Sara Sundman

Sara Sundman

Reporter

Senast publicerade artiklar

14.6.2019

Vattengraven i Storkyro engagerar nu folk i hela världen – gravarkeologen berättar om utmaningen med lösa skallar och ben

Levänluhta var sannolikt en begravningsplats – inte en offerkälla som man tidigare trott.

Premium

12.6.2019

Järnvägsbro fattade eld vid Hartwallarenan

Släckningsarbetet fördröjdes av att elektriciteten i bron först måste stängas av.

8.6.2019

Medier: Löpare rasar – vattnet tog slut på halvmaraton i Helsingfors

Halvmaratonloppet Helsinki Half Marathon blev en pina för en del av deltagarna då vattnet tog slut på vissa av servicestationerna.

4.6.2019

Obligatoriska studentsvenskan förvånar: "En betydande kursändring"

Tanken är god, men att återinföra det andra inhemska språket som obligatoriskt i studentexamen strider mot målet att gå mot en mer flexibel examen, säger Språklärarförbundet. Samtidigt ser intresset för studentsvenskan ut att öka en aning, efter tio år av dalande siffror.

Premium

3.6.2019

Thomas Blomqvist blir SFP:s andra minister

SFP får två ministerportföljer i den nya regeringen: justitieministerposten och posten som minister för nordiskt samarbete.

Premium

3.6.2019

Thomas Blomqvist blir SFP:s andra minister

SFP får två ministerportföljer i den nya regeringen: justitieministerposten och posten som minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Premium

29.5.2019

Detta kan du ge läraren till vårfesten

Var personlig, använd sunt bondförnuft, var solidarisk med resten av klassen och håll dig gärna till några euro per person. Det är experternas tips för en bra lärargåva för terminsavslutningen.

Premium

26.5.2019

Person hittad död i Bredviken i Helsingfors

En person hittades död utanför Granö på söndagsmorgonen.

26.5.2019

Från kultspelare till hela folkets favorit – sociala medier fylls av Mårranmuggar efter Marko "Mörkö" Anttilas segermål

Lejonens matchvinnare fick i gång folks kreativa ådra. I sociala medier hyllas Marko "Mörkö" Anttila för sin insats i semifinalen mot Ryssland.

26.5.2019

I dag går Finland och EU till val – HBL:s EU-kompass hjälper dig hitta rätt parti

Nu är röstningen i EU-valet i gång. Vallokalerna är öppna fram till klockan 20.

22.5.2019

De flesta partier ovilliga att införa koldioxidskatt

De flesta partier vill bromsa klimatförändringen, men är ändå inte pigga på att införa en europeisk koldioxidskatt, visar HBL:s EU-valkompass. En skatt kunde komplettera utsläppshandeln, men är politiskt svårare att driva, säger experterna.

Premium

13.1.2019

Legaliserad cannabis blir miljonbusiness för proffs

I takt med att allt fler delstater i USA legaliserat cannabis har också företagen blivit större och proffsigare. Otillräcklig reglering, motstridig lagstiftning och bristande kunskap är ändå fortfarande stora utmaningar för industrin.

Premium

13.1.2019

Svårt få medicinsk cannabis i Finland – men vi går mot en liberalare politik

Allt fler länder i världen legaliserar eller avkriminaliserar cannabis, men i Finland har diskussionen hittills varit restriktiv. – Allt är väldigt rörligt just nu, både när det gäller forskningen och debatten kring cannabis, säger Pekka Hakkarainen, forskningsprofessor vid THL.

Premium

5.11.2018

USA:s socialister riktar blickarna mot Norden

I kapitalismens förlovade land USA var socialism länge ett skällsord. I dag växer en ny socialistisk rörelse fram särskilt bland unga amerikaner. Allt fler ifrågasätter det nuvarande systemet och många kastar därför blickarna på den nordiska socialdemokratin och välfärdsmodellen.

12.9.2018

"Miranda" från Sex and the City kan bli guvernör i New York

Hon har ingen politisk erfarenhet, en miljonförmögenhet och är för många känd främst från tv. Men det är där likheterna med president Donald Trump slutar. På torsdag hoppas Cynthia Nixon bli en del av vänstersvängen bland demokraterna och besegra den sittande guvernören Andrew Cuomo i primärvalet i New York.

26.8.2018

Kim vägde bara 36 kilo – nytt boende räddade hans liv

Kommunerna drivs av en iver att konkurrensutsätta vården – i jakten på att få ner kostnaderna. Samtidigt har vi en vårdfilosofi med målet att alla ska leva självständigt.Christina af Hällström, mamma till Kim Kuosma, slår i en färsk pamflett larm om hur personer med svåra funktionshinder hamnar i kläm mellan myndigheter och ideologier.

13.8.2018

Allt är annorlunda på Litchfield – men Orange is the New Black återvänder till status quo

Orange is the New Black är tillbaka med en gedigen, men något ojämn säsong.

