Richard Nordgren

Richard Nordgren

Nordenkorrespondent

Videojournalist och fotograf.

Senast publicerade artiklar

22.10.2020

Smittspridningen ökar i Sverige men restriktioner för äldre tas bort och fler tillåts på evenemang

Bilder på människor som dansar på nattklubbar leder till skärpta regler för nattklubbar i Sverige. – Det får vara slutfestat på nattklubbarna och det måste det vara under den tid som krävs, säger statsminister Stefan Löfven på en blixtinkallad presskonferens på torsdagen.Restriktionerna för äldre tas ändå bort och större evenemang än i dag tillåts.

19.10.2020

Krönika: Fredrik Reinfeldt slår Trump i skallen med sin bok

Sverige kallas ibland, lite föraktfullt, för Nordens USA. Det gäller inte bara språket som influeras av engelskan, här kan man bli ”robbad på stritan” – rånad på gatan, utan också när det gäller den politiska närheten till den amerikanska ledningen.

Premium

16.10.2020

Svenska försvarsministern: Det skulle vara positivt om Finland beställde JAS Gripen E

Säkerhetsläget är sådant att Sverige behöver både en storsatsning på det nationella försvaret och ett fördjupat samarbete över gränserna. Den viktigaste samarbetspartnern är Finland, säger den svenska försvarsminister Peter Hultqvist (Socialdemokraterna). Fram till 2025 ska Sverige använda drygt 2,6 miljarder euro för att bygga upp och modernisera försvaret.

Premium

7.10.2020

Finländska och svenska företag hoppfulla trots pandemin – situationen i Sverige uppfattas som bättre

Det egna företagets situation bedöms som bättre än hela marknadens och läget på den svenska marknaden anses vara bättre än i Finland. Det här gäller både före pandemin och under. Finsk-svenska handelskammaren har låtit undersöka både sina medlemsföretags och andra företags syn på hur pandemin och åtgärderna har påverkat dem.

Premium

5.10.2020

Svenska försvarsministern: Avtal om värdlandsstöd är en prioritet

I finska Lappland pågår militärmanövern Ruska 20 där också det svenska flygvapnet deltar för fjärde gången. I dag besökte Finlands och Sveriges försvarsministrar övningen och träffades för att föra bilaterala samtal om samarbetet.

Premium

4.10.2020

Nio miljoner bullar i fjol – i dag är det kanelbullens dag

Villa, vovve och Volvo är en del av den svenska folksjälen tillsammans med "små grodorna" runt midsommarstången och sill och snaps men kanelbullen är en lika viktig del. I år firas kanelbullens dag söndagen den 4 oktober.

Premium

3.10.2020

Mathilda Sundvall har varit sjuk med covidsymtom sedan mitten av mars

I Sverige kan cirka 150 000 människor ha varit eller vara långtidssjuka i covid-19, visar en undersökning som Novus har gjort. En ganska nygrundad patientförening kräver att forskningen om långtidssjuka ska bli bättre och pekar på risken att kroniskt sjuka med svårtydda symtom kan mista både sjukpenning och arbete.

Premium

2.10.2020

Krönika: Tomma läktare bullrar inte

Det är sällan, om någonsin, man kan säga att finländsk fotboll på högsta nivå har större publiksiffror än motsvarande svensk.

Premium

28.9.2020

Krönika: Sverige och jag förbereder oss för en andra coronavåg

Det börjar med lite rinnande nästa. Sedan kommer nysningarna och hostar i armvecket så som han har lärt sig. Ingen feber men frånvaroanmälningarna till skolan går från en till fem medan hostan och snorandet fortsätter. Han har ingen feber.

Premium

24.9.2020

Prins Daniel bekantade sig med första svenska elflygplanet

Sommaren 2026 ska det första svenska elflygplanet flyga i reguljärtrafik. Det tror Anders Forslund som är vd och en av grundarna av företaget Heart Aerospace. Ännu återstår mängder av testande innan flyget med 19 platser kan ta passagerare med.

