Richard Nordgren

Richard Nordgren

Nyhetschef

Videojournalist och fotograf.

Senast publicerade artiklar

9.1.2020

Tonåringarna som driver framgångsrikt företag

Robin Borgström och Sebastian Motelay äger och driver företaget Pals som säljer företagsprylar. De tippar att omsättningen för 2019 kommer att vara cirka 450 000 euro. Inte helt illa för två 19-åringar.

Premium

15.6.2019

Krönika: Den obligatoriska studentsvenskan i hissen

Några dagar efter att regeringsprogrammet var klart åkte jag hiss i en välkänd banks byggnad. Bakom mig stod två yngre herrar, vi kan kalla dem Bill och Bull, och diskuterade svenskan i studentexamen som eventuellt ska bli obligatorisk igen.

Premium

30.5.2019

HBL testare hamburgare: En pärla i öst med en burgare som ger tröst

Treffipubs ostburgare är ett begrepp och har varit det länge. HBL:s testduo tittar in en måndag, dagen efter att Finland säkrat sitt tredje VM-guld i ishockey.

Premium

27.5.2019

Video: Se höjdpunkterna från bragden i Bratislava

De utdömda lejonen fick en gruvlig hämnd genom att otroligt nog slå favorittippade Kanada. Niclas Lönnqvist refererar guldmatchens sammandrag.

25.5.2019

Se höjdpunkter i semifinalen där Finland slog Ryssland och gick till final

Ett mål mot Ryssland räckte för lejonen räckte för att gå till VM-final. Se Marko "Mörkö" Anttilas mål och matchens höjdpunkter här.

Premium

24.5.2019

Video: Se målen från stölden i Slovakien när Finland slog ut Sverige

Här är höjdpunkterna från gårdagskvällens match när Finland slog ut Tre kronor i kvartsfinalen i ishockey-VM.

21.5.2019

Video: Finland fick stryk av Tyskland – se matchens höjdpunkter

Finland åkte på stryk i sin sista gruppspelsmatch när Tyskland kunde sätta 4-2 målet i tom bur. Här kan ni se matchens mål med svenskt referat av HBL:s Niclas Lönnqvist.

Premium

20.5.2019

Video: Finland-Frankrike i sammandrag

Finland tog en rutinseger i den nästsista gruppspelsmatchen mot Frankrike. Se matchens höjdpunkter i sammandrag här.

17.5.2019

Video: Se Kaapo Kakkos fantastiska mål mot Danmark

Finland fortsätter besegra sina motståndare i årets ishockey-VM i Slovakien. En av segerarkitekterna är 18-åriga Kaapo Kakko som gjorde ett konstmål mot Danmark.

16.5.2019

Krönika: Den eviga dagisruletten i Helsingfors

När min yngsta son skulle få en dagisplats bodde vi i Kronohagen. Både min fru och jag jobbade i centrum och dagiset där den då knappt tvååriga pojken placerades av Helsingfors stad fanns i Malmgård.

Premium

13.5.2019

Video: Finland fick ge sig i förlängningen mot USA – se matchens höjdpunkter här

Finland fick sämsta möjliga inledning i matchen mot USA i hockey-VM i Slovakien. Efter 50 sekunder ledde nordamerikanerna med 1-0. Se det målet och matchens höjdpunkter med svenskt referat av HBL:s Niclas Lönnqvist.

12.5.2019

Videosammandrag: Se Kaapo Kakkos målfyrverkeri mot Slovakien

Bara 18-åriga Kaapo Kakko avgjorde i praktiken själv matchen mot Slovakien med sitt hattrick. Här kan ni se höjdpunkterna från kvällens sena match.

10.5.2019

Video: Se Finlands skrällmatch mot Kanada i sammandrag

Lejonen överraskade Kanada i Finlands inledningsmatch i ishockey-VM i Slovaken. Här kan ni se matchens höjdpunkter i ett sammandrag från MTV3–på svenska.

27.4.2019

Kolumn: Tänker public service-radion fel?

Debatten om musikvalet i Yle Vega dyker upp med jämna mellanrum och även om diskussionen är tämligen ensidig är det bra att lyssnarna får ventilera sin åsikt synligt. Frågan om svenska Yle borde tänka om helt i kanalprofileringen för att uppfylla målet för public service.

