Richard Nordgren

Richard Nordgren

Nordenkorrespondent

Videojournalist och fotograf.

Senast publicerade artiklar

19.9.2021

Krönikan: Kyrkan blev en plats för politiken – vem hade Jesus röstat på?

Sveriges största förening med nästan sex miljoner medlemmar och 20 000 anställda – svenska kyrkan – har blivit generalrepetition för nästa års riksdagsval.

Premium

14.9.2021

Analys: Norge går från blått till rött – här är vinnarna och förlorarna

Norges Erna Solberg fick på måndagsnatten uppleva detsamma som Jens Stoltenberg för åtta år sedan: att vinna ett tredje val på raken är oerhört svårt oberoende av popularitet. Som i alla val finns det många vinnare och förlorare. Här är de.

Premium

14.9.2021

Inga munskydd men aktivt testande i Oslo under fjärde våg

Norge har drabbats av en fjärde coronavåg. Smittspridningen ökar vecka för vecka och har gjort det de senaste sex veckorna. I mars noterades den högsta siffran 1 155 smittade på ett dygn. Den har nu överstigits. Eftersom smittan till stor del sprids bland barn och unga kommer elever att masstestas i Oslo.

11.9.2021

Efter åtta år vid makten utmanas norska Høyre av Arbeiderpartiet

Enligt vissa uträkningar är det bara drygt 140 000 röster som krävs för att den sittande statsministern i Norge ska få fortsatt förtroende och göra det nästan omöjliga: vinna en tredje mandatperiod. Men även om Erna Solberg skulle göra det är det inte klart att hon kan bilda regering. Det avgör de små partierna.

Premium

5.9.2021

Krönikan: I november avgörs svenska regeringens öde

Det sägs att det var den kinesiska generalen Sun Tzu som myntade uttrycket ”Håll dina vänner nära, håll dina fiender ännu närmare”. För Stefan Löfven och de svenska socialdemokraterna verkar det som om vännerna är de som behöver vara riktigt nära.

2.9.2021

Ökad spridning i Norge – stoppar planerade lättnader

Norska statsministern Erna Solberg meddelade på torsdagen att man avvaktar med nästa steg i återöppningen på grund av den ökade smittspridningen. Om Norge öppnade upp mer skulle det finnas en risk för att smittan ökar ytterligare. När en större andel är vaccinerad övergår man direkt till en normal vardag.

2.9.2021

Finskan ska få ett ryck i Sverige – Tiffany Kronlöf tar tag i stereotyper med humor

Programmet Finska rycket ska sticka hål på uttjatade begrepp. Med humor och massor av svenska kändisar blir programmet en kärleksförklaring till finskheten och det vill göra finskan till Sveriges coolaste språk.

Premium

1.9.2021

Bromma flygplats kan läggas ner tidigast om tre år – kanske

I april när den svenska regeringen meddelade att den vill avveckla trafiken på Bromma flygplats, firade Miljöpartiet med tårta, Stoppa Brommaflyget nu-gruppen jublade och oppositionen rasade. I tre månader har en utredare tittat på vad som krävs för nedläggning och på tisdagen kom svaret: om beslut fattas nästa år kan flygplatsens snart 90-åriga historia vara slut.

29.8.2021

Krönika: Danmark säger farväl till covid i september – dags för Finland att göra detsamma

Det finns givetvis en brasklapp. Om läget i Danmark försämras så kan restriktionerna återinföras enligt den socialdemokratiska hälsoministern Magnus Heunicke.

26.8.2021

Fosfor, kväve och Östersjön är bovarna för Stockholms kustvatten

Stockholm har kommit en lång väg från att "skitbärarkäringar" på 1600-talet skötte renhållningen i staden och dumpade avträdet i närmaste vattendrag. I dag är vattenreningen en annan och det betyder att kvaliteten på vattnet i skärgården är måttlig eller gul på kartan och kallas "gula havet" bland forskarna.

Premium

22.8.2021

Kommentar: Stefan Löfven tog initiativet och avgår – vem ska efterträda honom?

Stefan Löfven har haft en tuff tid både som Sveriges statsminister under pandemin och som Socialdemokraternas ordförande. I somras höll han på att bli av med statsministerposten, nu säger han att han självmant avgår på partikongressen i november.

Premium

22.8.2021

Ingrid Krogius trodde att hon var finsk medborgare i 41 år

Ingrid Krogius har röstat i finländska presidentval på 90-talet och senare. Hon betalar skatt för aktier som hon äger i Finland och hon finns i Kanta-databasen som finsk medborgare. Men när hon skulle förnya sitt pass fick hon nej. – Det var som en käftsmäll, säger juristen Krogius.