Premium

19.9.2020

Mälartågen går över länsgränserna – betjänar "Sveriges motor" med över fyra miljoner invånare

Det känns bara ett litet knyck när Mälartåget klockan 9.51 rullar ut från Stockholms central mot Södertälje. Tåget är ett av de 26 nya Mälartågen, byggt av Stadler i Schweiz, sammanlagt har man beställt 33 och det ska bli fler i framtiden.

Premium

18.9.2020

Smittan ökar i Danmark – strängare restriktioner införs

Coronaviruset har återigen kopplat greppet om Danmark, säger statsminister Mette Frederiksen.– Vi står inför en allvarlig situation.

Premium

15.9.2020

Framtida invandring till Sverige delar det politiska fältet

Den kommitté som hade som uppgift att komma med ett nytt lagförslag när det gäller den framtida invandringen till Sverige överlämnade sitt betänkande till justitieminister Morgan Johansson på tisdagen. Kommittén har inte kunnat enas om betänkandet, som delar både regeringen och riksdagen.

Premium

10.9.2020

Moderaterna: Anpassade danska lagar ska förhindra gängen i Sverige från att breda ut sig ännu mera

Den svenska Moderatledaren Ulf Kristersson säger att man inte vill kopiera de danska gänglagarna utan inspireras av dem och anpassa dem till svenska förhållanden. Som draghjälp för att visa hur Danmark har gjort hade man tagit den tidigare danska justitieministern Søren Pape Poulsen som leder Konservative Folkeparti och som drev igenom delar av de danska bandeloven – gänglagarna.

Premium

9.9.2020

Nyhetsanalys: Utländska fångar i Sverige blir migrationspolitik

I Sverige har en parlamentarisk migrationskommitté jobbat länge för att försöka hitta en gemensam linje för den svenska invandringspolitiken. Partierna positionerar sig för debatten bland annat som KD:s ledare Ebba Busch. Hon vill använda biståndspengar för att skapa fängelser för utländska fångar utomlands.

Premium

7.9.2020

Krönika: Än är den stängd – än är gränsen öppen

Att de nordiska länderna har olika sätt att mota coronapandemin torde inte vara oklart för någon. Men för dem som är tvungna att resa mellan olika länder är nog öppna och stängda gränser förvirrande eftersom en gränsstängning kan ske inom en ytterst kort tid.

Premium

2.9.2020

Greta-dokumentär, Elin Willows Inland och Ville Virtanen på finska bland höstens svenska biofilmer

Svenska Filminstitutet har presenterat höstens premiärer i Sverige. Trots svårigheter med produktionerna på grund av corona kommer 25 svenska filmer eller samproduktioner att visas på stora duken i Sverige.

Premium

1.9.2020

"Det finns inget annat land som vi har så täta relationer med som Finland"

– Det är fantastiskt och samtidigt lite omtumlande för det står klart för mig hur nära relationerna är mellan Sverige och Finland, svarar den nya svenska ambassadören Nicola Clase på frågan hur det känns att snart flytta över viken till Finland.

Premium

29.8.2020

"Jag tycker att Sverigebilden utomlands är ett misslyckande för regeringen"

Efter en svår, för tidig förlossning och en krävande moderskapsledighet gjorde det svenska centerpartiets ordförande Annie Lööf på lördagen comeback på den politiska scenen. Hon vill ha en nystart för Sverige med sänkt skatt.

Premium

26.8.2020

Dansk extremhögerpolitiker får bränna Koranen i Malmö

Den danska extremhögerpolitikern Rasmus Paludan är känd för att försöka provocera fram våld med sina antimuslimska demonstrationer. På fredag har han och den svenska konstnären Dan Park fått tillstånd att demonstrera i närheten av en skola i Malmö.

