Sofia Holmlund

Sofia Holmlund

Reporter

Twitter @vackralivet

Senast publicerade artiklar

15.11.2019

Tränare om saltider: "Nu skulle det vara flickornas tur att få något"

För hundra år sedan var det fruntimmer som gymnastiserade i Grankulla gymnastikförening. I dag har föreningen avsevärt fler medlemmar av båda könen. Men fortfarande måste den jubilerande föreningen kämpa för sina tider i salen. – Pojkar och bollsport upplevs som viktigare, säger en tränare.

Premium

3.11.2019

Psykologen: Barn som tittar på våld kan bli stressade och psykiskt belastade

– Ju mer våld ett barn eller ungdom hotar med eller utför, desto lättare upprepas mönstret, säger Esbopsykologen Jonna Kari på tal om barnrån och gruppslagsmål.

Premium

2.11.2019

Cityfolket i Oslo njuter av sällskapsbastu

Norge är inte något bastuland, men på några få år har flera allmänna bastur dykt upp i Oslo. Norrmännens förhållande till nakenhet är fortfarande något helt annat än finländarnas.

Premium

2.11.2019

E-sportarna börjar tjäna lika mycket som en del finska NHL-spelare

Det är mycket troligt att vi åter får se flera unga män under 30 i rubrikerna på måndag. Då publicerar medierna listorna på vem som tjänar mest i Finland. Men hur kan e-sportare få flera miljoner euro på att tävla i datorspel?

Premium

28.10.2019

Poststrejken påverkar inbjudningarna till slottsbalen – kansliet sätter i gång redan nu

I år skickar presidentkansliet ut inbjudningarna till balen på självständighetsdagen tidigare än vanligt, skriver Uutissuomalainen.

28.10.2019

Nätshoppare får provrum i city när Posten öppnar nytt

Samtidigt som tusentals anställda hotar med strejk slår Posten upp en lokal som är helt ny i sitt slag för både nätbutiker och de som handlar i dem.

25.10.2019

Mamma: "Tydligen hör det skolvardagen till, att man utsätts för lite fysiskt våld"

Våld bland unga föregås inte ens av gräl alla gånger. – Det är något du inte kan förbereda dig på. Det säger mamman till en 13-åring som misshandlades av en jämnårig under hösten.

Premium

24.10.2019

Allas Sea Pool vill öppna i Oslo

Företaget bakom utomhusbadet i Helsingfors vill expandera kraftigt i hela Norden. Det ser lovande ut för ett eventuellt Allas i den norska huvudstaden.

20.10.2019

Rebekka Kuukka är Elovenatjej och älskar hiphop

Rapparen Yeboyah lägger ingen energi på att diskutera med rasister. – Jag känner dem inte och önskar att de skulle utbilda sig själva. I stället för att predika om otrevliga upplevelser kör hon med ett mjukt budskap så att mottagaren inte vänder taggarna ut direkt.

Premium

17.10.2019

Lugnet innan strömningstormen bryter ut för fullt – Netflix får stora utmanare

Mycket talar för att slutet av året kan bli omtumlande på strömningsmarknaden. Då får Netflix två stora utmanare: Apple TV+ och Disney+. Marie Nilsson, vd för analysföretaget Mediavision, tror att konkurrenternas intåg kommer att driva på tillväxten i Finland.

Premium

17.10.2019

10 000 av Postens arbetstagare hänger fortfarande i luften – förhandlingarna bär inte frukt

Det blev inget genombrott i torsdagens förhandlingar om hur det ska gå för lönerna för de 10 000 som är anställda eller inhyrda av Posten.

15.10.2019

Parterna i luven på varandra om postutdelningen – därför är det "omöjligt att leva på lönerna"

Det är hårda ord mellan arbetsgivarsidan och facket i poststriden. Den ena sidan talar om jonglörer och den andra om löner som det är svårt att leva på.

Premium

12.10.2019

Elin, Frej och Sofia skriver attans snabbt på mobilen – vet du vad imr, smh och tbh betyder?

Gapet mellan hur snabbt vi skriver på ett vanligt tangentbord och på mobilens pekskärm minskar. Unga skriver upp till tjugo ord snabbare i minuten än sina föräldrar.

