Sofia Grünwald

Senast publicerade artiklar

22.7.2019

Vill man hyra bostad i Helsingfors får man söka mångsidigt

Hyresbostäderna i huvudstadsregionen är dyra och köerna till studentbostäder långa. Är man på väg att flytta hemifrån till storstan för att studera kan bostadssökandet kännas komplicerat och man får söka på många sätt för att eventuellt få napp.

Premium

21.7.2019

Tyskar reser Norden runt med ett hotell på hjul

Tyska resebolaget Rotel tours gör sedan många år unika charterresor till världens alla hörn, bland dem Helsingfors. Resenärerna transporteras i buss och sover i "det rullande hotellet", en vagn med små sovkabiner.

Premium

19.7.2019

Sommarvädret lockar helsingforsare till badstränderna

Efter en rätt så grå och kylig början på juli har solen nu äntligen tittat fram igen och värmen återvänt. För många betyder det här stranddagar och stränder, det finns det många av i Helsingfors.

18.7.2019

Långa köer till studentbostäder – flera nya hus byggs

I mitten på sommaren då nyblivna studerande just tagit emot sina studieplatser är tävlingen om hyresbostäder för studerande som störst. Nya studentbostäder byggs, men just nu är ett rum i en delad lägenhet det klokaste att söka.

Premium

18.7.2019

EU stärker rättsstatsprincipen med nya åtgärder – länderna ska granskas årligen

EU-kommissionen har beslutat om strängare åtgärder för att övervaka rättsstatsprincipen i alla medlemstater. Polen får varning för system som hotar landets rättstatsprincip.

Premium

12.7.2019

Tyskarna oroliga för Merkel

När den tyska förbundskanslern Angela Merkel träffade statsminister Antti Rinne drabbades hon av ytterligare ett anfall där hon darrade okontrollerat. Anfallet har lett till vilda spekulationer om orsaken.

Premium

11.7.2019

Helsingforsare om dödliga ovädret i Grekland: "Det lät som i en film när en storm är på väg"

Halvön Halkidiki i norra Grekland drabbades av en kraftig cyklon och stormvindar som krävde sex turisters liv. Helsingforsbon Oscar Gull firade semester i grekiska byn Pefkochóri då ovädret bröt ut.

11.7.2019

Mögel tvingar konfirmander att bo i containrar

Utrymmen på Mataskär där Esbo och Grankulla svenska församlings håller sina konfirmationsläger är mögelskadade. Som tillfällig lösning bor lägerdeltagarna nu i containrar.

Premium

9.7.2019

Nytt företag bjuder ut elsparkcyklar – här är alternativen du kan välja mellan i Helsingfors

Elsparkcyklarnas framfart har väckt både positiva och negativa reaktioner. Allt fler företag tar sina elsparkcyklar till Finland. Det senaste tillägget på Helsingfors gator står amerikanska Lime för.

Premium

7.7.2019

En vacker trädgård är dyr men värt det - "när jag ser en nätt klematis bara måste jag ha den"

Över fyrahundra trädgårdar runtom i Finland slog upp portarna för allmänheten på söndag då den årliga temadagen Öppna trädgårdar ordnades. Monica Hansténs trädgård i Britas i Helsingfors var en av dem.

Premium

6.7.2019

Finländskt rederi slutar dumpa avloppsvatten i havet – "Ett medvetet val att inte ta den enkla vägen"

Mängder avloppsvatten från lastfartyg töms dagligen helt lagligt ut i Östersjön. Finländska rederiet VG-shipping är nu först med att föra sina fartygs avloppsvatten till land för att renas.

Premium

5.7.2019

Fiskare missnöjda med medborgarinitiativ för att skydda saimenvikare

Efter att fyra saimenvikarkutar drunknat när de fastnat i nät har ett medborgarinitiativ för att stoppa nätfiske i Saimen väckts. Enligt yrkesfiskare i regionen är medborgarinitiativets krav på att förbjuda nätfiske hela året en överdrift.

Premium

5.7.2019

Trasigt sprinklersystem läckte vatten i stationstunneln i Helsingfors

Sprinklersystemet i en snabbmatsrestaurang i stationstunneln i Helsingfors gick sönder och sprutade stora mängder vatten på fredagen.

5.7.2019

Ålänning: "Folk är irriterade och ledsna över att inte komma i land"

Kryssningsfartyget Viking Cinderella satt under stora delar av fredagen fast utanför Visby och fick inte ta i land på grund av storm. Men ombord kändes vågorna ändå knappt av och folk var irriterade över att inte få komma i land.

Premium

4.7.2019

Europeiska hettan lockar turister till Finland

Det svala vädret i Finland är populärt bland turister i Helsingfors som är på besök från övriga Europa där värmebölja råder. Få bokar ändå resor hit bara på grund av vädret.

Premium

3.7.2019

"Här har vi en grym bastu som vill vara koldioxidutsläppsfri"

Bastubad är finländsk högkultur i högsta grad, men de flesta moderna bastur värms av icke-förnybar energi. Miljöföreningen Dodo vill göra bastubadandet mer hållbart med sin nya allmänna bastu.

Premium

27.6.2019

Kött fortfarande populärt - så här åt finländarna 2018

Köttet går fortfarande åt trots vegetariska trender, men mjölkkonsumtionen har minskat kraftigt eventuellt som följ av komjölksubstitutens popularitet. Det framgår av Naturresursinstitutsets näringsbalans över fjolåret.

27.6.2019

Bil körde in i vägräcket på Hangövägen

Motorn lossnade då en personbil körde in i vägräcke på Hangövägen.

Premium

26.6.2019

”Fejsare” måste ha skinn på näsan – nedsättande kommentarer och osakligt bemötande ingen ovanlighet

Allt fler sommarjobbar som värvare men den allmänna irritationen mot dem är stor. "Dra åt helvete" och "varför skulle jag hjälpa dig?" är kommentarer man blir van vid under en sommar som så kallad fejsare.

Premium

26.6.2019

Yle: Majoriteten av finländarna ser inget behov att inkludera kvinnor i värnplikten

Majoriteten av finländarna ser inte ett behov av att ändra värnplikten från nuvarande modell så att den även skulle inkludera kvinnor. Det visar en undersökning av Yle.

26.6.2019

Huvudstadsregionens badvatten är ännu algfria – värmen ökar risken

Nästan inga alger syns till i Huvudstadsregionens badvatten.

Premium

26.6.2019

Kortväxta Ellen Nirhamo: "Ridning har lärt mig att inte ge upp"

Ellen Nirhamo har en speciell genmutation som gör henne kortväxt, men hon låter inte sin längd hindra henne från att studera, rida, köra bil och vara föreningsaktiv.

Premium

25.6.2019

Högholmen har fått en ny invånare – en duktig klättrare från Amerika

Det lilla kattdjuret margay har flyttat till djurparken Högholmen.

25.6.2019

Helsingfors universitets huvudbyggnad ska få ett ansiktslyft

Under sommaren inleds en totalrenovering på Helsingfors universitets huvudbyggnad för att modernisera hustekniken och tillgängligheten i byggnaden.

20.6.2019

De bästa tipsen för en klimatsmart och upplevelserik resa

Den erfarna tågresenären Santeri Junttila vet vad det gäller att tänka på när man planerar sin tågsemester. Han har inte flugit sedan 1992.

Premium

14.6.2019

Schweiziska kvinnor väckte landet med grytlock i natt – strejkar för sina rättigheter

De schweiziska kvinnorna strejkar under fredagen. De kräver respekt och jämställdhet.