Richard Nordgren

Richard Nordgren

Nordenkorrespondent

Videojournalist och fotograf.

Senast publicerade artiklar

24.7.2021

Ambassadör Liisa Talonpoika: ”Det bästa är hur välvilligt inställda alla är till Finland”

I snart 3,5 år har ambassadör Liisa Talonpoika representerat Finland i Sverige. I sommar flyttar hon hem efter några ganska omtumlande år som har dominerats av coronapandemin.

Premium

14.7.2021

Finlandssvenske Theo Herold vill ändra på den svenska hyresmarknaden

Den svenska hyrespolitiken är en brännhet fråga. Så het att den svenska regeringen fälldes på grund av den i juni. Det konstiga är att Sverige är ett av de länder där privatiseringen av kollektivtrafiken, sjuk- och äldrevården har gått längst men en fullständig avreglering av hyresmarknaden har inget parti klart tagit ställning för.

Premium

7.7.2021

Kommentar: Regeringskrisen i Sverige tog sommarpaus

Stefan Löfven är som en gammal ringräv. Han har knockats och räknats ut flera gånger under hösten 2020 och halva 2021. Han har hängt på repen, varit nedslagen men stigit upp när domaren har räknat till nio och gjorde det igen när han klarade omröstningen i riksdagen på onsdagen.

Premium

5.7.2021

Löfven går vidare som statsminister

Talmannen Andreas Norlén föreslår att Sveriges nya statsminister ska heta Stefan Löfven. På onsdag ska riksdagen ta ställning till Löfven och om han inte får en majoritet emot sig så officiellt tillträder den nya regeringen vid en kunglig konselj på fredagen.

Premium

4.7.2021

Dadgostar till HBL: Löfven måste förhandla med oss om budgeten

Presskonferensen på söndagsmorgonen skulle egentligen handla om Almedalen och det tal som Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar skulle hålla för att inleda politikerveckan.– Först måste jag klargöra några saker, säger hon inledningsvis.Hennes slutsats är att Löfven inte kan vara helt säker på att få partiets stöd åtminstone när det gäller den ekonomiska politiken.

1.7.2021

Kommentar: Richard Nordgren: Kristersson bjöds in först – nu leds den politiska dansen i Sverige av Löfven

Första tjing på att lösa den politiska krisen i Sverige fick Moderatledaren Ulf Kristersson men när han insåg att han inte kan få majoritet så lät han sonderingsturen gå till Stefan Löfven. Nystarten för Sverige som Kristersson utlovade efter att regeringen hade fällts kom av sig men det är oklart om Löfven blir godkänd så länge han inte har stöd för sin budget.

Premium

21.6.2021

Svenska riksdagen fällde regeringen – oklart om det blir extraval

Statsminister Stefan Löfven tar inte ställning till om det ska bli ett extraval om tre månader eller om talmannen i riksdagen ska försöka förhandla fram en ny statsministerkandidat som kan vara Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson.

21.6.2021

Krönika: Ovälkommen hem till Finland

Att resandet efter coronapandemin kommer att vara annorlunda är en självklarhet efter att stora delar av Norden och Europa har öppnat upp för resenärer men att känslan av att ”välkomnandet” hem till Finland skulle vara så ogint var en överraskning.

Premium

20.6.2021

Kommentar: Ohelig allians kan fälla Sveriges regering på måndag

Stefan Löfven står inför sin värsta politiska kris under de sju år som han har varit statsminister. I riksdagen finns det nu en majoritet för att avsätta regeringen Löfven. Det har aldrig hänt att ett statsråd eller statsminister har fällts på det här sättet i Sverige.

20.6.2021

Stefan Löfven försöker hålla sig kvar vid makten – Vänsterpartiet tackar nej

Sveriges statsminister Stefan Löfven försöker bita sig kvar vid makten, och kommer på söndagen med ett förhandlingserbjudande för att blidka Vänsterpartiet. Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar kallar förslaget ”politisk teater och oseriöst”. Men dörren är ändå på glänt för förhandlingar.

17.6.2021

Sverige på väg in i regeringskris – oppositionen enig om misstroende

– Vänsterpartiet saknar nu förtroende för regeringen, säger partiets ordförande Nooshi Dadgostar. Hon säger att man kommer söka om en missförtroendeomröstning mot regeringen Löfven i början av nästa vecka. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är beredd att fälla regeringen.

7.6.2021

Grundstötta Ramona drogs loss efter drygt två dygn

Det finskflaggade fartyget Ramona, som gick på grund utanför Fårö i lördags, drogs loss måndag eftermiddag.