Premium

1.10.2019

Forskare: Eggvapen lättare att få tag på än skjutvapen

I skolattacken i södra Sverige för fyra år sedan använde gärningsmannen ett svärd. Enligt polisen gjorde också den misstänkta gärningsmannen i Kuopio det i dag. – Som forskare intresserar jag mig för vilken typ av vapen som används, säger Leena Malkki.

Premium

30.9.2019

Finländare på tågstationen: Nya e-visumet till Ryssland låter bra

Från och med tisdag kan vilken finländare som helst söka det splitternya gratis elektroniska visumet till S:t Petersburg. De baltiska bussbolagen väntar sig att fler finländare tar bussen till metropolen.

Premium

28.9.2019

Matti Aspvik kände Nathanael och skriver om hur Finland är "sönder"

– Nathanael var ett praktexempel på hur bra det kan bli. Ändå skickar man honom tillbaka. Jag hänger inte med. Något har gått sönder i systemet, säger en om fallet Nathanael som berör hela Svenskfinland.

Premium

27.9.2019

Åländska Amandus, 13, har eget företag – men kan inte ta betalt med kortläsare

Amandus Löfström, 13, i Mariehamn vill tjäna sina pengar själv. Därför har han sålt sockervadd och popcorn på olika marknader i sommar. Men när han ville skaffa en kortläsare för att ta betalt blev det stopp. Åldersdiskriminering, anser hans föräldrar.

Premium

26.9.2019

Psykologer: Ta ungas klimatångest och vrede på allvar

Över 10 000 väntas delta i klimatprotesten i Helsingfors på fredag. Psykologen Marianna Melin möter barn och unga från 13 år och uppåt men även vuxna i sitt jobb. Hon säger att det märks att unga känner sig ångestfyllda för klimatet.

Premium

26.9.2019

"Mardrömmen" avvärjd i sista stund – små paket från Kina börjar kosta mer

Sent i går kväll i Schweiz fattades ett beslut som berör väldigt många människor i världen. I Finland innebär beslutet att de låga postavgifterna från Kina höjs.

Premium

25.9.2019

Krönika: Äta, bräka, sova – vad en vecka med elva får gör med knoppen

Vi ler fånigt och klappar Elli, 4, tills fingrarna blir alldeles fettiga av den tjocka pälsen. Vad får stressade stadsbor att längta efter eremitliv?

23.9.2019

Krisen i världsposten – så kan hyperbilligt krimskrams från Kina försvinna

Nästa vecka röstar världens länder om ett beslut som kan påverka de miljontals små paket som finländare beställer från kinesiska nätbutiker som Wish och Alibaba varje år.

Premium

19.9.2019

Här är Postens utmanare som delar ut paket

Finländarnas köphunger ser inte ut att mattas. Fler och fler handlar på utländska nätbutiker och konkurrensen bland dem som ska dela ut paketen blir allt hårdare. – I år har tillväxten varit över 30 procent, och det är enormt, säger Johanna Starck på Postnord.

10.9.2019

Ryskt intresse för snabbare tåg mellan Helsingfors och Moskva

Det är inte bara på hemmaplan som det talas om en snabbare tågförbindelse mellan Finland och Ryssland. Nu kommer signaler också från den ryska biträdande premiärministern.

9.9.2019

Det här vet vi om det nya e-visumet till Ryssland

Det är lite mer än tre veckor kvar tills man själv kan börja fylla i sin egen visumansökan till S:t Petersburg och Leningrad-området utan att det kostar något. Men det finns ännu många frågor.

Premium

9.9.2019

VR:s vd vill se snabbtåg från Helsingfors till Moskva – "Diskussioner finns definitivt"

Det har förts diskussioner, men än finns inga konkreta planer på ett Allegro-liknande snabbtåg mellan Helsingfors och Moskva. Restiden kunde halveras till åtta timmar.

Premium

8.9.2019

Trend: Allt fler målade väggar i Esbo och Helsingfors

Muralmålningar dyker upp på de mest överraskande bostadshus i huvudstadsregionen. Invånarna i den naturnära förorten Karabacka får följa med hur deras hem piffas upp med efterfrågade konstnärers verk.

