditt svar är ja så är du inte den enda. De senaste åren har det blivit vanligare att ignorera sina reserveringar.

18.4.2018

Bruce Oreck i luven på VR – nu säljs kanske magasinen till en annan köpare

Över 3 000 personer har skrivit under en vädjan till VR om att hålla vad man lovat den tidigare USA-ambassadören och affärsmannen Bruce Oreck.

31.3.2018

Invandrare får chansen att jobba med drömyrket

Väktaryrket är eftertraktat bland invandrare. Men det har funnits ett stort hinder: språket.

29.3.2018

"Viktigt att få tala sitt modersmål i tingsrätten"

Rikssvenska föreningen i Åbo, som fyller 100 i år, har även i år delat ut ett till stipendium för goda kunskaper i svenska.

29.3.2018

Tre goda råd för dig som åker bil i påsk

Lapplandsresenären och andra bilburna påskfirare gör gott i att lyssna på expertens råd. Så här undviker du att bli stående mitt i ingenstans när bilen krisar.

26.3.2018

Halla-aho får svar på tal – "Blickarna riktas tillbaka på vem som skrämmer vem"

I ett utspel i dag skriver Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho att SFP skrämt upp svenskspråkiga med en "lång propagandakampanj".

23.3.2018

Hon gräver fram obekväma sanningar om Finlands avrättade kvinnor

Minderåriga pojkar som mejar ner tonåringar och kvinnor i tjugoårsåldern med kulspruta. Soldater som våldtar. Fabriksarbetare som inte borde få bli gravida och föra sin "defekt" vidare. Marjo Liukkonen har fått höra att hennes krigsforskning inte stämmer.

18.3.2018

Hon gav oss våra fantastiska bibliotek

En modern besökare skulle troligtvis känna sig rätt obekväm och bortkommen i ett finländskt bibliotek i början av förra århundradet. Vi har Helle Kannila att tacka för att så inte är fallet längre.

15.3.2018

Här är det allra dyrast att bo

Nu har man åter rankat världens dyraste städer och kommit fram till att flera asiatiska städer både finns bland de mest dyra och de billigaste.

@vackralivet på Twitter

Här är några favoritögonblick från balen. Jag kunde inte låta bli att le när jag såg hur glad @lindaliukas var. Och… twitter.com/i/web/status/1…

Årets wow! @nyaaland:s chefredaktör Anna Björkroos klänning av - självfallet - Nyans tidningssidor! #slottsbalen… twitter.com/i/web/status/1…

"Slottsbalen" 1863 och kändisarna hette Karamzin, Armfelt, Furuhjelm, Sinebrychoff och Alexander II. Glad självstän… twitter.com/i/web/status/1…