Sakari Ylivuori

Sakari Ylivuori

Senast publicerade artiklar

21.6.2021

Kommentar: Nej, Sibelius komponerade inte med mossa i en tändsticksask

Det är intressant att i realtid få bevittna hur en myt uppkommer.

9.6.2021

Krönika: Låt oss inte glömma människan när vi talar om tekniken

Maskinen blir inte trött, kan den spotta ut tillräckligt mycket för att materialet sannolikt skall innehålla några enskilda pärlor – och här betyder pärlor någonting som programmeraren på förhand har bestämt.

Premium

20.4.2021

Impuls: På jakt efter detaljer: vilken färg har den vaggande säden?

Sakari Ylivuori grunnar på varför två kompositioner till samma text har en väsentlig skillnad. Svar på mysteriet söker han såväl på nätet som i Ainolas bokhylla.

Premium

24.2.2021

Impuls: Inte bara en osann myt, utan flera – två steg utanför verkligheten

Sakari Ylivuori höjer på ögonbrynen, då han i både musikprogram och podcastserier träffar på osanna myter som baserar sig på andra myter: inte bara ett utan två steg utanför verkligheten.

Premium

20.10.2020

Impuls: Allt du säger kan användas emot dig – spökskrivarens änka fick bita i det sura äpplet

Jag måste erkänna att en del av min fascination bottnar i den stora skillnaden mellan språkbruket i sångerna (”haters gonna hate”) och lagspråket i domsluten (”aktörer agerar i överensstämmelse med sin väsentliga karaktär”).

Premium

9.9.2020

Impuls: Kan man se Kilimanjaro från Serengeti?

Det finns en hel del efterklokhet i gruppens nutida tolkning som betonar deras medvetenhet om sångens kolonialistiska utgångsläge.

Premium

27.5.2020

Impuls: Det som klipptes bort

Att klippa bort någonting som man skapat och redan hunnit bli förtjust i är mycket svårt. Det är svårt till och med för en ensamarbetande skribent, men det måste vara åtminstone dubbelt så svårt när man är medlem i ett skapande kollektiv som Rammstein.

Premium

15.4.2020

Impuls: Att lyssna på musik kan hjälpa genom isoleringen

Musik kan inte endast återkalla mentala representationer av viktiga medmänniskor, platser och händelser från lyssnarens förflutna utan till och med återuppliva fysikaliska sensationer av mänsklig värme.

Premium

8.3.2020

Essä: När sju modiga kvinnor höjde rösten gick jämställdheten för långt

Finlands första damkör grundades 1864, sjöng egna och andras sånger, uppträdde så gott som alltid privat och drog fullt hus utan en enda annons i någon tidning.

Premium

4.3.2020

Impuls: Stackars talltitan upplever ingen oktav

En artikel om talltitor väckte många tankar hos kolumnisten Sakari Ylivuori.

Premium

29.1.2020

Impuls: De gamla lådorna skulle betraktas med tålamod och sympati

Sällan får jag en så stark ”där skulle jag ha velat vara”-känsla som när jag läser beskrivningar av Langes och Mannerheims konsert.

Premium

18.12.2019

Impuls: Symfonin som mordmotiv – alternativa historier om Beethovens tia och Sibelius åtta

När jag tänker på den nästan sömniga stämningen som råder i de flesta arkiv där jag jobbat, känns det konstigt att mitt fackområde spelar en så central roll i så många deckare och thrillrar.

Premium

30.10.2019

Impuls: Slarvigt nedtecknade kopior kan avgöra Led Zeppelin-rättegången

Trots att registreringskopiorna kan framstå som ointressanta teknikaliteter, har de nu fått en central roll i ett ytterst intressant rättsfall, där introt till Stairway to Heaven anklagas för att vara ett plagiat.

Premium

18.9.2019

Impuls: Sex toner som räckte för en fällande dom

Jag är inte rättslärd, men kan ändå inte låta bli att förundra mig över hur lite Perrys sida talade om skillnader mellan de två låtarna.

Premium

21.8.2019

Impuls: Ofullbordat men inte obetydligt – en historia om ett Sibeliusverk som aldrig såg dagens ljus

Hans frustation är synlig i dagboksanteckningarna: Unge hellener tog alldeles för mycket tid!

Premium

19.6.2019

Impuls: Ensidiga världsbilder i flerstämmiga sånger

"Jag har ingenting emot traditioner och jag älskar den nationalromantiska körrepertoaren (och landsbygden), men ändå undrar jag om körrepertoarens världs- och människobild borde breddas och medvetet göras flerstämmigare."

Premium

15.5.2019

Impuls: Anfall är bästa försvar – det visste redan Fredrik August Ehrström

Ehrströms strategi var effektfull och han lyckades avvända uppmärksamheten från svagheterna i sin egen musik till recensenternas personer och gärningar.

Premium

1.5.2019

Essä: Vad hände egentligen i Åbo 1819? Manskörssångens historia i Finland rymmer minst tvåhundra år av supande och sång

I år firar Finlands svenska manssångarförbund och Suomen mieskuoroliitto stort. Manskörssången har överlevt många anfall och fortlever som en viktig del av det finländska musiklivet, men jubileumsårets rubrik – Finländsk manskörssång 200 år – får Sakari Ylivuori att höja på ögonbrynen.

Premium

27.3.2019

Impuls: Cheek, Goethe och en österrikare

"Köper man en levande författares bok tar man risken att senare äga en föråldrad bok, tänkte han."

Premium

13.2.2019

Impuls: När en av fyra karaktärer saknas

Är inte tiden redan mogen för en riktig helhetsinspelning av Erkki Melartins symfonier, med verken inspelade i sin helhet, frågar sig Sakari Ylivuori.

Premium

12.12.2018

Impuls: Mordhot eller fejknyheter?

Den 23 april 1894 publicerade Helsingfors Aftonblad ett mordhot skrivet i form av ett förvarningsbrev riktat till denna musiklärare: ”Ni, Herr Direktor kan snart mista lifvet."

24.10.2018

Impuls: Modern musik och psykologisk krigföring

"Det är av yttersta vikt att vi inte ger intrycket av att försöka ordna kulturlivet på ett nazistiskt sätt."

15.10.2018

Bokrecension: Sonsonens biografi tecknar en onödigt svartvit bild av professor Otto Andersson – ännu har allt inte sagts

Att skriva en bok om en släkting är ett tveeggat svärd. Matts Anderssons biografi över Otto Andersson är ett förtjänstfullt tillägg till den knapphändiga litteraturen om professorn i musikvetenskap och folkdiktsforskning vid Åbo Akademi, även om den undviker de obehagligaste frågorna.

26.9.2018

Impuls: Visste bryggeriet vad det gav sig in på?

Bolag som bjuder in spirande musiker, ger dem fri studiotid och vägledning av äldre kolleger framstår i dag som riktiga välgörare. Låt vara att den konstnärliga frihetens gränser ännu inte har prövats på riktigt.

4.2.2018

Bokrecension: Martin Wegelius framträder i ny dager

Helsingfors musikinstituts grundare Martin Wegelius var inte alls så konservativ som det tidigare har påståtts. De facto var han en ivrig teatermänniska som välkomnade nytyska influenser och drabbades av Wagnerfeber. Lena von Bonsdorff uppdaterar förtjänstfullt bilden av Wegelius, även om hans musik hade förtjänat ännu mera uppmärksamhet.