5.6.2021

”Vi kan bara hoppas att det blir bättre” – invånare i Hjällbo vill se framåt efter dödsskjutning

För en knapp vecka sedan sköts en 44-årig man ihjäl utanför den affär där han jobbade. Affären mitt i Hjällbo är en del av Angered strax norr om Göteborg. Polisen är förtegen om motivet men tror inte att det var en uppgörelse mellan kriminella gäng. En 21-årig man häktades för mordet i torsdags.

Premium

30.5.2021

Krönika: Det stora resepusslet är inte hur man ska resa utan vilka dokument som krävs

Sverige öppnar upp för fritt resande från resten av Norden men grannländerna avvaktar. Vilka dokument som krävs är fortfarande en djungel för dem som vill resa.

Premium

30.5.2021

Dags att säga adjö till sedlar och mynt i Sverige

– Förmodligen kommer de sista sedlarna att vara tillbaka hos Riksbanken i slutet av 2020-talet. Det säger vice riksbankschefen Cecilia Skingsley om det e-kronaprojekt som den svenska centralbanken har jobbat med sedan 2016. Om kronan ska bli en kryptovaluta är det politikerna som ska fatta beslutet.

25.5.2021

Tidskrävande att få finländskt pass i Stockholm

Väntetiden för att förnya pass eller utnyttja andra av det finländska konsulatets tjänster i Stockholm kan vara flera månader. Orsaken är de säkerhetsregler som har införts under pandemin. Samtidigt har ansökningarna om dubbelt medborgarskap skjutit i höjden.

Premium

22.5.2021

Finland inledde ishockey-vm med seger - se matchen i sammandrag

Finlands hockeylandslag inledde vm-turneringen i Riga genom att möta USA. Hockeylejonen är regerande världsmästare från 2019 eftersom vm ställdes in i fjol.Här kan ni se matchen i sammandrag med svenskt referat av Hufvudstadsbladets Niclas Lönnqvist.

16.5.2021

Diamant Salihu skrev boken om gängkriget i Rinkeby

Sommaren 2015 skjuts 20-årige Izzy i Rinkeby ihjäl för att hans kompis är förbittrad över att han inte har fått delta i ett rån som han var med och planerade. Det är upptakten till en av de mest brutala gängkonflikterna i Stockholmsområdet med ett tiotal döda. Det är ett ”krig” där tidigare vänner och skolkamrater dödar varandra och där föräldrar, skolan och myndigheter står maktlösa.

12.5.2021

Sverige börjar öppna upp samhället i juni – normalt läge sannolikt i september

Smittläget i Sverige är just nu på den nivån att de lättnader i restriktioner som planerades till den 17 maj skjuts upp. I stället införs de den 1 juni.

Premium

9.5.2021

Krönika: Rasistiska åsikter är okej i Sverige – medlemskap i ”fredlig” rasistorganisation också

Ska rasistiska organisationer kunna upplösas som i Finland och i Tyskland. Nej, blev svaret av den parlamentariskt tillsatta kommitté som funderade på frågan i två år. Däremot blir medlemskap ett brott om sammanslutningen beter sig våldsamt, men till exempel nazipropaganda är inte ett brott.

Premium

9.5.2021

De står i främsta ledet i kampen mot covid-19:s följdsjukdomar

Patienterna kallar ett symtom för ”hjärndimma”, en form av minnestörningar, de lider av hjärtrusningar när de ska ställa sig upp, och fullt friska vältränade människor rör sig långsamt och är delvis arbetsoförmögna. En del lider av extrem utmattning och de som har varit sjuka längst har varit det i över ett år. I höstas kunde inte specialistteamet vid Karolinska universitetssjukhuset svara på frågan om patienterna någonsin ska bli friska. Nu ser de ljusare på tillvaron.

Premium

4.5.2021

Sverige upplöser inte rasistiska organisationer

I två års tid har en parlamentarisk kommitté grunnat på hur man ska kunna få bort rasistiska organisationer. På tisdagen blev det klart att det blir förbjudet att tillhöra en rasistisk organisation och att stöda dem.

Premium

4.5.2021

Svenskarna vill in på den finländska secondhandmarknaden

Vd David Knape talar om delningsekonomi och hållbarhet. Företagets plattform säljer överskottslager och secondhandkläder men bara premiumprodukter. Nu ska bolaget expandera och gör det först till Finland.

Premium

2.5.2021

Borgerliga i Sverige enar sig med Sverigedemokraterna mot regeringen

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i Sverige lierar sig för första gången med Sverigedemokraterna. Det här för att skärpa innehållet i den nya migrationslag som borde träda i kraft i sommar.

Premium

25.4.2021

Fem kvinnomord – nu ska straffen och metoder skärpas i Sverige

Det krävdes ett mord i Höör strax före påsk, ett på påskafton i Flemingsberg, ett för en vecka sedan i en gångtunnel i Linköping, ett samma kväll i Nacka och slutligen ett i Alvesta. Fem mord där den gemensamma nämnaren är dödligt våld med kvinnor som offer och män som gärningsmän. Politikerna vill agera nu.