20.8.2021

Bakom kulisserna på festernas fest – Nobelfesten på museum

Den kallas festernas fest i Sverige. En stor del av svenskarna bänkar sig framför televisionen den 10 december för att se på när Nobelpristagare och kungligheter äter middag i Blå hallen i Stockholms stadshus. På lördag öppnar en bakom kulisserna-utställning på Nobelmuseet i Gamla stan.

Premium

16.8.2021

Ali Ghoces företag som fraktar mat beställd via nätet växte med 400 procent under pandemin – nu vill han erövra den finska marknaden

Att beställa mat på nätet har ökat explosionsartat under coronapandemin. Ett företag som har dragit nytta av det är last mile-företaget Gordon Delivery som vill expandera i Europa. Först ut för Ali Ghoces företag är Finland.

Premium

13.8.2021

Danmark slopar krav på munskydd i bussar och metro

På lördag är kravet på munskydd i kollektivtrafiken ett minne blott för danskarna. "Det är tid att låta maskerna falla", skriver danska medier.

13.8.2021

Erna Solberg: Norge öppnar upp tidigare än planerat

Norge kan tidigarelägga lättnaderna i restriktioner tack vare vaccinationstakten. Den norska statsministern säger att det kan bli frågan om 2-3 veckor.

12.8.2021

Sverige med låg smitta lättar inte på restriktioner – skolorna börjar med närundervisning

I Sverige ökar smittspridningen, men bara lite. Det innebär att regeringen inte lättar på restriktionerna. Tvärtom förlänger regeringen den så kallade covid-19-lagen och lagen som reglerar krogars och barers öppettider till slutet av januari nästa år. För att vara beredd på sämre tider.

Premium

11.8.2021

Antalet vaccinerade ökar i Norden – det gör smittan också

I Norge ökar smittan, i Oslo med över 65 procent. I Stockholm ökar antalet smittade för sjätte veckan i följd. Det här trots att antalet vaccinerade ökar. Stockholm har problem med att få unga att vaccinera sig.

Premium

24.7.2021

Ambassadör Liisa Talonpoika: ”Det bästa är hur välvilligt inställda alla är till Finland”

I snart 3,5 år har ambassadör Liisa Talonpoika representerat Finland i Sverige. I sommar flyttar hon hem efter några ganska omtumlande år som har dominerats av coronapandemin.

Premium

14.7.2021

Finlandssvenske Theo Herold vill ändra på den svenska hyresmarknaden

Den svenska hyrespolitiken är en brännhet fråga. Så het att den svenska regeringen fälldes på grund av den i juni. Det konstiga är att Sverige är ett av de länder där privatiseringen av kollektivtrafiken, sjuk- och äldrevården har gått längst men en fullständig avreglering av hyresmarknaden har inget parti klart tagit ställning för.

Premium

7.7.2021

Kommentar: Regeringskrisen i Sverige tog sommarpaus

Stefan Löfven är som en gammal ringräv. Han har knockats och räknats ut flera gånger under hösten 2020 och halva 2021. Han har hängt på repen, varit nedslagen men stigit upp när domaren har räknat till nio och gjorde det igen när han klarade omröstningen i riksdagen på onsdagen.

Premium

5.7.2021

Löfven går vidare som statsminister

Talmannen Andreas Norlén föreslår att Sveriges nya statsminister ska heta Stefan Löfven. På onsdag ska riksdagen ta ställning till Löfven och om han inte får en majoritet emot sig så officiellt tillträder den nya regeringen vid en kunglig konselj på fredagen.

Premium

4.7.2021

Dadgostar till HBL: Löfven måste förhandla med oss om budgeten

Presskonferensen på söndagsmorgonen skulle egentligen handla om Almedalen och det tal som Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar skulle hålla för att inleda politikerveckan.– Först måste jag klargöra några saker, säger hon inledningsvis.Hennes slutsats är att Löfven inte kan vara helt säker på att få partiets stöd åtminstone när det gäller den ekonomiska politiken.

1.7.2021

Kommentar: Richard Nordgren: Kristersson bjöds in först – nu leds den politiska dansen i Sverige av Löfven

Första tjing på att lösa den politiska krisen i Sverige fick Moderatledaren Ulf Kristersson men när han insåg att han inte kan få majoritet så lät han sonderingsturen gå till Stefan Löfven. Nystarten för Sverige som Kristersson utlovade efter att regeringen hade fällts kom av sig men det är oklart om Löfven blir godkänd så länge han inte har stöd för sin budget.

Premium

21.6.2021

Svenska riksdagen fällde regeringen – oklart om det blir extraval

Statsminister Stefan Löfven tar inte ställning till om det ska bli ett extraval om tre månader eller om talmannen i riksdagen ska försöka förhandla fram en ny statsministerkandidat som kan vara Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson.

