Sanna Karlsson

Sanna Karlsson

Reporter

Utrikesreporter.

Twitter @SannaCK
Tel. 0290801340

Senast publicerade artiklar

18.6.2017

Burma står på randen till framtiden

Det nya glittrande Rangoon lockar såväl investerare som biståndsgivare från hela världen. Det är inte att undra på: ett land med 50 miljoner människor som varit instängda i en militärdiktatur i tiotals år och som nu öppnar sig. Förväntningarna är enorma men under ytan gror misstron. Många tror att militären bara väntar på sin chans att ta över på nytt.

5.11.2016

Stora förändringar, men mycket är sig likt

Det är mycket som har förändrats på de trettiofem år som gått sedan republikanen Ronald Reagan blev president. Då var världen mitt inne i det kalla kriget och Sovjetunionen var USA:s värsta konkurrent.

30.10.2016

Utblick Världen: Djungeln som alltid växer upp på nytt

1999. Då börjar den sorgliga berättelsen om Djungeln i Calais.

10.10.2016

Analys: Hätska utfall dominerade debatten

Det var många hätska attacker under den andra debatten mellan presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump. Trump visade klart att han vägrar ge upp trots ljudbanden med tafskommentarer och den här gången dominerade inte Hillary Clinton lika stort.

9.10.2016

Migranternas pengar räddar många länder

När regeringarna skär i biståndet och företagen bromsar upp sina investeringar är det de utvandrade migranterna som håller många länders ekonomier i gång. Men byråkratiska krav och höga avgifter sätter käppar i hjulet.

23.8.2016

Analys: Merkel leder jakten på EU:s nya själ

Tyska förbundskanslern Angela Merkel tar på sig ledarrollen i försöken att hitta EU:s nya identitet som en union utan Storbritannien. Länderna i Öst- och Centraleuropa är i blickfånget när Merkel reser runt den här veckan.

19.8.2016

Amerikanska simmare ljög om överfall – utbuade

Fyra amerikanska simmares nattliga äventyr har lett till en härva av lögner, beskyllningar, ursäkter och ilska på sociala medier. Med stjärnan Ryan Lochte i spetsen påstod de att de blivit rånade – men medger nu att berättelsen var påhittad.

19.8.2016

Humanitära behoven ökar – men också riskerna

Rekordmånga människor – nästan 100 miljoner – behöver akut humanitär hjälp. Samtidigt blir hjälparbetet allt farligare när till exempel sjukhus bombas allt oftare.

31.7.2016

Analys: Ett blödande sår i vår känsla av trygghet

Je suis Kabul. Je suis Qamishli. Men precis lika mycket också Saint Ètienne-du-Rouvray. Och Sagamihara.Det känns som om det nästan dagligen skulle komma ett nytt dåd som skär hål på tryggheten, lika kraftfullt som de två förövarna i tisdags skar halsen av den 86-åriga prästen Jacques Hamel i Normandie.

29.7.2016

"Hon lyckades hålla sitt livs tal"

Det var jubel och ballongregn när Hillary Clinton i natt tog emot nomineringen till presidentkandidat. I sitt tal betonade hon skillnaderna till motkandidaten Donald Trump: att hon vill ha ett USA som byggs tillsammans medan han vill så rädsla och splittring.

26.7.2016

"Otroligt häftig stämning i Philadelphia"

– Det är fint att få vara med och göra historia, att få se Hillary Clinton bli nominerad till presidentkandidat och förhoppningsvis senare bli den första kvinnliga presidenten i USA, säger Anna Jungner-Nordgren, Svenska kvinnoförbundets ordförande, som är på plats på demokraternas partikonvent i Philadelphia.

26.7.2016

"Otroligt häftig stämning i Philadelphia"

– Det är fint att få vara med och göra historia, att få se Hillary Clinton bli nominerad till presidentkandidat och förhoppningsvis senare bli den första kvinnliga presidenten i USA, säger Anna Jungner-Nordgren, Svenska kvinnoförbundets ordförande, som är på plats på demokraternas partikonvent i Philadelphia.