25.8.2020

Sverige: Tusentals felaktiga svar från kinesiska corona-självtester

Närmare 4 000 svenskar har gjort självtester som har gett felaktiga svar. Felet upptäcktes nyligen i två laboratorier och behandlas just nu av Folkhälsomyndigheten.

Premium

19.7.2020

Kulturföretagare i Malmö kämpar för att överleva

Svenska företag inom besöksnäringen riskerar förlora miljarder när turisterna uteblir. Det är inte bara hotell och restauranger som får ta smällen utan förbudet drabbar alla evenemang och företag som kräver större folksamlingar än de femtio som är tillåtna nu på grund av coronaläget i Sverige.

Premium

5.7.2020

Uppstartsföretagen vid Lunds universitet vill förbättra världen

Moa Persdotter har en månad kvar som verksamhetsledare vid VentureLab, som är Lunds universitets inkubator för studenter. För henne är det totalt främmande att blivande entreprenörer bara är intresserade av att bli rika.– Det är många som försöker lösa vardagsproblem och riktar in sig på delningsekonomi. Andra försöker lösa globala utmaningar.

Premium

3.7.2020

Sverige: Jobb finns inte men antalet studieplatser ska utökas med 12 000

I Sverige söker rekordmånga in till höstens universitets- och högskoleutbildningar, närmare 410 000. Eftersom pandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden går man nu in för att öka antalet studieplatser i så kallade bristyrkesutbildningar.HBL har talat med tre nyblivna studenter, alla med Finlandskoppling, om coronavåren med distansundervisning och framtiden.

Premium

29.6.2020

Nordenkrönika: Sommarpratare: Thunberg, Tegnell och Sahlin – med egna ord

Jag erkänner genast att jag är en dålig lyssnare när det gäller sommarprat i radion men tre personer har fångat mitt intresse bland dem som Sveriges Radio har valt ut: Greta Thunberg, Anders Tegnell och Mona Sahlin. Delvis av nyfikenhet men också för att de representerar olika synsätt och sätt att påverka.

Premium

25.6.2020

Inte heller Danmark eller Norge öppnar för svenska turister

På lördag skulle resor till Danmark öppnas för invånare i södra Sverige men på torsdagen drog Danmark tillbaka det beslutet och resorna över Öresund stoppas. Samtidigt meddelade Norge att karantänsreglerna för personer som reser från Sverige till Norge fortfarande gäller också Gotland.

Premium

15.6.2020

Krönika: Sverige gör allt fel

Rubriken är ironi. Jag är inte av den åsikten över huvud taget men den allmänna nordiska och europeiska och globala opinionen är just nu av den åsikten. Hela Sverige dras över en kam trots att det stora smittproblemet finns i Stockholmsområdet. Antalet avlidna i covid-19 visar att svenskarna har mycket att diskutera när pandemin i något skede är över.

Premium

11.6.2020

Sverige bestört över Finlands beslut – inrikesministern: Det finns en upprördhet över situationen

I Sverige uppskattas inte Finlands beslut att hålla gränsen mot Sverige stängd. "Vi har jobbat hårt för en gemensam nordisk lösning för gränsfrågor och resande. Det finns en upprördhet över situationen, inte minst i gränsområden", säger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg.

10.6.2020

Palmeåklagaren: Underlaget hade inte räckt till åtal

Inget vapen, inget DNA, inga konkreta bevis. Dagen som skulle ge ett avslut på spekulationerna kring mordet på Olof Palme ledde till att en redan död misstänkt utpekades. Han heter Stig Engström och har i svensk press kallats för Skandiamannen.

Premium

9.6.2020

Dagen D för Palmeutredningen – på onsdagen presenterar chefsåklagaren sin utredning om mordet

Den 28 februari 1986 steg Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme och hans fru Lisbeth ut från Grand på Sveavägen, utan livvakter. De hade sett filmen Bröderna Mozart. Ungefär 400 meter från biografen kom en man upp bakom paret och sköt två skott. Det ena dödade Olof Palme, det andra skadade Lisbeth Palme. 34 år senare presenterar chefsåklagaren resultatet av den mordundersökning som han har utlovat.