21.6.2021

Krönika: Ovälkommen hem till Finland

Att resandet efter coronapandemin kommer att vara annorlunda är en självklarhet efter att stora delar av Norden och Europa har öppnat upp för resenärer men att känslan av att ”välkomnandet” hem till Finland skulle vara så ogint var en överraskning.

Premium

20.6.2021

Kommentar: Ohelig allians kan fälla Sveriges regering på måndag

Stefan Löfven står inför sin värsta politiska kris under de sju år som han har varit statsminister. I riksdagen finns det nu en majoritet för att avsätta regeringen Löfven. Det har aldrig hänt att ett statsråd eller statsminister har fällts på det här sättet i Sverige.

20.6.2021

Stefan Löfven försöker hålla sig kvar vid makten – Vänsterpartiet tackar nej

Sveriges statsminister Stefan Löfven försöker bita sig kvar vid makten, och kommer på söndagen med ett förhandlingserbjudande för att blidka Vänsterpartiet. Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar kallar förslaget ”politisk teater och oseriöst”. Men dörren är ändå på glänt för förhandlingar.

17.6.2021

Sverige på väg in i regeringskris – oppositionen enig om misstroende

– Vänsterpartiet saknar nu förtroende för regeringen, säger partiets ordförande Nooshi Dadgostar. Hon säger att man kommer söka om en missförtroendeomröstning mot regeringen Löfven i början av nästa vecka. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är beredd att fälla regeringen.

7.6.2021

Grundstötta Ramona drogs loss efter drygt två dygn

Det finskflaggade fartyget Ramona, som gick på grund utanför Fårö i lördags, drogs loss måndag eftermiddag.

5.6.2021

”Vi kan bara hoppas att det blir bättre” – invånare i Hjällbo vill se framåt efter dödsskjutning

För en knapp vecka sedan sköts en 44-årig man ihjäl utanför den affär där han jobbade. Affären mitt i Hjällbo är en del av Angered strax norr om Göteborg. Polisen är förtegen om motivet men tror inte att det var en uppgörelse mellan kriminella gäng. En 21-årig man häktades för mordet i torsdags.

Premium

30.5.2021

Krönika: Det stora resepusslet är inte hur man ska resa utan vilka dokument som krävs

Sverige öppnar upp för fritt resande från resten av Norden men grannländerna avvaktar. Vilka dokument som krävs är fortfarande en djungel för dem som vill resa.

Premium

30.5.2021

Dags att säga adjö till sedlar och mynt i Sverige

– Förmodligen kommer de sista sedlarna att vara tillbaka hos Riksbanken i slutet av 2020-talet. Det säger vice riksbankschefen Cecilia Skingsley om det e-kronaprojekt som den svenska centralbanken har jobbat med sedan 2016. Om kronan ska bli en kryptovaluta är det politikerna som ska fatta beslutet.

25.5.2021

Tidskrävande att få finländskt pass i Stockholm

Väntetiden för att förnya pass eller utnyttja andra av det finländska konsulatets tjänster i Stockholm kan vara flera månader. Orsaken är de säkerhetsregler som har införts under pandemin. Samtidigt har ansökningarna om dubbelt medborgarskap skjutit i höjden.

Premium

22.5.2021

Finland inledde ishockey-vm med seger - se matchen i sammandrag

Finlands hockeylandslag inledde vm-turneringen i Riga genom att möta USA. Hockeylejonen är regerande världsmästare från 2019 eftersom vm ställdes in i fjol.Här kan ni se matchen i sammandrag med svenskt referat av Hufvudstadsbladets Niclas Lönnqvist.

16.5.2021

Diamant Salihu skrev boken om gängkriget i Rinkeby

Sommaren 2015 skjuts 20-årige Izzy i Rinkeby ihjäl för att hans kompis är förbittrad över att han inte har fått delta i ett rån som han var med och planerade. Det är upptakten till en av de mest brutala gängkonflikterna i Stockholmsområdet med ett tiotal döda. Det är ett ”krig” där tidigare vänner och skolkamrater dödar varandra och där föräldrar, skolan och myndigheter står maktlösa.

12.5.2021

Sverige börjar öppna upp samhället i juni – normalt läge sannolikt i september

Smittläget i Sverige är just nu på den nivån att de lättnader i restriktioner som planerades till den 17 maj skjuts upp. I stället införs de den 1 juni.

Premium

9.5.2021

Krönika: Rasistiska åsikter är okej i Sverige – medlemskap i ”fredlig” rasistorganisation också

Ska rasistiska organisationer kunna upplösas som i Finland och i Tyskland. Nej, blev svaret av den parlamentariskt tillsatta kommitté som funderade på frågan i två år. Däremot blir medlemskap ett brott om sammanslutningen beter sig våldsamt, men till exempel nazipropaganda är inte ett brott.