25.7.2016

Expert: Troligen nätverk bakom dådet i Ansbach

Självmordsdådet i Ansbach i Tyskland i söndags hade kunnat sluta i en verklig katastrof, säger kapten Antti Paronen, forskare på Försvarshögskolan. Enligt honom tyder allt på att det ligger ett nätverk bakom dådet.

1.7.2016

Salo-Åbo kan få hypersnabba rörkapslar

Rörkapslar som transporterar frakt och människor med en fart på 1 000 kilometer i timmen låter som science fiction – men företaget Hyperloop One tror att de redan i slutet av nästa år kommer att ha teknologin. Salo hoppas bli en av de första städerna i världen att få en riktig rörkapselbana.

30.6.2016

Boris Johnson drar sig ur kampen

Brexit-generalen Boris Johnson kandiderar inte till posten som de brittiska konservativas nästa partiledare. Det överraskande beskedet kom han med på en presskonferens.

29.6.2016

Analys: Tystnaden sänker sig över Turkiet

Istanbul 4 – Ankara 3. Diyarbakir 3 – Suruc 1. Tyvärr handlar det inte om fotboll, utan antalet terrorattacker i de turkiska städerna under det senaste året. Efter några lugna år är terrordåd igen vardag i Turkiet.

28.6.2016

Galna dagar för brittiska politikerna

Svallvågorna efter brexit fortsätter att skapa kaos i den brittiska politiken. Det råder fullt myteri inom Labourpartiet där över 80 procent av parlamentsledamöterna i kväll meddelade att de inte längre har förtroende för partiledaren Jeremy Corbyn, som trots det vägrar att avgå. Hos konservativa Tories delar brexitgeneralen Boris Johnson åsikterna inför ledarvalet.

24.6.2016

Kanalen räddade sjöfararna från Kap Horns stormar

På söndag öppnas de nya bredare slussarna i Panamakanalen efter nästan tio års byggarbeten. Det behövs mera bredd och djup för att större fartyg ska få plats och för att hävda sig i konkurrensen.

22.6.2016

Professorn som vill göra matematiken cool

Det är som om en 1800-talspoet plötsligt stigit in i rummet. Invid den stora kravatten i ljuslila och grått klättrar en vinröd spindelbrosch på den svarta kavajens uppslag. Matematikens superstjärna Cédric Villani kombinerar en knivskarp hjärna med en rockstjärnas utstrålning.

20.6.2016

Nya flyktingsiffror: över 65 miljoner på flykt

I slutet av fjolåret hade 65,3 miljoner människor tvingats lämna sina hem, visar de färskaste siffrorna från FN:s flyktingorgan UNHCR. Antalet asylsökande barn ökade kraftigt i fjol.

20.6.2016

I dag lämnar 42 500 människor sitt hem

42 500 människor tvingas varje dag lämna sina hem någonstans i världen. Det är någonstans mellan ett helt Kyrkslätt och ett Borgå varje dag. Det är människor som på grund av krig, förföljelse, terror eller naturkatastrofer tvingas lämna det mesta de har och dra i väg mot en osäker framtid.

18.6.2016

Utblick Världen: Kolumn: Barnen dog namnlösa i sanden

En alligator, tvååriga Lane Graves och drömmarnas land i form av Disneyland. Det är ingredienserna i en av veckans mest omskrivna tragedier. På andra sidan världen, i Saharas sand, är döden anonym.

12.6.2016

"Pruta på utsläppskrav så finns det bussar"

På mindre än två månader måste man hitta bussar för ett ersätta den uteblivna metrotrafiken.– Bussar finns nog, men inte nödvändigtvis sådana som uppfyller alla de senaste kraven, säger Pekka Möttö, som kan bussbranschen utan och innan.