Premium

4.6.2020

Alla svenskar ska coronatestas – staten står för kostnaderna

Alla med symtom ska kostnadsfritt kunna testa sig för covid-19. Om testet är positivt ska smittspårning startas. Dessutom införs antikroppstester. Stockholm som har drabbats hårdast av pandemin avslutar samarbetet med Försvarsmakten och stänger fältsjukhuset som byggdes upp för att underlätta läget inom sjukvården.

Premium

4.6.2020

Svenskarna får börja resa igen – men inte utomlands

Den svenska restriktionen att resa längre än 1-2 timmar med bil från hemmet tas bort lördagen den 13 juni. Men smittläget i Sverige är sådant att inga andra restriktioner slopas. Oppositionen är kritisk till regeringens beslut och oroar sig för att vården igen kan råka i kläm.

3.6.2020

Anders Tegnell: Strategin är fortfarande bra

På onsdag morgon intervjuades den svenska statsepidemiologen i Sveriges Radio och sade bland annat att Sverige borde ha gjort mer för att förhindra att så många har dött i coronapandemin. På eftermiddagens presskonferens säger Tegnell att man ständigt gör så bra anpassningar som man kan utifrån det läge som syns omkring och därför skulle man med samma förutsättningar och samma kunskap ha agerat på ungefär samma sätt. – Ibland känner jag mig som en slagpåse, men jag är okej med det.

Premium

2.6.2020

Stockholm ska få eget hamnbad enligt Helsingforsmodell

Stockholms stads politiker tar emot bassängkomplexet som ska placeras vid Munkbrohamnen i Gamla stan med öppna armar eftersom det inte ska kosta skattebetalarna ett öre. Men först ska projektet gå igenom stadens alla instanser med början i exploateringsnämnden om en dryg vecka.

Premium

1.6.2020

Krönika: De politiska knivarna vässas i Sverige

"Det har inte varit opportunt för oppositionen att kritisera smittskyddsstrategin och i stället har man slutit upp bakom Folkhälsomyndigheten och i förlängningen regeringen."

Premium

29.5.2020

Finland och Sverige står utanför när Danmark och Norge enas om resor

Den norska statsminister Erna Solberg säger att det ännu inte är klart om fritidsresor mellan Sverige och Norge kommer att bli aktuella. Nu finns ramarna, och bilaterala förhandlingar ska föras med Finland och Sverige.

Premium

27.5.2020

Svenska utrikesministern oroar sig för nordiska relationer efter svenskt resestopp

Den svenska strategin för att förhindra att coronaviruset sprids har lett till att de andra nordiska länderna inte vill att svenskar ska resa till dem. Den svenska utrikesministern säger att hon förstår oron men att besluten som fattas borde vara proportionerliga och icke-diskriminerande.

Premium

21.5.2020

Sverige börjar bygga upp beredskapslager för läkemedel

Sveriges regioner som ansvarar för hälsovården i landet har tagit initiativet till att bygga upp beredskapslager för läkemedel tillsammans med läkemedelsföretaget Oriola som har stark finländsk anknytning. Finland, Norge och Schweiz används som skolexempel i den svenska debatten på hur krisberedskap och beredskapslager ska fungera i kristider.

Premium

15.5.2020

Jonas Sjöstedt: Vi ska använda den här dyrköpta läxan till att bygga en mycket bättre äldreomsorg

Den svenska coronakrisen har lett till att en åtminstone utåt sett enig riksdag har ställt sig bakom regeringens ekonomiska paket till företag och arbetstagare som har drabbats av pandemin. Nu vill Vänsterpartiet ha mera pengar för att garantera att vården blir bättre.– Det har varit en katastrofal smittspridning och även vården har varit ganska ansträngd så vi vill långsiktigt öka resurserna till framför allt sjukvård och äldreomsorg, säger Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt i en intervju för HBL.