13.8.2018

Skyddsjakt på vitkindad gås fortfarande en stötesten

På Kitö i Sibbo har de vitkindade gässen terroriserat i potatislandet, attackerat barnbarn och bajsat ner stranden till den grad att butiksbåten ifrågasätter om det av hygienskäl är möjligt att angöra i bryggan.

6.8.2018

Uspenskijkatedralens ikonostas rustas upp

Sju år, hundratusentals euro och tiotusentals guldblad behövs då Uspenskijkatedralens stora ikonostas ska återfå sin forna glans.

6.8.2018

Stora variationer i förlossningsvården – "Tryggast att föda på mellanstor enhet"

Risken för allvarliga bristningar varierar stort mellan olika förlossningssjukhus i Finland.

2.8.2018

Färre vitkindade gäss i huvudstadsregionen

Den varma och torra sommaren har varit fatal för de vitkindade gässen – i huvudstadsregionen minskade antalet gäss för tredje året i rad.

1.8.2018

Finnair: Flygplanet är inte rätt plats för en demonstration

Det är olagligt att stoppa ett flyg genom att vägra sätta sig ner. Men fallet på Finnairplanet väcker också hyllningar. Enligt forskare Kati Nieminen kan flygplansprotesten ses som civil olydnad.

31.7.2018

Försökte stoppa utvisning på flygplan – "Den här personen utsätts för livsfara"

De grönas lagstiftningssekreterare Aino Pennanen försökte förhindra ett flygplan från att lyfta då hon märkte att en person som skulle utvisas var ombord på planet.

31.7.2018

Finland bäst i Norden i att förebygga förlossningsskador

I Finland är gammal hederlig barnmorskekunskap nyckeln till att förebygga förlossningsskador. Med hjälp av "det finska greppet" har andelen allvarliga bristningar i våra nordiska grannländer minskat betydligt.

22.7.2018

Effektivt läkemedel förebygger hiv – "Sex borde inte handla om konstant rädsla"

Prep är ett läkemedel som gör det möjligt för en person att ha sex med vem som helst, hur ofta som helst, på vilket sätt som helst med ytterst låg risk att få hiv. Läkemedlet är lagligt och tillgängligt i Finland, men ändå är det väldigt få som använder den.

19.7.2018

Hon hittade sina försvunna rötter i Finland

DNA-testning ledde amerikafinlandssvensken Anna-Riikka Nyman Lindholm till den försvunna pusselbiten i hennes släkthistoria. – Att komma till Finland kändes som att komma hem, säger hon.

14.7.2018

How to cope in Helsinki – a brief introduction

How do you cope in Helsinki during the Trump-Putin Summit? Here’s a brief introduction to Finland’s two national languages: Swedish and Finnish!

14.7.2018

Så spärras Helsingfors av under toppmötet

Toppmötet i Helsingfors medför omfattande specialarrangemang i trafiken, särskilt vid Presidentens slott och på Mannerheimvägen.

29.6.2018

Kritik mot toppmötet mellan Trump och Putin: "Finland främjar inte västerländska värderingar"

Toppmötet mellan USA:s och Rysslands presidenter riskerar signalera att Finland är neutral i människorättsfrågor. – Om Finland hade tackat nej hade Finland positionerat sig klart och tydligt som en försvarare av mänskliga rättigheter, konstaterar kommunikationsexperten Jukka Manninen.

28.6.2018

Aborträtten står på spel när Trump väljer ny domare

USA:s högsta domstol förlorar sin enda mittenledamot när Anthony Kennedy lämnar sin post i sommar. Nu kan domstolen bli den mest konservativa i mannaminne – och hotar således slå ut bland annat aborträtten och rätten till samkönade äktenskap.

15.6.2018

Nytt EU-lagförslag hotar öka censuren på nätet

Kritikerna menar att EU:s nya upphovsrättsregler ödelägger internetkulturen och äventyrar yttrandefriheten. Men rättsinnehavarna ser de nya reglerna som en ödesfråga för den kreativa branschen.

15.6.2018

Rättelse: Faktarutan till artikeln om m/s Irma 15.6.2018

I faktarutan till artikeln om planerna att göra m/s Irmas förlisning till bok stod det att Klaipeda är i Lettland.

12.6.2018

Gullig video bevisar: Visst finns det flygekorrar i Esbo

Flygekorren blir allt vanligare i huvudstadsregionen och kan komma att försvåra nya byggprojekt. Karoliina Pertamos söndagspromenad fick ett dramatiskt slut när hon fick rädda en flygekorrunge i Esbo.

27.3.2018

I Arizonas öken jagas migranterna med vapen – "Det här är mitt hemområde och jag vaktar det"

Hundratusentals människor riskerar varje år att sätta livet till när de korsar gränsen mellan Mexiko och USA. De drivs till allt farligare rutter i det allt mer militariserade området. I Arizona har många lokalbor valt att ingripa – en del genom att hjälpa migranterna, en del genom att gripa dem.