Premium

30.3.2019

Krönika: Staden är inte byggd för bilar – många bilister borde tillbaka till bilskolan

I riktiga storstäder med riktiga trafikproblem gör städernas beslutsfattare allt för att minska på avgaser, buller och trafikstockningar. I finländska städer är bilen i det närmaste helig och varje åtgärd för att minska på privatbilismen är som att göra intrång på grundlagsrättigheter.

Premium

9.3.2019

Krönika: Ingen borde sakna Timo Soini i finländsk politik

Att Sannfinländarnas grundare Timo Soini har beslutat sig för att inte ställa upp i riksdagsvalet för utbrytarpartiet Blå framtid kom nog inte som någon större överraskning, men nog som ett enormt bakslag för De blå. Många borde dra en lättnadens suck över att han försvinner ur dagspolitiken.

Premium

4.2.2019

Problem med inloggningen på HBL.fi

Om ni har svårt att logga in på HBL.fi så är det vårt fel. För dem som redan är inloggade borde allt fungera som vanligt.

5.1.2019

Här är vad ni läste på HBL.fi 2018

Här är ett urval av de 50 artiklar som ni har läst mest på HBL.fi.

Premium

5.1.2019

Krönika: Svårigheten att ändra åsikt

Alla vet vi hurdana idioter våra meningsmotståndare egentligen är. Trögtänkta eller fanatiker som driver sin egen, ur vår synvinkel, ofta korkade agenda. Dessutom tolkar de fakta precis hur de vill. Eller?

Premium

10.11.2018

 Krönika: Att sitta i regeringen tär på de flesta partier – men vissa klarar sig utan väljartapp

Blå framtid är som den rostiga trehjulingens söndriga högra bakhjul, som hotar att lossna när som helst, gnisslar, gnäller och som leder till att trehjulingen styr lite vart som helst.

28.9.2018

Krönika: Förbannade cyklister!?

De kommer fräsande längs trottoarer och enkelriktade gator, skrämmer tanter och farbröder, tar upp onödig plats för bilister på gatorna och gnäller när bilister parkerar på cykelvägar för att springa in på ett viktigt ärende.

15.9.2018

Analys: Brandsprutepropaganda är svår att stoppa

Under de senaste åren har propagandans roll i informationskriget förändrats från att ha varit argumenterande och övertalande till att tidvis vara nästan helt och hållet fiktiv.

27.6.2017

Två språk hemma – helt normalt

Freja och Ingrid Väyrynen har talat två språk hemma och för dem är det helt naturligt att det är så.

8.6.2017

Just nu förhörs förre FBI-chefen om vad som sades mellan honom och Donald Trump

James Comey står i dag inför senatens underrättelseutskott för att höras om hur och om Ryssland försökte påverka fjolårets valrörelse och om den amerikanske presidenten försökte få honom att "släppa" utredningen mot säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

8.6.2017

Dagens recept: Koreansk biff

Koreansk mat är på väg upp. Bulgogi med doft av vitlök och sesamolja är snudd på nationalrätt.

14.5.2017

Årets glassnyheter testade – veganglass i bottenkamp mot bananpinne

Uttryck som syntetisk banan, det smakar kål och morot och 60-tals sololja florerade när HBL:s testpatrull smakade sig igenom fem av årets glassnyheter.

5.5.2017

Se matchsammandraget från Finland-Vitryssland

Finland inledde året ishockey-VM med en match mot Vitryssland.

5.5.2017

Ännu ett bakslag för västmetron – start kanske i höst

Västmetrobolaget kommer med en ny gissning när metron till Esbo eventuellt börjar gå. Nu är tippningen i september men helt säkert är det ändå inte.

5.5.2017

Dagens recept: Pepparrot på nytt

Grillat kött med pepparrot, som gör entré först på tallriken. Den sätter smak på den franskinspirerade salladsdressingen.

4.5.2017

HBL Kväll: Febrila förberedelser för Skolmusik 2017

Allt ska vara klart när 5 000 elever från Kotka till Karleby intar Botniahallen i Korsholm för den landsomfattande skolmusikfestivalen.

4.5.2017

Dagens recept: Värmande het soppa

Om man inte kan fly från vädret går det alltid att koka en härligt värmande soppa. Vill du ha den hetare - ös på med chili.

3.5.2017

I HBL Kväll: Dödsskjutning i Syndalen leder till åtal

Tre officerare och en officers-elev åtalas för att en beväring sköts ihjäl i Syndalen.