Premium

11.5.2020

Sverige funderar på lindrigare restriktioner för äldre

På måndagen rapporterades 31 döda i sviterna av covid-19 i Sverige. Något som biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten kallar för "måndagssiffror" på grund av att rapporteringen av dödsfallen efter veckoslutet sker långsammare än under veckorna. Det betyder att 3 256 personer har dött i viruset.

Premium

9.5.2020

Toni Tuunainen är rånaren som hoppade av: Jag har levt i utanförskap största delen av mitt liv

Toni Tuunainen var Sveriges mest eftersökta rånare för 17 år sedan efter ett misslyckat rån mot en värdetransport. I nio år har han tjänat sina pengar hederligt. I fem år har han jobbat för att förhindra unga att bli kriminella. Här är hans berättelse.

Premium

4.5.2020

Memmo säljer personliga videor från svenska och finska kändisar

Det här faller inom kategorin saker du inte visste att man kan tjäna pengar på. Det handlar om företaget Memmo som ska göra pengar på videohälsningar från kändisar. Åtminstone hoppas verkställande direktören och grundaren Gustav Lundberg Toresson det.

Premium

26.4.2020

Stella Ericsson jobbar i skolan mitt i smittan

Stella Ericsson har jobbat i olika skolor i Sundbybergs kommun sedan 1997. Medan skolorna i Finland är stängda är förskolorna och grundskolorna i Sverige öppna. Ursvikskolan där hon jobbar är öppen trots att Sundbyberg är en av de kommuner i Stockholm där det finns flest smittade.

Premium

25.4.2020

Utrikeskrönika: På behörigt avstånd

Jag tänker på henne varje gång jag läser de hjärtskärande historierna om mammor och pappor som har dött i sviterna av covid-19 – utan möjlighet för de närmaste att ta farväl på grund av smittorisken.

Premium

14.4.2020

Över 1 000 döda i Sverige efter påsken – "Vi har misslyckats med att skydda våra äldre"

I Sverige har 1 033 personer dött i sviterna av covid-19, visar de siffror som Folkhälsomyndigheten presenterade på tisdagen. – Det är olyckligt. Det visar på en stor svaghet i det svenska samhället att vi inte har lyckats hålla smittan borta från äldreboenden, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till HBL.

Premium

9.4.2020

Daniel Diegelmann vill att vi ska dela mobilskärm med varandra

Nu är det möjligt att chatta, ha i gång ett videosamtal och rita eller skriva på varandras mobiltelefonskärmar även om ni inte är fysiskt nära varandra. Eller lyssna på musik eller se en film tillsammans – på avstånd. Daniel Diegelmann, som är till hälften finländare, är vd för uppstartsföretaget Togee och hjärnan bakom appen som han hoppas ska revolutionera sociala medier.

Premium

7.4.2020

Uttråkad i karantänen – skapa ett eget hotellveckoslut

Att sitta inlåst i en lägenhet kan vara påfrestande när det gäller relationer. För att krydda tillvaron lite finns det nu tips hur man själv ordnar ett hotell- eller spaveckoslut hemma.

5.4.2020

Svenska regeringen vill ha krislag för att kunna införa hårdare restriktioner

Den svenska strategin med få restriktioner och desto fler rekommendationer ser ut att skrotas. Regeringen försöker driva igenom en snabb lagändring som skulle ge regeringen utökade befogenheter att till exempel stänga hamnar och flygplatser, köpcentrum, barer, gym och sportanläggningar.

Premium

3.4.2020

Isabella Lövin till HBL: Vi är hela tiden beredda att ta nya steg

Den svenska strategin mot coronaviruset har kritiserats hårt främst i de länder där restriktionerna är mycket hårdare. Vice statsministern, miljöpartisten Isabella Lövin förnekar att den svenska linjen skulle vara slapp eller ogenomtänkt. Tvärtom – om det krävs är den svenska regeringen beredd att tänka om och göra om.

Premium

@rikunordgren på Twitter