23.4.2021

Rasmus Schüller gör succé i Allsvenskan – träningsgrannen är hästhagen

Det är svårt att tro att ett av Stockholms och Sveriges topplag i fotboll tränar med betande hästar som närmaste granne. Medan Djurgårdens IF tränar på planen vid Kaknästornet hörs frustande och gnäggande hästar som blandas med spelare som ropar åt varandra under träningen. Skjuter spelarna bollen över nätet bakom ena målet är det en tur bland hästarna som gäller.

Premium

22.4.2021

Sverige förlänger coronarestriktionerna medan en del grannar öppnar upp

Smittspridningen i Sverige är nu på den nivån att regeringen inte kommer att lätta på coronarestriktionerna i början av maj. I stället förlänger man restriktionerna till den 17 maj. De nordiska grannarna har smittan så bra under kontroll att de nu börjar avskaffa många restriktioner.

Premium

18.4.2021

Krönika: Håll ut Sverige – och jag vill ha luktsinnet tillbaka

Medan Finland och Danmark på allvar börjar öppna upp samhället när smittspridningen minskar är Sverige fortfarande gökungen.

Premium

18.4.2021

Postcovid hos barn och unga i Sverige förbryllar läkarna

Barn och unga blir sällan svårt sjuka i covid-19. Det är ett välkänt faktum efter att pandemin har pågått i lite över ett år. Ändå har över tvåhundra unga i Stockholm drabbats av postcovid.Olof Herrting som är överläkare i barninfektionssjukdomar vid Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm säger att det är frågan om diagnoser där det fortfarande finns fler frågor än svar.

Premium

17.4.2021

Damallsvenskan börjar för Eva Nyström

På söndag klockan 13 springer Eva Nyström ut på Hammarby idrottsparks konstgräs för att spela mot ett av Damallsvenskans topplag, Häcken. "Det är kul att säsongen äntligen kör i gång", säger hon, nu får vi se på vilken nivå vi är.

Premium

6.4.2021

Skolgårdsantisemitism – Mirjam Katzin undersökte judefientligheten i Malmös skolor

Några dagar innan intervjun görs sker en attack mot Malmö stadshus och stadsbibliotek. Någon klottrar ett antivaccinationsbudskap, ett hakkors och en davidsstjärna på fasaden. Malmö har en stämpel av att vara både en våldsam och en antisemitisk stad.

Premium

30.3.2021

Tegnell: Fira påsk med familjen för att inte sprida smittan

Smittspridningen är så hög i en del svenska regioner att Folkhälsomyndigheten vill skjuta fram eventuella lättnader med en dryg månad till början av maj. I Västra Götaland har smittan ökat med över 20 procent på en vecka.

Premium

24.3.2021

Dagens industri-chefen Peter Fellman ny i KSF Medias styrelse

Han kallas för vinnarskalle av dem som känner honom. Själv säger han: ”Jag gillar inte att förlora och jag har väldigt svårt att dölja det”. Peter Fellman är chefredaktör för Dagens industri i Sverige och nu ska han träda in i KSF Medias styrelse. Han ser papperstidningen som en viktig del av ett mediehus men framtiden ligger på den digitala sidan. Viktigast av allt är ändå innehållet.

23.3.2021

”Största problemet med bilarna är platsen de tar”

– I Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn så finns det egentligen inget förnuftigt argument för att släppa in privatbilar i de centrala delarna.Den brandfacklan slänger Kjell Nilsson, tidigare direktör för Nordregio, in inför Nordens dag som firas i dag.

Premium

22.3.2021

Nordenkrönika: Vem ska orka bygga upp det gemensamma Norden igen?

Pandemihanteringen kan komma att leda till en ökad nationalism – det som på en del håll kallas coronamobbning.

13.3.2021

Finlands sak var hans fars

När Leif Ceder var en liten pojke på knappt ett år drog hans far Folke Nilsson ut i krig. Han var en av de drygt 8 000 svenskar som stred för Finland i vinterkriget. I dag har det gått 81 år sedan krigsslutet.

Premium

8.3.2021

Centern i Sverige vill stänga affärer för att rädda liv

Vi ser ljuset i tunneln, säger Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson till HBL, eftersom vaccinationerna rullar på väldigt snabbt. Trots det anser partiet att Sverige nu borde ta i med hårdhandskarna för att minska smittspridningen. Stäng ner är budskapet.

Premium

1.3.2021

Krönikan: Sverige går till val nästa år – nu flyger de politiska pajerna

Söndagen den 11 september 2022 väljer svenskarna vem som ska sitta i riksdagen under nästa mandatperiod. Valkampen har ändå börjat och tonfallet hårdnar hela tiden.