Premium

6.9.2019

Hyresgäster oroar sig för framtiden när staten gör sig av med anrika Alexandersteatern

Ett hus som Alexandersteatern, där allt från små operagrupper, dansteatrar till kapellmästare hyr in sig till ett billigt pris, är exceptionellt. Om nya ägaren höjer hyrorna tvingas flera kulturaktörer bort.

Premium

25.8.2019

ÅA-forskare: Gener kan påverka vem som blir utsatt för övergrepp

Ny finsk forskning visar att gener kan spela en roll när barn blir utsatta för traumatiserande händelser. Det gäller i viss grad också vuxna människor. Och vissa personer löper högre risk än andra.

Premium

12.8.2019

Klimatsmart böna blir oftast djurfoder

Den proteinrika finska bondbönan har hur mycket potential som helst, nu när FN:s klimatpanel i en pinfärsk rapport uppmanar hela världens folk att äta mer grönt och bönderna att börja odla mat på ett helt annat sätt.

Premium

11.8.2019

Brand på Kvinnokliniken i Helsingfors – nyfödda evakuerades

Tiotals människor, bland dem familjer med nyfödda barn, evakuerades på Kvinnokliniken i Helsingfors på söndagskvällen.

7.8.2019

Så här har du aldrig hört Krista Kosonen: grov i munnen på norska

Dåse är det ofina och ålderdomliga ordet på norska för en kvinnas ädlare delar. Det spottar Krista Kosonens oborstade karaktär ur sig titt som tätt i höstens nya serie på en av streamingtjänsterna. I en intervju med HBL kommenterar hon också bristen på svenska i den kommande storfilmen om Helene Schjerfbeck.

Premium

4.8.2019

Mer stöd på svenska för anhöriga till sexbrottsoffer

Svenskspråkiga anhöriga till unga som utsätts för sexualbrott kan nu för första gången läsa viktiga dokument som används under rättegångar på sitt eget modersmål.

3.8.2019

Tack Finland, säger vietnameser och ställer till med jumbofest

Över 11 300 personer har vietnamesiska rötter i Finland. I dag firar de fyrtio år av den vänlighet, vänskap och jämlik behandling de upplever sig ha fått av lokalsamhället och av de finska myndigheterna.

Premium

1.8.2019

Curly girl skakar om Finland – en del jobbar med håret i tre timmar

Metoden curly girl, som kan ta hela tre timmar om man följer alla steg, är riktigt stor just nu bland finländare. Vissa schampon som hårfantasterna använder har inte gått att få på flera månader.

Premium

30.7.2019

Päivi Storgård tillbaka i Finland efter blodpropp i flygplan: "Det är svårt att tala"

Ett Lufthansa-plan gjorde en nödlandning förra veckan, efter att den tidigare politikern Päivi Storgårds stolsgranne såg att något var på tok med henne.

24.7.2019

President Niinistö till HBL om Claes Andersson: "Vi hade en mänsklig förståelse för varandra"

President Sauli Niinistö säger att Claes Andersson var en person som berörde honom personligen, både på det politiska och på det personliga planet. – Mänsklighet var något han på ett sätt representerade på ett enormt fint sätt, säger Niinistö.

Premium

24.7.2019

Så minns vännerna Claes Andersson: "Den nordiska vänstern har förlorat en av sina största profiler"

Claes Andersson har verkat i ett brett spektrum - både politiskt och kulturellt. Så här minns tidigare kolleger och vänner honom.

21.7.2019

"Vid Checkpoint Charlie var det värre än jag befarat"

Synnöve Malmström var 18 år gammal då hon åkte i väg. – Interrail var oerhört viktigt för oss som led av det instängda Kekkonenfinland, och av vår föräldrageneration som vuxit upp under kriget och därefter knegat på i all oändlighet. Vi ville vara annorlunda.

Premium

21.7.2019

"Jag avskyr whisky, men nöden har ingen lag"

Solveig Sjöstedt var 33 år när hon åkte på sin mest minnesvärda tågluffarresa genom Ryssland, Iran och Turkiet.

Premium

21.7.2019

"Vi sov bland gamla säckar och herrelösa katter"

Berit Sundström-Kyti från Esbo var 21 år då hon och två väninnor åkte tåg genom Europa 1957.