11.6.2016

Video: Glada löpare trotsade blåsten

Allt fler löpare och allt fler löpevenemang. Det är trenden som också märkts klart i Helsingfors. I dag sprangs Helsinki Half Marathon, som lockade över 3 000 löpare att springa 21 kilometer i Helsingfors centrum och förorter.

10.6.2016

"Kravet på rättvisa för offren har ökat"

– Förväntningarna på att rättvisa ska skipas har ökat, säger Internationella brottmålsdomstolen ICC:s president Silva Fernández de Gurmendi. Den 13 år gamla domstolen har bidragit till utvecklingen.

5.6.2016

Miljardärer visar nya vägar ut i rymden

Det ska inte bara bli billigare att ta sig ut i rymden utan också vardagligare. Det är miljardären Jeff Bezos tes när det gäller framtidens rymdfart. Han och en annan miljardär, Elon Musk, jobbar för att rymden ska bli lättare tillgänglig.

30.5.2016

Flyktingar fastnar i läger runt Medelhavet

I takt med att sommarvädret blir varmare ökar också antalet migranter och flyktingar som försöker ta sig över Medelhavet från Libyen. Antalet dödsoffer från olyckorna med migrantbåtar förra veckan fortsätter att öka.

29.5.2016

Populisterna blir allt större politisk kraft i Europa

I flyktingkrisens och nedskärningarnas tid får de traditionella partierna det allt svårare att hävda sig mot populister av olika sorter – som nu senast i Österrike.– Det är inte blint missnöje, utan kritik riktad mot regeringarna, säger populismforskaren Ann-Cathrine Jungar.

27.5.2016

"Regeringen redo att döda våra unga"

Tamara Sujú har blivit anklagad för att destabilisera Venezuela, utsatt för en kampanj i de statliga medierna och förhörd av den politiska polisen. Nu lever hon i exil i Tjeckien, men fortsätter kampen mot människorättsbrotten.

25.5.2016

Forna fiender blir brickor i USA:s och Kinas maktspel

President Barack Obamas tionde resa till Asien visar klart att han prioriterar området högt. Men de mindre länderna i området är oroliga. Kommer hans efterföljare att fortsätta skydda dem mot Kinas växande inflytande?

23.5.2016

"Symboliskt viktigt för populisterna"

EU-länderna reagerade med sanktioner och chock när Jörg Haider 1999 ledde högerpopulistiska FPÖ till en seger i parlamentsvalet. Snart 17 år senare tas det med en axelryckning att FPÖ:s Norbert Hofer får strax under hälften av rösterna i presidentvalet.

22.5.2016

Fransmännen protesterar dag och natt

Regering efter regering har försökt – men ingen har vågat driva det till sin spets. Nu vill Frankrikes socialistledning en gång för alla reformera arbetslagstiftningen i landet – men motståndet är hårt.

13.5.2016

Skolorna i Moçambique ska börja tala samma språk som eleven

Från och med nästa år ska de moçambikiska barnen inte längre behöva sätta sig på skolbänken utan att förstå vad läraren säger. Landet ska införa tvåspråkiga skolor – på sexton olika språk, berättar undervisningsminister Jorge Ferrão.

8.5.2016

Toalettlag får dyra följder för North Carolina

En lag som bestämmer vilken toalett transpersoner får använda har lett till ett stort rabalder och miljonförluster för North Carolinas turismindustri. Både internationella företag och toppartister protesterar nu mot lagen.

4.5.2016

Burundi kan vara Afrikas nästa krutdurk

Unicefs Burundi-chef, finlandssvenska Bo Viktor Nylund, är oroad över konsekvenserna för barnen i landet. Den politiska krisen i Burundi har under det senaste året krävt minst 400 liv och fått många givare att backa sitt bistånd.

3.5.2016

Hårda strider om symboliskt viktiga Aleppo

Minst tre personer dödades i en ny sjukhusattack i staden Aleppo i Syrien idag. Hårda strider rasar om staden som har stort symbolvärde för alla parter. På mindre än två veckor har över 250 personer dödats.