2.5.2017

Efter många turer–ännu en grusplan blir konstgräs

Fabriksplanen får konstgräs från och med i höst efter många om och men. Staden har haft svårt att besluta om det är Johannesplan eller Fabriksplan som ska bli konstgräsplan och nu är alltså byggbeslutet fattat.

2.5.2017

"Man kan ha nytta av tvåspråkighet"

Mårten Boström, världsmästare i orientering lärde sig finska via sin hobby. Han ser tvåspråkigheten som en möjlighet att vidga sina vyer, med fler språk kommer fler kulturer – och ökad förståelse.

13.4.2017

Påskfirandet har börjat med – fottvättning

Vi följde med när metropoliten Ambrosius tvättade tolv av ortodoxa kyrkans präster, en tradition som ska påminna om hur Jesus tvättade sina lärjungars fötter inför den sista måltiden.

12.4.2017

I HBL Kväll: HIFK ändrar i laguppställningen inför ödesmatch

Helsingfors IFK ligger under med 3-1 i matcher mot Tappara i semifinalserien i ishockeyns play-off. Inför dagens match har tränaren Antti Törmänen rumstrerat om ordentligt i femmorna.

6.4.2017

I HBL Kväll: Åklagaren kräver skärpt straff för dödsmisshandel

Både åklagarsidan och försvaret kräver ändringar i tingsrättens dom i misshandelsfallet på Stationsplatsen i Helsingfors.

5.4.2017

Kinas gåva till jubilerande Finland: Pandor

De långa förhandlingarna mellan Kina och Finland gällande ett pandapar fick ett slut i dag under den kinesiska presidenten Xi Jinpings besök. I slutet av året får Etseri djurpark en ny sevärdhet.

5.4.2017

Här är det digitala krysset!

Lite Lucia och lite Pink Floyd krävs för att klara av onsdagskrysset.

4.4.2017

HBL Kväll är ute: Demonstrationerna mot regeringens flyktingpolitik fortsätter

– Ingen ska vara tvungen att åka tillbaka till ett land där man varje dag riskerar att dö, säger den afghanska flyktingen Sadiq Bahrooz tårar i ögonen.

4.4.2017

Dagens recept: Lax med mer smak

Lax är en tacksam fisk att krydda. Testa gärna timjan och basilika, och servera en kyld vitlökssås till. Det här är mat som får oss att längta till sommaren.

3.4.2017

I HBL Kväll: Dödliga explosioner i S:t Petersburg-metron

Ryska medier rapporterar om upp till tio döda. Sju stationer har stängts på grund av händelsen som utreds som ett terrordåd.

31.3.2017

HBL Kväll: Niinistö tror inte att Trump och Putin träffas i Helsingfors

Trump och Putin lär inte träffas inom kort, åtminstone inte på finsk mark, bedömer president Sauli Niinistö. Snålblåsten inom internationell klimatpolitik rimmar illa med Arktiska rådets agenda.

6.3.2017

"För att förstå Finland måste man förstå båda språken"

– Språk är inte bara hur man talar; om man förstår ett språk, förstår man också andra sätt att tänka, säger dokumentärfilmaren John Webster. Hans modersmål är engelska men han talar också både finska och svenska.

6.2.2017

HBL Kväll: Nya problem för metro-vd:n att reda ut

Motorbytet på brandsäkra dörrarna som stängs för långsamt går på en miljon.

5.2.2017

"Barnen i Finland måste kunna både finska och svenska"

– Finlandssvenskarna vill beskydda sitt språk, men de måste också vara beredda att lära sig finska, det säger Anna Mäkelä som själv talar finska och skandinaviska efter skolgång i Finland och ett studieår i Norge.

1.2.2017

Alla kandidater på video i kommunalvalstest

För första gången samarbetar Hufvudstadsbladet och flera andra mediehus med Yle om en valkompass inför kommunalvalet.

1.2.2017

Alla kandidater på video i kommunalvalstest

För första gången samarbetar Hufvudstadsbladet och flera andra mediehus med Yle om en valkompass inför kommunalvalet.

23.12.2016

Video: Inför julafton... HBL träffar julgubben.

HBL:s Dan Kronqvist intervjuade julgubben. Läs mer i tidningen och på HBL.fi på julafton.

@rikunordgren på Twitter