24.2.2018

Betald föräldraledighet vinner mark i USA

USA är ett av de få länder i världen där man inte har lagstadgad rätt till betald föräldraledighet. Men nu höjs allt fler röster för förändring. Vid årsskiftet blev New York den fjärde delstaten att införa en form av betald familjeledighet.

24.12.2017

Följ med HBL till finlandssvenska Larsmont i Minnesota!

Under Amerikafebern flyttade tiotusentals finlandssvenskar till USA. Men en generation senare var de flesta redan amerikaner. HBL har besökt Finlandsättlingar i Larsmont, Minnesota.

5.11.2017

Unga finländska kvinnor tittar mer på porr

En kvinna i prydlig page står framför kameran. På huvudet har hon en svart luva som täcker hela ansiktet. Så tar hon fram en enorm, genomskinlig ballong.

4.11.2017

"Modellen klädde av sig, jag fotade snabbt som attan, och sedan sprang vi i väg"

Heikki Mattinens karriär började som fotograf i Iltalehti, och hans bilder har publicerats i alla finska herrtidningar.

20.9.2017

Niinistö: Lösningar kan endast nås genom dialog – “Talet inte en känga mot Trump”

Nordkoreas kärnvapenprogram är ett hot mot global fred, men lösningar endast kan nås genom förhandlingar, sade president Sauli Niinistö i sitt tal inför FN:s generalförsamling i New York.

18.9.2017

Niinistö: Positivt att Trump står bakom FN:s reform – ”finns potential för riktig förändring”

President Sauli Niinistö framhåller att Trumps uttalande ger hoppfulla signaler om att USA är redo att stå bakom FN och dess förnyelse. På måndagen samlades kring hundra världsledare i New York för att diskutera hur FN kan förnyas.

6.9.2017

Tusentals demonstrerade mot Donald Trumps migrantbeslut – ”Mucka inte gräl med New York-bor”

Tusentals samlades i New York för att protestera Donald Trumps besked att riva upp Daca-programmet. – Det här är det enda landet vi känner till, det enda stället vi kan kalla hem. Det är inte rättvis att någon bara kan ta bort det, säger drömmaren Rocío till HBL utanför Trump Tower.

26.8.2017

Allt fler bostadsbolag investerar i fjärrkyla

Fjärrkyla blir populärare i Finland. Även om installeringskostnaderna fortfarande är höga ser många bostadsbolag det som en lönsam satsning för framtida värmeböljor.

5.8.2017

Framtiden är flyttbar – Arkitekturstudenter byggde ett hus som går att installera på en dag

Glöm baracker – en tillfällig bostad kan vara förmånlig, flyttbar och trivsam. Träarkitekturstuderande vid Aalto-universitetet har planerat ett hus som går att montera på åtta timmar.

29.7.2017

Ofarligt att återanvända pantflaskor – men se upp med att lämna dem i solen

Nej, det är inte skadligt för hälsan att återanvända en pantflaska. Men i det långa loppet kan det löna sig att skaffa sig en flaska som är avsedd för långvarigt bruk.

24.7.2017

Vatten är ingen bristvara i Finland – men vattensnåla lösningar sparar pengar och skonar miljön

Trots den regniga sommaren är grundvattennivåerna på vissa håll i landet lägre än normalt. Risk för vattenbrist i svensk skala finns ändå inte eftersom Finland har bland de bästa reserverna av grundvatten i världen.

16.7.2017

Rättelse: Artikeln om Kapellet i Lovisa

Jean Sibelius vistades hos sin farmor i Lovisa, inte hos sin mormor såsom det ursprungligen stod i artikeln.

10.7.2017

Arcada satsar på solkraft – har ett av Helsingfors största solenergisystem på taket

I början av sommaren installerades hundratals solpaneler på yrkeshögskolan Arcadas och yrkesinstitutet Prakticums tak. Solenergisystemet ska stå för tio procent av högskolans el.

5.7.2017

Svenskar tvingas flyga till Finland för att föda – Uppsala hyr vårdplatser i Åbo

Det pressade läget inom neonatalvården i Sverige tvingar Akademiska sjukhuset i Uppsala att hyra två platser på Åbo universitetscentralsjukhus över sommaren. I helgen flög två familjer från Uppsala till Åbo för att föda.

22.6.2017

Finlandssvenskar, vargar och skärgårdstrafiken – det här läste ni på hbl.fi i vår

Traditionellt brukar HBL göra en tillbakablick på årets mest lästa artiklar i slutet av december, men sommarsolståndet till ära gör vi ett slags mellankoll: vad har engagerat Hufvudstadsbladets läsare hittills?

22.6.2017

Tv-recension: Orange is the new black försöker vara 24 – med varierande framgång

Det populära fängelsedramats femte säsong utspelar sig under bara några dygn. Det resulterar i en ambitiös, annorlunda och stundvis brilliant, men väldigt ojämn, säsong.