Premium

9.5.2021

De står i främsta ledet i kampen mot covid-19:s följdsjukdomar

Patienterna kallar ett symtom för ”hjärndimma”, en form av minnestörningar, de lider av hjärtrusningar när de ska ställa sig upp, och fullt friska vältränade människor rör sig långsamt och är delvis arbetsoförmögna. En del lider av extrem utmattning och de som har varit sjuka längst har varit det i över ett år. I höstas kunde inte specialistteamet vid Karolinska universitetssjukhuset svara på frågan om patienterna någonsin ska bli friska. Nu ser de ljusare på tillvaron.

Premium

4.5.2021

Sverige upplöser inte rasistiska organisationer

I två års tid har en parlamentarisk kommitté grunnat på hur man ska kunna få bort rasistiska organisationer. På tisdagen blev det klart att det blir förbjudet att tillhöra en rasistisk organisation och att stöda dem.

Premium

4.5.2021

Svenskarna vill in på den finländska secondhandmarknaden

Vd David Knape talar om delningsekonomi och hållbarhet. Företagets plattform säljer överskottslager och secondhandkläder men bara premiumprodukter. Nu ska bolaget expandera och gör det först till Finland.

Premium

2.5.2021

Borgerliga i Sverige enar sig med Sverigedemokraterna mot regeringen

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i Sverige lierar sig för första gången med Sverigedemokraterna. Det här för att skärpa innehållet i den nya migrationslag som borde träda i kraft i sommar.

Premium

25.4.2021

Fem kvinnomord – nu ska straffen och metoder skärpas i Sverige

Det krävdes ett mord i Höör strax före påsk, ett på påskafton i Flemingsberg, ett för en vecka sedan i en gångtunnel i Linköping, ett samma kväll i Nacka och slutligen ett i Alvesta. Fem mord där den gemensamma nämnaren är dödligt våld med kvinnor som offer och män som gärningsmän. Politikerna vill agera nu.

23.4.2021

Rasmus Schüller gör succé i Allsvenskan – träningsgrannen är hästhagen

Det är svårt att tro att ett av Stockholms och Sveriges topplag i fotboll tränar med betande hästar som närmaste granne. Medan Djurgårdens IF tränar på planen vid Kaknästornet hörs frustande och gnäggande hästar som blandas med spelare som ropar åt varandra under träningen. Skjuter spelarna bollen över nätet bakom ena målet är det en tur bland hästarna som gäller.

Premium

22.4.2021

Sverige förlänger coronarestriktionerna medan en del grannar öppnar upp

Smittspridningen i Sverige är nu på den nivån att regeringen inte kommer att lätta på coronarestriktionerna i början av maj. I stället förlänger man restriktionerna till den 17 maj. De nordiska grannarna har smittan så bra under kontroll att de nu börjar avskaffa många restriktioner.

Premium

18.4.2021

Krönika: Håll ut Sverige – och jag vill ha luktsinnet tillbaka

Medan Finland och Danmark på allvar börjar öppna upp samhället när smittspridningen minskar är Sverige fortfarande gökungen.

Premium

18.4.2021

Postcovid hos barn och unga i Sverige förbryllar läkarna

Barn och unga blir sällan svårt sjuka i covid-19. Det är ett välkänt faktum efter att pandemin har pågått i lite över ett år. Ändå har över tvåhundra unga i Stockholm drabbats av postcovid.Olof Herrting som är överläkare i barninfektionssjukdomar vid Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm säger att det är frågan om diagnoser där det fortfarande finns fler frågor än svar.

Premium

17.4.2021

Damallsvenskan börjar för Eva Nyström

På söndag klockan 13 springer Eva Nyström ut på Hammarby idrottsparks konstgräs för att spela mot ett av Damallsvenskans topplag, Häcken. "Det är kul att säsongen äntligen kör i gång", säger hon, nu får vi se på vilken nivå vi är.

Premium

6.4.2021

Skolgårdsantisemitism – Mirjam Katzin undersökte judefientligheten i Malmös skolor

Några dagar innan intervjun görs sker en attack mot Malmö stadshus och stadsbibliotek. Någon klottrar ett antivaccinationsbudskap, ett hakkors och en davidsstjärna på fasaden. Malmö har en stämpel av att vara både en våldsam och en antisemitisk stad.

Premium

30.3.2021

Tegnell: Fira påsk med familjen för att inte sprida smittan

Smittspridningen är så hög i en del svenska regioner att Folkhälsomyndigheten vill skjuta fram eventuella lättnader med en dryg månad till början av maj. I Västra Götaland har smittan ökat med över 20 procent på en vecka.

Premium

@rikunordgren på Twitter