28.4.2016

Analys: Politikernas sandlådsbråk lamslår Spanien

I över fyra månader har de spanska politikerna grälat om vem som ska få leka med den finaste spaden – ursäkta, sitta på de bästa ministerposterna. Eftersom de inte kan enas har kung Felipe ny utlyst nyval till juni.

27.4.2016

Etiopien gjorde allting rätt – men pinas ändå av hunger

Torka. Hungersnöd. Utmärglade barn. Bilderna kablades ut från Etiopien 1984 och nu kablas de ut igen. Den här gången är det inte bara i Etiopien som torkan leder till en stor hungerkatastrof: minst 36 miljoner människor i olika delar av Afrika får inte tillräckligt med mat.

20.4.2016

FN-chef: Isolerade flyktingar svälter mitt i Damaskus

Två veckor av intensiva strider i och kring flyktinglägret Yarmouk i södra Damaskus har helt stoppat hjälptransporterna till de uppskattningsvis 10 000 palestinierna i lägret.

14.4.2016

Den farliga Libyenrutten lockar allt fler igen

Antalet migranter som tar sig till Europa längs den farliga rutten över Medelhavet från Libyen ökar igen. Migrationsorganen väntar sig att flyktingarna snart hittar nya rutter in i EU – men vilka vågar de inte sia om.

12.4.2016

Brasiliens politiska kris djupnar

Brasiliens president Dilma Rousseff hamnade ett steg närmare riksrätt när en kommitté i parlamentets underhus röstade för att hon ska åtalas. Hela underhuset röstar på helgen.

8.4.2016

Brasilien har tröttnat på sina korrupta politiker

Korruptionsåtalen mot Brasiliens politiska elit har haglat tätt under den senaste tiden. Enligt forskaren Mikael Wigell verkar det vara ett klart skifte på gång: folket godtar inte längre den institutionaliserade korruptionen.

6.4.2016

"Människan måste för tusan också få ha drömmar"

Regeringens besked att biståndet skärs ned med ytterligare 25 miljoner euro från 2018 chockade biståndsorganisationerna. Kortsiktigt med tanke på de stora kriser som pågår, är omdömet.

30.3.2016

Många afrikanska ledare vägrar släppa taget

När Yoweri Museveni grep makten i Uganda 1986 sade han att landets och hela Afrikas största problem är ledare som biter sig fast vid makten. I februari omvaldes han för sin femte mandatperiod efter att ha tvärvänt 2005 och ändrat grundlagen för att kunna bli omvald.

23.3.2016

"Vi får inte sluta ögonen för det onda"

När terrordåden kommer närmare och kryper in i vardagen är det lätt att antingen börja trängta efter hämnd eller att bli likgiltig och sluta bry sig om omvärlden.Här är tre röster om tröst och hur man kan försöka förstå det onda som händer.

22.3.2016

Finlandssvenskar i Bryssel: Alla är skärrade

Polissirener tjuter i ett och ambulans efter ambulans åker förbi. Så beskriver finlandssvenska Catharina Candolin läget i centrum av Bryssel nära EU-kvarteren.

5.3.2016

Stängda gränser kan få hela EU att svaja

När EU-ledarna på måndag samlas för att tillsammans med Turkiet tackla migrationsfrågan är det inte bara den akuta humanitära krisen de ska lösa. I förlängningen kan det handla om hela EU:s framtid, säger forskare.

27.2.2016

Många frågetecken kring skör vapenvila

Vapenvilan i Syrien inleddes vid midnatt. Vi listar fem väsentliga frågor kring läget i Syrien för tillfället.

27.2.2016

Experter: Ingen vändpunkt

Om vapenvilan håller kan den vara ett steg mot en politisk lösning, säger tre experter vi talat med. Men någon vändpunkt är den inte i sig.

@SannaCK på Twitter