27.2.2021

Professor Henrik Grönberg har prostatacancer i tankarna hela tiden – tar fram nya sätt att tackla sjukdomen

Ledningen på Sankt Görans sjukhus i Stockholm gav fria händer åt professor Henrik Grönberg att bygga upp sin drömklinik. Slutresultatet blev ett helt nytt sätt att jobba med prostatacancer och en automatiserad process där en personal på lite drygt tjugo personer klarar av 700 patienter per år.

Premium

25.2.2021

Restriktioner i Norden: Danmark inför lättnader, Norge väntar och Sverige skärper

Under onsdagen har alla tre länder tagit ställning till coronarestriktionerna. Danmark som har gått längst i stängningen av samhället öppnar gradvis från och med måndag.

19.2.2021

Så här vaccineras det i Norden

Skillnaden mellan hur de nordiska länderna har kommit åt att vaccinera sina medborgare är stor. Ju fler som får sprutan desto snabbare kan samhället börja fungera normalt igen.

Premium

16.2.2021

Saabs charmoffensiv inför jaktplansbeslutet: "Som ett flygvapen med två chefer"

Det finländska jaktplansprojektet är så på målrakan att tillverkarna ska lämna in så kallade BAFO, best and final offer, före slutet av april. Efter det är anbudsförfarandet slut och beslutet om vilken av de fem plantyperna som Finland ska ha fattas troligen inom det här året.Därför bjöd Saab som tillverkar Gripen-planet in finländska journalister till fabriken i Linköping för att visa upp den nyaste versionen av jaktplanet och övervakningsplanet Globaleye.

Premium

12.2.2021

Designern Ervin Latimer valde mellan basket och mode

I fjol valdes han till årets unga designer för sina hybridkläder. Nu ställer han ut dem och fotografier och annat material på Finlandsinstitutets galleri i Stockholm. Hans budskap är att alla ska inkluderas oberoende av hudfärg, sexuell orientering eller kroppsform. Samtidigt kritiserar han modestereotypierna i Norden.

Premium

7.2.2021

Miljardhandeln som ströps – i Strömstad längtar man efter norrmännen

Onsdagen den 12 mars 2020 var det fullt av shoppande norrmän i centrumaffärerna i Strömstad och det var köer in till parkeringen vid Nordby köpcentrum. Följande dag var det tvärstopp när Norge stängde gränserna mot Sverige. För knappt två veckor sedan stängde Sverige gränsen till Norge för första gången sedan andra världskriget.

Premium

4.2.2021

Svenska försvarsministern till HBL: Samma stridsflygplan skapar oerhörda möjligheter att verka tillsammans

Processen för att välja vilket stridsflygplan Finland ska ha i framtiden är nu på slutsträckan, och ett av alternativen är svenska Jas Gripen. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist säger till HBL att om Finland väljer det svenska alternativet så ”skapar det ju oerhörda möjligheter att verka tillsammans på ett väldigt djupt sätt”. Samtidigt poängterar han att ett negativt beslut för Sverige inte påverkar det militära samarbetet.

Premium

30.1.2021

Annika Hirvonen talar finska med barnen och svenska i politiken – hade kunnat bli språkrör för svenska Miljöpartiet

När vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin meddelade att hon slutar som Miljöpartiets, de svenska gröna, ena språkrör var det åtta personer som meddelade att de vill efterträda henne som bostadsminister Per Bolunds parhäst. Inför söndagens val är det bara fyra kvar.

Premium

28.1.2021

Simon Zion från Ekenäs tog sig till musikeryrket via svenska Idol

När Ekenäspojken Simon Zion hade spelat i nio veckor på en after ski-nattklubb i en österrikisk skidort släppte hans blivande fru Annica en bomb som förändrade hans musikerkarriär.

Premium

28.1.2021

Simon Zion – från Ekenäs via Umeå och Australien till svenska Idols-finalen

När Ekenäspojken Simon Zion hade spelat i nio veckor på en after ski-nattklubb i en österrikisk skidort släppte hans blivande fru Annica en bomb som förändrade hans musikerkarriär.

Premium

21.1.2021

Sverige förlänger coronarestriktionerna – så här är restriktionerna i resten av Norden

Sverige håller kvar coronarestriktionerna utom när det gäller undervisningen i gymnasiet. Där ska en del av undervisningen kunna bedrivas i skolan om smittläget tillåter det.

Premium

18.1.2021

Krönika: Så blev jag en del av den svenska coronastatistiken

Det började med lite hosta strax innan jul. På julafton märkte jag att allt smakade metall och hur jag än försökte lukta på olika maträtter så kände jag ingenting. Senare på kvällen ökade hostan och plötsligt märkte jag att jag låg i sängen och huttrade i feberfrossa.

Premium

@rikunordgren på Twitter