Premium

21.7.2019

Tågluffande före internet: "på jakt efter livets mening och någon att älska"

Finlandssvenska tågluffare har rest med liten reskassa, druckit rött vin, mött barska gränskontrollanter men också stött på vänlighet där de minst anat det. Ofta är det resans motgångar som stannar kvar i minnet längst.

Premium

21.7.2019

"Stålfarfar Väinämöinen satt och putsade på sin cykel"

Henrik Enqvist från Pargas interrailade alltid efter att sommarsäsongen med elittävlingar i friidrott var förbi. – Ett finskt pass betydde i praktiken ett brett leende och grönt ljus vart du än åkte, skriver han.

Premium

18.7.2019

Finland ger 150 000 euro för att hindra ebola – tusentals sjuka och rädsla för att sjukdomen sprids

Trots att världshälsoorganisationen WHO kallar det senaste ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa för ett internationellt folkhälsohot påverkas inte finländare av det här nämnvärt.

Premium

11.6.2019

Två tankesmedjor behövs - men miljonerna måste motiveras

Tankesmedjan Magma lyfter miljonbelopp, medan Agenda får nöja sig med betydligt mindre, delvis på grund av sin koppling till SFP. De finlandssvenska stiftelserna har inget emot att stödja båda. – Tankesmedjor behövs, men hur mäter man nyttan av dem? säger Konstsamfundets Gunvor Kronman.

Premium

10.6.2019

9,5 miljoner euro och elva år senare – "Magma blev inte som tänkt"

Vilka konkreta resultat har tankesmedjan Magma egentligen uppnått med tanke på den stora fondfinansieringen? Den frågan ställs av personer med djup insyn i Svenskfinland.

Premium

4.6.2019

Efter steriliseringar, nej till att gifta sig och operationer – nu får döva upprättelse av Finland

Finska staten sätter i gång en försoningsprocess som ska undersöka alla de övergrepp som begåtts mot döva. På dövförbundet firar man nyheten.

28.5.2019

Så här röstade dina grannar i huvudstadsregionen

I Helsingfors gick De gröna som blev etta kraftigt framåt medan tvåan Samlingspartiet backade. Hoppet till trean SDP var stort. I Esbo, Vanda och Grankulla var det i stället Samlingspartiet som knep de flesta rösterna.

Premium

24.5.2019

Whatsapp är nummer ett hos oss – visste du att Pinterest är lika stort som Twitter i Finland?

När finländarna "messar", alltså skickar gif:ar, bilder, smileys, länkar, text och video huller om buller gör de det helst via ett socialt medium, och det är Whatsapp.

Premium

24.5.2019

Nu har roddbåtarna kommit till Helsingfors – snart lanseras båttaxin

Sedan våren har man kunnat se kostymnissar och ungdomar susa fram på de populära elsparkcyklarna. Från och med i dag kan man också hoppa i en roddbåt i Helsingfors. Stadens havsstrateg vill se häftiga grejer hända.

Premium

18.5.2019

Tom Kaisla köpte Rysskär för att bygga ett skärgårdsparadis, men kärleksförklaringen blev en dyr affär

Tom Kaisla har kämpat på i motvind sedan han gjorde en av de största investeringarna i modern tid i Finska viken på en tidigare militärö. – Jag vill få det här att funka.

Premium

@vackralivet på Twitter

"Det här har varit en underbar höst" #pukkiparty #EURO2020 #linnanjuhlat hbl.fi/artikel/legend…

RT @hblwebb: Vi kan inte låta bli att ännu en gång dela vår fotograf Niklas Tallqvists minnesvärda bild på paret som tungkysser varandra mi…

@HaraldHannelius Det är, som tränaren också säger, så att ingen vill ge ifrån sig saltider. Samtidigt är gymnastike… twitter.com/i/web/status/1…

Var med min kollega Timo Kari i Grankulla. Så här sa tränaren: "Pojkar och bollsport upplevs som viktigare. Det h… twitter.com/i/web/status/1…

Guldlejonen får komma till slottsbalen efter specialarrangemang. https://t.co/FDzkbxTRJz #linnanjuhlat #lejonen… twitter.com/i/web/status/1…